Waar wilt u heen?
Vertrek datum tussen

Suriname

Ontdek Suriname

De kleurrijke hoofdstad Paramaribo, fietsen door het plantage gebied, slapen in de jungle en op zoek gaan naar zeeschildpadden. Dat en nog veel meer gaan u en de kinderen allemaal ondernemen tijdens deze reis door Suriname. Deze reis is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en heeft een prettige afwisseling tussen cultuur en natuur. In Paramaribo ziet u de mooie oude houten huizen en proeft u sfeer op de lokale markt. In de jungle kunt u zwemmen in de rivier en leert u meer over de oorspronkelijke bewoners van het gebied. Extra bijzonder voor de kinderen is dat iedereen Nederlands spreekt in Suriname, zo is alle uitleg van de gidsen goed te volgen.

  • Fietsen
  • Schildpadden
  • Dolfijnen
  • Jungle
  • Dieren spotten
  • Zwemmen
  • Varen in een korjaal

Alhoewel er al enige tijd toerisme plaats vindt in Suriname, staat het toerisme nog steeds in de kinderschoenen. Flexibiliteit is daarom gewenst. Reizen door Suriname is dan ook geschikt voor gezinnen die al reiservaring hebben op gedaan. Het verblijf in Paramaribo is in een middenklasse hotel, het verblijf bij Galibi is vrij eenvoudig, maar wel erg avontuurlijk. U verblijft tijdens deze reis ook in een lodge bij de rivier.

Dag tot dag overzicht

Dag 1 Vertrek Amsterdam
Dag 2 Paramaribo
Dag 3 Paramaribo
Dag 4 Paramaribo – Fietstocht naar plantage Peperpot
Dag 5 Paramaribo –Galibi
Dag 6 Galibi
Dag 7 Galibi – Commewijne
Dag 8 Commewijne
Dag 9 Commewijne – Paramaribo
Dag 10 Paramaribo – Danpaati River Lodge
Dag 11 – dag 13 Danpaati River Lodge
Dag 14 Danpaati River Lodge – Paramaribo
Dag 15 Paramaribo
Dag 16 Aankomst in Amsterdam

Deze is reis is te verlengen met een strandvakantie op Curaçao.

Suriname

Programma

Dag 1
Vertrek Amsterdam

Verblijf: Eco Resort Inn

Vanuit Amsterdam vliegt u in ca 9 uur rechtstreeks naar Paramaribo. Na aankomst op de luchthaven wordt u naar uw hotel gebracht.

Eco Resort Inn
Eco Resort Inn is een prettig hotel gelegen aan de Surinamerivier, vanuit het hotel is het maar een paar minuutjes lopen naar het centrum waar u diverse restaurants en winkels vindt. Er is een klein zwembad aan de rivier maar u mag ook gebruik maken van de faciliteiten van het naast gelegen Torarica Hotel.

Dag 2
Paramaribo

Verblijf: Eco Resort Inn

De ochtend is ter vrije besteding. Bent u op een zondag in Paramaribo? Dan raden wij aan om naar het Onafhankelijkheidsplein te wandelen. Elke zondagochtend laten Surinamers hun vogels zo mooi mogelijk zingen, erg leuk om te zien!

In de namiddag gaat u op zoek naar dolfijnen. Daarna vaart u door naar het gezellige dorpje Johan & Margaretha aan de Commewijne rivier. Tijdens de terugtocht geniet u van de zonsondergang.

Dag 3
Paramaribo

Verblijf: Eco Resort Inn

Deze ochtend gaat u met een gids de belangrijkste bezienswaardigheden van Paramaribo bekijken, zoals Fort Zeelandia en het Onafhankelijkheidsplein. Ook de Waterkant met de mooie houten panden en de Palmentuin worden niet overgeslagen. Voor de kinderen is er onderweg een leuke speurtocht met een prijsje!

De middag is ter vrije besteding.

