Waar wilt u heen?
Vertrek datum tussen

Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeeland totaal; Dolfijnen, gletsjers en avontuur

Nieuw-Zeeland is bij ons met name bekend vanwege zijn indrukwekkende natuurschoon. Vele natuurlijke trekpleisters in de wereld lijken te zijn samengevoegd in dit ene land. Weinig landen bieden zo’n verscheidenheid als Nieuw-Zeeland, zowel qua natuur als cultuur en dat op relatief korte afstand van elkaar. Vulkanen, glooiende weidegronden en prachtige stranden op het Noordereiland en een spectaculair berglandschap met gletsjers, meren en regenwouden op het Zuidereiland. De Maori’s zijn de oorspronkelijke bewoners van dit prachtige land en van hun interessante cultuur en geschiedenis treft u tijdens een reis door het land allerlei voorbeelden aan. Zij hebben een eigen naam voor het land, namelijk Aotearoa, wat ‘het land van de witte wolk’ betekent.

Ontdek de overweldigende natuur van Nieuw-Zeeland tijdens deze prachtige reis. Ontmoet walvissen, pinguïns en zeehonden, zwem met dolfijnen en de echte avonturier vindt de meest vreemde actiesporten in Queenstown. Beklim de gekleurde bergen in het Tongariro Nationaal Park of maak een wandeling over de Franz Josef Gletjser. Een complete rondreis door Nieuw-Zeeland waarbij u het beste van het Noordereiland en het mooiste van het Zuidereiland combineert. Tijdens de reis verblijft u zoveel mogelijk in ruime appartementen. De reis is geschikt voor families met kinderen van alle leeftijden maar voor de echte avontuurlijke activiteiten geldt wel vaak een minimumleeftijd. Een ideale reis voor natuurliefhebbers en avonturiers.

Reviews

Australië Familie Krop – Draaijer in Nieuw-Zeeland en Australië We zijn inmiddels 2,5 weken terug en heb al sinds het eerste uur heimwee. Het is...
  • Bungee jumpen
  • Walvissen
  • Gletsjers
  • Zeehonden
  • Fjorden

Dag 1 Vertrek
Dag 2 Aankomst Auckland
Dag 3 Auckland
Dag 4 Auckland – Bay of Islands (Reisafstand: 230 km, circa 3 uur)
Dag 5 Bay of Islands
Dag 6 Bay of Islands – Waitomo (Reisafstand: 420 km, circa 5 uur)
Dag 7 Waitomo – Rotorua (Reisafstand: 150 km, circa 2 uur)
Dag 8 Rotorua
Dag 9 Rotorua – Taupo (Reisafstand: 80 km, circa 1 uur)
Dag 10 Taupo
Dag 11 Taupo – Wellington (Reisafstand: 370 km, circa 4,5 uur)
Dag 12 Wellington – Abel Tasman Nationaal Park (Reisafstand: 210 km, circa 5,5 uur incl. ferry)
Dag 13 Abel Tasman Nationaal Park
Dag 14 Nelson – Kaikoura (Reisafstand: 250 km, circa 3 uur)
Dag 15 Kaikoura
Dag 16 Kaikoura – Franz Josef Glacier (Reisafstand: 505 km, circa 6 uur)
Dag 17 Franz Josef Glacier
Dag 18 Franz Josef – Queenstown (Reisafstand: 360 km, circa 4,5 uur)
Dag 19 Queenstown
Dag 20 Queenstown – Te Anau (Reisafstand: 170 km, circa 2 uur)
Dag 21 Te Anau
Dag 22 Te Anau – Catlins (Reisafstand: 210 km, circa 3 uur)
Dag 23 Catlins
Dag 24 Catlins – Dunedin (Reisafstand: 180 km, circa 2,5 uur)
Dag 25 Dunedin – Christchurch (Reisafstand: 360 km, circa 4,5 uur)
Dag 26 Christchurch
Dag 27  Christchurch  – Amsterdam
Dag 28 Aankomst Amsterdam

Het is ook mogelijk één van de eilanden volgens bovenstaand schema te bezoeken of om de reis per camper uit te voeren. Wilt u de reis in omgekeerde volgorde afleggen dan kan dat natuurlijk ook.

Nieuw Zeeland

Programma

Dag 1
Vertrek

U vertrekt vanuit Amsterdam (Brussel/Düsseldorf) naar Nieuw-Zeeland. Het is een lange vlucht, die zo’n 24 uur in beslag neemt. U maakt, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt, een tussenstop in een Aziatische stad of een stad in het Midden Oosten. Om uw vlucht zo aangenaam mogelijk te maken, raden we u aan hier een stopover te maken (van één of enkele dagen) om de lange vlucht te onderbreken.

Dag 2
Aankomst Auckland
Verblijf in appartement of hotel in Auckland

Na aankomst in Auckland wordt u ontvangen door onze lokale vertegenwoordiging die u naar uw hotel brengt.

Dag 3
Auckland
Verblijf in appartement of hotel in Auckland

Vandaag heeft de hele dag om de stad te ontdekken. Auckland is de grootste stad van Nieuw-Zeeland, waar meer dan een kwart van de Nieuw-Zeelandse bevolking woont. Buitenlandse invloeden hebben de stad een kosmopolitisch karakter gegeven. Auckland is gebouwd op verschillende kleine vulkanen die de stad een bijzondere uitstraling geven. De bijnaam luidt ‘City of Sails’ vanwege de vele zeiljachten die in de twee havens rondom de stad liggen. Kortom, er valt genoeg te beleven!

