Waar wilt u heen?
Vertrek datum tussen

Cambodja

Ontdek magisch Cambodja: Angkor Wat, strand en het dagelijkse leven

Cambodja is één van de meest kleurrijke landen in heel Azië. Het land biedt een afwisseling van wereldberoemde tempelcomplexen zoals Angkor Wat, tropische witte zandstranden, een zeer authentiek binnenland waar u even terug reist in de tijd en vele mogelijkheden om dit prachtige landschap te ontdekken: per fiets, boot of zelfs per ossenwagen. Deze rondreis door Cambodja beschikt over al deze ingrediënten en nog veel meer!

Wist u bijvoorbeeld dat u in de Mekong rivier op zoek kunt naar de zeldzame Irrawaddy dolfijn? Of dat u heel gemakkelijk kennis kunt maken met het dagelijkse leven door een nachtje bij een lokale familie te verblijven? Travelnauts biedt u een onvergetelijke reis waarin u niet alleen de highlights van het land bekijkt, maar ook echt kennis maakt met het bijzondere Cambodja. Een kijkje in de rijke maar toch pijnlijke geschiedenis van het land is daarbij onvermijdelijk, maar creëert meteen ook een groot respect voor de vriendelijke en hardwerkende Cambodjaanse bevolking. Het land is daarnaast zeer veilig en ademt een uitermate gastvrije sfeer.

Wij raden deze rondreis aan voor gezinnen die al eens eerder hebben kennisgemaakt met Azië en op zoek zijn naar een compleet nieuwe kijk op dit continent. Gezinnen met kinderen vanaf circa 8 jaar zullen het meest genieten van de reis, met name vanwege het grote culturele erfgoed in Cambodja. Deze 21-daagse rondreis is overigens gemakkelijk in te korten naar bijvoorbeeld een tweeweekse reis waarbij u zich iets meer beperkt tot de highlights en meest kindvriendelijke excursies.

Laat u gerust informeren over een rondreis die geheel op de wensen van uw gezin aansluit om kennis te maken met het magische Cambodja!

Reviews

Cambodja Collega Caro in Cambodja Travelnaut Caro vertelt over haar reis door Cambodja: “Het eerste wat ik dacht toen we Cambodja...
  • Fietstocht langs rijstvelden
  • Ballonvaart
  • Zwemmen
  • Irrawaddy dolfijnen
  • Tuk Tuk rit
  • Circusshow
  • Bounty stranden
  • Homestay bij mensen thuis
  • Tempels in de stijl van Indiana Jones

Overzicht van dag tot dag.

Dag 1 Aankomst Phnom Penh
Dag 2 Phnom Penh
Dag 3 Phnom Penh – Kampong Cham – Kratie
Dag 4 Kratie
Dag 5 Kratie – Kampong Thom
Dag 6 Kampong Thom – Siem Reap
Dag 7 Siem Reap
Dag 8 Siem Reap – Beng Mealea
Dag 9 Beng Mealea – Siem Reap
Dag 10 Siem Reap – Tonle Sap – Battambang
Dag 11 Battambang
Dag 12 Battambang – Phnom Penh
Dag 13 Phnom Penh – Takeo – Kep
Dag 14 Dagtrip naar Rabbit Island
Dag 15 Kep – Kampot – Sihanoukville
Dag 16 tot dag 20 Sihanoukville
Dag 20 Sihanoukville – Phnom Penh
Dag 21 Phnom Penh – Bangkok – Amsterdam

Cambodja

Programma

Uitgebreid overzicht

Dag 1
Aankomst Phnom Penh
Verblijf: The Kabiki Hotel

U komt aan op de luchthaven van Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Onze lokale agent haalt u op en brengt u naar uw hotel in het centrum van de stad.

Phnom Penh
Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja en telt circa 1,5 miljoen inwoners. Het straatbeeld is in eerste instantie typisch Aziatisch en wordt beheerst door grote auto’s, bromfietsen en tuk tuks. Maar al gauw merkt u een andere sfeer dan in veel andere Aziatische steden. U zult snel oog krijgen voor de vele Franse invloeden, zoals de boulevard, het Franse huis bij het Koninklijk Paleis, het postkantoor en de architectuur van diverse grote gebouwen. De hoogtepunten zijn onder meer het Koninklijk Paleis met de Zilveren Pagode, het Nationaal Museum en Wat Phnom Hill.’s Avonds is het leuk om over de boulevard (Preah Sisovath Quay) te slenteren. De jeugd staat hier en daar te dansen op moderne muziek en u vindt er marktjes, tientallen terrasjes en vele restaurants.

‘Wat’ moet u weten in Cambodja?
Bepaalde namen en woorden komen telkens terug tijdens uw rondreis. Zo is het goed om te weten dat:

* Het woord ‘Wat’ staat voor een Boeddhistische tempel. Indien u een bezoek brengt aan ‘Nokor Wat’ of ‘Wat Phnom Hill’ weet u zeker dat het om een tempel gaat.
* ‘Khmer’ staat voor het volk dat de overgrote meerderheid vormt van de bevolking van Cambodja. De taal die wordt gesproken, wordt eveneens ‘Khmer’ genoemd. Niet te verwarren met het ‘Khmer-rijk’ (hierover vindt u meer informatie in de tekst over Angkor Wat) en de ‘Rode Khmer’, de communistische partij van Pol Pot.

The Kabiki Hotel
U verblijft in het Kabiki Hotel. Het hotel ligt in het centrum van Phnom Penh, tussen het Royal Palace en het Onafhankelijkheidsmonument in. Het hotel telt elf kamers en ondanks dat u zich midden in de stad bevindt, ligt The Kabiki in een zeer groene setting. Eerdere gasten omschreven het hotel als een ‘kleine rustige oase’ in het drukke Phnom Penh. Aanwezige faciliteiten zijn een restaurant met bar, WiFi, buitenzwembad en een zonneterras. Uw kamer beschikt over een televisie, internet en koelkast.

Inclusief ontbijt. 

Dag 2
Phnom Penh
Verblijf: The Kabiki Hotel

Vandaag staat een stadstour door Phnom Penh op het programma. U bezoekt het Koninklijk Paleis met de mooie kleurrijke daken, de Zilveren Pagode met haar vele zilveren tegels (vandaar de naam) en indrukwekkende Boeddhabeelden, het nationaal Museum en Wat Phnom Hill. Tussen de middag nuttigt u de lunch op eigen gelegenheid, waarna u opgehaald wordt voor een bezoekje aan de overdekte Russische markt en het Toul Sleng genocide museum. U komt hier voor het eerst in aanraking met de historie van Cambodja…

Een stukje Cambodjaanse geschiedenis…
Phnom Penh is tegenwoordig een mooie en levendige stad… maar kent een pijnlijke (recente) historie. Tijdens de Vietnam oorlog (1957-1975) werd er niet alleen gevochten in Vietnam, ook Laos en Cambodja waren vaak het toneel van gevechten en de Verenigde Staten bombardeerden het platteland – onder meer omdat hier veel geheime Vietnamese aanvoerroutes waren aangelegd. Vanwege de bombardementen trokken veel vluchtelingen naar de stad. Cambodja telt slechts twee grote steden, dus hoofdstad Phnom Penh was populair. In 1975 was de bevolking in de hoofdstad opgelopen tot meer dan 2 miljoen inwoners (op een totale bevolking van circa 7 miljoen mensen in Cambodja). Op 17 april van dat jaar, de dag van het Cambodjaanse Nieuwjaar, viel de stad en werd zij bezet door strijders van de Rode Khmer (Khmer Rouge). De Rode Khmer was de militaire tak van de Communistische Partij van het toenmalige Democratisch Kampuchea (nu Cambodja). 

