Waar wilt u heen?
Vertrek datum tussen

Australië

Zuid-Australië; Great Ocean Road

Een weg met onvergetelijke vergezichten. De Great Ocean Road is een bouwsteen die uw reis compleet maakt.

  • Surfen
  • Koala’s
  • Eucalyptusbomen
  • Twelve Apostels
  • Zeehonden
  • Kangoeroes

Dag 1 Melbourne – Apollo Bay (Reisafstand: 185 km, circa 3 uur rijden)
Dag 2 Apollo Bay – Port Fairy (Reisafstand: 188 km, circa 3,5 uur rijden)
Dag 3 Port Fairy – Grampians National Park (Reisafstand: 158 km, circa 2 uur rijden)
Dag 4 Grampians National Park
Dag 5 Grampians National Park – Melbourne (Reisafstand: 252 km, circa 3 uur rijden)

Travelnauts verzorgt graag uw volledige rondreis door Australië, waarbij het bezoek aan The Great Ocean Road als bouwsteen wordt toegevoegd.

Australië

Programma

Dag 1
Melbourne – Apollo Bay (Reisafstand: 185 km, circa 3 uur rijden)
Verblijf: Captains at the Bay

U haalt vandaag de huurauto op in het centrum van Melbourne, vervolgens gaat u op weg naar Apollo Bay.

Great Ocean Road
De Great Ocean Road staat bekend als wellicht de mooiste kustweg ter wereld. De weg begint op ca. anderhalf uur rijden van Melbourne, kort na de plaats Geelong. Daar vandaan slingert de weg zich 400 km langs de zuidwestelijke kust van Victoria. Vaak direct langs de kust, dan weer door dichtbeboste regenwouden, waarna de weg weer een wijds en open land doorsnijdt. Duizenden arbeiders hebben deze weg gedurende 14 jaar moeizaam en met de hand aangelegd voordat zij in 1932 voor het verkeer werd opengesteld. Op veel plaatsen biedt de Great Ocean Road een adembenemend uitzicht op de zee en de grillige rotsformaties die wind en water in de loop der tijden uit het land hebben laten ontstaan. London Bridge en de Twaalf Apostelen, door de natuur gevormde beeldhouwwerken van steen, kunnen niet in een reis ontbreken.

De Great Ocean Road route voert langs kleine, gezellige vissersdorpen en door mondaine plaatsen als Lorne, een geliefd vakantiedoel van de Melburnians. Torquay en Bells Beach zijn speciale ontmoetingsplaatsen voor surfers en in het nationaal park Otway valt goed te wandelen om de reusachtige oude eucalyptusbomen en manshoge varens te bewonderen. Direct daarna komt de beruchte „Shipwreck Coast“, waar in de ruwe branding in vroeger tijden menig schip strandde na een reis vanuit Europa die maanden duurde. In het „Flagstaff Hill Maritime Museum“ in Warrnambool is meer te vinden over de tragedies die zich voor deze kust hebben afgespeeld. Port Fairy, een van de oudste wijken in Victoria, ligt dan op de route en aan de Cape Bridgewater kunnen gigantische zandduinen en een versteend woud bekeken worden.

Apollo Bay
Apollo Bay is een typisch Australisch kustplaatsje waar u allerlei wateractiviteiten kunt ondernemen. Behalve zwemmen aan het strand kunt u er kajakken tussen de zeehonden, diepzee vissen, surfen, of paardrijden over het strand terwijl de zon onder gaat. De visserij bloeit in Apollo Bay, dus u kunt in de haven gaan kijken naar vissers die de vangst van de dag binnenhalen, of in een van de restaurantjes genieten van de verse visgerechten. Met Apollo Bay als basis kunt u het Otway Ranges National Park verkennen en wandelen of mountainbiken naar de vele watervallen in de omgeving. Kortom: Apollo Bay en de omgeving heeft voor ieder wat wils.

Captains at the Bay B&B
Een zeer knusse, kleinschalige Bed & Breakfast in het plaatse Apollo Bay is uw volgende verblijfplaats. Het Captains at the Bay is een uitstekende uitvalsbasis voor een bijzondere zonsondergang bij de Twelve Apostles. Op slechts 150 meter ligt het strand van Apollo Bay, het bezoekerscentrum van Apollo Bay (veel nuttige informatie!) en vindt u meerdere heerlijke restaurants. ’s Ochtends kunt u uitstekend ontbijten bij de B&B, in de knusse ‘lounge’ & dining room. Mocht u graag ’s avonds nog een drankje doen dan is de bar absoluut een aanrader.

