Waar wilt u heen?
Vertrek datum tussen

Panama

Highlights van Panama

Panama is nog één van de onontdekte parels van Midden-Amerika. Het is niet alleen het beroemde kanaal dat dit land zo bijzonder maakt, maar ook de combinatie van de Europese en Indiaanse cultuur is speciaal. Ontdek met Travelnauts het Panama kanaal, geniet van de parelwitte stranden en de azuurblauwe zee op de eilanden, maak kennis met Indiaanse tradities en beleef de andere hoogtepunten van Panama gezamenlijk in één reis. U verblijft in uitstekende strand- en stadshotels (waar mogelijk) en in het regenwoud. Deze reis is geschikt voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden, de activiteiten zijn ook geschikt voor de allerkleinsten.

Reviews

Panama Familie Davey in Panama Beste Ilona en Jessica, Wij hebben echt een super reis gehad. Alles was zo en mooi...
  • Panamakanaal
  • Snorkelen
  • Paardrijden
  • Raften
  • Indianen bezoeken
  • Aapjes en exotische vogels
  • Slingeren door de boomtoppen
  • Dolfijnen, kikkers en zeesterren

Overzicht van dag tot dag.

Dag 1 Amsterdam – Panama City
Dag 2 & Dag 3 Panama City
Dag 4 Panama City – Gamboa (Reisafstand: 45 km, circa 45 minuten rijden)
Dag 5 Gamboa
Dag 6 Gamboa – El Valle (Reisafstand: 140 km, circa 2 uur rijden)
Dag 7 El Valle
Dag 8 El Valle – Pedasí (Reisafstand: 265 km, circa 4 uur rijden)
Dag 9 Pedasí
Dag 10 Pedasí – Boca Brava (Reisafstand naar Boca Chica: 320 km, circa 4,5 uur rijden)
Dag 11 & Dag 12 Boca Brava
Dag 13 Boca Brava – Boca Chica – Boquete (Reisafstand: 110 km, circa 2 uur rijden)
Dag 14 & Dag 15 Boquete
Dag 16 Boquete – Almirante – Bocas Del Toro (Reisafstand: 200 km, circa 3 uur rijden)
Dag 17 – Dag 20 Bocas Del Toro
Dag 20 Bocas Del Toro – Panama City – Amsterdam
Dag 21 Aankomst in Amsterdam

Wij kunnen u ook een alternatieve strandverlenging aanbieden op de San Blas eilanden.

Panama

Programma

Dag 1
Amsterdam – Panama City
Verblijf: Country Inn and Suites Amador

Bij aankomst wordt u door onze lokale vertegenwoordiging opgewacht en naar uw hotel gebracht.

Panama City
Uw reis start in de fascinerend hoofdstad van Panama. Omgeven door groene heuvels is Panama City de laatste jaren uitgegroeid tot een moderne stad met een prachtige skyline en een rijke historie in het oude stadscentrum Caso Viejo. In het culturele erfgoed Casjo Viejo (Spaans voor oude stad) ziet u duidelijk het contrast met de oude koloniale gebouwen en de hypermoderne wolkenkrabbers op de achtergrond. In een wirwar van straatjes vindt u er knusse pleintjes, prachtige kathedralen en gezellige restaurantjes. De stad heeft door de jaren heen bekendheid geworven door het Panama Kanaal. Tijdens een bezoek aan de Miraflores Locks leren de kinderen op een interactieve manier alles over de bouw van het Panama Kanaal, mogen ze zelf ervaring opdoen als kapitein van een enorm vrachtschip en kunnen zij met eigen ogen zien hoe deze imposante schepen via de sluizen het Panama kanaal opvaren.

Dag 2 & Dag 3
Panama City
Verblijf: Country Inn and Suites Amador

U heeft twee volle dagen de tijd om Panama City te verkennen. Deze dagen zijn ter vrije besteding, maar we raden u aan een stadsexcurie te reserveren. Hieronder vindt u enkele tips.