Tips in Auckland
Er zijn veel leuke activiteiten voor kinderen te vinden. Zo geeft de hoogste toren van de stad, de Sky Tower u een prachtig uitzicht over de stad en de echte waaghalzen kunnen een bungy jumpen maken (vanaf 10 jaar). En wat dacht u van een beklimming van de bekendste brug van Nieuw-Zeeland: de Auckland Harbour Bridge (vanaf 7 jaar)? Niet alleen heeft u een prachtig uitzicht over de haven en de stad, maar zo’n brug van dichtbij bekijken is ook een avontuur op zich. De Auckland Zoo heeft de grootste collectie dieren van Nieuw-Zeeland. Hier kunt u het nationale icoon van het land, de kiwi vogel, van dichtbij bekijken. Deze vogel is erg schuw en in het wild zeer moeilijk te spotten.

Nog een aanrader is Kelly Tarlton’s Underwaterworld. U kunt hier pinguïns, roggen, schildpadden en nog veel dieren meer bewonderen. Sinds kort zijn er ook tijgerhaaien te zien.

Sportliefhebbers kunnen terecht in het Eden Park Stadium voor een rugbywedstrijd van de Auckland Blues bij te wonen. Of een klassieke, maar soms lastig te volgen, cricketwedstrijd.

Dag 4
Auckland – Bay of Islands (Reisafstand: 230 km, circa 3 uur)
Verblijf in appartement of hotel in Paihia

U haalt uw huurauto op en begint de reis over het Noordereiland. U verlaat de stad in noordelijke richting en rijdt naar Paihia, een gemoedelijke plaats aan de Bay of Islands, met een lange boulevard waar volop leuke eetgelegenheden te vinden zijn. Tijdens de mooie rit naar het noordelijkste deel van Nieuw-Zeeland passeert u prachtige uitzichten en spectaculaire baaien. De Bay of Islands is een subtropisch gebied met vele groene eilandjes, witte stranden en verlaten baaien.

Dag 5
Bay of Islands
Verblijf in appartement of hotel in Paihia

U heeft een vrij in te delen dag voor de boeg, maar vervelen hoeft u zich niet! Door de ligging biedt het gebied vele mogelijkheden. Gaat u vandaag het water op? Kiest u ervoor om met uw gezin het noordelijkste deel van het land te verkennen? Of neemt u vandaag een frisse duik in het water?

Dolfijnen spotten
Kunnen uw kinderen goed zwemmen? Duik dan het water in en ga zwemmen met dolfijnen, een unieke ervaring die iedereen nog lang bij zal blijven! Met boot vaart u door de schitterende baaien waar de dolfijnen u al tegemoet komen zwemmen. Zodra de dolfijnen gespot zijn en de boot stil ligt, springt u het water in. Ook leuk voor het hele gezin is een boottocht langs de prachtige kust. Vaar langs de vele kleine eilandjes, verlaten baaien, rotsige kliffen en grotten en wellicht spot u ook tijdens deze tocht nog dolfijnen. Iets heftiger, maar wel zo leuk: stap aan boord van de Excitor, een ‘powerboat’ die u met hoge snelheid door het Bay of Islands Maritieme Park voert. Wie weet spot u onderweg nog walvissen, zeehonden, dolfijnen, pinguïns en andere zeedieren.

Wilt u het rustiger aan doen, dan kunt u per ferry een bezoek brengen aan het koloniale Russell. In het Pompallier House ziet u hoe boeken werden gemaakt door de vroege rooms-katholieke missionarissen. Of maak een korte wandeling naar het uitkijkpunt, vanwaar u een schitterend zicht heeft over de Bay of Islands. Als dagexcursie kunt u ook naar het noordelijkste puntje van Nieuw-Zeeland rijden. In Cape Reinga komen de Stille Oceaan en de Tasman Zee bij elkaar met soms spectaculaire botsingen van golven tot gevolg. Het herkenningspunt van Cape Reinga is de vuurtoren die hier al eeuwen lang de wacht houdt.

Dag 6
Bay of Islands – Waitomo (Reisafstand: 420 km, circa 5 uur)
Verblijf in appartement of hotel in Waitomo

Vandaag heeft u een lange rit voor de boeg, dus vroeg uit de veren! U reist naar Waitomo waar u één nacht verblijft. Onderweg reist u door glooiende groene landschappen.

Dag 7
Waitomo – Rotorua (Reisafstand: 150 km, circa 2 uur)
Verblijf in appartement op hotel in Rotorua

Op naar de glimwormen in Waitomo!

Glimwormen, grotten en geisers
Kinderen vinden grotten vaak ontzettend interessant, maar de grotten van Waitomo zijn wel heel bijzonder. In deze donkere druipsteengrotten lichten duizenden wormen op en lijkt het alsof u onder een heldere sterrenhemel staat! Maar dat is nog niet alles. Voor de oudere kinderen is het leuk om met een watertube de ondergrondse rivier in te springen en onder de sterrenhemel van glimwormen door de grot te dobberen. Houdt u liever de voeten droog, dan zijn er ook mogelijkheden om een spannende grotwandeling of ontspannen boottocht te maken.

Na de ondergrondse avonturen, stapt u aan het begin van de middag de auto in, op weg naar Rotorua, een kuuroord aan de oever van het gelijknamige meer. Schrik niet als u de auto uitstapt, want de altijd aanwezig geur van rotte eieren komt u direct tegemoet! Ondanks dat is Rotorua de meest bezochte stad van Nieuw-Zeeland. Het is dan ook de bron van deze geur die de bezoekers hier naar toe lokt. Het gebied ligt in het centrum van het nog altijd actieve vulkanisch plateau en is bekend om zijn geothermische activiteit. Zo spuiten geisers heet water uit de grond, koken de modderpoelen rustig voort, kunt u genieten van de natuurlijke warmwaterbronnen en stromen er warmwater rivieren door de omgeving. Het landschap krijgt een extra mysterieus tintje door de stoom die hier en uit de aarde opstijgt.

