Waar wilt u heen?
Vertrek datum tussen

Costa Rica Panama

Panama en Costa Rica; combinatiereis

Voor natuurliefhebbers is Panama en Costa Rica de perfecte combinatie. Panama, in opkomst als de nog onbekendere parel van Midden-Amerika en daarnaast Costa Rica, waar jungle en strand aan elkaar grenzen.

Natuurlijk vindt u in Panama het beroemde kanaal, maar ook de combinatie van de Europese en Indiaanse cultuur maakt het land bijzonder. Spot zeldzame vogels en vlinders in de jungle van Boquete en rust heerlijk uit op de parelwitte stranden van de eilandengroep Bocas del Toro. Vervolgens gaat u door naar Costa Rica waar een ontspannen Caribisch sfeertje en een jungle avontuur in het Tortuguero Nationaal Park op u staan te wachten. U verblijft in uitstekende strand- en stadshotels (waar mogelijk) en in het regenwoud. Deze reis is geschikt voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden, de activiteiten zijn ook geschikt voor de allerkleinsten. Een prachtige combinatiereis waarbij u in 3 weken veel ziet, in een rustig en ontspannen reistempo.

Reviews

Costa Rica Panama Familie Van der Hauwaert in Panama en Costa Rica Beste, Na 2 dagen thuis even op adem komen van deze overweldigende reis geven wij u...
  • Panamakanaal
  • Spot de doorzichtige vlinder
  • Leer over de zeldzaamste vogelsoorten ter wereld
  • Surfen in Puerto Viejo
  • Jungle tours & schildpadden in Tortuguero
  • Wakker worden door het gebrul van de brulapen

Dag 1 Amsterdam – Panama City
Dag 2 Panama City
Dag 3 Panama City
Dag 4 Panama-Stad – El Valle (Reisafstand: 128 km, circa 2,5 uur rijden)
Dag 5 El Valle
Dag 6 El Valle – Boca Chica (Reisafstand: 325 km, circa 5-6 uur rijden)
Dag 7 Boca Chica
Dag 8 Boca Chica – Boquete (Reisafstand: 100 km, circa 2 uur rijden)
Dag 9 & dag 10 Boquete
Dag 11 Boquete – Almirante – Bocas Del Toro (Reisafstand: 172 km, circa 4 uur reizen inclusief boottransfer)
Dag 11 – Dag 15 Bocas Del Toro
Dag 15 Bocas Del Toro – Puerto Viejo (Costa Rica) (Reisafstand: 75 km, circa 3 uur reizen inclusief boottransfer en grensovergang)
Dag 16 & dag 17 Puerto Viejo de Limón
Dag 18 Puerto Viejo – Tortuguero (Reisafstand: 153 km, circa 4,5 uur reizen, inclusief boottransfer)
Dag 19 Tortuguero
Dag 20 Tortuguero – San Jose (Reisafstand: 152 km, circa 4,5 uur reizen, inclusief boottransfer, exclusief lunch)
Dag 21 San Jose – Amsterdam

Deze combinatiereis is ook in omgekeerde volgorde te maken, waarbij u begint in Costa Rica en eindigt in Panama. Indien dit de voorkeur heeft, geeft u dit dan gerust aan bij uw offerte aanvraag.

Costa Rica Panama

Programma

Dag 1
Amsterdam – Panama City

Verblijf: Country Inn and Suites Amador

Bij aankomst wordt u door onze lokale vertegenwoordiging opgewacht en naar uw hotel gebracht.

Panama City
Uw reis start in de fascinerende hoofdstad van Panama. Omgeven door groene heuvels is Panama City de laatste jaren uitgegroeid tot een moderne stad met een prachtige skyline (tijdens de landing meteen al te zien). Daarnaast is een rijke historie in het oude stadscentrum Casco Viejo (Spaans voor oude stad) terug te vinden, het cultureel erfgoed van de stad. Hier ziet u duidelijk het contrast met de oude koloniale gebouwen en de hypermoderne wolkenkrabbers op de achtergrond. In een wirwar van straatjes vindt u er knusse pleintjes, prachtige kathedralen en gezellige restaurantjes. Erg mooi is dat de vervallen gebouwen herbouwd zijn dus van binnen modern maar ze hierbij wel de originele gevels en muren gerestaureerd en zo behouden hebben. De stad heeft door de jaren heen bekendheid geworven door het Panama Kanaal. Tijdens een bezoek aan de Miraflores Locks leren de kinderen op een interactieve manier alles over de bouw van het Panama Kanaal, mogen ze zelf ervaring opdoen als kapitein van een enorm vrachtschip en kunnen zij met eigen ogen zien hoe deze imposante schepen via de sluizen het Panama kanaal opvaren.

Country Inn and Suites Amador
Dit goede middenklasse hotel is gelegen aan het begin van het Panama Kanaal met een spectaculair uitzicht op het scheepvaartverkeer en de brug Las Americas. U kunt in dit hotel zelfs vanuit het zwembad de vrachtschepen zien passeren. Voor kinderen is er een speelplaats aanwezig.

Dag 2
Panama City

Verblijf: Country Inn and Suites Amador

U heeft twee volle dagen de tijd om Panama City te verkennen. Deze dagen zijn ter vrije besteding, in ieder geval leuk is om door Casco Viejo te slenteren en uiteraard het Panama kanaal te bekijken. Hieronder vindt u enkele tips.

* Stadstour Panama City
Vandaag wordt u in de loop van de ochtend opgehaald voor een stadstour door Panama City. Onderweg zult u kennismaken met de 500 jarige historie van deze intrigerende stad. U zult uiteraard alle hoogtepunten zien en er is genoeg tijd om op uw gemak door de stad te slenteren. De tour is onder begeleiding van een Engelssprekende gids/chauffeur. U bezoekt Panama Viejo, Casco Antiquo en eveneens de Miraflores sluizen van het Panamakanaal. In Panama Viejo ziet u de ruïnes van de nederzettingen van de oude stad om vervolgens via het bankendistrict in Casco Antiguo aan te komen, waar de Franse kanaalbouwers woonden in het begin van de 19de eeuw. Daarna volgt er nog een bezoek aan de Causeway voor een prachtig uitzicht over de stad. De dag wordt afgesloten met een bezoek aan de Miraflores Locks, hier heeft u een prachtig uitzicht op de schepen die zich door de sluizen van het kanaal manoeuvreren, een prachtig schouwspel.

* Bezoek de Embera Indianen
Vandaag brengt u een bezoek aan een Embera Indianen stam in het regenwoud. Deze vriendelijke Embera indianen leven in kleine dorpjes aan de Chagre rivier waar u alleen per “piragua” (kano) kunt komen, een tocht door de fascinerende jungle. De indianen wonen in simpele huisjes op palen en maken handwerk van bananenbladeren. Hun lichamen zijn versierd met allerlei felgekleurde kettingen en kralen en ze verven allerlei symbolen op hun lijf met de inkt van een vrucht. Tijdens het bezoek dansen de indianen hun traditionele dans en laten ze met enthousiasme de handgemaakte manden en beelden zien. Als het onderweg te warm is, zal een duik in de rivier een verfrissing zijn!

