Waar wilt u heen?
Vertrek datum tussen

Mexico

Maya’s, indianen en strand

Deze reis is geschikt voor families met wat oudere kinderen. Kinderen van 6 jaar en ouder zullen wat meer genieten van de excursies en activiteiten. Gedurende deze reis zult u in middenklasse- en soms wat eenvoudigere hotels verblijven, vaak omdat er niets anders beschikbaar is. Deze fly & drive neemt u mee langs alle hoogtepunten van Yucatan, het schiereiland van Mexico tussen de Golf van Mexico en de Caribische Zee. Het einde van de reis verblijft u in een luxe strand resort, om heerlijk bij te komen. De volledige reis is op maat en naar wens aan te passen.

  • Watervallen
  • Tempels
  • Ruïnes
  • Zwemmen
  • Wandelen
  • Paardrijden
  • Duiken en snorkelen

Overzicht van dag tot dag.

Dag 1 Amsterdam – Cancun
Dag 2 Cancun
Dag 3 Cancun – Chitzen Itza – Merida (Reisafstand: 315 kilometer)
Dag 4 Merida – Celestun – Merida (Reisafstand: kilometer)
Dag 5 Merida – Uxmal – Campeche (Reisafstand: 270 kilometer)
Dag 6 Campeche
Dag 7 Campeche – Villahermosa (Reisafstand: 385 kilometer)
Dag 8 Villa Hermosa – Chiapa de Corso (Reisafstand: 275 kilometer)
Dag 9 Chiapa de Corzo – San Cristobal de las Casas (Reisafstand: 70 kilometer)
Dag 10 San Cristobal de las Casas
Dag 11 San Cristobal – Palenque (Reisafstand: 213 kilometer)
Dag 12 Palenque – Misol Ha – Palenque (Reisafstand: 90 kilometer)
Dag 13 Palenque – Chicanna (Reisafstand: 358 kilometer)
Dag 14 Chicanna – Kohunlich – Riviera Maya (Reisafstand: 404 kilometer)
Dag 15 – dag 19 Riviera Maya
Dag 20 Cancun – Amsterdam
Dag 21 Aankomst Amsterdam

Mexico

Programma

Dag 1
Amsterdam – Cancun
Verblijf: The Westin Resort & Spa Cancun

U vliegt van Amsterdam naar Cancun en wordt na aankomst naar uw hotel gebracht.

Cancun
De stad Cancun is vrijwel geheel ontworpen met het oog op toerisme en is één van de belangrijkste zo niet de belangrijkste toeristische bestemming van Mexico. De sleutel van het succes van Cancun is de mix van alles: goede hotels, uitstekende restaurants, volop zon, prachtige lange witte stranden, een turkooisblauwe zee, een fantastische onderwaterwereld, een goede infrastructuur, een bruisend uitgaansleven en interessante bezienswaardigheden in het achterland.

Dag 2
Cancun
Verblijf: The Westin Resort & Spa Cancun

Vandaag heeft u de hele dag de tijd om op eigen gelegenheid Cancun te ontdekken. U kunt ook lekker bij het zwembad blijven hangen om bij te komen van de vlucht van gisteren. Aan het einde van de middag kunt u de huurauto ophalen op het stadskantoor. Er zijn ook veel familie-uitstapjes mogelijk in Cancun.

Dag 3
Cancun – Chitzen Itza – Merida
(Reisafstand: 315 kilometer)
Verblijf: Casa del  Balam

Vandaag gaat u op weg met uw auto en begint u direct met één van de hoogtepunten van het schiereiland Yucatan: de Mayastad Chitzen Itza. In de loop van de middag rijdt u door naar Mérida.

Chitzen Itza
Het tempelcomplex van Chitzen Itza is pas in 1850 door archeologen herontdekt. Bekijk op uw gemak dit interessante complex met een piramide, tempels, paleizen en een balspelveld. De grootse archeologische zone van Chitzen Itza wordt gedomineerd door ‘El Castillo’ of het kasteel. Ook het observatorium en de tempel van de krijgers vormen een gigantisch schouwspel.

Dag 4
Merida – Celestun – Merida
(Reisafstand: 200 kilometer)
Verblijf: Casa del  Balam

In de ochtend kunt u Mérida bekijken. In de middag adviseren we u een rit naar Celestún, een natuurreservaat en woongebied van de roze flamingo’s.

