Waar wilt u heen?
Vertrek datum tussen

Kenia Tanzania

Luxe safarireis in Kenia, Tanzania en Zanzibar

U begint in Nairobi, de levendige hoofdstad van Kenia. Vervolgens staat een bezoek aan Mount Kenya op het programma, de hoogste berg van het land. Wellicht spot u hier al de eerste olifanten of buffels. Bij Lake Nakuru ziet u de vele flamingo’s; zij komen naar dit prachtige meer vanwege de overvloed aan algen. Het wereldberoemde Masai Mara National Reserve, op de grens met Serengeti National Park in Tanzania, is met zijn uitgestrekte savannes, dichte struikgewas en glooiende heuvels de perfecte habitat voor de Big Five (leeuw, olifant, luipaard, buffel en neushoorn). Daarnaast zijn er ontelbaar veel andere diersoorten zoals zebra’s, hyena’s en giraffen. Hier ervaart u de schoonheid van Afrika op zijn best.

De wereldberoemde Serengeti en Ngorongoro Krater in Tanzania maken uw safari helemaal compleet. Na Mount Kilimanjaro vliegt u vanuit Arusha naar het idyllische Zanzibar om uw reis af te sluiten op een van de mooiste stranden van Afrika.

U maakt safari’s in een minivan met pop-up dak (in Kenia) en in een 4-wheel drive safariauto met pop-up dak (in Tanzania) met uw eigen gids/chauffeur terwijl u overnacht in bijzondere lodges en luxe tentenkampen. Een onvergetelijke reis voor het hele gezin!

  • Safari’s
  • Leeuwen spotten
  • Mount Kenia
  • Masai Mara
  • Serengeti
  • Ngorongoro Krater
  • Witte zandstranden
  • Nijlpaarden

Overzicht dag tot dag

Dag 1 Amsterdam – Nairobi
Dag 2 Nairobi – Mount Kenya/ Sweetwaters Game Reserve (reisafstand: 160 kilometer, circa 3,5 uur rijden)
Dag 3 Sweetwaters Game Reserve
Dag 4 Mount Kenya – Lake Nakuru (reisafstand: 190 kilometer, circa 5 uur rijden)
Dag 5 Lake Nakuru – Masai Mara (reisafstand: 205 kilometer, circa 5,5 uur rijden)
Dag 6 & dag 7 Masai Mara
Dag 8 Masai Mara (Kenia) – Serengeti (Tanzania) (reistijd circa 7-8 uur)
Dag 9 Serengeti
Dag 10 Serengeti  – Ngorongoro Krater / Karatu (reisafstand: 170 kilometer, circa 4 uur rijden)
Dag 11 Ngorongoro Krater / Karatu
Dag 12 Ngorongoro Krater / Karatu – Arusha/Kilimanjaro – Zanzibar (reisafstand: 190 kilometer, circa 3,5 uur rijden)
Dag 13 tot dag 16 Zanzibar
Dag 17 Zanzibar – Amsterdam
Dag 18 Aankomst Amsterdam

Kenia Tanzania

Programma

Dag 01
Amsterdam – Nairobi
Verblijf: The Sarova Panafric Hotel

U vliegt rechtstreeks met KLM van Amsterdam naar Nairobi in Kenia. Na aankomst wordt u opgehaald door onze lokale vertegenwoordiging en naar uw hotel gebracht. De rit duurt ongeveer 30 minuten.

Nairobi
Nairobi is de kleurrijke hoofdstad van Kenia. Tot het einde van de 19e eeuw was het gebied waar Nairobi nu ligt een waterplas, die door de Masai werd gebruikt voor hun vee. Langzamerhand is er een stad ontstaan en in 1905 volgde Nairobi Mombasa op als hoofdstad. Nairobi is met ruim 3 miljoen inwoners een van de grootste steden tussen Cairo en Johannesburg.

The Sarova Panafric Hotel
Dit populaire hotel ligt in een rustige wijk, vlak buiten het centrum van Nairobi. Het Sarova Panafric hotel ligt op slechts 18 kilometer van de internationale luchthaven. Binnen enkele minuten bent u in het centrum van Nairobi.

Dag 2
Nairobi – Mount Kenya/
Sweetwaters Game Reserve (reisafstand: 160 km, circa 3,5 uur rijden)
Verblijf: Sweetwaters Tented Camp

In de ochtend wordt u opgehaald door uw Engelssprekende gids/chauffeur. Vervolgens start de rondreis en begint u met een rit richting Mount Kenya en het ernaast gelegen Sweetwaters Game Reserve.

Op safari in Kenia: hoe werkt het?
Alle safari’s zijn inbegrepen tijdens uw rondreis door Kenia en worden uitgevoerd op privébasis; u gaat alleen met uw reisgezelschap en uw gids/chauffeur op pad. Een ‘game drive’ is een ander woord voor safari, waarbij u op zoek gaat naar wilde dieren op de uitgestrekte vlakten van de wildreservaten. Safari’s worden samen met uw gids uitgevoerd in de 7-persoons minibus waarmee u door Kenia reist. Het busje heeft schuiframen en een pop-up dak; volledig veilig maar met goede mogelijkheden om alles te kunnen zien en foto’s te kunnen maken. Uw Engelstalige gids/chauffeur weet en vertelt u alles over de Keniaanse flora en fauna en houdt per radio contact met andere aanwezige gidsen, zodat zij aan elkaar kunnen doorgegeven of er ergens een bijzonder dier is gespot. Safari’s (of ‘game drives’) vinden meestal plaats in de ochtend en in de namiddag, waarbij u het einde van de ochtend en de middag doorbrengt bij de lodge, gaat lunchen en kunt zwemmen (alle lodges beschikken over een zwembad). Dit is het heetste moment van de dag, waarop het niet alleen voor u te warm is voor de safari’s maar ook voor de dieren. Als de zon hoog aan de hemel staat houden zij zich immers verscholen. Uw kans om wild te spotten is daarom vroeg in de ochtend en laat in de namiddag het grootst. Niet alleen de safari’s zijn inbegrepen tijdens uw rondreis, maar ook het vervoer (met dezelfde gids en minibus of 4wheel drive), de entreegelden voor de wildparken en vrijwel alle maaltijden zijn inclusief.