* Stadstour Panama City
Vandaag wordt u in de loop van de ochtend opgehaald voor een stadstour door Panama City. Onderweg zult u kennismaken met de 500 jarige historie van deze intrigerende stad. U zult uiteraard alle hoogtepunten zien en er is genoeg tijd om op uw gemak door de stad te slenteren. De tour is onder begeleiding van een Engelssprekende gids/chauffeur. U bezoekt Panama Viejo, Casco Antiquo en eveneens de Miraflores sluizen van het Panamakanaal. In Panama Viejo ziet u de ruïnes van de nederzettingen van de oude stad om vervolgens via het bankendistrict in Casco Antiguo aan te komen, waar de Franse kanaalbouwers woonden in het begin van de 19de eeuw. Daarna volgt er nog een bezoek aan de Causeway voor een prachtig uitzicht over de stad. De dag wordt afgesloten met een bezoek aan de Miraflores Locks, hier heeft u een prachtig uitzicht op de schepen die zich door de sluizen van het kanaal manoeuvreren, een prachtig schouwspel.

* Bezoek de Embera Indianen
Vandaag brengt u een bezoek aan een Embera Indianen stam in het regenwoud. Deze vriendelijke Embera indianen leven in kleine dorpjes aan de Chagre rivier waar u alleen per “piragua” (kano) kunt komen, een tocht door de fascinerende jungle. De indianen wonen in simpele huisjes op palen en maken handwerk van bananenbladeren. Hun lichamen zijn versierd met allerlei felgekleurde kettingen en kralen en ze verven allerlei symbolen op hun lijf met de inkt van een vrucht. Tijdens het bezoek dansen de indianen hun traditionele dans en laten ze met enthousiasme de handgemaakte manden en beelden zien. Als het onderweg te warm is, zal een duik in de rivier een verfrissing zijn!

* Boottocht over het Panama kanaal (gedeeltelijke of gehele oversteek)
Het Panamakanaal is ruim 81 km lang en loopt door de landengte van Panama en verbindt de Caraïbische Zee met de Grote Oceaan. Het kanaal is 32,2 meter breed en vormt een belangrijke ader in het intercontinentale transport omdat men niet meer om Zuid-Amerika heen hoeft te varen.
Een schip varend van New York naar San Francisco legt via het kanaal een afstand af van 9500 kilometer, dat is minder dan de helft dan de 22 500 kilometer via Kaap Hoorn. U kunt tijdens deze excursie het kanaal oversteken, van Panama City naar Colón. In de ochtend wordt u opgehaald bij uw hotel en naar de haven gebracht, waar deze 8 uur durende oversteek begint. U komt langs de Miraflores waterpoorten, Miraflores Lake, de Pedro Miguel waterpoorten, Gaillard Cut, Gatún Lake en de Gatún waterpoorten. Een onvergetelijke tocht. Vanuit Colón wordt u per bus weer naar Panama City gebracht.

* Treinrit langs het Panama kanaal naar Portobelo
Een bijzondere manier om een stukje Panama te zien is per trein. Over de historische, originele treintracks (aangelegd in 1855) maakt u een rit van circa een uur naar de havenstad Colón, met haar haven Portobelo. De treinrit leidt door de jungle en langs het beroemde kanaal. Na aankomst in Colon brengt u per boot een bezoek aan een Embera indianen dorp. Hier krijgt u een goede indruk van deze fascinerende cultuur. Vervolgens gaat u naar de havenstad Portobelo. In de 15e eeuw was dit de verzamelplaats van de Peruviaanse schatten. U kunt er de overblijfselen bewonderen van forten, kastelen en militaire basissen. Deze zijn overigens volledig begroeid door de jungle, erg mooi. Aan het einde van de dag wordt u per auto weer teruggebracht naar Panama City.

Dag 4
Panama City – Gamboa (Reisafstand: 45 km, circa 45 minuten rijden)
Verblijf: Gamboa Rainforest Resort

Na het ontbijt in Panama City wordt u naar het verhuurstation in Panama City gebracht en haalt u de  huurauto op. Vervolgens rijdt u naar Gamboa, gelegen aan de oevers van het Panama Kanaal. Het Gamboa regenwoud is op korte afstand van Panama City gelegen, maar wij raden u aan om vroeg te vertrekken, zodat u onderweg al activiteiten kunt ondernemen. De kinderen kunnen hier onder andere op zoek naar aapjes en exotische vogels!

