Waar wilt u heen?
Vertrek datum tussen

Zuid-Afrika

Pilanesberg Game Drive

Van Johannesburg rijdt u vandaag naar Pilanesberg, neem de R516 waarbij u gedeeltelijk door het park rijdt. De krater van een dode vulkaan zorgt voor de ongewone setting van het Pilanesberg Private Game Reserve. In de prehistorie was dit een kolkende krater, maar nu is het een groot stuwmeer met daaromheen drie groepen heuvels van gestolde lava. Het park is een van de grootste vulkanische complexen van de wereld. De vreemde rotsen en heuvels maken dit een uniek gebied. De heuvels van zo’n 3000 meter hebben de erosie door de eeuwen heen doorstaan. Het complex lijkt van een afstand een grote bubbel in het landschap. De Pilanesberg zelf is de hoogste berg van het geheel en torent zo’n 600 m boven het Mankwa-stuwmeer uit. De vroege komst van de mens in deze omgeving is te zien aan de verschillende menselijke tekens uit de Steen- en de IJzertijd.

  • Wilde dieren
  • Safari
  • Vulkanen
  • Wandelingen
  • Djembe drumles
  • Boogschieten
  • Olifanten

Dag 1
Aankomst Pilanesberg Game Drive In Pilanesberg heeft een van de meest ambitieuze wildverhuizingen van Zuid-Afrika plaatsgevonden. In 1979 vond hier het project Operation Genesis plaats waarbij 6000 zoogdieren in het park werden uitgezet. Onder andere zebra’s, elanden, witte en zwarte neushoorns, olifanten en buffels werden erheen gebracht. Tegenwoordig leven hier zo’n 10.000 dieren in de dichte bossen, valleien en op de glooiende graslanden van het park. Behalve de eerder uitgezette dieren, ziet u hier giraffen, nijlpaarden, koedoes, gemsbokken, hartbeesten, waterbuffels, (jacht)luipaarden en de zeldzame bruine hyena. Er vliegen ook nog eens 300 soorten vogels rond. Het Pilanesberg Game Reserve is een van de weinige plekken in Afrika waar een bijna complete, originele fauna leeft. Voor de bezoekers zijn er verborgen uitkijkplekken gemaakt, zodat u de dieren tot zeer dichtbij kunt benaderen. Er is zelfs getint glas aangebracht waardoor u geen last van zon heeft terwijl u het landschap afspeurt naar dieren. In het park zijn diverse lodges, resorts, bungalows en campings waar u kunt overnachten. Ook nachtelijke safari’s zijn vaak mogelijk. Extra bijzonder is het maken van een ballonvaart: het landschap is hier zo uniek dat het de niet geringe prijs van de ballonvaart zeker loont.

Belangrijk: Sanparks (de overheidsorganisatie die het beheer van alle nationale parken in Zuid-Afrika in handen heeft) staat niet toe om met kinderen onder de 6 jaar jeepsafari’s te maken door alle wildparken. In privé wildpraken is het echter soms wel mogelijk. De Bakubung Bush Lodge biedt echter ook safari’s voor jongeren kinderen en een oppasservice. Daarnaast kunt u ook met een afgesloten huurauto zelf op safari in Pilanesberg.

Dag 2
Pilanesberg Game Drive U heeft de volledige dag ter vrije besteding.

Excursie mogelijkheden in Pilanesberg:
– Dagsafari’s en nachtsafari’s door het Pilanesberg National Park (ca.2,5 uur)
– Wandelingen o.l.v. een gids (ca. 4 uur)
– Safari’s met bush braai of ontbijt (ca. 4 uur)
– Luchtballon safari’s (ca. 1 uur in de lucht, 4 uur weg)
– Quad rijden door het Letsatsing Game Park (ca. 1 uur tour, 2 uur weg)
– Djembe drumles
– Kleiduiven schieten
– Boogschieten
– Bezoek aan ‘The Elephant Wallow’ met olifantensafari (ca. 3 uur, langer weg)
– Olifant interactie excursie (ca. 2 uur, langer weg)

Dag 3
Vervolg van de rondreis

Vandaag vervolgt u uw rondreis door Zuid-Afrika. We zijn u uiteraard van dienst bij de planning van de gehele reis.