Mérida
De koloniale stad Mérida is de hoofdstad van de provincie Yucatán. Mérida, ook wel de ‘witte stad’ genoemd, wordt gekenmerkt door Franse, Italiaanse en Moorse koloniale stijl. Bekijk het sfeervolle Zócalo, het centrale plein. Hier vindt u gezellige terrasjes waar u van de populaire tequila of margarita kunt genieten. Het is ook leuk om een ritje met een koets te maken; op die manier krijgt u een goed beeld van dit gezellige stadje. Mérida is bekend om zijn authentieke hangmatten. Wilt u er een kopen, vergeet dan vooral niet af te dingen.

Celestun
Aan een lagune bij de Golf van Mexico ligt Celestún. Dit natuurlijke reservaat heeft één van de grootste kolonies flamingo´s van Noord-Amerika. Ook ziet u hier zilverreigers, pelikanen en albatrossen. Het is een natuurlijk paradijs voor watervogels die er de hele winter verblijven. De beste manier om het reservaat te bezoeken, is het inschepen aan boord van een boot.

Dag 5
Merida – Uxmal – Campeche
(Reisafstand: 270 kilometer)
Verblijf: Castelmar

Vandaag rijdt u de mooie Puuc Route. Langs deze stille weg door het binnenland liggen talloze Mayastadjes, soms oud en verlaten, andere modern en levendig. Op zo’n 80 kilometer ten zuiden van Mérida ligt de stad Uxmal. Ook deze Maya-stad is al duizenden jaren oud en heeft prachtige ruïnes. Via Kabah rijdt u door naar het eindpunt van vandaag, Campeche.

Uxmal
Neem hier de tijd om de unieke ellipsvormige piramide en de resten van het ceremoniële centrum te bewonderen. De belangrijkste gebouwen van Uxmal zijn : de piramide van de Slang, het Paleis van de Gouverneurs en het Gebouw van de Nonnen.

Campeche
Het historische en pittoreske stadje Campeche heeft een ommuurd centrum dat vol staat met pastelkleurige huizen. Dwaal rond in de smalle straten waar de eeuwenoude kanonnen nog op de stadsmuren staan, en geniet ’s avonds van de visspecialiteiten in een knus restaurant.

Dag 6
Campeche
Verblijf: Castelmar

Vandaag heeft een volle dag voor Campeche, dwaal rond in de straatjes

Dag 7
Campeche – Villahermosa
(Reisafstand: 385 kilometer)
Verblijf: Best Western Tabasco

Het eerste deel van de rit vandaag, gaat langs de kust van de Golf van Mexico naar het zuiden.
U passeert enkele kilometerslange bruggen en het laatste deel gaat landinwaarts, door de vruchtbare plantages van de provincie Tabasco. Deze provincie is bekend vanwege de pittige saus die er vandaan komt. In de middag bereikt u Villahermosa. De stad is niet erg bekend, maar heeft een gezellige winkelpromenade waar u prima een avond door kunt brengen.

Dag 8
Villa Hermosa – Chiapa de Corso
(Reisafstand: 275 kilometer)
Verblijf: Hotel la Ceiba

Ga voordat u deze morgen uit Villahermosa vertrekt, nog het Parque de la Venta in aan de rand van de stad. De enorme stenen hoofden die u in dit openlucht stadspark ziet, zijn ouder dan de Maya ruïnes. In de middag reist u verder naar het dorpje Chiapa de Corzo.

Dag 9
Chiapa de Corso – San Cristobal de las Casas
(Reisafstand: 70 kilometer)
Verblijf: Real de Chiapas

Vanuit Chiapa de Corzo kunt u een boottocht gaan maken door de indrukwekkende Sumidero Canyon. Met een motorboot kunt u de ruim 25 kilometer lange kloof in varen. Af en toe ligt de boot stil om vogels te spotten of één van de talloze grotten in de soms meer dan 1000 meter hoog oprijzende wanden te bekijken. In de middag rijdt u naar San Cristobal de las Casas.