Gamboa Regenwoud
De omgeving van Gamboa biedt tal van mogelijkheden. U kunt de jungle rond het Panamakanaal verkennen met een interessante wandeltocht door het Soberania National Park. Of u gaat met een bootje het Panama kanaal op om kennis te maken met de wonderbaarlijke planten en dierenwereld aan de oevers van het kanaal. Ook een bezoek aan een Embera indianenstam mag absoluut niet ontbreken tijdens uw reis. De indianen delen hun kleurrijke tradities graag met kinderen.

Dag 5
Gamboa
Verblijf: Gamboa Rainforest Resort

Een volle dag ter vrije besteding in Gamboa. U kunt vandaag diverse activiteiten ondernemen. Er worden in de omgeving diverse excursies georganiseerd. Zo kunt u een wandel- of fietstocht maken onder begeleiding van een gids, gaat u een middagje vissen op Gatun meer, of gaat u vogels spotten in de jungle. Indien u overdag niet genoeg kan krijgen van alle dieren is een nachtsafari een leuke optie!

Tips voor uw verblijf in Gamboa:

Aerial Tram Tour
Verken het regenwoud op een wel heel bijzondere manier, namelijk per luchttram! U glijdt door en over de toppen van het regenwoud en met wat geluk ziet u de meest bijzondere vogels en kunt u de aapjes horen brullen. Na een ruime kilometer bereikt u de top van de heuvel waar u zelf de gelegenheid heeft om de observatietoren te bezoeken. Hier worden u en de kinderen getrakteerd op een panoramisch uitzicht.

Boottocht Gatun meer
Maak een boottocht dwars over het Panama Kanaal en wellicht vangt u onderweg nog een blik op van de enorme containerschepen die via het Panama kanaal van Oost- naar West-Amerika varen. U brengt tijdens de boottocht een bezoek aan één van de verborgen eilanden waar vele leuke, nieuwsgierige aapjes wonen. Een grote kolonie kapucijner aapjes leeft in de boomtoppen en af en toe klimmen zij met hun witte gezichtjes naar beneden om stukjes banaan en sinaasappel op te halen bij de boot. Erg leuk voor de kinderen! Ook worden er regelmatig luiaarden, krokodillen en schilpadden gespot tijdens de boottocht over het Gatun meer.

Kajakken over het Panama kanaal
Indien uw familie van buitenactiviteiten houdt en actief is ingesteld, dan wilt u vast niet de kans missen om het Panama kanaal per kajak te verkennen. U vertrekt in de ochtend omdat de temperaturen dan nog wat lager zijn en de kans op het spotten van dieren wordt verhoogt!

Dag 6
Gamboa – El Valle (Reisafstand: 140 km, circa 2 uur rijden)
Verblijf: Los Mandarinos

Vandaag maakt u een prachtige tour door de bergen en eindigt u uw rit in de bloemrijke omgeving van El Valle de Antón in de provincie van Coclé. El Valle is gunstig gelegen op circa 125 kilometer van Panama City, op een hoogte van ongeveer 700 meter. Het pittoreske bergdorpje El Valle is gelegen in een grote krater van een gedoofde vulkaan. Deze krater met een doorsnee van ongeveer vijf kilometer is miljoenen jaren geleden ontstaan doordat tijdens een uitbarsting de top van de vulkaan is weggeblazen. De omgeving van deze vallei is erg mooi, zo vindt u er onder andere enkele watervallen en komt de zeldzame gouden kikker in het gebied voor. Doordat de bloemen het hele jaar door in de bloei staan lijkt het hier altijd lente.

Dag 7
El Valle
Verblijf: Los Mandarinos

Tips voor uw verblijf in El Valle:

* Paardrijden: Tijdens een mooie tocht per paard brengt u een bezoek aan de waterval “El Macho”.
* Canopy tour: al slingerend kunt u de boomtoppen van het regenwoud op een avontuurlijke manier verkennen. U gaat per kabelbaan van platform naar platform en u verkent de natuur op een wijze die in het verleden alleen was weggelegd voor wetenschappers, fotografen en onderzoekers.
* Bergbeklimmen: Ga de uitdaging aan en beklim de “Chorro de las Mozas”!
* Zondagsmarkt: El Valle is gelegen op relatief korte afstand van Panama City waardoor de zondagsmarkt erg geliefd is bij lokalen. Er worden onder andere lokale producten als eetwaren, handwerken, maar ook souvenirs verkocht.
* Natuurwandeling: Ga tijdens een wandeling op zoek naar de  bijzondere vogel de Quetztal.
* Thermale baden: voor een middagje ontspanning adviseren wij een bezoek aan de thermale baden van El Macho.

