Reisverslag familie op reis door Zuid-Afrika

Je gunt je kind toch de wereld!

met kinderen van 9 en 7 jaar

Kaapstad 15-7 t/m 17-7
De lange vlucht naar Kaapstad (11 uur) is alles meegevallen. Kasper en Marit hebben zich geweldig gehouden en zijn behoorlijk verwend onderweg. De transfer stond al klaar en zo gingen we vlot in het donker door Kaapstad naar de Sweet Orange Guest House.

Na een goede nacht en een prima ontbijt hebben we de auto opgehaald en zijn we naar de Victoria & Alfred Waterfront gegaan, waar we een trip hebben gemaakt naar Robbeneiland. Een heel indrukwekkende ervaring. Eerst maakten we een rondrit over het eiland, onder meer langs de steengroeve waar de gevangenen moesten werken en langs het dorp. Waar vroeger alleen bewakers in het dorp wonen, wonen er nu de mensen die voor het museum werken, zowel voormalig gevangenen als hun vroegere bewakers. Daarna kregen we een rondleiding door de gevangenis van een voormalig politiek gevangene. Hij vertelde over hoe het was om in de gevangenis te leven en hoe ze er toch het beste van probeerden te maken. Er zijn heel wat gevangenen geweest die hier hebben leren lezen en schrijven, op de cementzakken die ze gebruikten om hun eigen gevangenis te bouwen.
De boottocht terug naar Kaapstad is ook fraai met zeeleeuwen, pinguïns en walvissen.
De volgende dag was het helder weer, dus konden we de Tafelberg op! Er werd wel gewaarschuwd dat het boven erg koud was, dus truien en jassen aan. Toen we boven waren was het zo warm, dat we al snel in t-shirt liepen. Naast schitterende uitzichten hebben we er ook klipdassen en sunbirds gezien. Daarna zijn we naar de pinguïnkolonie op Boulders Beach geweest. Bij de boardwalks konden we de pinguins die lekker in het zand lagen goed zien en er waren er ook een paar aan het zwemmen tussen de rotsen. Ook onderweg zie en hoor je overal de pinguins die daar hun nesten hebben.

Skeiding Guest Farm 18-7
De rit van Kaapstad naar Skeiding is een mooie, afwisselende tocht. Na de sloppenwijken, die behoorlijk indruk maakten, eerst een stuk langs de Indische oceaan en daarna door het binnenland richting de bergen. Onderweg bij Swellendam ligt het Bontebok National Park, een mooie eerste kans om eens wat wild te spotten. We waren het hek nog niet door of we zagen de eerste bontebokken al! In de korte tijd die we er waren hebben we verder veel vogels, een Sharpe’s grysbok en twee luipaardschildpadden gezien. Omdat er geen gevaarlijk wild zit, zijn er in Bontebok ook een aantal wandelingen uitgezet; we hebben hier heerlijk een uurtje langs de aloës gewandeld. Daarna door naar Skeiding waar we geweldige struisvogelbiefstuk hebben gegeten, gegrilld op de open haard. Nog even genieten van de sterren en op tijd naar bed. De volgende dag vroeg op en met boer Neels op farmtour, in een open bakkie, dwars door de velden naar de kuddes struisvogels om ze te voeren. De kinderen vonden het geweldig om zo achterin een open auto te zitten en de struisvogels van dichtbij te zien. Onderweg vertelde Neels enthousiast over zijn bedrijf en hoe hij er voor zorgt dat hij het hoofd boven water houdt.

Oudtshoorn 19-7 t/m 20-7
De rit begon met met de Tradouwpas, een weg dwars door de bergen met mooie uitzichten. Een fraaie tocht via de route 62 dwars door de kleine Karoo bracht ons naar de mooie Hlangana lodge in Oudtshoorn. De lodge is perfect gelegen voor het bezoeken van de attracties in de omgeving van deze “struisvogelhoofdstad van de wereld”. We zijn eerst maar eens begonnen met de Cangogrotten. We kregen een rondleiding door zes kamers vol met stalactieten en stalagmieten; erg mooi. De gids vertelde steeds eerst in het Afrikaans alles aan Kasper en Marit en daarna in het Engels aan de rest van de groep. Kasper en Marit wilden daarna graag naar een struisvogelshowfarm, dus dat kon geregeld worden.

Tsitsikamma 21-7 t/m 22-7
Vanuit Oudtshoorn zijn we na het afdalen van de Outeniqua bergpas bij George op de tuinroute terecht gekomen om via Wilderness en Knysna uiteindelijk bij Tsitsikamma National Park uit te komen. Bij Knysna zijn we nog even gestopt bij het Knysna Elephant Park. Een soort weeshuis voor verstoten olifanten. Hier mochten Kasper en Marit de olifanten voeren en aaien! In Tsitsikamma National Park zelf hebben we de monding van de Storms rivier bezocht. Een mooie wandeling langs de kust door het bos bracht ons bij de hangbrug. Vanaf deze brug heb je een mooi uitzicht op de kloof die de Storms rivier heeft uitgesleten en op de golven die woest op de kust beuken. Daarna hebben we nog een wandeling van anderhalf uur gemaakt dwars door het woud bij de Big Tree, een enorme geelhoutboom van meer dan 36 meter hoog.

St. Francis Bay 23-7
Volgende stop was St. Francis Bay. Een soort van vakantiedorp waar in de zomer zo’n 40.000 rijke Zuid-Afrikanen rondhangen en vooral veel golfen, maar waar nu in de winter niet meer dan 3.600 inwoners zijn te vinden. Thatchwood Lodge is hele prettige lodge en een mooie plek om even op adem te komen voor de safari’s in het Addo Elephant Park.

