Reisverslag familie op reis door Costa Rica

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 7 en 8 jaar

Aan de vooravond van mijn laatste dag vakantie, wil ik graag onze bevindingen meedelen over de reis naar Costa Rica in juli met 6 personen : 2 kindjes van 7 en 8, mama en papa en oma en opa (70’ers).

Onze vlucht, zowel door als heen, is uitstekend verlopen. KLM is echt wel een top maatschappij én heel kindvriendelijk. Over ARA tours, niets dan lof ! Fijn zo een welcome pack met lekkernijen ! We hebben van de wijn en de chocolaatjes genoten.

Buena Vista hotel in San José was heel goed. Fijn dat je ons hebt aangeraden om een villa te nemen in de tuin, voor die kleine meerkost, zeker en vast een grote meerwaarde. In de tuin al veel vogels, kolibri’s en vlinders gespot. Kids kort in het zwembad gespeeld, maar was te koud en veel regen.

Laguna Lodge in Tortuguero : ik had gelezen dat dit heel toeristisch was, maar dit hadden wij zeker niet als gevoel. Wij vonden dit heel geslaagd. De rit ernaar toe vonden we al super – behalve dan met de koffers sleuren in de gietende regen. Buschauffeur gestopt voor een luiaard (zowel op de heenrit als op de terugrit). De kamers daar waren wel klein voor met 4. Wel fijn dat het inkomgeld voor NP en al de excursies al betaald waren (we waren de enigste van de groep). Was al een zorg minder. Al de excursies in de gietende regen gedaan maar we werden wel goed voorzien van deftig materiaal (stevige ponchos). Door het slechte weer niet zo veel dieren gezien. Wel een soepschilpad aan land zien komen om haar eitjes te leggen. Op dat moment was het droog ! Was één van de hoogtepunten. Ook het dorpje Tortuguero is een heel fijn dorpje, het was een gezellige dag.

Ophalen van onze auto : alles prima verlopen. Wel jammer dat het een auto was met 12 stoelen. En geen plek voor de bagage. De laatste rij stoelen konden ze er niet uit doen, met gevolg dat we altijd onze koffers via de zijdeuren op de laatste rij stoelen geplaatst hebben. Was een zwaar werkje, zeker omdat het ook altijd in de gietende regen was.

Shawandha Bungalows in Puerto Viejo de Limon : hele fijne huisjes, mijn favorietje. Nog steeds wat last van jetlag en van alle dagen zo vroeg op te staan, was het super om ‘s morgens om 5 uur in de hangmat voor het huisje te gaan liggen (=fris en droog) met brulapen boven je en een fanfare aan vogelgeluiden. In Puerto Viejo hebben we heel veel gedaan. Het Jaguar Rescue Center was super (ook in de regen). Op tripadvisor nr 1 om daar te doen. We hadden een Nederlandstalige gids en dat maakte het allemaal goed. Voor de kinderen is dit echt fijn. Veel geleerd en mooie schattige diertjes gezien (baby luiaard, baby aapjes, etc). Het stadje is super, echt relaxed. Lekker gegeten (overal trouwens!) Ook een toffe wandeling gedaan in het Cahuita NP. Over een boardwalk met daarbij aansluitend een standwandeling in het NP. Slang gezien ! Ook hebben we in het NP van Manzanillo een kleine wandeling gemaakt naar een mooi uitkijkpunt. Als afsluiter : de chocolade tour in Tasty Waves. Ik had daar hoge verwachtingen van, maar deze werden nog overtroffen. Niet alleen uitleg over hoe ze chocolade maken, maar ook proeven bij iedere stadia én dit op een super mooie locatie. Veel geleerd over planten en dieren gezien (tarantula, witte uil, etc) Oscar was een echte local en meer Costa Ricaan kon men niet zijn (zwemshort, rasta’s, slippers. De max!)

Volgende plaats was Savegre Hotel in San Gerardo de Dota. Achteraf gezien vond ik en de oma dit het minste plaatsje. Enerzijds, hebben we die dag 9 uur onderweg geweest (1 uur gestopt en 1 uur stil gestaan in Carthago) en anderzijds hebben we daar enkel en alleen stortbuien op ons hoofd gehad. Voor mijn man was dit wel geslaagd. Hij heeft (wij ook) de Quetzal gezien. Wij hebben dan maar geprofiteerd om de rest van de dag bij het haardvuur enkel mojito’s te drinken. Is ook vakantie hé.