Dag 10
San Cristobal de las Casas
Verblijf: Real de Chiapas

San Cristóbal is een sfeervol stadje dat in een landelijke omgeving ligt te midden van akkers en pijnboombossen en heeft een regionale functie voor de in de omliggende dorpen wonende Maya, Tzeltal en Tzotzil indianen.  Vandaag heeft u de tijd om op eigen gelegenheid het kleurrijke stadje San Cristóbal te ontdekken. Het is mogelijk een wandeling te maken in de groene heuvels of op een school te kijken hoe de kinderen hier les krijgen.  Ook kunt u op bezoek bij indianendorp San Juan Chamula.

Dag 11
San Cristobal de las Casas
– Palenque (Reisafstand: 213 kilometer)
Verblijf: Villas Kin Ha

U rijdt verder naar de oude Mayastad Palenque waar u de overblijfselen van enkele bijzondere gebouwen zult ontdekken.

Dag 12
Palenque – Misol Ha – Palenque
(Reisafstand: 90 kilometer)
Verblijf: Villas Kin Ha

U heeft vandaag de tijd voor een afwisselend uitstapje naar de watervallen van Misol Ha.
Ontdek de hoge waterval Misol Ha in het midden van de jungle. Loop er achter langs, ga lekker zwemmen onder de waterval en bekijk de grot ernaast.

Dag 13
Palenque – Chicanna
(Reisafstand: 358 kilometer)
Verblijf: Chicanna Eco Village

’s Morgens rustig aan, geniet nog van de tropische natuur om u heen. Om de reisafstand richting de Caribische kust iets op te breken, reserveren we op de route een nacht in de eco-village bij Chicanna. Er is hier geen dorpje en er zijn geen andere hotels, u verblijft in de bossen tussen kolibries, papagaaien, toekans en andere vogels.

Dag 14
Chicanna –
Riviera Maya (Reisafstand: 404 kilometer)
Verblijf: Reef Playacar

Stop onderweg naar de Riviera Maya de oude Mayastad Kohunlich. Kohunlich is een oude Maya stad, waarvan het grootste gedeelte nog moeten opgegraven. Veel tempels zijn nog bedekt onder de jungle, erg bijzonder is de Pyramide van de Maskers.
Ontdek de Piramide van de Maskers in Kohunlich met zes grote maskers van de zonnegod.

Het laatste traject voert via Tulum, het enige bekende  Maya-fort aan de kust, daterend uit de 10e eeuw. Vervolgens rijdt u naar Playa del  Carmen. In Playa del Carmen gaat u als afsluiting van uw rondreis genieten van zon, zand en zee.

Dag 15 – Dag 19
Riviera Maya
Verblijf: Reef Playacar

In uw luxe all inclusive vakantieparadijs met een Mexicaans sfeer kunt u relaxen en nagenieten van de mooie autorondreis die u gemaakt heeft. Geniet van de rust, maak gebruik van de vele faciliteiten in het hotel zoals de sauna, het stoombad, de jacuzzi, de gym. En natuurlijk niet te vergeten dat witte strand met die azuurblauwe ze

Dag 20
Cancun – Amsterdam
U wordt bij het hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht voor uw vlucht naar Amsterdam.

Dag 21
Aankomst Amsterdam

Mexico

Prijzen

Prijzen
De prijzen voor de arrangementen zijn afhankelijk van vertrekdatum, duur van uw verblijf, hotelkeuze, gezinssamenstelling en verzorging. Vraagt u gerust een vrijblijvend reisvoorstel aan voor een gedetailleerd kostenoverzicht. Kinderen krijgen 25% korting op de vliegtickets en baby’s (tot 2 jaar) krijgen tot 90% korting op de vliegtickets.

Inclusief:
– Retourvlucht met KLM, inclusief luchthavenbelasting
– Vervoer van en naar de luchthaven
– Alle hotelovernachtingen op basis van logies en ontbijt (behalve Playa del Carmen, hier verblijft u op basis van All Inclusive)
– 12 dagen autohuur inclusief verzekeringen
– Documentatiepakket

Exclusief:
– Benzine
– Overige maaltijden
– Optionele excursies
– Tol en toegang tot de bezienswaardigheden
– Persoonlijke uitgaven

