Reisverslag familie op reis door Kenia

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 21 en 17 jaar

Kenia 01 t/m 14 augustus 
Dag 1. Amsterdam – Nairobi, 1-8

KENIA

Kenia, het land van de grote tegenstellingen. Een landschap vol bergen, meren, wouden en savannes, waar in de wonderschone parken en reservaten een onnoemlijke verscheidenheid aan wild leeft.

Dag 1.
De koffers gepakt, fototoestellen opgeladen, verrekijkers mee. Inentingen gehad, Hepatitus A, Gele koorts, DTP en de malariatabletten natuurlijk, de reis kan beginnen. Op donderdag 01 augustus zijn wij om 13.45 uur i.v.m. een vertraging van 2,5 uur, wat wij gelukkig wel van te voren wisten zodat wij later van huis konden gaan, met de KL565 met stoelen met extra beenruimte om 22.45 uur geland in Nairobi was een prima vlucht. De stad heeft 1 miljoen inwoners. We werden opgewacht door onze gids voor deze safari “Patrick” uit de honderden gidsen hadden wij hem gelukkig snel gevonden. We kregen allemaal een safarihoed om in de stemming te komen. Gelijk in de safaribus gestapt die ons de hele week zou rondrijden. Na ongeveer 20 min. kwamen wij aan bij ons hotel voor onze overnachting. ” The Sarova Panafric Hotel” onderweg kwamen wij al de eerste zebra’s tegen die gewoon in de middenberm stonden heel apart. Prima hotel voor deze nacht, Mark was zijn tandenborstel vergeten no problem deze hadden zij op voorraad.

Lekker gaan slapen en de volgende dag zou Patrick ons om 09.00 uur komen ophalen voor de start van de safari, na eerst een heerlijk ontbijt gehad te hebben. Een ander woord voor safari = game drive. De safari’s vinden plaats in de vroege ochtend, daarna even relaxen en/of zwemmen bij onze lodge en daarna in de namiddag nog een safari. In totaal gaan we meer dan 2000 km. rijden deze week, best veel maar in de reservaten merk je dit niet door de indrukken die je hiermee opdoet.

Eerste foto’s
Dag 2. Nairbobi – Mount Kenya, 2-8

Mount Kenya is op de Kilimanjaro na de hoogste berg van Afrika. Het is een uitgedoofde vulkaan die aan de voet een doorsnede heeft van bijna 100 km. en die tussen de 2,6 en 3,1 miljoen jaar geleden voor het laatst actief was. Mount Kenya heeft drie toppen. Hoogste top is 5199m. en grote delen van de berg zijn bedekt met eeuwige sneeuw en enkele gletsjers. Mount Kenya ligt praktisch op de evenaar.

Onderweg zoveel kleine kraampjes met vers fruit, de kleine banaantjes zalig!. Natuurlijk gekocht zalig…

Mount Kenya
Dag 3., 3-8-2014

Deze dag werden wij om 09.00 uur opgehaald door Patrick het zou ongeveer 3 uur rijden zijn 175 km. naar Mount Kenya, we hebben er 4 uur over gedaan omdat wij een uurtje gestopt hebben bij wat lokale winkeltjes en even de benen streken. Om 13.00 uur kwamen wij aan in Mount Kenya in de Serena Mountain Lodge, hier kregen wij een lekkere lunch en konden onze kamers (nrs 25 & 26)bekijken… met prachtig uitzicht op de waterhole (drinkplaats) waar het wild aan het luieren was. Gelukkig WiFi, de vingertjes gingen rap over de toetsen hi. hi. Het was hier wel wat kouder. Rond 15.00 uur gingen wij een wandeling maken door het woud. We hebben ongeveer 2,5 uur gewandeld en de gids heeft veel verteld over de diverse dieren, halverwege kregen wij een kopje thee midden in het woud, en daar zagen wij onze eerste echte olifant op nog geen 20m. afstand, wauw wat is zo’n beest groot zeg!.. Verder hebben wij deze dag de eerste buffels gezien en apen. Hebben daarna nog een borrel gedronken en genoten van het prachtige uitzicht op de waterhole. ‘s-­avonds hebben wij een diner gekregen en waren best behoorlijk moe van de reis en de wandeling. Omdat het hier behoorlijk koud is door de hoogte kregen wij tot onze verbazing kruiken in bed, zalig!!!.. Ouderwets maar zo lekker.

