Reisverslag familie op reis door Australië en Bali

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 14 en 10 jaar

21-7

Klaar voor vertrek koffers gepakt en op naar Schiphol.

22-7

Vluchten zijn goed gegaan 15 minuten eerder geland dan gepland!

23-7

Vandaag een auto gehuurd om in de buurt van Melbourne rond te kijken ook een prepaid kaart gekocht in Frankston waar Ramona Jay en Stacy een behoorlijke Milkshake hebben gehaald uit eten bij de Langwarin Pub!

24-7

Vroeg op om bij Steven zijn voetbal (Aussie rulles) te kijken uit tegen Sorrento waar wij in de rust er vandoor zijn gegaan en via de Nepean Highway langs de kust terug richting een dorp Botanic Ridge zijn gereden waar wij de rest van onze tijd in Melbourne slapen.

Spullen uit de auto en naar de MCG met Nicky en haar gezin om naar een echte Footy wedstrijd te kijken tussen de Hawthorn Hawks en de Richmond Tigers hier was de winter wel te merken erg koud in de MCG ondanks het publiek 52000 toeschouwers deze wedstijd is ruim gewonnen door de Hawks na de wedstrijd terug naar Nicky haar huis voor eten en wat biertjes.

25-7

De eerste kangoeroe gezien in het wild! Een mooie wandeling gemaakt door de botanische tuinen van Cranbourne ook wat oude herinneringen opgedaan bij Sander zijn oude school (ja hij ging naar school). Twee oude woningen opgezocht het laatste adres loopt nu een snelweg dwars doorheen de tennis is niets veranderd. Bij het oude bekende winkelcentrum wat boodschappen gedaan en eten gemaakt voor ons en Nicky met man en Kids.

26-7

Vandaag op tijd richting het eiland eerste stop was richting een verlaten strand waar in eens een kangoeroe uit de bosjes sprong zo voor de auto wij stonden net op tijd stil de kids vonden dit wel heel bijzonder! Helaas ging dit te snel voor de foto! Vervolgens zijn wij het bos in gegaan daar zaten ook veel kangoeroes en andere beesten dit was ook erg indrukwekkend voor de kids.

Volgende halte was het Koala park waar er een loop route is langs de bomen om zo de koala’s van dicht bij te bekijken Stacy stond te springen van geluk toen zij haar eerste Koala zag. Volgende stop de Nobbies hier was de natuur heel mooi aan het werk prachtig hoe de hoge golven tegen de ruige kust aan beukte! Wel erg veel wind en koud… Tijdens ons bezoek bij het circuitpark was er de mogelijkheid om te karten dit was heel leuk helaas was Jay de snelste! Na een patatje was het tijd voor de pinguïn parade ook deze verschijning van de natuur is erg bijzonder om te zien.

27-7

Vandaag een rondje gereden door een gebied waar wij vroegen ook veel zijn geweest Emerald lakes/Gardinia Dam reservoir hier is heel veel natuur goed te zien en rij je door een prachtig landschap. De kids hebben nu weer kennisgemaakt met de Kokaburra de lachende vogel en de Emu. Na afloop heeft Jay nog een Footty Shirt gekocht van Hawthorn, hierna zijn we naar de brandweer kazerne gegaan waar Jason vrijwilliger is. Wij hebben de huurauto ingeleverd en zijn voor de laatste keer met Jason en Nicky en met hun kids uit eten geweest en wat blijkt ze hadden Steak night….. Na een paar biertjes tijd voor bed want morgen vroeg de trein naar Sydney!

