Waar wilt u heen?
Vertrek datum tussen

Zuid-Afrika

Lalibela Game Reserve: kindersafari’s aan de Tuinroute (bouwsteen)

Lalibela Game Reserve, gelegen nabij Grahamstown wordt één van de vele highlights tijdens uw reis! Niet ver van het Addo olifantenpark ligt het (malariavrije) privé-wildreservaat Lalibela. In het park treft u vijf verschillende ecosystemen aan, wat zorgt voor veel diverse planten, dieren en vogels. De ‘Big Five’ (leeuw, olifant, buffel, neushoorn en luipaard) komt in het reservaat voor, net als zebra’s, giraffen, nijlpaarden en talloze antilopen. Lalibela is één van de weinige wildparken waar kinderen van alle leeftijden mee mogen op safari en waar ze zelfs met hun eigen ranger op pad kunnen. Een unieke ervaring!

Reviews

Zuid-Afrika Familie van Bruggen in Zuid-Afrika Wie?: Gerrit van Bruggen met zijn dochter Laura (15) Waarheen?: Zuid-Afrika Meneer van Bruggen en Laura...
  • Speciale kindersafari’s
  • Big Five
  • Op pad met je eigen ranger
  • Wild dieren spotten & spoorzoeken
  • Zwemmen en spellen spelen
  • Malariavrij

Dag 1
Verblijf: Marc’s Camp

U rijdt vandaag naar het bijzonder familievriendelijke Lalibela Game Reserve. U wordt ontvangen bij de centraal gelegen bar/receptie en krijgt u een heerlijke lunch geserveerd.

In de namiddag staat het eerste avontuur op het programma: de safari! Kinderen kunnen met hun ouders mee maar ook met hun eigen ranger. Uniek, want in veel wildparken in Afrika mogen kinderen jonger dan 6 jaar niet mee op (open jeep) safari’s. Marc’s Camp in Lalibela richt zich echter juist volledig op families en heeft een compleet kinderprogramma ontwikkeld. Tijdens uw verblijf zijn er 2 safari’s per dag inbegrepen, die plaatsvinden in de ochtend en namiddag. Tussendoor is er volop vermaak; van Afrikaanse dans tot creatieve activiteiten. Of neem een duik in het zwembad en bekijk vanaf het terras hoe de wilde dieren water komen drinken met de ‘waterhole’ voor de lodge.

Tijdens uw verblijf zijn ontbijt, lunch, diner en natuurlijk alle safari’s en verdere activiteiten inbegrepen.

Dag 2
Verblijf: Marc’s Camp

In de ochtend staat de eerste game drive op het programma. Bij terugkomst wordt het ontbijt genuttigd. Aan het einde van de middag staat de high tea voor u klaar, waarna de safari in de namiddag volgt. De volledige Big Five loopt rond in dit wildpark, grote kans dat u ze allemaal spot! Tussentijds is er vanalles te beleven bij de lodge.

Dag 3
Verblijf: Marc’s Camp

Vandaag maakt u uw laatste safari in het Lalibela Game Reserve! Na het ontbijt vervolgt u uw reis door Zuid-Afrika.

Voor een uitgebreide omschrijving van deze lodge klikt u op ‘programma’.

Zuid-Afrika

Programma

Dag 1
Verblijf: Marc’s Camp

Marc’s Camp met speciaal familieprogramma en kindersafari’s
Na aankomst bij het bijzonder familievriendelijke Lalibela Game Reserve, wordt u ontvangen bij de centraal gelegen bar/receptie en krijgt u een heerlijke lunch geserveerd terwijl Zuid-Afrikaanse muzikanten u vermaken. Vervolgens brengen de rangers u in landrovers naar uw lodge: voor families is het zeer kindgerichte Marc’s Camp opgezet, met stijlvol gedecoreerde familiekamers en geschakelde chalets. De lodge is gebouwd rondom een waterhole waar ’s morgens en in de namiddag regelmatig wilde dieren hun dagelijkse portie water komen halen. Grote kans dat u hier tijdens uw verblijf een olifant, leeuw of groepje zebra’s treft! De lodge beschikt ook over een restaurant, bar, zwembad, kinderentertainment ruimte, observatiedeck en boma voor een knusse avond rondom een haardvuur.