Samburu
Dag 3. Mount Kenya­ Samburu, 3­-8

Deze dag reden wij om 08.00 uur weg na een goed ontbijt. We moesten eerst de berg weer af, een aantal uur verder werd ook de temperatuur steeds aangenamer je merkte echt dat je naar een warmer gebied toeging. Onderweg naar Samburu, wat ligt op het noordelijke halfrond, passeerde wij de evenaar bij het plaatsje Nanyuki, waar wij natuurlijk even op de foto moesten en het trucje met het water wat link en rechts omdraaide moesten bekijken. Is het nu een broodje aap verhaal of niet??… Wij hebben met eigen ogen gezien dat het inderdaad andersom draaide en op de evenaar zelf was het een rechte straal heel apart. Roxanne en Mark hebben daar een certificaat gekregen met als bewijs dat ze echt op de evenaar zijn geweest. Ook kochten wij daar onze eerste kralen armbandjes… ik was mijn haarklip gelijk al kwijt (its for my mom… en wat doe je dan natuurlijk gewoon weggeven!.) Na de benzine en plasstop en 3 kleine kindjes blij gemaakt te hebben met een pen, zijn we weer verder gereden zodat wij na 6 uur rijden en 180 km. verder om 14.00 uur aankwamen bij ons nieuwe onderkomen voor de komende 2 dagen, Samburu Sopa Lodge nrs.35 & 36.

Bij aankomst kwamen er natuurlijk gelijk weer een aantal Kenianen aan om onze koffers te dragen, dit levert voor hun altijd wat op.. 100 KSE = 1 euro, ja daar lopen zij nog heel hard voor. Ook hier werden wij heel gastvrij ontvangen met een vers glaasje vruchtensap en opfris doekje.

Deze lodge is geheel in Afrikaanse stijle, mooie receptie veel hout en voornamelijk open. De kamers hadden 2 kingsize bedden zalig…!! De lodge ligt in het noordoosten van Samburu National Park. Deze is gebouwd in een patroon van een buffelhoorn met uitzicht opde Ewaso Nyiro rivier en is de enige lodge in het park met een eigen drinkwaterplaats.

Het Samburu Nationaal Reservaat zo’n 100 km. ten noorden van Mount Kenya is een van de weinige parken ten noorden van de evenaar. Samburu heeft een semi-­woestijnklimaat hierdoor zijn er enkele diersoorten die elders in Kenia niet of nauwelijks te vinden zijn.

Samburu
Dag 4, 4-8­

Hier heb je dus ook de Big Five van Samburu nl.: Netgiraffe (roodbruine vlekken gescheiden door dunne, witte lijnen), Grevey’s zebra’s (fijnere lijnen, buik is wit), Somalische struisvogel (blauwe ipv roze benen), Gerenuk (antilope met lange nek, eet op zijn achterpoten van de struiken), Oryx (grijze antilope met 2 lange hoorns). Yahh… we hebben ze allemaal gespot!!!. De Ewaso Nyiro rivier stroomt dwars door het Samburu National Reserve. Hier leeft dan ook de Samburu stam.

Belevenissen Samburu
Dag 4., 4-8­

Deze ochtend gingen wij om 07.00 uur van start na een goed ontbijt en waren rond 11.00 uur weer terug bij de lodge. Na een eerste echte game drive waarbij wij heel veel gezien hebben waaronder: 5 welpen,2 leeuwinnen,apen,luipaard,en olifant met jong konden wij heerlijk even ontspannen aan het zwembad bij de lodge. Ook dit ligt gewoon in het natuurgebied zover als je kunt kijken zie je alleen maar beesten en natuur prachtig!. We hebben allemaal even een dutje gedaan… en om 16.00 uur kwam Patrick ons weer halen voor de avond safari. Hierbij hebben wij onze eerste olifant gezien en speciaal voor John de cheetah wat een geweldig beest is dit…

Vervolg Samburu
4-8

Wat zijn het prachtige dagen hier in dit zo andere landschap dan in Mount Kenya… Zoveel droger maar ook zoveel warmer… De beesten lopen gewoon langs de jeep, dat ze zo dichtbij komen dit is echt te gek !!!… Je zou de leeuwin zo aan willen raken het ziet er echt vredig uit, maar schijn bedriegt als die bekken opgaan wauwww tanden die er niet om liegen. Ook zijn wij er even uitgegaan midden in het reservaat, ohh Patrick is this safe??.. ofcourse Ingrid, nou vooruit dan maar. Deze brug is in 2010 afgebroken doordat de rivier deze heeft weggeslagen, helaas is er niemand die deze brug weer maakt.