Dag 2
Apollo Bay – Port Fairy (Reisafstand: 188 km, circa 3,5 uur rijden)
Verblijf: Comfort Inn Port Fairy

Vandaag rijdt u via de prachtige Great Ocean Road naar het charmante dorpje Port Fairy.

Hieronder wat leuke tips:
* Klim naar de top van de Cape Otway-vuurtoren, de oudste vuurtoren op het vasteland van Australië, in het Great Otway National Park.
* Wandel door dichte bossen naar omlaag denderende watervallen of ga er te paard naartoe.
* Fiets van West Barwon Reservoir naar Lake Elizabeth.
* Fiets met een mountainbike door de Otway Ranges.
* In het Tower Hill State Reserve kunt u aan de hand van beschrijvingen wandelingen maken om meer over de wetlands, geologie en Aboriginal maaltijden te weten te komen.
* Volg de Otway Fly Walk door de toppen van eeuwenoude mosbomen.

Hangende bruggen en een avontuurlijk canopytour
Heeft u altijd de natuur altijd al eens vanaf een andere hoogte willen bewonderen. Brengt u dan zeker een bezoek aan Otway Fly Treetop Adventures. Voor liefhebbers van een vaste ondergrond is de Treetop Walk van een aanrader. U maakt in ongeveer een uur een wandeltocht over bruggen hoog in de bomen. Voor de avonturiers onder ons is Fly Zip Line een aanrader. Onder begeleiding van een gids slingert u door de boomtoppen, ook erg leuk voor kinderen! De minimum leeftijd voorde zipline tour is 4 jaar.

Port Fairy
Port Fairy is een charmant vissersdorpje, net voorbij het einde van de Great Ocean Road. Warrnambool is officieel het einde van de indrukwekkende kustweg, na ongeveer een half uur rijden komt u aan in Port Fairy. Het historische dorp ligt aan Victoria’s Shipwreck Coast, de straten zijn staan bekend om de koloniale architectuur.

De haven is één van de drukste in Victoria, wandelt u vandaag bijvoorbeeld aan het einde van de dag naar het water en bewonder lokale vissers die hun vangst van de dag vervoeren. Bent u zelf een liefhebber van vissen? Wellicht is een dagtocht op open zee een leuk idee voor uw gezin! Mocht u niet zo een liefhebber zijn, dan is een toch naar de zeehonden kolonie op Lady Julia Percy Island een absolute aanrader! Tijdens de wintermaanden in Port Fairy zwemmen er ook talloze walvissen voorbij.

Comfort Inn Port Fairy
Het Comfort Inn is gevestigd op een bijzondere locatie in een gebouw uit 1847. Het hotel is gelegen op korte afstand van de historische Port Fairy Wharf en in de omgeving van het hotel vindt u lokale winkels, leuke boetieks en gezellige cafés & restaurants.

De ruime kamers zijn voorzien van televisie en een minibar. In het restaurant The Stag kunt u genieten van zowel lokale als internationale gerechten. Ook kunt u dineren op de barbecue plek in de tuin. Er is gratis parkeergelegenheid beschikbaar en tegen betaling kunt u gebruik maken van draadloos internet.

Dag 3
Port Fairy – Grampians National Park (Reisafstand: 158 km, circa 2 uur rijden)
Verblijf: Welch’s on Wildflower

Grampians National Park
Grampians National Park is een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Verschillende mooie routes slingeren door een landschap met bizarre rotsformaties‚ ruige bergen‚ heldere beken en woeste watervallen. Ook met de auto kunt u een prachtige tocht door het park maken. Het is een zeer gevarieerd oeroud landschap en is van noord naar zuid 90km lang. Hier kunt u typische Australische diersoorten spotten zoals kangaroes, koala’s en echidna’s.

Welch’s on Wildflower
Een kleinschalige bed and breakfast op korte rijafstand (ongeveer 10 minuten) van Halls Gap, de gateway van Grampians National Park. Gelegen op een prachtige, rustige locatie, middenin de natuur en omgeven door wilde bloemen. Geniet ‘s ochtends van uw “country ontbijt” in het restaurant of op de veranda.