Nadat u bent ingecheckt in Marc’s Camp, staat er een high tea voor u klaar met koffie, thee frisdrank en hapjes. Vervolgens staat het eerste grote avontuur op het programma: de safari. Wie weet spot u meteen de leden van de Big Five! Voor het donker keert u terug naar de lodge. Naborrelen is mogelijk in de bar of op één van de terrasjes in de zwoele Zuid-Afrikaanse avondbries.

Toelichting safari’s voor kinderen:
Kinderen van 2 tot 7 jaar oud kunnen deelnemen aan een speciale kindersafari. Per gezin mag één volwassene meegaan met de kinderen. Dit in verband met het gewicht en het aantal zitplaatsen. Kinderen vanaf 8 jaar mogen deelnemen aan de safari voor volwassenen.

Dag 2
Verblijf: Marc’s Camp

‘s Morgens gaat u vroeg uit de veren voor een licht ontbijt en aansluitend de eerste game drive van vandaag! Hierna wordt het ontbijt met het hele gezin in de lodge genuttigd. Midden op de dag, als de dieren slapen en schuilen voor de warmte, kan het hele gezin samen tijd doorbrengen bij de lodge. U kunt heerlijk genieten aan de rand van het zwembad of een frisse duik nemen . Aan het einde van de middag staat de high tea klaar, waarna de safari in de namiddag volgt. Zebra’s, buffels, olifanten, giraffen, leeuwen, antilopen… u zult ze allemaal proberen op te sporen vandaag! Een heerlijk Zuid-Afrikaans diner staat voor u klaar na terugkomst bij de lodge.

Wat is de ‘Big Five’?
De ‘Big Five’ of ‘Grote Vijf’ is de aanduiding voor de vijf wilde diersoorten: leeuw, olifant, buffel, luipaard en neushoorn. Tijdens safari’s vallen deze dieren onder de meest indrukwekkende soorten die u tegenkomt, de rangers gaan daarom graag met u naar ze op zoek. De lijst van de ‘Grote Vijf’ is ooit tot stand gekomen door vroegere jagers van weleer, voornamelijk gebaseerd op de moeilijkheidsgraad om deze dieren te vinden tijdens het jagen. Het gaat dus niet om de omvang van de dieren, zoals vaak wordt gedacht. Dan zou namelijk ook het nijlpaard geschaard moeten worden onder de Big Five. In het Lalibela Game Reserve komen alle vijf de soorten voor, samen met vele andere dieren. Tip: houd een lijstje bij tijdens de safari’s en bekijk aan het einde van het verblijf hoeveel verschillende dieren het hele gezin heeft gespot!

Dag 3
Verblijf: Marc’s Camp

Vandaag vindt uw laatste safari plaats in de ochtend. Na het ontbijt vervolgt u uw rondreis door Zuid-Afrika.

Uw verblijf is inclusief ontbijt, lunch, diner, safari’s en overige activiteiten bij de lodge.

U kunt deze bouwsteen toevoegen aan uw op maat gemaakte rondreis door Zuid-Afrika. Het verblijf is te verlengen indien gewenst.

Zuid-Afrika

Prijzen

De prijzen van deze bouwsteen zijn afhankelijk van vertrekdatum, duur van uw verblijf, gezinssamenstelling en verzorging. Vraagt u gerust een vrijblijvende offerte aan voor een gedetailleerd kostenoverzicht.

