Waar wilt u heen?
Vertrek datum tussen

Tanzania

Safarireis Tanzania en relaxen op Zanzibar

Maak een prachtige luxe rondreis door de wildparken van Tanzania. U gaat op pad met uw privé gids/chauffeur in een 4×4 auto, waarmee u gemakkelijk op safari kunt. U komt oog in oog te staan met de Big Five en ontdekt Tanzania’s belangrijkste parken; de Serengeti, Ngorongoro Krater, Tarangire en Lake Manyara. De reis wordt afgesloten met enkele dagen zon, zee en strand op het paradijselijke Zanzibar. U maakt safari’s in een 4×4 safari auto in Tanzania met uw eigen gids/chauffeur terwijl u overnacht in bijzondere lodges en luxe tentenkampen. Een fantastische reis voor de ultieme Afrika-ervaring en een onvergetelijke reis met uw gezin!

Reviews

Tanzania Familie in Tanzania Beste Travelnauts team, We hebben een geweldige reis gehad, echt 1 die we nooit meer zullen...
 • Safari
 • Wilde dieren
 • Masai Mara
 • Serengeti
 • Mooie lodges
 • Ngorongoro
 • Migratie Gnoe
 • Relaxen
 • Witte zandstranden

Dag 1 Amsterdam – Kilimanjaro (Arusha)
Dag 2 Arusha – Tarangire (Reisafstand: 130 kilometer, circa 2 á 3 uur rijden)
Dag 3 Tarangire – Ngorongoro (Reisafstand: 120 kilometer, circa 2 á 3 uur rijden)
Dag 4 Ngorongoro
Dag 5 Ngorongoro – Serengeti (Reisafstand: 170 kilometer, circa 4 uur rijden)
Dag 6 Serengeti
Dag 7 Serengeti – Lake Manyara (Reisafstand: 200 kilometer, circa 4 á 5 uur rijden)
Dag 8 Lake Manyara – Arusha – Zanzibar
Dag 9 tot dag 12 Zanzibar
Dag 13 Zanzibar – Amsterdam
Dag 14 Aankomst in Amsterdam

Deze reis is naar wens te verlengen of in te korten. Ook kunnen we andere luxere of eenvoudigere lodges aanbieden.

Tanzania

Programma

Dag 1
Amsterdam – KilimanjaroArusha
Verblijf: Arumeru River Lodge

U vliegt rechtstreeks met KLM van Amsterdam naar Kilimanjaro in Tanzania. Na aankomst wordt u opgehaald door onze lokale vertegenwoordiging en naar uw hotel in Arusha gebracht. De rit vanuit Kilimanjaro bedraagt 50 km, circa 1 uur.

Arusha
De plaats Arusha is de start voor een rondreis door Tanzania Het stadje ligt te midden van een rijk landbouwgebied en is daarom ook de perfecte plaats om een typische Afrikaanse markt te bezoeken. Het ligt op een hoogte van circa 1350 meter en heeft een aangenaam klimaat.

Arumeru River Lodge
Het Arumeru River Lodge is gelegen op een oude koffieplantage nabij het Arusha National Park. De chalets zijn gelegen in de tropische tuin en op loopafstand van het buitenzwembad. Leuk voor de kinderen zijn de wilde dieren die u in de tuinen van het hotel van heel dichtbij kunt zien.  Onder andere de kleinste Afrikaanse antilope, Dikdik komt vaak een bezoek brengen, maar u kunt ook aapjes en mooie vogels tegenkomen. De chalets zijn ingericht met Afrikaanse invloeden en beschikken over een eigen terras met zitje waar u kunt genieten van de tropische tuinen.

Tips in Arusha en omgeving:  (alleen mogelijk bij een langer verblijf in Arusha)
U kunt er ook voor kiezen om langer in Arusha te verblijven om te acclimatiseren. Arusha is dé belangrijkste uitvalsbasis voor de beklimming van de Kilimanjaro, maar er kunnen ook een aantal andere excursies georganiseerd worden. De hoogtepunten van Tanzania vinden echter plaats verderop in uw reisprogramma.

 • Lake Duluti kano-excursie: Spot olifanten vanuit de kano!
 • Koffie tour in omgeving van Arusha
 • Mountain bike tour door de omgeving
 • Bezoek aan Mount Kilimanjaro met gids, volle dag met gids
 • Bezoek Moivaro Village, een authentiek Tanzaniaans dorp
 • Maak een stadstour met gids door Arusha

Inbegrepen: diner

Dag 2
Arusha – Tarangire (Reisafstand: 130 kilometer, circa 2 á 3 uur rijden)
Verblijf: Maramboi Tented Lodge

Vandaag wordt u opgehaald door uw Tanzaniaanse privégids/chauffeur voor het vervolg van uw reis! Vanaf hier gaat de reis verder in een 4-wheel drive auto (een 6-persoons 4×4 wagen alleen voor uw gezin).

Op safari in Tanzania: hoe werkt het?
Alle safari’s zijn inbegrepen tijdens uw rondreis door Tanzania en worden uitgevoerd op privébasis; u gaat alleen met uw gezin en uw gids/chauffeur op pad. Een ‘game drive’ is een ander woord voor safari, waarbij u op zoek gaat naar wilde dieren op de uitgestrekte vlakten van de wildreservaten. Safari’s worden samen met uw gids uitgevoerd in de 6-persoons 4×4 auto waarmee u door Tanzania reist. De gesloten auto (open jeeps mogen in Tanzania niet op de openbare wegen komen hebben schuiframen en een pop-up dak; volledig veilig (ook voor de kinderen) maar met goede mogelijkheden om alles te kunnen zien en foto’s te kunnen maken.