Mount Kenya
Mount Kenya (Swahili: Mlima Kenya) is op de Kilimanjaro na de hoogste berg van Afrika. Het is de hoogste berg van Kenia en heeft drie toppen. De hoogste top is 5199 meter hoog en grote delen van de berg zijn bedekt met eeuwige sneeuw en enkele gletsjers. Het Mount Kenya Nationaal Park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Houdt u rekening met de kou hier; u slaapt namelijk op 2 kilometer hoogte. In uw bed zult u een aangenaam warme kruik vinden, maar buiten is een jas erg prettig.

Sweetwaters Tented Camp
U komt aan bij de Sweetwaters Private Sanctuary en verblijft in luxe, volledig uitgeruste tenten bij het Sweetwaters Tented Camp: een avontuurlijke accommodatie! De faciliteiten van het kamp bestaan verder onder meer uit het ‘Rhino restaurant’, een restaurant en bar met uitzicht op een ‘waterhole’ waar de wilde dieren ’s avonds en ’s morgens komen drinken.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Dag 3
Sweetwaters Game Reserve
Verblijf: Sweetwaters Tented Camp

U maakt vandaag twee game drives met op de achtergrond de prachtige Mount Kenya! Tussen de game drives door kunt u ontspannen bij de lodge of andere activiteiten ondernemen.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Dag 4
Mount Kenya – Lake Nakuru
(reisafstand: 190 km, circa 5 uur rijden)
Verblijf: Nakuru Sopa Lodge

Vandaag gaat u op weg naar Lake Nakuru National Park. Onderweg is een stop bij de Thomson Falls een aanrader. Na de lunch maakt u een nog game drive in het park rondom het meer.

Meer informatie over het Lake Nakuru Nationaal Park vindt u onderaan deze pagina.

Nakuru Sopa Lodge
De Lake Nakuru Sopa Lodge ligt op een heuvel en biedt geweldig uitzicht over het meer en het omliggende nationale park. De lodge heeft een buitenzwembad en een terras met bar. Door de hogere ligging kunnen de nachten wat fris zijn. 

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Dag 5
Lake Nakuru – Masai Mara
(reisafstand: 205 km, circa 5,5 uur rijden)
Verblijf: Sarova Mara Camp

Via Narok rijdt u naar Masai Mara, een mooie rit via kleine Keniaanse dorpjes. U zult onderweg op diverse plekken al leden van Masai-stammen tegenkomen die hun geiten hoeden of op weg zijn naar hun dorp.

Tips voor onderweg:

Boottocht Lake Naivasha
Leuk is om een boottocht te maken over het meer. Uw gids neemt u mee het water op en laat u het ‘wildlife’ op en rondom het water zien. U vindt er namelijk meerdere nijlpaard-kolonies. Naast nijlpaarden zult u ook grote roofvogels zien. Met een beetje geluk heeft uw gids verse vis meegenomen en laat hij een indrukwekkend grote vogel langs de boot vliegen.

Fietsen door Hell’s Gate Nationaal Park
Bij de ingang van het park kunt u mountainbikes huren, dit kunt u ter plekke nog beslissen. Het is een half uurtje fietsen, waarna u te voet verder kunt gaan. Als u wilt kunt u ook weer terug fietsen, of uw gids/chauffeur haalt u op. Onderweg passeert u de wilde dieren, uiteraard hebben zij voorrang. Spannend!

In de namiddag maakt u uw safari over de golvende grasvlakten van de Masai Mara. Misschien ziet u vandaag de ‘Big Five’: leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel. Vraagt u uw gids naar de beste plek voor de zonsondergang; de zonsondergang in Masai Mara is misschien wel de mooiste in heel Kenia. Zorgt u voor genoeg ruimte op uw fototoestel want elk moment is prachtig.

Meer informatie over het Masai Mara Nationaal Park vindt u onderaan deze pagina.

Sarova Mara Camp
Ideaal gelegen op ongeveer 10 km vanaf de Sekenani-gate en op de zuidoostelijke grens van de Masai Mara. Het tentenkamp heeft een zwembad met diverse ligstoelen waar u kunt genieten tussen game drives door.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Dag 6 & dag 7
Masai Mara

Verblijf: Sarova Mara Camp

Plant u samen met uw gids vandaag een hele dag in voor het Masai Mara National Park. Bij uw lodge kunt u een picknickbox regelen en zo heeft u de hele dag de tijd in Masai Mara. Reist u in juli of augustus dan heeft u kans om de migratie te zien. Omdat het park erg groot en uitgestrekt is heeft u met een ‘dag’-safari een goede mogelijkheid om dit ook zelf te ervaren.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Dag 8
Masai Mara (Kenia) – Serengeti (Tanzania)
(reistijd circa 7-8 uur)
Verblijf: Kubu Kubu Tented Camp

Vandaag heeft een lange maar spectaculaire dag voor de boeg. U maakt vandaag de ‘oversteek’ naar het Serengeti National Park. Na uw ochtendsafari wordt u afgezet bij de airstrip van het Masai Mara National Park. Vanaf hier vliegt u naar Migori. Vanuit Mirgori moet u rijdend de grens over bij Isebania (de officiële grensovergang die u, buiten de nationale parken, moet doorkruisen). Daarna stapt u in Tarime in Tanzania weer op uw vlucht naar het Serengeti National Park. Ook vanuit het vliegtuig heeft u kans om dieren te zien. Sowieso al een heel avontuur!

Aan het einde van de middag kunt u heerlijk relaxen bij uw leuke lodge, een duik in het zwembad nemen en de prachtige omgeving in u opnemen vanaf uw ligbedje met een drankje in de hand.

Meer informatie over het Serengeti National Park vindt u onderaan deze pagina.

Kubu Kubu Tented Camp
Dit nieuwe tentenkamp in het Serengeti National Park opende haar deuren op 1 juni 2016. De ligging is perfect; midden in het nationale park en aan de Seronera rivier, waar altijd dieren komen om te drinken. De begroeiing aan de rivierbedding biedt luipaarden perfect beschutting; kans om een luipaard te zien is hier daarom groot! Het kamp bestaat uit 25 ruime, luxe tenten, elk met een veranda met uitzicht over de uitgestrekte vlaktes. Elke safaritent heeft een en-suite volwaardige badkamer; dat is pas luxe kamperen! Na een game drive is het uiteraard mogelijk om een duik te nemen in het zwembad. Elke avond wordt er een kampvuur gemaakt, waar u de dag gezellig afsluit.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Dag 9
Serengeti
Verblijf: Kubu Kubu Tented Camp

Deze dag gaat u op safari in het nationale park met uw 4-wheel drive auto. U maakt een safari in de ochtend en in de namiddag waarbij u tussentijds terugkeert naar de lodge, of u neemt een picknick lunch mee en gaat de gehele dag op pad. De Serengeti is ontzettend uitgestrekt, biedt een geheel nieuw landschap en vele mogelijkheden om uw dagen op een spannende manier te vullen.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Dag 10
Serengeti  – Ngorongoro Krater / Karatu
(reisafstand: 170 km, circa 4 uur rijden)
Verblijf: Acacia Farm Lodge

Vandaag heeft u in de ochtend een safari in Serengeti. Vervolgens zet u koers richting Tanzania’s meest bijzondere wildreservaat: de Ngorongoro Krater.

