Waar wilt u heen?
Vertrek datum tussen

Kenia

Special; het beste van Kenia

Dit is de mooiste route indien u in één week het beste van Kenia wilt meemaken. Stap rechtstreeks in de beroemde film de ‘Lion King’ en ontdek het bijzondere land van leeuw Simba en zijn vrienden: Kenia. Wilde dieren, uitgestrekte savannes en indrukwekkende safari’s wachten u in dit prachtige Oost-Afrikaanse land. Naast kleurrijke nomadische stammen, zoals de Masai, vindt u er een overweldigende natuur met grote verscheidenheid. Een prachtige rondreis geschikt voor kinderen van alle leeftijden.

  • Safari
  • Leeuwen
  • Nijlpaarden
  • Giraffen
  • Mount Kenia
  • Flamingo’s
  • Ontmoet de Masai
  • Buffels
  • Lion King landschappen

Overzicht dag tot dag

Dag 1 Amsterdam – Nairobi
Dag 2 Nairobi – Aberdare / Mount Kenya (Reisafstand: 196 km, circa 3,5 uur rijden)
Dag 3 Aberdare/Mount Kenya – Lake Nakuru (Reisafstand: 165 km, circa 5 uur rijden)
Dag 4 Lake Nakuru – Masai Mara (Reisafstand: 230 km, circa 6,5 uur rijden)
Dag 5 Masai Mara
Dag 6 Masai Mara – Lake Naivasha (Reisafstand: 200 kilometer, circa 5 uur rijden)
Dag 7 Lake Naivasha – Nairobi (Reisafstand: 120 kilometer, circa 3 uur rijden) – Amsterdam
Dag 8 Aankomst Amsterdam

Kenia

Programma

Dag 1
Amsterdam – Nairobi
Verblijf: Safari Park Hotel

U vliegt rechtstreeks met KLM van Amsterdam naar Nairobi in Kenia. Na aankomst wordt u opgehaald door onze lokale vertegenwoordiging en naar uw hotel gebracht. De rit duurt ongeveer 30 minuten. De meeste vluchten komen s ’avonds aan.

Nairobi
Nairobi is de kleurrijke hoofdstad van Kenia. Tot het einde van de 19e eeuw was het gebied waar Nairobi nu ligt een waterplas, die door de Masai werd gebruikt voor hun vee. Langzamerhand is er een stad ontstaan en in 1905 volgde Nairobi Mombasa op als hoofdstad. Nairobi is met 1 miljoen inwoners één van de grootste steden tussen Cairo en Johannesburg.

Safari Park Hotel
Het Safari Park hotel is een typisch Afrikaans hotel met een oase van rust in het hart van Nairobi. Het hotel is gelegen in een prachtig aangelegde tuin met een grote verscheidenheid aan bomen, vogels en vlinders. De kinderen kunnen meteen of de volgende ochtend het zwembad inspringen.

Dag 2
Nairobi – Aberdare / Mount Kenya (Reisafstand: 196 km, circa 3,5 uur rijden)
Verblijf: The Ark

In de ochtend na het ontbijt wordt u opgehaald door uw Engelssprekende gids/chauffeur. U vertrekt vervolgens naar het noorden.