Uw Engelstalige gids/chauffeur weet en vertelt u alles over de Tanzaniaanse flora en fauna en houdt per radio contact met andere aanwezige gidsen, zodat zij aan elkaar kunnen doorgegeven of er ergens een bijzonder dier is gespot. Safari’s (of ‘game drives’) vinden meestal plaats in de ochtend en in de namiddag, waarbij u het einde van de ochtend en de middag doorbrengt bij de lodge, gaat lunchen en kunt zwemmen (veel lodges beschikken over een zwembad). Dit is het heetste moment van de dag, waarop het niet alleen voor u te warm is voor de safari’s maar ook voor de dieren. Als de zon hoog aan de hemel staat, houden zij zich verscholen. Uw kans om wild te spotten is daarom vroeg in de ochtend en laat in de namiddag het grootst.

Omdat veel lodges zich midden in de parken bevinden, is de rit van de ene naar de andere lodge vaak al voor een groot deel een safarireis met veel kans om dieren te zien. Ook ziet u onderweg veel van het dagelijks leven in Tanzania. Niet alleen de safari’s zijn inbegrepen tijdens uw rondreis, ook het vervoer (met dezelfde gids en auto), de entreegelden voor de wildparken en vrijwel alle maaltijden zijn inclusief. Avonden worden veelal gevuld met het nuttigen van een uitgebreid diner, knusse kampvuren en regelmatig optredens van de lokale stamleden.

Deze etappe brengt u naar Tarangire National Park . Meer informatie over het Tarangire National Park vindt u onderaan deze pagina.

Maramboi Tented Lodge
Het Maramboi Tented Lodge is een comfortabel tentenkamp gelegen tussen Tarangire en Lake Manyara. De logde beschikt over een prachtige tuin en omringt door palmbomen kijkt u uit over de vlaktes van de Rift Valley. In het hoofdgebouw vindt u de receptie, restaurant en grote outdoor lounge. Het tentenkamp beschikt over circa 20 ruime en sfeervolle tenten. De luxe tenten beschikken over een privé veranda met zitje en en-suite een badkamer met douche en toilet. Vanaf uw privé veranda kunt u niet alleen een prachtige zonsopkomst en –ondergang zien maar heeft u grote kans zebra’s, wildebeesten en flamingo’s te spotten.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner.

Dag 3
Tarangire – Ngorongoro Krater / Karatu (Reisafstand: 120 kilometer, circa 2 a 3 uur rijden)
Verblijf: Acacia Farm Lodge

Vandaag heeft u in de ochtend een safari in Tarangire. Vervolgens vertrekt u naar Karatu, uw uitvalsbasis voor de Ngorongoro Vallei! De middag heeft u ter vrije besteding om even heerlijk te ontspannen met het gezin.

Acacia Farm Lodge
Deze knusse lodge is gelegen op de helling van het Rift gebergte en geeft u een schitterend uitzicht over de omgeving van Karatu. De lodge heeft een ligging tussen het Lake Manyara National Park en de Ngorongoro Conservation Area, waardoor de lodge een goede uitvalsbasis is om deze reservaten uitgebreid te ontdekken. De omgeving van de Acacia Farm Lodge biedt u naast de reservaten tal van andere avontuurlijke activiteiten en culturele bezienswaardigheden.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner.

Dag 4
Ngorongoro Krater / Karatu
Verblijf: Acacia Farm Lodge

U gaat op pad met een picknick lunchpakket, zodat u de gehele dag kunt doorbrengen in Ngorongoro krater. Hier geniet u de volle dag van een kratertour inclusief safari. Aan het einde van de middag komt u pas weer aan bij uw hotel.

Meer informatie over de Ngorongoro Krater vindt u onderaan deze pagina.

Geniet van de omgeving, leer van alles over de krater van uw gids en ga uiteraard op zoek naar wilde dieren! U daalt circa 600 meter af naar de voet van de krater en neemt een kijkje op zowel de vlaktes als bij het meer, waardoor het ‘dierenaanbod’ dat u vandaag gaat zien heel divers is: olifanten, apen, leeuwen, flamingo’s, nijlpaarden, etc. Uw chauffeur neemt een lunch voor u mee die u onderweg als een picknick zult nuttigen. Er staat u een heerlijke dag te wachten!

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner.

Dag 5
Ngorongoro Krater / Karatu – Serengeti (Reisafstand: 170 kilometer, circa 4 uur rijden)
Verblijf: Kubu Kubu Tented Camp

U zet koers richting Tanzania’s meest bekende wildreservaat: het Serengeti Nationaal Park.

De twee parken Ngorongoro en Serengeti sluiten, net als de Masai Mara, aan op elkaar. U maakt een tussenstop bij de Olduvaikloof.

Olduvaikloof
Dit is een ravijn met steile wanden en wordt de ‘wieg van de mensheid’ genoemd. Het 50 kilometer lange ravijn ligt in het oostelijke deel van de Serengeti. Het is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen ter wereld. De ontdekkingen hebben het inzicht in de evolutie van de eerste mensachtigen belangrijk verdiept. De oudste artefacten in Olduvai (van kiezelsteen gemaakte werktuigen) en vuistbijlen zijn ongeveer 2 Ma oud, maar er zijn fossiele resten van menselijke voorouders van 2,5 Ma oud gevonden.

Daarna gaat naar het Serengeti National Park. Onderweg naar de lodge kunt u weer genieten van alle van alle mooie dieren om u heen Uw lunch nuttigt u onderweg of in de lodge. De middag kunt u heerlijk relaxen bij uw leuke lodge, een duik in het zwembad nemen en de prachtige omgeving u opnemen vanaf uw ligbedje met een drankje in de hand. Later op de middag is er weer en safari.

