Een avontuurlijke vakantie in Oman met het gezin

De familie Wolt besloot vorig jaar geen kerst in donker en koud Nederland te vieren, maar een warmere bestemming op te zoeken. Op 23 december stapten ze samen met hun drie kinderen van 17, 14 en 12 in het vliegtuig, klaar voor een vakantie in Oman met de kinderen. Ze hadden erg veel zin om als gezin een nieuwe bestemming met een fascinerende cultuur en unieke landschappen te ontdekken en vertellen nu dan ook graag wat een vakantie in Oman volgens hen zo bijzonder maakt.

Voorbereiding van de vakantie in Oman

‘’Voordat we op vakantie naar Oman konden, moesten de volwassenen van het gezin nog een PCR-test doen voor vertrek (inmiddels zijn de restricties versoepeld). Het hoort er in deze tijden bij en het was voor ons geen probleem, maar toch is het even een spannend moment. Gelukkig waren de uitslagen negatief en konden wij deze uploaden in E-Mushrif; dit kun je zien als een registratieformulier dat je dient in te vullen om op vakantie in Oman te mogen.

Op 23 december vlogen we om 14:30 uur met KLM naar Muscat, waar we ’s nachts om 02:10 uur lokale tijd aan kwamen. We hadden een extra hotelovernachting vooraf, zodat we na aankomst direct konden inchecken en ons bed in konden duiken, ideaal! Zo konden we goed uitgerust aan onze vakantie in Oman beginnen.

Haven van Muscat, Oman
Zonsondergang Wahiba Sands

Wahiba Sands; een hoogtepunt tijdens onze vakantie in Oman

Later werd de huurauto bij ons hotel afgeleverd en konden we verder gaan met ons Omaanse avontuur. We waren erg benieuwd wat ons allemaal te wachten stond. De eerste stop was de woestijn Wahiba Sands; een plek die wij als gezin hoog op ons lijstje hadden staan, want we waren nog nooit in een echte woestijn geweest. We werden aan de rand van de woestijn opgehaald door een voertuig van het Desert Night Camp en vervolgens naar het kamp gebracht. We reden door een bijzonder landschap en het kamp zelf lag verstopt tussen de zijdeachtige duinen. Wat een sprookjesachtige locatie! Dit mag zeker niet gemist worden tijdens een vakantie in Oman.

Het betoverende Desert Night Camp overtrof al onze verwachtingen. We verbleven hier in permanent opgezette tenten die ontzettend comfortabel waren en mooi waren ingericht in een kleurrijke bedoeïenenstijl. Het is best een gek idee dat je midden in de woestijn kunt genieten van een verkoelende airco en gewoon een warme douche kunt nemen. De sfeer van het kamp had iets magisch, net een sprookje van Duizend-en-een-nacht. ’s Avonds genoten we van een heerlijk diner – dat op de barbecue werd bereid – onder een heldere sterrenhemel. Naast magisch, vonden wij als volwassenen de sfeer op dat moment ook erg romantisch.

Gave activiteiten in Wahiba Sands

Ook aan activiteiten geen gebrek tijdens een vakantie in Oman. De volgende ochtend gingen wij namelijk met zijn allen quad rijden door de woestijn. De kinderen – en wij zelf ook – vonden dit echt waanzinnig! Wat een geweldige manier om op verkenning te gaan in de oneindig lijkende zandduinen. Hierna was het voor ons alweer tijd om door te gaan naar de volgende locatie. Achteraf gezien hadden we tijdens onze vakantie in Oman misschien best nog wel een nachtje langer in de woestijn willen blijven, maar dit was in ieder geval een superleuke eerste kennismaking.

Quad rijden door Wahiba Sands
Jebel Akhdar, Oman

Het letterlijke hoogtepunt van een vakantie in Oman: Jebel Akhdar

De volgende locatie op onze route was Jebel Akhdar, een imposant bergmassief dat onderdeel is van het Hadjargebergte. Onderweg kwamen we langs kleine dorpjes en in een van deze dorpjes zijn we even gestopt om een broodje te eten. Deze authentieke momenten maken een vakantie in Oman extra bijzonder.