Dag 4
Paramaribo – Fietstocht naar plantage Peperpot

Verblijf: Eco Resort Inn

Met een gids maakt u een interessante fietstocht naar voormalig plantage Peperpot. Met de fietsen in de boot steekt u over naar district Commewijne, de wegen zijn hier rustig dus het is prettig fietsen. De plantage is gedeeltelijk renoveert en er is een natuurpark aangelegd waar de oude koffiebomen nog te zien zijn. Dit maakt deze dag een leuke combinatie van een geschiedenis en natuur, wie weet ziet u wel aapjes in het natuurpark. Onderweg zal er ook een stop gemaakt worden om te lunchen. De fietstocht start om 08.00 en u bent rond 14.00 uur á 15.00 uur weer terug bij uw hotel. De totale fietsafstand is 24 km. Fietsen voor kinderen zijn op aanvraag.

Dag 5
Paramaribo –Galibi

Verblijf: Lodge op het strand

U wordt opgehaald bij het hotel en gaat vandaag naar Albina (een rit van ca 2,5 uur). Hier stapt u over op de boot naar Galibi. De komende dagen staan in het teken van cultuur en zeeschildpadden. Ook maakt u een stop in Frans Gyuana en kunt u het gevangenismuseum bekend van het boek en de film ‘Papillon’ bezoeken.

s ‘Avonds of s’ nachts gaat u een boottocht maken naar de stranden waar de zeeschildpadden aan land komen om eieren te leggen. Dit doen zij vooral in de periode februari – juli.

Lodge op het strand
U verblijft in een lodge op het strand bij Galibi. Het verblijf is vrij eenvoudig en basic, zo is er geen warm water aanwezig. U verblijft in een familiekamer met eigen badkamer.

Dag 6
Galibi

Verblijf: Lodge op het strand

De gids neemt u mee het dorp in om u het dagelijks leven te laten zien. Ook maakt u een boottocht naar een zandbank in de rivier om te relaxen en te zwemmen.

Dag 7
Galibi – Commewijne

Verblijf: Hotel de Plantage

U reist terug richting Paramaribo en overnacht komende twee nachten in Hotel de Plantage. U kunt vandaag  ontspannen bij uw huisje en het zwembad of u kunt de omgeving gaan verkennen.

Deze biedt veel natuur en rust en het is mogelijk een wandeling door het bos te maken waar u wellicht nog cacaobomen zult zien staan. Er komen hier ook veel vogels en apen (doodshoofdaapjes, brulapen en kapucijneraapjes) voor.

Hotel de Plantage
Het hotel heeft acht huisjes in een mooie groene omgeving. Op de veranda kunt u luieren in de hangmat of u kunt een duik nemen in het zwembad.

Dag 8
Commewijne

Verblijf: Hotel de Plantage

Een vrije dag. Verken de omgeving of doe even helemaal niets! Het is ook mogelijk om te gaan vissen bij het kreekje in het bos.  Bamboehengels zijn aanwezig, u moet zelf wel even pieren vangen!

Dag 9
Commewijne – Paramaribo

Verblijf: Eco Resort Inn

Vanuit de Commewijne wordt u teruggebracht naar het hotel in Paramaribo. De rest van de dag is ter vrije besteding. Waarom neemt u niet een kijkje aan de Waterkant?

Dag 10
Paramaribo – Danpaati River Lodge

Verblijf: Danpaati River Lodge

Vandaag start uw trip naar het Surinaamse binnenland. Met de auto rijdt u naar Atjoni waar u overstapt in een korjaal. In deze traditionele boten vaart u over de sula’s, dit zijn stroomversnellingen langs de dorpjes aan de oever naar Danpaati River Resort. Hier ervaart u de prachtige natuur van de Amazone en de bijzondere Marron cultuur.