De bewoners van Samburu moeten nu met een enorme lange ladder afdalen en omhoog klimmen. Maar deze mensen klagen niet, het is zoals het is. Ook hebben deze mensen soms dagen, weken niet te eten en te drinken als alternatief dan maar bloed van de beesten… Kan je toch niet voorstellen anno 2014 maar toch is het zo. Patrick had even een praatje met deze dame, en stelde Mark voor als haar eventuele nieuwe vriend ha ha… neeeee daar wilde ze niets van weten. Mark vond dit natuurlijk niet echt jammer… dit zijn echt nog inheemse stammen met zo’n andere kijk op het leven heel bijzonder.

Schooltje in Samburu
Dag 5. Samburu­ Mont Kenya, 5-8­

Op maandag 05 augustus zijn wij om 07.30 uur vertrokken na een vroeg ontbijt. Deze ochtend zouden wij naar een schooltje gaan om de pennen die wij mee hadden genomen af te geven. Na een half uur kwamen wij aan in het Samburu dorp, in de wijde omtrek niets te bekennen alleen maar droogte en wat lemen hutjes. We werden meer dan hartelijk onthaald, en de hoofdmeester kwam ons tegelijk tegemoet, de kids stonden ons allemaal van een afstandje lachend te bekijken.

Er werd ons gevraagd mee te komen naar zijn kantoor zodat wij daar konden vertellen wat wij kwamen doen. Dit was een stenen huisje hierin lagen de schriften en boeken van de kinderen, ook lagen er een aantal matrasjes deze werden nog dagelijks gebruikt. Door een aantal kinderen die niet naar huis kunnen, soms omdat de ouders zo arm zijn dat ze de kinderen niet kunnen onderhouden, of dat de ouders aan het rondtrekken zijn. Dit greep ons behoorlijk aan. De pennen die door opa Jan meegegeven waren werden meer dan hartelijk ontvangen, de kinderen krijgen een pen als ze goed hun best hebben gedaan om ze zo te stimuleren, daar zijn ze zo ontzettend blij mee onvoorstelbaar. Er werd ook aan Mark en Roxanne gevraagd op wat voor school zij zitten, het was allemaal erg indrukwekkend. We werden uitgezwaaid door de hele school echt een brok in mijn keel, goed gevoel hebben wij hieraan overgehouden.

Mount Kenya
Dag 5. Samburu­ Mount Kenya, 5-8

Nadat wij bij het schooltje waren weggereden, gingen wij 2 lekke banden plakken.. altijd handig om goede banden bij je te hebben in dit land. De hoofdwegen zijn prima, daarna is het keien, kiezels, zand, modder noem maar op dus een lekke band is hier geen kunst. Onderweg hebben wij de zeldzame luipaard nog gezien in de boom, ook dit is best bijzonder omdat er nog maar weinig zijn in het wild. Na 3 uur rijden en na 150 km. kwamen wij aan om 12.00 uur in Mount Kenya/ Sweetwaters Game Reserve voor ons onderkomen voor 1 nacht in het Sweetwaters Tented Camp (Serena hotel keten) nrs. 29 & 30. Hier was het wederom wat frisser maar ook weer zo groen…. En s’avonds ons vertrouwde kruikje zalig!.

Het vers geperste drankje was ook hier weer aanwezig in de mooie Engelse style lounge, de gastenpapieren invullen altijd een heel werkje, wat zouden ze met al deze papieren doen???… Het houdt de mensen wel aan het werk dus daar is het zo wie zo goed voor. Eerst de koffers naar onze “tent” brengen (uh laten brengen natuurlijk). Te gek zeg, wat een prachtige lodge op palen een echte tent met alles erop en eraan, mooi houten bed met klamboe, geheel stenen badkamer en natuurlijk de flesjes water die ontbraken ook hier niet, hier gaan wij het zeker 1 nacht uithouden te gek…. Onze eerste koffie jammie, daarna lekkere lunch bij het uitgebreide buffet, spaghetti op persoonlijke smaak gemaakt verwennerij. En de mensen zo aardig en oprecht vriendelijk. Ook het diner was zalig!. Om 16.00 uur kwam Patrick ons halen voor de game drive tot ongeveer 18.00 uur. Het was wel gaan regenen maar de temperatuur was zalig 28-­ 29 graden, dus met paraplu op naar de enige chimpansees in Kenia en de neushoorn.