Zuid-Afrika

Programma

Dag 1
Aankomst Pilanesberg Game Drive

Voor het verblijf in Pilanesberg kunnen wij u een verblijf in onderstaande lodges aanbieden.

Optie 1:
Bakubung Bush Lodge
In het malariavrije Pilanesberg Private Game Reserve, kunt u tijdens een safari op zoek gaan naar de Big Five terwijl u verblijft in de comfortabele Bukubung Bush Lodge. De kinderen zullen graag een duik nemen in het zwembad met een prachtig uitzicht over de omgeving. Verder is er een internetlounge, en een traditionele boma aanwezig waar genoten kan worden van heerlijke Afrikaanse gerechten. De kinderen kunnen zich tevens vermaken in de kinderspeeltuin. In de elegant ingerichte kamers heeft u de beschikking over gratis wifi, een eigen veranda met uitzicht over de omgeving, een flatscreen tv en een badkamer met gescheiden bad en douche. Het sfeervolle restaurant biedt zowel lokale als internationale gerechten.

Bakubung biedt luxueuze bushveld accommodatie in het malariavrije Pilanesberg. Alle hotelkamers kijken uit op het bushveld en beschikken over privé badkamers, airconditioning en satelliet televisie.

Behalve hotelkamers, zijn er ook self-catering chalets. Activiteiten bestaan uit wandelsafari’s, safaritochten, tennis, zwemmen en voor de kinderen is er een speeltuin. De safari’s kunt u zelf ter plaatse regelen of vooraf reserveren. Kinderoppas kan op aanvraag worden geregeld.

Kinderfaciliteiten en Junior Ranger programma:
De Bakubung Bush Lodge beschikt over een uitgebreide speeltuin, zwembad, tennisbaan, volleybalveld, tafeltennis tafel, bordspellen, ‘outdoor’ schaakspel en cricket opties. Voor kinderen biedt de Bakubung Bush Lodge een speciaal junior ranger programma. Kinderen van alle leeftijden mogen mee op de safari’s en uw kids kunnen daarnaast (optioneel)met een eigen ranger op pad die hen vanalles leert over sporen, de Afrikaanse fauna en het spotten van wilde dieren.

Optie 2:
Kwa Maritane Lodge
De Kwa Maritane Lodge ligt op de hellingen van een vulkaan in het hart van het Nationaal Park Pilanesberg. De accommodatie beschikt over twee tennisbanen en twee zwembaden, waarvan één met glijbaan, een babybadje en gratis WiFi. De lichte en ruime kamers zijn voorzien van kamerhoge ramen en een balkon. Alle kamers beschikken over wit linnengoed en een woonruimte. De accommodatie beschikt over twee traditionele boma’s (houten afscheidingen), waar drankjes kunnen worden genoten bij het vuur. Ontbijt, lunch en diner worden geserveerd in het restaurant The Kwa Maritane met uitzicht op de waterput en de natuurlijke granieten rotsformaties van het park. Onder de palmbomen in de tuin staan ligstoelen aan de rand van het zwembad. Het Kwa Maritane biedt ook een kinderspeelplaats. Sun City ligt op 10 minuten rijden. Er is gratis privéparkeergelegenheid en tegen betaling gaat er een pendeldienst naar Sun City.

Kinderfaciliteiten en Junior Ranger programma
Twee tennisbanen, kleine midgetgolfbaan, twee zwembaden, een glijbaan, babybadje en kleine speeltuin met trampoline behoren tot de faciliteiten. Ook is er een ondergrondse abservatie van waaruit u de waterhole kunt zien, waar de wilde dieren komen drinken. De Kwa Maritane Lodge heeft evenals de Bakubung Bush Lodge een speciaal junior ranger programma. Kinderen van alle leeftijden mogen mee op de safari’s en uw kids kunnen daarnaast (optioneel)met een eigen ranger op pad die hen vanalles leert over sporen, de Afrikaanse fauna en het spotten van wilde dieren.

Dag 2
Pilanesberg Game Drive U heeft de volledige dag ter vrije besteding.

