Op workation naar Noorwegen? Wat is dat? Een workation is een combinatie van werken en vakantie. Travelnauts huurde voor 5 weken een huis in Noorwegen, op een klein uurtje vanaf Bergen. Dit huis is groot genoeg voor zo’n zes collega’s per week. Dus ik was direct enthousiast, ja natuurlijk wil ik mee! In de 3e week is het mijn beurt en kan ik nog net even wat tips van de andere collega’s ophalen voordat wij vertrekken. Hoe zijn de afstanden, hoe is de internetverbinding en wat moet er allemaal in de trolley voor een tripje naar een van de regenachtigste steden van Europa?

Door: Judith
Land: Noorwegen
Datum: 21 juni 2024

De workation gaat beginnen!

Niet te veel naar de foto’s van collega’s kijken om nog een beetje verrast te kunnen worden. Eindelijk is het dan zover, tijd voor onze workation naar Noorwegen! Met een trolley vol kleding (laagjes is het advies) stappen we op de vlucht van KLM naar Bergen. Bij aankomst halen we de huurauto op en rijden rechtstreeks naar ons verblijf voor de komende week. De eerste avond houden we het makkelijk en gaan we uiteten. Op zondag zijn de supermarkten namelijk niet open in Noorwegen. Wel goed om aan te denken als je zelf hiernaartoe op reis gaat. Gelukkig hebben onze collega’s aan ons gedacht en alvast voor ons ontbijt en lunch van de volgende dag verzorgd. #lievecollega’s

De komende dagen zullen we vroeg beginnen met werken, zodat we daarna de tijd hebben om eropuit te gaan. Enkele excursies staan al voor ons gepland en er is ook ruimte voor eigen invulling. In deze blog richt ik me tot een paar van de tofste excursies.

Fietsen door Bergen

Stap op de fiets om Bergen te verkennen, niet alleen duurzaam, maar ook nog eens de leukste manier om een stad te verkennen als je het mij vraagt. Samen met een gids fietsen we in ongeveer 2,5 uur langs de highlights van de stad. Dat kan met een e-bike, maar wij gingen voor het echte werk op een mountainbike. Gelukkig zit er maar één echt steile helling omhoog in de route, dus dit was prima te doen. Het eerste dat mij opvalt is dat het een sfeervolle stad is met vriendelijke locals. Vanuit de cruisehaven vertrekken we en vervolgens fietsen we langs kleurrijke huisjes, ontdekken we meer over de geschiedenis als Hanzestad in de oudste wijk Bryggen, zien we moderne ontwikkelingen en nemen we met de fiets aan de hand ook even een kijkje op de vismarkt.

Fløibanen; genieten op Fløyen

Een ritje met de Fløibanen naar de top van de berg Fløyen is een echte must bij een bezoek aan Bergen. We stappen in een van de twee wagons en laten ons via een kabelbaan van het centrum van de stad naar boven rijden. Op zo’n 320 meter hoogte kijk je uit over de stad… Wat een uitzicht!

Deze berg is het ideale startpunt van verschillende wandelingen, kort of lang? Met de kinderwagen? Voor ieder wat wils. Dus in plaats van deze kabelbaan weer terug naar beneden te nemen, raad ik jullie aan om dat niet te doen. Je stapt direct in een natuurrijke omgeving, echt prachtig. Stop onderweg nog bij verschillende uitzichtpunten om te genieten van het uitzicht op het fjord, de bergen en de stad. In zo’n 45 minuten wandelden wij naar beneden.Ook voor de kids is deze excursie een aanrader. Bovenop de berg Fløyen kunnen ze lekker dollen in het Trollenbos. En onderweg naar beneden kunnen de kids nog wat extra energie kwijt op een hindernisbaan.Zijn jullie echte wandelaars en hebben jullie wat langer de tijd? Volg dan de wandeling Vidden. In ongeveer 5 uur tijd wandelen jullie dan van de berg Fløyen naar de berg Ulriken, maar andersom kan natuurlijk ook.

