Waar wilt u heen?
Vertrek datum tussen

Panama

Panama, door de ogen van tieners

Panama is nog één van de onontdekte parels van Midden-Amerika. Deze reis brengt u in diverse regio’s van Panama, er wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van binnenlandse vluchten. Ontdek het Panama kanaal, ga wildwater raften met uw gezin en ontdek aan boord van een zeilboot de paradijselijke San Blas Eilandengroep. U verblijft aan boord van het zeilschip en verder in uitstekende strand- en stadshotels (waar mogelijk). Gezien het actievere dagprogramma is deze reis met name geschikt voor oudere kinderen.

  • Panama Kanaal
  • Zeilen
  • Snorkelen
  • Dolfijnen
  • Schildpadden
  • Apen
  • Strand
  • Indianen
  • Zwemmen

Overzicht van dag tot dag.
Dag 1 Amsterdam – Panama City
Dag 2 Panama City – Punta Culebra – Panama City
Dag 3 Panama City – Bocas del Toro
Dag 4 Bocas del Toro
Dag 5 Bocas del Toro – Chiriqui – Boquete
Dag 6 Boquete
Dag 7 Boquete – Gamboa – Panama City
Dag 8 Panama City – Kuna Yala Archipel/San Blas Islands
Dag 9 –Dag 11 Kuna Yala Archipel/San Blas Islands
Dag 12 Kuna Yala Archipel/San Blas Islands – Panama City
Dag 13 Panama City
Dag 14 Panama City – Amsterdam
Dag 15 Amsterdam

Panama

Programma

Uitgebreid overzicht

Dag 1
Amsterdam – Panama City
Verblijf: Country Inn and Suites Amador

Bij aankomst staat een gids/chauffeur u op te wachten in de aankomsthal die u vervolgens brengt naar uw hotel, rustig gelegen aan de oevers van het Panama kanaal, alwaar u kunt uitrusten van de vlucht en u zich kunt voorbereiden op een fijne vakantie in een boeiend land.

Dag 2
Panama City – Punta Culebra – Panama City
Verblijf: Country Inn and Suites Amador

Vandaag kunt u een city tour maken. Onderweg zult u kennismaken met de 500 jarige historie van deze intrigerende stad. In Panama Viejo ziet u de ruïnes van de nederzettingen van de oude stad om vervolgens via het bankendistrict in Casco Antiguo te gaan, alwaar de Franse kanaalbouwers woonden in het begin van de 19de eeuw. Vervolgens wordt er een bezoek gebracht aan de Miraflores Locks van het Panama kanaal. Hier kunt u goed zien hoe de grote schepen zich door de sluizen manoeuvreren.

Inbegrepen: ontbijt

Dag 3
Panama City – Bocas del Toro
Verblijf: Hotel Playa Tortuga

Vroeg komt de chauffeur u ophalen voor een korte transfer naar het Nationale vliegveld voor een vlucht van 45 minuten naar de Bocas Del Toro Archipelago. Bij aankomst wordt u meteen overweldigd door de Caribische gezelligheid. Geniet van de calypso muziek en laat u bevangen door de onbedwongen gang van zaken op deze eilandengroep. Relax aan de fantastische stranden met kristalhelder water, doe aan watersport, smul van de verse vis en zeevruchten. Ontdek de onaangetaste ecosfeer; thuisland van vele vogelkolonies en zeeschildpadden. Bocas del Toro biedt genoeg gelegenheden om de dagen lekker lui of sportief door te brengen. Er zijn vele watersportmogelijkheden zoals; scuba duiken, snorkelen en surfen.

Inbegrepen: ontbijt

Dag 4
Bocas del Toro
Verblijf: Hotel Playa Tortuga

Maak vandaag een boottour naar Laguna Bocatorita waar u de dolfijnen kunt zien zwemmen en springen in het water. In een restaurantje kunt u diverse zeevruchtgerechten proeven. In Coral Key kunt u heerlijk snorkelen. In de middag brengt de boot  u verder naar Red Frog Bach , waar u verder lekker kunt zwemmen of het eiland met zijn interessante flora en fauna kunt verkennen. Vervolgens gaat de boot via Hospital Point terug naar het hoofd eiland. 