Mexico

Praktisch

Geschiedenis
Mexico kent één van de oudste beschavingen ter wereld, die door de Maya’s, Tolteken, Mixteken en de Azteken is ontwikkeld. Aan deze laatste beschaving kwam begin 1500 een eind toen de Spanjaarden in Mexico kwamen. Volgens de overlevering zag de Azteekse leider Moctezuma in de Spaanse leider Hernán Cortés de god Quetzalcoatl, die zijn rijk zou komen opeisen. Quetzalcoatl had namelijk een blank gezicht en een gele baard, net als Cortés. Moctezuma besloot Cortés geschenken te geven, maar de Spanjaarden wilden meer en vonden heel veel goud en juwelen. Die vondst mondde uit in een enorme veldslag, waarbij een groot deel van het Azteekse volk werd uitgemoord. Mexico werd een Spaanse kolonie. Veel steden werden geplunderd, vernield en schatten werden geroofd. De Spanjaarden regeerden hier tot 1821, het jaar waarin Mexico onafhankelijk werd. Vanaf deze periode werd Mexico verdeeld door burgeroorlogen en invallen van buitenaf (Colombia/Verenigde Staten). De armoede en onderdrukking door de dictatuur van Porfirio Díaz veroorzaakten de Mexicaanse Revolutie in 1910. Een poging van de liberaal Francisco I. Madero om Díaz omver te werpen ontaardde in een bloedige burgeroorlog waarin personen als Pancho Villa en Emiliano Zapata bekend zijn geworden. De Revolutie kalmeerde na de proclamatie van de grondwet van 1917. In 1929 richtte het revolutionaire leiderschap de Partij van de Nationale Revolutie op. De partij werd later hernoemd tot de Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI) en zou Mexico decennialang regeren.
De jaren ’40, ’50 en ’60 werden gekenmerkt door economische groei, maar de PRI ging steeds autoritairder optreden. In de jaren ’70 en ’80 kwam het land in een economische crisis terecht. Door verkiezingsfraude wist de PRI nog tot 2000 te regeren. Nadat de PRI 71 jaar had geregeerd, werd Vicente Fox van de conservatieve PAN partij tot president gekozen. Fox werd in 2006 opgevolgd door partijgenoot Felipe Calderón. Hij versloeg in de verkiezingen de linkse kandidaat Andrés Manuel López Obrador, die de uitslag niet accepteerde en een tegenregering vormde.

Hoofdstad:
De hoofdstad van Mexico is Mexico City.

Oppervlakte:
1.958.201 km2

Aantal inwoners:
124.574.795 (2017)

Grenst aan
Noorden: Verenigde Staten
Oosten: Golf van Mexico
Zuiden: Guatamala, Belize
Westen: Grote Oceaan

Taal:
De voertaal is Spaans. In de meeste hotels, restaurants en winkels wordt Engels gesproken. Verder kent Mexico nog een groot aantal inheemse talen.

Sport:
Voetbal en honkbal

Veiligheid:
Mexico is een veilig land om te bereizen per auto. Net zoals in Nederland dient u echter altijd op uw spullen te passen, met name in de grotere steden. Wij adviseren u de paspoorten en uw geld te bewaren in de kluis van het hotel (indien aanwezig). Wij raden u af om met sieraden over straat te lopen en uw kostbaarheden in de auto te laten liggen en om na zonsondergang te rijden. Ook dient u bij het inchecken goed op uw bagage te passen.

Elektriciteit
Het voltage in Mexico is 110. U heeft een verloopstekker nodig.

Voltage

Frequentie

Type stekker

127 V

60 Hz

A

Inentingen:
Volgens onze laatste informatie heeft u nodig:
-DTP
-Hepatitis A
-Buiktyfus

Wij adviseren u contact op te nemen met de GG & GD of huisarts voor de actuele informatie over inentingen. Verder werkt Travelnauts samen met de organisatie Thuisvaccinatie, uiteraard voor vaccinatie bij u thuis: www.thuisvaccinatie.nl.

Religie:
Bijna 90% van de bevolking is Katholiek, circa 6% is Protestants.

Geld/Bankzaken

Valuta:
De valuta in Mexico is de Nuevo Peso (N$). De waarde van 1 Euro is ca. N$ 15,-. U kunt Euro’s overal wisselen en u kunt pinnen bij de banken die voorzien zijn van Cirrus teken. Creditcards worden overal geaccepteerd.

Prijsindicatie

Ontbijt € 5,-
Lunch € 10,-
Diner € 15,-
Koffie € 1,-
Bier € 1,50
Frisdrank € 1,-

Fooien:
In Mexico is het gebruikelijk om een fooi te geven. U dient hierbij rekening te houden met circa 15% van de rekening (eten/drinken). In de hotelkamers (ook bij het dragen van de koffers) ongeveer N$ 15,- per nacht.