De twee parken Ngorongoro en Serengeti sluiten aan op elkaar. U maakt een tussenstop bij de Olduvaikloof.

Olduvaikloof
Dit is een ravijn met steile wanden en wordt de ‘wieg van de mensheid’ genoemd. Het 50 kilometer lange ravijn ligt in het oostelijke deel van de Serengeti. Het is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen ter wereld. De ontdekkingen hebben het inzicht in de evolutie van de eerste mensachtigen belangrijk verdiept. De oudste artefacten in Olduvai (van kiezelsteen gemaakte werktuigen en vuistbijlen) zijn ongeveer 2 miljoen jaar oud, maar er zijn fossiele resten van menselijke voorouders van 2,5 miljoen jaar oud gevonden.

Acacia Farm Lodge
Deze knusse lodge is gelegen op de helling van de Rift-vallei en geeft u een schitterend uitzicht over de omgeving van Karatu. De lodge ligt tussen het Lake Manyara National Park en de Ngorongoro Conservation Area, waardoor de lodge een goede uitvalsbasis is om deze reservaten uitgebreid te ontdekken. De omgeving van de Acacia Farm Lodge biedt u daarnaast tal van andere avontuurlijke activiteiten en culturele bezienswaardigheden.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Dag 11
Ngorongoro Krater / Karatu
Verblijf: Acacia Farm Lodge

U gaat op pad met een picknick lunchpakket, zodat u de gehele dag kunt doorbrengen in Ngorongoro Krater. Hier geniet u de volle dag van een kratertour inclusief safari. Aan het einde van de middag komt u weer aan bij uw lodge.

Meer informatie over de Ngorongoro Krater vindt u onderaan deze pagina.

Geniet van de omgeving, leer van alles over de krater van uw gids en ga uiteraard op zoek naar wilde dieren! U daalt circa 600 meter af naar het dal van de krater en neemt een kijkje op zowel de vlaktes als bij het meer, waardoor het ‘dierenaanbod’ dat u vandaag gaat zien heel divers is: olifanten, apen, leeuwen, flamingo’s, nijlpaarden en meer. Zoekt u met uw chauffeur een leuke plek om te picknicken. Er staat u een heerlijke dag te wachten!

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Dag  12
Ngorongoro Krater / Karatu – Arusha/Kilimanjaro – Zanzibar
(reisafstand: 190 km, circa 3,5 uur rijden)
Verblijf: Zanzibar Ocean Paradise Resort

Na het ontbijt wordt u terug naar Arusha / Kilimanjaro gebracht, waarna u bij de luchthaven wordt afgezet voor de binnenlandse vlucht naar het tropische Zanzibar. U neemt vandaag ook afscheid van uw gids.

Na aankomst op de luchthaven van Zanzibar wordt u door onze lokale vertegenwoordiging naar uw hotel gebracht (circa 45 minuten rijden).

Zanzibar
Uitgestrekte witte zandstranden en heerlijk relaxen… dat kan op het eiland Zanzibar, waar u wordt uitgenodigd om even helemaal niets te doen. Tijd om te zonnen, te snorkelen of te duiken. Voor de ‘restless at heart’ is er het rijke culturele erfgoed om te verkennen. Terwijl u van uw drankje geniet kijkt u ’s avonds naar de vissersbootjes die uitvaren voor een nieuwe vangst. Ondertussen geniet u nog na van de vele olifanten, leeuwen en neushoorns die nog vers op uw netvlies staan.

Op de stranden van Zanzibar zult u altijd lokale mensen aantreffen die versnaperingen of souvenirtjes proberen te verkopen. Mocht u het vervelend vinden; vrijwel alle resorts hebben personeel bij hun strand die op uw verzoek laten weten dat u geen interesse heeft, zodat u kunt genieten van de idyllische omgeving.

Zanzibar Ocean Paradise Resort
De naam van het resort zegt het al: Ocean Paradise, een stukje paradijs aan de oceaan. U wordt bij de ingang welkom geheten door een Masai-krijger. Bij de receptie aangekomen heeft u groots uitzicht op de azuurblauwe Indische Oceaan. Kokospalmen zwaaien lichtjes in de wind aan het parelwitte strand en in de weelderige, tropische tuinen staan de traditionele rondavels met rieten daken.

Inbegrepen: ontbijt en diner

Dag 13 tot dag 16
Zanzibar
Verblijf: Zanzibar Ocean Paradise Resort

Op en om Zanzibar zelf kunt u meerdere leuke excursies en activiteiten ondernemen.

Tips en activiteiten: snorkelen & zwemmen met dolfijnen, reuzenschildpadden bekijken & snorkelen op Changuu Island, city tour in Stone Town, zeldzame Red Colobus aapjes bekijken, toer over het eiland per mountainbike, 4×4 auto of scooter, maak een zeiltocht, specerijentour & zwemmen bij Fuji Beach, duiken.

Inbegrepen: ontbijt en diner

Dag 17
Zanzibar – Amsterdam
U wordt bij uw hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht voor de vlucht via Nairobi naar Amsterdam.

Inbegrepen: ontbijt

Dag 18
Aankomst en einde van een heel bijzondere reis.

Deze reis is naar wens te verlengen of in te korten. Ook kunnen we andere luxere of eenvoudigere lodges aanbieden.

Extra informatie over de parken die u bezoekt

Lake Nakuru: het bekendste vogelreservaat van Kenia

Lake Nakuru is het bekendste vogelreservaat van Kenia. Het is een ondiep sodameer en is een van de Great Rift Valley-meren. Het meer staat voornamelijk bekend om haar grote populatie flamingo’s die op de overvloed aan algen afkomen. Deze vele flamingo’s aan de wateroevers vormen een langgerekt roze lint langs het meer, wat een prachtig gezicht is en mooie plaatjes oplevert. Er zijn ook pelikanen en andere vogels.
Het aantal flamingo’s is afhankelijk van de waterstand. Wanneer het veel heeft geregend zijn er minder algen en daardoor minder flamingo’s. Aan de andere kant wordt droogte voorkomen door gezuiverd water uit de stad Nakuru toe te laten indien nodig.
Het meer is omgeven door moeras- en graslanden met acacia’s en rotsachtige kliffen. Hier kunt u neushoorns, leeuwen, de zeldzame Rothschild-giraffen, buffels en hyena’s spotten. Met enig geluk ziet u wellicht zelfs de luipaarden; in dit park heeft u daar de grootste kans op!