Het Panamakanaal
Dit beroemde kanaal doorkruist Panama (81 kilometer lang) en verbindt de Grote Oceaan met de Caribische Zee. Een uitkomst omdat de schepen zo niet meer helemaal om Zuid-Amerika hoeven te varen. Het heeft echter wel heel wat voet in aarde gekost om het kanaal af te maken. In 1881 werd de eerste sluis gebouwd door de Fransen die daar een paar jaar eerder aan land waren gekomen. Er werkten constant zo’n 20.000 mensen aan het kanaal. Door aardbevingen, de gele koorts en malaria raakten ze ook ongeveer evenzoveel mankracht kwijt dat de bouw gestaakt moest worden. Het was ook geen licht werk; door de extreem harde stenen aarde moest er gebikt worden. Bij veel stukken grond moest er zelfs dynamiet aan te pas komen.

Pas in 1904 pakten de Amerikanen het werk weer op en in 1914 kon het eerste schip dan eindelijk door het kanaal varen. Daarna is het kanaal verschillende keren verbreed, met voert altijd constante vernieuwing en verbetering aan het kanaal door. In 1999 is het kanaal, na vele protesten, volledig bezit van de Panamezen geworden. Een kanaal met een heftige geschiedenis.

De kosten om door het Panama kanaal te kunnen varen zijn dan ook niet gering; afhankelijk van de grootte van het schip bedragen de kosten US$ 135.000 tot wel US$ 250.000!

Leuk weetje: in 2010 voer het miljoenste schip door het Panama kanaal!

* Treinrit langs het Panama kanaal naar Portobelo
Een bijzondere manier om een stukje Panama te zien is per trein. Over de historische, originele treintracks (aangelegd in 1855) maakt u een rit van circa een uur naar de havenstad Colón, met haar haven Portobelo. De treinrit leidt door de jungle en langs het beroemde kanaal. Na aankomst in Colon brengt u per boot een bezoek aan een Embera indianen dorp. Hier krijgt u een goede indruk van deze fascinerende cultuur. Vervolgens gaat u naar de havenstad Portobelo. In de 15e eeuw was dit de verzamelplaats van de Peruviaanse schatten. U kunt er de overblijfselen bewonderen van forten, kastelen en militaire basissen. Deze zijn overigens volledig begroeid door de jungle, erg mooi. Aan het einde van de dag wordt u per auto weer teruggebracht naar Panama City.

* Boottocht over het Panama kanaal (gedeeltelijke of gehele oversteek)
Het Panamakanaal is ruim 81 km lang en loopt door de landengte van Panama en verbindt de Caraïbische Zee met de Grote Oceaan. Het kanaal is 32,2 meter breed en vormt een belangrijke ader in het intercontinentale transport omdat men niet meer om Zuid-Amerika heen hoeft te varen.

Een schip varend van New York naar San Francisco legt via het kanaal een afstand af van 9500 kilometer, dat is minder dan de helft dan de 22 500 kilometer via Kaap Hoorn. U kunt tijdens deze excursie het kanaal oversteken, van Panama City naar Colón. In de ochtend wordt u opgehaald bij uw hotel en naar de haven gebracht, waar deze 8 uur durende oversteek begint. U komt langs de Miraflores waterpoorten, Miraflores Lake, de Pedro Miguel waterpoorten, Gaillard Cut, Gatún Lake en de Gatún waterpoorten. Een onvergetelijke tocht. Vanuit Colón wordt u per bus weer naar Panama City gebracht.

* Het Panama kanaal op eigen gelegenheid bekijken
Uiteraard kunt u ook zelf naar Miraflores gaan (per taxi of bus) en op eigen gelegenheid het Panamakanaal bekijken. De entree kost zo’n US$ 15,- per persoon. Hiermee heeft u toegang tot het museum waar de geschiedenis uitgebreid wordt verteld, een film waarin allerlei leuke weetjes over het Panamakanaal worden verteld én u heeft toegang tot het terras met uitzicht op één van de sluizen. Vanaf hier ziet u de immense schepen op een paar meter afstand door de sluis getrokken worden. De schepen mogen natuurlijk niet zelf varen vanwege de geringe ruimte (1 meter aan elke kant) die ze over hebben in de sluis. Erg indrukwekkend!

Dag 3
Panama City

Verblijf: Country Inn and Suites Amador

Geniet u van de Panamese sfeer in de stad, slenter door de wijk Casco Viejo en geniet van het heerlijke eten daar. Of bezoek Gamboa, eventueel bij een langer verblijf in Panama-Stad:

Gamboa Regenwoud (35 kilometer van Panama-Stad)
De omgeving van Gamboa biedt tal van mogelijkheden. U kunt de jungle rond het Panamakanaal verkennen met een interessante wandeltocht door het Soberania National Park. Of u gaat met een bootje het Panama kanaal op om kennis te maken met de wonderbaarlijke planten en dierenwereld aan de oevers van het kanaal. Ook een bezoek aan een Embera indianenstam mag absoluut niet ontbreken tijdens uw reis. De indianen delen hun kleurrijke tradities graag met kinderen.

Er worden in de omgeving diverse excursies georganiseerd. Zo kunt u een wandel- of fietstocht maken onder begeleiding van een gids, gaat u een middagje vissen op Gatun meer, of gaat u vogels spotten in de jungle. Indien u overdag niet genoeg kan krijgen van alle dieren is een nachtsafari een leuke optie!

* Aerial Tram Tour
Verken het regenwoud op een wel heel bijzondere manier, namelijk per luchttram! U glijdt door en over de toppen van het regenwoud en met wat geluk ziet u de meest bijzondere vogels en kunt u de aapjes horen brullen. Na een ruime kilometer bereikt u de top van de heuvel waar u zelf de gelegenheid heeft om de observatietoren te bezoeken. Hier worden u en de kinderen getrakteerd op een panoramisch uitzicht.

* Boottocht Gatun meer
Maak een boottocht dwars over het Panama Kanaal en wellicht vangt u onderweg nog een blik op van de enorme containerschepen die via het Panama kanaal van Oost- naar West-Amerika varen. U brengt tijdens de boottocht een bezoek aan één van de verborgen eilanden waar vele leuke, nieuwsgierige aapjes wonen. Een grote kolonie kapucijner aapjes leeft in de boomtoppen en af en toe klimmen zij met hun witte gezichtjes naar beneden om stukjes banaan en sinaasappel op te halen bij de boot. Erg leuk voor de kinderen! Ook worden er regelmatig luiaarden, krokodillen en schilpadden gespot tijdens de boottocht over het Gatun meer.

* Kajakken over het Panama kanaal
Indien uw familie van buitenactiviteiten houdt en actief is ingesteld, dan wilt u vast niet de kans missen om het Panama kanaal per kajak te verkennen. U vertrekt in de ochtend omdat de temperaturen dan nog wat lager zijn en de kans op het spotten van dieren wordt verhoogt!

* Stranddagje vanuit Panama-Stad
Als u langer de tijd heeft in Panama-Stad en u wilt het mooie weer opzoeken, is het aan te raden de ferry te nemen naar de 3 Taboga-eilandjes vlak voor de kust van Panama-Stad. Hier vindt u echte stranden, gezellige barretjes. Perfect voor een dagtrip!

* Uit eten op de Amador Causeway
Een gezellige uitgaansweg vol met restaurantjes en barretjes, met een prachtig uitzicht over de skyline van Panama City.