Dag 3
Vervolg van de rondreis

Vandaag vervolgt u uw rondreis door Zuid-Afrika. We zijn u uiteraard van dienst bij de planning van de gehele reis.

Zuid-Afrika

Prijzen

De prijzen van deze bouwsteen zijn afhankelijk van vertrekdatum, duur van uw verblijf, gezinssamenstelling en verzorging. Vraagt u gerust een vrijblijvende offerte aan voor een gedetailleerd kostenoverzicht.

Zuid-Afrika

Praktisch

Geschiedenis
De officiële geschiedenis (geschreven), start op 6 april 1652, wanneer Jan van Riebeeck een nederzetting sticht bij Kaap de Goede Hoop. Zowel Nederlandse als Duitse boeren trekken van uit de Kaapprovincie het binnenland in en drijven hier de oorspronkelijke bevolking weg. Nadat ook de Engelse kolonisten het land in trekken, blijft er van het grondgebied van de oorspronkelijke bevolking niet veel over. Na de vondst van goud en diamanten wordt het land volledig bezet door de Engelsen, die een aparte unie van Zuid-Afrika maken binnen de Gemenebest. Vanaf 1931 tot 1994 wordt Zuid-Afrika beheerst door apartheid. In 1994 vinden de eerste vrije verkiezingen plaats, deze worden gewonnen door het ANC, onder leiding van Nelson Mandela.

Hoofdstad
Pretoria (bestuurlijke macht), Kaapstad (wetgevende macht), Bloemfontein (rechterlijke macht).

Oppervlakte
1.221.037 km2

Aantal inwoners
54.841.552 (2017)

Grenst aan
Noorden: Namibië, Botswana en Zimbabwe

Oosten: Mozambique, Swaziland en Indische Oceaan
Zuiden: Indische Oceaan
Westen: Atlantische Oceaan

Taal
In Zuid-Afrika wordt gesproken; Afrikaans, Engels, Zoeloe, Xhosa en nog vele andere talen.

Sporten
– Voetbal

– Rugby
– Cricket

Veiligheid
De tegenstelling tussen arm en rijk in Zuid-Afrika is erg groot. Met name in de grote steden is de criminaliteit groter dan in andere gemiddeld grote steden. Zuid-Afrika is echter een veilig land om te “bereizen” per auto, camper en of bus. Net zoals in Nederland dient u echter altijd op uw spullen te passen. Wij adviseren u de paspoorten en uw geld te bewaren in de kluis van het hotel (indien aanwezig). Wij raden u af om met sieraden over straat te lopen en uw kostbaarheden in de auto te laten liggen. Zorg dat uw auto in een bewaakte garage wordt geparkeerd.

Roken/niet roken
In de meeste hotels en guesthouses geldt een rookverbod.

Elektriciteit
Het voltage in Zuid-Afrika is 220. U heeft een verloopstekker nodig.

Voltage

Frequentie

Type stekker

230 V

50 Hz

D / M ***

Inentingen
DTP

Hepatitis A
Voor het Kruger park en de natuurparken in Kwazulu Natal wordt het wel aangeraden om malaria tabletten te slikken.

Religie
Bijna 75% is Christen, 2% Moslim, 1,5% Hindoe en de overige zijn natuurgodsdiensten.

Geld/Bankzaken

Valuta
De valuta in Zuid-Afrika is de Rand. De waarde van 1 Euro is ca. ZAR 9,-. U kunt Euro’s overal wisselen. Ook kunt u pinnen bij alle banken, indien uw pas is voorzien van het Cirrus teken. Creditcards worden overal geaccepteerd.

Prijsindicatie
De kosten hiervoor zijn uiteenlopend. Indien u in uw hotels eet, liggen de kosten beduidend hoger dan wanneer buiten uw hotel eet. Gemiddeld:

Ontbijt ZAR 40,-
Lunch ZAR 50,-
Diner ZAR 80,-
Koffie ZAR 5,-
Bier ZAR 9,-
Frisdrank ZAR 9,-

Fooien
In Zuid-Afrika is het gebruikelijk om een fooi te geven. U dient hierbij rekening te houden met ca. 10% van de rekening (eten/drinken). In de hotelkamers ongeveer ZAR 20,- per nacht.