Dag 8
Rotorua
Verblijf in appartement of hotel in Rotorua

Naast de thermale activiteiten en geneeskrachtige minerale bronnen heeft Rotorua nog een toeristentrekker: de Maori cultuur. De Maori cultuur is hier nadrukkelijk aanwezig en nergens in Nieuw-Zeeland vindt u zoveel Maori uitingen bij elkaar. Rotorua wordt al sinds de 14e eeuw bewoond door de Maori. Zij hebben ook de naam aan Rotorua gegeven. Deze betekent letterlijk: ‘Het tweede meer’: “roto” betekent meer en “rua” betekent twee.

Vandaag de dag kunt u zelf de Maori cultuur beleven en zelfs letterlijk proeven. In de verschillende oude gemeenschapshuizen heeft u de mogelijk om de eeuwenoude cultuur te ervaren, door het bijwonen van ceremoniële dansen en concerten. Geniet aan het einde van de voorstelling van een ‘Hangi’, een traditionele Maori maaltijd die in een kuil in de grond gestoofd wordt. Ook is er veel kunst en architectuur te vinden.

Dag 9
Rotorua – Taupo (Reisafstand: 80 km, circa 1 uur)
Verblijf in appartement of hotel in Taupo

U zet koers richting één van de grootste kratermeren ter wereld, Lake Taupo. Het is een korte rit, dus u heeft alle tijd om het vandaag rustig aan te doen. Bij de Waikato River kunt u een tocht maken met een wild water raft of met een sensationele River Jet Boat!

Dag 10
Taupo
Verblijf in appartement of hotel in Taupo

In Taupo hoeft u zich vandaag niet te vervelen. Dankzij haar ligging aan het gelijknamige meer, is Taupo een uitstekende uitvalsbasis voor leuke activiteiten. Voor de waterliefhebbers biedt het meer natuurlijk vele mogelijkheden. Zo kunt u zeilen, kano huren of een visexcursie maken. Maar natuurlijk kunt u ook ontspannen genieten van de vele kleine strandjes om het meer, afgewisseld met een frisse duik in het zuivere water.

Voor spectaculaire natuurverschijnselen gaat u naar Wairakei park, vijf minuten buiten Taupo. Hier bevinden zich de Huka Falls en The Craters of the Moon, die tegen een kleine vergoeding te bezichtigen zijn.

Lord of the Rings
Op een kleine anderhalf uur rijden van Taupo ligt het vulkanische Tongariro Nationaal Park. In dit maanlandschap steken de kale gekleurde bergtoppen sterk af tegen de helder blauwe lucht. Wellicht herkent u de hoogste bergtop wel! Deze berg diende namelijk als decor voor Mount Doom in The Lord of the Rings! Wandelaars kunnen hier prima uit de voeten en ontdekken dat achter de toppen fel blauwe en groene bergmeren verscholen liggen.

Wilt u de beroemde Tongariro Crossing maken, dan adviseren wij u twee overnachtingen in het Tongariro Nationaal Park aan de reis toe te voegen. De wandeling, zonder begeleiding maar met duidelijke bewegwijzering, neemt een goede 8 uur in beslag (voor kinderen vanaf 11 jaar).

Dag 11
Taupo – Wellington (Reisafstand: 370 km, circa 4,5 uur)
Verblijf in appartement of hotel in Wellington

Op naar de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Vandaag rijdt u naar het zuiden van het Noordereiland. In Wellington verblijft u één nacht voordat u de volgende dag de overtocht naar het Zuidereiland maakt. Wellington zelf heeft niet heel veel te bieden, maar een absolute aanrader is een bezoek aan het Te Papa Museum, waar de geschiedenis, cultuur en natuur van Nieuw-Zeeland op een aantrekkelijke manier tentoongesteld wordt. Ook voor de kinderen is het erg leuk; het museum heeft speciale kinderafdelingen waar kinderen op interactieve wijze meer leren over het land. En de toegang is nog ook gratis ook.

Dag 12
Wellington – Abel Tasman Nationaal Park (Reisafstand: 210 km, circa 5,5 uur incl. ferry)
Verblijf in appartement of hotel in Nelson     

Vandaag maakt u de oversteek naar het Zuidereiland. U levert uw auto in bij de haven en stapt op de ferry die u in ongeveer 3,5 uur naar de overkant brengt. Geniet onderweg van de schitterende fjorden, het groene heuvellandschap en als u geluk heeft zwemmen er zelfs dolfijnen met de boot mee!

In Picton, de aankomsthaven op het Zuidereiland, haalt u vervolgens uw nieuwe huurauto weer op en reist u naar Nelson. Een gezellig, koloniaal stadje dat uitstekend als uitvalsbasis dient voor een bezoek aan het Abel Tasman Nationaal Park.

Dag 13
Abel Tasman Nationaal Park
Verblijf in appartement of hotel in Nelson

Het Abel Tasman Nationaal Park ligt in het noordwesten van het Zuidereiland. Het is een bijzonder park waar witte stranden in sterk contrast staan met de blauwe zee en het groene regenwoud. U kunt hier talrijke prachtige wandelingen maken. Het Abel Tasman Nationaal Park heeft tevens mooie idyllische baaien die perfect te ontdekken zijn vanuit een kajak. U peddelt langst de verlaten baaien, verborgen stranden en hoge rotswanden. Het water is hier zo helder dat u de vissen onder de kajak door ziet zwemmen. Maak ook zeker een stop bij het eiland Pinnacles, waar een zeehondenkolonie is te vinden. De zeehonden dollen vaak vrolijk met de kajak. Een echte highlight op het Zuidereiland.