Dag 8
El Valle – Pedasí (Reisafstand: 265 km, circa 4 uur rijden)
Verblijf: Hotel Villa Romana

Vandaag rijdt u verder over de Panamericana richting de kust. Deze weg, of beter gezegd netwerk van wegen, loop van Fairbanks in Alaska tot aan Vuurland in Argentinië en verbindt Noord- en Zuid-Amerika met elkaar. U heeft vast wel eens van deze beroemde weg gehoord bij het televisieprogramma “The Panamericana Road Trip” van Veronica.  U rijdt tot aan Divisa, hiervandaan is het slecht 30 minuten rijden naar Chitré. Onderweg kunt een bezoek brengen aan El Caño Park. El Caño Park was vroeger een heilige plek waar goden werden aanbeden. Hier kunt u pre-Colombiaanse overblijfselen bezoeken. Ook kunt u een stop maken in Sarigua Nationaal Park, wat bekend staat om haar woestijnlandschap. Vervolgens rijdt u verder naar Pedasí. Onderweg passeert u verschillende pittoreske dorpjes.    

Pedasi
Pedasi is gelegen op het Azuero schiereiland. Dit schiereiland staat bekend om zijn folklore, tradities, rijke pre-koloniale en koloniale geschiedenis en de kust en stranden. Het gebied wordt nog niet overstroomt door toeristen, waardoor het hier rustiger is. Een aanrader is een bezoek aan Isla Iguana. Na 45 minuten varen komt u aan op dit vogelrijke eiland waar u heerlijk kunt wandelen en snorkelen. Een andere aanrader is een bezoek aan het eiland Isla Cañas waar u schildpadden kunt bewonderen.

Dag 9
Pedasí
Verblijf: Hotel Villa Romana

Een dag om de omgeving te ontdekken of dolfijnen te spotten op weg naar Isla Iguana! Op dit eiland heeft u prachtige witte stranden en een bijzonder onderwater leven. Het is dan ook zeker de moeite waard om te gaan snorkelen en op zoek te gaan naar de vele kleurrijke visjes. Een andere optie is om te gaan paardrijden of (kite)surfen.

Dag 10
Pedasí – Boca Brava (Reisafstand naar Boca Chica: 320 km, circa 4,5 uur rijden)
Verblijf: Cala Mia hotel

U reist vandaag verder naar Boca Chica waarvandaan u een boot neemt naar het eiland Boca Brava. Het is een relatief lange reisdag en daarom raden wij u aan om onderweg een stop te maken in Santiago om bij te tanken en om wat lekkers voor u en de kinderen in te slaan voor onderweg. Vanuit Boca Chica is het ongeveer 25 minuten varen naar Boca Brava. Dit kleine eiland is onderdeel van het Parque Nacional Marino Golfo de Chiriquí, welke bestaat uit 25 eilanden en 19 koraalriffen. Deze bestemming is uitermate geschikt voor duikers en snorkelaars. Ook vindt in deze omgeving het beschermde Isla Boca Brava, waar zeeschildpadden hun eieren leggen en u en de kinderen aapjes kunnen tegenkomen tijdens een wandeling in de natuur. 

Isla Boca Brava
Isla Boca Brava is een prachtig eiland gelegen in de Pacifische oceaan, op ongeveer 200 meter van de kustlijn. Het eiland bestaat volledig uit een tropisch regenwoud, waar u tijdens een wandeling kans maakt om verschillende soorten apen en vogels te spotten. U vindt op het eiland mooie stranden en kleine baaitjes, maar ook de eilanden rondom Isla Boca Brava zijn erg idyllisch. Boca Brava is een beschermd eiland, omdat het gebied als broedplaats geldt voor vier verschillende zeeschildpadden. Een aanrader is om te gaan snorkelen in het heldere water.

Dag 11 & Dag 12
Boca Brava
Verblijf: Cala Mia

Deze dagen kunt u heerlijk gaan genieten in dit prachtige paradijs!