Inbegrepen: ontbijt

Dag 5
Bocas del Toro – Chiriqui – Boquete
Verblijf: Panamonte Hotel

De reis gaat verder naar de hooglanden van Chiriqui aan de westkant van Panama. Het pitoreske plaatsje Boquete staat bekend om zijn lenteachtige temperaturen het gehele jaar door. Ter plaatse krijgt u een leuke en leerzame koffietour aangeboden.

Inbegrepen: ontbijt 

Dag 6
Boquete
Verblijf: Panamonte Hotel

Een bezoek aan Chiriqui kan niet zonder wild water rafting over een van de machtig mooie rivieren. Op maximaal 2 uur rijden van Boquete vindt u een aantal zeer interessante class III en IV rivieren. Door teamwork zult u de overweldigende stroomversnellingen snel de baas worden. Zwemspullen meenemen!

Inbegrepen: ontbijt en lunch

Dag 7
Boquete – Gamboa – Panama City
Verblijf: Four Points Sheraton

Vroeg in de ochtend vliegt u terug naar Panama City, waar u bij aankomst door onze gids en chauffeur wordt opgewacht voor een bezoek aan een zeer bijzonder volk; de Embera Indianan, die diep in het regenwoud wonen. 

Inbegrepen: ontbijt en lunch

Dag 8
Panama City – Kuna Yala Archipel/San Blas
Verblijf: overnachting op een zeilboot

De komende dagen zullen een hoogtepunt zijn dat  u nooit meer vergeet. Na een korte vlucht naar de Caribische kust, stapt u meteen in een geheel andere wereld: de Comarca Kuna Yala, thuisland van een eeuwenoude beschaving. De eilandengroep bestaat uit meer dan 365 eilandjes omgeven door prachtig azuurblauw water en sneeuwwitte stranden. U gaat de komende dagen nabij kennis maken met een aantal Kuna dorpen waarbij alle cultuuruitingen zoals zang, dans en ambachten aan bod zullen komen.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Dag 9
Kuna Yala Archipel/San Blas
Verblijf: overnachting op een zeilboot

De komende dagen wordt er lekker gezeild. Natuurlijk is er ook volop tijd om lekker te zwemmen, te snorkelen en te vissen. 

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner 

Dag 10
Kuna Yala Archipel/San Blas
Verblijf: overnachting op een zeilboot

Zeilen, zwemmen & snorkelen.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Dag 11
Kuna Yala Archipel/San Blas
Verblijf: overnachting op een zeilboot

Zeilen, zwemmen en snorkelen.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Dag 12
Kuna Yala Archipel/San Blas – Panama City
Verblijf: Four Points Sheraton

In de vroege ochtend gaat de reis terug naar Panama City. Bij aankomst gaat u de jungle rond het Panamakanaal verkennen. U maakt een interessante wandeltocht door het Soberania Nationale Park. Onderweg hebt u een picknick lunch.

Inbegrepen: ontbijt en lunch

Dag 13
Panama City
Verblijf: Four Points Sheraton

Op loopafstand vindt u een paar interessante souvenir winkels en per taxi kunt u naar Multiplaza shopping mall,  waar u naar hartelust kunt winkelen. Verder vindt u er een bioscoop met VIP zalen (aanrader!!), food court met klimspeelgoed, banken, souvenir shops en een supermarkt met drogisterij/apotheek. Ook kunt u er lekker eten en buiten op het terras zitten. 

Inbegrepen: ontbijt

Dag 14
Panama City – Amsterdam
Vervoer terug naar de luchthaven. 