Sweetwater Tented Camp
5-8

Wat een prachtig onderkomen. De olifanten kwamen aan denderen zo’n geweld super gaaf… naar de waterpool om lekker even te drinken, mooi fotomoment voor ons allemaal!!.. Ook nog even lekker luieren aan het zwembad, om je de hele dag rond te laten rijden is ook best vermoeiend he pappie ??…

Zwarte neushoorn Baraka
Ol Pejeta Conservancy, 5-8­

Veel zwarte neushoorns worden met uitsterven bedreigd. In Kenia zijn er nog ong. 540 en in dit plaatsje wonen er 88. Na Morani (kleine krijger) = een tamme neushoorn, is de 16 jarige Baraka (zegen) hier in het wild geboren, hij werd blind en kon niet meer in het wild leven. Je kunt hem gewoon voeren en aaien. De zwarte neushoorn heeft anders dan de witte neushoorn een flexibele, puntige bovenlip, waarmee hij takken en bladeren kan afgrazen. Een betere naam voor de witte en zwarte neushoorn is dit verschil: Witte neushoorn ook wel breedlipneushoorn genoemd, de Zwarte puntlipneushoorn.

Chimpansee POKO
Chimpanzee Sanctuary opvangcentrum, 5-8­

Poko woont hier met 40 chimpansees die mishandeld of wees zijn uit heel West en Centraal Afrika, ze worden verzorgd en uitgezet. Hij vindt het enorm leuk om publiek te vermaken en wel door: handje grond pakken, heel hard lopen en dan een enorme zwaai grond het publiek in te smijten. Het regende enorm, het was dus modder wat hij gooide, John was de sigaar, hij had een paraplu die hij voor zich kon houden, zo kwam hij niet onder de modder. Poko gooide, klapte heel hard in zijn handen te gek!, en rende weg, gebruld hebben wij!. Toen wij gingen was het heel zielig, hij liep ons na totdat hij ons niet meer kon zien met zijn hand boven zijn ogen, en tuurde tot wij uit het zicht waren. Dag Poko bedankt voor deze lachwekkende middag!

Lake Nakuru
Dag 6. Mount Kenya­ Lake Nakuru, 6-8­

Dinsdag 06 augustus reden wij om 08.00 uur weg uit Sweetwaters Tented Camp, na het ontbijt en deze mooi lodge vaarwel gezegd te hebben ging de reis naar Lake Nakuru. Onderweg weer veel gezien hoe de mensen leven en de dag doorbrengen anno 2014!. De bevolking heeft niet veel, maar ze lachen altijd en zijn zo aardig.

Flamingo Hill Tented Camp
6-8­

Onderweg nog gestopt bij Thoms Waterfalls daarna waren we om 13.00 uur (160 km.) bij ons verblijf voor deze nacht aangekomen, Flamingo Hill Tented Camp. Lekker even uitrusten na de lunch en om 15.30 uur kwam Patrick ons halen voor de safari ook hier hadden wij weer regen maar in de auto merkte je hier niets van, en de temperatuur was prima 28 graden. Ook deze lodge is te gek, veel hout en rustige safarikleuren en luxe ruime tenten. Hier liepen de beesten echt rond de tent, best rare gewaarwording. Baboon Cliff waar je een prachtig uitzicht hebt over het meer, en waar enorm veel apen rondlopen, zo schattig en ze zijn echt niet bang voor mensen.