 

Masai Mara: belangrijkste wildpark in Kenia
Het Masai Mara National Reserve is het meest belangrijke park van Kenia en ligt in het zuiden van het land op de grens met Tanzania. Het staat bekend om de grote gnoe migratie vanuit het Serengeti National Park in Tanzania naar de Masai Mara in Kenia. Deze migratie vindt elk jaar plaats rond augustus. De Masai Mara, met zijn heuvelachtige landschap, is de ideale omgeving om de wilde dieren in hun natuurlijke omgeving te bewonderen. De glooiende savannes beslaan een gebied van maar liefst 1700 km². Hiervan is 400 km² bestemd voor het wild en de overige 1300 km² wordt benut door de Masai-stam, als weidegrond voor hun kuddes. Voor een indruk van de omvang van de Masai Mara; het gebied is qua oppervlakte te vergelijken met de provincie Utrecht. Het park is genoemd naar de Masai, de hier wonende nomadenstammen, en de Mara-rivier die een soort levensader voor het gebied vormt. De rivier is verantwoordelijk voor de vruchtbaarheid van het landschap.

Wat is de ‘Big Five’?

De ‘Big Five’ of ‘Grote Vijf’ is de aanduiding voor de vijf wilde diersoorten: leeuw, olifant, buffel, luipaard en neushoorn. Tijdens safari’s vallen deze dieren onder de meest indrukwekkende soorten die u tegenkomt. De lijst van de ‘Grote Vijf’ is ooit tot stand gekomen door jagers van weleer, voornamelijk gebaseerd op de moeilijkheidsgraad om deze dieren te vinden tijdens het jagen. Het gaat dus niet om de omvang van de dieren, zoals vaak wordt gedacht. Dan zou namelijk ook het nijlpaard geschaard moeten worden onder de Big Five.

Bijzonder schouwspel: de jaarlijkse trek van de gnoe
Het wordt beschouwd één van de meest spectaculaire schouwspellen ter wereld: de jaarlijkse gnoe (wildebeest) migratie in de Masai Mara. In augustus trekt een paar miljoen gnoes vanuit de Serengeti richting de Masai Mara op weg naar verse graslanden. Samen met hun kwetsbare, pasgeboren jongen bewegen ze zich richting de Mara-rivier. De trek gaat gepaard met donderende hoeven en veel geknor. Onderweg voegen duizenden zebra’s en gazellen zich bij de kudde. De migratie is niet ongevaarlijk voor de gnoes; ze worden gevolgd door troepen leeuwen, luipaarden en hyena’s die hen veelvuldig aanvallen. Vooral de kalfjes vormen een goede prooi en worden van de kudde gescheiden; slechts een op de drie kalveren overleeft de trek. Uiteindelijk verzamelen de kuddes zich aan de oevers van de rivier om zich voor te bereiden op het moeilijkste en zwaarste gedeelte van de reis, waarbij ze zo snel mogelijk de Mara-rivier dienen over te steken terwijl ze worden opgejaagd door hun vijanden. Door de zware regenval is de rivier in een woeste stroom veranderd, wat de oversteek flink bemoeilijkt. Ook hier vinden veel gnoes de dood, door verdrinking of doordat ze door de sterke stroming worden meegesleurd. Hongerige krokodillen liggen te wachten op de beesten die de overkant niet halen, of ze happen naar de kleintjes… Zodra de overgebleven kuddes de graslanden hebben bereikt, verspreiden ze zich weer om te gaan grazen. Zodra de regentijd voorbij is (rond oktober) en het gras begint te verdorren, trekken zij weer zuidwaarts, terug naar de Serengeti. Deze cyclus herhaalt zich jaarlijks en veel mensen komen speciaal in augustus naar Kenia om het schouwspel te zien. Het is echter nooit exact te voorspellen wanneer de kuddes bij de Mara-rivier zullen aankomen omdat dit samenhangt met de regentijd. Als u er bent in augustus… wie weet heeft u geluk!

Serengeti National Park: het bekendste wildpark in Tanzania
Het beroemdste wildpark ter wereld is waarschijnlijk het Serengeti National Park. De Serengeti herbergt de meest uitgebreide populatie wilde dieren op aarde en omvat tevens het meest complexe en onaangeroerde ecosysteem. Serengeti betekent ‘eindeloze vlakte’ in de taal van de Masai en dat is wat de Serengeti volledig waarmaakt. Op deze vlaktes trekken jaarlijks anderhalf miljoen hoefdieren (gnoes, zebra’s en gazellen) vanuit de zuidelijke savannen, op zoek naar nieuwe verse graslanden. Deze migratie, gedreven door een eeuwenoud instinct, is een van de grootste wildspektakels van de wereld. Uiteindelijk bereiken de kuddes de Masai Mara in het noorden en keren later in het jaar via het oosten weer terug in de Serengeti. Waar vervolgens in het zuiden van de Serengeti een enorme geboortegolf volgt. Hierdoor wordt de totale populatie dieren weer op peil gebracht na de vele verliezen die ze gedurende migratie hebben geleden.

Voor miljoenen wilde dieren waaronder olifanten, neushoorns, leeuwen, luipaarden en buffels (de Big Five) en ruim 500 verschillende vogelsoorten is de Serengeti een thuishaven. De typerende landschappen zoals de savannen met de acaciabomen en de granieten kopjes (rotsformaties) zijn een ideaal jachtgebied voor de altijd aanwezige roofdieren waaronder ook de kleine roofdieren zoals de jakhals en de serval.

Ngorongoro Krater: het meest bijzondere wildpark in Tanzania
De Ngorongoro Krater is de grootste caldera (ingestorte vulkaankegel) ter wereld die nog intact is. Hij bevindt zich ten noordwesten van Arusha in Tanzania op 2200 meter hoogte. Deze vulkaanresten zijn vermoedelijk 2-3 miljoen jaar geleden ontstaan uit een vulkaan die zo’n vijf kilometer hoog geweest moet zijn. De krater heeft een doorsnee van 17 tot 21 kilometer en de kraterbodem een oppervlak van ca. 260 vierkante kilometer. De rand van de krater ligt ongeveer 600 meter boven de kraterbodem. Hier zijn diverse lodges die uitzicht bieden op de krater.