Inbegrepen: ontbijt

Dag 15
Amsterdam
Aankomst Amsterdam

Panama

Prijzen

De prijzen voor de arrangementen zijn afhankelijk van vertrekdatum, duur van uw verblijf, gezinssamenstelling en verzorging. Hieronder vindt u een prijsindicatie:

Volwassene: € 3239,-
Tiener: € 2995,-
Kind**: € 2442,-
Kind*: € 2298,-
Baby: € 195,-

Tiener: 12 t/m 17
Kind**: 8 t/m 11
Kind*: 2 t/m 7
Baby: 0 t/m 1

Inclusief:
–         Retour ticket Amsterdam – Panama City
–         Overnachtingen in de aangegeven hotels
–         Vervoer van- en naar de luchthaven
–         Excursies met Engelssprekende gids 

Exclusief:
–         Fooien
–         Optionele excursies
–         Bij vertrek uit Panama dient u rekening te houden met een bedrag van US$ 20,- p.p. vertrekbelasting

 

Vertrek Aankomst Vluchtnummer Vertrektijd Aankomsttijd
Amsterdam Panama City KL 757 13:30* 17:40*
Panama City Amsterdam KL 758 19:35* 13:10**


 * = alle tijden zijn lokale tijden.
**= aankomst de volgende dag,

Tijden en vluchtnummers zijn onder voorbehoud.

Panama

Praktisch

Geschiedenis
De Indianen zijn ook hier de oudste bewoners, net als in de omringende landen. En ook Panama werd veroverd door de Spanjaarden. Zij heersten hier tot 1821, het jaar dat Colombia de macht over nam. Nadat de plannen van Amerika om een kanaal te graven bekend werden, groeide het verzet van de Colombiaanse machthebbers. Vanaf dat moment werd Panama, semi- onafhankelijk. Er kwam een eigen bestuur, echter geleid door de Amerikanen. Pas in 2000 werd Panama volledig onafhankelijk.

Hoofdstad
De hoofdstad van Panama is Panama City.

Oppervlakte
75.320 km2

Aantal inwoners
3.753.142 (2017)

Grenst aan
Noorden: Costa Rica

Zuiden: Colombia

Taal
De voertaal is Spaans. In de meeste hotels, restaurants en winkels wordt Engels gesproken. Daarnaast zijn er meer dan 5 Indianen talen die nog actief gesproken worden.

Sport
Honkbal

– Voetbal
– Boksen

Veiligheid
Panama is een zeer veilig land om te bezoeken. Net zoals in Nederland dient u echter altijd op uw spullen te passen, met name in Panama City. Wij adviseren u de paspoorten en uw geld te bewaren in de kluis van het hotel (indien aanwezig). Wij raden u af om met sieraden over straat te lopen.

Roken/niet roken
Er is geen rookverbod in Panama. In sommige airconditioned restaurants mag u niet roken. Er zijn vele buitenrestaurants, waar wel gerookt mag worden. Alleen in Panama City is het niet-roken beleid strikter.

Elektriciteit
Het voltage in Panama is 110. U heeft een verloopstekker nodig.

Voltage

Frequentie

Type stekker

110 V

60 Hz

A / B


Inentingen
DTP

Hepatitis A
Gele koorts

Religie
Bijna 80% van de bevolking is Katholiek en ca. 15% is Protestants.

Geld/Bankzaken

Valuta
De valuta in Panama is de Balboa (PAB). De waarde van 1 Euro is ca. PAB 1,40. U kunt Euro’s alleen wisselen in hotels en grotere steden. Indien u Panama combineert met Costa Rica, adviseren we u de Euro’s voor vertrek om te wisselen in Dollars. Daarnaast raden wij u af om op straat te wisselen. Creditcards worden in alle grote hotels geaccepteerd, in kleinere hotels en restaurants meestal niet.

Prijsindicatie

Ontbijt € 3,-
Lunch € 5,-
Diner € 10,-
Koffie € 0,50
Bier € 1,50
Frisdrank € 0,50

Fooien
In Panama is het gebruikelijk om een fooi te geven. U dient hierbij rekening te houden met circa 10% tot 15% van de rekening (eten/drinken). In de hotelkamers (ook bij het dragen van de koffers) ongeveer 1, 40 Balboa per nacht.