Rode Khmer
De Rode Khmer, aan de macht van 1975 tot 1979 onder leiding van Pol Pot, had een revolutie voor ogen; Cambodja moest een agrarische staat worden waar de gehele bevolking collectief aan meewerkte. De steden werden per direct ontruimd en de bevolking werd gedwongen te verhuizen naar het platteland, waar ze in collectieve boerderijen moest werken; 12 tot 14 uur per dag, 7 dagen per week onder een slavendrijverregime en een minimaal rantsoen. Veel mensen uit de ‘hogere’ beroepsgroepen werden geëxecuteerd, vaak zonder enige reden of voor lichte vergrijpen. De Rode Khmer is verantwoordelijk voor de dood van ongeveer 1,7 tot 2 miljoen tussen 1975 en 1979, toen de Rode Khmer aan de macht was.

Tuol Sleng museum en de Killing Fields (optioneel)
Tijdens uw bezoek aan Cambodja, met name in Phnom Penh, is een confrontatie met het verleden onvermijdelijk, maar ook noodzakelijk om het land en haar bevolking te begrijpen. Om deze reden brengt u optioneel een bezoek aan het Tuol Sleng genocide museum. De Tuol Sleng gevangenis was oorspronkelijk een gewone middelbare school, maar werd door de Rode Khmer ingenomen en gebruikt als gevangenis en martelcentrum. Voor uzelf een ‘must’ om te zien, voor gezinnen met jongere kinderen; u kunt het bezoek kort houden en zonder een toelichting doet het grootste deel van het terrein nog steeds aan als een middelbare school.

Niet op het programma staat een bezoek aan de Killing Fields. Indien u zich verder wilt verdiepen in de geschiedenis van Cambodja en de Rode Khmer, kunt u een bezoek inplannen. De Killing Fields liggen 16 kilometer buiten het centrum van de hoofdstad en bestaan uit de overblijfselen van massagraven waar naar schatting tussen de 17.000 en 20.000 mensen om het leven zijn gebracht.

Einde van het Rode Khmer regiem
In het begin van 1979 werd de Rode Khmer door de Vietnamezen verdreven en mensen trokken langzamerhand weer terug naar de steden. De wederopbouw ging langzaam, door grote politieke instabiliteit en het ca. 3,5 jaren durende schrikbewind. De Cambodjanen zijn echter werklustige mensen met gemiddeld een relatief jonge leeftijd. De steden zijn opnieuw opgebouwd, de economie is langzaam weer op gang gekomen en ondanks dat veel mensen in armoede leven, wordt er hard gewerkt aan een betere toekomst voor het land. U proeft deze instelling vooral in een stad als Phnom Penh. De inwoners zijn blij met het groeiende toerisme omdat het hun economie stimuleert, waarderen uw interesse in het verleden van het land maar laten u ook graag de mooie plekjes van het land zien waar u kunt genieten van de prachtige omgeving en heerlijke ambiance.

Inclusief ontbijt.

Dag 3
Phnom Penh – Kampong Cham – Kratie
Verblijf: Sala Koh Trong Bungalows

Na het ontbijt wordt u opgehaald door uw gids/chauffeur en gaat uw rondreis van start. Uw eerste stop vindt plaats bij de rubberplantage van Chup; de grootste en meest bekende plantage in het land. Ooit was deze eigendom van de bekende Michelin Company. U vervolgt de reis naar de plaats Kampong Cham. Hier maakt u een tour door de stad, bezoekt u een lokale fabriek en maakt u kennis met het echte Cambodjaanse leven in een groene, waterrijke omgeving.

Ervaar het echte Cambodjaanse leven in Kampong Cham
Kampong Cham is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en is na Phnom Penh en Siem Reap de derde stad in Cambodja. Kampong Cham is nog niet erg ontwikkeld voor het toerisme, maar dat geeft de stad juist extra charme. In de stad zelf is het de moeite waard om de lokale markt te bezoeken. Hier koopt u de meest bijzondere etenswaren, zoals onbekende vruchten, vogelspinnen, levende vissen of varkenskoppen. Ten westen van de stad liggen twee bergen die bekend staan als ‘de mannenheuvel’ en ‘de vrouwenheuvel’; de Phnom Proh en de Phnom Srei. Op de top van deze heuvels vindt u verschillende tempels. Op Phnom Proh is het een drukte van belang met stalletjes en aapjes. De Phnom Srei heeft een ruïnetempel op de top waar geen monniken meer leven. Tussen de twee bergen ligt eveneens één van de vele ‘Killing Fields’, een stille getuige van de genocide gepleegd door de Rode Khmer. Ook Nokor Wat, een tempel gebouwd in de Khmerstijl, is een tempelruïne die aan deze periode doet denken. Tekeningen in de tempel laten zien hoe het eraan toeging tijdens het Rode Khmer bewind, erg indrukwekkend.

De lunch nuttigt u op eigen gelegenheid.

Rit per ossenwagen
U vervolgt de reis naar het plaatsje Kratie, een klein plaatsje gelegen in het noordoosten van Cambodja. Kratie ligt op een smalle heuvel aan de Mekong rivier en hier komt u nog beter in aanraking met het dagelijkse leven van de Cambodjaanse bevolking. U ziet onder meer de traditionele Khmer huisjes langs de kant van de rivier en vele ossenwagens die het straatbeeld bepalen. U stapt in één van de ossenwagens en laat u in Cambodjaanse stijl langs kleurrijke marktjes, Franskoloniale huisjes en religieuze pagodes rijden. Een onvergetelijke ervaring voor de kinderen! Vervolgens wordt u naar het hotel gebracht waar u lekker kunt ontspannen. 

Sala Koh Trong Bungalows
Deze middenklasse accommodatie is centraal gelegen op het Mekong River eilandje Koh Trong. Het eilandje wordt omgeven door strand en tussen mei en december is het mogelijk om hier te zwemmen, al is het Mekong water niet erg helder. Het hoofdgebouw telt vijf kamers, maar in 2011 zijn er in de tuin van het hotel enkele charmante houten bungalows bijgekomen die wij graag aan onze klanten adviseren. De inrichting is eenvoudig maar netjes. U kunt gebruik maken van het restaurant met Cambodjaanse keuken. Een zwembad is niet aanwezig en omdat de bungalows op palen zijn gebouwd, is deze accommodatie vooral geschikt voor gezinnen met iets oudere kinderen. Uiteraard hebben we leuke alternatieve accommodaties voor gezinnen met andere wensen, ook indien u liever in een hotel met zwembad verblijft.

Inclusief ontbijt. 

Dag 4
Kratie
Verblijf: Sala Koh Trong

Natuurlijk bent u niet alleen naar Kratie gekomen voor een kijkje in het dagelijks leven van de Cambodjanen. Er staat u vandaag een wel heel bijzondere trip te wachten: u gaat op zoek naar de zeldzame Irrawaddy dolfijnen!

Dolfijnen spotten: ga op zoek naar de bijzondere Irrawaddy dolfijn!
Irrawaddy dolfijnen zijn gedrongen, grijze dolfijnen met een karakteristieke kop, die voorkomen in zowel zout als zoet water op sommige plekken in Zuidoost-Azië. U wordt meegenomen naar Kampi, op 16 kilometer van Kratie gelegen, waar een kleine boot op u wacht. Vervolgens gaat u de Mekong rivier op en zult u de dolfijnen van dichtbij kunnen bewonderen. Een unieke ervaring! Geniet ook van de spectaculaire omgeving die naast de Mekong rivier ook uit Sambok Mountain en vele rijstvelden bestaat. 