U kunt ook een combinatietocht maken die zowel uit kajakvaren als uit wandelen bestaat. Dit is wellicht de interessantste manier om dit gebied te verkennen, een aanrader!

Dag 14
Nelson – Kaikoura (Reisafstand: 250 km, circa 3 uur)
Verblijf in appartement of hotel in Kaikoura

De reis zet zich vandaag voort naar het zuiden. Via de oostkust rijdt u vandaag naar Kaikoura, de ‘place to be’ om te zwemmen met dolfijnen en walvissen te spotten, wellicht het hoogtepunt van de vakantie voor uw kinderen! Maar voordat u hier aan komt, maakt u eerst nog een mooie rit langs de kust. Maak in Blenheim een stop bij één van de vele wijnhuizen die deze stad rijk is. De regio Marlborough is een van de bekendste wijnstreken van het land. Een glaasje wijn mogen de ouders dan ook eigenlijk niet missen. Via de slingerende, maar zeer fraaie kustweg rijdt u verder naar Kaikoura. Onderweg zijn er genoeg mogelijkheden om te stoppen en prachtige foto’s te maken van de rotsachtige kust en de luierende zeeleeuwen.

Dag 15
Kaikoura
Verblijf in appartement of hotel in Kaikoura

Vandaag kunt u gaan zwemmen met dolfijnen!

Dolfijnen en walvissen
De vissersplaats Kaikoura was vroeger alleen bekend vanwege haar kreeft (Kaikoura betekent letterlijk ‘kreeft eten’) maar is tegenwoordig een mekka voor natuurliefhebbers. In Kairoura kunt u het hele jaar met dolfijnen zwemmen of walvissen zien. De oceaan bij Kaikoura is hiervoor de ideale plaats dankzij het zeer diepe water en het samenkomen van subtropisch warm water en het voedselrijke koude poolwater. Walvissen spotten is dan ook een van de meest populaire activiteiten die u hier kunt ondernemen. Het maken van een boottocht is afhankelijk van het weer, bij mist en harde wind kan er niet uitgevaren worden. Het is ook mogelijk om vanuit de lucht walvissen te spotten, per helikopter of vliegtuig. Kaikoura heeft verder goede visrestaurants waar u overheerlijk kunt eten.

Dag 16
Kaikoura – Franz Josef Glacier (Reisafstand: 505 km, circa 6 uur)
Verblijf in appartement of hotel in Franz Josef Glacier

Een lange maar zeer mooie rit vandaag! We raden aan om via de Arthurs Pass te rijden. Ondanks dat deze rit iets langer is, is het zeker de moeite waard.

U kunt er ook voor kiezen om een extra stop te maken om de autorit op te breken. Leuke plaatsen om te overnachten zijn Greymouth en het goudzoekersdorpje Hokitika. Wij adviseren u graag hierover.

Dag 17
Franz Josef Glacier
Verblijf in appartement of hotel in Franz Josef

De gletsjer Franz Josef dankt zijn naam aan een Oostenrijkse alpinist Julius Haast, die deze berg in 1865 beklom en de berg deze naam gaf ter ere van de toenmalige keizer van Oostenrijk, Franz Josef. De gletsjer ligt op ongeveer 5 kilometer van het gelijknamige dorp en met een shuttle bus of uw eigen huurauto kunt u naar het parkeerterrein gaan van waaruit het tot aan de voet van de gletsjer nog 10 minuten lopen is.

In het dorp kunt u (meerdaagse) wandelingen boeken waarbij u onder begeleiding van een gids tochten kunt maken van 3,5 uur waarvan 1,5 uur op de gletsjer. Kleding en schoenen zijn in het arrangement inbegrepen.

Maar u kunt uw bezoek nog spectaculairder maken. U kunt namelijk ook een helikoptervlucht, gecombineerd met een wandeling halverwege de gletsjer, maken. U wordt dan midden op de gletsjer afgezet en onder begeleiding van twee gidsen maakt u een avontuurlijke wandeltocht over het ijs.

Dag 18
Franz Josef – Queenstown (Reisafstand: 360 km, circa 4,5 uur)
Verblijf in appartement of hotel in Queenstown

Vandaag rijdt u over de zuidelijke pas van de Nieuw-Zeelandse Alpen, de Haast-pas. Voordat u deze pas passeert, rijdt u langs een andere beroemde gletsjer van het land, de Fox Glacier. Deze gletsjer is wellicht wat minder spectaculair, maar is nog altijd de moeite waard. Fox Glacier biedt dezelfde activiteiten als Franz Josef Glacier. Ook hier kunt u (meerdaagse) wandelingen maken door de schitterende natuur en genieten van uitzichten op en vanaf de gletsjer. Bijzonder aan Fox Glacier is dat u vanaf deze gletsjer Mount Cook ziet liggen, wat schitterende plaatjes oplevert. En de Kea’s, groene bergpapegaaien, die heel brutaal en absoluut niet schuw zijn.

Even buiten het dorp Fox Glacier ligt Lake Matheson. Het meer is beroemd om zijn schitterende reflecties van de omliggende bergen in het water. Dit komt het best tot zijn recht wanneer het rustig weer is (windstil), waardoor het meer er als een spiegel bij ligt. Als u stil bent, kunt u hier ook veel verschillende soorten vogels zien en horen.

Dag 19
Queenstown
Verblijf in appartement of hotel in Queenstown.