Addo Elephant Park 24-7 t/m 25-7
Bijna 3 volle dagen hebben we doorgebracht in het Addo Elephant Park. En dat betekende veel, heel veel dieren. We hebben olifanten gezien in kuddes tot wel 60 stuks. Verder veel koedoe, zebra, eland en hartebeest maar ook kleiner werk zoals wrattenzwijn, zadeljakhals, mangoeste, meerkat en de nodige vogels. Addo heeft een afwisselend landschap met meer open stukken en stukken met meer bosjes. Doordat het een niet al te groot park is, blijven de ritten afwisselend. De kinderen vonden het na elke rit jammer dat het weer tijd was om terug te gaan naar het huisje! We hadden de Hapoor Guesthouse in het main camp, wat een schitterende plek was. Een mooi terras, met uitzicht op een waterplaats waar regelmatig koedoes en olifanten langskwamen, maakte het helemaal af.

Port Elizabeth -> Johannesburg 26-7 t/m 27-7
Binnenlandse vlucht en overnachting in Johannesburg waren goed geregeld. De volgende ochtend de nieuwe huurauto opgehaald en naar Hazyview gereden. Omdat we in de komende dagen naar Kruger gaan, waar het wild zich makkelijk kan verstoppen in het hoge gras, hadden we een wat hogere auto gehuurd. Die vonden de kids best cool! De rit naar Hazyview was een wat langere rit, maar zeker de tweede helft werd de omgeving steeds mooier.

Panoramaroute 28-7
Vanuit Hazyview hebben we de Panoramaroute gereden. En we troffen het, want het was prachtig weer. We zijn begonnen bij een aantal watervallen, waaronder de Lone Creek Falls en de Mac Mac falls. Daarna zijn we naar twee uitzichtpunten geweest. De eerste was de Pinnacle, een losstaande hoge rots in het ravijn, met een fantastisch uitzicht. Daarna gingen we naar het wat drukkere God’s Window, waar we ver over het laagveld uit konden kijken. Daarna verder naar de Bourke Luck’s Potholes. Hier hebben de Blyde rivier en de Treur rivier diepe putten uitgesleten in de rotsen, heel indrukwekkend. Aan het eind van de route stonden nog de Drie Rondavels, drie bergen die door de erosie zijn afgesleten en lijken op drie Afrikaanse hutjes. Hier was ook onze overnachting in het Forever Blyde River Canyon resort.

Kruger National Park 29-7 t/m 30-7
De dag begon met dichte mist. Op de Panoramaroute hadden we dus eigenlijk niets meer te zoeken. Dan maar vroeg richting Kruger Park, op zich ook geen straf! Omdat we vroeg waren, hebben we maar een omweg gemaakt op weg naar Skukuza, ons kamp. We kwamen Kruger binnen bij de Phabeni gate en besloten zo snel mogelijk van de asfaltweg af te gaan en gingen linksaf naar de Sabie River Road. De gravelwegen zijn vaak wat rustiger qua verkeer vergeleken met het asfalt. Aan de andere kant stuiter je wel wat meer… Maar het bleek een goede keuze. We hebben onderweg buffels, koedoe, impala, giraf, bushbuck, olifant, wrattenzwijn, bavianen, groene meerkatten, krokodil, duiker, steenbok, visarend en nijlpaarden gezien. We denken zelfs een luipaard gezien te hebben, maar die konden we met de verrekijker niet meer terugvinden.

Ook de overige dagen hebben we weer het nodige meegemaakt. We hebben theegedronken midden in de bush, pizza met krokodillenvlees gegeten in een oud treinstation en nijlpaarden en buffels in de achtertuin gehad. En tijdens de drives een hoop wild gezien! Bijvoorbeeld olifant, neushoorn, leeuw, buffel, nijlpaard, krokodil, giraf, zebra, impala, koedoe en nyala. Marit heeft op flinke afstand tussen de bosjes een hyena gespot, die we bijna hadden gemist. Maar na even geduldig wachten kwam hij in beweging om uiteindelijk vlak voor de auto uit de bush te komen en over te steken. Kasper was heel erg blij dat hij cheetahs heeft gezien, dat was van tevoren zijn grootste wens!

Timbavati Private Game Reserve 31-7 t/m 2-8
In de prachtige Simbavati River Lodge hebben een aantal fantastische gamedrives gehad! Zo zijn we dwars over rotsen, struiken en bomen op zoek gegaan naar twee luipaarden. Ook hebben we olifanten, buffels en neushoorn gezien. Twee mannetjesleeuwen hebben we zelfs een half uur lang kunnen volgen, zonder dat er andere jeeps bij in de buurt waren. Een geweldige ervaring. De hele big-five dus! ’s-Avonds aten we bij het kampvuur met op de achtergrond de geluiden van knorrende nijlpaarden en lachende hyena’s.

Kasper en Marit gingen ook zelf nog op pad met de tracker (spoorzoeker) en hebben daar van alles geleerd over de sporen en uitwerpselen van de verschillende dieren. Ook mochten ze tijdens een gamedrive op de stoel van de tracker (die zit voor op de motorkap van de jeep…) een stukje meerijden.
Na de laatste ochtenddrive hebben we het Timbavati Game Reserve achter ons gelaten en zijn we teruggereden naar Johannesburg. Daar hebben we de auto ingeleverd en vlogen we moe maar met een hoop geweldige ervaringen en herinneringen terug naar Nederland.

Bekijk hier onze prachtige voorbeeldreizen naar Zuid-Afrika.