28-7

05:45 de wekker ging af om op tijd de trein van Cranbourne station naar Melbourne Southern cross station te gaan. Helaas hadden wij net de trein op Cranbourne gemist en de volgende aansluiting zou ons nog 8 minuten overstap tijd geven om de trein naar Sydney te nemen……… Deze was net vertrokken gelukkig konden we de eerst volgende trein nemen dat zou de nacht trein worden.. Nu hebben we de rest van de dag in Melbourne doorgebracht een leuke stads wandeling langs leuke straatjes eetcafés en oude gebouwen. De tram lijn in de binnenstad is gratis en lijn 35 heeft een gesproken route deze hebben wij genomen tot de oude gevangenis van Melbourne. Hier hebben wij de museum tour gedaan het verhaal van de oude Bush Ranger Ned Kelly was indrukwekkend voor de kids. Ook was er een ervaring om zelf gevang genomen te worden en het regime te ervaren van het gevangenschap Stacy vond dit wel spannend. Snel een hapje eten en naar de trein!! Dit keer waren wij ruim op tijd.

29-7

Na een rommelige nacht in de trein die vertrok van Melbourne 19:50 en om 06:53 bij het centraal station van Sydney aangekomen was zijn wij naar het hotel gelopen, ingecheckt en zijn wij nog even naar bed gegaan om nog even twee uurtjes te slapen. Op naar qircularquay! Na een wandeling die langs Hyde park, St. Marys Cathedral, het Parlement gebouw en nog meer statige panden gaat, komen we aan met een prachtig uitzicht op de Harbour Bridge en het Opera House het weer is lekker dus hier konden we een paar mooie foto`s maken, Opera house tour geboekt. Hier krijg je veel info over het ontwerp en de bouw ook kan je diversen zalen bekijken. Stacy was erg onder de indruk van een van de decors.

Met de ferry naar Manly waar wij gegeten hebben bij Ribs and Rumps hier zijn wij 16 jaar geleden ook geweest. Toen een mes steak mes meegenomen die werkt nog heel goed! Dus nu 3 erbij gekocht nu heeft ieder een eigen Ribs and Rumps mes.

30-7

Met de bus naar Bondi Beach hier waren wat surfers actief op de golfen. Bondi is een van de populairste stranden van Sydney. Terug naar het hotel om de spullen te pakken voor een nacht bij de Taronga Zoo (dierentuin van Sydney). Dit was wel een geweldige ervaring met een onwijs mooi uitzicht over Sydney. De kinderen hebben voor het eerst een slang aangeraakt, een giraffe gevoerd en achter de schermen gekeken bij wat dieren.

31-7

Wekker ging om 06:00 om op tijd weer met het programma van de dierentuin verder te gaan na afloop om 09:30 ging de dierentuin open voor publiek en hadden wij een volle dag nog in de dierentuin. Rond 15:00 gingen wij terug naar het hotel om nog even te zwemen en een pizza te eten op de kamer.

1-8

Uitgeslapen de was gedaan en shoppen in Westfield. Na het shoppen terug naar het centrum waar ik met een oude vriend Daryl Fox had afgesproken. Vlak bij het Opera house gegeten en met Daryl nog wat pilsjes genomen.

2-8

Wij verlaten Sydney en gaan de Outback in! Na een prima vlucht van ongeveer 3,5 uur zijn wij geland bij Ayers Rock. Deze was van uit de lucht goed zichtbaar. Bij de luchthaven stond onze huurauto klaar een prachtige Toyota Fortuner 4×4. Op naar ons verblijf het Outback Pioneer hotel. De kinderen zouden gaan zwemmen maar het was best koud en veel wind! Wij hebben wat boodschappen gedaan en zijn met de auto naar de rots gereden voor zonsondergang. Ook dit was een mooi stukje natuur!

3-8

Vandaag vroeg op voor een wandeling bij Ayers Rock onder begeleiding van een gids. Deze heeft veel verteld over de Aboriginals (Ananu stam) en hun verhalen over hoe de verschillende delen van de steen belangrijk zijn voor hun cultuur. Ook hebben wij wat oude muur schildering gezien, ook hier bij werd verteld over het verhaal. Kata Tjuka was onze volgende stop dit zijn een aantal bergen die ook bij dit gebied horen. Hier ook een mooie wandeling gemaakt richting de Valley of the Winds hier bij de eerste look out wat foto`s genomen. Terug bij het resort heerlijk gegeten in het restaurant.