Na de boottocht kunt u op eigen gelegenheid lunchen. 

In de middag staat een nieuwe boottocht op het programma; dit keer bezoekt u het eilandje Koh Trong en neemt u een kijkje bij de lokale drijvende markt. Koop gerust wat fruit en Cambodjaanse lekkernijen van de lokale bevolking, uw gids kan u vertellen welke etenswaren zeker de moeite waard zijn om eens te proberen.  

Logeren bij de lokale bevolking
Aansluitend wordt u teruggebracht naar uw hotel. Mocht u het leuk vinden om een nacht bij een Cambodjaans gezin door te brengen, geeft u dit dan gerust aan bij uw offerteaanvraag. Deze leuke mogelijkheid bieden wij namelijk aan in Kratie!

Inclusief ontbijt.

Dag 5
Kratie – Kampong Thom
Verblijf: Sambor Village Hotel

Na het ontbijt wordt u opgehaald en naar Kampong Cham gebracht, een plaats die halverwege de route van Phnom Penh naar Siem Reap ligt. Eerst heeft u echter nog enkele leuke stops op het programma staan.

Uw eerste stop vindt plaats in Kampong Cham. Hier kunt u lunchen op eigen gelegenheid en de eerder genoemde tempel Nokor Wat bezoeken. De tempelruïne is gebouwd in Khmerstijl en laat veel afbeeldingen zien uit de tijd dat Pol Pot en zijn Rode Khmer aan de macht waren.

Vervolgens wordt u via de prachtige tempelverzameling Sambor Prei Kuk naar de plaats Kampong Thom gebracht.

Fiets langs de onbekende jungletempels van Sambor Prei Kuk
Van Angkor Wat heeft u uiteraard eerder gehoord, maar voor de meeste mensen klinkt Sambor Prei Kuk onbekend. Het gaat echter om een prachtige verzameling van 129 tempels en tempelruïnes uit de 7e en 8e eeuw die u verspreid in de jungle aantreft. Ter plaatse kunt u een fietstocht langs de tempels maken. Amerika heeft een deel van deze tempels gebombardeerd omdat gedacht werd dat de Vietcong zich hier verscholen hield ten tijde van de Vietnam oorlog. Daardoor ziet u veel gaten waar bommen zijn gevallen. Bij een bezoekje aan de tempels zult u bij aankomst veel jonge kinderen tegenkomen die in de omgeving wonen. Gebedeld wordt er echter nauwelijks, wel zullen zij u graag handgemaakte shawls willen verkopen, voor circa een dollar. Houdt u in gedachten dat het beter is om iets van de kinderen te kopen dan om het bedelen te stimuleren. De kids zullen, als u wilt, graag een stukje met u meelopen en u in redelijk Engels van alles over de tempels kunnen vertellen, meestal in ruil voor de aanschaf van een zelfgemaakte shawl.

Hierna reist u verder naar Kampong Thom. Vergeet u onderweg niet om de bijzondere indrukken van het Cambodjaanse platteland gade te slaan; rijstvelden, spelende kinderen, honden, varkens en ossen die de ploegen trekken, u komt het allemaal tegen.

Kampong Thom
Kampong Thom is een gemoedelijke stad niet ver gelegen van Sambor Prei Kuk. In de stad vindt u kleurrijke dierenbeelden, winkeltjes met traditioneel handwerk en koloniale gebouwen uit de Franse tijd. Rondom de stad liggen ontelbare pagodes, bossen en rivieren; een prachtige omgeving waar onder meer cashewnoten worden verbouwd. Beroemd is de circa 180 meter hoge heilige berg Phnom Santuk, ten zuiden van de stad. Op de top van deze berg ligt de tempel Wat Phnom Santuk, een bijzondere locatie en een plek waar monniken graag een praatje maken met buitenlandse toeristen. Indien er tijd is en u het leuk vindt, neemt uw gids u graag mee voor een bezoekje aan deze tempel.

Sambor Village Hotel
Het Sambor Village Hotel is één van de nieuwste aanwinsten in dit stadje en is rustig gelegen aan de Steung Sen rivier. Diverse kamers hebben dan ook uitzicht op het water. De negentien comfortabele bungalows zijn gelegen in een tropische tuin en beschikken over een eigen terras. U kunt gebruik maken van het aanwezige restaurant, de bar en het zwembad. Het centrum van Kampong Thom bevindt zich op loopafstand.

Inclusief ontbijt.

Dag 6
Kampong Thom – Siem Reap

Verblijf: Villa Kiara

Vandaag wordt u naar de meest beroemde stad van Cambodja gebracht: Siem Reap. Van hieruit gaat u de komende dagen één van de zeven wereldwonderen bezoeken… het prachtige tempelcomplex Angkor Wat.

Na aankomst in Siem Reap wordt u naar uw hotel gebracht om bij te komen, u op te frissen of een duik in het zwembad te nemen. In de middag staat een korte stadstour op het programma om een goede eerste indruk te krijgen. U bezoekt onder meer de tempels Preah Khan, Neak Pean en Ta Prohm. 

Siem Reap
Siem Reap is vooral bekend vanwege het legendarische Angkor Wat met de grootste en misschien wel mooiste tempels ter wereld. Ook het Tonlé Sap meer, het grootste meer van Cambodja en een leuke plek om een boottocht langs drijvende dorpen te maken, is een belangrijke bezienswaardigheid. Beide highlights vindt u op slechts enkele kilometers afstand van Siem Reap. De stad zelf ademt een prettige sfeer maar zit ook vol contrasten. Het heeft een opkomend toeristisch karakter met veel keuze aan hotels in allerlei classificaties, maar tegelijkertijd zijn nieuwe luxere hotels gebouwd langs modderige wegen en naast bouwvallige arme huisjes. Een gekke mengelmoes. Het meest toeristische deel is zonder twijfel ‘Pub Street’, waar u veel bedrijvigheid vindt in de vorm van bars, live muziek een oude markt en vele restaurantjes. Houdt u van de drukte dan kunt u één van de eettentjes aan deze straat aandoen. Een iets rustiger sfeertje treft u aan in de restaurantjes om en nabij de oude markt. Voor goede deals op souvenirs is een bezoekje aan de ‘night market’ een aanrader. 

Villa Kiara
Het moderne Villa Kiara is een boutique hotel gelegen op slechts 5 minuten rijden van het centrum van Siem Reap. Het hotel beschikt over een zwembad waarin uw kinderen een verfrissende duik kunnen nemen. De kamers kijken uit op het zwembad of op de tuin waarin het hotel gelegen is. De kamers zijn ingericht in moderne Cambodjaanse stijl en beschikken over een flatscreen-tv, een dvd-speler en thee- en koffiefaciliteiten. In het Daya Restaurant kunt u in de open lucht genieten van een wisselend menu, variërend van gerechten uit de Italiaanse- en de Khmerkeuken, tot Thaise en Franse specialiteiten. De bar bij het zwembad is ook een ideale plek om te ontspannen met een drankje of een lichte snack. WiFi is beschikbaar in de openbare ruimtes van het hotel.

Inclusief ontbijt.

Dag 7
Siem Reap
Verblijf: Villa Kiara

Vandaag wordt één van de highlights van uw reis: u brengt een bezoek aan het prachtige Angkor Wat!