Queenstown is de stad voor de sportievelingen en waaghalzen! Hier kunnen u en uw kinderen zich vermaken met de meest uiteenlopende actiesporten. Van fietstochten door de prachtige, heuvelachtige omgeving, wandelen door de bossen, tot paragliden en raften over de meest uiteenlopende rivieren. Of wat dacht u bijvoorbeeld van een opwindende tocht per jetboat?

Zijn uw kinderen minimaal 5 jaar dan is de excursie Funyaks zeker een aanrader. U maakt een tocht van 3 uur stroomafwaarts in een opblaasbare kano. Onderweg passeert u diverse locaties waar de Lord of the Rings film is opgenomen. De echte waaghalzen gaan naar Bob’s Peak. Hier kunt u gaan schommelen op de Ledge Sky Swing, maar dan wel een iets andere soort schommel dan in uw achtertuin… (minimum leeftijd is 10 jaar).

Erg leuk voor uw kinderen is Skyline Queenstown. Een avontuurlijk activiteitencomplex waar jong en oud zich kan vermaken. En dat alles met een geweldig uitzicht over de stad en het aangrenzende meer. Met een gondel laat u zich naar boven voeren, waar u vervolgens verschillende activiteiten kunt ondernemen. Spannend is een ritje met de ‘Luga’, een soort rodelbaan. Wie stuurt er het snelst zijn Luga over het bochtige circuit naar beneden? Ook mountainbiketochten starten vanaf hier en u kunt een Maori voorstelling bijwonen waarbij u zelf ook mee kunt doen aan de Haka, de ceremoniële oorlogsdans van de Maori. Bovendien kunt u hier genieten van een heerlijk diner bij zonsondergang. Uiteraard met uitzicht over de stad. En dit zijn slechts enkele opties uit een groot scala aan mogelijkheden.

Queenstown is één van de populairste steden in Nieuw-Zeeland en kan daarom in het hoogseizoen erg druk zijn. Wilt u de drukte vermijden dan raden we u aan in Wanaka te verblijven. Een rustige plaats gelegen aan een meer vanwaar u Queenstown makkelijk kunt bereiken (enkele reis: 1 uur). Zo ontloopt u de drukte, maar mist u niets van alle spectaculaire activiteiten.

Dag 20
Queenstown – Te Anau (Reisafstand: 170 km, circa 2 uur)
Verblijf in appartement of hotel in Te Anau

U verlaat Queenstown en reist verder naar het zuiden, naar misschien wel een van de mooiste gebieden van het land: de fjorden! Te Anau, de toegangspoort naar de fjorden, is voor de komende twee dagen uw uitvalsbasis.

Dag 21
Te Anau
Verblijf in appartement of hotel in Te Anau

De bekendste fjord van Nieuw-Zeeland is de Milford Sound, een 22 kilometer lang fjord waardoor u een boottocht kunt maken, al dan niet met overnachting. De schitterende omgeving levert prachtige plaatjes op. Watervallen kletteren van de bergwanden, op de rotsen in het water luieren zeehonden en als het meezit, zwemmen de dolfijnen met de boot mee. Even uitwaaien bij een van ’s werelds mooiste fjorden. Zelfs de 119 kilometer lange rit vanuit Te Anau naar de Milford Sound is ronduit schitterend. Omdat het fjord veel dagtoeristen trekt, adviseren wij u vroeg op pad te gaan zodat het nog rustig is op de weg en u er bent voordat de volgende groepjes toeristen komen!

Minder bekend, maar zeker niet minder mooi, is de Doubtful Sound. Ook hier kunt u een boottocht maken, al dan niet met een overnachting. In vergelijking met het bekendere Milford Sound beslaat Doubtful Sound een groter oppervlak (lengte 40,4 km) en biedt het meer variëteit aan landschappen. Haar relatief mindere bekendheid is merendeels te wijten aan de moeilijkere bereikbaarheid.

Dag 22
Te Anau – Catlins (Reisafstand: 210 km, circa 3 uur)
Verblijf in appartement of hotel in de Catlins

U laat vandaag de fjorden achter u en zet de reis voort naar de Catlins. De Catlins, het meest zuidoostelijk gelegen deel van het Zuidereiland, is een van de meest schilderachtige gebieden van Nieuw-Zeeland. U vindt hier prachtige baaien met pinguïns en zeeleeuwen, maar ook heel veel schapen. Een zeer bijzonder verblijf.

Dag 23
Catlins
Verblijf in appartement of hotel in de Catlins

Deze regio is een ‘must do’ voor natuur- en dierenliefhebbers en u heeft een volle dag om de omgeving te ontdekken.

Door het gebied loopt een mooie kustweg van 172 kilometer lang die deels onverhard is. In de Catlins leven veel bijzondere dieren waaronder pinguïns, robben, zeeleeuwen en zeldzame hector-dolfijnen. Zeeolifanten kunt u spotten bij The Nuggets; opvallende rotsen in de vorm van golven. Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen aan de grote verscheidenheid aan vogelsoorten. Er leven hier bijvoorbeeld geeloog-pinguïns die met uitsterven bedreigt worden, kaka’s, blauwe eenden en de zeldzame mohua (‘geelkoppen’). Trek voor deze route zeker een hele dag uit zodat u de tijd heeft om kleine weggetjes in te slaan en om af en toe uit te stappen om nog beter van dit unieke natuurgebied te kunnen genieten

Dag 24
Catlins – Dunedin (Reisafstand: 180 km, circa 2,5 uur)
Verblijf in appartement of hotel in Dunedin

Op naar het gezellige Dunedin, het ‘Edinburgh van het Zuiden’. Er zijn hier prachtige Victoriaanse gebouwen en het is een gezellige universiteitsstad. Er is één straat die u in Dunedin echt gezien moet hebben en dat is Baldwin Street. Laat uw kinderen naar boven lopen en dan kunnen zij vertellen dat ze de steilste straat ter wereld opgeklommen zijn! Houden uw kinderen van chocola? Neem hen dan mee naar de Cadbury World Chocolate Fabriek voor een rondleiding. Voor uw kinderen (en waarschijnlijk stiekem ook voor u) is dit een echte traktatie.

