Waar wilt u heen?
Vertrek datum tussen

Suriname

Switi Suriname

Bent u op zoek naar een avontuurlijke reis samen met de kinderen in een land waar nog geen massatoerisme is? Dan is deze reis door Suriname echt iets voor uw gezin. Slapen in een lodge op het water, fietsen door het plantagegebied, varen over de rivier, op zoek naar kaaimannen en aapjes. Dat zijn zomaar een aantal activiteiten die in deze reis zitten. U verblijft in kleinschalige hotels / appartementen waarbij het vooral gaat om de ervaring en zo het echte Suriname te leren kennen. Voor de echte avonturiers is het mogelijk om de nacht in de jungle te verlengen en te slapen in hangmatten!

  • Kaaimannen
  • Schildpadden
  • Fietsen
  • Aapjes
  • Varen in een korjaal
  • Slapen in de jungle
  • Dolfijnen
  • Zwemmen

Dag tot dag overzicht

Alhoewel er al enige tijd toerisme plaats vindt in Suriname, staat het toerisme nog steeds in de kinderschoenen. Flexibiliteit is daarom gewenst. Reizen door Suriname is dan ook geschikt voor gezinnen die al reiservaring hebben op gedaan. Het verblijf in Paramaribo is in een appartement, het verblijf bij Galibi en Bigi Pan is vrij eenvoudig, maar wel erg avontuurlijk. U verblijft tijdens deze reis ook in een comfortabele jungle lodge bij de rivier.

Dag 1 Vertrek Amsterdam, aankomst Paramaribo
Dag 2 Paramaribo
Dag 3 Paramaribo
Dag 4 Paramaribo – Commewijne
Dag 5 Commewijne
Dag 6 Commewijne – Paramaribo
Dag 7 Paramaribo – Galibi
Dag 8 Galibi
Dag 9 Galibi – Paramaribo
Dag 10 Paramaribo – Bigi Pan
Dag 11 Bigi Pan – Saramacca District
Dag 12 Saramacca District
Dag 13 Saramacca District  – Paramaribo
Dag 14 Paramaribo
Dag 15 Kini Paati
Dag 16 Kini Paati
Dag 17 Kini Paati – Paramaribo
Dag 18 Paramaribo
Dag 19 Paramaribo – dagtocht Brownsberg
Dag 20 Vertrek Paramaribo
Dag 21 Aankomst Amsterdam

Suriname

Programma

Dag 1
Vertrek Amsterdam

Verblijf: Felisa Apartments

Vanuit Amsterdam vliegt u in ca 9 uur rechtstreeks naar Paramaribo. Na aankomst op de luchthaven wordt u naar uw appartement gebracht.

Felisa Apartments
Op zoek naar een sfeervol verblijf met een vleugje couleur locale in Paramaribo? Dan is Felisa Apartments iets voor u. Gelegen in een rustige straat in Paramaribo Noord (het centrum is ca 10 minuten lopen), waar de buurman graag een praatje maakt met toeristen uit Nederland.

Dag 2
Paramaribo
Verblijf: Felisa Apartments

De ochtend is ter vrije besteding. Bent u op een zondag in Paramaribo? Dan raden wij aan om naar het Onafhankelijkheidsplein te wandelen. Elke zondagochtend laten Surinamers hun vogels zo mooi mogelijk zingen, erg leuk om te zien!

In de namiddag gaat u op zoek naar dolfijnen. Daarna vaart u door naar het gezellige dorpje Johan & Margaretha aan de Commewijne rivier. Tijdens de terugtocht geniet u van de zonsondergang.

Dag 3
Paramaribo
Verblijf: Felisa Apartments

Nog een vrije dag in Paramaribo.  Bezoek de markt, Fort Zeelandia of ga op zoek naar de lekkerste roti.