Ze maken de gekste bewegingen en springen in het rond, lekker vlooien… vermakelijke beesten zijn het toch. Mooie omgeving op grote hoogte. Lake Nakuru is het bekendste vogelreservaat van Kenia. Dit is een ondiep sodameer en is een van de Great Rift Valley meren. Het meer staat vnl. bekend om haar grote populatie flamingo’s, helaas zijn er heel veel dood omdat er brak water was, en dit is funest voor de flamingo’s. Hier kunnen normaal 2 miljoen flamingo’s zijn…

Deze Big Five is ook gelukt!!!. Olifant, Neushoorn, Leeuw, Buffel, Luipaard… Olifant in alle parken, Neushoorn in Lake Nakuru en Masai Mara, Leeuwinnen overal-­ Leeuw in Lake Nakuru, Buffel Mount Kenya en Luipaard in Samburu. De jakhals gezien, en een reuze schildpad in Lake Nakuru gespot door Mark. Prachtige giraffen ( Rothschild genaamd). Witte neushoorn. De leeuw dat was de wens van Mark en ja hoor… deze hebben wij gezien wel van afstand maar z’n kraag was goed te zien, deze is pas voltooid als hij ongeveer 7 jaar is. ‘s-­Avonds weer heerlijk gegeten en weer vroeg naar het “nessie”.

Masai Mara
Dag 7. Lake Nakuru- Masai Mara, 7­-8­

Woensdagmorgen heel vroeg op want we vertrokken om 06.30 uur, er stond voor ons alleen een heel team klaar in de keuken voor het ontbijt echt zo lief!. Na 2 uurtjes rijden had Patrick voor ons nog een leuke onderbreking voor deze behoorlijk lange dag, nadat wij enorm veel regen hadden onderweg, brak het zonnetje door bij de boottocht… zalig!. We stopten bij Lake Naivasha voor de boottocht, dit was inderdaad zeer de moeite waard, wat een mooi natuurgebied.. De hippo’s zwommen er in grote groepen rond, grote groepen pelikanen en zoveel andere soorten vogels enorm. Ook is hier de film Out of Arika opgenomen..

Vervolg naar Masai Mara
7-8­

Na 1,5 uur stapten wij weer in de jeep en reden door naar onze laatste lodge. De wegen zijn niet zoals wij gewend zijn… wat een stofwolken!. Rond 13.30 uur kwamen we aan in Masai Mara bij Sarova Mara Camp het was 275km. rijden en 6 uur verder. Dit Camp ligt ong. 10km. vanaf de Sekenani gate en Z-­O grens van de Masai Mara op een natuurlijke heuvel tussen 2 stromen. We hadden ook hier weer 2 tenten naast elkaar top, waar wij 2 nachten verblijven. nrs 31 & 32.Als verrassing voor ons 25-­jarig huwelijk lag er een mooie brief en een heerlijk fles wijn.. heel attent van Travelnauts.v

Masai Mara is het belangrijkste wildpark in Kenia en ligt op de grens met Tanzania. Het is een heuvelachtig landschap van ong. 1700 km2. Waarvan 400 km2 voor de beesten het overige voor de Masai-­stam een nomadenstam. Olifanten daar gingen Roxanne en Ik voor, nou volop hoor zelfs met kleintjes.. zo lief!!!… Ook reden wij langs de ‘sausage’ boom vertelde Patrick, het lijkt nl. net worstjes die in de boom hangen. En ik maar roepen kijk een sausjes boom.. oh dommmm. Mama zag ook een zebra die sliep… dus niet mam.. die had de nacht niet gehaald, zielig… maar dit is de werkelijkheid hier. Overleven dus sneuvelt er af en toe wel een dier. Wat een stank!.

De cheetah dat was de wens van John… en wat een pracht beest hebben wij gezien. Langs de auto liep hij gewoon een pracht dier!!!… Kleine kop, krachtig gespierd lijf MOOI.Hierbij wat info: De Cheetah is het snelste dier op het land van de hele wereld. Het kan een topsnelheid van 120 km. per uur bereiken maar houdt dit maar zo’n 400m. vol. Hij kan accelereren van 0 naar110 km. per uur in 3 sec. Kijk dat zijn nog eens snelheden, de Johnen zijn hier echt van onder de indruk hoor.. Dat halen de Porsches niet helaas. De Big Five hebben wij in de afgelopen dagen allemaal gespot… Ze heten zo omdat deze dieren vallen onder de meest indrukwekkende soorten die er zijn. Deze term is vroeger bedacht omdat het ging om de moeilijkheidsgraad om deze dieren te vinden tijdens het jagen.

