Waar wilt u heen?
Vertrek datum tussen

Maleisië

Ontdekkingsreis door Borneo

Tijdens deze reis bezoekt u de mooiste natuurgebieden op Maleisisch Borneo. U begint in Kuala Lumpur, waar u enkele nachten kunt acclimatiseren en de stad kunt ontdekken. Vervolgens vliegt u verder naar het avontuurlijke en ongerepte Borneo. Tijdens deze reis bezoekt u in een rustig reistempo het afwisselende Sabah, het noordelijk deel van Borneo. U ziet hoe de orang-oetans worden gevoerd bij het opvangcentrum in Sepilok en bezoekt het schildpaddeneiland Selingan. Ook gaat u op zoek naar de met uitsterven bedreigde neusaap, die door de lokale bevolking gekscherend de ‘Dutch monkey’ wordt genoemd vanwege de grote neus die we blijkbaar gemeen hebben. En bezoekt u een bijzonder stukje regenwoud. De vakantie eindigt op het heerlijke strand van Kota Kinabalu. De grotere afstanden zullen worden afgelegd met het vliegtuig, maar u zult ook trajecten over land of water reizen. U verblijft afwisselend in luxe en goede middenklasse hotels.

Reviews

Maleisië Reis door Maleisië / Borneo zomervakantie Hoi David en alle andere collega’s, Wat is Maleisië adembenemend mooi! Af en toe waande wij...
 • Orang-oetans
 • Neusapen
 • Zeeschildpadden
 • Jungle
 • Strand
 • Wandelen

Dag 1 Vertrek Amsterdam
Dag 2 Aankomst Kuala Lumpur
Dag 3 en dag 4 Kuala Lumpur
Dag 5 Kuala Lumpur – Sandakan
Dag 6 Sandakan – Selingan
Dag 7 Selingan – Sepilok
Dag 8 Sepilok
Dag 9 Sepilok – Sukau
Dag 10 Sukau
Dag 11 Sukau – Lahad Datu – Danum Vallei
Dag 12 Danum Vallei
Dag 13 Danum – Sandakan – Tuaran
Dag 14 – dag 17 Tuaran
Dag 18 Tuaran – Kuala Lumpur – Amsterdam
Dag 19 Aankomst Amsterdam

Maleisië

Programma

Dag 1
Amsterdam – Kuala Lumpur
U vertrekt vandaag uit Amsterdam. Aankomst in Maleisië is de volgende dag.

Dag 2
Kuala Lumpur
Verblijf: The Face Suites Kuala Lumpur

Bij aankomst op de luchthaven wordt u door onze lokale vertegenwoordiging opgewacht en naar uw hotel gebracht.

Kuala Lumpur
Kuala Lumpur is de contrastrijke en bruisende hoofdstad van Maleisië waar het moderne westen en kleurrijke oosten elkaar ontmoeten. In de afgelopen eeuw groeide ‘KL’, zoals de stad in de volksmond heet, van niets uit tot een moderne metropool. De goede luchthaven ligt op circa 60 kilometer (een klein uur rijden) van de hoofdstad. Wolkenkrabbers staan gebroederlijk naast fraaie woningen in Brits-koloniale stijl. Het moderne zakencentrum, waar één van de hoogste gebouwen ter wereld staat, de Petronas Twin Towers, wordt omringd door oude wijken zoals het kleurrijke Chinatown en Little India.

The Face Suites Kuala Lumpur
Het The Face Suites hotel in Kuala Lumpur is één van de bekendste hotels. Niet alleen vanwege de ligging maar ook vanwege het fantastische uitzicht op de skyline van Kuala Lumpur. Het hotel is gelegen op loopafstand van Berjaya Times Square en de Petronas Twin Towers.

Dag 3 en dag 4
Kuala Lumpur
Verblijf: The Face Suites Kuala Lumpur

Vandaag heeft u alle tijd om Kuala Lumpur te verkennen.

Wij hebben enkele tips voor bezienswaardigheden voor u op een rijtje gezet:

* Petronas Twin Towers
Begin de dag met een bezoek aan de Petronas Twin Towers. De 88 verdiepingen tellende torens zijn de op één na hoogste torens ter wereld. Neem de lift naar de ‘Skybridge’, deze brug verbindt de torens met elkaar. Vanaf hier heeft u een schitterend uitzicht over Kuala Lumpur. Het loket voor de gratis kaartjes voor de Skybridge gaat om 08.30 uur open.