Bezoek het UNESCO-erfgoed & wereldwonder: Angkor Wat
Angkor Wat is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Het tempelcomplex is één van de belangrijkste overblijfselen uit de periode van het oude Khmer-rijk (Khmer staat voor de bevolking van Cambodja). De tempels stammen uit de periode tussen de 9e en de 15e eeuw. Rondom de tempel Angkor Wat ligt de stad Angkor Wat. Het geheel is één groot tempelcomplex met de meest indrukwekkende tempels, etagepiramides en bouwwerken die u zich kunt voorstellen. De bekendste tempel is zonder twijfel de Angkor Wat. Deze tempel is in het begin van de 12e eeuw gebouwd en is de grootste etagepiramide in Zuidoost Azië. De tempel is ook afgebeeld op de nationale vlag van Cambodja. Angkor Wat heeft zo’n 50 jaar dienst gedaan als religieus en politiek centrum van het Khmerrijk. Maar er zijn nog veel meer mooie tempels in dit gebied te vinden, zoals Angkor Thom en Phnom Bakeng, boven op een heuvel met een prachtig uitzicht over Angkor. Ook Ta Prohm is een bezoekje waard; indien u de film Tomb Raider met Angelina Jolie heeft gezien, zult u wellicht de scènes herkennen die hier zijn opgenomen. Voor uw kinderen zal een bezoek aan Angkor Wat een ontmoeting zijn met de bijzonderheden uit de oudheid, bijna alsof ze in een Indiana Jones film terecht zijn gekomen!

U bezoekt de mooiste en meest indrukwekkende tempels per tuk tuk. De lunch nuttigt u op eigen gelegenheid, waarna u tot zonsondergang bij het tempelcomplex kunt doorbrengen.

Inclusief ontbijt. 

Dag 8
Siem Reap – Beng Mealea
Verblijf: ‘homestay’ bij een Cambodjaanse familie thuis

Vanochtend kunt u in alle rust uw ontbijt in het hotel nuttigen, maar indien u gisteren geen genoeg kon krijgen van de schoonheid van Angkor Wat, hebben wij nog een leuke tip voor u: sta voor een onvergetelijke ervaring heel vroeg op en bekijk de zonsopgang bij Angkor Wat!

Optioneel: Zonsopgang bij Angkor Wat
U moet er erg vroeg voor uit de veren en zult de dag van tevoren al afspraken moeten maken met een tuk tuk chauffeur (of u kunt deze extra excursie vooraf via Travelnauts boeken), maar we kunnen u garanderen dat het alle moeite waard is om de zon te zien opkomen achter de tempel Angkor Wat. Het donkere silhouet van de tempel met daarachter de vuurrode zonnegloed zorgen voor de mooiste foto’s en blijven lang op uw netvlies staan. Informeert u de dag ven tevoren wel even naar de mate van bewolking boven Siem Reap, hevige bewolking kan het lichtschouwspel zeker beïnvloeden. 

Na het ontbijt wordt u opgehaald en zet u koers richting de stad Beng Mealea. De eerste stop maakt u na circa 45 minuten, bij de tempel Banteay Srei. Het complex is gebouwd uit rode zandsteen en valt vooral op vanwege de vele details in de afbeeldingen en het feit dat het gebouwd is in een soort miniatuurformaat, vergeleken bij de overige tempels die u heeft gezien. Er zijn enorm veel haarscherpe afbeeldingen te zien en u kunt van zeer dichtbij mooie foto’s maken. Om deze reden is de tempel populair onder bezoekers.

U vervolgt de route en bezoekt onderweg nog een mijnmuseum. De lunch nuttigt u bij een lokaal restaurantje onderweg.

Voor u bij uw eindbestemming aankomt, krijgt u de gelegenheid om uw benen nogmaals te strekken bij de archeologische site Kbal Spean. Deze locatie is slechts korte tijd geleden geopend voor bezoekers en is gelegen in de bergen van Phnom Koulen. De tempel heeft een zeer heilige betekenis voor de Cambodjanen, vanwege het feit dat het gelegen is aan de oorspronkelijke Siem Reap rivier. Deze rivier is de levensader voor de inwoners van het gebied vanwege het water dat de rijstvelden besproeit. Het gebied wordt dan ook wel ‘de rijstschuur van Cambodja genoemd’. In dit gebied kunt u prachtige rotsformaties en watervalletjes bewonderen.

In de middag komt u aan in Beng Mealea, circa 40 kilometer bij Siem Reap vandaan. In dit stadje vindt u de gelijknamige Beng Mealea tempel die is het bos gelegen is en waar u weinig andere toeristen tegenkomt. U bent hier echter ook voor een andere unieke ervaring: vannacht slaapt u bij een gastvrije lokale familie.

Overnachten bij een Cambodjaanse familie
U kunt uitkijken naar een ontmoeting met het echte Cambodja; waar de rijstvelden met de hand worden bewerkt, families in houten huizen wonen en kinderen u nieuwsgierig aankijken en u zwaaiend begroeten wanneer u hen passeert. De Cambodjaanse familie waar uw ‘homestay’ plaatsvindt, staat u op te wachten en vanuit hun gastvrije huis maakt u kennis met het leven op het platteland. De rest van de dag staat er niets op het programma en heeft u alle tijd om het dorp te verkennen. Hier ontmoet u lokale inwoners die het regiem van de Rode Khmer hebben overleefd en spelen uw kinderen een potje voetbal met de jongste dorpsbewonertjes. U zult zich snel thuis voelen tussen deze gastvrije mensen die erg nieuwsgierig zijn naar de reden van uw komst. U overnacht in een eenvoudig, traditioneel huisje en de familie kookt een traditionele maaltijd voor u.

Inclusief ontbijt, lunch en diner.

Dag 9
Beng Mealea – Siem Reap
Verblijf: Villa Kiara

In de ochtend neemt u afscheid van uw nieuwe Cambodjaanse vrienden en nuttigt u het ontbijt in een lokaal restaurant. Vervolgens staat een bezoek aan de Beng Mealea tempel op het programma. De tempel wordt wel omschreven als ‘lost in the jungle’; vergeten door toeristen en lokale bewoners, waardoor u wellicht de enige bezoeker bent en zich even een echt avonturier zult voelen terwijl u deze met planten begroeide jungletempel ontdekt.

Aansluitend wordt u teruggebracht naar Siem Reap, waar u op eigen gelegenheid de middag en avond doorbrengt. Geniet van een duik in het zwembad van het hotel en zoek als u wilt weer even de drukte op van ‘Pub Street’, vol gezellige restaurantjes en westers eten… mochten u of uw kinderen die behoefte even hebben.

Inclusief ontbijt.