U kunt deze dagen een paardrijtocht gaan maken, kajakken, snorkelen of u laten verwennen in de spa, maar u kunt ook heerlijk gaan luieren op het strand! U zult zich hier in ieder geval geen moment vervelen!

Dag 13
Boca Brava – Boca Chica – Boquete (Reisafstand: 110 km, circa 2 uur rijden)
Verblijf: Finca Lerida

U neemt de boot terug naar Boca Chica, waar uw huurauto staat. Vervolgens rijdt u naar Boquete.

Boquete, gelegen op grote hoogte in een vallei heeft een geheel ander klimaat dan de rest van Panama. Zo is het er nooit te warm en kunt u genieten van de frisse berglucht. Het authentieke dorp is relatief klein met minder dan 5000 inwoners en wordt omgeven door diverse plantages waar onder andere koffie en citrusvruchten worden verbouwd. Erg leuk om te zien is dat (eco)toerisme en het dagelijkse Panamese leven goed samenkomen in Boquete. Indien u in januari naar Boquete afreist is het leuk om een bezoek te brengen aan de ‘Feria de las Flores y del Café’, een koffie- en bloemenbeurs die populair is bij mensen uit zowel binnen- als buitenland.

In het plaatsje zelf vindt u diverse goede restaurants en leuke winkeltjes. Vanwege het goede klimaat is het vruchtbare Boquete erg belangrijk voor de koffie- en bloemenproductie in Panama. De prachtige groene omgeving leent zich perfect voor rustige wandelingen en intensieve hikes. Het nationale park Barú, vernoemd naar de gelijknamige vulkaan, is ideaal voor bergbeklimmingen. Vanaf de top van deze vulkaan, die maar liefst zeven kraters heeft kunt u op een heldere dag zowel de Caribische- als Pacifische oceaan zien. In het gebied komen bijzondere diersoorten voor als de tapir, de poema en de jaguar.

Boquete is echt een highlight in Panama en dé uitvalsbasis bij uitstek om sportieve activiteiten te ondernemen, zoals wildwater raften, kajakken, canopyen, (touwen en bruggen door de bomen), hiken en nog veel meer!

Dag 14 & Dag 15
Boquete
Verblijf: Finca Lerida

U heeft een aantal dagen de tijd om te genieten van de prachtige omgeving van Boquete. Wij raden u aan om er met de kinderen op uit te gaan!

Wandelingen
Een natuurwandeling is een absolute aanrader, Boquete staat niet voor niets bekend om haar eeuwige lente. Zowel Barú nationaal park als in La Amistad, een internationaal natuurpark welke gedeeld wordt met buurland Costa Rica, zijn geschikt voor diverse wandelingen. Wij raden u aan om met een lokale gids op pad te gaan, zodat u onderweg veel zien en u voor de kinderen zelf het tempo kunt bepalen. Onderweg gaat u op zoek naar bijzondere vogels en met een beetje geluk ziet u zelfs de kleurrijke Quetzal of de Kolibrie.

Canopy tour
Een aanrader voor de avonturiers onder ons! Vanuit het nevelwoud van Boquete kunt u deelnemen aan de leukste en langste canopytour van Panama. U slingert onder begeleiding van professionele gidsen door de boomtoppen, over rivieren en langs een waterval, van platform naar platform. Een unieke ervaring en een bijzondere manier om het nevelwoud vanaf een andere hoogte te ontdekken.

Koffie tour
Voor de ouders een absolute aanrader. U krijgt op een leuke en indicatieve manier uitleg over de productie van koffie, bezoekt een heuse koffieplantage en uiteraard kunt u na afloop de beroemde Panamese koffie proeven.

Paardrijden in Chirique’s bergen
Ook erg leuk is tijdens uw verblijf in Boquete een paardrijtocht te maken in de bergen onder begeleiding van een ervaren, Engelssprekende gids. U rijdt door het fantastische glooiende landschap van de Caldera en wordt na een mooie rit beloond met een panoramisch uitzicht. Deze paardrijtocht is geschikt voor jong en oud, de gids houdt uiteraard rekening met uw wensen en uw ervaring.

Watersporten
Voor nog meer avontuur raden wij u aan om met de kinderen te gaan raften of kajakken op de Chiriqui Viejo rivier. Afhankelijk van uw ervaring en de leeftijd van de kinderen kunt u een geschikte tour uitkiezen, waarbij bijvoorbeeld een rustiger deel van de rivier wordt opgezocht. 