Dag 4
Panama-Stad – El Valle
(Reisafstand: 128 km, circa 2,5 uur rijden)
Verblijf: Los Mandarinos

Na het ontbijt in Panama City wordt u naar het verhuurstation in Panama City gebracht en haalt u de huurauto op. Vandaag maakt u een prachtige tour door de bergen en eindigt u uw rit in de bloemrijke omgeving van El Valle de Antón in de provincie van Coclé. El Valle is gunstig gelegen op circa 125 kilometer van Panama City, op een hoogte van ongeveer 700 meter, een niet al te lange rit vandaag dus.

El Valle
Het pittoreske bergdorpje El Valle is gelegen in een grote krater van een gedoofde vulkaan. Deze krater met een doorsnee van ongeveer vijf kilometer is miljoenen jaren geleden ontstaan doordat tijdens een uitbarsting de top van de vulkaan is weggeblazen. De omgeving van deze vallei is erg mooi, zo vindt u er onder andere enkele watervallen en komt de zeldzame gouden kikker in het gebied voor. Doordat de bloemen het hele jaar door in de bloei staan lijkt het hier altijd lente.

Los Mandarinos
Een heerlijk boutique hotel op een romantisch plekje in de groene Anton Vallei. Persoonlijke en hoogstaande service staan hier erg hoog aangeschreven. In het restaurant kunt u genieten van de kookkunsten van één van Panama’s meest bekende culinaire chefs, Lourdes de Ward. Voor een drankje bent u welkom in de Irish Pub.

Dag 5
El Valle

Verblijf: Los Mandarinos

Tips voor uw verblijf in El Valle:
* Paardrijden: Tijdens een mooie tocht per paard brengt u een bezoek aan de waterval “El Macho”.
* Canopy tour: al slingerend kunt u de boomtoppen van het regenwoud op een avontuurlijke manier verkennen. U gaat per kabelbaan van platform naar platform en u verkent de natuur op een wijze die in het verleden alleen was weggelegd voor wetenschappers, fotografen en onderzoekers.
* Bergbeklimmen: Ga de uitdaging aan en beklim de “Chorro de las Mozas”!
* Zondagsmarkt: El Valle is gelegen op relatief korte afstand van Panama City waardoor de zondagsmarkt erg geliefd is bij lokalen. Er worden onder andere lokale producten als eetwaren, handwerken, maar ook souvenirs verkocht.
* Natuurwandeling: Ga tijdens een wandeling op zoek naar de bijzondere vogel de Quetztal.
* Thermale baden: voor een middagje ontspanning adviseren wij een bezoek aan de thermale baden van El Macho.

Dag 6
El Valle – Boca Chica
(Reisafstand: 325 km, circa 5-6 uur rijden)
Verblijf: Hotel Bocas del Mar

Vandaag rijdt u verder over de Panamericana richting de kust. Onderweg kunt een bezoek brengen aan El Caño Park. El Caño Park was vroeger een heilige plek waar goden werden aanbeden. Hier kunt u pre-Colombiaanse overblijfselen bezoeken. Ook kunt u een stop maken in Sarigua Nationaal Park, wat bekend staat om haar woestijnlandschap. Trekt u de hele dag uit voor deze rit zodat u in de pittoreske dorpjes die u onderweg tegenkomt voldoende tijd heeft om te pauzeren.

Panamerican Highway
Deze snelweg loopt van Fairbanks in Alaska helemaal tot aan Vuurland in Argentinië en verbindt Noord- en Zuid-Amerika met elkaar. U heeft vast wel eens van deze beroemde weg gehoord bij het televisieprogramma “The Panamericana Road Trip” van Veronica. In Zuid-Amerika is de weg het beste terug te zien; vanaf Colombia tot het zuiden van Argentinië loopt de weg aan één stuk door. In Canada en de Verenigde Staten is op veel stukken de weg helemaal niet te vinden.

Boca Chica
U reist vandaag verder naar Boca Chica waar u de komende nachten verblijft. Het is een relatief lange reisdag en daarom raden wij u aan om onderweg een stop te maken in Santiago om bij te tanken en om wat lekkers voor u en de kinderen in te slaan voor onderweg. U verblijft in Boca Chica, een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan het eiland Boca Brava. Vanuit Boca Chica is het ongeveer 25 minuten varen naar Boca Brava. Dit kleine eiland is onderdeel van het Parque Nacional Marino Golfo de Chiriquí, welke bestaat uit 25 eilanden en 19 koraalriffen. Deze bestemming is uitermate geschikt voor duikers en snorkelaars. Ook vindt in deze omgeving het beschermde Isla Boca Brava, waar zeeschildpadden hun eieren leggen en u en de kinderen aapjes kunnen tegenkomen tijdens een wandeling in de natuur.

Bocas del Mar
Bocas del Mar is een leuk boetiek hotel aan het water in Boca Chica (op het vasteland). Het hotel beschikt over twee buitenzwembaden en stijlvolle bungalows gelegen in een tropische tuin. De bungalows hebben een eigen terras met veelal uitzicht op de zee.

Dag 7
Boca Chica

Verblijf: Hotel Bocas del Mar

Vandaag kunt u heerlijk genieten van dit prachtige paradijs!

U kunt deze dagen een paardrijtocht gaan maken, kajakken, snorkelen of u laten verwennen in de spa, maar u kunt ook heerlijk gaan luieren op het strand. Of bezoekt u het eiland Boca Brava. U zult zich hier in ieder geval geen moment vervelen.

Eiland Boca Brava
Vanuit Boca Chica kunt u in circa 25 minuten de boot nemen naar het beschermde eiland Boca Brava varen. Dit prachtige kleine eiland is onderdeel van het Parque Nacional Marino Golfo de Chiriquí, welke bestaat uit 25 eilanden en 19 koraalriffen, gelegen in de Pacifische oceaan. Boca Brava bestaat volledig uit tropisch regenwoud en is uitermate geschikt voor duikers en snorkelaars vanwege het heldere water. Het eiland is beschermd omdat het gebied een broedplaats is voor 4 verschillende zeeschildpadden. Daarnaast kunt u ook verschillende aapjes en vogels tegenkomen tijdens een wandeling in de natuur. Verder vindt u veel mooie stranden en kleine baaitjes op het eiland, het perfecte eiland voor een heerlijk dagje weg.

Dag 8
Boca Chica – Boquete
(Reisafstand: 100 km, circa 2 uur rijden)
Verblijf: Isla Verde Lodge

U rijdt vandaag naar Boquete, op naar de jungle! Vanaf de kustplaats David rijdt u vanaf zeeniveau in een klein half uurtje naar een hoogte van zo’n 1200 meter, waar een jas of vest erg prettig kan zijn.

Boquete
Boquete, gelegen op grote hoogte in een vallei heeft een geheel ander klimaat dan de rest van Panama. Zo is het er nooit te warm en kunt u genieten van de frisse berglucht. Het authentieke dorp is relatief klein met minder dan 5000 inwoners en wordt omgeven door diverse plantages waar onder andere koffie en citrusvruchten worden verbouwd. Leuk is dat het een vrij toeristisch dorp is (echt een ‘vakantie’plaatsje), maar dat ook het Panamese leven heel goed te zien is. U vindt er leuke kleine restaurantjes en shopjes, een gezellig dorpje om doorheen te slenteren.