Dag 10
Siem Reap – Tonle Sap – Battambang
Verblijf: La Villa

Vandaag legt u een stukje van de Cambodjaanse zijderoute af op weg naar Battambang. U kunt kiezen uit 2 verschillende manieren om hier te komen:

Optie 1: Maak een onvergetelijke boottocht naar Battambang
Wilt u uw rondreis door Cambodja zo avontuurlijk mogelijk maken, dan kunt u ervoor kiezen om u per houten boot naar Battambang te laten brengen! Dit is alleen mogelijk van augustus tot februari, wanneer het water in de rivier hoog staat. U wordt opgehaald bij uw hotel en gaat aan boord bij Tonle Sap Lake. U vaart het meer over tot u de Sangker rivier bereikt. Ontbijt wordt aan boord geserveerd, terwijl u geniet van de prachtige omgeving en allerlei vogelsoorten langs de oever kunt spotten (de beste periode hiervoor is van december tot februari). U maakt een stop bij het drijvende dorpje Prek Tuol, waar u een tocht maakt onder leiding van een gids die u alles kan vertellen over de vele verschillende vogels die u tegenkomt. De lunch krijgt u aangeboden in één van de traditionele huisjes van het drijvende dorp. Na de benen even gestrekt te hebben, stapt u in een iets kleinere boot voor het tweede deel van de vaarroute. De gehele tocht wordt wel bestempeld als de mooiste boottocht in Cambodja. Vanaf het water ziet u het dagelijks leven van de Cambodjanen langs de kant. U ziet de mensen zichzelf, hun dieren, hun kleren en hun groenten wassen. Kinderen zwaaien en springen in het water. Houten hutjes staan vlak langs de kant of zijn zelfs op het water gebouwd, midden in de ongerepte natuur. Na deze prachtige tocht stroomopwaarts komt u aan in Battambang, waar u moe maar voldaan kunt inchecken in uw hotel. Belangrijk: de boottocht duurt bij hoog water circa 6 tot 7 uur, exclusief de stop die u maakt. Vooral aan te raden met iets oudere kinderen. In het droge seizoen, bij laag water (maart tot juli) kan de vaarroute circa 9 uur duren. U kunt dan beter kiezen voor vervoer over land. In sommige perioden staat het water overigens te laag om de boottocht uit te kunnen voeren.

Optie 2: Over land naar Battambang
Ziet u de boottocht niet zitten of reist u in de periode waarin het water in de rivier laag staat (maart tot juli), dan kunt u kiezen voor vervoer over land. De weg van Siem Reap naar Battambang is in goede staat en het duurt circa 2 tot 2,5 uur voor u uw eindbestemming heeft bereikt, exclusief stops onderweg. De lunch nuttigt u in een lokaal restaurant.

Na aankomst in Battambang wordt u naar uw hotel gebracht. De rest van de dag is ter vrije besteding, bezoek bijvoorbeeld de koloniale gebouwen in het stadje of neem een kijkje bij een lokale markt. 

Hotel La Villa
La Villa in Battambang is een sfeervol boutique hotel aan de oever van de Sangker rivier. Het hotel is een huis uit 1930 dat geheel is gerenoveerd, maar wel is ingericht in de koloniale stijl van de dertiger jaren. La Villa telt slechts zeven kamers, die zijn voorzien van airconditioning en een fan, televisie, telefoon, kluisje, thee/koffiefaciliteiten en een badkamer met ligbad. Een zwembad is aanwezig op het binnenplein en het hotel beschikt over een sfeervolle bar en restaurant met een terras en tuin.

Inclusief: ontbijt en lunch.

Dag 11
Battambang
Verblijf: La Villa

Ten zuidwesten van Siem Reap, aan de overkant van het Tonlé Sap meer, ligt Battambang. Tijdens het bewind van de Rode Khmer werd de bevolking van deze stad gedwongen te verhuizen naar het platteland. Het stadje zelf heeft in die tijd betrekkelijk weinig schade opgelopen, maar na de Vietnamese invasie is er in en rond Battambang zwaar gevochten. De Rode Khmer wist zeer recent, in 1994, zelfs weer tijdelijk controle te krijgen over de stad. Battambang is vandaag de dag echter een rustig, zelfs wat slaperig stadje, maar u vindt er fraaie voorbeelden van koloniale architectuur. De stad is gelegen aan de rivier de Sangker en langs de oever staan oude Franse winkels. In het zuidelijke deel van de stad treft u prachtige koloniale villa’s. Ook ziet u er vele Thaise invloeden, aangezien de provincie Battambang lange tijd onder Thais bestuur stond. U kunt er nog steeds betalen met de baht, de Thaise munteenheid. Battambang staat verder bekend als de rijstprovincie van Cambodja. Rond de stad liggen uitgestrekte rijstvelden, die worden afgewisseld door schilderachtige dorpjes. Ook zijn er nog vele overblijfselen van Khmer tempels te vinden.

Na het ontbijt wordt u opgehaald en naar het bamboe treinstation gebracht…

Rit met de bamboe trein & fietstocht over het Cambodjaanse platteland
U maakt vandaag een ritje met de lokale bamboe trein! Dit is een lokaal enkel spoorlijntje in de omgeving van Battambang, dat gebruikt wordt voor goederenvervoer. De treintjes worden ter plekke in elkaar gezet en bestaan slechts uit wielen, een bamboe onderstel en een motortje. Er worden enkele matten en kussentjes voor u klaargelegd en vervolgens maakt u een rit van circa 8 kilometer naar het volgende station, langs rijstvelden en door het indrukwekkende landschap. Wellicht komt u een tegenligger tegen; het treintje met de minste lading wordt dan geacht zijn trein van de rails te halen. Zodra de tegenligger voorbij is, wordt de trein weer in elkaar gezet en gaat u verder. Een erg leuke ervaring, vooral voor de kinderen! Zodra u bij het volgende stationnetje aankomt, stapt u uit en kunt u een kijkje nemen in het plattelandsdorpje en zien hoe het er hier aan toe gaat. Per bus wordt u weer teruggebracht en bij uw volgende stop staan fietsen voor u klaar. U maakt een fietstocht van circa 12 kilometer door het prachtige landschap, komt langs rijstvelden en volgt de rivier. Maak onderweg een praatje met wat locals (u komt best ver met een glimlach en natuurlijk de gids die voor u kan vertalen) en geniet van deze unieke rit!

U gaat terug naar uw hotel en nuttigt de lunch op eigen gelegenheid.

Bezoek een Cultural Village en een vrijwilligersorganisatie voor kansarme kinderen
In de middag wordt u opgehaald bij uw hotel en per tuk tuk meegenomen naar de Wat Somrong Knong tempel en de ‘The Well of Shadows’; tijdens het Rode Khmer bewind werden hier vele mensen gevangen gehouden en ter dood gebracht. Vervolgens bezoekt u één van de ‘cultural villages’ in de omgeving, waar u leert hoe de locals rijstpapier maken, hoe ‘grolan’ (‘sticky rice’ in bamboe) wordt gemaakt en hoe de Cambodjaanse vispastij ‘prahoc’ wordt geproduceerd. Aansluitend heeft u de gelegenheid om enkele tempels in de omgeving te bekijken, waaronder de landelijk gelegen 11e eeuwse Wat Ek Phnom. Of bezoek, in plaats van de tempel, de lokale organisatie Phare Ponleu Selpak. Deze organisatie zet zich in voor kansarme kinderen in de samenleving en biedt hen een opleiding en diverse artistieke cursussen aan. U kunt een kijkje nemen bij de school (deze is uiteraard gesloten in het weekend en tijdens vakanties). Een unieke ervaring en uiteraard erg leerzaam voor uzelf en uw kids! Goed om te weten: in Azië zijn veel ‘NGO’s’ (non-governmental organizations, ofwel vrijwilligersorganisaties) actief maar het is erg zeldzaam dat ‘gewone’ bezoekers hier een kijkje mogen nemen. Vaak zijn dergelijke instanties geheel afgesloten voor bezoekers. Maak daarom zeker gebruik van deze unieke kans.  

Optioneel: Bezoek de circusshow van de kids van Phare Ponleu Selpak
De kinderen van Phare Ponleu Selpak treden elke maandag en donderdag op in hun eigen circusshow. De circuslessen zijn een apart onderdeel van de organisatie en al elf jaar lang kunnen kinderen en tieners uit de omgeving deelnemen aan de lessen in acrobatiek, jongleren, balanceren, trapeze en de kunst van het clownschap. Circa twintig van deze kids zijn inmiddels uitgegroeid tot zeer professionele artiesten en treden op in heel Cambodja en worden zelfs gevraagd voor shows in andere delen van de wereld. Onze lokale agent in Cambodja is een partner van deze vrijwilligersorganisatie en stimuleert deze fantastische organisatie. Als extra optionele excursie kunt u daarom deze show bezoeken, een absolute aanrader!