Dag 16
Boquete – Almirante – Bocas Del Toro (Reisafstand: 200 km, circa 3 uur rijden)
Verblijf: Hotel Playa Tortuga

Na het ontbijt vertrekt u richting de Caribische kust. Uw route voert door de prachtige Cordillera de Talamanca. Dit is een gebergte dat doorloopt tot Costa Rica. Een aanzienlijk deel van de Cordillera de Talamanca maakt onderdeel uit van het Internationaal park La Amistad, dat in beide landen ligt. Na een rit van ongeveer drie uur komt u aan in Almirante. Hier gaat u aan boord van een kleine, lokale boot voor de tocht naar het hoofdeiland van Bocas del Toro, Isla Colon. Het is van hieruit nog een kleine tocht naar uw hotel. Wij raden u aan om een taxi te nemen.

Bocas del Toro
De eilandengroep Bocas del Toro bestaat uit diverse idyllische eilanden, omringd door het heldere water van de Caribische oceaan. Het massatoerisme heeft Bocas del Toro nog niet ontdekt en de sfeer is er ‘relax & easy’, ofwel typisch Caribisch. U kunt er heerlijk slenteren door het gezellige dorp, met karakteristieke winkeltjes en diverse terrasjes. Verder kunt u op Bocas del Toro genieten van kleine, nagenoeg verlaten stranden, romantische baaien en leuke snorkelplekken. Voor de liefhebbers zijn er tevens mogelijkheden om te gaan surfen. Voor een fantastische diner ervaring raden wij een etentje aan in één van de idyllische ‘paal’ restaurantjes op het water. Het absolute hoogtepunt voor de kinderen zijn toch wel de felgekleurde zeesterren en vrolijke dolfijnen het heldere water van Bocas Del Toro een Caribische sfeer geven. 

Dag 17 – Dag 20
Bocas Del Toro
Verblijf: Hotel Playa Tortuga

Bocas del Toro biedt genoeg gelegenheden om de dagen lekker lui of sportief door te brengen. Er zijn veel watersportmogelijkheden zoals duiken, snorkelen, surfen en er zijn verschillende natuurparken met mooie stranden. Misschien is het tijd om even bij te komen van alle opgedane indrukken? In uw hotel kunt u genieten van alle geboden faciliteiten.

Tip: maak een excursie waarbij u verschillende eilandjes aandoet. U brengt onder andere een bezoek aan het natuureiland Bastimentos. Wellicht ziet u de zeldzame rode Bastimentos kikker, die nergens anders ter wereld voorkomt. U heeft de gelegenheid tot snorkelen en zwemmen vanaf het strand in Coral Keys en Hospital Point en kunt de prachtige onderwaterwereld ontdekken. Tevens bezoekt u Dolphin Bay, waar u een grote kans heeft om dolfijnen te spotten!

Dag 20
Bocas Del Toro – Panama City – Amsterdam
Deze ochtend kunt u nog lekker luieren bij het resort. In de middag wordt u naar de luchthaven gebracht voor de vlucht naar Panama City (circa 50 minuten). Bij aankomst wordt u opgehaald en heeft u nog even de tijd om Panama City te bezoeken of om uw laatste inkopen te doen bij een groot winkelcentrum in Panama City. In de namiddag wordt u bij de afgesproken plek opgehaald en naar de luchthaven gebracht. Hier maakt u zich gereed voor de retourvlucht naar Amsterdam.

Dag 21
Aankomst in Amsterdam en einde van een prachtige reis!

Panama

Prijzen

De indicatieve vanaf prijs in de laagste tariefklasse in het laagseizoen is € 1895,- per volwassene en € 895,- voor kinderen tussen de 2 en 11 jaar oud, oplopend tot € 2590,- per volwassene en € 1250,- per kind in het hoogseizoen. De kosten voor de allerkleinsten (baby’s) bedragen 10% van het volwassenen tarief.