De vulkaan Barú is met meer dan 3 kilometer hoog de hoogste berg van Panama en ligt op korte afstand van Boquete. Vanaf de top kunt u op een heldere dag de Caribische- én de Pacifische oceaan zien.

Daarnaast vindt u er natuurlijk de jungle, het nationaal park, wat helemaal doorloopt tot aan Bocas del Toro aan de andere kant van Panama. De prachtige groene omgeving leent zich perfect voor rustige wandelingen en intensieve hikes. Er komen bijzondere diersoorten voor als de tapir, de poema, de jaguar, ontzettend veel vogelsoorten en tevens allerlei (bedreigde) vlindersoorten.

Indien u in januari naar Boquete afreist is het leuk om een bezoek te brengen aan de ‘Feria de las Flores y del Café’, een koffie- en bloemenbeurs die populair is bij mensen uit zowel binnen- als buitenland.

Isla Verde Lodge
Gelegen op een rustige locatie, maar toch op loopafstand van Boquete ligt de kleinschalige Isla Verde Lodge. Tijdens uw verblijf waant u zich in een groene oase met kleurrijke bloemen. De suites en roundhouses zijn gelegen in een tropische tuin en zijn volledig ingericht volgens Indiaas design in een modern jasje.

De kleine roundhouses zijn ideaal voor vier personen en de grote roundhouses zijn zelfs geschikt voor zes personen vanwege de open woonkamer met een queensize bed een sofabed. Verder beschikken de roundhouses allemaal over een volledige keuken en eethoek.

Dag 9 & dag 10
Boquete

Verblijf: Isla Verde Lodge

U heeft een aantal dagen de tijd om te genieten van de prachtige omgeving van Boquete. Wij raden u aan om er met de kinderen op uit te gaan!

* Koffietour
Vanwege de hoge ligging en het perfecte klimaat zijn er rondom Boquete veel koffieplantages te vinden. Bij de touroperators in het dorpje kunt u mooie koffietours boeken, waar u uitleg krijgt over de groei en het uiteindelijke ontstaan van de verschillende koffiesoorten. Ook mag u koffie proeven van verschillende planten en uiteraard neemt u aan het eind van de tour uw eigen gebrande bonen mee naar huis.

* Sportieve activiteiten
Boquete is dé uitvalsbasis bij uitstek om sportieve activiteiten te ondernemen, zoals wildwater raften, kajakken (op de Chiriqui Viejo rivier, meerdere niveaus mogelijk), canopyen, (touwen en bruggen door de bomen, zie hieronder), hiken en nog veel meer!

* Wandelingen
Een natuurwandeling is een absolute aanrader, Boquete staat niet voor niets bekend om haar eeuwige lente. Zowel Barú nationaal park als in La Amistad, het internationale natuurpark wat gedeeld wordt met buurland Costa Rica, zijn geschikt voor diverse wandelingen. Wij raden u aan om met een lokale gids op pad te gaan, zodat u onderweg veel ziet en u voor de kinderen zelf het tempo kunt bepalen. De gidsen zijn allemaal erg kundig en kunnen u veel vertellen en leren over de omgeving, dieren en ontwikkeling van het gebied. Onderweg gaat u op zoek naar bijzondere vogels en met een beetje geluk ziet u zelfs de kleurrijke quetzal of de kolibrie.

* Canopy tour
Een aanrader voor de avonturiers onder u! Vanuit het nevelwoud van Boquete kunt u deelnemen aan de leukste en langste canopytour van Panama. U slingert onder begeleiding van professionele gidsen door de boomtoppen, over rivieren en langs een waterval, van platform naar platform. Een unieke ervaring en een bijzondere manier om het nevelwoud vanaf een andere hoogte te ontdekken.

* Paardrijden in Chirique’s bergen
Ook erg leuk is om tijdens uw verblijf in Boquete een paardrijtocht te maken in de bergen onder begeleiding van een ervaren, Engelssprekende gids. U rijdt door het fantastische glooiende landschap van de Caldera en wordt na een mooie rit beloond met een panoramisch uitzicht. Deze paardrijtocht is geschikt voor jong en oud, de gids houdt uiteraard rekening met uw wensen en uw ervaring.

Dag 11
Boquete – Almirante – Bocas Del Toro
(Reisafstand: 172 km, circa 4 uur reizen inclusief boottransfer)
Verblijf: Hotel Playa Tortuga

Na het ontbijt vertrekt u richting de Caribische kust. Uw route voert eerst een stukje terug in de richting van David en vervolgens door de prachtige Cordillera de Talamanca. Dit is een gebergte dat doorloopt tot Costa Rica. Een aanzienlijk deel van de Cordillera de Talamanca maakt onderdeel uit van het Internationaal park La Amistad, dat in beide landen ligt. Na een rit van ongeveer drie à vier uur (houdt u er rekening mee dat u niet snel kunt rijden) komt u aan in Almirante. Hier levert u uw huurauto in en gaat u aan boord van een kleine, lokale boot voor de tocht naar het hoofdeiland van Bocas del Toro, Isla Colon. Het is van hieruit nog een kleine rit naar uw hotel. Wij raden u aan om een taxi te nemen.

Bocas del Toro
De eilandengroep Bocas del Toro bestaat uit diverse idyllische eilanden, omringd door het heldere water van de Caribische oceaan. Het massatoerisme heeft Bocas del Toro nog niet ontdekt en de sfeer is er ‘relaxed en easy-going’, ofwel typisch Caribisch. De gezellig gekleurde houten huisjes van het begin van de 20e eeuw staan er nog en hierin zijn de hotels, woonhuizen en restaurants gevestigd, wat een romantische sfeer geeft. Uit eten in restaurantjes op palen, uw kinderen die felgekleurde zeesterren in het heldere water zien of een vrolijke dolfijn omhoog zien springen, de ontspannen Caribische sfeer, verlaten stranden en baaien ontdekken, snorkelen.. Een perfecte plek om heerlijk te ontspannen met het hele gezin!

Playa Tortuga Hotel & Beach Resort
Een modern beach resort, Panamese stijl. Pal aan ‘Playa Tortuga’, een roze gekleurd zandstrand. Deze oase van rust ligt op ca. 10 minuten van het centrum van Colon. Het biedt alle faciliteiten voor de strandvakantieganger: een ‘pink beach’ voor de deur, zwembad met zonneterras aan de blauwe zee, heerlijke eet- en drinkgelegenheden.

Dag 11 – Dag 15
Bocas Del Toro

Verblijf: Hotel Playa Tortuga

Bocas del Toro biedt genoeg gelegenheden om de dagen lekker lui of sportief door te brengen. Er zijn veel watersportmogelijkheden zoals duiken, snorkelen, surfen en er zijn verschillende natuurparken met mooie stranden. Misschien is het tijd om even bij te komen van alle opgedane indrukken? In en rond uw hotel kunt u genieten van alle geboden faciliteiten.

Isla Bastimentos
Dit eiland is nog wat meer onontdekt dan hoofdeiland Isla Colón en ligt hier op 10 minuten varen vandaan. Een perfecte plek om te gaan surfen, maar ook om te snorkelen vanwege het vele koraal wat er nog te vinden is. In het nationaal park Marine Isla Bastimentos vindt u Red Frog Beach, waar een aantal restaurantjes en accommodaties omheen zitten en u een canopy tour kunt doen. Tevens vindt u hier, de naam zegt het al, de zeldzame rode Bastimentos kikker die nergens anders ter wereld voor komt. Op Long Beach kunt u vanaf februari tot augustus schildpadden zien die hun eieren komen leggen. Verder is het een erg groen eiland met romantische accommodaties verscholen in het regenwoud en tussen de mangroves.

