Waar wilt u heen?
Vertrek datum tussen

Nieuw Zeeland

Noordereiland; Waar cultuur natuur ontmoet

Beleef de afwisselende natuur en de Maori-cultuur in op het Noordereiland. Het eiland biedt vele uitgestrekte heuvellandschappen, verlaten stranden en mogelijkheden om schitterende dagwandelingen te maken. Ten noorden van Auckland bevindt zich de Bay of Islands waar direct één van de hoogtepunten van de reis voor uw kinderen plaats kan vinden: zwemmen met dolfijnen! Ook een bezoek aan noordelijkste punt van Nieuw Zeeland, Cape Reinga, behoort tot de mogelijkheden. In Waitomo ontdekt u een boeiende ondergrondse wereld; een sterrenhemel van gloeiwormpjes is een verrassend en adembenemende ervaring tegelijk. Voor de wandelaars is een bezoek aan het Tongariro Nationaal Park een must. Dit vulkanisch maanlandschap biedt een mooie dagwandeling over kleurrijke en boomloze bergtoppen, langs helder blauwe meren en over uitgestrekte vlaktes. Bezoek de havenstad Napier en het Taupo meer. In Rotorua, de Maori hoofdstad van het land, maakt u kennis met de Maori cultuur, en kunt u relaxen in één van de vele natuurlijke hot water pools. Sluit uw reis af op het onbekende schiereiland Coromandel. Graaf u eigen warmwaterbron op het strand of ga opzoek naar de hobbithuizen! Tijdens de reis brengt u alleen een bezoek aan het Noordereiland en verblijft u zoveel mogelijk in ruime appartementen. De reis is geschikt voor families met kinderen van alle leeftijden en biedt een onuitputtelijke inspiratie voor zowel de natuurlief – als cultuurliefhebbers.

Dag 1 Vertrek
Dag 2 Aankomst Auckland
Dag 3 Auckland
Dag 4 Auckland – Bay of Islands (Reisafstand: 230 km., circa 3 uur rijden)
Dag 5 Bay of Islands
Dag 6 Bay of Islands – Waitomo (Reisafstand: 420 km., circa 5 uur rijden)
Dag 7 Waitomo – Tongariro Nationaal Park (Reisafstand: 160 km., circa 2 uur rijden)
Dag 8 Tongariro Nationaal Park
Dag 9 Tongariro Nationaal Park – Napier (Reisafstand: 240 km., circa 4,5 uur rijden)
Dag 10 Napier – Taupo (Reisafstand: 160 km., circa 2 uur rijden)
Dag 11 Taupo – Rotorua (Reisafstand: 80 km., circa 1 uur rijden)
Dag 12 Rotorua
Dag 13 Rotorua – Coromandel (Reisafstand: 210 km., circa 3 uur rijden)
Dag 14 Coromandel
Dag 15 Coromandel – Auckland (Reisafstand: 220 km., circa 3 uur rijden)
Dag 16 Auckland – Amsterdam
Dag 17 Aankomst Amsterdam

Uiteraard kunnen wij voor u deze reis inkorten of juist verlengen en naar geheel naar wens aanpassen. Wilt u de reis in omgekeerde volgorde afleggen of uitbreiden met een bezoek aan het Zuidereiland, dan kan dat natuurlijk ook.

Nieuw Zeeland

Programma

Dag 1
Vertrek

U vertrekt vanuit Amsterdam (of Brussel/Düsseldorf) naar Nieuw-Zeeland. Het is een lange vlucht, die zo’n 24 uur in beslag neemt.

Dag 2
Aankomst Auckland
Verblijf in appartement of hotel in Auckland

Na aankomst in Auckland wordt u ontvangen door onze lokale vertegenwoordiging die u naar uw hotel brengt.