Het is ook gaaf om te zien hoe het landschap zo snel kan veranderen; vanochtend zaten we nog in de woestijn en nu klommen we steeds hoger en hoger om uiteindelijk het schitterende Anantara al Jabal al Akhdar te bereiken. Dit hotel is werkelijk subliem en zien we als een van de hoogtepunten van onze vakantie in Oman. Van de uitstekende service tot de faciliteiten en van de mooie kamers tot het overheerlijke ontbijt met vers brood en fruit; alles klopt hier. Het panoramische uitzicht over het gebergte vanaf het fantastische zwembad – hier hebben we flink wat uren doorgebracht –  en vanaf de balkons van onze prachtige kamers maakten het plaatje compleet. Vooral de zonsondergangen boven de bergen zullen wij niet snel vergeten.

Wandelingen in Jebel Akhdar

Vanuit het Anantara al Jabal al Akhdar hebben we een wandeling gemaakt door de spectaculaire omgeving. We bezochten verschillende dorpjes en in een van die dorpjes kun je ook een honderden jaren oud huisje bezoeken waar je traditioneel rozenwater kunt kopen. We vonden het erg leuk om tijdens onze vakantie in Oman op deze manier wat van de traditionele cultuur mee te krijgen. Terwijl we van het ene naar het andere dorpje reden genoten we steeds opnieuw van het weidse uitzicht over de bergen. Echt een aanrader dus!

Bergdorpjes in Jebel Akhdar
Muscat

De laatste locatie van onze vakantie in Oman: Muscat

Van Jebel Akhdar zijn we weer terug naar Muscat gereden. Hier verbleven we de laatste nacht van onze vakantie in Oman in het hippe W Muscat. We hebben op onze laatste dag de Mutrah Souq in het oude deel van Muscat bezocht; hier vind je veel ambachtslieden die hun waren en souvenirs verkopen. Leuk om even doorheen te slenteren. Onze meiden waren helemaal gek op de henna die ze hier gekocht hadden en lieten ons steeds weer nieuwe creaties zien. De rest van de dag hebben we bij het zwembad doorgebracht en ’s avonds hebben we gegeten in een goed restaurant in de haven van Muscat.

De terugvlucht naar Nederland

Uiteindelijk zijn we met een nachtvlucht weer terug naar Nederland gevlogen, waarmee onze vakantie in Oman tot zijn einde kwam. Voor de terugvlucht naar Nederland was wederom een PCR-test vereist. Dit wisten wij vooraf en vonden wij geen probleem, want ondanks dat het reizen minder onbezorgd kan in deze tijden, was het voor ons iedere extra stap waard.

Wahiba Sands
Jebel Akhdar in Oman

Een onvergetelijke vakantie in Oman

Het was bijzonder om met het gezin een compleet nieuw land te ontdekken, al helemaal omdat onze oudste misschien binnenkort wel het huis uit zal gaan. Bijzondere momenten samen lijken dan nog meer te tellen. Wat volgens ons een vakantie in Oman echt bijzonder maakt is het diverse landschap; van woestijnlandschappen tot imposante bergketens. Het zijn compleet andere landschappen dan die wij gewend zijn en dan hebben we het nog niet eens over de cultuur gehad. De Omani zijn ontzettend gastvrije, lieve mensen die je heel erg welkom laten voelen. Oman is een bestemming die we honderd procent kunnen aanbevelen voor een onvergetelijke vakantie met het gezin.’’

Wilt u ook met uw kinderen naar Oman? Neem dan een kijkje bij onze vakanties en ga ook een bijzonder familieavontuur tegemoet! Onze gezinsreizenexperts delen graag hun tips.

Update reisrestricties Oman

Inmiddels – we spreken mei 2022 – zijn de reisrestricties voor zowel Oman als voor Nederland versoepeld. Voor vertrek naar Oman hoeven volwassenen die volledig gevaccineerd zijn namelijk geen Covid-test meer te doen en ook voor de terugreis naar Nederland is een Covid-test niet meer vereist. Kinderen t/m 17 jaar zijn uitgezonderd van alle restricties en hebben ook geen vaccinaties nodig. Zelf op vakantie naar Oman? Vraag onze gezinsreizenexperts naar de laatste updates met betrekking tot eventuele reisrestricties.

Ook op vakantie naar Oman?