Inclusief:
–           Tickets inclusief luchthavenbelasting
–           Vervoer van de luchthaven naar uw hotel in Panama City en visa versa

–           Alle overnachtingen, inclusief ontbijt
–           Autohuur, inclusief volledige dekking en verzekering tegen diefstal, algemene schadeverzekering, lokale taxen en ongelimiteerd aantal kilometers
–           Binnenlandse vlucht Bocas Del Toro naar Panama City

Exclusief:
–           Overige maaltijden

–           Watertaxi en vervoer naar uw hotel in Bocas Del Toro
–           Persoonlijk uitgaven en excursies
–           Fooien
–           Entreegelden
–           Aanvullende verzekering huurauto (banden en ruiten)
–           Benzine
–           Achterlatingskosten 
–           Eventuele tol (alleen in Panama City en omgeving)
–           Navigatiesysteem
–           Extra bestuurder
–           Kinderzitje
–           Eventuele kosten voor extra bagage voor de binnenlandse vluchten

 

Vertrek Aankomst Vluchtnummers Vertrektijd Aankomsttijd
Amsterdam Panama City KL 757 13:30* 17:40*
Panama City Amsterdam KL 758 19:35* 13:10**


* = alle tijden zijn lokale tijden.

**= aankomst de volgende dag,

Tijden en vluchtnummers zijn onder voorbehoud

Panama

Praktisch

Geschiedenis
De Indianen zijn ook hier de oudste bewoners, net als in de omringende landen. En ook Panama werd veroverd door de Spanjaarden. Zij heersten hier tot 1821, het jaar dat Colombia de macht over nam. Nadat de plannen van Amerika om een kanaal te graven bekend werden, groeide het verzet van de Colombiaanse machthebbers. Vanaf dat moment werd Panama, semi- onafhankelijk. Er kwam een eigen bestuur, echter geleid door de Amerikanen. Pas in 2000 werd Panama volledig onafhankelijk.

Hoofdstad
De hoofdstad van Panama is Panama City.

Oppervlakte
75.320 km2

Aantal inwoners
3.753.142 (2017)

Grenst aan
Noorden: Costa Rica

Zuiden: Colombia

Taal
De voertaal is Spaans. In de meeste hotels, restaurants en winkels wordt Engels gesproken. Daarnaast zijn er meer dan 5 Indianen talen die nog actief gesproken worden.

Sport
Honkbal

– Voetbal
– Boksen

Veiligheid
Panama is een zeer veilig land om te bezoeken. Net zoals in Nederland dient u echter altijd op uw spullen te passen, met name in Panama City. Wij adviseren u de paspoorten en uw geld te bewaren in de kluis van het hotel (indien aanwezig). Wij raden u af om met sieraden over straat te lopen.

Roken/niet roken
Er is geen rookverbod in Panama. In sommige airconditioned restaurants mag u niet roken. Er zijn vele buitenrestaurants, waar wel gerookt mag worden. Alleen in Panama City is het niet-roken beleid strikter.

Elektriciteit
Het voltage in Panama is 110. U heeft een verloopstekker nodig.

Voltage

Frequentie

Type stekker

110 V

60 Hz

A / B


Inentingen
DTP

Hepatitis A
Gele koorts

Religie
Bijna 80% van de bevolking is Katholiek en ca. 15% is Protestants.

Geld/Bankzaken

Valuta
De valuta in Panama is de Balboa (PAB). De waarde van 1 Euro is ca. PAB 1,40. U kunt Euro’s alleen wisselen in hotels en grotere steden. Indien u Panama combineert met Costa Rica, adviseren we u de Euro’s voor vertrek om te wisselen in Dollars. Daarnaast raden wij u af om op straat te wisselen. Creditcards worden in alle grote hotels geaccepteerd, in kleinere hotels en restaurants meestal niet.

Prijsindicatie

Ontbijt € 3,-
Lunch € 5,-
Diner € 10,-
Koffie € 0,50
Bier € 1,50
Frisdrank € 0,50

Fooien
In Panama is het gebruikelijk om een fooi te geven. U dient hierbij rekening te houden met circa 10% tot 15% van de rekening (eten/drinken). In de hotelkamers (ook bij het dragen van de koffers) ongeveer 1, 40 Balboa per nacht.