Dag 3
Auckland
Verblijf in appartement of hotel in Auckland

Vandaag heeft de hele dag om de stad te ontdekken. Auckland is de grootste stad van Nieuw-Zeeland, waar meer dan een kwart van de Nieuw-Zeelandse bevolking woont. Buitenlandse invloeden hebben de stad een kosmopolitisch karakter gegeven. Auckland is gebouwd op verschillende kleine vulkanen die de stad een bijzondere uitstraling geven. De bijnaam luidt ‘City of Sails’ vanwege de vele zeiljachten die in de twee havens rondom de stad liggen. Kortom, er valt genoeg te beleven!

Tips in Auckland
Er zijn veel leuke activiteiten voor kinderen te vinden. Zo geeft de hoogste toren van de stad, de Sky Tower u een prachtig uitzicht over de stad en de echte waaghalzen kunnen een bungee jump maken (vanaf 10 jaar). En wat dacht u van een beklimming van de bekendste brug van Nieuw-Zeeland: de Auckland Harbour Bridge (vanaf 7 jaar)? Niet alleen heeft u een prachtig uitzicht over de haven en de stad, maar zo’n brug van dichtbij bekijken is ook een avontuur op zich. De Auckland Zoo heeft de grootste collectie dieren van Nieuw-Zeeland. Hier kunt u het nationale icoon van het land, de kiwi vogel, van dichtbij bekijken. Deze vogel is erg schuw en in het wild zeer moeilijk te spotten.

Nog een aanrader is Kelly Tarlton’s Underwaterworld. U kunt hier pinguïns, roggen, schildpadden en nog veel dieren meer bewonderen. Sinds kort zijn er ook tijgerhaaien te zien. U kunt hier ook met haaien en pijlroggen gaan duiken!  

Sportliefhebbers kunnen terecht in het Eden Park Stadium, u kunt hier een rugbywedstrijd van de  Auckland Blues bij wonen. Of een klassieke, maar soms lastig te volgen, cricketwedstrijd.

Dag 4
Auckland – Bay of Islands (Reisafstand: 230 km., circa 3 uur rijden)
Verblijf in appartement of hotel in Paihia

U haalt uw huurauto op en begint de reis over het Noordereiland. U verlaat de stad in noordelijke richting en rijdt naar Paihia, een gemoedelijke plaats aan de Bay of Islands, met een lange boulevard waar volop leuke eetgelegenheden te vinden zijn. Tijdens de mooie rit naar het noordelijkste deel van Nieuw-Zeeland passeert u prachtige uitzichten en spectaculaire baaien. De Bay of Islands is een subtropisch gebied met vele groene eilandjes, witte stranden en verlaten baaien.

Dag 5
Bay of Islands
Verblijf in appartement of hotel in Paihia

U heeft een vrij in te delen dag voor de boeg, maar vervelen hoeft u zich niet! Door de ligging biedt het gebied vele mogelijkheden. Gaat u vandaag het water op? Kiest u ervoor om met uw gezin het noordelijkste deel van het land te verkennen? Of neemt u vandaag een frisse duik in het water? We hebben onze tips voor u bij op een rijtje gezet.

Dolfijnen spotten
Kunnen uw kinderen goed zwemmen? Duik dan het water in en ga zwemmen met dolfijnen, een unieke ervaring die iedereen nog lang bij zal blijven! Met boot vaart u door de schitterende baaien waar de dolfijnen u al tegemoet komen zwemmen. Zodra de dolfijnen gespot zijn en de boot stil ligt, springt u het water in. Ook leuk voor het hele gezin is een boottocht langs de prachtige kust. Vaar langs de vele kleine eilandjes, verlaten baaien, kliffen en grotten en wellicht spot u ook tijdens deze tocht nog dolfijnen. Iets heftiger, maar wel zo leuk voor de avonturiers onder u: stap aan boord van de Excitor, een ‘powerboat’ die u met hoge snelheid door het Bay of Islands Maritieme Park voert. Wie weet spot u onderweg ook nog walvissen, zeehonden, dolfijnen, pinguïns en andere zeedieren.