Albatrossen en pinguïns
Vlak bij Dunedin ligt de Otega Peninsula, wederom een fantastische regio om wildlife te spotten. Op het uiterste puntje het schiereiland ligt The Royal Albatross Centre. Het centrum biedt u, als een van de weinige plekken ter wereld, de mogelijkheid om deze grote zeevogels op het vaste land in hun natuurlijke leefomgeving van dichtbij te aanschouwen. In het uitgebreide informatiecentrum komt u alles te weten over de zeevogels. Wist u bijvoorbeeld dat er maar liefst 21 soorten albatrossen rondvliegen? Ook kunt u met een gids een stoere 4WD tocht gemaakt worden door het heuvelachtige landschap. Onderweg gaat u opzoek naar de geeloog-pinguïn en de kleine dwergpinguïn. Maar ook albatrossen en zeehonden komt u vrijwel zeker tegen.

Maak onderweg naar het The Royal Albatros Centre een stop bij Larnach Castle. Dit kasteel was een geschenk van de steenrijke bankier en politicus William Larnach voor zijn vrouw en dateert uit 1871. Het kasteel heeft een Schotse bouwstijl met veel marmer, Venetiaans glas en houtsnijwerk en wordt omgeven door tuinen van ongeveer 2 vierkante kilometer. Binnen staan prachtige antieke meubelen en heeft het prachtige beschilderde plafonds. Natuurlijk ontbreekt ook de balzaal niet die William Larnach aan zijn dochter Katie schonk als cadeau. Het kasteel is te bezoeken en u mag zeker niet vergeten de toren te beklimmen die een mooi uitzicht over de omgeving biedt.

Dag 25
Dunedin – Christchurch (Reisafstand: 360 km, circa 4,5 uur)
Verblijf in appartement of hotel in Christchurch

Via de kustweg, Route 1, rijdt u richting het noorden naar Christchurch.

Christchurch is de belangrijkste en grootste stad op het Zuidereiland. De kathedraal domineert het centrale plein van de stad en er heerst een gemoedelijke en gezellige sfeer. Door een krachtige aardbeving in 2011 zijn de kathedraal en een deel van de binnenstad grotendeels verwoest en wordt er sindsdien hard aan gewerkt om de kathedraal en het centrum in ere te herstellen. Christchurch dankt haar bijnaam ‘The Garden City’ aan de vele parken en publieke tuinen in de stad. Langs de Avon River zijn gezellige restaurants te vinden. Voor kinderen zijn er diverse leuke uitstapjes mogelijk. Stap terug in de tijd met een rit in de Christchurch Tramway, een erg leuke manier om het stadscentrum te leren kennen. Bezoek het Air Force Museum van Nieuw-Zeeland of geniet van de mooie uitzichten in de Christchurch Gondola. Eenmaal boven kunt u op een heldere dag Christchurch, de Zuidelijke Alpen en de Canterbury Plains zien.

Een alternatieve route is de rit via Lake Tekapo, een bijzonder mooi route waarbij u langs dit prachtige meer met opvallend helder blauw water rijdt. De blauwe kleur wordt veroorzaakt door fijngemalen rotsdeeltjes die via een gletsjer in het water terecht komen. Het ‘rotsmeel’ blijft aan de bovenkant in het water dobberen waardoor de blauwe gloed ontstaat. Naast genieten van het adembenemende uitzicht, kunt u op het meer ook zeilen, kajakken en vissen. Of neem een verfrissende duik in het water. Maar kijk uit, het water is erg koud!

De alternatieve route neemt zo’n 7 uur in beslag. We adviseren daarom dan ook een extra overnachting in te plannen in de omgeving van Lake Tekapo om het reistempo aangenaam te houden. Wij adviseren u graag.

Dag 26
Christchurch
Verblijf in appartement of hotel in Christchurch

Vandaag heeft u alle tijd om op eigen gelegenheid de stad en haar omgeving te ontdekken. Struin rustig door het gemoedelijke centrum, ontspan in een van de vele tuinen en parken of pak een terrasje en geniet van het dagelijks leven op straat.

Leuk en leerzaam is een excursie naar Science Alive met interactieve tentoonstellingen, een klimmuur en een menselijke gyroscoop. Daag uzelf uit met de hoogste verticale glijbaan op het Zuidereiland en het ‘glow-in-the-dark’ midget golf. Voor kleinere kinderen is er een speciale KidZone.

Voor families die actie zoeken in Christchurch raden we een uitstapje naar Adrenalin Forest aan. Slinger van boom naar boom door het bos. U beweegt via touwen, ladders, bruggen en tokkelbanen. Uw eigen ontdekkingstocht door de natuur en ondertussen genieten van het uitzicht!

Voor de kinderen tot 11 jaar is het overdekte Lollipops Playland het perfecte uitstapje. Dit is een groot speelparadijs met draaimolens, ballenbak, springmatrassen en nog veel meer.

Dag 27
Christchurch – Amsterdam

Vandaag levert u uw huurauto in op de luchthaven van Christchurch en vliegt u weer terug naar Nederland (of België/Duitsland). Vanuit Christchurch kunt u rechtstreeks met één tussenstop in Azië naar huis vliegen, of via een binnenlandse vlucht naar Auckland, vanwaar u terugvliegt naar Nederland (België/Duitsland)

Dag 28
Amsterdam

Na een lange vlucht komt u vandaag in de ochtend aan waarna het nagenieten van uw onvergetelijke reis kan beginnen!