Dag 8. 8-8

Donderdag gingen wij rond half 8 voor een hele dag op safaripad. Patrick had gezorgd dat er een picknickmand vol met lekkernij mee ging. Vandaag zagen wij de jaarlijkse trek van de gnoe (wildebeest). Overweldigend wat een geluk om dit mee te maken!. Masai Mara staat bekend om de grote gnoe migratie vanuit de Serengeti in Tanzania naar Masai Mara in Kenia, elk jaar in augustus. En ja wij waren erbij !!!!!… Wat een pracht gezicht. Miljoenen gnoe’s die 2 aan 2 kilometers achter elkaar aan lopen op zoek naar verse graslanden. Samen met hun pasgeboren jongen begeven ze zich richting de Mara rivier. De trek gaat gepaard met donderende hoeven en veel geknor (gnoe gnoe). Onderweg voegen duizenden zebra’s en gazellen zich bij de kudde. De migratie is niet ongevaarlijk voor de gnoes, ze worden gevolgd door troepen leeuwen, luipaarden en hyena’s die hen veelvuldig aanvallen. Slechts 1 op de 3 kalveren overleefd de trek. Uiteindelijk verzamelen de kuddes zich aan de oevers van de rivier om zich voor te bereiden op het moeilijkste en zwaarste gedeelte van de reis, waarbij ze zo snel mogelijk de Mara rivier dienen over te steken terwijl ze worden opgejaagd door hun vijanden. Hongerige krokodillen liggen te wachten op de beesten. Zodra de regentijd voorbij is (rond oktober) en het gras begint te verdorren, trekken zij weer zuidwaarts, terug naar de Serengeti.

Laatste Game drive
Masai Mara, 8-8­

Wat wij vandaag allemaal weer gezien hebben…. Een aantal leeuwen en leeuwinnen… De leeuwen liepen gewoon voor onze auto langs, echt spectaculair… de gnoe’s waren redelijk dicht in de buurt en moesten echt op scherp staan.. je zag dat de leeuw ze in de gaten had. De hippo’s die waren lekker aan het baden, en later in de middag reden wij terug en lagen ze lekker te zonnen op de kant.. Wat zijn die beesten ook groot zeg, je ziet meestal alleen maar de oortjes… maar wat er onder water zit dat weegt behoorlijk wat. Het mannetje kan tot 3200 kg. wegen en het vrouwtje tot 25oo kg. Ook hebben wij diverse krokodillen gezien langs de kant en in het water.. Snap dat de gnoe’s en zebra’s hier niet echt dol op zijn.

Lunch op de “Mara” vlakte
8-8­

Lunch op de ‘Mara’ vlakte, een mooie boom in de schaduw in het wildpark. Wij zaten op een grote open plek waar we alles goed konden overzien. Ons fotomodel is ook vastgelegd op deze bijzondere locatie. De vliegen vonden onze lunch ook erg lekker hè Markie??.Aan het einde van de dag even lekker onthaasten in het zwembad, nou Mark dan, Papa en Mama even tukkie op het zonnebed. ‘s-­avond hadden wij een optreden van de Masaidansers, deze kunnen zo enorm hoog springen, lijken wel springveren in hun benen te hebben… Ze zijn enorm lang en super dun. Mark zou zo een Masai kunnen zijn.

We zouden deze morgen vroeg naar het Masai dorp gaan en daarna nog een kleine game drive, maar omdat hij bijna niet had geslapen en wij allemaal best moe waren van de afgelopen dagen hebben wij ditprogramma laten vervallen. We vertrokken om 10.00 uur na ons ontbijt en na wat gekocht tehebben bij de Masai vrouwen, werden wij uitgezwaaid door het team en op naar het vliegveld voor ons verblijf in Mombasa.

Mombasa
Dag 9. Masai Mara ­ Mombasa, 9-8­

We zouden om 14.00 uur vliegen maar Patrick had ervaring dat ze dit niet zo nou nemen, dus hij wilde er zeker 1,5 uur van te voren zijn voor het geval het vliegtuig eerder zou vertrekken. Het was ongeveer 2 uur rijden door wildvlaktes, waar is dit vliegveld?.. Ineens doemt er in de verte een witte streep op zou het hier zijn???..Onderweg nog een paar pennen uitgedeeld aan kinderen die echt zo verlaten wonen onvoorstelbaar, ze vertelde dat ze net nog een leeuw hadden gezien vlak bij hun hutje. Maar dit was de airstrip, er stonden al een paar kleine vliegtuigjes klaar, en er was ook een See Buy Fly ha ha..