Wilt u het rustiger aan doen, dan kunt u per ferry een bezoek brengen aan het koloniale Russell. In het Pompallier House ziet u hoe boeken werden gemaakt door de vroege rooms-katholieke missionarissen. Of maak een korte wandeling naar het uitkijkpunt, vanwaar u een schitterend zich heeft over de Bay of Islands. Als dagexcursie kunt u ook naar het noordelijkste puntje van Nieuw-Zeeland rijden. In Cape Reinga komen de Stille Oceaan en de Tasman Zee bij elkaar met soms spectaculaire botsingen van golven tot gevolg. Het herkenningspunt van Cape Reinga is de vuurtoren die hier al eeuwen lang de wacht houdt.

Dag 6
Bay of Islands – Waitomo (Reisafstand; 420 km., circa 5 uur rijden)
Verblijf in appartement of hotel in Waitomo

Vandaag heeft u een lange rit voor de boeg, dus vroeg uit de veren! U reist naar Waitomo waar u één nacht verblijft. Onderweg reist u door glooiende groene landschappen en ontmoet u vast en zeker de talloze schapen die Nieuw-Zeeland rijk is.

Dag 7
Waitomo – Tongariro Nationaal Park (Reisafstand: 160 km., circa 2 uur rijden)
Verblijf in appartement op hotel in het Tongariro Nationaal Park

Op naar de glimwormen in Waitomo!

Glimwormen, grotten en geisers
Kinderen vinden grotten vaak ontzettend interessant, maar de grotten van Waitomo zijn wel heel bijzonder. In deze donkere druipsteengrotten lichten duizenden wormen op en lijkt het alsof u onder een heldere sterrenhemel staat! Maar dat is nog niet alles. Voor de oudere kinderen is het leuk om met watertube de ondergrondse rivier in te springen en onder de sterrenhemel van glimwormen door de grot te dobberen. Houdt u liever de voeten droog, dan zijn er ook mogelijkheden om een spannende grotwandeling of ontspannen boottocht te maken.

Na het bezoek aan de Waitomo grotten vervolgt u uw reis naar het Tongariro Nationaal Park.  Dit park staat bekend om het vulkanische maanlandschap, met besneeuwde bergtoppen en azuurblauwe bergmeren.

Dag 8
Tongariro Nationaal Park
Verblijf in appartement op hotel in het Tongariro Nationaal Park

Lord of the Rings
Maak vandaag kennis met het Tongariro Nationaal Park. In dit kale maanlandschap steken de gekleurde bergtoppen sterk af tegen de helder blauwe lucht. Wellicht herkent u de hoogste bergtop wel! Deze berg diende namelijk als decor voor Mount Doom in The Lord of the Rings! Wandelaars kunnen hier prima uit de voeten en ontdekken dat achter de toppen fel blauwe en groene bergmeren verscholen liggen. Voor de echte wandelaars is Tongariro Crossing een absolute must. De wandeling, zonder begeleiding maar met duidelijke bewegwijzering, neemt een goede 8 uur in beslag en brengt u top waar u een schitterend uitzicht heeft over de omgeving (voor kinderen vanaf 11 jaar). Wanneer u vroeg vertrekt, kunt u een uitstapje maken en Mount Doom beklimmen.

Dag 9
Tongariro Nationaal Park – Napier (Reisafstand: 240 km., circa 4,5 uur rijden)
Verblijf in appartement op hotel in Napier

Een lange rit staat vandaag op het programma, maar wel een mooie. Wij adviseren u de route via Taihape te nemen. Via een smal landweggetje reis u door de groene heuvels, langs schapenweiden en fruitboomgaarden naar Napier.

Napier is de plaats waar kinderen pinguïns, schildpadden en de beroemde kiwi-vogel kunnen zien. In het National Aquarium zijn deze en nog vele bijzondere dieren te bewonderen. Een aanrader is om tijdens etenstijd van de kiwi en pinguïns een kijkje te nemen. Kinderen mogen dan zelf deze dieren een hapje eten geven!

Even buiten Napier ligt Cape Kidnappers, waar grote kolonies Jan van Genten op rotsen leven. Een schitterend gezicht om zoveel vogels bij elkaar te zien op deze bijzondere rotsformatie.