Feestdagen

01 januari Nieuwjaarsdag
21 maart Dag van de mensenrechten
27 april Vrijheidsdag
01 mei Dag van de Arbeid
16 juni Dag van de jeugd
09 augustus Vrouwendag
25 en 26 december Kerstmis

Beste tijd
Zuid-Afrika is wat weer betreft het beste te bezoeken in onze na jaars- / wintertijd, oftewel september tot en met april. De natuur is het mooist in de maanden september en oktober, alle planten en bomen staan dan in voorjaarsbloei. De warmste maand is de maand januari.

Reistijd
De vliegtijd naar Zuid-Afrika is ongeveer 12 uur. Indien u met een overstap vliegt, dient u rekening te houden met ca. 3 uur extra reistijd.

Tijdsverschil
Er is geen tijdsverschil met Nederland.

Bagage
Indien u economy class vliegt, mag u 23 kg bagage meenemen. Dit geldt voor KLM, British Airways, Lufthansa en South African Airways.

Douane
In Zuid-Afrika wordt 14% belasting geheven. Deze kunt u terug ontvangen bij het verlaten van het land, indien u voor meer dan ZAR 250,- aan goederen heeft aangeschaft. Let u op welke souvenirs u mee terug neemt van vakantie.

Paspoort en visa
U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat nog 6 maanden geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika. Indien er kinderen met u mee reizen dienen zij in het bezit te zijn van een eigen paspoort.

Vertrekbelasting
Alle luchthavenbelastingen zijn inbegrepen.

Aanvlieghavens
U kunt rechtstreeks vliegen naar Johannesburg en Kaapstad en met een overstap naar Durban, Port Elizabeth en andere steden.

Vervoer ter plaatse
Trein: de wereldberoemde Blue Train. Hiermee kunt u “in stijl” van Pretoria naar Kaapstad reizen. Het algemene spoornetwerk in Zuid-Afrika is goed ontwikkeld.

Binnenlandse vluchten: met name het traject van Durban naar Port Elizabeth adviseren we per vliegtuig af te leggen.

Rijbewijs
U dient minimaal 5 jaar in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en de minimum leeftijd voor het besturen van een auto is 23 jaar.

Klimaat
Zuid-Afrika heeft een niet zo’n grote diversiteit wat betreft klimaat. Vanaf Kruger Park tot ongeveer Durban is het een subtropisch klimaat met vrij hoge gemiddelde temperaturen. De zomers zijn warm en droog. In de winter (april-september) kan het met name in Kaapstad vrij veel regenen. In vergelijking tot bijvoorbeeld Zuid-Europa schijnt de zon vrij veel.

Zonnebescherming
Gebruik factor 20 als minimale beschermingsfactor tegen de schadelijke UV straling van de zon. Houd rekening met het huidtype van uw kind. Neem een zonneparaplu mee als u met een baby reist. Tijdens de safari’s, vaak in de vroege ochtend en in de avond, dient u rekening te houden met een felle opkomende en ondergaande zon.

Kleding
Afhankelijk van de periode en plaatsen waar u naar toe gaat. Met name in de avonden kan het erg fris zijn en adviseren we u om warme kleding mee te nemen. Zo ook indien u per camper reist.

Eten & drinken
Zuid-Afrika heeft een geweldige keuken, met name vlees staat er  op de menu kaarten. De keuken is verder een mix van; Engels, Nederlands, Frans, Duits maar ook Maleis en Indiaas. Bekende gerechten zijn; Bobotie (een ovenschotel met gehakt), Braai (barbecue), Biltong (gedroogd rundvlees, maar het kan ook van struisvogel of hert zijn).

Ontbijt
De Zuid-Afrikanen in de grote steden eten vooral het Engelse ontbijt; cornflakes, eieren, brood, bacon, kaas, sinaasappelsap, koffie en thee. In andere gebieden wordt er meer pap en ‘vetkoeks’ (gefrituurde deegbal, die je met boter, jam en thee eet). Maar ook vers gebakken brood met gezouten boter, dikke plakken bacon, ‘boerewors’ en vers fruit.

Zuid-Afrika

Reviews