Dag 4
Paramaribo – Commewijne

Verblijf: Plantagehuis Marienbosch

U gaat op pad met een fietsroute boekje en fietst naar het district Commewijne. U fietst naar Leonsberg en steekt hier de Suriname rivier over naar Voorburg. Daarna volgt al snel een leuke stop; Fort Nieuw Amsterdam. Daarna fietst u langs de oevers van de Commewijnerivier naar de steiger van Marienburg. Hier neemt u de boot naar de overkant en fietst u naar uw plantagehuis voor de komende nachten.

Plantagehuis Mariënbosch
Verblijft u in plantagehuis Mariënbosch, dan doet u een stap terug in de tijd. En dat is niet zo gek ook, het huis dateert uit 1774. Een verblijf bij het plantagehuis is een unieke ervaring, ver van de stad, zonder het geluid van auto’s en ander verkeer. Dit verblijf is geschikt voor gezinnen die houden van authentiek en kleinschalig. Of zoals eigenaar Saoed het verwoordde tijdens het bezoek van Travelnauts aan plantagehuis Mariënbosch; ‘om het gevoel van het huis te ervaren, moet je hier echt zelf slapen’.

Dag 5
Commewijne

Verblijf: Plantagehuis Mariënbosch

Deze ochtend wordt u waarschijnlijk wakker met het gezang van de vogels in de tuin. Wordt rustig wakker op de veranda met een kop koffie en bespreek op uw gemak wat u wilt ondernemen. Gaat u dolfijnen spotten, het moeras in of  nog een stukje fietsen? 

Dag 6
Commewijne – Paramaribo
Verblijf: Felisa Apartments

Vandaag fietst u op uw gemak terug naar Paramaribo. U kunt zelf bepalen hoe u terug fietst. Dezelfde weg of maakt u nog een stop in Peperpot Nature Park ?  

Dag 7
Paramaribo – Galibi

Verblijf: Lodge op het strand

U wordt opgehaald bij uw appartement en gaat vandaag naar Albina (een rit van ca 2,5 uur). Hier stapt u over op de boot naar Galibi. De komende dagen staan in het teken van cultuur en zeeschildpadden. Ook maakt u een stop in Frans Gyuana en kunt u het gevangenismuseum bekend van het boek en de film ‘Papillon’ bezoeken.

s ‘Avonds of s’ nachts gaat u een boottocht maken naar de stranden waar de zeeschildpadden aan land komen om eieren te leggen. Dit doen zij vooral in de periode februari – juli.

Lodge op het strand
U verblijft in een lodge op het strand bij Galibi. Het verblijf is vrij eenvoudig en basic, zo is er geen warm water aanwezig. U verblijft in een familiekamer met eigen badkamer.

Dag 8
Galibi

Verblijf: Lodge op het strand

De gids neemt u mee het dorp in om u het dagelijks leven te laten zien. Ook maakt u een boottocht naar een zandbank in de rivier om te relaxen en te zwemmen.

Dag 9
Galibi – Paramaribo

Verblijf: Felisa Apartments

Deze ochtend heeft u nog even de tijd om een duik te nemen in zee of een souvenir te kopen in het winkeltje. Daarna vaart u terug naar Albina. In Albina staat de bus voor u klaar die u weer terug naar Paramaribo brengt.

Dag 10
Paramaribo – Bigi Pan

Verblijf: Eco lodge op het water

In ca 4,5 uur wordt u naar Nickerie gebracht. Dit is het startpunt van de volgende tour; Bigi Pan. U stapt over in een boot en vaart een klein stukje naar de sleephelling waar de boot overheen getrokken moet worden.  Daarna maakt u een mooie boottocht door het natuurgebied. Via een kanaal  waar veel vogels te spotten zijn vaart u naar de lodge.

Eco Lodge Bigi Pan
U slaapt vanavond in een robuuste lodge op het water. U gaat back to basic, het gaat hier echt om de ervaring! Uw tweepersoonskamer (twee eenpersoonsbedden) heeft een eigen toilet en uw bed is voorzien van een klamboe.  U deelt met de andere gasten de badkamer. Neem plaats op de ligbedden, ontspan in de hangmatten of pak een kayak en vaar een rondje om de lodge. Ook zwemmen is hier mogelijk!