Napier staat ook bekent om haar art deco architectuur, waarmee de stad als eerste locatie van Nieuw Zeeland genomineerd werd voor de UNESCO Werelderfgoed-lijst. Door een hevige aardbeving in 1931 werd het centrum van de stad met de grond gelijk gemaakt. De stad herpakte zich en bouwde het centrum in de destijds populaire art deco stijl volledig op. Naast de architectuur is de regio ook bekent vanwege de wijn- en fruitproductie.

Dag 10
Napier – Taupo (Reisafstanden: 145 km., circa 2 uur rijden)
Verblijf in appartement op hotel in Taupo

Een korte rit vandaag naar Taupo. En dat is maar goed ook, want in Taupo hoeft u zich vandaag niet te vervelen. Dankzij haar ligging aan het gelijknamige meer, is Taupo een uitstekende uitvalsbasis voor leuke activiteiten. Voor de kinderen biedt het meer vele mogelijkheden. Uw kinderen kunnen hier zeilen, kanovaren of een visexcursie maken. Maar natuurlijk kunt u ook genieten van de vele kleine strandjes om het meer, afgewisseld met een frisse duik in het zuivere water.

Voor spectaculaire natuurverschijnselen gaat u naar Wairakei park, vijf minuten buiten Taupo. Hier bevinden zich de Huka Falls en The Craters of the Moon, die tegen een kleine vergoeding te bezichtigen zijn.

Dag 11
Taurp – Rotorua (Reisasfstand: 80 km., circa 1 uur rijden)
Verblijf in appartement of hotel in Rotorua

De reis zet zich voort richting het noorden, naar Rotorua. Onderweg kunt u een tocht over de Waikato River  maken per wild-water-raft of met een sensationele River Jet Boat!

Rotorua is een kuuroord aan de oever van het gelijknamige meer. Schrik niet als u de auto uitstapt, want de altijd aanwezig geur van rotte eieren komt u direct tegemoet! Ondanks dat is Rotorua de meest bezochte stad van Nieuw-Zeeland. Het is dan ook de bron van deze geur die de bezoekers hier naar toe lokt. Het gebied ligt in het centrum van het nog altijd actieve vulkanisch plateau en is bekend om zijn geothermische activiteit. Zo spuiten geisers heet water uit de grond, koken de modderpoelen rustig voort en kunt u genieten van de natuurlijke warmwaterbronnen en stromen er warmwater rivieren door de omgeving. Het landschap krijgt een extra mysterieus tintje door de stoom die hier en daar uit de aarde opstijgt.

Dag 12
Rotorua
Verblijf in appartement of hotel in Rotorua

Naast de thermale activiteiten en geneeskrachtige minerale bronnen heeft Rotorua nog een toeristentrekker: de Maori cultuur. De Maori cultuur is hier nadrukkelijk aanwezig en nergens in Nieuw-Zeeland vindt u zoveel Maori uitingen bij elkaar. Rotorua wordt al sinds de 14e eeuw bewoond door de Maori. Zij hebben ook de naam aan Rotorua gegeven. Deze betekent letterlijk: ‘Het tweede meer’: “roto” betekent meer en “rua” betekent twee.

Vandaag de dag kunt u zelf de Maori cultuur beleven en zelfs letterlijk proeven. In de verschillende oude gemeenschapshuizen heeft u de mogelijk om de eeuwenoude cultuur te ervaren, door het bijwonen van ceremoniële dansen en concerten. Geniet aan het einde van de voorstelling van een ‘Hangi’, een traditionele Maori maaltijd die in een kuil in de grond gestoofd wordt. Ook is er veel kunst en architectuur te vinden.

Dag 13
Rotorua – Coromandel (Reisafstand: 210 km., circa 3 uur rijden)
Verblijf in appartement of hotel in Coromandel

In de loop van de ochtend verlaat u Rotorua De Lord of the Ring fans kunnen onderweg  een stop maken bij Hobbitland, waar de beroemde huisjes van de Hobbits zich bevinden. De Coromandel is een nog onontdekt schiereiland, gelegen tussen de Golf van Hauraki en de Atlantische Oceaan. U verblijft hier de komende twee nachten.