Op safari in Kenia: hoe werkt het?
Alle safari’s zijn inbegrepen tijdens uw rondreis door Kenia en worden uitgevoerd op privébasis; u gaat alleen met uw gezin en uw gids/chauffeur op pad. Een ‘game drive’ is een ander woord voor safari, waarbij u op zoek gaat naar wilde dieren op de uitgestrekte vlakten van de wildreservaten. Safari’s worden samen met uw gids uitgevoerd in de 7-persoons minibus waarmee u door Kenia reist. Het busje heeft schuiframen en een pop-up dak; volledig veilig (ook voor de kinderen) maar met goede mogelijkheden om alles te kunnen zien en foto’s te kunnen maken. Uw Engelstalige gids/chauffeur weet en vertelt u alles over de Keniaanse flora en fauna en houdt per radio contact met andere aanwezige gidsen, zodat zij aan elkaar kunnen doorgegeven of er ergens een bijzonder dier is gespot. Safari’s (of ‘game drives’) vinden meestal plaats in de ochtend en in de namiddag, waarbij u het einde van de ochtend en de middag doorbrengt bij de lodge, gaat lunchen en kunt zwemmen (alle lodges beschikken over een zwembad). Dit is het heetste moment van de dag, waarop het niet alleen voor u te warm is voor de safari’s maar ook voor de dieren. Als de zon hoog aan de hemel staat, houden zij zich verscholen. Uw kans om wild te spotten is daarom vroeg in de ochtend en laat in de namiddag het grootst. Niet alleen de safari’s zijn inbegrepen tijdens uw rondreis, ook het vervoer (met dezelfde gids en minibus), de entreegelden voor de wildparken en vrijwel alle maaltijden zijn inclusief. Avonden worden veelal gevuld met het nuttigen van een uitgebreid diner, knusse kampvuren en optredens van de lokale stamleden. Een leuke manier om meer te weten komen over het leven van deze Keniaanse stammen.

Aberdare Nationaal Park
Aberdare National park is uniek. U vindt dit regenwoud op de hoogvlakte van Kenia grenzend aan de Grote Rift Vallei. U vindt hier bos en verborgen stroompjes. De fauna van dit gebied is dan ook gevarieerd; olifanten, buffels, neushoorns, bavianen, elandantilopen, waterbokken, bosbokken, rietbokken, leeuwen en hyena’s kunt u hier allemaal vinden. Naast safari’s kunt u hier ook prachtige wandelingen maken.

Mount Kenya
Mount Kenya (Swahili: Mlima Kenya) is op de Kilimanjaro na de hoogste berg van Afrika. Het is de hoogste berg van Kenia en heeft drie toppen. De hoogste top is 5199 meter hoog en grote delen van de berg zijn bedekt met eeuwige sneeuw en enkele gletsjers. Het Mount Kenya Nationaal Park staat op de Unesco Wereld Erfgoed Lijst). Houdt u rekening met de kou hier, u slaapt op 2 kilometer hoogte. In uw bed zult u een aangenaam warme kruik vinden en buiten is een jas erg prettig.

The Ark
The Ark een lodge die hoog in het dichte bergwoud is gebouwd op dezelfde hoogte als de omringende boomtoppen, met daarbij drink- en ligplaatsen voor het wild, zodat ze hier mogelijk komen drinken. In de avond en nacht is er een spotlicht zodat u het wild mogelijk kan bewonderen. Dieren spotten bij nacht wordt hier serieus genomen gezien er op iedere kamer een bel hangt, deze wordt geluid als er een ongewoon dier bij de drinkpoel verschijnt. De olifant, buffel, neushoorn, luipaard en hyena kunnen regelmatige bezoekers zijn. Een prachtige plek om wild te spotten met uw kinderen.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Dag 3
Aberdare/Mount Kenya – Lake Nakuru (Reisafstand: 165 km, circa 5 uur rijden)
Verblijf: Nakuru Sopa Lodge

Vandaag gaat u op weg naar Lake Nakuru National Park. Onderweg is een stop bij de Thomson Falls een aanrader. Na de lunch, maakt u een nog game drive in het park rondom het meer.

Lake Nakuru
Lake Nakuru is het bekendste vogelreservaat van Kenia. Het is een ondiep meer en is één van de meren in de Grote Rift vallei. Het meer stond voornamelijk bekend om haar grote populatie flamingo’s. Door klimaatverandering leven er niet meer de grote aantallen flamingo’s zoals voorheen. Afhankelijk van de waterstand kunnen hier nog wel redelijk wat flamingo’s langs de oevers te zien zijn. Daarnaast vindt u in dit gebied neushoorns en de bijzondere rothschild giraffe.