Feestdagen

1 en 2 januari Nieuwjaar
9 januari Dag van de Martelaren
1 mei Dag van de Arbeid
15 augustus Panama City-dag
3 november Dag ter viering van de afscheiding van Colombia
4 november Dag van de vlag 4
5 november Dag van Columbus
10 november Dag van de opstand van Los Santo
28 november Onafhankelijkheidsdag
8 december Moederdag
25 en 26 december Kerst
31 december Oudjaar

Beste tijd
Panama kunt u vrijwel het gehele jaar bezoeken. De gemiddelde temperatuur is rond de 30 graden. In onze zomer, april tot september, is de kans op een bui het grootst.

Reistijd
In ongeveer 11 uur vliegt u naar Panama. Vanuit Nederland vliegt de KLM dagelijks rechtstreeks naar Panama.

Tijdsverschil
In Panama is het 6 uur vroeger dan in Nederland. In de zomertijd is dit 7 uur.

Bagage
Indien u economy class vliegt, is het toegestaan om 23 kg bagage mee te nemen. Dit geldt voor KLM.

Douane
Het is niet toegestaan om eten en drinken mee te nemen in of uit Panama. U dient rekening te houden met de strenge douanevoorschriften van de Verenigde Staten, omdat alle maatschappijen met een tussenstop in de Verenigde Staten vliegen.

Paspoort en visa
U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden na aankomst in Panama geldig is. Indien u langer dan 90 dagen in Panama verblijft, dient u tevens in het bezit te zijn van een visum. Uw kinderen dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort, ongeacht de leeftijd.

Vertrekbelasting
Bij vertrek uit Panama dient u rekening te houden met een bedrag van US$ 20,-.

Aanvlieghavens
Panama City

Vervoer ter plaatse
Taxi: een zeer voordelige manier van vervoer, zeker in Panama City. U kunt de taxi’s gemakkelijk herkennen aan de felle kleuren.

Bus: Panama kent een uitgebreid busnetwerk. Alle grote en minder grote steden zijn direct en indirect met elkaar verbonden.
Vliegen: Travelnauts adviseert om zoveel mogelijk gebruik te maken van binnenlandse vluchten. De afstanden zijn groot, waardoor u door te vliegen tijd bespaart.

Rijbewijs
U dient in het bezit te zijn van een geldig Nederlands rijbewijs.

Klimaat
Panama heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van rond de 30 graden.

Van mei tot oktober is er de meeste kans op neerslag.
Van december tot april kan het er erg warm en droog zijn.

Zonnebescherming
In Panama schijnt de zon een stuk feller dan in Nederland. Gebruik factor 30 als minimale beschermingsfactor tegen de schadelijke UV straling van de zon. Houd rekening met het huidtype van uw kind. Neem een zonneparaplu mee als u met een baby reist.

Kleding
Travelnauts adviseert om luchtige, katoenen kleding mee te nemen. En zwemkleding mag uiteraard niet ontbreken!

Eten & drinken
In Panama worden veel bonen, rijst, kip en vis gegeten. Een typisch Panamese vis heet Corvina en wordt in veel gerechten gebruikt, bijvoorbeeld in “Ceviche”: fijn gesneden Corvina met limoensap en andere kruiden. Ook zult u vaak “Arroz con guandu”; rijst, bonen en kruiden tegen komen. En uiteraard de beroemde traditionele kippensoep “Sancocho”. De smaak verschilt per gebied. Er is natuurlijk ook veel vers fruit.

Ontbijt
De Panamezen eten als ontbijt “Hojaldras”; een donut met suiker en tortillas; deze is dikker dan in andere landen en wordt gefrituurd en belegd met eieren, kaas, bonen of ander beleg.

Panama

Reviews

Panama
Familie Davey in Panama
Beste Ilona en Jessica, Wij hebben echt een super reis gehad. Alles...
Panama
Familie Venema in Panama
en nog wat foto’s! we hebben het ontzettend fijn hier! Simon was...
Panama
Familie Du Pree in Panama en Costa Rica
Hoi Ilona, We hebben een fantastische vakantie gehad. Wat is Costa Rica...
Panama
Vakantie in Panama
Hoi Ilse, Ja de reis is naar wens verlopen. Accommodaties waren super....
Panama
Panama
Goedendag!! Onze vakantie was helemaal SUPER!! Ook Sanne heeft veel plezier gehad...
Panama
Familie van den Berg in Panama
Hallo, Bedankt voor je mailtje! We hebben echt een fantastische vakantie gehad....