We hadden voor Patrick een kaart gekocht en alle 4 hebben wij daar iets opgeschreven, wat vond hij dit leuk!. Hij zou de kaart aan zijn vrouw geven als ze bevallen zou zijn van hun 4e kindje wat eind augustus moet gebeuren. Verder nog wat pennen gegeven, spiegeltjevoor zijn dochter, haarklem voor zijn vrouw.. mijn hele tas omgespit wat bruikbaar zou zijn en waar ze heel blij mee zijn!. De enveloppe hield hij dicht, maar wat zou hij hier blij mee zijn, het voelde voor ons in ieder geval heel goed om dit zo te doen. Hij bleef ons uitzwaaien…Thanxs Patrick!!. Koffers onderin het vliegtuig, Bye Patrick… Missie voltooid. Nu instappen kinders, oh de schrik slaat een beetje toe bij Roxanne..best klein vliegtuigje..als dit maar goed gaat. Ook ik ben blij als hij eenmaal in de lucht is en ronkt.. we vlogen langs de Kilimanjaro, hoogste berg van Afrika 5895m. hoog zo indrukwekkend.

Het weer was prima en na 2 uur vliegen landen wij zonder problemen op Ukunda airstrip. Na 10 minuten kwamen wij al aan bij ons hotel ‘Southern Palms Hotel’ dat was zalig. Bij de poort werd de taxi helemaal gescreend, met een oude autospiegel aan een stok bekeken ze de hele onderkant van de auto. Daarna ging de poort pas open, veiligheid is erg strengop het moment. Bij binnenkomst kregen wij kokosnootmelk als welkom, niet echt mijn ding behhh. Maar wel aardig en natuurlijk een opfris doekje. Wij werden weer naar onze kamers gebracht, nrs. 328 + 329 wij hadden een pracht kamer met zeezicht en zo gaaf, er zat gelijk al een aap op ons balkon ha ha. Zijn gelijk maar even lekker wezen poedelen in het prachtige zwembad. ‘s-­Avonds lekker gegeten in het restaurant, en toen tukkie doen.

De volgende dag ging Mark sporten, beetje conditie opdoen weer. Mombasa ligt op een eilandje voor de kust van Kenia en is de oudste Keniaanse stad. Wij zaten op Diana Beach aan een langgerekt wit zandstrand. Het hotel heeft een uitstraling van traditionele Swahilien Arabische architectuur met en grote tropische tuin met palmbomen. Hier verblijven wij 5 dagen zalig!. De golven die er elke middag waren, daar hebben wij zoveel lol gehad. De kids konden er geen genoeg van krijgen, golven van meer dan 3 meter hoog wauw… te gek!. Roxanne heeft weer een paar leuke armbandjes gescoord, zelfs de ketting om de voet van de Masai moest mee naar Nederland. En ook hier weer een optreden van de Masai, springen springen hopa!.

Ook hebben Roxanne en ik een strandwandeling gemaakt, dit moest wel onder toezicht van de bewaking anders kom je echt geen 5m. verder i.v.m. de beachboys… deze jongens lopen op het strand om hun geld te verdienen met allerlei snuisterijen ,houtsnijwerk, armbandjes, kettingen, enz. ze zijn vreselijk aardig maar erg halsstarig blijven maar proberen ook al wil je niets, met de bewaking erbij ging het prima bleven ze aardig op afstand en konden wij toch lekker schelpen zoeken en wandelen over het prachtige witte strand. En wat dachten jullie van de blauwe balletjes van de aapjes?. De Congo rivier is prachtig en het water is zo zuiver… Maurice had een prachtige hoed op van kokosnoot bladeren, ik zei: mooie hoed en hij zei gelijk: present for you.. uhhh nee dat kan ik niet aannemen, ja hoor zijn vriend maakt zo een nieuwe voor hem. Ben er heel blij mee, zit perfect net of hij voor mij gemaakt is. Heb natuurlijk wel weer wat Ksh gegeven (shillingen), ja voor wat hoort wat toch?.