Dag 14
Coromandel
Verblijf in appartement of hotel in Coromandel

Vandaag kunt u dit nog onontdekte gebied gaan verkennen. Breng een bezoek aan hot water beach! Bij laagwater kunnen de kinderen een eigen warm modderbad op het strand graven. Graaf een kuil in het zand en de warme modder komt u al snel tegemoet. Wees niet bang om vies te worden, want met een heerlijke duik in het heldere water is de modder zo weer weggespoeld.

Neem een kijkje bij de Cathedral Cove en ontdek al snorkelend de onderwaterwereld. Herkent u trouwens de indrukwekkende rotsformatie? Deze is terug te zien in de openingsscene van de film ‘De Kronieken van Narnia’. Een mooie wandeling kan hier uiteraard ook gemaakt worden. De Coastal Walkway tussen Fletcher Bay en Stony Bay biedt schitterende uitzichten over de kustlijn en binnenlanden.

Dag 15
Coromandel – Auckland (Reisafstand: 220 km., circa 3 uur rijden)
Verblijf in appartement of hotel in Auckland

Vandaag rijdt u weer terug naar Auckland. Hier verblijft u nog een nacht in hetzelfde hotel als bij aankomst. Als u nog tijd over heeft, kunt u nog een bezoek brengen aan het centrum en de laatste souvenirs inslaan.

Dag 16
Auckland – Amsterdam

Vandaag levert u uw huurauto in op de luchthaven van Auckland en vliegt u weer terug naar Nederland (of België/Duitsland).      

Dag 17
Amsterdam

Na een lange vlucht komt u vandaag in de ochtend aan in Amsterdam waarna het nagenieten van uw onvergetelijke reis gaat beginnen!

Uiteraard kunnen wij voor u deze reis inkorten of juist verlengen en naar geheel naar wens aanpassen. Wilt u de reis in omgekeerde volgorde afleggen of uitbreiden met een bezoek aan het Zuidereiland, dan kan dat natuurlijk ook.

 

Nieuw Zeeland

Prijzen

Inclusief:
– Vliegtickets
– Overnachtingen in de aangegeven appartementen/hotels
– Autohuur

Exclusief:
– Fooien
– Persoonlijke uitgaven.
– Maaltijden
– Optionele excursies, uiteraard naar wens te reserveren.
– Toegang Nationale Parken

Nieuw Zeeland

Praktisch

Geschiedenis
Nieuw-Zeeland is ontstaan door twee vulkaanuitbarstingen. De eerste zo’n 30.000 jaar geleden en de andere in het jaar 181 na Chr. De eerste mensen uit Polynesië, de Maori’s, vestigden zich er vanaf ongeveer 500 na Chr. De eerste Europeanen, onder leiding van de Hollandse zeevaarder Abel Tasman, kwamen rond 1642 aan land. Hij gaf het land de naam “Statenland”. Later werd deze naam veranderd in “Nova Zeelandia”, naar de provincie Zeeland.

Het duurde alleen nog tot 1769 tot de eerste Europeanen zich er vestigden. Dit was James Cook. Na vele oorlogen tussen de oorspronkelijke bewoners en de Europeanen, is er in 1840 een verdrag getekend, waarbij Nieuw-Zeeland een onafhankelijke Britse kolonie werd. Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw is Nieuw-Zeeland steeds meer onafhankelijker geworden.

Nieuw-Zeeland heeft een weergaloze overdaad aan ongerepte natuur te bieden en bestaat uit een Noorder- en Zuidereiland en een reeks kleinere eilanden de Chathameilanden. De bevolking stamt voor meer dan 90% af van Britse kolonisten. De manier van leven is onmiskenbaar Engels. De oorspronkelijke bewoners zijn de Maori`s. Pas in de 20e eeuw hebben o.a. door de verbeterde medische zorg en de officiële erkenning en de bevordering van de traditionele Maoricultuur, ertoe bijgedragen, dat de Maori`s als bevolkingsgroep zijn blijven bestaan. Tegenwoordig bestaat 10% van de bevolking uit Maori`s.