In het midden van de krater ligt een zout meer. De kraterwand schermt het gebied in de krater grotendeels af tegen de toevallige migratie van de dieren. De leeuwenpopulatie vertoont daardoor een sterke inteelt. Anderzijds kunnen trekkende kuddedieren zoals gnoes de krater wel bezoeken. In de krater leven naar schatting 30.000 grotere zoogdieren. Daarmee is dit een van de dichtstbevolkte wildgebieden ter wereld. De Ngorongoro Krater was deel van het Serengeti-natuurreservaat sinds zijn ontstaan in 1951 en werd in 1959 een zelfstandig natuurgebied. Sinds 1979 staat de krater op de UNESCO-lijst als werelderfgoed.

Bijna alle grote Afrikaanse dieren komen voor in de krater: zebra’s, gnoes, zwarte neushoorns, olifanten, leeuwen, jachtluipaarden, en nijlpaarden. Een opvallende afwezige is de giraffe: door hun lange nek en lange poten kunnen zij de steile afdaling naar de bodem van de krater immers niet maken.

Ook krokodillen, impala’s en enkele andere diersoorten leven niet in de krater. Dagelijks dalen de Masai met hun kuddes koeien af in de krater om deze te laten drinken. Zij zijn als enigen bevoegd zich -buiten voertuigen- in de krater te bevinden. Omdat het wild in de krater minder schuw is dan ergens anders in de Serengeti en in grote hoeveelheden voorkomt, is de kans groot om wild te spotten. Tijdens de droge tijd is de krater veelal met een gewone auto bereikbaar. Als het geregend heeft kunnen er alleen 4-wheel drive auto’s de krater in, vanwege de steile toegangs- en uitgangswegen.

Kenia Tanzania

Prijzen

De prijzen voor de arrangementen zijn afhankelijk van vertrekdatum, duur van uw verblijf, hotelkeuze, gezinssamenstelling en verzorging. Vraagt u gerust een vrijblijvend reisvoorstel aan voor een gedetailleerd kostenoverzicht.

Inclusief:
Tickets en luchthavenbelastingen met KLM en Kenya Airways
– Binnenlandse vluchten inclusief luchthavenbelastingen
– Aangeven maaltijden (= vrijwel alle maaltijden!)
– Alle overnachtingen in de aangegeven kamers
– Al het vervoer in Kenia en Tanzania, inclusief vervoer van/naar de luchthavens
– Vervoer met een airconditioned 7-persoons minibus met pop-up dak in Kenia
– Vervoer met een 4×4-safari auto in Tanzania
– Waterflesjes tijdens de safari’s
– Alle aangegeven safari’s/game drives tijdens de gehele rondreis
– Engelssprekende gids/chauffeur
– Lokale belastingen
– Alle entreegelden voor de wildparken tijdens de rondreis
– Documentatiepakket voorafgaand aan de reis

Exclusief:
Dagkamers op de dag van vertrek (wij vragen graag de kosten voor u op)
– Fooien
– Visa (US$ 50,- per persoon) voor Kenia
– Visa (US$ 50,- per persoon per visum) voor Tanzania
– Extra lokale verzekeringen (US$ 20,- = Flying Doctor service)
– Optionele excursies (vrijwel niet nodig)
– Zanzibar infrastructure tax á US$ 1,- per persoon, per dag (bij incheck te voldoen)
– Overige maaltijden en drankjes (lunch in Zanzibar; maaltijden zijn in Kenia en Tanzania namelijk allemaal inbegrepen m.u.v. een snack tussendoor)
– Persoonlijke uitgaven
– Reis- en annuleringsverzekering

Aanvullingen:

* Travelnauts biedt deze reis aan met vertrek vanaf luchthavens met lijndienstvluchten (zoals Amsterdam, Düsseldorf, Brussel, Frankfurt of elders indien u in een ander land woonachtig bent). Wij zullen u bij uw aanvraag naar uw voorkeuren vragen en werken graag meerdere mogelijkheden voor u uit.

* Houdt u er rekening mee dat bijna alle maaltijden al zijn inbegrepen. Ook de entreegelden tot de parken zijn bij de prijs inbegrepen, alsmede de kosten voor het vervoer en uw gids/chauffeur. U hoeft qua kosten ter plaatse alleen/met name rekening te houden met drankjes, lunches in Zanzibar, een eventuele snack tussendoor, fooi voor de gids en wellicht wat souvenirs. De kosten in Kenia zullen dus laag zijn.

* Uiteraard is het voorstel geheel naar wens en op maat voor u aan te passen. Denkt u aan data, luxer of eenvoudiger verblijf, andere route, alternatief strandhotel, etc.

Kenia Tanzania

Praktisch

Kenia

Geschiedenis:
Uit opgravingen blijkt dat zo’n 2 miljoen jaar geleden al voorlopers van de mens in en rond Kenia geleefd te hebben. Meer recent hebben diverse ‘landen’ in Kenia geregeerd; Arabieren, Portugezen, Duitsers en als laatste de Engelsen. Zij gebruikten de kuststrook met name voor de handel met hun eigen landen. In 1963 werd Kenia onafhankelijk, maar stammenoorlogen en corruptie hebben de stabiliteit altijd ondermijnd. In de laatste jaren is het zeer rustig in Kenia.

Hoofdstad:
De hoofdstad van Kenia is Nairobi.

Oppervlakte:
591.958 km

Aantal inwoners:
47.615.739 (2017)

Grenst aan
Noorden: Ethiopië
Noordwesten: Soedan
Oosten: Somalië/Indische Oceaan
Zuiden: Tanzania
Zuidwesten: Victoriameer

Taal:
In Kenia wordt Kiswahili gesproken, maar met Engels kunt u op de meeste plaatsen terecht.

Sport:
Voetbal, cricket en rugby

Veiligheid:
De tegenstelling tussen arm en rijk in Kenia is erg groot. In de grote steden (Nairobi/Mombasa) is de criminaliteit groot. Op plaatsen waar veel mensen zijn (trein/busstations etc.) vinden regelmatig berovingen plaats. Wij adviseren u de paspoorten en uw geld te bewaren in de kluis van het hotel (indien aanwezig). Wij raden u af om met waardevolle spullen over straat te lopen. Indien u direct na aankomst naar uw hotel wordt gebracht om vervolgens aan uw safari te beginnen, zult u vrijwel niets van de criminaliteit merken.