Bij aankomst staat de lunch voor uw klaar. Daarna maakt u een boottocht door het gebied en mag u meehelpen om vis te vangen. Weer terug bij de lodge is het tijd om te ontspannen, na het diner staat er een kaaimantocht op het programma.

Dag 11
Bigi Pan – Saramacca district
Verblijf: Appartementen Bloemendaal

Onze tip? Sta deze ochtend vroeg op voor de zonsopgang; werkelijk prachtig. Na het ontbijt is er een boottocht richting de Atlantische Oceaan. Hier kunt u nog even zwemmen en is het mogelijk een modderbad te nemen. Na de lunch vaart u terug naar het opstappunt en rijdt u terug in de richting van Paramaribo. U wordt afgezet in het Saramacca District bij Appartementen Bloemendaal.

Appartementen Bloemendaal
In dit kleine resort gelegen aan de Saramaccarivier kunt u heerlijk rustig overnachten te midden van het getjirp van honderden vogeltjes. De appartementen liggen in een bloemrijke omgeving en met een beetje geluk komt er net een luiaard op bezoek. Uw appartement heeft twee slaapkamers, een woonkamer en een keuken.

Dag 12
Saramacca district
Verblijf: Appartementen Bloemendaal

Dag ter vrije besteding. Gaat u vandaag relaxen bij het zwembad? Of gaat u een boottochtje maken?  Wij raden aan om een fiets te huren en een uitstapje te maken naar het luiaardopvangcentrum dat in de buurt is gelegen.

Dag 13
Saramacca district  – Paramaribo
Verblijf: Felisa Apartments

 U wordt naar uw appartement in Paramaribo gebracht en heeft hier de middag ter vrije besteding.

Dag 14
Paramaribo
Verblijf: Felisa Apartments

Een vrije dag in Paramaribo. De dag is ter vrije besteding, indien u het leuk vindt kunnen wij bijvoorbeeld voor u een kookworkshop reserveren. U leert tijdens deze workshop de heerlijkste Surinaamse gerechten zelf te maken.

Dag 15
Paramaribo – Boven Suriname gebied
Verblijf: Kini Paati River Resort

U wordt bij het hotel opgehaald en naar de plaats Atjoni gebracht. Hier houdt de weg op en zet u uw reis voort over water.  Onderweg passeert u de Jaw Jaw stroomversnelling en diverse Marron dorpen.

Knini Paati River Resort
Dit kleinschalige resort ligt op een eiland vlakbij de Ferulasi stroomversnelling. De beheerder van Knini Paati is een directe nazaat van de Marrons die zijn gevlucht van de plantages en op deze lokatie het dorp Knini hebben gesticht. Respect voor natuur en cultuur zijn belangrijke aspecten binnen het resort. Daarom word er gebruik gemaakt van zonnepanelen en zijn alle medewerkers afkomistig uit nabij gelegen dorpen.

Na aankomst heeft u de tijd om te relaxen, u kunt gaan zwemmen in het zwembad of gaat naar de nabij gelegen stroomversnelling.

Dag 16
Boven Suriname gebied

Verblijf: Knini Paati River Resort

Na het ontbijt maakt u een dorpswandeling waarbij u kennis maakt met de cultuur van de Marrons. Achter in de middag brengt u nogmaals een bezoek aan de verkoelende stroomversnelling. In de avond gaat u een spannend avontuur tegemoet; u gaat  op zoek naar kaaimannen.

Indien gewenst kunt u een extra nacht verblijven bij Knini Paati. Op dag 17 maakt u een  hike (van ca 3 a 4 uur) en overnacht u in de jungle in een hangmat!

Dag 17
Boven Suriname gebied – Paramaribo
Verblijf: Felisa Apartments

Nog een paar laatste uurtjes op het eiland. Relax nog even in uw hangmat of neem nog een duik in het zwembad. In de middag reist u via Atjoni terug naar Paramaribo.

Dag 18
Paramaribo
Verblijf: Felisa Apartments

Vrije dag in Paramaribo. Ga op zoek naar een echte Surinaamse hangmat voor thuis of een ander leuk souvenir.