Meer informatie over het Serengeti National Park vindt u onderaan deze pagina.

Kubu Kubu Tented Camp
Dit nieuwe tentenkamp in het Serengeti nationaal park opende haar deuren op 1 juni 2016. De ligging is perfect; midden in het nationale park en aan de Seronera rivier, waar altijd dieren komen om te drinken. De begroeiing aan de rivierbedding bieden luipaarden perfect beschutting; kans om een luipaard te zien is hier daarom groot! Het kamp bestaat uit 25 ruime, luxe tenten, elk met een veranda met uitzicht over de uitgestrekte vlaktes van het nationale park. Elke safaritent heeft een en-suite volwaardige badkamer, bijna geen echte tent meer te noemen. Na een game drive is het uiteraard mogelijk om een duik te nemen in het zwembad. Elke avond wordt er een kampvuur gemaakt, waar u de dag gezellig afsluit.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner.

Dag 6
Serengeti
Verblijf: Kubu Kubu Tented Camp

Deze dag gaat u op safari in het nationale park met uw 4-wheel drive auto. U maakt een safari in de ochtend en in de namiddag waarbij u tussentijds terugkeert naar de lodge, of u neemt een picknick lunch mee en gaat de gehele dag op pad. De Serengeti is ontzettend uitgestrekt, biedt een geheel nieuw landschap en heel veel mogelijkheden om uw dagen op een spannende manier te vullen.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner.

Dag 7
Serengeti – Lake Manyara
(Reisafstand: 200 kilometer circa 4 á 5 uur rijden)
Verblijf: Burudika Manyara Lodge

U reist vandaag naar Lake Manyara om de afstand naar Kilimanjaro voor uw binnenlandse vlucht in te korten. In de middag heeft u nog een safari in het Lake Manyara National Park.

Meer informatie over het Lake Manyara National Park vindt u onderaan deze pagina.

Burudika Manyara Lodge
Burudika Manyara Lodge is gelegen tussen het Lake Manyara National Park en Tarangire National Park. Deze parken staan bekend om de aanwezigheid van verschillende diersoorten, waaronder de olifant, leeuw, gnoe en diverse vogelsoorten. Het gebied is daarnaast ook het thuis van de Masai, een traditioneel volk in Kenia en Tanzania. Tijdens uw verblijf is de kans groot dat u deze stam voorbij zult zien komen met hun vee. In de kleinschalige Burudika Manyara Lodge verblijft u in een ‘banda’ (Swahili voor bungalow) gebouwd met lokale materialen en ingericht in Tanzaniaanse stijl. De banda’s zijn uitgerust met een privéterras waarvandaan u met een beetje geluk de passerende dieren kunt bewonderen.

Inclusief: ontbijt, lunch en diner.

Dag  8
Lake Manyara – Arusha – Zanzibar (Reisafstand: 170 kilometer, circa 3 uur rijden)
Verblijf: Zanzibar Ocean Paradise Resort

Na het ontbijt wordt u terug naar Kilimanjaro gebracht, waarna u bij de luchthaven wordt afgezet voor de binnenlandse vlucht naar het tropische Zanzibar. U neemt vandaag afscheid van uw gids, op Zanzibar heeft u geen gids tot uw beschikking.

Na aankomst op de luchthaven van Zanzibar wordt u door onze lokale vertegenwoordiging naar uw hotel gebracht (circa 45 minuten rijden).

Zanzibar
Uitgestrekte witte zandstranden en heerlijk relaxen… dat kan op het eiland Zanzibar, waar u wordt uitgenodigd om even helemaal niets te doen. Tijd om te zonnen, te snorkelen of te duiken. Voor de ‘restless at heart’ is er het rijke culturele erfgoed om te verkennen. Terwijl u van uw drankje geniet, kijkt u ’s avonds naar de vissersbootjes die uitvaren voor een nieuwe vangst. Ondertussen geniet u nog na van de vele olifanten, leeuwen en neushoorns die nog vers op uw netvlies staan.

Op de stranden van Zanzibar zult u altijd lokale mensen aantreffen die versnaperingen of souvenirtjes proberen te verkopen. Mocht u het vervelend vinden; vrijwel alle resorts hebben personeel bij hun strand die op uw verzoek laten weten dat u geen interesse heeft, zodat u kunt genieten van de idyllische omgeving.

Zanzibar Ocean Paradise Resort
De naam van het resort zegt het al: Ocean Paradise, een stukje paradijs aan de oceaan. U wordt bij de ingang welkom geheten door een Masai-krijger. Bij de receptie aangekomen heeft u groots uitzicht op de azuurblauwe Indische Oceaan. Kokospalmen zwaaien lichtjes in de wind aan het parelwitte strand en in de weelderige, tropische tuinen staan de traditionele rondavels met rieten daken.

Inbegrepen: ontbijt en diner.

Dag 9 tot dag 12
Zanzibar
Verblijf: Zanzibar Ocean Paradise Resort

Op en om Zanzibar zelf kunt u meerdere leuke excursies en activiteiten ondernemen.

Tips en activiteiten:
* Snorkelen & zwemmen met dolfijnen
* Reuzenschildpadden bekijken & snorkelen op Changuu Island
* City tour in Stone Town
* Zeldzame Red Colobus aapjes bekijken
* Toer over het eiland per mountainbike, 4×4 auto of scooter
* Maak een zeiltocht
* Specerijentour & zwemmen bij Fuji beach
* Duiken

Inbegrepen: ontbijt en diner.

Dag 13
Zanzibar – Amsterdam
U wordt bij uw hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht voor de vlucht naar Amsterdam via Nairobi.