Zuid-Afrika

Praktisch

Geschiedenis
De officiële geschiedenis (geschreven), start op 6 april 1652, wanneer Jan van Riebeeck een nederzetting sticht bij Kaap de Goede Hoop. Zowel Nederlandse als Duitse boeren trekken van uit de Kaapprovincie het binnenland in en drijven hier de oorspronkelijke bevolking weg. Nadat ook de Engelse kolonisten het land in trekken, blijft er van het grondgebied van de oorspronkelijke bevolking niet veel over. Na de vondst van goud en diamanten wordt het land volledig bezet door de Engelsen, die een aparte unie van Zuid-Afrika maken binnen de Gemenebest. Vanaf 1931 tot 1994 wordt Zuid-Afrika beheerst door apartheid. In 1994 vinden de eerste vrije verkiezingen plaats, deze worden gewonnen door het ANC, onder leiding van Nelson Mandela.

Hoofdstad
Pretoria (bestuurlijke macht), Kaapstad (wetgevende macht), Bloemfontein (rechterlijke macht).

Oppervlakte
1.221.037 km2

Aantal inwoners
54.841.552 (2017)

Grenst aan
Noorden: Namibië, Botswana en Zimbabwe

Oosten: Mozambique, Swaziland en Indische Oceaan
Zuiden: Indische Oceaan
Westen: Atlantische Oceaan

Taal
In Zuid-Afrika wordt gesproken; Afrikaans, Engels, Zoeloe, Xhosa en nog vele andere talen.

Sporten
– Voetbal

– Rugby
– Cricket

Veiligheid
De tegenstelling tussen arm en rijk in Zuid-Afrika is erg groot. Met name in de grote steden is de criminaliteit groter dan in andere gemiddeld grote steden. Zuid-Afrika is echter een veilig land om te “bereizen” per auto, camper en of bus. Net zoals in Nederland dient u echter altijd op uw spullen te passen. Wij adviseren u de paspoorten en uw geld te bewaren in de kluis van het hotel (indien aanwezig). Wij raden u af om met sieraden over straat te lopen en uw kostbaarheden in de auto te laten liggen. Zorg dat uw auto in een bewaakte garage wordt geparkeerd.

Roken/niet roken
In de meeste hotels en guesthouses geldt een rookverbod.

Elektriciteit
Het voltage in Zuid-Afrika is 220. U heeft een verloopstekker nodig.

Voltage

Frequentie

Type stekker

230 V

50 Hz

D / M ***

Inentingen
DTP

Hepatitis A
Voor het Kruger park en de natuurparken in Kwazulu Natal wordt het wel aangeraden om malaria tabletten te slikken.

Religie
Bijna 75% is Christen, 2% Moslim, 1,5% Hindoe en de overige zijn natuurgodsdiensten.

Geld/Bankzaken

Valuta
De valuta in Zuid-Afrika is de Rand. De waarde van 1 Euro is ca. ZAR 9,-. U kunt Euro’s overal wisselen. Ook kunt u pinnen bij alle banken, indien uw pas is voorzien van het Cirrus teken. Creditcards worden overal geaccepteerd.

Prijsindicatie
De kosten hiervoor zijn uiteenlopend. Indien u in uw hotels eet, liggen de kosten beduidend hoger dan wanneer buiten uw hotel eet. Gemiddeld:

Ontbijt ZAR 40,-
Lunch ZAR 50,-
Diner ZAR 80,-
Koffie ZAR 5,-
Bier ZAR 9,-
Frisdrank ZAR 9,-

Fooien
In Zuid-Afrika is het gebruikelijk om een fooi te geven. U dient hierbij rekening te houden met ca. 10% van de rekening (eten/drinken). In de hotelkamers ongeveer ZAR 20,- per nacht.

Feestdagen

01 januari Nieuwjaarsdag
21 maart Dag van de mensenrechten
27 april Vrijheidsdag
01 mei Dag van de Arbeid
16 juni Dag van de jeugd
09 augustus Vrouwendag
25 en 26 december Kerstmis

Beste tijd
Zuid-Afrika is wat weer betreft het beste te bezoeken in onze na jaars- / wintertijd, oftewel september tot en met april. De natuur is het mooist in de maanden september en oktober, alle planten en bomen staan dan in voorjaarsbloei. De warmste maand is de maand januari.