Het is ook mogelijk één van de eilanden volgens bovenstaand schema te bezoeken of om de reis per camper uit te voeren. Wilt u de reis in omgekeerde volgorde afleggen dan kan dat natuurlijk ook.

Nieuw Zeeland

Prijzen

Inclusief:

–           Vliegtickets
–           Vervoer van en naar de luchthaven in Nieuw-Zeeland

–           Overnachtingen in de aangegeven appartementen/hotels
–           Autohuur
–           Overtocht met ferry van Noorder- naar Zuidereiland

Exclusief:

–           Fooien
–           Persoonlijke uitgaven.
–           Maaltijden
–           Optionele excursies, uiteraard naar wens te reserveren.
–           Toegang Nationale Parken

Nieuw Zeeland

Praktisch

Geschiedenis
Nieuw-Zeeland is ontstaan door twee vulkaanuitbarstingen. De eerste zo’n 30.000 jaar geleden en de andere in het jaar 181 na Chr. De eerste mensen uit Polynesië, de Maori’s, vestigden zich er vanaf ongeveer 500 na Chr. De eerste Europeanen, onder leiding van de Hollandse zeevaarder Abel Tasman, kwamen rond 1642 aan land. Hij gaf het land de naam “Statenland”. Later werd deze naam veranderd in “Nova Zeelandia”, naar de provincie Zeeland.

Het duurde alleen nog tot 1769 tot de eerste Europeanen zich er vestigden. Dit was James Cook. Na vele oorlogen tussen de oorspronkelijke bewoners en de Europeanen, is er in 1840 een verdrag getekend, waarbij Nieuw-Zeeland een onafhankelijke Britse kolonie werd. Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw is Nieuw-Zeeland steeds meer onafhankelijker geworden.

Nieuw-Zeeland heeft een weergaloze overdaad aan ongerepte natuur te bieden en bestaat uit een Noorder- en Zuidereiland en een reeks kleinere eilanden de Chathameilanden. De bevolking stamt voor meer dan 90% af van Britse kolonisten. De manier van leven is onmiskenbaar Engels. De oorspronkelijke bewoners zijn de Maori`s. Pas in de 20e eeuw hebben o.a. door de verbeterde medische zorg en de officiële erkenning en de bevordering van de traditionele Maoricultuur, ertoe bijgedragen, dat de Maori`s als bevolkingsgroep zijn blijven bestaan. Tegenwoordig bestaat 10% van de bevolking uit Maori`s.

Welington is de hoofdstad en is gelegen op het Noordereiland. Hier zetelt de regering. De stadskern wordt gedomineerd door fraaie Victoriaanse bouwwerken, zoals de Victoria universiteit, parlementsgebouw, en de kathedraal. Op het Noordereiland liggen de vruchtbare graslanden en actieve vulkanen, zoals de Mount Egmont aan de westkust, Ruapehu met zijn eeuwige sneeuw en de Mount Ngauruhoe.

Hoofdstad
De hoofdstad van Nieuw Zeeland is Wellington.

Oppervlakte
275.042 km2

Aantal inwoners
4.510.327 (2017)

Grenst aan
Noorden: Zuidelijk deel van de Grote Oceaan

Oosten: Zuidelijk deel van de Grote Oceaan
Zuiden: Zuidelijk deel van de Grote oceaan
Westen: Tasman Zee

Taal
De voertaal is Engels en Maori.

Sport
Rugby

– Cricket
– Golf
– Bungee jumpen

Veiligheid
Nieuw Zeeland is een zeer veilig land om in te reizen per auto of camper. Net zoals in Nederland dient u echter altijd op uw spullen te passen, vooral in de grotere steden. Het criminaliteitscijfer ligt echter zeer laag. Wij adviseren u de paspoorten en uw geld te bewaren in de kluis van het hotel (indien aanwezig). Let op: in Nieuw Zeeland wordt aan de linkerkant gereden.

Roken/niet roken
Er is een algeheel rookverbod in o.a. restaurants, publieke gebouwen en theaters. Restaurants dienen minimaal 1 rookvrije ruimte te hebben. In de praktijk is dit niet te vinden, waardoor de restaurants rookvrij zijn.

Elektriciteit
Het voltage in Nieuw Zeeland is 230V. U heeft een verloopstekker nodig.

Voltage

Frequentie

Type stekker

240 V

50 Hz

I

Inentingen
Voor Nieuw Zeeland zijn geen inentingen nodig. De hygiënenormen zijn erg hoog. Ziektes als Malaria komen er niet voor.

Religie
Bijna 75% is Christelijk

Geld/Bankzaken

Valuta
De valuta in Nieuw Zeeland is de Dollar. De waarde van 1 Euro is ca. NZ$ 1,48. U kunt Euro’s overal wisselen. Ook kunt u pinnen bij alle banken, indien uw pas is voorzien van het Cirrus teken. Creditcards worden overal geaccepteerd. Soms heeft u uw pincode bij uw creditcard nodig.

Prijsindicatie
In Nieuw Zeeland lopen de prijzen voor horeca uiteen. Een bagel met koffie kost ongeveer NZ$ 5,-. Een hamburger in een restaurant kost ca. NZ$ 10,- . Buiten de hotels kunt u vaak voordeliger eten.

Gemiddelde kosten

Ontbijt NZ$ 15,-
Lunch NZ$ 20,-
Diner NZ$ 30,-
Koffie NZ$ 2,-
Bier NZ$ 3,-
Frisdrank NZ$ 2,-

Fooien
In Nieuw Zeeland is het gebruikelijk om een fooi te geven. U dient hierbij rekening te houden met ca. 10% van de rekening (eten/drinken). In de hotelkamers ongeveer NZ$ 2,- per dag.