Welington is de hoofdstad en is gelegen op het Noordereiland. Hier zetelt de regering. De stadskern wordt gedomineerd door fraaie Victoriaanse bouwwerken, zoals de Victoria universiteit, parlementsgebouw, en de kathedraal. Op het Noordereiland liggen de vruchtbare graslanden en actieve vulkanen, zoals de Mount Egmont aan de westkust, Ruapehu met zijn eeuwige sneeuw en de Mount Ngauruhoe.

Hoofdstad
De hoofdstad van Nieuw Zeeland is Wellington.

Oppervlakte
275.042 km2

Aantal inwoners
4.510.327 (2017)

Grenst aan
Noorden: Zuidelijk deel van de Grote Oceaan

Oosten: Zuidelijk deel van de Grote Oceaan
Zuiden: Zuidelijk deel van de Grote oceaan
Westen: Tasman Zee

Taal
De voertaal is Engels en Maori.

Sport
Rugby

– Cricket
– Golf
– Bungee jumpen

Veiligheid
Nieuw Zeeland is een zeer veilig land om in te reizen per auto of camper. Net zoals in Nederland dient u echter altijd op uw spullen te passen, vooral in de grotere steden. Het criminaliteitscijfer ligt echter zeer laag. Wij adviseren u de paspoorten en uw geld te bewaren in de kluis van het hotel (indien aanwezig). Let op: in Nieuw Zeeland wordt aan de linkerkant gereden.

Roken/niet roken
Er is een algeheel rookverbod in o.a. restaurants, publieke gebouwen en theaters. Restaurants dienen minimaal 1 rookvrije ruimte te hebben. In de praktijk is dit niet te vinden, waardoor de restaurants rookvrij zijn.

Elektriciteit
Het voltage in Nieuw Zeeland is 230V. U heeft een verloopstekker nodig.

Voltage

Frequentie

Type stekker

240 V

50 Hz

I

Inentingen
Voor Nieuw Zeeland zijn geen inentingen nodig. De hygiënenormen zijn erg hoog. Ziektes als Malaria komen er niet voor.

Religie
Bijna 75% is Christelijk

Geld/Bankzaken

Valuta
De valuta in Nieuw Zeeland is de Dollar. De waarde van 1 Euro is ca. NZ$ 1,48. U kunt Euro’s overal wisselen. Ook kunt u pinnen bij alle banken, indien uw pas is voorzien van het Cirrus teken. Creditcards worden overal geaccepteerd. Soms heeft u uw pincode bij uw creditcard nodig.

Prijsindicatie
In Nieuw Zeeland lopen de prijzen voor horeca uiteen. Een bagel met koffie kost ongeveer NZ$ 5,-. Een hamburger in een restaurant kost ca. NZ$ 10,- . Buiten de hotels kunt u vaak voordeliger eten.

Gemiddelde kosten

Ontbijt NZ$ 15,-
Lunch NZ$ 20,-
Diner NZ$ 30,-
Koffie NZ$ 2,-
Bier NZ$ 3,-
Frisdrank NZ$ 2,-

Fooien
In Nieuw Zeeland is het gebruikelijk om een fooi te geven. U dient hierbij rekening te houden met ca. 10% van de rekening (eten/drinken). In de hotelkamers ongeveer NZ$ 2,- per dag.

Feestdagen

01 en 02 januari Nieuwjaarsdag
06 februari Waitangi dag
25 april Anzac dag
03 juni Queen’s birthday
21 oktober Dag van de arbeid
25 en 26 december Kerstmis


Beste tijd
Nieuw Zeeland kunt u het beste bezoeken de tussen de maanden september tot en met maart/april. Omdat het onder de evenaar ligt, is het er zomer gedurende onze winter.

Reistijd
Nieuw Zeeland ligt ver van Nederland vandaan. Houd rekening met een totale reistijd van minimaal 24 uur. Daarom adviseren we u om, zowel op de heen- als de terugweg, te overnachten in Azië. In ongeveer 13 uur vliegt u naar uw bestemming in Azië, vervolgens heeft u daar gemiddeld 3 uur overstaptijd. Daarna vliegt u in 9 uur door naar uw bestemming in Nieuw-Zeeland.