U kunt in de avonduren nog deelnemen aan aerobic klasje bij de rivier, wellicht een leuke manier om deze culturele dag af te sluiten.

Inclusief ontbijt.

Dag 12
Battambang – Phnom Penh
Verblijf: The Kabiki Hotel

Vandaag wordt u weer teruggebracht naar de hoofdstad Phnom Penh, een rit van circa 295 kilometer. Uiteraard maakt u nog enkele stops om de benen te strekken. U bezoekt onder meer een klein plattelandsdorpje dat bekent staat om haar pottenbakkerij. Na de lunch bezoekt u de oude stad Oudong, bekend vanwege 3 grote stupa’s waarin de as van voormalige Cambodjaanse koningen wordt bewaard. Vanaf de heuvel heeft u een prachtig uitzicht over het platteland.

Na aankomst in Phnom Penh wordt u naar uw hotel gebracht en heeft u de rest van de dag ter vrije besteding.

Inclusief ontbijt.

Dag 13
Phnom Penh – Takeo – Kep
Verblijf: Veranda Natural Resort

U gaat vandaag op weg naar de plaats Kep. Maar pas nadat u de gelegenheid heeft gehad om te proeven van de recente Khmer cultuur in Cambodja.

Traditionele dans & spiritualiteit
U wordt meegenomen naar de Apsara Arts Association waar kinderen uit arme gezinnen en weeskinderen toegang krijgen tot onderwijs en kunstvormen als dans, muziek en theater. De oude tradities van de Khmer spelen hierbij een belangrijke rol. Vervolgens brengt u een bezoek aan de pagode waar u een belangrijke Boeddhistische ceremonie kunt bijwonen: het zogenoemde ‘spiritual cleansing’. U wordt welkom geheten door de monniken en indien u het leuk vindt vertellen zij u wat u in het komende jaar te wachten staat. Vervolgens zullen zij door u water over uw hoofd te gieten alle slechte gewoonten en daden van u reinigen. Uiteraard hoeft u hieraan niet deel te nemen, maar mocht u het leuk vinden; dit is één van de weinige plekken waar u dit als toerist kunt meemaken.

De lunch nuttigt u vervolgens op eigen gelegenheid.

De rit naar Kep duurt vervolgens circa 2 uur (150 kilometer). Onderweg bezoekt u nog enkele mooie locaties. Na aankomst in Kep wordt u naar uw hotel gebracht. Kies een leuk lokaal restaurantje uit om uw avondeten te nuttigen.

Kep
Kep is een badplaats aan de Cambodjaanse zuidkust en staat bekend om haar mooie zonsondergangen. De stranden zijn rotsachtig, hebben donkerkleurig zand en zijn redelijk populair bij toeristen en locals. Voor de echte strandliefhebber is het echter goed om te weten dat u vanuit Kep gemakkelijk naar het eilandje Koh Tonsay (Rabbit Island) voor de kust kunt komen. Hier zijn de stranden wit en fotogeniek. Kep staat verder bekend om de vele restaurantjes die verse vis en krab serveren. De beste plek om zeevruchten in te slaan is de zogenoemde ‘crab market’. Rondom de markt treft u allerlei eetgelegenheden aan waar versgevangen zeevruchten worden geserveerd. 

Veranda Natural Resort
Het Veranda Natural Resort ligt op loopafstand van het strand van Kep en bestaat uit zestien houten en bamboe bungalows. Deze zijn onderling verbonden met houten bruggen. Er zijn diverse typen bungalows aanwezig met in elk geval een ventilator of airconditioning, eigen badkamer en veranda. Ook bungalows met kitchenette en extra slaapkamers zijn aanwezig, evenals een grotere familievilla. Vanaf het prachtig gelegen ‘jungle’restaurant heeft u uitzicht over de groene omgeving en op de oceaan. Hier worden zowel Aziatische als Westerse gerechten geserveerd. Daarnaast is er een poolside bar aanwezig en kunt u scooters en fietsen huren bij uw hotel.

Inclusief ontbijt.

Dag 14
Dagtrip naar Rabbit Island
Verblijf: Veranda Natural Resort

Na het ontbijt wordt u naar de pier gebracht, vanwaar u een boot neemt naar Rabbit Island. De boottocht duurt circa 20 tot 40 minuten. Op Rabbit Island wachten u witte zandstranden en kokosnootbomen terwijl vele kleurrijke vissen het water sieren. Vandaag geniet u met de kinderen van een welverdiend dagje zonnen, zwemmen, zandkastelen bouwen en snorkelen tussen de tropische vissen. Een fijne onderbreking van uw rondreis. De lunch wordt geserveerd in de vorm van een picknick tussen de palmbomen. Aan het einde van de middag wordt u per boot weer teruggebracht naar het vaste land. De avond brengt u door op eigen gelegenheid in Kep.

Inclusief ontbijt en lunch.

Dag 15
Kep – Kampot – Sihanoukville
Verblijf: Sokha Beach Resort

U verlaat Kep en reist vandaag via de plaats Kampot naar de zuidwestkust van Cambodja. In Kampot maakt u een tussenstop. De omgeving van dit stadje staat bekend om haar indrukwekkende grotten en watervallen. U bezoekt de grot Kompong Trach, een rit van circa 70 kilometer waarbij u de ‘bewoonde wereld’ even verlaat. Een leuke ervaring, ook voor de kinderen! Het gebied staat verder bekend om de peper kwekerijen, u brengt onderweg een bezoekje aan één van de kwekerijen.

De lunch nuttigt u op eigen gelegenheid. Aansluitend volgt de rit naar Sihanoukville en wordt u naar uw hotel gebracht. Hier komt uw rondreis ten einde, maar staat u eerst nog een heerlijk strandverblijf te wachten!

Sokha Beach Resort
Het tropische Sokha Beach Resort ligt op vijf minuten rijden van het centrum van Sihanoukville en beschikt over een privéstrand en twee buitenzwembaden. Daarnaast heeft u de keuze uit meerdere restaurants en bars, waaronder Aziatisch, Japans en buffetstijl en kunt u gebruik maken van het fitnesscentrum. De kamers zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen televisie, minibar, kluis en badkamer met douche en ligbad. De Jasmine Spa biedt mogelijkheden voor ontspannende massages, een hot tub en een stoombad. Watersportfaciliteiten worden aangeboden op het privéstrand van dit resort.

Inclusief ontbijt.   

Dag 16 tot dag 20
Verblijf: Sokha Beach Resort
Geniet nog vier dagen van zon, zee en strand in het leuke plaatsje Sihanoukville!

Strandpret in Sihanoukville
Sihanoukville staat bekend om haar witte stranden, helder blauwe zee en zeewater dat vaak nog warmer is dan de temperatuur van de buitenlucht. Er hangt een zeer ontspannen sfeer, vooral omdat het plaatsje nog in opmars is en niet overstelpt wordt door toeristen. Sihanoukville is vooral in trek bij jonge mensen en telt inmiddels een tiental barren dat daar handig op inspeelt. Omdat er meerdere stranden zijn die u kunt bezoeken, heeft u de keuze of u op de strandbedjes van de drukkere stranden wilt liggen, of kiest voor een wat rustiger familiestrand. Verwacht u in Sihanoukville geen luxe resorts, ondanks dat het toerisme in opkomst is, heeft deze ontwikkeling (nog) niet plaatsgevonden. U zult merken dat de ‘locals’ handig proberen in te spelen op deze vernieuwde bron van inkomsten door het opzetten van strandtenten, barren en het aanbieden van allerlei diensten op het strand zelf. Van massages tot pedicures. Om bij het strand te komen, wandelt u echter een eenvoudige zandweg af en loopt u enkele minuutjes bij het ‘drukkere’ gedeelte vandaan dan bent u al gauw één van de weinige toeristen op een stukje bijna verlaten strand, met wellicht hier en daar wat Cambodjaanse kinderen die een duik in de warme zee nemen.