Tip: maak een excursie waarbij u verschillende eilandjes aandoet!

Dag 15
Bocas Del Toro – Puerto Viejo
(Costa Rica) (Reisafstand: 75 km, circa 3 uur reizen inclusief boottransfer en grensovergang)
Verblijf: Cariblue

U wordt opgehaald bij uw hotel en naar de grensovergang met Costa Rica gebracht, onze lokale vertegenwoordiging loopt met u mee de grens over tot aan de nieuwe gids/chauffeur die u naar Puerto Viejo brengt.

Houdt u rekening met het tijdsverschil in Costa Rica; het is hier een uur vroeger.

Puerto Viejo
Puerto Viejo heeft wederom een typisch Caribisch sfeertje, een surfersdorp, direct aan de kust gelegen. U vindt er veel kleine restaurantjes, barretjes, gezellige muziek, verkopers van bananenbrood op het strand. Bijzonder van Puerto Viejo is dat het regenwoud (Cahuita Nationaal Park) direct naast de kust ligt, waardoor u én aan de kust verblijft, maar ook in de jungle. U wordt gegarandeerd gewekt door de brulapen maar u zult ook kapucijnerapen, luiaards en wasberen horen. En overdag geniet u van het uitzicht op spectaculaire surfers aan het strand…

Cariblue
Een heerlijk vakantieadres; een ideale plek om te onthaasten midden in de natuur. De bungalows liggen in een tropische tuin, omgeven door de jungle. Om aan het strand te komen steekt u de weg over, waarna een pad door de jungle leidt naar Playa Cocles, op ca. 100 meter afstand.

Dag 16 & dag 17
Puerto Viejo de Limón

Verblijf: Cariblue

U kunt natuurlijk heerlijk op het strand ontspannen, maar vanuit Puerto Viejo de Limón kunt u ook verschillende dagtrips maken en excursies boeken. Al deze excursies zijn vooraf bij ons te reserveren:

* Dagtrip naar een luiaard opvangcentrum
In de jungle bij Puerto Viejo huist een opvangcentrum voor luiaards. U kunt dit opvangcentrum een bezoek brengen en zien hoe de dieren in hun natuurlijke omgeving leven. Als u goed kijkt, zult u echter niet alleen luiaards zien… ook apen, rivierschildpadden, otters, vele vogelsoorten en zelfs kaaimannen komen in dit gebied voor. Een indrukwekkende excursie!

* Bezoek een indianenreservaat en watervallen
Cultuur en natuurliefhebbers? Dan is deze excursie iets voor u. U brengt een bezoek aan een Costa Ricaans indianenreservaat in de omgeving van Puerto Viejo. Vervolgens gaat u op zoek naar in de jungle gelegen watervallen… avontuurlijk!

* Canopy tour
Slingerend van boom naar boom aan een kabel, hoog boven de boomtoppen! Dit is een avontuur voor de echte waaghalzen onder u!

* Dolfijnen tour
Op zoek naar dolfijnen voor de Caribische kust: een ‘must’ voor iedereen die dit deel van Costa Rica bezoekt.. Per boot gaat u op avontuur!

* Paardrijden over het strand
Een onvergetelijke ervaring… galopperen over de prachtige zandstranden van Limón op de rug van een paard. Ook voor de iets minder ervaren ruiters en amazones is deze rit goed te doen.

* Snorkelsafari
Ontdek de onderwaterwereld aan de Caribische kust en boek een snorkelsafari. U zult vele rijk gekleurde tropische vissen en andere waterdieren tegenkomen!

* Chocolade tour in Playa Chiquita!
Het organische chocolade bedrijf, Chocorart, wordt gerund door het Zwitserse koppel Claudia en Marcos en ligt net buiten het plaatsje Puerto Viejo de Talamanca. Voor het maken van de chocolade gebruiken zij dezelfde technieken als toen tijdens de Maya beschaving. Wel een kleine waarschuwing! Als u deze chocolade heeft geproefd, dan wilt u niets anders meer!

* Bezoek het Jaguar Rescue Center in Puerto Viejo
Het Jaguar Rescue Center bestaat sinds 2008 en biedt onderdak aan allerlei dieren die op bepaalde wijze hulp nodig hebben. Gewonde of mishandelde dieren, weesjes uit de wilde natuur; u treft alle soorten hulpbehoevende beesten aan. Het doel van het centrum is om de dieren op te vangen totdat zij weer kunnen worden uitgezet in de natuur. In de tussentijd kunnen bezoekers op educatieve wijze kennis maken met het Costa Ricaanse dierenrijk. Naast jaguars treft u hier ook vaak reptielen, brulaapjes, luiaards en andere diersoorten aan.

Dag 18
Puerto Viejo
– Tortuguero (Reisafstand: 153 km, circa 4,5 uur reizen, inclusief boottransfer)
Verblijf: Mawamba Lodge

Heel vroeg in de ochtend wordt u opgehaald voor een vrij lange rit, van ca. 4 uur. Onderweg krijgt u een fruitlunch. U komt uiteindelijk aan in Caño Blanco, waar u aan boord gaat voor een 2 uur durende boottocht naar het dorpje Tortuguero.

De aankomst is om ongeveer 13.00 uur. Een welkomstdrankje en een lunch staan voor u klaar. Na de lunch neemt uw gids u wandelend mee naar het centrum van Tortuguero, waar hij meteen allerlei leuke feitjes vertelt en u een rondleiding geeft. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om heerlijk bij het zwembad te blijven.

Mawamba Lodge
De aan het strand van de Atlantische oceaan én de Tortuguero rivier gelegen Mawamba lodge is één van de beste lodges van het nationale park.

De kamers zijn ruim en hebben een fan en een privé douche/toilet met warm water. De lodge heeft een zwembad, een jacuzzi, bar en een restaurant met directe toegang tot het strand. Tijdens uw verblijf in de lodge zijn alle maaltijden inclusief. Vanaf de lodge voeren wandelpaden alle kanten op, u kunt zeer eenvoudig wandelend de omgeving verkennen waarbij u zeker een aantal zeer bijzonder vogelsoorten zult tegenkomen, zoals papegaaien, toekans, tanagers, tityra’s en vliegenvangers. Het strand voor de lodge is een van de belangrijkste broedgebieden voor maar liefst 4 van de 7 bestaande soorten zeeschildpadden. Het broedseizoen duurt van juli tot oktober, in die maanden organiseert het hotel avondexcursies waarbij u kans maakt op een ontmoeting met deze bijzondere bewoners van de diepzee.

Inbegrepen: ontbijt, lunch, diner en entreegelden Tortuguero Nationaal Park.

Dag 19
Tortuguero

Verblijf: Mawamba Lodge

Vroeg opstaan vandaag! Voor het ontbijt gaat u al per boot de jungle in, uniek. De gids is Engelssprekend en legt alles uit over de natuur hier en het ontstaan er van. U zult samen met het arendsoog van uw gids ongetwijfeld vele soorten vogels, apen en krokodillen spotten!