Reistijd
De vliegtijd naar Zuid-Afrika is ongeveer 12 uur. Indien u met een overstap vliegt, dient u rekening te houden met ca. 3 uur extra reistijd.

Tijdsverschil
Er is geen tijdsverschil met Nederland.

Bagage
Indien u economy class vliegt, mag u 23 kg bagage meenemen. Dit geldt voor KLM, British Airways, Lufthansa en South African Airways.

Douane
In Zuid-Afrika wordt 14% belasting geheven. Deze kunt u terug ontvangen bij het verlaten van het land, indien u voor meer dan ZAR 250,- aan goederen heeft aangeschaft. Let u op welke souvenirs u mee terug neemt van vakantie.

Paspoort en visa
U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat nog 6 maanden geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika. Indien er kinderen met u mee reizen dienen zij in het bezit te zijn van een eigen paspoort.

Vertrekbelasting
Alle luchthavenbelastingen zijn inbegrepen.

Aanvlieghavens
U kunt rechtstreeks vliegen naar Johannesburg en Kaapstad en met een overstap naar Durban, Port Elizabeth en andere steden.

Vervoer ter plaatse
Trein: de wereldberoemde Blue Train. Hiermee kunt u “in stijl” van Pretoria naar Kaapstad reizen. Het algemene spoornetwerk in Zuid-Afrika is goed ontwikkeld.

Binnenlandse vluchten: met name het traject van Durban naar Port Elizabeth adviseren we per vliegtuig af te leggen.

Rijbewijs
U dient minimaal 5 jaar in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en de minimum leeftijd voor het besturen van een auto is 23 jaar.

Klimaat
Zuid-Afrika heeft een niet zo’n grote diversiteit wat betreft klimaat. Vanaf Kruger Park tot ongeveer Durban is het een subtropisch klimaat met vrij hoge gemiddelde temperaturen. De zomers zijn warm en droog. In de winter (april-september) kan het met name in Kaapstad vrij veel regenen. In vergelijking tot bijvoorbeeld Zuid-Europa schijnt de zon vrij veel.

Zonnebescherming
Gebruik factor 20 als minimale beschermingsfactor tegen de schadelijke UV straling van de zon. Houd rekening met het huidtype van uw kind. Neem een zonneparaplu mee als u met een baby reist. Tijdens de safari’s, vaak in de vroege ochtend en in de avond, dient u rekening te houden met een felle opkomende en ondergaande zon.

Kleding
Afhankelijk van de periode en plaatsen waar u naar toe gaat. Met name in de avonden kan het erg fris zijn en adviseren we u om warme kleding mee te nemen. Zo ook indien u per camper reist.

Eten & drinken
Zuid-Afrika heeft een geweldige keuken, met name vlees staat er  op de menu kaarten. De keuken is verder een mix van; Engels, Nederlands, Frans, Duits maar ook Maleis en Indiaas. Bekende gerechten zijn; Bobotie (een ovenschotel met gehakt), Braai (barbecue), Biltong (gedroogd rundvlees, maar het kan ook van struisvogel of hert zijn).

Ontbijt
De Zuid-Afrikanen in de grote steden eten vooral het Engelse ontbijt; cornflakes, eieren, brood, bacon, kaas, sinaasappelsap, koffie en thee. In andere gebieden wordt er meer pap en ‘vetkoeks’ (gefrituurde deegbal, die je met boter, jam en thee eet). Maar ook vers gebakken brood met gezouten boter, dikke plakken bacon, ‘boerewors’ en vers fruit.

Zuid-Afrika

Reviews

Zuid-Afrika
Familie van Bruggen in Zuid-Afrika
Wie?: Gerrit van Bruggen met zijn dochter Laura (15) Waarheen?: Zuid-Afrika Meneer...