Elektriciteit:
Het voltage in Kenia is 220V. In de meeste hotels heeft u een wereldstekker (G) nodig.

Inentingen:
Volgens onze laatste informatie heeft u nodig:
– DTP
– Hepatitis A
– Buiktyfus
– Gele koorts
– Malariatabletten (in bepaalde gebieden)

Wij adviseren u contact op te nemen met de GG & GD of huisarts voor de actuele informatie over inentingen. Verder werkt Travelnauts samen met de organisatie Thuisvaccinatie, uiteraard voor vaccinatie bij u thuis: www.thuisvaccinatie.nl.

Religie:
Protestant, Katholiek, Moslim.

Geld/Bankzaken

Valuta: De valuta in Kenia is de Shilling (KES). De waarde van 1 Euro is ca. KES 90,-. U kunt Euro’s vrijwel overal wisselen. Ook kunt u pinnen bij banken, indien uw pas is voorzien van het Cirrus-teken, let op; dit zijn maar een beperkt aantal banken. Creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd.

Prijsindicatie:

Ontbijt € 5,-
Lunch € 15,-
Diner € 25,-
Koffie € 1,50
Bier € 1,50
Frisdrank € 1,50

De kosten voor eten en drinken in de 4* tot 5* hotels en lodges liggen hoger.

Fooien:
In Kenia is het gebruikelijk om een fooi te geven. U dient hierbij rekening te houden met ca. 10% van de rekening (eten/drinken). In de hotelkamers ongeveer KES 100,- per nacht voor de schoonmakers, zo ook voor de mensen die de koffers voor u dragen.

Feestdagen:

Nieuwjaar 01 januari
Dag van de Arbeid 01 mei
Madaraka Dag 01 juni
Dag van Daniel Arap Moi 10 oktober
Dag van Jomo Kenyatta 20 oktober
Kerstmis 25 en 26 december


U dient verder rekening te houden met diverse andere feestdagen die van jaar tot jaar op een andere dag vallen.

Beste reistijd:
De beste tijd om Kenia te bezoeken is na de regentijd, dan is het landschap groen en fris. Dit komt neer op de periodes juni tot en met oktober, en december tot maart. In de laatste maanden van het jaar kan het landschap droog en dor zijn. De dieren trekken met de regen mee, dat wil zeggen dat de meeste kans om wild te zien aan het einde van de droge periode is. Het kust gebied is het gehele jaar te bezoeken. De maanden juli en augustus kunnen erg vochtig zijn. Het land is zeer uitgestrekt, waardoor er nogal verschillen zijn in temperatuur en vochtigheid per regio.

Klimaat:
Kenia heeft tropisch regenklimaat wat neerkomt op droge perioden en regenperioden. De regenperioden zijn in april tot en met mei en in de maand november. In de regenperiode kunnen de wegen modderig en moeilijk begaanbaar zijn. De gemiddelde temperaturen liggen rond de 25 graden. In de ochtenden (met name in de hoger gelegen gebieden) kan het ’s nachts flink afkoelen, tot ca. 10 graden. Dit is met name bij Mount Kenia en de Usambara Mountains. Uiteraard is dit in de wintermaanden (onze zomer). Het ‘binnenland’ is veel warmer en kent minder neerslag.

Zonnebescherming:
Gebruik factor 30 als minimale beschermingsfactor tegen de schadelijke Uv-straling van de zon. Houd rekening met het huidtype van uw kind. Neem een zonneparaplu mee als u met een baby reist. Tijdens de safari’s, vaak in de vroege ochtend en in de avond, dient u rekening te houden met een felle opkomende en ondergaande zon.

Tijdsverschil:
In de winter is het 2 uur later, in de zomer is het 1 uur later.

Douane:
Let u vooral op bij het mee terugnemen van souvenirs. Ivoor, opgezette dieren etc. mag u absoluut niet mee naar Nederland terug nemen. Kijkt u voor vertrek op de site van de douane wat wel en niet mag.

Vertrekbelasting:
Alle luchthavenbelastingen zijn inbegrepen.

Paspoort en visa:
U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat nog 6 maanden geldig is na vertrek uit Kenia en een visum. Dit kunnen wij uiteraard voor vertrek voor u verzorgen. Bij boeking zullen we u nader informeren. Indien er kinderen met u mee reizen dienen zij in het bezit te zijn van een eigen paspoort.

Rijbewijs:
Het is niet mogelijk om via Travelnauts een auto te huren. Vanwege de het staat van de wegen en de veiligheid raden wij dit af.

Vervoer ter plaatse:
Wij adviseren u gebruik te maken van vooraf gereserveerde transfers.

Kleding:
Afhankelijk van de periode en plaatsen waar u naar toe gaat. Met name in de avonden kan het erg fris zijn en adviseren we u om warme kleding mee te nemen. Voor overdag luchtige katoenen kleding.

Eten en drinken:
Kenia heeft een goede internationale en lokale keuken. In safari lodges zijn meestal buffetten. Aan de kust kun je veel fruit en zeevruchten eten. Veel restaurants zijn gespecialiseerd in Arabische en Indische gerechten, maar je kunt ook westerse snacks en zelfs exotisch wildvlees (zebra en krokodil!) eten. In Kenia wordt veel verbouwd en gevangen; Keniaanse koffie, thee, bier, wijn, mango’s, papaja’s, vingerbananen en tomaten. Uit de Indische Oceaan komen zeer veel verschillende soorten vis. Het nationale gerecht is ‘sukumu wiki’ (een spinazieachtige groente), ‘ugali’ (maïsmeel, gekookt tot een dikke pap) met een beetje vlees en jus. Dit hoor je met de handen te eten.

Ontbijt:
De Kenianen eten als ontbijt mandazi (zoete platte doughnut) en chapattis (pannenkoekjes. Deze dopen ze meestal in hun koffie. Hierbij drinken ze kahawa of chai (koffie of thee in het Swahili). De thee wordt gedronken met veel melk en suiker.

Tanzania

Geschiedenis
Tanzania kent een roerige geschiedenis, waarin slavenhandel en regering van de Duitsers en Britten centraal staan. Nadat de Verklaring van Arusha werd aangenomen in 1967 werden de eerste Ujamaa-dorpen opgericht. In deze dorpen waren onder andere, scholen, ziekenhuizen, water-en voedselvoorzieningen te vinden. Hoewel het succes van deze dorpen van korte duur was zette het de toenmalige president van Tanzania goed op de kaart.