Na ongeveer 2 uur komt u terug voor het ontbijt en kunt u vervolgens heerlijk ontspannen of zwemmen. De middag heeft u vrij om te luieren of eventueel nogmaals een boottocht te maken.

* Wandeling door de tuin van Mawamba
Een aanrader; maakt u een wandeling met uw kinderen in de mooi aangelegde tuin van de Mawamba Lodge, een prachtige korte wandeling waarbij u dieren kunt spotten, een door de lodge aangelegde vlinder- én kikkertuin tegenkomt!

* Avond wandeling
Boek ter plaatse de avond wandeling die het hotel aanbiedt. Samen met uw gids gaat u voor het avondeten, rond 18 uur, wederom de jungle in. Het is dan al schemerig, de gids heeft voor iedereen een zaklamp. De gids leidt u gedurende 1,5 uur over een aangelegd pad (anders is het te moerassig). In de avond komen er weer hele andere soorten dieren tot leven die uw gids u laat zien; vuurvliegjes, spinnen, extra grote mieren, padden, slangen.. en kijkt u uit voor de jaguar? Ze schijnen voornamelijk ’s avonds veel honger te hebben…

Inbegrepen: ontbijt, lunch, diner en entreegelden Tortuguero Nationaal Park.

Dag 20
Tortuguero – San Jose
(Reisafstand: 152 km, circa 4,5 uur reizen, inclusief boottransfer, exclusief lunch)
Verblijf: Buena Vista Central Valley

U wordt door uw gids terug gebracht naar het restaurant in Caño Blanco. Hier staat een buffetlunch voor u klaar. Vervolgens wordt u terug gebracht naar restaurant Rostipollos, vlakbij Alajuela, de wijk waar uw hotel gelegen is. Door het hotel wordt u hier opgehaald en naar uw laatste verblijflocatie gebracht. Hier verblijft u nog 1 nacht voordat u terugvliegt naar Nederland.

San José
De hoofdstad van Costa Rica is in een centrale vallei gelegen, omringd door vulkanische bergketens. Wij kiezen voor u een heerlijk hotel buiten de stad, zodat u de reis in alle rust kunt afsluiten in deze mooie groene omgeving.

Buena Vista Hotel Central Valley
Ideaal voor rust en ontspanning, het Buena Vista hotel. Gelegen buiten het drukke San José in voorstad Alajuela. U kunt vanuit de prachtige tuin van het hotel of uw balkon genieten van het uitzicht op de Poas vulkaan én San José. U zit op gunstige afstand van de koffieplantages en op 30 minuten rijden van San José Airport.

Mocht u tijd over hebben:

Bezienswaardigheden:
*
Leisure Park in San José, thema park waar de originele huizen en traditionele cultuur van Costa Rica is terug te vinden. Het park is op kinderen gericht.
* Nationaal Museum.
* Wandel door de Avenida Central, het daadwerkelijke centrum van San José met in het midden de Mercado Central. Een aanrader voor als u nog souvenirtjes zoekt!
* Beklim de Irazu Vulkaan(50 km, circa 1 uur vanuit San José) Het gebied rondom de vulkaan met deze naam is beschermd als het Parque Nacional Volcan Irazú. De weg naar het park slingert zich omhoog door groene dalen met uitgestrekte koffieplantages. Eenmaal boven wordt u beloond met een fantastisch uitzicht vanaf de kraterrand! Bij helder weer kijkt u uit over de vallei en omliggende bergen en kunt u zowel de Atlantische als de Stille Oceaan zien. Het is de hoogste vulkaan in Costa Rica (3432 m) en ligt iets ten oosten van de stad.
* Verblijft u in Alajuela, een gezellige buitenwijk van San José (het Buena Vista Central Valley ligt hier onder andere), dan is de Poás Vulkaan dichtbij. Hier ziet u weer een geheel andere natuur dan u in Tortuguero heeft gezien; stomende, naar rotte ei stinkende kraters en meren, het klinkt niet aantrekkelijk maar het is zeer de moeite waard om te bekijken!

Dag 21
San Jose – Amsterdam
Vandaag wordt u door het hotel naar de luchthaven gebracht waar u op het vliegtuig stapt die u via Panama Stad naar Amsterdam zal brengen.

Het einde van een prachtige reis!

Deze combinatiereis is ook in omgekeerde volgorde te maken, waarbij u begint in Costa Rica en eindigt in Panama. Indien dit de voorkeur heeft, geeft u dit dan gerust aan bij uw offerte aanvraag.

Costa Rica Panama

Prijzen

De prijzen voor deze rondreis zijn afhankelijk van uw reisperiode, duur van uw verblijf, gezinssamenstelling, kamerindeling (eigen kamer voor de kinderen of niet), accommodatiekeuze, tickets met overstap of rechtstreeks en beschikbaarheid. De indicatieve vanafprijs in de laagste tariefsklasse in het laagseizoen is € 1995,- per volwassene en € 895,- voor kinderen tussen de 2 en 11 jaar oud, oplopend tot € 2595,- per volwassene en € 1295,- per kind in het hoogseizoen. De kosten voor de allerkleinste (baby) bedraagt 10% van het volwassenen tarief.

Vraagt u een vrijblijvende offerte aan via het offerte formulier

Inclusief:
– Tickets inclusief luchthavenbelasting
– Vervoer van de luchthaven naar uw hotel in Panama City en vice versa
– Vervoer van uw hotel in Panama City naar het autoverhuurstation
– Watertaxi vanuit Almirante naar Isla Colón op Bocas del Toro
– Alle overnachtingen in de aangegeven hotels en kamers, inclusief ontbijt
– Autohuur, inclusief volledige dekking en verzekering tegen diefstal, algemene schadeverzekering, lokale taxen en ongelimiteerd aantal kilometers
– Arrangement Tortuguero op basis van volpension, inclusief excursies zoals beschreven, met een Engelssprekende gids
– Documentatiepakket
– Verrassing voor uw kinderen!

Exclusief:
– Overige maaltijden
– Vervoer vanaf de watertaxi naar uw hotel in Bocas Del Toro
– Persoonlijk uitgaven en excursies
– Fooien
– Entreegelden
– Aanvullende verzekering huurauto (banden en ruiten)
– Extra’s auto; navigatiesysteem, extra bestuurder, kinderzitje
– Benzine
– Achterlatingskosten huurauto
– Eventuele tol (alleen in Panama City en omgeving)
– Vertrekbelasting bij vertrek uit San José US$ 26,- per persoon
– Optionele excursies

Costa Rica Panama

Praktisch

Panama

Geschiedenis
De Indianen zijn ook hier de oudste bewoners, net als in de omringende landen. En ook Panama werd veroverd door de Spanjaarden. Zij heersten hier tot 1821, het jaar dat Colombia de macht over nam. Nadat de plannen van Amerika om een kanaal te graven bekend werden, groeide het verzet van de Colombiaanse machthebbers. Vanaf dat moment werd Panama, semi- onafhankelijk. Er kwam een eigen bestuur, echter geleid door de Amerikanen. Pas in 2000 werd Panama volledig onafhankelijk.

Hoofdstad
De hoofdstad van Panama is Panama City.