* KL Tower
De KL Tower is een aanrader voor mensen die niet in de rij willen staan voor een kaartje voor de Petronas Towers. Op het observatiedek van de KL Tower heeft u namelijk hetzelfde uitzicht en kunt u van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat terecht voor een onvergetelijke blik over Kuala Lumpur.

* Batu Caves
De Batu Caves bevinden zich circa tien kilometer ten noorden van Kuala Lumpur. De grot is 400 meter lang en 100 meter hoog en werd in 1892 ontdekt. Vanaf uw hotel in Kuala Lumpur kunt u de Batu Caves gemakkelijk met taxi of openbaar vervoer bereiken. (circa 20 minuten vanuit Kuala Lumpur).Het is de heilige plaats van de Hindoes in Maleisië. Na aankomst wordt u beneden begroet door de vele apen die er rondlopen. Ze zijn uit op voedsel en dit kunt u dan ook in de diverse winkeltjes beneden aan de lange trap kopen. Om de grot te bereiken moet u een lange trap beklimmen met 272 treden.

Dag 5
Kuala Lumpur – Sandakan
Verblijf: Four Points by Sheraton Sandakan

U verlaat vandaag Kuala Lumpur en vliegt naar Sandakan. Na aankomst in Sandakan wordt u naar uw hotel gebracht.

Four Points by Sheraton Sandakan
U slaapt vanavond in het hoogste gebouw van de stad! Vanaf de 13e etage heeft u een prachtig uitzicht over de zee, haven en de stad. Dit hotel is een heerlijk start van uw rondreis door Borneo.

Dag 6
Sandakan – Selingan
Verblijf: Selingan Island Resort

Vandaag gaat u naar het schildpaddeneiland! In ca 1,5 uur vaart u naar Selingan.

Selingan Island
Selingan Island is een zeer indrukwekkend eiland. Op dit eiland heeft u namelijk een grote kans om reuzenschildpadden te zien. Selingan Island is dan ook een beschermd natuurgebied. Op het eiland komen zowel de karet- als de soepschildpad het hele jaar door aan land om hun eieren te leggen. Tijdens uw verblijf gaat u ’s avonds of ‘s nachts op pad met een gids om dit bijzondere moment te aanschouwen. De periode waarin u de meeste kans maakt dit te zien, is van juli tot oktober.

Turtle Island Resthouse
Het Turtle Island Resthouse is de enige accommodatie op het eiland en is vrij eenvoudig. Het hotel en de kamers zijn schoon. De nadruk van het hotel ligt dan ook niet op luxe, maar vooral op het behoud van de reuzenschildpad en daar is uw bezoek toch vooral om te doen!

Dag 7
Selingan – Sepilok
Verblijf: Sepilok Nature Resort

Na het ontbijt vertrekt u per boot terug naar het vaste land… met een volgend hoogtepunt!

U bezoekt vandaag de orang-oetans in het orang-oetan reservaat.

Orang-Oetans
Ontdek het wereldberoemde orang-oetang reservaat bij Sepilok. In dit opvangcentrum worden orang-oetans die zijn gered uit gekapte delen van het oerwoud of bevrijd zijn uit gevangenschap, opgevangen. Zij worden voorbereid op een nieuw leven in de jungle. Na een korte wandeling bereikt u het voederplatform, waar de apen twee keer per dag van melk en bananen worden voorzien. U ziet de mensapen van dichtbij, soms met kleintjes om de nek. Dit gaat wederom een bijzondere dag worden!

Sepilok Nature Resort
Op loopafstand van het orang-oetan opvangcentrum ligt het Sepilok Nature Resort. De lodges (houten huisjes op palen) liggen aan de rand van de jungle. Het is een klein resort en ligt op een prachtige locatie. Na uw bezoek aan het opvangcentrum kunt u met een gids een wandeling maken in de jungle.

Dag 8
Sepilok
Verblijf: Sepilok Nature Resort

Een volle dag in het Sepilok Nature Resort.

Dag 9
Sepilok – Sukau
Verblijf: Kinabatangan Riverside Lodge

Uw reis gaat vandaag verder, wederom per boot.

Tijdens de boottocht naar de lodge zult u al vele dieren tegenkomen. Samen met de kinderen gaat u op zoek naar onder andere neushoornvogels, krokodillen, makaken en otters. Maar wist u dat er in dit gedeelte van Maleisië ook wilde olifanten voorkomen? Maar een van de meeste bijzondere dieren die hier leeft is de met uitsterven bedreigde neusaap. Deze aap zal zich niet zo snel laten zien, dus als u deze aap spot is dit erg bijzonder.