Rio Tico Safari Lodge in Ojochal :  de rest van de familie vond dit het minste, maar voor mij en de kids was dit wel een toppertje. Glamping bij een riviertje. De kinderen hebben genoten van het spelen in het water en met touwen op en af de rotsen te klauteren. Tijdens dat verblijf hebben we een dagje Corcovado NP geboekt. Die dag heeft het water gegoten, nat tot op onze onderbroek, allemaal … Dus veel dieren hebben we niet gezien … Maar tijdens de boottocht naar het park toe hebben we Humpback whales met hun kalf gezien en hebben we 2 jumps gezien. Adembenemend. Nog nooit gezien en had al veel walvistochten gedaan. Dit maakte de dag (en de prijs) goed !

Het volgende stopplaatsje was Arenal. Misschien meegeven dat je onnoemelijk veel krokodillen ziet liggen over de brug waar de rivier Tarcoles in de zee uitmondt. (onderweg van Dominical naar Arenal) Hebben we vernomen toen we daar waren. Is gratis en heel ferm om te zien. Die kroks worden daar gevoederd (niet op het moment dat wij daar waren) en die blijven altijd in de buurt.

Lomas del Volcan in Arenal : tot dan het beste hotel. Voor mijn man was dit zijn favorietje. Hele mooie huisjes met een groot terras die uitgeven in het regenwoud. Daar hebben we 5 à 6 toekans zien weg en weer vliegen. Prachtige vogels. Voor die cult excursies had ik wat schrik. Maar dit was echt goed. We hadden een super grappige gids. Kinderen vonden het ook fijn, hadden veel interesse, ook al was het allemaal in het Engels. Ze leerden hoe ze een tattoe konden zetten met planten en dansten mee met de kindjes van de school. Die avond hebben we dezelfde gids ingehuurd om op zoek te gaan naar kikkers. We hebben welgeteld 1 soort gezien, maar we hebben veel plezier gehad. Ook heeft hij ons naar een warm water riviertje gebracht waar de kinderen konden spelen. In het donker … Het was erg geslaagd, kinderen wilden er niet meer uit…. Zoiets vind ik veel leuker dan de commerciële hotsprings.

Family Trapp hotel in Monteverde : hallo, wat een weg was me dat ! Over 35 km hebben we 2 uur gereden en mijn dochter 2 x alles ondergekotst. Toen had ik er wel genoeg van. We hebben echt heel veel en heel lang in de auto gezeten gedurende gans de reis. Achteraf hadden we misschien Monteverde moeten overslaan en de “Hanging Bridges” en de “Ziplining” in Arenal moeten doen. Maar ik weet niet of het daar ook zo goed was. Want het hoogte punt van onze vakantie was wel het ziplining ! Zowel voor de kleinste (7 en 8) als voor de opa van 73 jaar ! En de mama heeft haar grenzen verlengd. Hele toffe dag. Hotel was het minste van de ganse reeks en lag ook zo uit de richting. We moesten alles doen met de auto om maar ergens te geraken. Wij hebben wel het busje genomen van de organisatie voor de Hanging Bridges, dit vond ik een luxe en zat in de prijs inbegrepen.

Als eindpunt en als afsluiter én als (nog één) hoogtepunt : Hotel Tango Mar in Playa Tambor. Whaw ! Wat een hotel, grote kamer met een praaaachtig uitzicht, verschillende zwembaden op het strand. Bar in het water, super lekker eten, vlaamse eigenares 😊, de paardrijtocht én 3 dagen geen druppel regen (overdag toch) !!!  Schitterend. Echt de moeite. Opa en zelfs oma hebben met volle teugen genoten van de paardrijtocht. De kinderen wilden de dag erna opnieuw paardrijden. We hebben op het strand gereden, door de jungle (waar de gids met zijn machete de takken moesten afhakken of we konden niet door), door rivieren om dan in galop de oever opnieuw te moeten beklimmen. Avontuur ten top !

Ja het was goed, zoals iedere keer dat we met jullie geboekt hebben, was de reis tot in de puntjes geregeld en verzorgd. Niets op aan te merken. Mijn opmerkingen : dit is hoe wij het ervaren hadden. We zijn in Tambor een gezin uit Blankenberge tegengekomen en die hadden ook geboekt via jullie. Zij vonden de weg naar Monteverde de max. Die man vond het spannend om daar te rijden… Dus zo zie je maar.

We wisten dat we in het regenseizoen gingen, maar zo veel regen, nee dat hadden we niet verwacht. Maar ik denk (hoop) dat het ook niet normaal was. Want tijdens onze reis zijn er wegen naar Tortuguero en Puerte Viejo afgesloten. Ook in Gerardo de Dota konden we niet weg, zowel heen als terug waren de wegen ook afgesloten. Dus misschien was het abnormaal veel regen gevallen in die periode. Zoals er hier abnormaal veel zon is 😊

Nen dikke merci.

Bekijk hier onze kindvriendelijke reizen naar Costa Rica.