Lake Nakuru Sopa Lodge
De Lake Nakuru Sopa Lodge ligt op een heuvel en biedt geweldig uitzicht over het meer en het omliggende nationale park. De lodge heeft een buitenzwembad en een terras met bar. Door de hogere ligging kunnen de nachten wat fris zijn. Een prachtige plek met een bijzonder uitzicht voor jong en oud.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Dag 4
Lake Nakuru – Masai Mara (Reisafstand: 230 km, circa 6,5 uur rijden)
Verblijf: Mara Leisure Camp

Via Narok rijdt u naar Masai Mara, een mooie rit via kleine Keniaanse dorpjes. Onderweg ziet u de leden van Masai-stammen die hun geiten en schapen hoeden of op weg zijn naar hun dorp.

Masai Mara: belangrijkste wildpark in Kenia
Het Masai Mara Nationaal Reservaat is het belangrijkste park van Kenia en ligt in het zuiden van het land op de grens met Tanzania. Het staat bekend om de grote gnoe migratie vanuit het Serengeti Nationaal Park in Tanzania. Deze migratie vindt elk jaar plaats rond augustus. De Masai Mara, met zijn heuvelachtige landschappen is de ideale omgeving om de wilde dieren in hun natuurlijke omgeving te bewonderen.

Mara Leisure Camp
Het Mara Leisure tentenkamp is gelegen aan de Talek rivier, net buiten het Masai Mara Nationaal Park, maar wel in de weidse omgeving van het immense gebied. In het kamp vindt u onder andere een zwembad, een bar en een restaurant. Tijdens uw verblijf in Mara Leisure Camp gaat u natuurlijk op safari, maar tussendoor kunt u picknicken in de tuin, ontbijten in de open lucht en natuurwandelingen maken vanuit het kamp. Ook voor de kinderen worden er verschillende activiteiten georganiseerd.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Dag 5
Masai Mara
Verblijf: Mara Leisure Camp

Plant u samen met uw gids vandaag een hele dag in voor het Masai Mara Nationaal Park. Bij uw lodge kunt u een picknickbox regelen en zo heeft u de hele dag de tijd in Masai Mara. Reist u in juli of augustus dan heeft u kans om de migratie te zien. Omdat het nationale park erg groot en uitgestrekt is, heeft u met een ‘dag’ safari de meeste kans om hier een beeld van op te vangen.
Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Dag 6
Masai Mara – Lake Naivasha (Reisafstand: 200 kilometer, circa 5 uur rijden)
Verblijf: Naivasha Sopa Lodge

Vandaag verlaat u de vlaktes van Masai Mara en rijdt u naar Lake Naivasha.

Tips voor onderweg:

*Boottocht Lake Naivasha
Leuk is om een boottocht te maken over het meer met de kinderen. Uw gids neemt u mee het water op en laat u het ‘wildlife’ op en rondom het water zien. U vindt er namelijk meerdere nijlpaarden kolonies. Naast nijlpaarden zult u ook grote roofvogels zien. Met een beetje geluk heeft uw gids verse vis meegenomen en laat hij een indrukwekkend grote vogel langs de boot vliegen. Spectaculair!

*Fietsen door Hell’s Gate Nationaal Park
Bij de ingang van het park kunt u mountainbikes huren, dit kunt u ter plekke nog beslissen. Het is een half uurtje fietsen, waarna u te voet verder kunt gaan. Als u wilt kunt u ook weer terug fietsen, of uw gids/chauffeur haalt u op. Onderweg passeert u de wilde dieren zoals zebra’s en giraffes, uiteraard hebben zij voorrang. Spannend! Goed te doen voor kinderen van alle leeftijden die kunnen fietsen.