Kinabatangan Riverside Lodge
U verblijft in de Kinabatangan Riverside Lodge, een sfeervolle kleinschalige accommodatie op een mooie plek. De huisjes hebben geen airco, maar door de ventilator heeft u weinig last van de echte hitte. Bij het diner moet iedere gast een sarong dragen en zorgen de medewerkers voor wat muziek in de jungle door op hun gitaar te spelen. In de ochtend zult u worden gewekt door de zang van tientallen soorten vogels.

Dag 10
Sukau
Verblijf: Kinabatangan Riverside Lodge

Deze dag is ter vrije besteding. Wie weet spot u de neusaap!

Dag 11
Sukau – Lahad Datu – Danum Vallei
Verblijf: Borneo Rainforest Lodge

Grote kans dat u deze ochtend vroeg wordt gewekt door het geroep van gibbons. Na het ontbijt staat een rit naar Lahad Datu op het programma. De Danum Valley Conservation Area is een schitterend, ongerept natuurgebied, waar u het wildleven en de rust van het regenwoud van dichtbij kunt ervaren.

Danum Vallei
De Danum Vallei is een groot tropisch regenwoud gelegen in het hart van Borneo. Door de grootte van de vallei pasten dieren en planten zich aan aan de omgeving en zo ontstonden er nieuwe soorten. De Danum Vallei is een van de plekken waar bijna al deze dieren nog voorkomen. U vindt in deze vallei dan ook een grote diversiteit aan flora en fauna. Er komen hier maar liefst 270 verschillende vogelsoorten voor en ook grotere dieren waaronder de orang-oetan, de Sumatraanse neushoorn en de Borneose dwergolifant. Elk jaar zijn er wetenschappers die in de Danum Vallei een nieuwe plantensoort of diersoort ontdekken. Zo is hier in 2007 de Borneose nevelpanter ontdekt. Helaas zijn er grote gebieden van het regenwoud gekapt, maar er zijn ook nog delen die ongerept zijn. Gelukkig zijn er veel organisaties die zich inzetten voor het behoud van dit prachtige natuurgebied, dit doen zij onder andere door middel van voorlichting aan toeristen. De Danum Vallei is hoe dan ook een bijzondere ervaring.

Borneo Rainforest Lodge
De Borneo Rainforest Lodge is een kleinschalige lodge die naast de Danum Rivier is gelegen. De kleinschaligheid van de lodge maakt uw verblijf in de jungle extra bijzonder. De lodges staan op palen en gaan op in de omgeving. Verwacht u in deze lodge geen luxe, maar wel een unieke ervaring.

Dag 12
Danum Vallei
Verbijf: Borneo Rainforest Lodge

Vandaag gaat u samen met een gids de jungle van de Danum Vallei verkennen. In dit uitgestrekte gebied zijn vele zoogdieren te vinden. Ook vindt u hier een grote diversiteit aan planten en bomen.

Dag 13
Danum – Sandakan – Tuaran
Verblijf in: Shangri La Rasa Ria

In de ochtend wordt u naar de luchthaven van Sandakan gebracht voor uw vlucht terug naar Kota Kinabalu. Na aankomst wordt u naar het Shangri La Rasa Ria gebracht voor uw laatste 5 nachten Maleisië in luxe……

Shangri-La Rasa Ria
Een betere afsluiting van uw rondreis door Borneo is er niet. Dit topklasse resort ligt aan een fantastisch zandstrand. Ook is er een eigen natuurreservaat met orang-oetangs. Een echte aanrader voor wie in een prachtige natuurlijke omgeving wil verblijven!

Shangri-La Rasa Ria is ingeklemd tussen een langzaam aflopend zandstrand en de heuvels van de jungle. De kinderen zullen hier zich niet vervelen. Zo mogen kinderen tussen 5 en 12 jaar de ranger helpen bij de oerang oetans en leren van alles over deze prachtige dieren. De kidsclub organiseert allerlei activiteiten zoals speurtochten, wedstrijden en er kan geknutseld worden. Na al deze bezigheden kunnen ze een duik in het zwembad nemen. Voor jongere kinderen is er een apart kinderbad.

Daarnaast kunt u fietsen huren, paardrijden, een mangrove cruise maken en is het mogelijk om te abseilen. Ook aan watersporten geen gebrek. U kunt onder andere windsurfen, kayakken en een jet ski huren. Bij dit resort zult u zich absoluut niet vervelen!

Dag 14 – dag 17
Tuaran
Verblijf in: Shangri La Rasa Ria

Nog een paar dagen heerlijk nagenieten van een prachtige reis op een prachtig resort.