Hoofdstad
Dodoma

Oppervlakte
947.303 km²

Aantal inwoners
53.950.935 (2017)

Grenst aan
Noorden: Kenia, Uganda
Oosten: Indische oceaan
Zuiden: Mozambique, Malawi
Westen: Zambia, Democratische republiek Congo, Burundi, Rwanda

Taal
Swahili en Engels

Sporten
Voetbal is de bekendste sport in Tanzania, daarnaast is atletiek erg populair.

Veiligheid
De tegenstelling tussen arm en rijk in Tanzania is erg groot. In de grote steden is de criminaliteit meer aanwezig dan op het platte land. Wij adviseren u de paspoorten en uw geld te bewaren in de kluis van het hotel (indien aanwezig). Wij raden u af om met waardevolle spullen over straat te lopen. Indien u direct na aankomst naar uw hotel wordt gebracht om vervolgens aan uw safari te beginnen, zult u vrijwel niets van de criminaliteit merken.

Roken/niet roken
In de meeste hotels en lodges mag gerookt worden, de restaurants kennen uiteraard rookvrije gedeelten.

Elektriciteit
Het voltage in Tanzania is 230 volt. U heeft een verloopstekker nodig.

Voltage Frequentie Type Stekker
230 V 50 Hz D / G

Inentingen
DTP
-Hepatitis A
-Gele koorts
-Malaria tabletten
Bij boeking informeren we u verder hierover.

Religie
De meerderheid van de bevolking is Islamitisch en Animist, gevolgd door het christelijke geloof.

Geld/Bankzaken

Valuta
De munteenheid van Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling, aangeduid als TZS.

Prijsindicatie:
Ontbijt € 5,-
Lunch € 10,-
Diner € 15,-
Koffie € 1,-
Bier € 1,50
Frisdrank € 1,-

 

De kosten voor eten en drinken in de 4* tot 5* hotels en lodges liggen hoger.

Fooien
In Tanzania is het gebruikelijk om een fooi te geven. U dient hierbij rekening te houden met ca. 10% van de rekening (eten/drinken). In de hotelkamers ongeveer USD 1 per nacht, zo ook voor de mensen die de koffers voor u dragen.

Feestdagen
01 januari Nieuwjaarsdag
12 januari Dag van de Zanzibaritische Revolutie
07 april Karume dag, Dag der Helden
26 april Union dag, Dag der Vereniging
01 juni Internationale dag van het Kind
07 juli Saba Saba, Dag van de Boeren
14 oktober Dag van Julius Nyerere
09 december Onafhankelijkheidsdag en de republiek
25 en 26 december Eerste & Tweede Kerstdag

 

U dient verder rekening te houden met diverse andere feestdagen die van jaar tot jaar op een andere dag vallen.

Beste tijd
De beste tijd om naar Tanzania af te reizen is tussen juni en oktober. De temperaturen liggen dan rond de 30-35 graden. De temperatuur is dan wat lager en ook de luchtvochtigheid is relatief laag, wat het een stuk aantrekkelijker maakt.

Reistijd
Vanaf Amsterdam is Tanzania circa 9 uur vliegen.

Tijdsverschil
Het is in Tanzania 2 uur later in de winter, 1 uur later in de zomer in vergelijking tot Nederland/België.

Bagage
Indien u economy class vliegt, mag u 20 kg bagage meenemen. Dit geldt voor KLM en British Airways.

Douane
Let u vooral op bij het mee terugnemen van souvenirs. Ivoor, opgezette dieren etc. mag u absoluut niet mee naar Nederland terug nemen. Kijkt u voor vertrek op de site van de douane wat wel en niet mag.

Paspoort en visa
Een geldig paspoort tot en met 6 maanden na terugkomst vereist. Houdt u er rekening mee dat bij aankomst in en vertrek uit Tanzania verscherpte veiligheidsmaatregelen gelden.

U heeft bij binnenkomst in Tanzania een visum nodig. Deze kunt u op de luchthaven of bij de grensovergang (indien u over land Tanzania binnenkomt) aanschaffen en kost circa $ 50,- per persoon.

Vertrekbelasting
In Tanzania geldt een vertrekbelasting, deze bedraagt vanaf Zanzibar ca. 30 USD.

Aanvlieghavens
Kilimanjaro

Vervoer ter plaatse
Wij adviseren u gebruik te maken van vooraf gereserveerde transfers.

Rijbewijs
Het is niet mogelijk om via Travelnauts een auto te huren. Vanwege de het staat van de wegen en de veiligheid raden wij dit af.

Klimaat
De meeste regen valt aan de westkust van het eiland waar het hoofdstadje Stone Town ligt. De oostkant van het eiland heeft met zijn parelwitte stranden, wuivende palmbomen en azuurblauwe zee de minste regen.

Zonnebescherming
Gebruik factor 20 als minimale beschermingsfactor tegen de schadelijke Uv -straling van de zon. Hou rekening met het huidtype van uw kind. Neem een zonneparaplu mee als u met een baby reist. In onze winter kan het erg warm zijn. Tijdens de safari’s, vaak in de vroege ochtend en in de avond, dient u rekening te houden met een felle opkomende en ondergaande zon.

Kleding
Afhankelijk van de periode en plaatsen waar u naar toe gaat. Met name in de avonden kan het erg fris zijn en adviseren we u om warme kleding mee te nemen. Voor overdag luchtige katoenen kleding.

Eten en drinken
Toeristenrestaurants in Tanzania hebben vaak een uitgebreide keuze aan internationale gerechten. Wees overigens niet verbaasd als een groot deel van de gerechten op de menukaart niet verkrijgbaar is. Het goedkoopst eet u in lokale restaurantjes. Deze bieden meestal simpele gerechten: ugali (maïspap), chipsi (friet) of wali (rijst) met nyama (vlees), kuku (kip) of samaki (vis). Vegetariërs kunnen vragen naar maharage (bonen) of mboga (groene groente). Betere gerechten zijn ter verkrijgen in de luxere lodges. Tanzanianen drinken veel thee en, als er geld is, frisdrank en bier. Populaire biermerken zijn Safari, Kilimanjaro, Tusker en Serengeti.

 

Zanzibar

Zanzibar (Unguja) is een eiland dat deel uitmaakt van Tanzania. Zanzibar vormt samen met de eilanden Pemba en Mafia de zogeheten Specerijeneilanden.