Lake Naivasha
Lake Naivasha is één van de grote zoetwatermeren in de Grote Slenk. Het meer is bekend om haar rijke flora en fauna, wordt omringd met gele koorts bomen, papyrusplanten en grasweiden en is een paradijs voor vogelliefhebbers.

Lake Naivasha Sopa Lodge
Het Lake Naivasha Sopa Lodge heeft een directe ligging aan het zoetwatermeer Lake Naivasha.
Omdat de lodge niet omheind is wordt de tuin regelmatig bezocht door dieren zoals giraffen, nijlpaarden, zebra’s en waterbokken. Loopt u van uw kamer naar de lounge of zwembad? Grote kans dat u een groep kapucijneraapjes ziet in de bomen. De kinderen kunnen dieren zien vanuit het zwembad!

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Dag 7
Lake Naivasha – Nairobi (Reisafstand: 120 kilometer, circa 3 uur rijden) – Amsterdam

Vandaag wordt u opgehaald bij uw verblijf en terug naar Nairobi gebracht. Hier bezoekt u het Giraffe Centre, een leuke interactieve afsluiten van de reis.

Onderweg stopt u om uw lunch te nuttigen.

Uw gids/chauffeur brengt u terug naar het vliegveld en zorgt ervoor dat u op tijd kunt inchecken voor uw vlucht naar Amsterdam

Inbegrepen: ontbijt en lunch

Dag 8
Aankomst en einde van een heel bijzondere reis.

Kenia

Prijzen

Boek deze reis vanaf € 2.485 p.p. Afhankelijk van de leeftijd krijgen kinderen 15-25% korting.
Vraagt u gerust een vrijblijvend reisvoorstel aan voor een gedetailleerd kostenoverzicht. De daadwerkelijke prijs van de reis is afhankelijk van vertrekdatum en gezinssamenstelling.

Inclusief:
– Tickets met KLM vanuit Amsterdam, inclusief luchthavenbelasting
– Aangeven maaltijden (= vrijwel alle maaltijden!)
– Alle overnachtingen met in de aangegeven kamers
– Vervoer met een airconditioned 1x een 7-persoons minibus tijdens de rondreis, met pop-up dak
– Alle aangegeven safari’s/game drives tijdens de gehele rondreis
– Engelssprekende gids/chauffeur per minivan / auto
– Lokale belastingen
– Alle entreegelden voor de wildparken tijdens de rondreis
– Documentatiepakket voorafgaand aan de reis
– Verrassing voor de kinderen!

Exclusief:
– Fooien (u krijgt van ons een indicatie)
– Visa (US$ 50,- per persoon)
– Optionele excursies (vrijwel niet nodig)
– Overige maaltijden en drankjes (met name drankjes; maaltijden zijn namelijk allemaal inbegrepen m.u.v. een snack tussendoor)
– Persoonlijke uitgaven
– Reis- en annuleringsverzekering (ons advies vindt u hieronder)

Aanvulling:
* Travelnauts biedt deze reis aan met vertrek vanaf luchthavens met lijndienstvluchten (zoals Amsterdam, Düsseldorf, Brussel, Frankfurt of elders indien u in een ander land woonachtig bent). Wij zullen u bij uw aanvraag naar uw voorkeuren vragen en werken graag meerdere mogelijkheden voor u uit.

* Houdt u er rekening mee dat bijna alle maaltijden al zijn inbegrepen. Ook de entreegelden tot de parken zijn bij de prijs inbegrepen, alsmede de kosten voor het vervoer en uw gids/chauffeur. U hoeft qua kosten ter plaatse alleen/met name rekening te houden met drankjes, een eventuele snack tussendoor, fooi voor de gids en wellicht wat souvenirs. De kosten in Kenia zullen dus laag zijn.