Dag 19
Paramaribo – dagtocht Brownsberg
Verblijf: Felisa Apartments

U wordt bij uw appartement opgehaald en maakt een dagtocht naar Brownsberg. Natuurpark Brownsberg ligt ten zuiden van Paramaribo (ca 2,5 uur rijden) en biedt een grote diversiteit aan flora en fauna. Eenmaal op de berg aangekomen, heeft u een prachtig uitzicht op het stuwmeer. We raden aan om door te wandelen naar de Mazaronitop, vanhier is het uitzicht nog mooier!  Daarna volgt een wandeling naar de Leo waterval, waar u eventueel in kunt zwemmen.  Aan het einde van de dag wordt u teruggebracht naar uw appartement in Paramaribo.

Dag 20
Paramaribo – Amsterdam

U wordt op gehaald bij uw appartement en naar de luchthaven gebracht voor uw vlucht naar Nederland.

Dag 21
Aankomst in Amsterdam

Deze is reis is te verlengen met een strandvakantie op Curaçao.

 

Suriname

Prijzen

De prijzen voor deze reis zijn afhankelijk van uw reisperiode, duur van uw verblijf, gezinssamenstelling, kamerindeling (eigen kamer voor de kinderen of niet), accommodatiekeuze, tickets met overstap of rechtstreeks en beschikbaarheid. Ter indicatie: € 2.095,- per volwassene en € 895,- voor kinderen tussen de 2 en 11 jaar oud in het laagseizoen, oplopend tot € 2.490,- per volwassene en € 1.250,- per kind in het hoogseizoen (juli/augustus/december en een aantal weken in maart en april). De kosten voor de allerkleinsten (baby’s) bedragen 10% van het volwassenen tarief.

 

Inclusief:
– Tickets met KLM en luchthavenbelasting
– Overnachtingen in Felisa Appartementen in een appartement, op basis van logies.
– Overnachtingen Plantagehuis Marienbosch op basis van ontbijt en diner
– Overnachtingen en excursies Galibi op basis van vol pension
– Overnachting en excursies Bigi Pan op basis van vol pension
– Overnachtingen Appartementen Bloemendaal op basis van logies en ontbijt
– Overnachtingen en excursies Knini Paati op basis van vol pension
– Prive vervoer luchthaven naar appartement Paramaribo en v.v.
– Fietshuur
– Excursie ‘Sunset en dolphins’
– Stadswandeling Paramaribo
– Excursie Brownsberg

Exclusief:
– Fooien
– Persoonlijke uitgaven
– Kosten boot overtochten tijdens fietstocht Commewijne
– Vervoer naar fietsverhuur
– Vervoer naar vertreklocatie Bigi Pan
– Entreegelden Peperpot Nature Park
– Overige maaltijden
– Visum Suriname
– Reis en/of annuleringsverzekering

Suriname

Praktisch

Geschiedenis
Nederland heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Suriname. In 1667 werd het land door Nederland veroverd op de Engelsen, die daarvoor ‘in ruil’ het huidige New York kregen. Sinds 1975 is Suriname officieel onafhankelijk. Sindsdien is de officiële benaming Republiek Suriname. Tegenwoordig is het Nederlands nog steeds voor meer dan 60% van de bevolking de moedertaal.

Hoofdstad
Paramaribo is de hoofdstad van Suriname en is gelegen in het uiterste noorden van het land, zo’n tien kilometer van zee. Paramaribo is het kleinste district van Suriname, maar wel de meest bevolkte. Door de verschillende overheersers en de vele verschillende culturen van de mensen die in Suriname kwamen wonen en door de eigen architectuur van godsdienstige gebouwen, kent de stad een unieke architectuur, waarbij vrijwel alleen met hout is gewerkt.