Danpaati River Lodge
Danpaati is gelegen op een eilandje, vlakbij het dorpje Dan. Paati betekend dan ook ‘eiland’ in het Saramaccaans. De Saramaccaners zijn een van de Marronstammen in Suriname. Danpaati is een duurzame bestemming met projecten in de thuiszorg voor ouderen en kinderopvang. Op het resort zelf zijn voornamelijk lokale bewoners werkzaam en producten worden lokaal afgenomen om zo de bewoners in het gebied zoveel mogelijk te laten profiteren van de toeristische activiteiten. U verblijft in een cabin welke in traditionele stijl is gebouwd. De cabins hebben een eigen veranda met hangmat en badkamer met douche en toilet. De maaltijden worden verzorgd in de eetzaal en de bar biedt welkome verfrissing.  De rivier bij Danpaati is heel geschikt om te zwemmen,  maar er is ook een zwembad.

Dag 11 – dag 13
Danpaati River Lodge

Verblijf: Danpaati River Lodge

Tijdens uw verblijf wordt u meegenomen op een wandeling door de jungle en u bezoekt een van de dorpen waarbij u meer leert over historie en de leefgewoontes van de Saramaccaners (de oorspronkelijke bewoners van het gebied). Tijdens de boottocht in de avond gaat u op zoek naar kaaimannen en geniet u van de sterrenhemel.

Buiten deze activiteiten zijn er optionele excursies mogelijk, zoals een bezoek aan het marronmuseum, de prachtige Tapawatra stroomversnelling of een traditionele massage.

Dag 14
Danpaati River Lodge – Paramaribo

Verblijf: Eco Resort Inn

Via Atjoni reist u naar terug naar Paramaribo.  U heeft nog tijd om een echte Surinaamse hangmat te kopen of een ander leuk souvenir.

Dag 15
Paramaribo
U wordt op gehaald bij uw hotel en naar de luchthaven gebracht voor uw vlucht naar Nederland.

Dag 16
Aankomst in Amsterdam
Deze is reis is te verlengen met een strandvakantie op Curaçao.

Suriname

Prijzen

De prijzen voor de arrangementen zijn afhankelijk van vertrekdatum, duur van uw verblijf, gezinssamenstelling en verzorging.

Inclusief:
– Tickets: retourvlucht Amsterdam – Paramaribo, inclusief luchthavenbelasting
– Vervoer bij luchthaven naar uw hotel in Paramaribo v.v.
– Vervoer in Suriname
– Zes overnachtingen in Paramaribo op basis van logies en ontbijt
– Twee overnachtingen bij eenvoudige lodge in Galibi op basis van vol pension en activiteiten
– Twee overnachtingen Hotel de Plantage op basis van logies en ontbijt
– Vier overnachtingen Danpaati River Lodge op basis van vol pension en een aantal activiteiten
– Sunset & dolfijn trip inclusief snack
– Stadswandeling Paramaribo van ca twee uur
– Fietstocht naar Plantage Peperpot inclusief lunch

Exclusief:
– Toeristenkaart Suriname
– Overige maaltijden
– Optionele activiteiten bij Danpaati River Lodge
– Fooien
– Persoonlijke uitgaven

Suriname

Praktisch

Geschiedenis
Nederland heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Suriname. In 1667 werd het land door Nederland veroverd op de Engelsen, die daarvoor ‘in ruil’ het huidige New York kregen. Sinds 1975 is Suriname officieel onafhankelijk. Sindsdien is de officiële benaming Republiek Suriname. Tegenwoordig is het Nederlands nog steeds voor meer dan 60% van de bevolking de moedertaal.

Hoofdstad
Paramaribo is de hoofdstad van Suriname en is gelegen in het uiterste noorden van het land, zo’n tien kilometer van zee. Paramaribo is het kleinste district van Suriname, maar wel de meest bevolkte. Door de verschillende overheersers en de vele verschillende culturen van de mensen die in Suriname kwamen wonen en door de eigen architectuur van godsdienstige gebouwen, kent de stad een unieke architectuur, waarbij vrijwel alleen met hout is gewerkt.