4-8

Vandaag op tijd vertrokken uit Yalara (Ayers Rock resort) en op naar ons volgend verblijf Kings Canyon, de rit was mooi door de woestijn over prima wegen en het landschap was erg groen en divers. Vandaag even verder niks gedaan. Mooi bij het zwembad in de zon zitten het zwembad was erg koud…… Hier hebben we de eerste Dingo gezien. Wij hebben gegeten bij de Outback BBQ.

5-8

Vandaag een wandeling gemaakt op de Kings Canyon (6 km). Deze begon heftig met een berg trap van 500 treden om vervolgens te klauteren over dit gebied met in het midden de Garden of Eden. Dit is een prachtige oase midden in de rotsen, niet veel dieren gezien op wat Gekko`s en vogels na. De kids en Ramona zijn hierna bij het zwembad gaan zitten Sander heeft nog een loop gedaan om het resort heen.

6-8

Vroeg op om naar Alice Springs te rijden via de mereenie loop. Dit is een onverharde weg welke enkel met een 4WD auto gereden mag worden. Ook moet daar ook een vergunning voor gehaald worden. De reden van de 4WD was snel duidelijk. De weg was soms erg lastig en vol hobbels en kuilen. Eventjes was de auto volledig in de lucht! Onderweg hebben wij veel brumbies gezien (wilde paarden) en een paar dingo`s.

Aangekomen in Alice Springs zijn wij naar het Flying Dokter museum gegaan en naar de School of the Outback waar de kinderen die heel ver in de outback wonen les krijgen. Tegenwoordig via de PC welke door school wordt geïnstalleerd bij de kinderen thuis. Vervolgens hebben wij een heel mooi restaurant gezocht en lekker gegeten bij Mc Donalds.

7-8

Vliegen van Alice Springs naar Darwin en eindelijk 30 graden! Auto opgehaald en naar ons hotel gereden waar de kids gelijk het zwembad in sprongen! We zijn naar de Darwin waterfront gelopen waar wij lekker hebben gegeten. Met de TukTuk die bereden werd door een mafkees terug naar het hotel waar de kids nog even tot 10 uur in het zwembad konden afkoelen. Heerlijk deze warmte!

8-8

Vandaag in Darwin hebben we wat rond gereden en gezwommen bij het Darwin waterfront. Hier hebben ze een golfslag zwembad gemaakt omdat je niet in de zee kan zwemmen i.v.m. krokodillen.

9-08

Op tijd rijden we richting Kakadu onderweg nog even een off road pad genomen “Hardies 4X4 track”. Dit was een mooi pad die ons langs veel verschillende landschappen liet rijden. Er zaten ook best lastige stukken tussen om te rijden. Een stuk was een riviertje oversteken waar op twee meter van onze auto een krokodil weg zwom! Eindelijk aangekomen in Kakadu hebben we ingecheckt bij ons hotel eten en zijn we naar bed gegaan….

10-08

Vandaag het park in! Omdat het park ongeveer de helft zo groot is als Nederland zijn de stops ver uit elkaar. Onze eerste stop was Maguk. Na een stevige wandeling zijn wij terecht gekomen bij een van de mooiste plekjes die wij ooit hebben gezien! Onder aan een waterval is een natuurlijk meer. Hier hebben wij heerlijk gezwommen. Volgende stop ruim 1.5 uur verder was Gunlom ook hier een prachtige oase. Helaas was het 320 kilometer terug naar het hotel….

11-08

Terug naar Darwin via Ubir. Hier zijn veel rots schilderingen te zien van de Aborigines. Wij hebben hier snel door heen gelopen want het was 38 graden.. Wij zijn ook gestopt bij “Cahils crossing” hier gaat de weg door de rivier Alligator river. Deze weg is alleen met laag water toegankelijk. Links en recht van de weg (in het water) hebben wij ongeveer 23 krokodillen gezien van klein tot veel te groot! Deze wachten op hoog water zodat de weg overstroomt en er verse vis komen van uit de zee. 300 kilometer terug rijden naar Darwin om onze huurauto in te leveren en de vlucht naar Carins te nemen. Om 23:30 ingecheckt in ons hotel.