Werd al moeder Theresa genoemd door de family??!!.. We hadden al een paar dagen gekeken naar de zwembadboy die met een bordje langs kwam met een nummer erop wat zou dit zijn?. Ja hoor ons kamernummer… ha ha een mededeling van het reisbureau of ik even mee wilde naar de receptie om te horen hoe laat wij werden opgehaald voor het vertrek naar huis. Grappig fenomeen. Heerlijk poedelen in het zwembad, mam heeft ook nog meegedaan aan de wateraerobic ook een beetje in conditie komen.. en papa moest er ook aan geloven even samen zwemmen met mama vaste prik!. De golven van de zee waren zo hoog, dat je gewoon meegesleurd werd er is geen houden aan hoe zwaar je ook bent. Ik zei tegen Roxanne, laat je even leuk aanspoelen dat zijn altijd zulke leuke foto’s… nou heb ik geweten en Rox ook. Hele brandplek op haar bil… geschaafd door het grind bij het aanspoelen. Sorry Rox.

Mombasa- Nairobi- Amsterdam
Diana Beach, 14-8­

Wat zijn het heerlijke dagen in Diana Beach, de zon schijnt niet de gehele dag maar de temperatuur is meer dan prima, 28-­ 29 graden. Ook valt er af en toe een stevige bui maar daarna kan je weer lekker op het strand zijn.

Om half 2 ging de wekker en stonden ze al voor de deur om de koffers weer op te halen, ook hadden wij een early breakfast ha ha.. echt waar. Om half 3 werden wij weer keurig opgehaald door de taxi voor onze vlucht van Mombasa naar Nairobi. Deze keer duurde de reis iets langer naar de airport, nl. 1,5 uur en dat nog wel midden in de nacht. Ook gingen we nog met een pontje dat ong. 15 min duurde, door Nairobi midden in de nacht wat moet het hier enorm druk zijn op de dag, wat een stad en wat veel mensen moeten hier rondlopen. Bij de airport waren wij de eerste en kregen mooie plaatsen bij de nooduitgang speciaal voor Mark met z’n lange stengels hi hi.. De vlucht had geen vertraging dus om 05.30 uur vertrokken wij naar Nairobi met Kenya Airways prachtig vliegtuig. Daar aangekomen na een uurtje konden wij gelijk doorlopen om te boarden voor Nairobi-­ Amsterdam onze koffers waren door gelabelden hadden ook al de boardingpassen voor deze 2e vlucht top geregeld!. Nu heel snel door de douane want Mark moest ineens naar de wc. Om 08.25 vertrokken wij weer met Kenya Airways naar Amsterdam, ook hier hadden wij prima plaatsen achterin met 2x 2 stoelen naast elkaar zodat John en Mark hun benen goed kwijt konden en Mark naast het toilet zat voor het geval dat… De vlucht verliep meer dan prima, 3 filmpjes verder en we waren bijna weer thuis. Om 15.55 uur landen wij weer op Schiphol.

En dan 6687 km. verder ben je weer thuis… best raar.

Als je dan thuis de volgende dag de krant leest en er een artikel instaat over Kenia en de Olifanten die massaal gedood worden om hun ivoor, ja dan kan je daar echt met je pet niet bij, dit zijn echt geen mensen die dit doen dit zijn gewetenloze monsters… Dit moet echt stoppen!…. Ivoor lekker belangrijk… deze Olifanten maken de wereld zoveel mooier. Net als de bos bloemen die voor de deur stond toen wij aankwamen… prachtig thanxs lieve schatten!!!..

Wat een prachtige, mooie reis is dit geweest. We hebben er allemaal van genoten, zoveel gezien aan wilde beesten, het land, de vriendelijke vrolijke bevolking, mooie lodges en hotels, lekkere zwembaden, top reisorganisatie… alles was tot in de puntjes verzorgd!. En een super aardige, lieve gids die ons veel heeft verteld en laten zien van zijn land Kenia… Acente Sani, Rafiki, Patrick!. All te best.

Hierbij nog wat Keniaanse woorden die Patrick geprobeerd heeft ons bij te brengen:
Rafiki = vriend
Jambo = ciao
Kariboe = welkom
Habari Gani = how are you?
Hacuna Matata = no problem
Acente Sani-­ thank you very much

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen naar Kenia.