Feestdagen

1 en 2 januari Nieuwjaar
9 januari Dag van de Martelaren
1 mei Dag van de Arbeid
15 augustus Panama City-dag
3 november Dag ter viering van de afscheiding van Colombia
4 november Dag van de vlag 4
5 november Dag van Columbus
10 november Dag van de opstand van Los Santo
28 november Onafhankelijkheidsdag
8 december Moederdag
25 en 26 december Kerst
31 december Oudjaar

Beste tijd
Panama kunt u vrijwel het gehele jaar bezoeken. De gemiddelde temperatuur is rond de 30 graden. In onze zomer, april tot september, is de kans op een bui het grootst.

Reistijd
In ongeveer 11 uur vliegt u naar Panama. Vanuit Nederland vliegt de KLM dagelijks rechtstreeks naar Panama.

Tijdsverschil
In Panama is het 6 uur vroeger dan in Nederland. In de zomertijd is dit 7 uur.

Bagage
Indien u economy class vliegt, is het toegestaan om 23 kg bagage mee te nemen. Dit geldt voor KLM.

Douane
Het is niet toegestaan om eten en drinken mee te nemen in of uit Panama. U dient rekening te houden met de strenge douanevoorschriften van de Verenigde Staten, omdat alle maatschappijen met een tussenstop in de Verenigde Staten vliegen.

Paspoort en visa
U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden na aankomst in Panama geldig is. Indien u langer dan 90 dagen in Panama verblijft, dient u tevens in het bezit te zijn van een visum. Uw kinderen dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort, ongeacht de leeftijd.

Vertrekbelasting
Bij vertrek uit Panama dient u rekening te houden met een bedrag van US$ 20,-.

Aanvlieghavens
Panama City

Vervoer ter plaatse
Taxi: een zeer voordelige manier van vervoer, zeker in Panama City. U kunt de taxi’s gemakkelijk herkennen aan de felle kleuren.

Bus: Panama kent een uitgebreid busnetwerk. Alle grote en minder grote steden zijn direct en indirect met elkaar verbonden.
Vliegen: Travelnauts adviseert om zoveel mogelijk gebruik te maken van binnenlandse vluchten. De afstanden zijn groot, waardoor u door te vliegen tijd bespaart.

Rijbewijs
U dient in het bezit te zijn van een geldig Nederlands rijbewijs.

Klimaat
Panama heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van rond de 30 graden.

Van mei tot oktober is er de meeste kans op neerslag.
Van december tot april kan het er erg warm en droog zijn.

Zonnebescherming
In Panama schijnt de zon een stuk feller dan in Nederland. Gebruik factor 30 als minimale beschermingsfactor tegen de schadelijke UV straling van de zon. Houd rekening met het huidtype van uw kind. Neem een zonneparaplu mee als u met een baby reist.

Kleding
Travelnauts adviseert om luchtige, katoenen kleding mee te nemen. En zwemkleding mag uiteraard niet ontbreken!

Eten & drinken
In Panama worden veel bonen, rijst, kip en vis gegeten. Een typisch Panamese vis heet Corvina en wordt in veel gerechten gebruikt, bijvoorbeeld in “Ceviche”: fijn gesneden Corvina met limoensap en andere kruiden. Ook zult u vaak “Arroz con guandu”; rijst, bonen en kruiden tegen komen. En uiteraard de beroemde traditionele kippensoep “Sancocho”. De smaak verschilt per gebied. Er is natuurlijk ook veel vers fruit.

Ontbijt
De Panamezen eten als ontbijt “Hojaldras”; een donut met suiker en tortillas; deze is dikker dan in andere landen en wordt gefrituurd en belegd met eieren, kaas, bonen of ander beleg.

Panama

Reviews