Oppervlakte
163.820 km²

Aantal inwoners
585.000 (2017)

Grenst aan
Noorden: Atlantische Oceaan
Oosten: Frans-Guyana
Zuiden: Brazilië
Westen: Guyana

Taal
Tijdens uw rondreis in Suriname kunt u terecht met Nederlands, de officiële voertaal in Suriname. Bijna iedereen spreekt dan ook wel Nederlands. Hoewel iedereen in principe de Nederlandse taal wel leert op school varieert de beheersing ervan. Wilt u zich ook in de binnenlanden verstaanbaar kunnen maken? Verdiep u dan in het Sranantongo. Dit is de andere gemeenschappelijke taal die door vrijwel iedereen in Suriname gesproken wordt. Wij geven u alvast graag een tipje van de sluier: No Span, oftewel maak je niet druk, is een uitdrukking die u in Suriname veelvuldig zult horen.

Sport
– Voetbal
– Basketbal
– Volleybal

Veiligheid
Suriname kan beschouwd worden als een veilige toeristische bestemming. Desondanks kan er (gewelddadige) criminaliteit voorkomen. Hierbij kan men soms vuurwapens of kapmessen gebruiken. Als advies wordt dan ook meegegeven om afgelegen gebieden zoals stille straten en stille parken te vermijden. Verder adviseren wij om geen opvallende sieraden of andere kostbaarheden zichtbaar bij u te dragen en ’s nachts niet alleen de straat op te gaan.

Roken/niet roken
In heel Suriname geldt een algeheel rookverbod op openbare plekken. Roken in het openbaar kan zelfs celstraf opleveren.

Elektriciteit
Voltage: 110 / 220 V
Frequentie: 60 Hz
Type stekker: A / B / C / F

Inentingen
Wanneer u naar Suriname reist gelden er geen verplichte inentingen, behalve als u door een land reist waar gele koorts voorkomt. Gele koorts komt alleen voor in Afrika en Zuid-Amerika . In dat geval is een inenting tegen gele koorts verplicht. Bij een vakantie in Suriname wordt een DTP-prik (difterie, tetanus, polio) en een inenting tegen hepatitis A over het algemeen aangeraden. Verder komt malaria, een ziekte die door muggen wordt overgebracht, voor in het regenwoud van Suriname. Er bestaat geen inenting tegen deze ziekte, wel zijn er preventiemiddelen in de vorm van tabletten beschikbaar. Malaria komt normaal gesproken alleen diep in het tropische regenwoud voor.

Valuta
Tijdens uw rondreis in Suriname kunt u betalen met de Surinaamse dollar. In Paramaribo kunt u pinnen bij geldautomaten met een logo van Cirrus of Maestro.  Creditcard worden geaccepteerd in grote hotels of de chiquere restaurants.

Fooien
In Suriname is het gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. U kunt het beste rekening houden met een fooi van ongeveer 5 tot 10% van het totaalbedrag.

Feestdagen
Suriname kent feestdagen die jaarlijks op dezelfde dag vallen:
– Nieuwjaarsdag: 1 januari
– Driekoningen: 6 januari
– Dag van de Arbeid: 1 mei
– Dag van de Afschaffing van de Slavernij (Keti Koti):1 juli
– Onafhankelijkheidsdag: 25 november
– Kerstmis: 25 en 26 december

Daarnaast zijn er feestdagen, waarvan de datum op onze kalender per jaar verschilt, zoals Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Deze feestdagen worden in Suriname op dezelfde dag gevierd als bij ons. Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Lokaal kunnen er religieuze feestdagen of historische evenementen zijn waardoor de openbare voorzieningen ook zijn gesloten.

Beste reistijd
Door de ligging nabij de evenaar heeft Suriname een tropisch klimaat met een relatief hoge luchtvochtigheid.

Het jaar kan worden onderverdeeld in vier seizoenen:
– Kleine regentijd: december t/m januari
– Kleine droge tijd: februari t/m april
– Grote regentijd: mei t/m half augustus
– Grote droge tijd: half augustus t/m november

Gedurende de regentijd regent het zeker niet de hele dag maar er zijn, meestal in de middag, enkele heftige korte tropische buien. De minimale temperatuur schommelt het hele jaar zo rond de 23 graden. Meestal is het echter zo’n graad of 30.