Oppervlakte
163.820 km²

Aantal inwoners
585.000 (2017)

Grenst aan
Noorden: Atlantische Oceaan
Oosten: Frans-Guyana
Zuiden: Brazilië
Westen: Guyana

Taal
Tijdens uw rondreis in Suriname kunt u terecht met Nederlands, de officiële voertaal in Suriname. Bijna iedereen spreekt dan ook wel Nederlands. Hoewel iedereen in principe de Nederlandse taal wel leert op school varieert de beheersing ervan. Wilt u zich ook in de binnenlanden verstaanbaar kunnen maken? Verdiep u dan in het Sranantongo. Dit is de andere gemeenschappelijke taal die door vrijwel iedereen in Suriname gesproken wordt. Wij geven u alvast graag een tipje van de sluier: No Span, oftewel maak je niet druk, is een uitdrukking die u in Suriname veelvuldig zult horen.

Sport
– Voetbal
– Basketbal
– Volleybal

Veiligheid
Suriname kan beschouwd worden als een veilige toeristische bestemming. Desondanks kan er (gewelddadige) criminaliteit voorkomen. Hierbij kan men soms vuurwapens of kapmessen gebruiken. Als advies wordt dan ook meegegeven om afgelegen gebieden zoals stille straten en stille parken te vermijden. Verder adviseren wij om geen opvallende sieraden of andere kostbaarheden zichtbaar bij u te dragen en ’s nachts niet alleen de straat op te gaan.

Roken/niet roken
In heel Suriname geldt een algeheel rookverbod op openbare plekken. Roken in het openbaar kan zelfs celstraf opleveren.

Elektriciteit
Voltage: 110 / 220 V
Frequentie: 60 Hz
Type stekker: A / B / C / F

Inentingen
Wanneer u naar Suriname reist gelden er geen verplichte inentingen, behalve als u door een land reist waar gele koorts voorkomt. Gele koorts komt alleen voor in Afrika en Zuid-Amerika . In dat geval is een inenting tegen gele koorts verplicht. Bij een vakantie in Suriname wordt een DTP-prik (difterie, tetanus, polio) en een inenting tegen hepatitis A over het algemeen aangeraden. Verder komt malaria, een ziekte die door muggen wordt overgebracht, voor in het regenwoud van Suriname. Er bestaat geen inenting tegen deze ziekte, wel zijn er preventiemiddelen in de vorm van tabletten beschikbaar. Malaria komt normaal gesproken alleen diep in het tropische regenwoud voor.

Valuta
Tijdens uw rondreis in Suriname kunt u betalen met de Surinaamse dollar. In Paramaribo kunt u pinnen bij geldautomaten met een logo van Cirrus of Maestro.  Creditcard worden geaccepteerd in grote hotels of de chiquere restaurants.

Fooien
In Suriname is het gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. U kunt het beste rekening houden met een fooi van ongeveer 5 tot 10% van het totaalbedrag.

Feestdagen
Suriname kent feestdagen die jaarlijks op dezelfde dag vallen:
– Nieuwjaarsdag: 1 januari
– Driekoningen: 6 januari
– Dag van de Arbeid: 1 mei
– Dag van de Afschaffing van de Slavernij (Keti Koti):1 juli
– Onafhankelijkheidsdag: 25 november
– Kerstmis: 25 en 26 december

Daarnaast zijn er feestdagen, waarvan de datum op onze kalender per jaar verschilt, zoals Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Deze feestdagen worden in Suriname op dezelfde dag gevierd als bij ons. Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Lokaal kunnen er religieuze feestdagen of historische evenementen zijn waardoor de openbare voorzieningen ook zijn gesloten.

Beste reistijd
Door de ligging nabij de evenaar heeft Suriname een tropisch klimaat met een relatief hoge luchtvochtigheid.

Het jaar kan worden onderverdeeld in vier seizoenen:
– Kleine regentijd: december t/m januari
– Kleine droge tijd: februari t/m april
– Grote regentijd: mei t/m half augustus
– Grote droge tijd: half augustus t/m november

Gedurende de regentijd regent het zeker niet de hele dag maar er zijn, meestal in de middag, enkele heftige korte tropische buien. De minimale temperatuur schommelt het hele jaar zo rond de 23 graden. Meestal is het echter zo’n graad of 30.