Tijdsverschil
Alleen van november tot begin maart is er verschil van 12 uur in Nieuw-Zeeland, de rest van de maanden is dit 10 uur.

Bagage
Indien u economy class vliegt, mag u 23 kg bagage meenemen. Dit geldt voor Singapore Airlines, Malaysia Airlines, Cathay Pacific, Qantas.

Douane
Het is niet toegestaan om eten en drinken mee te nemen in of uit Nieuw Zeeland, aangezien men erg waakt voor “besmettingen”.

Paspoort en visa
U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat geldig is tot en met 3 maanden na terugkomst in Amsterdam. U heeft tevens een toeristenvisum nodig om Nieuw Zeeland binnen te komen. Dit wordt in het vliegtuig verstrekt. Uw kinderen dienen eveneens in het bezit te zijn van een eigen paspoort en een visum.

Vertrekbelasting
Alle luchthaven en veiligheidsbelastingen zijn inbegrepen bij de ticket prijzen.

Aanvlieghavens
U kunt vliegen naar Auckland, Christchurch en Wellington. Verder kunt u uiteraard naar vele binnenlandse steden vliegen.

Vervoer ter plaatse
Trein: treinvervoer in Nieuw Zeeland is beperkt mogelijk. Enkel de grote steden zijn verbonden per spoor. U heeft hierbij geen mogelijkheden om in interessante plaatsen uit te stappen. Het reizen per trein is wel comfortabel

Bus: alle grote steden zijn per bus te bereiken, wij adviseren echter niet om met kinderen per bus te reizen maar per huurauto.
Taxi: In de grote steden is het zeer gebruikelijk en voordelig om gebruik te maken van een taxi.
Binnenlandse vluchten: zoals we in Nederland de trein/bus kennen, wordt door de grote afstanden in Nieuw Zeeland het vliegtuig gebruikt. Uiteraard adviseren we u zoveel mogelijk per vliegtuig of auto/camper te reizen.

Rijbewijs
U dient in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en een internationaal rijbewijs.

Klimaat
De seizoenen in Nieuw Zeeland zijn tegenovergesteld aan Nederland.

Zo duurt de lente van september tot november, de zomer van december tot februari, de herfst van maart tot mei en de winter van juni tot augustus.
Er is een gematigd zeeklimaat en van het noorden naar het zuiden wordt het steeds kouder.
Het noorden kent een tropisch klimaat. In de hoge bergen ligt het gehele jaar sneeuw.

Zonnebescherming
In Nieuw Zeeland schijnt de zon feller dan in Nederland. Gebruik factor 20 als minimale beschermingsfactor tegen de schadelijke UV straling van de zon. Houd rekening met het huidtype van uw kind. Blijf uit de zon tussen 11.00 uur en 15.00 uur. Neem een zonneparaplu mee als u met een baby reist.

Kleding
De nachten kunnen koud en dagen soms zeer warm zijn, afhankelijk van de periode en plaatsen waar u naar toe gaat. Maar een vest is geen overbodige luxe, zeker als u ook per camper reist.

Eten en drinken
De Nieuw-Zeelandse keuken lijkt erg op die van de Britse keuken.Door de vele Aziatische bewoners zijn er ook veel invloeden uit deze keuken terug te vinden. De Maori’s hebben een feestmaaltijd dat ‘hangi’ heet: groente, vis en vlees, en wordt gaar gestoomd in warme stoomputten. Dit kunt u op het noordelijke eiland Rotorua tegenkomen.

Ontbijt
De Nieuw Zeelanders eten in de zomer als ontbijt toast, cornflakes, vers fruit en vruchtensappen. In de winter wordt er veel pap of Weet-Bix met warme melk gegeten, maar ook eieren, bacon, gebakken tomaten en champignons en zelfs pannenkoekjes. Hier wordt koffie of thee bij gedronken.

Nieuw Zeeland

Reviews