Leuk om te weten: Bezoek je Fløyen in de zomer? Dan kom je misschien wel wat ondeugende geitjes tegen op de wandelroute, want hoe warmer het is, hoe hoger de geiten zullen gaan leven.

Hebben jullie na de wandeling trek gekregen? Wij hebben onszelf getrakteerd op een heerlijke hotdog bij de inmiddels beroemde hotdogkraam ‘Trekroneren’. Wij kozen de rendierworst met Jeneverbessaus, maar ze hebben nog vele andere varianten.

Op Fjordsafari

Vanuit ‘het hart van de fjorden’ is er genoeg keuze om een uitstapje naar de fjorden te maken. De twee bekendste Hardangerfjord en Sognefjord zijn vanuit Bergen te bezoeken. Tijdens onze workation kozen wij voor een fjordensafari in de omgeving van Flåm. Dit dorpje ligt ongeveer twee uur rijden vanaf Bergen (voor ons nog een uurtje verder). Eenmaal aangekomen bij de kade, trekken we ons ‘Minion-pak’ aan en stappen op de RIB-boot. We starten rustig, maar al snel hebben we de vaart te pakken en verkennen we het Aurlandsfjord en een stukje van Nærøyfjord. Ik geniet volop! En mijn collega’s zo te zien ook, we zitten allemaal lachend op de boot. Onze gids (van Zweedse afkomst) vertelt ons op verschillende plekken bijzonder veel over de watervallen, dorpjes en bijzondere legendes. En dan spotten we ook nog eens zeehondjes onderweg. Wat is dit een leuke manier om de fjorden te bewonderen.

Mountainbiken in omgeving Flambanen

Flåmbanen met mountainbiketocht

In Flåm stappen we in de Flåmsbana trein om de omgeving op het land hier verder te verkennen. We hebben naast het station fietsen opgehaald en die reizen in de trein met ons mee. Zorg dat je er optijd bent en als eerste in de trein een plekje kan kiezen aan een raam dat open kan. Onderweg kunnen jullie door het open raam foto’s maken van de mooie uitzichten die jullie zullen zien.

Ook hier weer zien we klaterende watervallen en mooie landschappen met hier en daar nog wat besneeuwde bergtoppen. We maken een stop bij een waterval en kunnen uitstappen om het te bekijken, dan snel weer de trein in voordat het verder rijdt. Bij ons eindpunt in Myrdal halen we de fietsen op uit de trein om onze mountainbiketocht te starten. In het begin zijn er wat steile stukken grindpad met scherpe haarspeldbochten. Het is dus eerst even wennen, maar al snel voelen we ons steeds meer vertrouwd met de fiets. Hier en daar stoppen we om weer even van de mooie plekjes te genieten. En vanuit het niets komt er een kudde geiten over de volle breedte van het pad aan gehobbeld. Tja, en nu? Toch maar rustig er tussendoor en dat gaat goed.

Willen jullie de haarspeldbochten vermijden? Kies er dan voor om met de zipline te starten en vervolgens met de mountainbike verder te gaan.

Toffe ervaring

Onze workation week in Bergen is voorbij gevlogen. Ondanks dat het lange dagen zijn, voelde dit absoluut niet zo. Na een excursie was ik eigenlijk alweer vergeten dat ik ervoor ook nog had gewerkt. Misschien dat het ook meespeelt dat het er in deze tijd bijna niet donker wordt. Dat is overigens de eerste nacht wel even wennen. Ondanks de raambekleding, komt het licht alsnog door de kiertjes gewoon binnen, waardoor het ’s nachts al lijkt dat het dag is. Neem dus voor de zekerheid een slaapmasker mee.

Ook naar Noorwegen met de kinderen na deze blog?

Zijn jullie geïnteresseerd in een vakantie naar Noorwegen met Bergen als onderdeel van de reis? Vraag gratis een reisvoorstel aan of neem contact met ons op. Onze specialisten hebben de kennis uit eigen ervaring.