Reistijd
U vliegt vanaf Schiphol Amsterdam in circa 9 uur naar Suriname (Paramaribo).

Tijdsverschil
Suriname kent geen zomer en wintertijd. Dat betekent dat het tijdens onze zomertijd in Suriname 5 uur vroeger is en in onze wintertijd 4 uur vroeger.

Paspoort & visum
Voor een vakantie in Suriname dient u een geldig Nederlands paspoort te hebben dat na terugkomst nog tenminste 6 maanden geldig is en een toeristenkaart. De toeristenkaart kost

€ 20,- p.p.. Deze kunt u aanschaffen bij vertrek op Schiphol, bij aankomst op de luchthaven in Paramaribo of bij het Consulaat van Suriname in Amsterdam. De kinderen dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort!

Vertrekbelasting
Bij vertrek uit Suriname hoeft u ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen.

Vervoer ter plaatsen
Vliegtuig: aangezien er niet veel wegen in Suriname zijn, zijn de meeste plekken in het binnenland alleen per vliegtuig te bereiken. Let er wel op dat sommige binnenlandse maatschappijen op de zwarte lijst van de EU kunnen staan.

Auto: wanneer u zelf in Suriname wilt autorijden vraagt dat wel om de nodige alertheid. In Suriname wordt links gereden. Hou rekening met het feit dat richtingaanwijzers en stoplichten op drukke kruispunten in Paramaribo beperkt aanwezig zijn.

Bus: busdiensten worden doorgaans onderhouden door de PLO, de Particuliere Lijndienst Organisatie en het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB). Er is geen echte dienstregeling voor stadsvervoer zoals we die in Nederland kennen en aantreffen bij bushaltes. Het is vooral een kwestie van geduld hebben. De meeste hotels hebben eigen busdiensten van en naar het vliegveld Zanderij.

Boot: Vanaf de SMS (Scheepvaart Maatschappij Suriname)pier aan het begin van de Waterkant vertrekken veerboten naar Commewijne. Verder is er in het weekend ook een lijnveerdienst vanaf de SMS langs de plantages.

Taxi: in Paramaribo wemelt het van de taxibedrijven. Er is op bijna iedere hoek van de straat wel een taxibedrijf te vinden. Een taxirit in Suriname  is snel en betaalbaar. Een ritje van het centrum naar Blauwgrond kost bijvoorbeeld 7 a 8 Surinaamse dollar.

Kleding
Wij raden u aan om in Suriname katoenen, luchtige kleding aan te trekken. Dit kunt u aanvullen met een vest of een regenjas, stevige (lichtgewicht) wandelschoenen, een zonnehoed en zonnebril. Ter voorkoming van muggenbeten in de jungle adviseren wij een lange broek en overhemd/blouse met lange mouwen. Bescherm u goed tegen de zon, vooral op het water kan de zon verraderlijk zijn.

Eten en drinken
Suriname heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod aan eten en drinken, zoals Javaans, Hindoestaans, Chinees en Creools (Afrikaans). Een typische Surinaams gerecht bestaat uit kip met rijst. Mocht u vegetarisch zijn, in Javaanse en Chinese restaurants zijn vaak vegetarische gerechten te vinden. Verder wordt er bij de maaltijd vaak water of frisdrank gedronken, maar zijn er ook veel verschillende verse vruchtensappen te koop. Populair is een Surinaams lokaal biertje (Parbo), omdat deze veel goedkoper is dan de buitenlandse merken. Tot slot is rum de enige dranksoort die in Suriname wordt geproduceerd. Andere soorten sterke drank worden geïmporteerd.

Ontbijt
Het ontbijt bestaat in Suriname uit brood, quaker oats (havermout), crackers, beschuit, bol, koffie, cacao, melk of thee. Aangezien de dag in Suriname vaak vroeg begint, houdt men tegen een uur of tien zijn tweede ontbijt, dat meestal uit een broodje en/of frisdrank bestaat. Zo tussen 13:00 en 14:30 wordt er warm gegeten.

Suriname

Reviews