Reisverslag familie op reis op Cuba

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 8, 5 en 5 jaar

Eindelijk is het zover! 12 dagen naar Cuba met onze drie kinderen (8 jaar en een tweeling van 5). Het is de eerste keer dat we op zo’n manier op reis gaan met onze kinderen, dus ik ben benieuwd hoe dat zal gaan.

Onze vlucht met KLM is erg goed. De kinderen gedragen zich voorbeeldig, maar dat ligt ook voor een groot deel aan de special kindermaaltijden (frietjes met hamburgers) en een fantastische steward die kan goochelen… (en ook nog de truc willen verklappen aan de kinderen, zodat ze hier de hele vakantie op kunnen oefenen).

Laat in de middag arriveren we in Havana, voor de kinderen is het dan echt op, die slapen op weg naar het hotel. De volgende ochtend zijn we ontzettend vroeg wakker en gaan we Havana verkennen. Na een taxirit vanuit het hotel Nacional belanden we in Havana en dwalen we door de straatjes en over de pleinen. Bij het fort pakken we een koetsje om ons verder door de stad heen te leiden. Overal in de stad begint nu muziek te klinken. De kinderen zijn nog wat te verlegen om mee te swingen, maar het is wel erg uitnodigend. Het is een heerlijke dag, maar we zijn nog wel een beetje moe. In de namiddag gaan we dan ook lekker zwemmen in het fijne zwembad van het hotel. Hotel Nacional is trouwens echt een bijzonder mooi hotel, zo werd het al aangekondigd, maar daar is niets teveel van gezegd.

De volgende dag vertrekken we al naar Vinales. Eerst de auto ophalen… dat neemt wat langer in beslag dan gedacht. De auto die eigenlijk voor ons geboekt was, was niet voorradig, alleen maar kleinere auto’s. Dat is toch niet prettig met drie kinderen op de achterbank. Maar gelukkig was de vertegenwoordiger van het reisbureau in Cuba zo goed om voor ons toch een wat grotere luxere auto te regelen. We kunnen op weg! We rijden via Google maps en rijden daarom niet over alle mooie weggetjes die we gepland hadden, maar een groot stuk over de autopista, de snelweg. Dat is eigenlijk wel heel erg grappig. De snelweg is erg rustig, af en toe zie je een paard en wagen op de weg, of een fiets. Als we een afslag missen, keren we gewoon in de berm en rijden terug…. Dus geen ruzie over het vinden van de weg in Cuba! In de middag komen we aan in Vinales. We hebben een spik splinter nieuw hotel. Niet de bungalows die we hadden verwacht, maar een heel nieuw hoofdgebouw van Rancho San Vincente aan de overkant van de bungalows. Het mist wat van de sfeer van de bungalows, maar het is helemaal nieuw en lekker schoon. Het is ook handig dat onze twee kamer naast elkaar liggen. Als we net geïnstalleerd zijn begint het ontzettend hard te regenen, een echte tropsche regenbui. We zeggen onze kinderen dat ze lekker in hun onderbroek in de regen moeten gaan dansen en dat laten ze zich geen twee keer zeggen. s ’Avonds (regenbui is voorbij) eten we bij Balcon de Valle, een restaurant met een prachtig uitzicht over de valley van Vinales. Het eten is lekker en we genieten als e rook nog een regenboog verschijnt boven de vallei.

De volgende dag gaan we paardrijden in Vinales. Bij de reservering was niet helemaal duidelijk wat we nou precies gingen doen, dus we hadden ons voorbereid op een uurtje rijden…. Dat werden er vijf! We hebben genoten. De kinderen krijgen alle drie hun eigen paard, de tweeling wordt aan een touw door de begeleider meegenomen, maar dat ze zelf rijden is natuurlijk erg stoer! We rijden door de vallei en stoppen bij een sigaren boerderijtje en een restaurantje waar we kunnen drinken uit een kokosnoot.

‘s Middags nog even naar de grot van de indianen en daarna weer zwemmen bij het hotel. Moe maar voldaan kijken we uit naar de volgende dag….

Deze volgende dag starten we met het bezichtigen van het de grote muurschildering voordat we doorrijden naar Las Terazzas. Tijdens deze reis maken we de fout om geld te gaan wisselen bij een bank. De reis is niet zo lang, 2,5 uur, maar dat worden er uiteindelijk 4, omdat we 1,5 uur aan het wachten zijn bij de bank… daar worden we best een beetje chagrijnig van. Na een uur en een kwartier besluit ik de de kleinste jongens naar binnen te sturen bij de bank, om hun vader te helpen… als charme offensief. Cubanen zijn namelijk gek op kinderen, vooral op blonde… en of het helpt weet ik niet, maar een kwartier later staan we buiten met omgewisseld geld…

Het hotel in Las Terazzas is geweldig. Er staat een boom middenin de hal. Omdat we gaar zijn van de rit gaan we lekker zwemmen in het zwembad. De volgende ochtend gaan we naar de banos om te zwemmen in een natuurlijk zwembad bij de watervallen. We vermaken ons de hele ochtend prima.