Dag 18
Kota Kinabalu – Kuala Lumpur – Amsterdam
Vandaag wordt u opgehaald bij uw hotel en via Kuala Lumpur vliegt u naar Amsterdam.

Dag 19
Aankomst Amsterdam

Maleisië

Prijzen

Prijzen zijn afhankelijk van uw reisperiode en gezinssamenstelling. Uiteraard kunnen we het voorstel geheel naar wens inkorten, verlengen of op andere wijze aanpassen. Vraagt u gerust een vrijblijvende offerte aan voor een gedetailleerd kostenoverzicht.

Inclusief:
– Intercontinentale en binnenlandse tickets inclusief luchthavenbelasting
– Alle overnachtingen met de aangegeven maaltijden
– Vervoer ter plaatse
– Aangegeven excursies

Exclusief:
– Fooien
– Lokale uitgaven
– Optionele excursies
– Overige maaltijden

Maleisië

Praktisch

Geschiedenis
Door de ligging is Maleisië altijd een groot handelscentrum geweest. Maleisië ligt zeer centraal tussen China, India en het Midden Oosten. Hierdoor was het ook voor de Europeanen (Nederlanders, Britten en Portugezen) van groot belang. De Engelsen waren de laatste koloniale heersers. In de Tweede wereldoorlog werd het land door de Japanners bezet. In 1957 werd Maleisië onafhankelijk.

Hoofdstad:
Kuala Lumpur is een echte miljoenenstad. De luchthaven ligt op circa 45 minuten rijden van de stad. Door de drukte kunnen er files ontstaan, waardoor de reistijd wat langer kan zijn.

Oppervlakte:
330.290 km2

Aantal inwoners:
31.381.992 (2017)

Maleisië grenst aan
Noorden: Thailand
Oosten: Zuid-Chinese Zee
Westen: Straat Malakka
Zuiden: Indonesië

Taal:
De voertaal is Maleisisch. In de meeste hotels, restaurants en winkels wordt Engels gesproken. Daarnaast wordt er op veel plaatsen Chinees gesproken.

Sporten:
Penchak silat (vecht/verdedigingssport), voetbal, cricket, badminton

Veiligheid:
Maleisië is een zeer veilig land om te bereizen per auto. Net zoals in Nederland dient u echter altijd op uw spullen te passen, met name in de grotere steden. Wij adviseren u de paspoorten en uw geld te bewaren in de kluis van het hotel (indien aanwezig).

Elektriciteit:
Het voltage in Thailand is 220. In de meeste hotels heeft u tegenwoordig geen wereldstekker meer nodig.

Inentingen
Volgens onze laatste informatie heeft u nodig:
– DTP
– Hepatitis A
– Buiktyfus
– Malaria (in sommige gebieden)

Wij adviseren u contact op te nemen met de GG & GD of huisarts voor de actuele informatie over inentingen. Verder werkt Travelnauts samen met de organisatie Thuisvaccinatie, uiteraard voor vaccinatie bij u thuis: www.thuisvaccinatie.nl.

Religie:
Islam, Boeddhisme, Christendom en Hindoeïsme

Geld/Bankzaken

Valuta: De valuta in Maleisië is de Ringgit (MYR). De waarde van 1 Euro is ca. 4,59 Ringgit.
U kunt Euro’s wisselen in de hotels en bij de bank. Daarnaast kunt u in de steden pinnen als uw pasje is voorzien van het Cirrus teken. Creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd. Wij raden u af om Ringgit vanuit Nederland mee te nemen.

Prijsindicatie

Ontbijt € 4,-
Lunch € 6,-
Diner € 10,-
Koffie € 0,50
Bier € 3,-
Frisdrank € 1,-

Alcohol is in verhouding duur in Maleisië.

Fooien: In Maleisië is het niet gebruikelijk om een fooi te geven. Er is een service charge van 10% inbegrepen bij de rekeningen. Uiteraard kunt u bij een zeer hoog service niveau een extra fooi geven. De salarissen voor het personeel dat de kamers schoonmaakt zijn, laag. Het wordt zeer gewaardeerd als u bij vertrek een fooi achterlaat. Bij een langer verblijf kunt u om de dag een fooi achterlaten. Houdt u ongeveer 5,- Ringgit per dag aan. Voor het dragen van de koffer is dat circa 5,- Ringgit per koffer.