12-08

Camper ophalen en wat shoppen in Cairns. De kids hebben beide een didgeridoo gekocht van een Aboriginal family. Zij hebben een didgeridoo speciaalzaak in Cairns. Deze man heeft heel veel informatie gegeven over wat er op de didgeridoo staat afgebeeld, wie deze gemaakt hebben en nog veel meer. Volgende stop Mission Beach.

13-08

Mission Beach hebben we snel moeten verlaten om op tijd in Airlie Beach te zijn voor onze boot trip bij de Whitsunday Islands. Dus 09:15 rijden we weg om vervolgens om 17:10 aan te komen bij onze campsite Flame Tree Holiday Village. We hadden geluk direct want achter onze plaats was een campvuur met live muziek!

Ook hadden ze een loterij voor het goede doel en hebben we twee prijzen, een doos chocolade en de hoofd prijs (een boot tocht met een zeil boot) gewonnen. Na te veel bier naar bedje.

14-08

Vroeg op want wij hebben een boottocht geboekt voor vandaag met de Thundercat. Dit is een speedboot waar je op een dag heel veel kan zien. Wij hebben wederom een stukje paradijs gezien! White Haven Beach is werkelijk uit een reis gids gehaald! Ook hebben wij gesnorkeld bij Mantaray Bay en super veel kleine en grote vissen gezien. De lunch was op een mooi strand. De volgende stop was bij een natuurlijke zandbank waar we ook het Great Barrier Reef hebben gezien.

De boot ging best heftig over de golven heen!! Ongeveer op de helft zagen we een walvis voor de boot zwemen, heel bijzonder!

15-8

Jay en Sander hadden het geluk vandaag met de zeilboot “Derwent Hunter” mee te varen. Pick time was 07:00 weer lekker vroeg. Mooie oude houten zeilboot uit het jaar 1946 met een bijzondere geschiedenis. Wat ook bijzonder is; hoe schuin een zeilboot gaat! Wij zijn geen zeilboot mensen! Het weer was vandaag slecht veel wind en regen maar dat vond de kaptein helemaal niet erg.. We hebben wel heel mooi koraal gezien en de dag was goed verzorgd. Bij terugkomst in de haven zijn we met Ramona en Stacy gaan eten, die hadden de hele dag geshopt in Airlie Beach. Vanaf de boot hebben we diversen walvissen gezien en Jay nog een schildpad.

16-08

Vandaag een reis dag van uit Airlie beach naar Rockhampton . Mooie camping van BIG 4 in Rockhampton. Hier hebben we wat boodschappen gedaan en heeft Ramona nieuwe oorbellen en een horloge gekocht.

17-8

Vroeg op voor de reis naar Noosa! Ook hier weer een Big 4 camping. Pracht plek tegen het bos aan en heel veel papagaaien en andere vogels. Hier was de kookaburra luid en duidelijk aanwezig… Bij de golfbaan hebben we een hapje gegeten.

18-8

Vandaag een surf les voor de kids! Deze gingen best goed. Je kan hier in Noosa redelijk ver het water in en dan is het nog steeds ondiep maar de golven zijn behoorlijk. Prima plekje voor beginners. Het was even oefenen maar ze hebben beide een paar golven gesurft. Na de les even het dorp Noosa Heads in. Het weer was super en dat past mooi bij deze plaats!

19-8

Australia Zoo (Steve Irwin “de crocodile hunter”) is een bijzondere dierentuin waar heel veel dieren buiten hun verblijf te zien zijn. Wij hadden vooraf een ‘Animal Encounter’ geboekt voor een koala. Hier in krijg je twee keer de koala vast en de verzorger verteld veel over deze dieren. Helaas was hier maar één plek voor ons beschikbaar maar er was ook een foto sessie met diversen dieren mogelijk. Dat was Stacy haar moment om de koala vast te houden. Jay heeft de Encounter gedaan. Beide kids waren erg onder de indruk!