Inclusief ontbijt.

Tip: Maak een boottocht langs verlaten eilanden en mangrovebossen
Voor natuurliefhebbers is een bezoek aan Ream National Park aan te bevelen. Het ligt zo’n 30 kilometer buiten de stad en bestaat uit een beschermd mangrovebos waar tientallen soorten vogels leven. U kunt vanuit Sihanoukville diverse boottrips reserveren waarbij u dit gebied bezoekt. Kiest u er vooral één uit waarbij u langs verlaten eilandjes vaart en daarnaast de kans krijgt om te snorkelen tussen het koraal en de mooie vissen. Informeert u ter plaatse wel naar de doelgroep van de organisatie bij wie u een boottrip reserveert, enkele maatschappijen richten zich vooral op backpackers. 

Tip: Ontdek de verschillende stranden
Sihanoukville kent diverse stranden. Het meest populaire strand is Ochheuteal Beach, waar u tientallen guesthouses en restaurantjes vindt. Leuk voor de kinderen is het drijvende ‘Splash Ocean Water Park’; een grote naam gezien de kleinschaligheid maar uw kinderen zullen veel plezier beleven op de plastic glijbaan, trampoline en de klimtoestellen. Door middel van een polsbandje dat u bij de strandtent ‘Kelly’s Shack’ koopt voor een paar dollar, hebben uw kids de hele dag toegang tot de drijvende speeltoestellen.

Daaraan grenzend ligt Serendipity Beach, eveneens een prachtig zandstrand maar inmiddels ook qua drukte in opkomst. Bij de haven vindt u Victory Beach, dat enkele jaren geleden vooral in trek was bij backpackers maar inmiddels sterk moet concurreren met de centraler gelegen stranden. Verder naar het oosten ligt het meest rustige strand, Otres Beach. Dit gedeelte staat zo in de kinderschoenen dat er nog geen elektriciteit beschikbaar is. De enkele strandtent die u hier aantreft, werkt op generators. Het loont zeker de moeite om per tuktuk een ander strandje te bezoeken, vooral als u het drukkere gedeelte even wilt ontvluchten. Ultiem genieten kan op één van de eilandjes voor de kust van Sihanoukville, waar nog nauwelijks toerisme voorkomt maar waar enkele bootmaatschappijen wel trips naar toe organiseren.

Tip: Watersporten & lekker eten
Voor een actieve dag, kunt u op diverse locaties kajaks huren. Windsurfen en zeilen behoort eveneens tot de mogelijkheden, of boek een dagtripje en ga snorkelen of duiken. Na een dag vol watersportactiviteiten kiest u één van de restaurantjes aan het strand uit voor een heerlijke zeevruchten maaltijd, verse vis of voor een gezellige barbecue op het strand.

Sihanoukville staat vooral garant voor ontspannen in een typisch Cambodjaanse sfeer. Mocht u de vakantie luxer willen afsluiten, dan zijn strandverblijven in Thailand eveneens goed te combineren met deze rondreis. Uiteraard is het strandverblijf in te korten of te verlengen. 

Dag 20
Sihanoukville – Phnom Penh
Verblijf: The Kabiki Hotel

In de middag wordt u opgehaald bij uw accommodatie voor de rit terug naar Phnom Penh. Geniet voor de laatste keer van de typisch Cambodjaanse dorpjes die u tegenkomt, voordat u de hoofdstad bereikt. U brengt hier de laatste avond van de vakantie door. Laat alle indrukken rustig bezinken tijdens een etentje in één van de restaurants aan de rivier of bezoek één van Phnom Penhs markten om de laatste souvenirs in te slaan.

Inclusief ontbijt.

Dag 21
Phnom Penh – Bangkok – Amsterdam

U wordt opgehaald en naar de luchthaven gebracht voor uw retourvlucht. Einde van een prachtige reis.

Cambodja

Prijzen

Prijzen zijn afhankelijk van uw reisperiode en gezinssamenstelling. Uiteraard kunnen we de reis geheel naar wens inkorten, verlengen, andere accommodaties voor u uitwerken, elementen toevoegen of verwijderen of de reis op andere wijze aanpassen. Vraagt u gerust een vrijblijvende offerte aan voor een gedetailleerd kostenoverzicht.

Tip: ook inkorten van deze rondreis is heel goed mogelijk. We overleggen graag met u welke highlights u wenst te behouden. Omdat het wegennetwerk in Cambodja uit slechts enkele hoofdwegen bestaat, is een ingekorte highlights tour gemakkelijk voor u samen te stellen.

Inclusief:
–          Tickets inclusief luchthavenbelasting (vlucht met tussenstop in Bangkok)
–          Vervoer van en naar de luchthaven
–          Vervoer tijdens de rondreis met privé chauffeurs
–          Overnachtingen in het aangegeven hotels en kamers
–          Ontbijt inbegrepen, op enkele locaties zijn lunch en/of diner inbegrepen (zoals vermeld in de tekst)
–          De aangegeven excursies en entreegelden
–          Excursies per airconditioned auto, inclusief gids
–          Flesjes water gedurende de excursies

Exclusief:
–          Fooien
–          Persoonlijke uitgaven
–          Optionele excursies
–          Niet aangegeven maaltijden (met name lunch en diner, tenzij anders aangegeven)
–          Lokale vertrekbelasting in Phnom Penh
–          Reisverzekering
–          Annuleringsverzekering

Cambodja

Praktisch

Geschiedenis
De eerste bekende beschavingen ontstaan ongeveer in de 1e eeuw van onze jaartelling in Cambodja. Dit zijn de beschavingen van Chenla (Chinese naam, Khmer naam Kambu) en Funan (Chinese naam, echte naam onbekend). Van 802 tot ongeveer 1350 was Cambodja onderdeel van een groot Khmer-rijk. Dit rijk strekte zich uit over grote delen van Zuidoost-Azië, waaronder het hedendaagse Cambodja, delen van Vietnam, Laos, Thailand, tot aan de oostelijke grenzen van Cambodja. De hoofdstad van dit rijk was lange tijd Angkor, dat bij het hedendaagse Siem Reap lag.

Vanaf het midden van de 15e eeuw tot de komst van de Fransen werd Cambodja geregeerd door zwakke koningen en werd het verscheurd door interne conflicten. Ook vele oorlogen met Ayutthaya en Vietnam leidden tot grote verliezen van zowel land als rijkdom. Cambodja zou nooit meer de omvang en glorie van het oude Khmer-rijk meemaken.

Tussen 11 augustus 1863 en 9 november 1953 werd Cambodja geregeerd door Frankrijk. Op 9 november 1953 werd Cambodja onder koning Norodom Sihanouk onafhankelijk en sindsdien kent het een turbulente geschiedenis met vele politieke wisselingen.

Tijdens de Vietnamoorlog werd Cambodja zwaar gebombardeerd door Amerikaanse B-52-bommenwerpers die de Vietcong en het Ho Chi Minh Pad als doel hadden.