Inbegrepen: ontbijt.

Dag 14
Aankomst in Amsterdam
Aankomst en einde van een heel bijzondere reis.

Deze reis is naar wens te verlengen of in te korten. Ook kunnen we andere luxere of eenvoudigere lodges aanbieden.

 

Extra informatie over de parken die u bezoekt:

Tarangire National Park
Tarangire National Park ontleent de naam aan de rivier die zich een weg baant door het National Park, dat bekend staat om de beroemde baobabbomen in het noorden. Verder kenmerkt het noorden zich door acacia- en palmbomen. Tarangire is ‘anders dan andere parken’. Een geheel eigen karakter en een geheel eigen verscheidenheid aan wild met vooral de grote populatie olifanten. Het zuiden kenmerkt zich weer door een geheel ander landschap. Vooral in de drogere periode is dit een aanrader. Dieren verzamelen zich bij de moeraslanden. In deze periode, tussen juni en november, trekken duizenden dieren, voornamelijk grote kuddes olifanten, wildebeesten, zebra’s, gazellen en antilopen van de droge steppe naar het zuiden van Tarangire voor vers en verkoelend water. Met heel veel geluk bestaat de kans om wilde honden te zien. Verder heeft u kans om leeuwen, luipaarden, en andere roofdieren te spotten die van de gelegenheid gebruik maken om de dorstige dieren te verrassen. Ook de Tarangire rivier trekt vele migranten die in de droge periode in de verre omgeving vaak geen ander water kunnen vinden. Over het algemeen trekt Tarangire minder toeristen dan de andere parken in het noorden van Tanzania, daarom een leuke locatie om te bezoeken!

Een ‘heel ander park’…
Tarangire is vanwege haar zogenaamde migratie een schitterend nationaal park met een geheel eigen karakter en een diversiteit aan wild. In het noorden vindt u uitgestrekte steppes met reusachtige baobabbomen en acacia’s met de daarbij behorende enorme kuddes olifanten en buffels. Meer naar het zuiden toe verandert het landschap in goudgele glooiende heuvels en oneindige moerassen met spectaculaire uitzichten. Het moerasland in het zuiden is alleen toegankelijk tijdens het droge seizoen en is tevens een paradijs voor vogelliefhebbers, naast flamingo’s zijn er zo’n 300 honderd vogelsoorten te vinden. Maar ook pythons zijn hier aanwezig, zij zoeken de schaduw op in de bomen waar zij keurig gekronkeld als groot fruit in de takken hangen.

Op de Serengeti na vindt u in Tarangire de grootste concentraties wild van Tanzania. Het wordt slechts door 20% van de Serengeti bezoekers-aantallen bezocht en zult u hier nauwelijks toeristen tegenkomen. Naarmate u meer naar het zuiden trekt zult u hoogstwaarschijnlijk niemand tegenkomen. Een unieke wildernis…helemaal voor uzelf!

Het hele jaar door biedt Tarangire goede mogelijkheden voor game viewing, maar in het droge seizoen juni tot november wanneer de zon dag na dag alle vocht uit het landschap heeft onttrokken, ontwaakt het park uit haar sluimering en wordt absoluut spectaculair. De grote trekpleister is de Tarangire Rivier die als een ader dwars door het park stroomt en gedurende het gehele jaar gevuld is. Tijdens een migratie trekt het wild meestal het park uit op zoek naar water, maar in Tarangire trekt het wild massaal naar het park toe op weg naar de rivier. Duizenden dieren migreren uit de Masai Steppe naar de rivier en grote kuddes olifanten graven in de nog vochtige aarde op zoek naar ondergrondse waterbronnen terwijl buffels, wildebeest, zebra en gazellen zich verzamelen rond elke poel die er maar te vinden is. Zodra de eerste regens in november zich aankondigen en het park transformeert in een ware tuin van Eden, verspreiden de dieren zich weer om op zoek te gaan naar vers gras.

 

Ngorongoro Krater

De Ngorongoro Krater is de grootste caldera (ingestorte vulkaankegel) ter wereld die nog intakt is. Hij bevindt zich ten noordwesten van Arusha in Tanzania op 2200 meter hoogte. Deze vulkaanresten zijn vermoedelijk 2-3 miljoen jaar geleden ontstaan uit een vulkaan die zo’n vijf kilometer hoog geweest moet zijn. De krater heeft een doorsnee van 17 tot 21 kilometer en de kraterbodem een oppervlak van ca. 260 vierkante kilometer. De rand van de krater ligt ongeveer 600 meter boven de kraterbodem. Daardoor ontstaan verschillende klimaatzones in de krater.

 

In het midden van de krater ligt een zout meer. De kraterwand schermt het gebied in de krater grotendeels af tegen de toevallige migratie van de dieren. De leeuwenpopulatie vertoont daardoor een sterke inteelt. Anderzijds kunnen trekkende kuddedieren zoals gnoes de krater wel bezoeken. In de krater leven naar schatting 30.000 grotere zoogdieren. Daarmee is dit één van de dichtstbevolkte wildgebieden ter wereld. De Ngorongoro Krater was deel van het Serengeti-natuurreservaat sinds zijn ontstaan in 1951 en werd in 1959 een zelfstandig natuurgebied. Sinds 1979 staat de krater op de UNESCO-lijst als werelderfgoed.

 

Bijna alle grote Afrikaanse dieren komen voor in de krater: zebra’s, gnoes, zwarte neushoorns, olifanten, leeuwen, jachtluipaarden, en nijlpaarden. Een opvallende afwezige is de giraffe: door hun lange nek en lange poten kunnen zij de steile afdaling naar de bodem van de krater niet maken.