20-8

De camper ingeleverd en Brisbane ontdekken! Royal Oaks is ons verblijf waar wij een 3 kamer appartement op de 30e verdieping hebben met een prachtig uitzicht over de stad. Nog wat shoppen in onze laatste stop. Jay heeft nieuwe schoenen en een football voor Aussie rules gekocht.

Het is ondertussen zaterdag avond en Brisbane gaat op stap dat begint hier al vroeg. Wij hebben gegeten in de kroeg Pig & Whistle en zijn daarna terug naar ons appartement gegaan, want de volgende ochtend weer vroeg op pad om Australië te verlaten. Brisbane is wel een aanrader. Mooie stad met een heerlijk klimaat!

21-8

06:15 gaat de wekker tijd om onze spullen te pakken en te gaan eten. Om 07:30 naar de luchthaven voor de vlucht naar Bali, daar aangekomen zouden wij worden opgehaald om naar ons verblijf te gaan.

In de aankomst hal stonden heel veel chauffeurs met naam bordjes. Zo veel en door elkaar dat het echt zoeken was (ik weet nu waar je een selfie stick ook voor kan gebruiken). Maar onze naam konden wij niet vinden. 3 keer gezocht en om laten roepen door de informatie desk, maar helaas. Toen ging iemand bellen met de reis organisatie en die had geen familie Deugd voor vandaag? Eindelijk na bijna twee uur werden wij toch naar onze villa gebracht.

Wat een cultuur verschil met de wereld die wij kennen. Het verkeer regelt zichzelf hier en van alles gaat door elkaar; auto`s ,zwerf honden, geiten, koeien en heel veel scooters die werkelijk overal tussendoor vliegen! Ik heb wel gezien dat er bijna niets is wat niet met een scooter vervoerd kan worden. Oh ja, en de toeter is hier van belang!

Na deze rit aangekomen in onze villa. Deze is niet op een vakantie park (wat wij verwacht hadden) maar in een woonwijkje ergens aan het eind van een straat, dus geen restaurant of verdere voorzieningen. Ik wilde graag wat boodschappen doen maar onze gastvrouw heeft dit gehaald voor ons. Nou hadden wij nog geen lokaal geld en pinnen bij de receptie is hier niet mogelijk maar ik mocht wel met haar mee op de scooter naar de bank… Achter op de scooter naar de pin maar dan….. Hoeveel geld moet je opnemen ik zag dat er een maximum was van 2.500.000,- was. Ik was bescheiden en heb 2 miljoen gepind. Omdat er geen restaurant was konden wij dit wel bestellen via onze gastvrouw. Wij hebben heerlijk nasi rijst en patat gegeten die zij op haar scooter heeft gehaald.

22-08

Ontbijt werd verzorgd door onze gastvrouw met nog twee dames die alles in onze keuken bereid hebben. Dit was erg goed geregeld! Ik denk dat het thuis weer zal tegenvallen. De kinderen zijn na het ontbijt gaan zwemmen en zo hadden wij even tijd wat uitstapjes te plannen. Vandaag zwemmen met dolfijn voor de kids. Om 14:00 werden wij opgehaald. Na weer een bijzondere rit gingen we met een boot naar het dolfijn park waar de kinderen in het water waren met een dolfijn en een verzorgen/trainer. Wederom weer een geweldige ervaring voor ze.

Kuta is waar wij ons naartoe hebben laten rijden door onze chauffeur. Dit is een badplaats met veel restaurants, bars en winkels. Net als het verkeer heel hectisch maar na wat lopen en kijken-kijken niet kopen zijn we op het strand aangekomen. Mooi op tijd voor de zonsondergang. 4 stoeltjes, een tafeltje, twee bier en twee cola. Mooi zitten dom kijken!

Hier probeert om de twee minuten iemand je wat te verkopen massage, nagels, haar, horloge, blaaspijp, pijl en boog, ijsjes. We hebben gegeten bij HQ restaurant. Vlakbij is de turtle opvang Kuta, hier worden de schildpad eitjes van het strand gehaald en in een grote bak (waar de toeristen geen schade aan kunnen richten ) ingelegd. Als deze uitkomen gaan ze met toeristen de schildpadjes vrijlaten. Zo sterven er niet zo veel schildpadjes op weg naar de zee.