Dag 4
Grampians National Park
Verblijf: Welch’s on Wildflower

Meer dan 50 wandelroutes lopen er door de Grampians. Tot de populairste daarvan hoort de Wonderland Range. Dit pad begint in de Grand Canyon, die zelfs de geringste geluiden met een geweldige echo laat weerklinken. Stil wordt het daarentegen in de Silent Street. Wandelaars horen alleen nog maar het gaan van hun eigen voetstappen. De Silent Street leidt naar de top van de Pinnacle Lookout met een van de vele adembenemende uitzichten over de Grampians, waaraan maar geen einde schijnt te komen.

De geschiedenis van de Grampians is ook de geschiedenis van de Aboriginals. In het park zijn talrijke overblijfselen van de oorspronkelijke bewoners van Australië te vinden. Tot nu toe werden hier meer dan 4.000 verschillende rotstekeningen gevonden, die tussen de 200 en 2.000 jaar oud zijn. Deze tekeningen zijn een expressie van hun visies, mythen en legenden. Bij het Lake Condah bevinden zich nog bouwwerken, die wel 6000 jaar oud zijn. Het Brambuk Living Cultural Center in Halls Gap beschikt bovendien over een bezienswaardige opzet van een collectie over de cultuur van de Aboriginals.

Dag 5
Grampians National Park – Melbourne (Reisafstand: 252 km, circa 3 uur rijden)

U rijdt vandaag terug naar Melbourne. Bij aankomst in Melbourne levert u de huurauto in bij het verhuurstation, aansluitend vliegt u verder naar uw volgende bestemming.

Verlengen kan natuurlijk ook.

Travelnauts verzorgt graag uw volledige rondreis door Australië, waarbij het bezoek aan The Great Ocean Road als bouwsteen wordt toegevoegd.

Australië

Prijzen

Great Ocean Road
De prijzen zijn afhankelijk van data en gezinssamenstelling. Uiteraard kunnen wij deze 5-daagse trip toevoegen aan een van onze op maat gemaakte Australië-rondreizen. Laat ons gerust weten of dit reisonderdeel u aanspreekt, Travelnauts maakt dan vrijblijvend een offerte voor de door u gewenste data en reis.

Inclusief:
– Vermelde overnachtingen in Australië, op basis van logies
– 5 Dagen huurauto vanuit Melbourne
– Uitgebreid documentatiepakket

Exclusief:
– Overige maaltijden en drankjes
– Fooien
– Persoonlijke uitgaven
– Benzine en eventuele tolgelden
– Lokaal te huren extra’s (kinderzitjes en GPS op aanvraag)
– Entreegelden parken
– Eventuele excursies

Australië

Praktisch

Geschiedenis
De Aboriginals zijn de eerste bewoners van Australië. Zo’n 50.000 jaar geleden hebben zij zich op dit continent gevestigd.

De ontdekking
De bemanning van het Hollandse schip Duyfken zette in 1606 als eersten voet aan wal in het noorden van Australië. 10 jaar later bereikte een tweede Hollands schip de westkust van Australië. De kapiteins van de twee schepen noemde het land “Nieuw Holland”. In 1642 ontdekte kapitein Abel Tasman Van Diemensland het huidige Tasmanië.

In 1768 ontdekte de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook de oostkust van Australië. Hij noemde dit nieuwe land “Nieuw-Zuid Wales”. In die tijd waren er in Engeland veel gevangenen. De meesten werden naar Amerika overgebracht, maar toen Amerika onafhankelijk werd, moesten de Engelse een nieuwe plaats vinden om deze gevangenen te huisvesten. Australië werd een strafkolonie waar Engelse gevangenen hun eigen huizen en faciliteiten moesten bouwen. Toen de eerste gevangenen in “Nieuw-Zuid Wales” aankwamen, zagen ze dat het land slecht en droog was. Daarom besloten ze een stuk naar het noorden te varen. Op 26 januari 1788 kwamen ze ter hoogte van het huidige Sydney aan land. Daar bouwden ze een stad.

Het zijn ook deze gevangenen die honderdduizenden Aboriginals hebben uitgemoord. Zo werden grote stukken land van de Aboriginals afgenomen. Omdat ook vrije mensen zich in Australie wilden vestigen, gaf de regering van Engeland gratis stukken land weg. Later werd het land verkocht omdat de Engelse regering geldproblemen had.

Toen er 1849 voor het eerst goud gevonden werd, kwamen er goudzoekers van over heel de wereld naar Australië in de hoop snel rijk te worden.