Oppervlakte
75.320 km2

Aantal inwoners
3.753.142 (2017)

Grenst aan
Noorden: Costa Rica

Zuiden: Colombia

Taal
De voertaal is Spaans. In de meeste hotels, restaurants en winkels wordt Engels gesproken. Daarnaast zijn er meer dan 5 Indianen talen die nog actief gesproken worden.

Sport
Honkbal

– Voetbal
– Boksen

Veiligheid
Panama is een zeer veilig land om te bezoeken. Net zoals in Nederland dient u echter altijd op uw spullen te passen, met name in Panama City. Wij adviseren u de paspoorten en uw geld te bewaren in de kluis van het hotel (indien aanwezig). Wij raden u af om met sieraden over straat te lopen.

Roken/niet roken
Er is geen rookverbod in Panama. In sommige airconditioned restaurants mag u niet roken. Er zijn vele buitenrestaurants, waar wel gerookt mag worden. Alleen in Panama City is het niet-roken beleid strikter.

Elektriciteit
Het voltage in Panama is 110. U heeft een verloopstekker nodig.

Voltage

Frequentie

Type stekker

110 V

60 Hz

A / B


Inentingen
DTP

Hepatitis A
Gele koorts

Religie
Bijna 80% van de bevolking is Katholiek en ca. 15% is Protestants.

Geld/Bankzaken

Valuta
De valuta in Panama is de Balboa (PAB). De waarde van 1 Euro is ca. PAB 1,40. U kunt Euro’s alleen wisselen in hotels en grotere steden. Indien u Panama combineert met Costa Rica, adviseren we u de Euro’s voor vertrek om te wisselen in Dollars. Daarnaast raden wij u af om op straat te wisselen. Creditcards worden in alle grote hotels geaccepteerd, in kleinere hotels en restaurants meestal niet.

Prijsindicatie

Ontbijt € 3,-
Lunch € 5,-
Diner € 10,-
Koffie € 0,50
Bier € 1,50
Frisdrank € 0,50

Fooien
In Panama is het gebruikelijk om een fooi te geven. U dient hierbij rekening te houden met circa 10% tot 15% van de rekening (eten/drinken). In de hotelkamers (ook bij het dragen van de koffers) ongeveer 1, 40 Balboa per nacht.

Feestdagen

1 en 2 januari Nieuwjaar
9 januari Dag van de Martelaren
1 mei Dag van de Arbeid
15 augustus Panama City-dag
3 november Dag ter viering van de afscheiding van Colombia
4 november Dag van de vlag 4
5 november Dag van Columbus
10 november Dag van de opstand van Los Santo
28 november Onafhankelijkheidsdag
8 december Moederdag
25 en 26 december Kerst
31 december Oudjaar

Beste tijd
Panama kunt u vrijwel het gehele jaar bezoeken. De gemiddelde temperatuur is rond de 30 graden. In onze zomer, april tot september, is de kans op een bui het grootst.

Reistijd
In ongeveer 11 uur vliegt u naar Panama. Vanuit Nederland vliegt de KLM dagelijks rechtstreeks naar Panama.

Tijdsverschil
In Panama is het 6 uur vroeger dan in Nederland. In de zomertijd is dit 7 uur.

Bagage
Indien u economy class vliegt, is het toegestaan om 23 kg bagage mee te nemen. Dit geldt voor KLM.

Douane
Het is niet toegestaan om eten en drinken mee te nemen in of uit Panama. U dient rekening te houden met de strenge douanevoorschriften van de Verenigde Staten, omdat alle maatschappijen met een tussenstop in de Verenigde Staten vliegen.

Paspoort en visa
U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden na aankomst in Panama geldig is. Indien u langer dan 90 dagen in Panama verblijft, dient u tevens in het bezit te zijn van een visum. Uw kinderen dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort, ongeacht de leeftijd.

Vertrekbelasting
Bij vertrek uit Panama dient u rekening te houden met een bedrag van US$ 20,-.

Aanvlieghavens
Panama City

Vervoer ter plaatse
Taxi: een zeer voordelige manier van vervoer, zeker in Panama City. U kunt de taxi’s gemakkelijk herkennen aan de felle kleuren.

Bus: Panama kent een uitgebreid busnetwerk. Alle grote en minder grote steden zijn direct en indirect met elkaar verbonden.
Vliegen: Travelnauts adviseert om zoveel mogelijk gebruik te maken van binnenlandse vluchten. De afstanden zijn groot, waardoor u door te vliegen tijd bespaart.

Rijbewijs
U dient in het bezit te zijn van een geldig Nederlands rijbewijs.

Klimaat
Panama heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van rond de 30 graden.

Van mei tot oktober is er de meeste kans op neerslag.
Van december tot april kan het er erg warm en droog zijn.

Zonnebescherming
In Panama schijnt de zon een stuk feller dan in Nederland. Gebruik factor 30 als minimale beschermingsfactor tegen de schadelijke UV straling van de zon. Houd rekening met het huidtype van uw kind. Neem een zonneparaplu mee als u met een baby reist.

Kleding
Travelnauts adviseert om luchtige, katoenen kleding mee te nemen. En zwemkleding mag uiteraard niet ontbreken!

Eten & drinken
In Panama worden veel bonen, rijst, kip en vis gegeten. Een typisch Panamese vis heet Corvina en wordt in veel gerechten gebruikt, bijvoorbeeld in “Ceviche”: fijn gesneden Corvina met limoensap en andere kruiden. Ook zult u vaak “Arroz con guandu”; rijst, bonen en kruiden tegen komen. En uiteraard de beroemde traditionele kippensoep “Sancocho”. De smaak verschilt per gebied. Er is natuurlijk ook veel vers fruit.

Ontbijt
De Panamezen eten als ontbijt “Hojaldras”; een donut met suiker en tortillas; deze is dikker dan in andere landen en wordt gefrituurd en belegd met eieren, kaas, bonen of ander beleg.

Costa Rica

Geschiedenis
Voor de komst van de Europeanen werd Costa Rica bevolkt door Chibcha-indianen. Costa Rica werd in de 16e eeuw door de Spanjaarden veroverd. In 1821 werd het een deel van het onafhankelijke Mexicaanse Rijk, waarvan het zich 2 jaar later met andere Centraal-Amerikaanse landen afscheidde, om de Verenigde Staten van Centraal-Amerika te vormen. In 1840 viel deze federatie uit elkaar. In 1899 vonden de eerste werkelijk democratische verkiezingen plaats. Sindsdien is het land maar twee keer door politiek geweld geplaagd. Van 1917 tot 1919 regeerde de dictator Federico Tinoco Granados en in 1948 was er een kleine burgeroorlog na een omstreden verkiezingsuitslag. Die oorlog werd gewonnen door de linkse José Figueres Ferrer, die na afloop het leger afschafte en een nieuwe grondwet opstelde. Sindsdien is Costa Rica gevrijwaard gebleven van het geweld dat veel van zijn buurlanden heeft geteisterd. Het is een van de welvarendste landen van Latijns-Amerika geworden en staat daarom ook wel bekend als “het Zwitserland van Midden-Amerika”.

Hoofdstad:
De hoofdstad van Costa Rica is San José. Dit is de grootste stad van Costa Rica met circa 329.000 inwoners.

Oppervlakte:
51.100 km2

Aantal inwoners:
4.930.258 (2017)

Grenst aan
Noorden: Nicaragua
Oosten: Caribische Zee
Zuiden: Panama
Westen: Grote Oceaan

Taal:
De voertaal is Spaans. In de meeste hotels, restaurants en winkels wordt Engels gesproken.