Wij zagen dat er al heel wat uit hun ei waren gekomen. Deze kleintjes zijn erg druk en worden morgen om 16:45 vrijgelaten. De kids willen dit graag doen. Taxi terug naar onze villa waar Ramona en de kids naar bed gaan en Sander eerst nog even gaat zwemmen. Daarna nog een biertje in het huisje. Heerlijk rustig op de bank kriebelt er wat aan zijn voet. Hier zit een slang te kriebelen! Deze op de foto genomen en de tuin ingestuurd, welterusten!

23-08

Waterbom park Kuta staat op de agenda maar eerst ontbijt. Wat weer heerlijk bereid wordt in onze villa door onze gastvrouw en haar team.

Prachtig mooi water park met behoorlijk heftige glijbanen. Onder andere met een vrij val waar je in een capsule stap en vervolgens de vloer onder je voeten verdwijnt! Na het park zijn we op zoek gegaan naar de schildpadjes die vrijgelaten worden. Helaas net te laat om ze zelf los te laten maar op tijd om te zien hoe deze kleintjes de weg naar de zee vinden. Eten bij Jamies Italian Kuta viel ons tegen.

24-08

Vandaag hebben wij een auto met chauffeur gehuurd voor de dag. De 1e stop is een silver fabriek waar zilver wordt verwerkt tot sieraad/schaal, etc. Daarna een stop bij een kunstenaars dorp. Prachtige schilderijen gezien maar helaas veel te groot om mee te nemen (te duur ook!). Volgende stop was een tempel. Jay was erg blij met zijn sarong (Indonesische doek/rok). Helaas was er niet veel informatie over het geloof en de betekenis van de diversen beelden etc. Onderweg zijn wij langs een paar rijstvelden gereden. Tijdens de lunch hadden we ook uitzicht over een klein rijstveldje.

Monkey Forest Ubud was de volgende stop. Mooi bos met een prachtige tempel gelegen tussen de bossen en heel veel monkey’s. Jay had het geluk dat er eentje in zijn been klom om vervolgens heel geïnteresseerd naar zijn bril te kijken. Ggelukkig heeft hij deze niet gepakt! Helaas hadden we door de drukte in het verkeer niet veel tijd meer over. Dus op naar Kuta om nog wat te shoppen en op het strand zitten bij de Bingo Bar met een lekker biertje. Stacy heeft haar nagels laten doen en Jay heeft nog gesurft.

25-08

Voor de laatste keer dat ons ontbijt wordt verzorgd door de dames! Tijd om de tassen te pakken en naar huis te gaan. We hebben nog een massage in ons huisje waar Jay en Sander behoorlijk hard werden gemasseerd. Stacy en Ramona hadden de zachte behandeling. Om 13:30 was het echt tijd m naar huis te vliegen. Het eerste stuk ging vlot van Bali naar Hongkong ongeveer 4:15 uur. Even drie uurtjes wachten op de luchthaven van Hongkong. Helaas een vertraging van 40 minuten voor het laatste stuk van 12 uur vliegen.

26-08

Aankomst op Schiphol dus echt het einde van onze reis. Alles ging redelijk vlot. Opa Ed was op Schiphol om ons binnen te halen en Ralf heeft onze terug reis geregeld. Bedankt voor het weg brengen en ophalen! Tijdens het inladen van onze koffers wilde nog iemand achter Ralf parkeren, die gek reed net zo ver door tot die tegen Sander zijn been aan zat met de auto. Heb je Bali overleeft zit er een Belg tegen je been aan te rijden. Sander heeft de man duidelijk gemaakt dat hij toch echt niet verder kon met zijn auto.

Thuis was oma Jos bij ons en zij had wat boodschapjes gedaan, ook stonden er een paar mooie bossen bloemen!

Oma en Heidy; Bedankt voor de goede zorg voor ons tuin en huisje!

Travelnauts; bedankt voor de geweldige verzorging van onze reis!

EINDE
(Australië tot de volgende keer)

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Australië.