1901-1945
In 1901 keurde Australië een federale grondwet goed, waardoor het een zelfregerend deel (dominion) van het Britse Rijk werd. 

Melbourne werd de eerste hoofdstad, maar in 1911 schreef de regering een prijsvraag uit voor het ontwerp van een nieuwe hoofdstad. Het winnende ontwerp van de Amerikaanse architect Walter Burley Griffin werd uitgevoerd vanaf 1913, en in 1927 werd het aldus ontstane Canberra de nieuwe hoofdstad.

1945-heden
Na de Tweede Wereldoorlog is Australië veranderd door een streng immigratieprogramma: lange tijd werden uitsluitend blanke Europeanen toegelaten, maar sinds de jaren ’80 is de instroom van Aziaten sterk toegenomen. 

Australië blijft een constitutionele monarchie met Koningin Elizabeth II als staatshoofd: een referendum om een republiek te vestigen werd in 1999 afgewezen.

Hoofdstad
De hoofdstad van Australië is Canberra. 

Oppervlakte
7.692.024 km

Aantal inwoners
23.232.413 (2017)

Grenst aan
Noorden: Arafurazee

Oosten: Tasmanzee
Zuiden: Grote Australische Golf
Westen: Indische Oceaan

Taal
De voertaal is Engels. 

Sport
Rugby
– Voetbal
– Cricket

Veiligheid
Australië is een veilig land om per auto te bereizen. Net zoals in Nederland dient u echter vooral in de grotere steden altijd op uw spullen te passen. Wij adviseren u paspoorten en geld in de kluis van het hotel te bewaren (indien aanwezig). Let op: in Australië wordt aan de linkerkant gereden.

Roken/niet roken
Er is een algeheel rookverbod in o.a. restaurants, publieke gebouwen en theaters in Australië.

Electriciteit
Het voltage in Australië is 220V. U heeft een verloopstekker nodig.

Voltage

Frequentie

Type stekker

240 V

50 Hz

I

Inentingen
Voor Australië zijn geen inentingen nodig. De hygiënische normen zijn erg hoog. Ziektes als Malaria komen er niet voor.

Religie
Bijna 75% is Christelijk

Geld/Bankzaken

Valuta
De valuta in Australië is de Australische Dollar. De waarde van 1 AUD is ca. EUR 0,60. U kunt Euro’s overal wisselen. Ook kunt u pinnen bij alle banken, indien uw pas is voorzien van het Cirrus teken. Creditcards worden overal geaccepteerd. Soms heeft u uw pincode bij uw creditcard nodig.

Prijsindicatie
In Australië lopen de prijzen in de horeca nogal uiteen. Indien u in uw hotels eet, liggen de kosten beduidend hoger dan daarbuiten. Bijvoorbeeld:

Ontbijt AUD 20,-
Lunch AUD 22,-
Diner AUD 35,-
Koffie AUD 3,-
Bier AUD 5,-
Frisdrank AUD 3,-

Fooien
In Australië is het gebruikelijk om een fooi te geven. U dient hierbij rekening te houden met circa 15% van de rekening (eten/drinken). In de hotelkamers is dat ongeveer AUD 2,- per dag.

Feestdagen

01 januari Nieuwjaarsdag
26 janauri Dag van Australië
09 maart Common Wealth Day
25 april Anzac Day
10 juni Verjaardag Koningin (niet in West-Australië)
28 november Niet winkel -dag
25 en 26 december Kerstmis

Beste tijd
Australië kunt u het beste bezoeken in de maanden september tot en met maart/april, omdat het onder de evenaar ligt en het er tijdens onze zomer winter is. Verder is het land zeer uitgestrekt, waardoor er meerdere klimaattypen voorkomen. Het noorden kent bijvoorbeeld in de periode oktober tot maart een regenseizoen. 

Reistijd
In ongeveer 12 a 13 uur vliegt u naar uw bestemming in Azie. U heeft daar gemiddeld 3 uur overstaptijd. Daarna vliegt u in 6 tot 8 uur door naar uw bestemming in Australië. 

Tijdsverschil
Er zijn in Australië drie verschillende tijdzones: de Eastern Standard Time (EST), de Central Standard Time (CST) en de Western Standard Time (WST). Tussen de WST en de CST wordt een tijdverschil aangehouden van +1,5 uur en tussen de CST en de EST een verschil van +0,5 uur. Het standaard tijdverschil tussen Nederland en de WST is +7 uur.