Sport:
Voetbal en honkbal

Veiligheid:
Costa Rica is een veilig land om in te reizen per auto. Net zoals in Nederland dient u echter altijd op uw spullen te passen, met name in de grotere steden. Wij adviseren u de paspoorten en uw geld te bewaren in de kluis van het hotel (indien aanwezig). Wij raden u geen kostbaarheden in de auto te laten liggen.

Elektriciteit:
Het voltage in Costa Rica is 110V. In de meeste hotels heeft u tegenwoordig geen wereldstekker meer nodig.

Inentingen:
Volgens onze laatste informatie heeft u nodig:
-DTP
-Hepatitis A
-Buiktyfus

Wij adviseren u contact op te nemen met de GG & GD of huisarts voor de actuele informatie over inentingen. Verder werkt Travelnauts samen met de organisatie Thuisvaccinatie, uiteraard voor vaccinatie bij u thuis: www.thuisvaccinatie.nl.

Religie:
Bijna 95% van de bevolking is Katholiek, het overige deel is Evangelisch en Protestants.

Geld/Bankzaken

Valuta:
De valuta in Costa Rica is de Colon. De waarde van 1 Euro is ca. 647 Colon. U kunt Euro’s alleen bij de staatsbanken in de hoofdstad San José wisselen. Wij adviseren u Dollars mee te nemen. Die kunt u ter plaatse inwisselen bij de hotels of bij de banken. Wij raden u af om op straat te wisselen.

Prijsindicatie

Ontbijt € 5,-
Lunch € 10,-
Diner € 15,-
Koffie € 1,-
Bier € 1,50
Frisdrank € 1,-

Fooien:
In Costa Rica is het gebruikelijk om een fooi te geven. U dient hierbij rekening te houden met ca. 10% van de rekening (eten/drinken). In de hotelkamers (ook bij het dragen van de koffers ) is dat ongeveer 500 Colon per nacht.

Feestdagen

Nieuwjaarsdag 01 januari
Dag van San José 19 maart
Juan Santamaria-Dag 11 april
Dag van de arbeid 01 mei
Guanacoste dag 25 juli
Dag van de maagd van Los Angeles 02 augustus
Maria ten Hemelopneming 15 augustus
Onafhankelijkheidsdag 15 september
Columbusdag 12 oktober
Maria onbevlekte ontvangenis 08 december
Kerstmis 25 december

Verder dient verder rekening te houden met diverse ander feestdagen die van jaar tot jaar op een andere dag vallen.

Beste tijd
U kunt Costa Rica het gehele jaar bezoeken: het heeft een heerlijk klimaat, met wel een “nat” seizoen. Dan is het ook rustig wat betreft het toerisme. Onder “klimaat” vindt u meer informatie.

Reistijd
U reist in circa 12 uur naar Costa Rica. Costa Rica is van november t/m maart rechtstreeks per KLM te bereiken vanuit Nederland. Van april t/m oktober zijn er geen rechtstreekse vluchten en dient u over te stappen in de Verenigde Staten of Panama.

Klimaat
Costa Rica heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van rond de 25 graden en een droge- en natte periode. De natte periode wordt ook wel de groene periode genoemd, vanwege de bloei van flora en fauna.Het klimaat is onder te verdelen in 3 regio’s:

Pacific
De gemiddelde temperatuur ligt hier ruim boven de 25 graden, waarbij de droge periode zich uitstrekt van november tot en met april. In de overige periode blijft de regen beperkt tot een flinke bui in de namiddag.

Caribische kust
De droge periode loopt van de maanden januari tot en met maart, en van september tot en met oktober. De gemiddelde temperatuur ligt ongeveer rond de 25 graden.

Binnenland
In het binnenland wordt wel eens gesproken van de “eeuwige lente”. Afhankelijk van de hoogte waar u bent ligt de temperatuur tussen de 7 en 25 graden celcius. Met name op grotere hoogte valt er meer regen, waarbij sommige gebieden het grootste gedeelte van de dag in mist gehuld zijn.

Zonnebescherming:
Gebruik factor 30 als minimale beschermingsfactor tegen de schadelijke UV straling van de zon. Houd rekening met het huidtype van uw kind. Neem een zonneparaplu mee als u met een baby reist.

Tijdsverschil:
In Costa Rica is het in de zomer 8 uur- en in de winter 7 uur vroeger dan in Nederland/België.

Douane:
Het is niet toegestaan om eten en drinken mee te nemen in of uit Costa Rica. U dient rekening te houden met de strenge douane voorschriften indien u reist via de Verenigde Staten.

Vertrekbelasting:
Bij vertrek uit Costa Rica dient u rekening te houden met een bedrag van US$ 29,-.

Paspoort en visa:
U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden na aankomst in Costa Rica geldig is. Wanneer u langer dan 90 dagen in Costa Rica verblijft, is een visum noodzakelijk. Uw kinderen dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort. In het vliegtuig ontvangt u een douaneformulier dat u voor aankomst in dient te vullen.

Rijbewijs:
Een internationaal rijbewijs is niet noodzakelijk.

Vervoer ter plaatse
Trein: In Costa Rica rijden geen treinen.
Bus: alle grote steden zijn per bus te bereiken. Wij raden u af om met kinderen per bus te reizen: een huurauto of auto met chauffeur biedt hier uitkomst.
Taxi: in San José is vervoer per taxi het meest eenvoudig. U kunt gebruik maken van de rode taxi’s. Deze taxi’s hebben een meter. U dient wel tegen de chauffeur te zeggen dat deze aan moet.
Binnenlandse vluchten: de ca. 15 vliegvelden zijn vanuit San José te bereiken. Houdt u rekening met de maximum bagage van ca 12 kg op de binnenlandse vluchten.

Kleding:
Travelnauts adviseert luchtige, katoenen kleding. Op grotere hoogte in de binnenlanden kan het fris zijn, dus neemt u ook wat warme kleding mee als u dit gebied bezoekt.

Eten en drinken:
De Costa Ricanen eten veel rijst en bonen met daarbij kip, vis, vlees, maïs en groenten. Het bekendste gerecht is “gallo pinto”. Een gerecht van rijst en zwarte bonen. Dit wordt ook als ontbijt gegeten. Er wordt ook vaak een platano asado gemaakt. (gebakken plataan=bakbanaan). Er is veel vers fruit te verkrijgen. Costa Rica staat ook bekend om het goede rundvlees. De runderen worden in Costa Rica zelf gefokt.

Ontbijt:
De Costa Ricanen eten gallo pinto; rijst met zwarte bonen, gebakken banaan en eieren. Daarbij drinken ze koffie, sinaasappelsap of agua dulce (suikerrietwater of melk).

Costa Rica Panama

Reviews

Costa Rica Panama
Familie Van der Hauwaert in Panama en Costa Rica
Beste, Na 2 dagen thuis even op adem komen van deze overweldigende...
Costa Rica Panama
Familie Verhoeven in Costa Rica en Panama
Hoi Erwin, De reis was helemaal super! We hebben onze ogen uitgekeken...
Costa Rica Panama
Collega Jelbrig in Panama & Costa Rica
“Eind mei / begin juni ben ik naar Panama en Costa Rica...