Feestdagen

Nieuwjaarsdag 01 januari
Geboortedag van Mohammed 24 januari
Federale Gebiedsdag 01 februari
Dag van de Arbeid 01 mei
Geboortedag Buddha 24 mei
Nationale Feestdag 16 september
Divali 03 november
Kerstmis 25 december

U dient verder rekening te houden met diverse ander feestdagen die van jaar tot jaar op een andere dag vallen.

Beste reistijd:
Maleisië kunt u het gehele jaar bezoeken. Van november tot en met maart waait de noordoost moesson. Deze geeft de grootste kans op buien in het Oosten van het Maleisisch schiereiland en op Sabah. Het gaat hierbij om een fikse bui, waarna het snel weer opklaart.

Tijdsverschil:
In de zomer is het 6 uur- en in de winter 7 uur later dan in Nederland

Douane:
Maleisië is een land waar veel namaakartikelen worden geproduceerd. Let op: het is niet toegestaan om namaak merkartikelen mee naar Nederland te nemen. U loopt een grote kans dat uw aangekochte spullen in beslag worden genomen bij aankomst in Nederland.

Paspoort en visa:
U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden na vertrek uit Maleisië geldig is. Indien u langer dan 3 maanden in Maleisië verblijft, heeft u een visum nodig. Indien er kinderen met u mee reizen dienen zij in het bezit te zijn van een eigen paspoort.

Vervoer ter plaatse
Trein: alle grote steden zijn per trein te bereiken.
Bus: alle grote steden zijn per bus te bereiken. Wij raden echter af om met kinderen per bus te reizen.
Taxi: met name in de grote steden is de taxi een gemakkelijke en voordelige manier van vervoer. Houdt u er rekening mee dat de taxi’s geen kinderzitjes hebben. U dient voor vertrek in de meeste gevallen een prijs af te spreken. De taxi’s bij de hotels zijn vaak duurder dan de taxi’s die u aanhoudt langs de weg. Indien u in Kuala Lumpur in de taxi stapt, zorgt u er dan voor dat de meter aangezet wordt.
Binnenlandse vluchten: Alle grote steden hebben een luchthaven; Kuala Lumpur, Penang, Langkawi. Het is daarnaast zeer voordelig om binnenlands te vliegen.

Rijbewijs:
U dient in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs.

Klimaat:
Maleisië heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van rond de 28 graden. De regenperiode is van november tot en met maart. In de binnenlanden van West Maleisië (bijvoorbeeld de Cameron Highlands) kan het in de nachten en ochtenden vrij koel zijn. In de overige gebieden is het warm en vochtig.

Zonnebescherming:
Gebruik factor 30 als minimale beschermingsfactor tegen de schadelijke UV straling van de zon. Houd rekening met het huidtype van uw kind. Neem een zonneparaplu mee als u met een baby reist.

Kleding:
Omdat het erg vochtig kan zijn is luchtige katoenen kleding aan te raden. Let op: de hotels en winkelcentra in Kuala Lumpur zijn vaak volledig airconditioned, waardoor het in de publieke ruimtes erg fris kan zijn. Neemt u voor de avonden een vest of trui mee, ook voor in de Cameron Highlands.

Eten en drinken
Er is veel vers fruit bij het ontbijt en de lunch. Maleisië heeft een eigen keuken, waarin de streekgerechten bestaan uit saté en nasi goreng. Maar ook de roti canai (pannenkoeken met o.a. kerrie, roerei) en verse vis & vleessoepen. In Maleisië eet men met de rechter hand.

 • Typisch Maleisische gerechten zijn: Roti rond plat brood,
 • Ketupat gekookte rijst in jonge bananenbladeren,
 • Satay gekruid geroosterd vlees op een stokje,
 • Laksa soep van kokos en chili met vlees, groente en zeedieren,
 • Kacang toetje met een mengsel van ijsschaafsel,
 • Agar agar zoete aardappelen en bonen met gekleurde siroop en gecondenseerde melk.

Ontbijt
De Maleisiërs eten als ontbijt roti canai (plat brood) met curry (pittige saus) of dhal (linzensaus). Sommige eten noodles, gebakken rijst, nasi lemak (witte rijst met verschillende kleine gerechten), kuih (zoet gerecht in verschillende kleuren) en koffie, thee of water. Men eet ook wel toast met boter. Cornflakes met melk wordt ook gegeten.

Maleisië

Reviews

Maleisië
Reis door Maleisië / Borneo zomervakantie
Hoi David en alle andere collega’s, Wat is Maleisië adembenemend mooi! Af...
Maleisië
Web blog familie Hoogerwerf in Borneo
Wie?: Edwin Hoogerwerf en Ines Veigas met hun dochter Ainhoa (9). Waarheen?:...