Een winters familieavontuur

Gezinsreizenexpert Bart bezocht (in januari) samen met zijn familie het winter wonderland in het uiterste noorden van het Finse Lapland. Een reis die al lang op zijn bucketlist stond, maar het is er dan nu eindelijk van gekomen. Het Noorderlicht waar je de mooiste foto’s van ziet op social media wilde hij zelf ook graag in het echt ervaren. Dit gecombineerd met vele bijzondere avonturen als het rijden op een sneeuwscooter, een sledetocht met husky’s, een sneeuwschoen wandeling en ijsvissen maakten de winterbeleving compleet. Een reis om nooit te vergeten! Bart deelt zijn reiservaring, dus lees snel verder.

Eerste indruk van Fins Lapland

“Nadat we zijn geland op de luchthaven van Ivalo begint ons avontuur in Fins Lapland. We stappen vanuit het vliegtuig direct met onze voeten in de knisperende sneeuw. Met een buitentemperatuur van -4 is onze eerste reactie ‘oh dit valt reuze mee’. Op de kleine luchthaven worden we opgewacht door onze chauffeur. In ongeveer 45 minuten rijden we naar ons verblijf. Onderweg vertelt onze chauffeur dat het verblijf ruim 300 meter boven de poolcirkel ligt. Wauw en dat op slechts een paar uur vliegen! Het witte winterse Fins Lapland voelt echt als een andere wereld. Het enige wat we om ons heen zien, zijn donzige witte sneeuwdekens op de bomen, compleet bevroren meren met af en toe een rood geschilderd huisje tussen de bossen wat mooi afsteekt tegen het witte sneeuwcanvas. Het heeft iets magisch…

Verblijf in Wilderness Hotel Inari

Het Wilderness Hotel Inari is onze thuisbasis voor de komende dagen in Fins Lapland. We verblijven in een sfeervolle lodge cabin. Exact het beeld wat ik me vooraf kon voorstellen bij de gedachte aan Fins Lapland. Een blokhut van hout met een knusse woonkamer, keuken en badkamer met natuurlijk een Finse sauna. Beneden was er een slaapkamer en boven een ruime loft voor vier personen. Knus, gezellig en op een top locatie direct aan de oever van het bevroren Inarimeer!

Noorderlicht in Fins Lapland

Waarom gekozen voor dit verblijf?

Wanneer je in de winter naar Fins Lapland reist, dan reis je niet rond zoals op vele andere bestemmingen. In Lapland kies je voor één bestemming en daarvanuit ga je de verschillende winterse activiteiten ondernemen. Een vraag die ik vaak van vrienden, familie en collega’s krijg is: “waarom kies je voor dit verblijf?”. Eigenlijk maakt het niet veel uit waar in de besneeuwde wildernis van Fins Lapland je verblijft, het is allemaal even mooi en bijzonder. Toch kiezen wij specifiek voor dit verblijf, omdat het aan de zuidelijke oever van het grote Inarimeer ligt. Met slechts enkele stappen vanuit de cabin, sta je midden op dit bevroren meer met een ijsdikte van zo’n 40 centimeter en een flink pak sneeuw er bovenop. Het is de ideale uitvalsbasis om de vele activiteiten te kunnen ondernemen, zowel óp als rond het meer in de bossen. Juist deze afwisseling maakt het extra bijzonder.

Ook voor het spotten van het Noorderlicht in Fins Lapland is dit verblijf ideaal gelegen. Vanuit de zuidelijke oever is er vrij zicht over het lege, bevroren meer richting het noorden. En het noorden is precies de plek waar het Noorderlicht zich laat zien.
Mijn wens om het Noorderlicht te spotten is uitgekomen. Yes! Van de zes nachten die we in het resort verblijven, spotten we maar liefst drie avonden het unieke en magische Noorderlicht! Uiteraard is er geen enkele garantie, de natuur gaat zijn eigen weg, maar alle beetjes die kunnen helpen om het Noorderlicht te spotten, zijn natuurlijk meegenomen.

IJsvissen in the middle of nowhere

We hebben ontzettend veel activiteiten op ons programma. We glijden door het witte landschap tijdens een huskytocht, wandelen op ‘tennisrackets’ door de sneeuw, gaan voor de adrenalinerush op sneeuwscootersafari en we gaan ijsvissen. Het klinkt niet heel avontuurlijk, maar dit is de meest bijzondere excursie die we hebben meegemaakt in Fins Lapland.

In de ochtend worden we opgehaald en zitten in een slee achter de sneeuwscooter. Warm ingepakt rijden we een stuk over het bekende Inarimeer en nemen een afslag naar een kronkelig pad door de bossen. Hier komen de rendieren ons begroeten en voor we het weten worden we omringd door tientallen rendieren rondom onze sneeuwscooter. Heel bijzonder! Uiteindelijk komen we aan bij een meer, helemaal omzoomd door bossen en verder helemaal niets. We zitten in de ‘middle of nowhere’. De stilte, de oase van serene rust in het compleet witte landschap en alleen wij die hier in de sneeuw liggen te vissen op een bevroren meer. Deze setting is uniek en, ondanks dat we geen vis hebben gevangen, is dit moment een hele waardevolle herinnering. Juist dit is waar we voor naar Fins Lapland wilden gaan. Prachtige natuur dat jullie helemaal voor jezelf hebben en je doet beseffen op wat voor bijzondere plek jullie je bevinden. Een unieke en magische reisbeleving!

Huskytocht door de sneeuw

Willen jullie ook zo'n winters familieavontuur?

Willen jullie ook zo’n bijzondere reis met de kinderen maken en samen op zoek gaan naar het Noorderlicht? Natuurlijk, dat begrijpen wij maar al te goed. Onze gezinsreizenexperts helpen je graag met het boeken van de reis en hebben altijd leuke tips! Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan of neem contact met ons op!