 

Ook krokodillen, impala’s en enkele andere diersoorten leven niet in de krater. Dagelijks dalen de Masai met hun kuddes koeien af in de krater om deze te laten drinken. Zij zijn als enigen bevoegd zich buiten voertuigen in de krater te bevinden. Omdat het wild in de krater minder schuw is dan ergens anders in de Serengeti en in grote hoeveelheden voorkomt, is de kans groot om wild te spotten. Tijdens de droge tijd is de krater veelal met een gewone auto bereikbaar. Als het geregend heeft kunnen er alleen 4-wheeldrive auto’s de krater in, vanwege de steile toegangs- en uitgangswegen.

 

Serengeti National Park

Het beroemdste wildpark ter wereld is waarschijnlijk het Serengeti National Park. De Sergenti herbergt de meest uitgebreide populatie wilde dieren op aarde en omvat tevens het meest complexe en onaangeroerde ecosysteem. Serengeti betekent ‘eindeloze vlakte’ in de taal van de Masai en dat is wat de Serengeti volledig waarmaakt. Op deze vlaktes trekken jaarlijks anderhalf miljoen hoefdieren (gnoes, zebra’s en gazellen) vanuit de zuidelijke savannen, op zoek naar nieuwe verse graslanden. Deze migratie, gedreven door een eeuwenoud instinct, is één van de grootste wildspektakels van de wereld. Uiteindelijk bereiken de kuddes de Masai Mara in het noorden en keren later in het jaar via het oosten weer terug in de Serengeti. Waar vervolgens in het zuiden van de Serengeti een enorme geboortegolf volgt. Hierdoor wordt de totale populatie dieren weer op peil gebracht na de vele verliezen die ze gedurende migratie hebben geleden.

 

Voor miljoenen wilde dieren waaronder olifanten, neushoorns, leeuwen (ca. 1500), luipaarden en buffels (de Big Five) en ongeveer 520 verschillende vogelsoorten is de Serengeti een thuishaven. De typerende landschappen zoals de savannen met de acaciabomen en de granieten kopjes (rotsformaties) zijn een ideaal jachtgebied voor de altijd aanwezige roofdieren waaronder ook de kleine roofdieren zoals de jakhals en de serval.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bijzonder schouwspel: de jaarlijkse trek van de gnoe

De Serengeti staat, net als Masai Mara, bekend om de migratie. Het wordt beschouwd één van de meest spectaculaire schouwspellen ter wereld: de jaarlijkse gnoe (wildebeest) migratie in de Masai Mara en Serengeti. In augustus trekt een paar miljoen gnoes vanuit de Serengeti richting de Masai Mara op weg naar verse graslanden. Samen met hun kwetsbare, pasgeboren jongen bewegen ze zich richting de Mara rivier. De trek gaat gepaard met donderende hoeven en veel geknor. Onderweg voegen duizenden zebra’s en gazellen zich bij de kudde. De migratie is niet ongevaarlijk voor de gnoes; ze worden gevolgd door troepen leeuwen, luipaarden en hyena’s die hen veelvuldig aanvallen. Vooral de kalfjes vormen een goede prooi en worden van de kudde gescheiden; slechts één op de drie kalveren overleefd de trek. Uiteindelijk verzamelen de kuddes zich aan de oevers van de rivier om zich voor te bereiden op het moeilijkste en zwaarste gedeelte van de reis, waarbij ze zo snel mogelijk de Mara rivier dienen over te steken terwijl ze worden opgejaagd door hun vijanden. Door de zware regenval is de rivier in een woeste stroom veranderd, wat de oversteek flink bemoeilijkt. Ook hier vinden veel gnoes de dood, door verdrinking of doordat ze door de sterke stroming worden meegesleurd. Hongerige krokodillen liggen te wachten op de beesten die de overkant niet halen. Zodra de overgebleven kuddes de graslanden hebben bereikt, verspreiden ze zich weer om te gaan grazen. Zodra de regentijd voorbij is (rond oktober) en het gras begint te verdorren, trekken zij weer zuidwaarts, terug naar de Serengeti. Deze cyclus herhaalt zich jaarlijks en veel mensen komen speciaal in augustus naar Kenia om het schouwspel te zien of passen er in Tanzania hun reisschema en verblijf op aan. Het is echter nooit exact te voorspellen wanneer de kuddes bij de Mara rivier zullen aankomen omdat dit samenhangt met de regentijd.

 

Lake Manyara Nationaal Park

Het Lake Manyara Nationaal otiaPark ligt in Tanzania, langs de route van Arusha naar Ngorongoro en Serengeti. Het grootste deel van het Park wordt gevormd door het meer, op het land vindt u een gemengde vegetatie. Ook al is het nationale park van het Manyara Meer klein (318 km²), het gebied is zeer divers van landschap.  Het grootste deel van dit nationale park wordt door het gelijknamige meer in beslag genomen. De omvang van het meer houdt sterk verband met de neerslag en het grondwater. De oever is vlak en zanderig en grenst in het noordelijke deel aan tropisch bos met enorme mahonybomen en acaciasoorten. Een netwerk van paden leidt u door het gebied. Er leeft een grote populatie giraffen, olifanten, buffels en andere grazers.