In de vroege middag vertrekken we naar Cienfuegos. We hebben inmiddels goed door hoe van de autopiste af moeten blijven (hoe leuk ook, de binnen door weggetjes zijn toch mooier en meer bijzonder). Het is een behoorlijk lange reis, dus de nintendo’s en dvd-spelers worden uit de tassen gehaald. Een uurtje voordat we Cienfuegos bereiken kunnen we een indianendorp bezichtigen. Dat willen we wel graag. Helaas zegt men dat de boot pas weer gaat varen als er genoeg bezoekers zijn… omdat het a laat is en het bijna sluit durven we daar niet op te wachten (als er geen bezoekers komen, vaart de boot dus niet) en bezoeken we de naastgelegen krokodillenfarm.

In Cienfuegos logeren we in een casa particulare. Het is een heel mooi huis met een hele vriendelijke eigenaresse. Helaas is de kamer zo lawaaiig dat we bijna geen oog dichtdoen ‘s nachts. Maar we worden er niet chagrijnig van, want we hebben de volgende ochtend iets heel leuks op het programma staan: met dolfijnen zwemmen! De eigenaresse van de casa regelt de kaartjes, waardoor we per person 10 CuC minder kwijt zijn. Het zwemmen met de dolfijnen is fantastisch! We worden de lucht in gegooid en voortgetrokken door deze mooie intelligente beesten. Een hoogtepunt voor de kinderen.

‘s Middags slenteren we door de straatjes van Cienfuegos, een mooie stad met bijzondere gebouwen. het deed me denken aan Disneyland, maar dan een echte stad. In de vroege avond maken we een boottochtje over zee, langs de eilandjes in de buurt en zien we ontzettend veel pelikanen.

De volgende dag vertrekken we naar Trinidad. Dat is een vrij korte rit van 1,5 uur. We bekijken Trinidad met haar leuke straatjes. Lijkt Cienfuegos op Disneyland, deze stad lijkt wel een décor van een cowboyfilm; overal staan de paarden op hun eigenaar te wachten op de keienstraatjes met de gekleurde huizen.

De volgende dag gaan we met een catamaran naar Cayo Blanco. Een tocht van een uur over zee. Daar aangekomen gaan we een klein uurtje snorkelen, iets wat vooral onze zon van 8 jaar geweldig vindt. Die vindt het uur veel te kort en wil liever blijven. Maar we worden afgezet op het eiland om te lunchen. Er lopen een aantal leguanen rond op het eiland, wat ook weer voor fantastische plaatjes zorgt. We zoeken nog wat schelpen en zwemmen wat in de zee. Daarna gaat de catamaran weer terug naar Trinidad. Een heerlijk dagje.

Dan is de laatste reis alweer aangebroken. Een lange reisdag naar Varadero. We verwachten veel van het hotel in Varadero, want dat staat aangekondigd als zeer luxe. Dat valt zeer tegen. Het hotel is oud en krakkemikkig, de airco lekt, de badkamers stinken. Het terugbrengen van de huurauto duurt lang en we worden verschillende keren naar de verkeerde plekken verwezen. We hebben er een hele lange reisdag opzitten, gaan nog even zwemmen en vallen dan eigenlijk wat teleurgesteld in slaap. De volgende ochtend gaan we naar het strand, alhoewel we geen strandmensen zijn. Maar we hebben een onverwacht fantastische dag. Het strand is echt heel mooi, het water warm en omdat het heel lang ondiep is, kunnen we de kinderen veilig laten zwemmen en spelen. Het is zo’n leuke dag dat we de ongemakken van het hotel vergeten. En ‘s avonds kunnen we wel lekker eten in het Italiaanse restaurant van het hotel.

En dan is het einde van onze reis alweer aangebroken. De laatste dag vertrekken we al om 11.00 uur richting Havana om op het vliegtuig te stappen. We hebben een heerlijke vakantie gehad! Zoals onze zoon van 5 zegt: niemand zal geloven hoe leuk ik het heb gehad!

Cuba is een heel leuk land met kinderen, het is makkelijk te bereizen omdat er weinig verkeer is, is het rijden heel relaxed en er is veel diversiteit: stad, natuur en zee/strand. We hebben gekozen voor hotels met zwembad en dat was wel fijn voor de kinderen. We hadden vrij kort de tijd: 12 dagen en ik was bang dat we teveel reisdagen zouden hebben, maar dat is alles meegevallen. Zelf heb Ik genoten van de reisdagen omdat je door het land rijdt en bij elke bocht wel weer een mooi plaatje voor je ziet. De hotels waren, op Varadero na, allemaal heel goed en schoon. Alleen hadden wij in onze reisbeschrijving staan dat we overall twee kamers en één kamer met extra bed hadden, maar dat laatste bleek maar in twee hotels (in Havana en Varadero) het geval te zijn. Nou zijn de bedden in de hotels vrij groot en onze tweeling nog maar klein, dus die konden prima bij elkaar in bed. Met drie pubers zou het lastiger zijn en zou ik goed van tevoren checken of er echt een extra bed is. Ter plaatse regelen is ons niet gelukt. Al met al een aanrader om met de kinderen naar Cuba te gaan! En ik durf nu alweer te denken aan een volgende mooie reis…..

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Cuba.