Geschiedenis
De geschiedenis van Zanzibar wordt beïnvloed door Arabieren, Perzen, de Portugezen, moslims en bewoners van het vasteland Afrika. In juni 1963 werd Zanzibar onafhankelijk al Sultanaat Zanzibar. Echter verandert dit na de revolutie in 1964 en werd een verdrag gesloten waarna de Verenigde Republiek Tanzania ontstond. Sinds de jaren tachtig ontwikkelde Zanzibar zich als meer democratisch land. In Stone Town, de historische binnenstad van de hoofdstad Zanzibar, is nog steeds een stadsdeel te vinden met met slingerende lanen, ronde torens, deuren met houtsnijwerk, terrassen en prachtige moskeeën.

Hoofdstad
Zanzibar

Oppervlakte
1554 km²

Aantal inwoners
circa 1.000.000 (2016)

Grenst aan
Noorden: Indische Oceaan
Oosten: Indische Oceaan
Zuiden: Indische Oceaan
Westen: Indische Oceaan

Taal
Swahili en Engels

Sporten
Voetbal is de bekendste sport op Zanzibar, daarnaast is atletiek erg populair.

Veiligheid
De tegenstelling tussen arm en rijk op Zanzibar is erg groot. In steden Zanzibar en Stone Town is de criminaliteit meer aanwezig dan aan de kust. Wij adviseren u de paspoorten en uw geld te bewaren in de kluis van het hotel (indien aanwezig). Wij raden u af om met waardevolle spullen over straat te lopen.

Roken/niet roken
In de meeste hotels en lodges mag gerookt worden, de restaurants kennen uiteraard rookvrije gedeelten.

Elektriciteit
Het voltage op Zanzibar is 230 volt. U heeft een verloopstekker nodig.

Voltage Frequentie Type stekker
230 V 50 Hz D / G

Inentingen
– DTP
– Hepatitis A
– Gele koorts
– Malaria tabletten
Bij boeking informeren we u verder hierover.

Religie
De meerderheid van de bevolking is Islamitisch en Animist, gevolgd door het christelijke geloof.

Geld/Bankzaken

Valuta
De munteenheid van Zanzibar is de Tanzaniaanse Shilling, aangeduid als TZS.

Prijsindicatie
Ontbijt € 5,-
Lunch € 10,-
Diner € 15,-
Koffie € 1,-
Bier € 1,50
Frisdrank € 1,-

 

De kosten voor eten en drinken in de 4* tot 5* hotels en lodges liggen hoger.

Fooien
Op Zanzibar is het gebruikelijk om vooral in toeristische gebieden een fooi te geven. De lonen op Zanzibar zijn erg laag. Bij goede service geeft men circa 10% fooi.

Feestdagen
01 januari Nieuwjaarsdag
12 januari Dag van de Zanzibaritische Revolutie
07 april Karume dag, Dag der Helden
26 april Union dag, Dag der Vereniging
01 juni Internationale dag van het Kind
07 juli Saba Saba, Dag van de Boeren
14 oktober Dag van Julius Nyerere
09 december Onafhankelijkheidsdag en de republiek
25 en 26 december Eerste & Tweede Kerstdag

 

U dient verder rekening te houden met diverse andere feestdagen die van jaar tot jaar op een andere dag vallen.

Beste tijd
De beste tijd om naar Zanzibar af te reizen is tussen juni en oktober. De temperaturen liggen dan rond de 30-35 graden. De temperatuur is dan wat lager en ook de luchtvochtigheid is relatief laag, wat het eiland een stuk aantrekkelijker maakt.

Reistijd
Vanaf Amsterdam is Tanzania circa 9 uur vliegen. De doorvlucht naar Zanzibar is circa 2 uur vliegen.

Tijdsverschil
Het is op Zanzibar 2 uur later in de winter, 1 uur later in de zomer in vergelijking tot Nederland/België.

Bagage
Indien u economy class vliegt, mag u 20 kg bagage meenemen. Dit geldt voor KLM en British Airways.

Douane
Let u vooral op bij het mee terugnemen van souvenirs. Ivoor, opgezette dieren etc. mag u absoluut niet mee naar Nederland terug nemen. Kijkt u voor vertrek op de site van de douane wat wel en niet mag.

Paspoort en visa
Een geldig paspoort tot en met 6 maanden na terugkomst vereist. Houdt u er rekening mee dat bij aankomst in en vertrek uit Zanzibar verscherpte veiligheidsmaatregelen gelden.

U heeft bij binnenkomst op Zanzibar een visum nodig. Deze kunt u op de luchthaven of bij de grensovergang aanschaffen en kost circa $ 50,- per persoon.

Vertrekbelasting
Vanaf Zanzibar geldt er een vertrekbelasting van circa 30 USD.

Aanvlieghavens
Zanzibar

Vervoer ter plaatse
Wij adviseren u gebruik te maken van vooraf gereserveerde transfers.

Rijbewijs
Het is niet mogelijk om via Travelnauts een auto te huren. Vanwege de het staat van de wegen en de veiligheid, raden wij dit af.

Klimaat
Zanzibar heeft een tropisch klimaat. De temperaturen liggen het hele jaar door rond de 25 tot 30 graden. De zomer- en wintertijd liggen tegenovergesteld aan die van Nederland.

Zonnebescherming
Gebruik factor 20 als minimale beschermingsfactor tegen de schadelijke Uv-straling van de zon. Hou rekening met het huidtype van uw kind. Neem een zonneparaplu mee als u met een baby reist. In onze winter, kan het erg warm zijn. Tijdens de safari’s, vaak in de vroege ochtend en in de avond, dient u rekening te houden met een felle opkomende en ondergaande zon.

Kleding
Afhankelijk van de periode en plaatsen waar u naar toe gaat. Met name in de avonden kan het erg fris zijn en adviseren we u om warme kleding mee te nemen. Voor overdag luchtige katoenen kleding.

Eten en drinken
Toeristenrestaurants op Zanzibar hebben vaak een uitgebreide keuze aan internationale gerechten. Wees overigens niet verbaasd als een groot deel van de gerechten op de menukaart niet verkrijgbaar is. Het goedkoopst eet u in lokale restaurantjes. Deze bieden meestal simpele gerechten: ugali (maïspap), chipsi (friet) of wali (rijst) met nyama (vlees), kuku (kip) of samaki (vis). Vegetariërs kunnen vragen naar maharage (bonen) of mboga (groene groente). Tanzanianen drinken veel thee en, als er geld is, frisdrank en bier. Populaire biermerken zijn Safari, Kilimanjaro, Tusker en Serengeti.

Kenia Tanzania

Reviews