De wintertijd begint in Australie op de laatste dag van maart en eindigt op de laatste dag in oktober: exact het tegenovergestelde van Nederland. Queensland, Northern Territory en Western Australia hanteren geen zomertijd. Voor het bepalen van het tijdverschil met Nederland moet u dus steeds de verschillende zomertijden in de gaten houden. Maar hierdoor ontstaan er ook tijdverschillen binnen de CST en de EST.

Bagage
Als u economy class vliegt, mag u 23 kg bagage mee te nemen. Dit geldt voor Singapore Airlines, Malaysia Airlines, Cathay Pacific, Qantas.

Douane
Het is niet toegestaan om eten en drinken mee te nemen in of uit Australië.

Paspoort en visa
U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat geldig is tot en met de dag van aankomst terug in Amsterdam. U heeft een toeristenvisum nodig, dat gratis door Travelnauts wordt verstrekt. Uw kinderen dienen eveneens in het bezit te zijn van een eigen paspoort en een visum.

Vertrekbelasting
Alle luchthaven en veiligheidsbelastingen zijn inbegrepen bij de ticketprijzen.

Aanvlieghavens
U kunt naar zeer veel steden in Australie vliegen, o.a. naar Sydney, Melbourne, Darwin, Perth en Brisbane, echter altijd met een overstap in Azie. Vanwege de lange vliegduur raden wij u aan om enkele dagen in Azie te verblijven voordat u door vliegt.

Vervoer ter plaatse
Trein: treinvervoer in Australië is zeer goed mogelijk. Er is een uitgebreid spoornetwerk, waarbij met name de bekende trajecten de moeite waard zijn, bijvoorbeeld Perth – Sydney

Bus: alle grote steden zijn per bus te bereiken. Wij raden u echter af om met kinderen per bus te reizen.
Taxi: In de grote steden is het zeer gebruikelijk en voordelig om gebruik te maken van een taxi.
Binnenlandse vluchten: zoals we in Nederland de trein/bus gebruiken, wordt in Australie het vliegtuig gebruikt. Uiteraard adviseren we u voor de lange afstanden zoveel mogelijk per vliegtuig te reizen.

Rijbewijs
U dient in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en een internationaal rijbewijs.

Klimaat
U kunt Australië het beste bezoeken in de tussen de maanden september tot en met maart/april.
Omdat het onder de evenaar ligt, is het er zomer gedurende onze winter.
Doordat het land zeer uitgestrekt is, komen er meerdere klimaattypen voor.
Het noorden kent bijvoorbeeld een regenseizoen in de periode oktober tot maart.
Over het algemeen is het er droog, zonnig en heet.

Noorden: tropisch regenklimaat met een droge periode gedurende onze zomer
Zuidoosten: Mediterraan klimaat
Midden en Westen: Woestijn en steppen klimaat

Vooral op het zuidelijke halfrond is de ozonlaag de laatste jaren dunner geworden. Wij adviseren u tussen 11.00 en 15.00 uur uit de zon te blijven.

Zonnebescherming
In Australie schijnt de zon een stuk feller dan in Nederland. Gebruik factor 30 als minimale beschermingsfactor tegen de schadelijke UV straling van de zon. Houd rekening met het huidtype van uw kind. Blijf uit de zon tussen 11.00 uur en 15.00 uur. Neem een zonneparaplu mee als u met een baby reist.

Kleding
In het midden en westen kunnen de nachten koud zijn. Een vest is daar geen overbodige luxe.

Eten en drinken
Australië kent vanwege de vele nationaliteiten een diversiteit aan keukens. Typisch Australisch is BYO: Bring Your Own. Dat houdt in dat u uw eigen drank mee mag nemen naar restaurants. Verder is er de “Barbie”; barbecuen. Maar kangoeroe- en krodillenvlees staan ook op vele menukaarten. 

Ontbijt
Het Australische ontbijt lijkt op het engelse ontbijt; eieren, bacon, worstjes, tomaten en witte bonen in tomatensaus. Er wordt ook veel Weet-A-Bix (tarwe) met warme melk gegeten. Maar ook vers fruit, toast met jam. Thee, koffie, melk, fruitsappen worden ’s ochtends gedronken. Een echt Australisch beleg op toast is Vegemite: hartig beleg dat gemaakt is van gist. Bij ons beter bekend als Marmite.

Australië

Reviews