In 1978 vielen de Vietnamezen Cambodja binnen, nadat de Cambodjanen het zuiden van Vietnam waren binnen gevallen. Hierna heerste er tot ver in de jaren ’90 van de 20e eeuw een burgeroorlog, die uiteindelijk resulteerde in de overgave van de laatste Rode Khmer-guerilla’s. In mei 1993 werden er voor het eerst weer verkiezingen gehouden. De situatie bleef echter tot in 2003 onstabiel.

Hoofdstad
De hoofdstad van Cambodja is Phnom Penh.

Oppervlakte
181.035 km2

Aantal inwoners
16.204.486 (2017)

Grenst aan
Noorden: Laos
Noordwesten: Thailand
Oosten: Vietnam
Zuiden: Vietnam-Golf van Thailand-Zuid-Chinese zee

Taal
De officiële taal in Cambodja is Khmer. Engels wordt zeer beperkt gesproken.

Sport
– Vissen
– Afdingen

Veiligheid
Cambodja is een veilig land om te bereizen. Wij raden u echter af om zonder begeleiding in de avonduren alleen op pad te gaan. Wij adviseren u ook de paspoorten en uw geld te bewaren in de kluis van het hotel (indien aanwezig). Volg altijd de aanwijzingen van de gids en ga niet van de aangegeven paden af. Met name door de oorlogen zijn er veel landmijnen blijven liggen die nog dagelijks slachtoffers maken onder de lokale bevolking.  

Roken/niet roken
Er mag vrijwel overal gerookt worden.

Elektriciteit
Het voltage in Cambodja is 220. In de grote hotels heeft u geen verloopstekker nodig, echter in de kleinere hotels wel.

Voltage
Frequentie
Type stekker
230 V
50 Hz
A / C / G

Inentingen
Volgens onze laatste informatie heeft u nodig:
DTP
Hepatitis A
Gele koorts
Buiktyfus
Malariatabletten worden geadviseerd.

Religie
Boeddhisme en Islam zijn de belangrijkste godsdiensten.

Geld/Bankzaken

Valuta
De valuta in Cambodja is de Riel (KHR).De waarde van 1 Euro is ca. 5000 KHR. U kunt Euro’s wisselen in de grote hotels en bij de banken. Amerikaanse Dollars worden beter geaccepteerd.

Prijsindicatie

Ontbijt € 2,-
Lunch € 4,-
Diner € 8,-
Koffie € 0,50
Bier € 1,-
Frisdrank € 0,50

In de luxe hotels liggen de prijzen hoger.

Fooien
In Cambodja is het zeer gebruikelijk om een fooi te geven. U dient hierbij rekening te houden met circa 15% van de rekening (eten/drinken). Daarnaast zijn de salarissen voor het personeel dat de kamers schoonmaakt niet hoog. Het wordt zeer gewaardeerd als u bij vertrek of bij een langer verblijf om de dag wat geld achter laat, ongeveer KHR 5000 tot KHR 10.000 per dag.

Houdt u voor het dragen van de koffer circa KHR 5000 per koffer aan.

Feestdagen

1 januari Nieuwjaar
8 maart Vrouwendag
13 april Khmer Nieuwjaar
1 mei Dag van de Arbeid
1 juni Dag van de Kinderen
24 september Grondwetsdag
23 oktober Vredesverdrag met Parijs
30 oktober Verjaardag van de Koning
9 november Onafhankelijkheidsdag
10 december UN Mensenrechten Dag

Er zijn nog diverse ander feestdagen die van jaar tot jaar op een andere dag vallen.

Beste tijd
Cambodja kunt u het gehele jaar bezoeken. Er is een vrij intense regenperiode van april tot en met oktober. Dat is vaak een flinke tropische bui in de namiddag, waarna het snel opklaart.

Reistijd
In circa 14 uur vliegt u naar Cambodja, inclusief een overstap in Bangkok.

Tijdsverschil
In de zomer is het 5 uur- en in de winter 6 uur later.

Bagage
Indien u economy class vliegt, mag u 23 kg bagage meenemen. Dit geldt voor KLM, China Airlines, Singapore Airlines, Malaysian Airlines.

Douane
U reist in alle gevallen via Thailand/Bangkok. Hier worden veel namaakartikelen geproduceerd. Het is officieel niet toegestaan om namaak merkartikelen mee naar Nederland te nemen. U loopt een grote kans dat de aangekochte spullen in beslag worden genomen.

Paspoort en visa
U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden na vertrek uit Cambodja geldig is. Indien er kinderen met u mee reizen dienen zij in het bezit te zijn van een eigen paspoort. Verder dient u in het bezit te zijn van een visum. Dat kunt u voor vertrek online bestellen of bij aankomst laten verzorgen. De kosten bedragen € 25,- voor vertrek en US$ 20,- bij aankomst. Bij boeking zullen we u uiteraard nader informeren.

Vertrekbelasting
Bij vertrek uit Cambodja dient u rekening te houden met de betaling van een bedrag van ongeveer US$ 25,- per persoon.

Aanvlieghavens
Phnom Penh en Siem Reap. Beide steden zijn niet rechtstreeks te bereiken. U vliegt altijd via Bangkok. Uiteraard is Bangkok rechtstreeks te bereiken, o.a. met de KLM en China Airlines.
Wij adviseren u om eerst enkele dagen in Bangkok te acclimatiseren. Dat is voor u zelf en uw kinderen een stuk prettiger.

Vervoer ter plaatse
Zowel de bussen als treinen zijn niet echt comfortabel en rijden onregelmatig. Wij adviseren u per auto met chauffeur te reizen. Een auto huren is niet mogelijk.

Rijbewijs
Aangezien het huren van een auto niet mogelijk is, heeft u ook geen rijbewijs nodig.

Klimaat
Cambodja heeft een tropisch regenklimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van rond de 30 graden. De regenperiode is van mei tot oktober en van eind februari tot en met april is het er erg warm en zeer droog. Dan kan de temperatuur tot ver boven de 30 graden oplopen.

Zonnebescherming
Gebruik factor 30 als minimale beschermingsfactor tegen de schadelijke UV straling van de zon. Houd rekening met het huidtype van uw kind. Neem een zonneparaplu mee als u met een baby reist. We adviseren u rond het middaguur zoveel mogelijk uit de zon te blijven.

Kleding
Travelnauts raadt luchtige, katoenen kleding aan. Let op: een groot aantal hotels hebben airconditioning, waardoor het in de publieke ruimtes wat fris kan zijn.

Eten en drinken
De keuken in Cambodja is subliem! De maaltijden lijken veel op die uit Thailand, echter iets minder gekruid. Rijst en vele soorten vis vormen de hoofdingrediënten. In de grotere toeristische plaatsen zijn diverse andere soorten restaurants te vinden, zoals Chinees, Japans, Indonesisch en Thais.

Ontbijt
De lokale bevolking eet vooral uit de lokale “stalletjes” allerlei gerechten, waaronder stokbrood met een soort paté.

Cambodja

Reviews

Reviews vindt u aan de linkerzijde van deze pagina.

Leest u ook onderstaande reviews:
Familie ’t Hart in Thailand en Cambodja

Cambodja
Collega Caro in Cambodja
Travelnaut Caro vertelt over haar reis door Cambodja: “Het eerste wat ik...
Cambodja
Familie Moritz in Cambodja
Wie?: Karin Moritz, Giso van der Heide en Gilios (11). Waarheen?: Cambodja....
Cambodja
Familie Wijfjes in Cambodja en Thailand
Goedendag, Ja, helaas zijn we weer terug, het was véél te kort!...