 

Van het roofwild kunt u hier het luipaard aantreffen en leeuwen die zich hier evenals het luipaard in bomen ophouden. Vogels in vele soorten zijn hier zowel langs de oever van het meer te vinden alsmede in het dichte woud. Met het nodige geluk kunt u hier ook de zwarte adelaar zien. De grootste attractie van het park is de boomklimmende leeuw. Ook brengen talloze flamingo’s een bezoek aan het meer tijdens hun migratie. In het zuiden van het Park bevinden zich enkele geisers. Deze dragen de naam Maji Moto (Swahili voor ‘heet water’). De naam Manyara komt van het woord ‘emanyara’, wat de naam is van de plant waarmee de Masai hun kralen (omsloten dorpen) bouwen. In Kolo, zon 150 km ten zuiden van Lake Manyara, zijn de rotsschilderingen van Kondoa te vinden. Deze stammen uit het stenen tijdperk en staan sinds juli 2006 op de Wereld Erfgoedlijst.’

Tanzania

Prijzen

De prijzen voor de arrangementen zijn o.a. afhankelijk van vertrekdatum, duur van uw verblijf, gezinssamenstelling en verzorging en zijn op aanvraag beschikbaar. Wij werken graag een vrijblijvend voorstel voor u uit.

Inclusief:
– Tickets KLM en Kenya Airways, inclusief luchthavenbelastingen
– Binnenlandse vlucht met Precision Air inclusief luchthavenbelasting
– Aangeven maaltijden (= vrijwel alle maaltijden!)
– Alle overnachtingen in de aangegeven hotels en kamers = voorkeur naast elkaar
– Al het vervoer in Tanzania, inclusief vervoer van/naar de luchthavens
– Vervoer met 1x een 4×4-safari auto in Tanzania
– Alle aangegeven safari’s/game drives tijdens de gehele rondreis
– Engelssprekende privé gids/chauffeur
– Lokale belastingen
– Alle entreegelden voor de wildparkenparken tijdens de rondreis
– Documentatiepakket voorafgaand aan de reis 

Exclusief:
– Dagkamers op de dag van vertrek (wij vragen graag de kosten voor u op)
– Fooien (u krijgt van ons een indicatie)
– Visa (US$ 50,- per persoon per visum) voor Tanzania
– Extra lokale verzekeringen (US$ 20,- = Flying Doctor service)
– Vertrekbelasting (ca. US$ 50,- per persoon)
– Zanzibar infrastructure tax á US$ 1,- per persoon, per dag (bij incheck te voldoen)
– Optionele excursies (vrijwel niet nodig)
– Overige maaltijden en drankjes (met name drankjes; maaltijden zijn namelijk allemaal inbegrepen m.u.v. een snack tussendoor. Arusha incl. ontbijt, Zanzibar incl. half pension)
– Persoonlijke uitgaven
– Reis en/of  annuleringsverzekering

Aanvullingen:
* Houdt u er rekening mee dat bijna alle maaltijden al zijn inbegrepen. Ook de entreegelden tot de parken zijn bij de prijs inbegrepen, alsmede de kosten voor het vervoer en uw gids/chauffeur. U hoeft qua kosten ter plaatse alleen/met name rekening te houden met drankjes, een eventuele snack tussendoor, fooi voor de gids en wellicht wat souvenirs. De kosten in Tanzania zullen dus laag zijn.

Tanzania

Praktisch

Tanzania

Geschiedenis
Tanzania kent een roerige geschiedenis, waarin slavenhandel en regering van de Duitsers en Britten centraal staan. Nadat de Verklaring van Arusha werd aangenomen in 1967 werden de eerste Ujamaa-dorpen opgericht. In deze dorpen waren onder andere, scholen, ziekenhuizen, water-en voedselvoorzieningen te vinden. Hoewel het succes van deze dorpen van korte duur was zette het de toenmalige president van Tanzania goed op de kaart.

Hoofdstad
Dodoma

Oppervlakte
947.303 km²

Aantal inwoners
53.950.935 (2017)

Grenst aan
Noorden: Kenia, Uganda
Oosten: Indische oceaan
Zuiden: Mozambique, Malawi
Westen: Zambia, Democratische republiek Congo, Burundi, Rwanda

Taal
Swahili en Engels

Sporten
Voetbal is de bekendste sport in Tanzania, daarnaast is atletiek erg populair.

Veiligheid
De tegenstelling tussen arm en rijk in Tanzania is erg groot. In de grote steden is de criminaliteit meer aanwezig dan op het platte land. Wij adviseren u de paspoorten en uw geld te bewaren in de kluis van het hotel (indien aanwezig). Wij raden u af om met waardevolle spullen over straat te lopen. Indien u direct na aankomst naar uw hotel wordt gebracht om vervolgens aan uw safari te beginnen, zult u vrijwel niets van de criminaliteit merken.

Roken/niet roken
In de meeste hotels en lodges mag gerookt worden, de restaurants kennen uiteraard rookvrije gedeelten.

Elektriciteit
Het voltage in Tanzania is 230 volt. U heeft een verloopstekker nodig.

Voltage Frequentie Type Stekker
230 V 50 Hz  D / G

Inentingen
DTP
-Hepatitis A
-Gele koorts
-Malaria tabletten
Bij boeking informeren we u verder hierover.

Religie
De meerderheid van de bevolking is Islamitisch en Animist, gevolgd door het christelijke geloof.

Geld/Bankzaken

Valuta
De munteenheid van Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling, aangeduid als TZS.

Prijsindicatie:
Ontbijt € 5,-
Lunch € 10,-
Diner € 15,-
Koffie € 1,-
Bier € 1,50
Frisdrank € 1,-

De kosten voor eten en drinken in de 4* tot 5* hotels en lodges liggen hoger.

Fooien
In Tanzania is het gebruikelijk om een fooi te geven. U dient hierbij rekening te houden met ca. 10% van de rekening (eten/drinken). In de hotelkamers ongeveer USD 1 per nacht, zo ook voor de mensen die de koffers voor u dragen.