Reistijd
U vliegt vanaf Schiphol Amsterdam in circa 9 uur naar Suriname (Paramaribo).

Tijdsverschil
Suriname kent geen zomer en wintertijd. Dat betekent dat het tijdens onze zomertijd in Suriname 5 uur vroeger is en in onze wintertijd 4 uur vroeger.

Paspoort & visum
Voor een vakantie in Suriname dient u een geldig Nederlands paspoort te hebben dat na terugkomst nog tenminste 6 maanden geldig is en een toeristenkaart. De toeristenkaart kost

€ 20,- p.p.. Deze kunt u aanschaffen bij vertrek op Schiphol, bij aankomst op de luchthaven in Paramaribo of bij het Consulaat van Suriname in Amsterdam. De kinderen dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort!

Vertrekbelasting
Bij vertrek uit Suriname hoeft u ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen.

Vervoer ter plaatsen
Vliegtuig: aangezien er niet veel wegen in Suriname zijn, zijn de meeste plekken in het binnenland alleen per vliegtuig te bereiken. Let er wel op dat sommige binnenlandse maatschappijen op de zwarte lijst van de EU kunnen staan.

Auto: wanneer u zelf in Suriname wilt autorijden vraagt dat wel om de nodige alertheid. In Suriname wordt links gereden. Hou rekening met het feit dat richtingaanwijzers en stoplichten op drukke kruispunten in Paramaribo beperkt aanwezig zijn.

Bus: busdiensten worden doorgaans onderhouden door de PLO, de Particuliere Lijndienst Organisatie en het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB). Er is geen echte dienstregeling voor stadsvervoer zoals we die in Nederland kennen en aantreffen bij bushaltes. Het is vooral een kwestie van geduld hebben. De meeste hotels hebben eigen busdiensten van en naar het vliegveld Zanderij.

Boot: Vanaf de SMS (Scheepvaart Maatschappij Suriname)pier aan het begin van de Waterkant vertrekken veerboten naar Commewijne. Verder is er in het weekend ook een lijnveerdienst vanaf de SMS langs de plantages.

Taxi: in Paramaribo wemelt het van de taxibedrijven. Er is op bijna iedere hoek van de straat wel een taxibedrijf te vinden. Een taxirit in Suriname  is snel en betaalbaar. Een ritje van het centrum naar Blauwgrond kost bijvoorbeeld 7 a 8 Surinaamse dollar.

Kleding
Wij raden u aan om in Suriname katoenen, luchtige kleding aan te trekken. Dit kunt u aanvullen met een vest of een regenjas, stevige (lichtgewicht) wandelschoenen, een zonnehoed en zonnebril. Ter voorkoming van muggenbeten in de jungle adviseren wij een lange broek en overhemd/blouse met lange mouwen. Bescherm u goed tegen de zon, vooral op het water kan de zon verraderlijk zijn.

Eten en drinken
Suriname heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod aan eten en drinken, zoals Javaans, Hindoestaans, Chinees en Creools (Afrikaans). Een typische Surinaams gerecht bestaat uit kip met rijst. Mocht u vegetarisch zijn, in Javaanse en Chinese restaurants zijn vaak vegetarische gerechten te vinden. Verder wordt er bij de maaltijd vaak water of frisdrank gedronken, maar zijn er ook veel verschillende verse vruchtensappen te koop. Populair is een Surinaams lokaal biertje (Parbo), omdat deze veel goedkoper is dan de buitenlandse merken. Tot slot is rum de enige dranksoort die in Suriname wordt geproduceerd. Andere soorten sterke drank worden geïmporteerd.

Ontbijt
Het ontbijt bestaat in Suriname uit brood, quaker oats (havermout), crackers, beschuit, bol, koffie, cacao, melk of thee. Aangezien de dag in Suriname vaak vroeg begint, houdt men tegen een uur of tien zijn tweede ontbijt, dat meestal uit een broodje en/of frisdrank bestaat. Zo tussen 13:00 en 14:30 wordt er warm gegeten.

Suriname

Reviews

Voor deze reis zijn er nog geen reviews.