* Uiteraard is het voorstel geheel naar wens en op maat voor u aan te passen. Denkt u aan data, luxer of eenvoudiger verblijf, andere route, eventuele strandverlenging, etc

Kenia

Praktisch

Geschiedenis:
Uit opgravingen blijkt, dat zo’n 2 miljoen jaar geleden, al voorlopers van de mens in en rond Kenia geleefd te hebben. Meer recent hebben diverse “landen” in Kenia geregeerd, Arabieren, Portugezen, Duitsers en als laatste de Engelsen. Zij gebruikten de kuststrook met name voor de handel met hun eigen landen. In 1963 werd Kenia onafhankelijk, maar stammenoorlogen en corruptie, hebben de stabiliteit altijd ondermijnd. In de laatste jaren is het zeer rustig in Kenia.

Hoofdstad:
De hoofdstad van Kenia is Nairobi.

Oppervlakte:
591.958 km

Aantal inwoners:
47.615.739 (2017)

Grenst aan
Noorden: Ethiopië
Noordwesten: Soedan
Oosten: Somalië/Indische Oceaan
Zuiden: Tanzania
Zuidwesten: Victoriameer

Taal:
In Kenia wordt Kiswahili gesproken, maar met Engels kunt u op de meeste plaatsen terecht hoor.

Sport:
Voetbal, cricket en rugby

Veiligheid:
De tegenstelling tussen arm en rijk in Kenia is erg groot. In de grote steden (Nairobi/Mombasa) is de criminaliteit groot. Op plaatsen waar veel mensen zijn (trein/busstations etc.) vinden regelmatig berovingen plaats. Wij adviseren u de paspoorten en uw geld te bewaren in de kluis van het hotel (indien aanwezig). Wij raden u af om met waardevolle spullen over straat te lopen. Indien u direct na aankomst naar uw hotel wordt gebracht om vervolgens aan uw safari te beginnen, zult u vrijwel niets van de criminaltiteit merken.

Elektriciteit:
Het voltage in Kenia is 220V. In de meeste hotels heeft u een wereldstekker (G) nodig.

Inentingen:
Volgens onze laatste informatie heeft u nodig:
– DTP
– Hepatitis A
– Buiktyfus
– Gele koorts
– Malariatabletten (in bepaalde gebieden)

Wij adviseren u contact op te nemen met de GG & GD of huisarts voor de actuele informatie over inentingen. Verder werkt Travelnauts samen met de organisatie Thuisvaccinatie, uiteraard voor vaccinatie bij u thuis: www.thuisvaccinatie.nl.

Religie:
Protestant, Katholiek, Moslim.

Geld/Bankzaken

Valuta: De valuta in Kenia is de Shilling (KES). De waarde van 1 Euro is ca. KES 90,-. U kunt Euro’s vrijwel overal wisselen. Ook kunt u pinnen bij banken, indien uw pas is voorzien van het Cirrus teken, let op; dit zijn maar een beperkt aantal banken. Creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd.

Prijsindicatie:

Ontbijt € 5,-
Lunch € 15,-
Diner € 25,-
Koffie € 1,50
Bier € 1,50
Frisdrank € 1,50

De kosten voor eten en drinken in de 4* tot 5* hotels en lodges liggen hoger.

Fooien:
In Kenia is het gebruikelijk om een fooi te geven. U dient hierbij rekening te houden met ca. 10% van de rekening (eten/drinken). In de hotelkamers ongeveer KES 100,- per nacht voor de schoonmakers, zo ook voor de mensen die de koffers voor u dragen.

Feestdagen:

Nieuwjaar 01 januari
Dag van de Arbeid 01 mei
Madaraka Dag 01 juni
Dag van Daniel Arap Moi 10 oktober
Dag van Jomo Kenyatta 20 oktober
Kerstmis 25 en 26 december


U dient verder rekening te houden met diverse ander feestdagen die van jaar tot jaar op een andere dag vallen.