Feestdagen

01 en 02 januari Nieuwjaarsdag
06 februari Waitangi dag
25 april Anzac dag
03 juni Queen’s birthday
21 oktober Dag van de arbeid
25 en 26 december Kerstmis


Beste tijd
Nieuw Zeeland kunt u het beste bezoeken de tussen de maanden september tot en met maart/april. Omdat het onder de evenaar ligt, is het er zomer gedurende onze winter.

Reistijd
Nieuw Zeeland ligt ver van Nederland vandaan. Houd rekening met een totale reistijd van minimaal 24 uur. Daarom adviseren we u om, zowel op de heen- als de terugweg, te overnachten in Azië. In ongeveer 13 uur vliegt u naar uw bestemming in Azië, vervolgens heeft u daar gemiddeld 3 uur overstaptijd. Daarna vliegt u in 9 uur door naar uw bestemming in Nieuw-Zeeland.

Tijdsverschil
Alleen van november tot begin maart is er verschil van 12 uur in Nieuw-Zeeland, de rest van de maanden is dit 10 uur.

Bagage
Indien u economy class vliegt, mag u 23 kg bagage meenemen. Dit geldt voor Singapore Airlines, Malaysia Airlines, Cathay Pacific, Qantas.

Douane
Het is niet toegestaan om eten en drinken mee te nemen in of uit Nieuw Zeeland, aangezien men erg waakt voor “besmettingen”.

Paspoort en visa
U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat geldig is tot en met 3 maanden na terugkomst in Amsterdam. U heeft tevens een toeristenvisum nodig om Nieuw Zeeland binnen te komen. Dit wordt in het vliegtuig verstrekt. Uw kinderen dienen eveneens in het bezit te zijn van een eigen paspoort en een visum.

Vertrekbelasting
Alle luchthaven en veiligheidsbelastingen zijn inbegrepen bij de ticket prijzen.

Aanvlieghavens
U kunt vliegen naar Auckland, Christchurch en Wellington. Verder kunt u uiteraard naar vele binnenlandse steden vliegen.

Vervoer ter plaatse
Trein: treinvervoer in Nieuw Zeeland is beperkt mogelijk. Enkel de grote steden zijn verbonden per spoor. U heeft hierbij geen mogelijkheden om in interessante plaatsen uit te stappen. Het reizen per trein is wel comfortabel

Bus: alle grote steden zijn per bus te bereiken, wij adviseren echter niet om met kinderen per bus te reizen maar per huurauto.
Taxi: In de grote steden is het zeer gebruikelijk en voordelig om gebruik te maken van een taxi.
Binnenlandse vluchten: zoals we in Nederland de trein/bus kennen, wordt door de grote afstanden in Nieuw Zeeland het vliegtuig gebruikt. Uiteraard adviseren we u zoveel mogelijk per vliegtuig of auto/camper te reizen.

Rijbewijs
U dient in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en een internationaal rijbewijs.

Klimaat
De seizoenen in Nieuw Zeeland zijn tegenovergesteld aan Nederland.

Zo duurt de lente van september tot november, de zomer van december tot februari, de herfst van maart tot mei en de winter van juni tot augustus.
Er is een gematigd zeeklimaat en van het noorden naar het zuiden wordt het steeds kouder.
Het noorden kent een tropisch klimaat. In de hoge bergen ligt het gehele jaar sneeuw.

Zonnebescherming
In Nieuw Zeeland schijnt de zon feller dan in Nederland. Gebruik factor 20 als minimale beschermingsfactor tegen de schadelijke UV straling van de zon. Houd rekening met het huidtype van uw kind. Blijf uit de zon tussen 11.00 uur en 15.00 uur. Neem een zonneparaplu mee als u met een baby reist.

Kleding
De nachten kunnen koud en dagen soms zeer warm zijn, afhankelijk van de periode en plaatsen waar u naar toe gaat. Maar een vest is geen overbodige luxe, zeker als u ook per camper reist.

Eten en drinken
De Nieuw-Zeelandse keuken lijkt erg op die van de Britse keuken.Door de vele Aziatische bewoners zijn er ook veel invloeden uit deze keuken terug te vinden. De Maori’s hebben een feestmaaltijd dat ‘hangi’ heet: groente, vis en vlees, en wordt gaar gestoomd in warme stoomputten. Dit kunt u op het noordelijke eiland Rotorua tegenkomen.

Ontbijt
De Nieuw Zeelanders eten in de zomer als ontbijt toast, cornflakes, vers fruit en vruchtensappen. In de winter wordt er veel pap of Weet-Bix met warme melk gegeten, maar ook eieren, bacon, gebakken tomaten en champignons en zelfs pannenkoekjes. Hier wordt koffie of thee bij gedronken.

Nieuw Zeeland

Reviews

Australië
Familie Krop – Draaijer in Nieuw-Zeeland en Australië
We zijn inmiddels 2,5 weken terug en heb al sinds het eerste...
Nieuw Zeeland
Familie Wessels in Nieuw Zeeland
Hi Bart, Excuses voor het ontzettend late antwoord! Na terugkomst meteen de...
Nieuw Zeeland
Familie De Korte – Arntz in Nieuw-Zeeland
Hoi Travelnauts, We hebben een reisblog gemaakt op http://maartjearntz.reislogger.nl/. Daar plaatsen we...
Nieuw Zeeland
Familie Hoeijmans in Nieuw-Zeeland
Hallo, Wij zijn weer veilig thuis na onze schitterende reis van 6...