Feestdagen
01 januari Nieuwjaarsdag
12 januari Dag van de Zanzibaritische Revolutie
07 april Karume dag, Dag der Helden
26 april Union dag, Dag der Vereniging
01 juni Internationale dag van het Kind
07 juli Saba Saba, Dag van de Boeren
14 oktober Dag van Julius Nyerere
09 december Onafhankelijkheidsdag en de republiek
25 en 26 december Eerste & Tweede Kerstdag

U dient verder rekening te houden met diverse ander feestdagen die van jaar tot jaar op een andere dag vallen.

Beste tijd
De beste tijd om naar Tanzania af te reizen is tussen juni en oktober. De temperaturen liggen dan rond de 30-35 graden celsius. De temperatuur is dan wat lager en ook de luchtvochtigheid is relatief laag, wat het eiland een stuk aantrekkelijker maakt.

Reistijd
Vanaf Amsterdam is Tanzania circa 9 uur vliegen.

Tijdsverschil
Het is in Tanzania 2 uur later in de winter, 1 uur later in de zomer in vergelijking tot Nederland/België.

Bagage
Indien u economy class vliegt, mag u 20 kg bagage meenemen. Dit geldt voor KLM en British Airways.

Douane
Let u vooral op bij het mee terugnemen van souvenirs. Ivoor, opgezette dieren etc. mag u absoluut niet mee naar Nederland terug nemen. Kijkt u voor vertrek op de site van de douane wat wel en niet mag.

Paspoort en visa
Een geldig paspoort tot en met 6 maanden na terugkomst vereist. Houdt u er rekening mee dat bij aankomst in en vertrek uit Tanzania verscherpte veiligheidsmaatregelen gelden.

U heeft bij binnenkomst in Tanzania een visum nodig. Deze kunt u op de luchthaven of bij de grensovergang (indien u over land Tanzania binnenkomt) aanschaffen en kost circa $ 50,- per persoon.

Vertrekbelasting
In Tanzania geldt een vertrekbelasting, deze bedraagt vanaf Zanzibar ca. 30 USD.

Aanvlieghavens
Kilimanjaro

Vervoer ter plaatse
Wij adviseren u gebruik te maken van vooraf gereserveerde transfers.

Rijbewijs
Het is niet mogelijk om via Travelnauts een auto te huren. Vanwege de het staat van de wegen en de veiligheid, raden wij dit af.

Klimaat
De meeste regen valt aan de westkust van het eiland waar het hoofdstadje Stone Town ligt. De oostkant van het eiland heeft met zijn parelwitte stranden, wuivende palmbomen en azuurblauwe zee de minste regen.

Zonnebescherming
Gebruik factor 20 als minimale beschermingsfactor tegen de schadelijke UV straling van de zon. Hou rekening met het huidtype van uw kind. Neem een zonneparaplu mee als u met een baby reist. In onze winter, kan het erg warm zijn. Tijdens de safari’s, vaak in de vroege ochtend en in de avond, dient u rekening te houden met een felle opkomende en ondergaande zon.

Kleding
Afhankelijk van de periode en plaatsen waar u naar toe gaat. Met name in de avonden kan het erg fris zijn en adviseren we u om warme kleding mee te nemen. Voor overdag luchtige katoenen kleding.

Eten en drinken
Toeristenrestaurants in Tanzania hebben vaak een uitgebreide keuze aan internationale gerechten. Wees overigens niet verbaasd als een groot deel van de gerechten op de menukaart niet verkrijgbaar is. Het goedkoopst eet u in lokale restaurantjes. Deze bieden meestal simpele gerechten: ugali (maïspap), chipsi (friet) of wali (rijst) met nyama (vlees), kuku (kip) of samaki (vis). Vegetariërs kunnen vragen naar maharage (bonen) of mboga (groene groente). Betere gerechten zijn ter verkrijgen in de luxere lodges. Tanzanianen drinken veel thee en, als er geld is, frisdrank en bier. Populaire biermerken zijn Safari, Kilimanjaro, Tusker en Serengeti.

Zanzibar

Zanzibar (Unguja) is een eiland dat deel uitmaakt van Tanzania. Zanzibar vormt samen met de eilanden Pemba en Mafia de zogeheten Specerijeneilanden.

Geschiedenis
De geschiedenis van Zanzibar wordt beïnvloed door Arabieren, Perzen, de Portugezen, moslims en bewoners van het vasteland Afrika. In juni 1963 werd Zanzibar onafhankelijk al Sultanaat Zanzibar. Echter veranderd dit na de revolutie in 1964 en werd een verdrag gesloten waarna de Verenigde Republiek Tanzania ontstond. Sinds de jaren tachtig  ontwikkelde Zanzibar zich als  meer democratisch land. In Stone Town, de historische binnenstad van de hoofdstad Zanzibar, is nog steeds een stadsdeel te vinden met met slingerende lanen, ronde torens, deuren met houtsnijwerk, terrassen en prachtige moskeeën.

Hoofdstad
Zanzibar

Oppervlakte
1554 km²

Aantal inwoners
circa 1.000.000 (2017)

Grenst aan
Noorden: Indische Oceaan
Oosten: Indische Oceaan
Zuiden: Indische Oceaan
Westen: Indische Oceaan

Taal
Swahili en Engels

Sporten
Voetbal is de bekendste sport op Zanzibar, daarnaast is atletiek erg populair.

Veiligheid
De tegenstelling tussen arm en rijk op Zanzibar is erg groot. In de grote steden is de criminaliteit meer aanwezig dan in het binnenland. Wij adviseren u de paspoorten en uw geld te bewaren in de kluis van het hotel (indien aanwezig). Wij raden u af om met waardevolle spullen over straat te lopen. Indien u direct na aankomst naar uw hotel wordt gebracht zult u vrijwel niets van de criminaliteit merken.