Beste reistijd:
De beste tijd om Kenia te bezoeken is na de regentijd, dan is het landschap groen en fris. Dit komt neer op de periodes juni tot en met oktober, en december tot maart. In de laatste maanden van het jaar kan het landschap droog en dor zijn. De dieren trekken met de regen mee, dat wil zeggen, dat de meeste kans om wild te zien aan het einde van de droge periode is. Het kust gebied is het gehele jaar te bezoeken. De maanden juli en augustus kunnen erg vochtig zijn. Het land is zeer uitgestrekt, waardoor er nogal verschillen zijn in temperatuur en vochtigheid per regio.

Klimaat:
Kenia heeft tropisch regenklimaat, wat neerkomt op droge perioden en regenperioden. De regenperioden zijn in april tot en met mei en in de maand november. In de regenperiode kunnen de wegen modderig en moeilijk begaanbaar zijn. De gemiddelde temperaturen liggen rond de 25 graden. In de ochtenden (met name in de hoger gelegen gebieden) kan het ’s nachts flink afkoelen, tot ca. 10 graden. Dit is met name bij Mount Kenia en de Usambara Mountains. Uiteraard is dit in de wintermaanden (onze zomer). “Het binnenland” is veel warmer en kent minder neerslag.

Zonnebescherming:
Gebruik factor 30 als minimale beschermingsfactor tegen de schadelijke UV straling van de zon. Houd rekening met het huidtype van uw kind. Neem een zonneparaplu mee als u met een baby reist. Tijdens de safari’s, vaak in de vroege ochtend en in de avond, dient u rekening te houden met een felle opkomende en ondergaande zon.

Tijdsverschil:
In de winter is het 2 uur later, in de zomer is het 1 uur later.

Douane:
Let u vooral op bij het mee terugnemen van souvenirs. Ivoor, opgezette dieren etc. mag u absoluut niet mee naar Nederland terug nemen. Kijkt u voor vertrek op de site van de douane wat wel en niet mag.

Vertrekbelasting:
Alle luchthavenbelastingen zijn inbegrepen.

Paspoort en visa:
U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat nog 6 maanden geldig is na vertrek uit Kenia en een visum. Dit kunnen wij uiteraard voor vertrek voor u verzorgen. Bij boeking zullen we u nader informeren. Indien er kinderen met u mee reizen dienen zij in het bezit te zijn van een eigen paspoort.

Rijbewijs:
Het is niet mogelijk om via Travelnauts een auto te huren. Vanwege de het staat van de wegen en de veiligheid, raden wij dit af.

Vervoer ter plaatse:
Wij adviseren u gebruik te maken van vooraf gereserveerde transfers.

Kleding:
Afhankelijk van de periode en plaatsen waar u naar toe gaat. Met name in de avonden kan het erg fris zijn en adviseren we u om warme kleding mee te nemen. Voor overdag luchtige katoenen kleding.

Eten en drinken:
Kenia heeft een goede internationale en lokale keuken. In safari lodges zijn meestal buffetten. Aan de kust kun je veel fruit en zeevruchten eten. Veel restaurants zijn gespecialiseerd in Arabische en Indische gerechten, maar je kunt ook westerse snacks en zelfs exotisch wildvlees (zebra en krokodil!) eten. In Kenia wordt veel verbouwd en gevangen; Keniaanse koffie, thee, bier, wijn, mango’s, papaja’s, vingerbananen en tomaten. Uit de Indische Oceaan komen zeer veel verschillende soorten vis. Het nationale gerecht is ‘sukumu wiki’ (een spinazieachtige groente), ‘ugali’ (maïsmeel, gekookt tot een dikke pap) met een beetje vlees en jus. Dit hoor je met de handen te eten.

Ontbijt:
De Kenianen eten als ontbijt mandazi (zoete platte doughnut) en chapattis (pannenkoekjes. Deze dopen ze meestal in hun koffie. Hierbij drinken ze kahawa of chai (koffie of thee in het Swahili). De thee wordt gedronken met veel melk en suiker.

Kenia

Reviews