Feestdagen

1 januari Nieuwjaar
5 februari Dag van de Grondwet
18 maart Expropiación Petrolera
21 maart Geboorte van Benito Juárez
1 mei Dag van de Arbeid
5 mei Cinco de Mayo, viering van de overwinning in de Slag bij Puebla
16 september Onafhankelijkheidsdag
12 oktober Día de la Raza
1 november Allerheiligen
20 november Verjaardag van de Mexicaanse Revolutie
12 december Verschijning van de Maagd van Guadalupe
25 december Kerstmis

U dient verder rekening te houden met diverse ander feestdagen die van jaar tot jaar op een andere dag vallen.

Beste reistijd:
U kunt Mexico het gehele jaar bezoeken. De gemiddelde temperatuur ligt ver boven de 25 graden. Ook in de avond koelt het nauwelijks af. Indien u een rondreis per bus of auto maakt dient u vooral in het binnenland rekening te houden met temperaturen van ver boven de 30 graden. Mexico heeft ook een orkaanseizoen, dat van augustus tot en met oktober loopt. De afgelopen jaren is Mexico regelmatig getroffen door orkanen, echter in zeer beperkte mate in de strandregio die Travelnauts aanbiedt.

Tijdsverschil
In Mexico is het 7 uur vroeger dan in Nederland.

Douane:
Het is niet toegestaan om eten en drinken mee te nemen in of uit Mexico. Let u op de invoerbepalingen van de Nederlandse douane.

Paspoort en visa:
U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden na terugkomst in Nederland geldig is. Daarnaast dient u in het bezit te zijn van een visum, dat gratis verstrekt wordt in het vliegtuig, bij aankomst. Indien er kinderen met u mee reizen dienen zij in het bezit te zijn van een eigen paspoort.

Vervoer ter plaatse
Bus: alle grote steden zijn per bus te bereiken. Wij raden echter af om met kinderen per bus te reizen. Een huurauto of auto met chauffeur is een goed alternatief.
Taxi: In Mexico kan men prima per taxi reizen. U kunt gebruik maken van de rode taxi’s. Vergeet niet tegen de chauffeur te zeggen dat hij de taximeter moet gebruiken.

Rijbewijs:
Een internationaal rijbewijs is niet verplicht.

Klimaat:
Mexico heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van boven de 25 graden. De regenperiode is van juni tot september/oktober. De maanden juli en augustus zijn vaak warm en erg vochtig. Dit is ook het orkaanseizoen.

Zonnebescherming:
Gebruik factor 30 als minimale beschermingsfactor tegen de schadelijke UV straling van de zon. Houd rekening met het huidtype van uw kind. Neem een zonneparaplu mee als u met een baby reist.

Kleding:
Travelnauts adviseert luchtige, katoenen kleding. En vergeet uiteraard uw zwemkleding niet mee te nemen.

Eten & drinken:
Wat voor ons brood is, is voor de Mexicanen de Tortilla: een maispannekoek, gevuld met diverse ingrediënten. Bekende gerechten zijn, Burritos, Quesadillas, Enchiladas en Tacos. De Mexicanen zijn dol op hete pepers (jalapeno), knoflook, bonen en maïs, vis en kip.

Ontbijt:
De Mexicanen eten als ontbijt ‘pan dulce’ (soort donuts). Wat ook vaak gegeten wordt is “huevos rancheros”: gebakken eieren met rode of groene salsa. Uiteraard ontbreken ook hier de tortillas niet. Daarnaast wordt er ook veel vers fruit gegeten. Koffie en thee zijn ook hier standaard.

Mexico

Reviews

Mexico
Familie Bolscher – van den Heuvel in Mexico
Mexico
Vakantie Mexico
Beste Erwin, We hebben een super mooie en lekkere vakantie gehad in...
Mexico
Familie de Bruin in Mexico
Wie?: Anthoni en Rian de Bruin en hun dochter Saskia (11) Waarheen?:...
Mexico
Familie Winter in Mexico, Costa Rica en Jamaica
Wie?: Jaap Winter en Elise Moerel met hun kinderen Julius (18), August...