Roken/niet roken
In de meeste hotels en lodges mag gerookt worden, de restaurants kennen uiteraard rookvrije gedeelten.

Elektriciteit
Het voltage op Zanzibar is 230 volt. U heeft een verloopstekker nodig.

Voltage Frequentie Type stekker
230 V 50 Hz  D / G

Inentingen
– DTP
– Hepatitis A
– Gele koorts
– Malaria tabletten
Bij boeking informeren we u verder hierover.

Religie
De meerderheid van de bevolking is Islamitisch en Animist, gevolgd door het christelijke geloof.

Geld/Bankzaken

Valuta
De munteenheid van Zanzibar is de Tanzaniaanse Shilling, aangeduid als TZS.

Prijsindicatie
Ontbijt € 5,-
Lunch € 10,-
Diner € 15,-
Koffie € 1,-
Bier € 1,50
Frisdrank € 1,-

 

De kosten voor eten en drinken in de 4* tot 5* hotels en lodges liggen hoger.

Fooien
Op Zanzibar is het gebruikelijk om vooral in toeristische gebieden een fooi te geven. De lonen op Zanzibar zijn erg laag. Bij goede service geeft men circa 10% fooi.

Feestdagen
01 januari Nieuwjaarsdag
12 januari Dag van de Zanzibaritische Revolutie
07 april Karume dag, Dag der Helden
26 april Union dag, Dag der Vereniging
01 juni Internationale dag van het Kind
07 juli Saba Saba, Dag van de Boeren
14 oktober Dag van Julius Nyerere
09 december Onafhankelijkheidsdag en de republiek
25 en 26 december Eerste & Tweede Kerstdag

 

U dient verder rekening te houden met diverse ander feestdagen die van jaar tot jaar op een andere dag vallen.

Beste tijd
De beste tijd om naar Zanzibar af te reizen is tussen juni en oktober. De temperaturen liggen dan rond de 30-35 graden celsius. De temperatuur is dan wat lager en ook de luchtvochtigheid is relatief laag, wat het eiland een stuk aantrekkelijker maakt.

Reistijd
Vanaf Amsterdam is Tanzania circa 9 uur vliegen. De doorvlucht naar Zanzibar is circa x uur vliegen.

Tijdsverschil
Het is op Zanzibar 2 uur later in de winter, 1 uur later in de zomer in vergelijking tot Nederland/België.

Bagage
Indien u economy class vliegt, mag u 20 kg bagage meenemen. Dit geldt voor KLM en British Airways.

Douane
Let u vooral op bij het mee terugnemen van souvenirs. Ivoor, opgezette dieren etc. mag u absoluut niet mee naar Nederland terug nemen. Kijkt u voor vertrek op de site van de douane wat wel en niet mag.

Paspoort en visa
Een geldig paspoort tot en met 6 maanden na terugkomst vereist. Houdt u er rekening mee dat bij aankomst in en vertrek uit Zanzibar verscherpte veiligheidsmaatregelen gelden.

U heeft bij binnenkomst op Zanzibar een visum nodig. Deze kunt u op de luchthaven of bij de grensovergang aanschaffen en kost circa $ 50,- per persoon.

Vertrekbelasting
Vanaf Zanzibar geldt er een vertrekbelasting van circa 30 USD.

Aanvlieghavens
Zanzibar

Vervoer ter plaatse
Wij adviseren u gebruik te maken van vooraf gereserveerde transfers.

Rijbewijs
Het is niet mogelijk om via Travelnauts een auto te huren. Vanwege de het staat van de wegen en de veiligheid, raden wij dit af.

Klimaat
Zanzibar heeft een tropisch klimaat. De temperaturen liggen het hele jaar door rond de 25 tot 30 graden. De zomer- en wintertijd liggen tegenovergesteld aan die van Nederland.

Zonnebescherming
Gebruik factor 20 als minimale beschermingsfactor tegen de schadelijke UV straling van de zon. Hou rekening met het huidtype van uw kind. Neem een zonneparaplu mee als u met een baby reist. In onze winter, kan het erg warm zijn. Tijdens de safari’s, vaak in de vroege ochtend en in de avond, dient u rekening te houden met een felle opkomende en ondergaande zon.

Kleding
Afhankelijk van de periode en plaatsen waar u naar toe gaat. Met name in de avonden kan het erg fris zijn en adviseren we u om warme kleding mee te nemen. Voor overdag luchtige katoenen kleding.

Eten en drinken
Toeristenrestaurants op Zanzibar hebben vaak een uitgebreide keuze aan internationale gerechten. Wees overigens niet verbaasd als een groot deel van de gerechten op de menukaart niet verkrijgbaar is. Het goedkoopst eet u in lokale restaurantjes. Deze bieden meestal simpele gerechten: ugali (maïspap), chipsi (friet) of wali (rijst) met nyama (vlees), kuku (kip) of samaki (vis). Vegetariërs kunnen vragen naar maharage (bonen) of mboga (groene groente). Tanzanianen drinken veel thee en, als er geld is, frisdrank en bier. Populaire biermerken zijn Safari, Kilimanjaro, Tusker en Serengeti.

Tanzania

Reviews

Tanzania
Familie in Tanzania
Beste Travelnauts team, We hebben een geweldige reis gehad, echt 1 die...
Tanzania
Familie Van de Ven – Marcelis in Tanzania 2017
Hallo Ilona en collega’s, We hebben een fantastische reis gehad. Erg veel...
Tanzania
Annabelle Kuijff in Tanzania
Ons grote avontuur in Afrika 27 juli 2017 gingen wij naar Tanzania....