Familie Keijzer op Bali

Nou daar gingen we dan hoor. Een hele lange reis met het vliegtuig voor de kinderen. Ze vonden het onwijs spannend.
De vlucht met KLM is onwijs goed verlopen. De horloges werden direct op Bali tijd gezet, zodat we zo snel mogelijk in het nieuwe ritme kwamen. Thamar (6 jaar) en Marijn (bijna 4 jaar) hebben de grootste lol gehad met de tv-schermpjes. Ook kregen zij een speciale kindermaaltijd.

De eerste week verbleven wij in Sanur in hotel Griya Santrain. Wat een TOP hotel was dat!! De kinderen konden heerlijk zwemmen in het zwembad en spelen op het strand. Het hotel heeft een goed restaurant, maar je kunt er ook buiten de deur eten. Je vindt allemaal restaurantjes waar je voor weinig geld kunt gaan eten. Ook kreeg ik nog een taartje op mijn kamer van het hotel, omdat ik jarig was. Heel attent! De duikschool biedt ook snorkeltochtjes aan. Er is daar weinig vis te zien. Tip: Ga snorkelen aan de oostkust. Daar is veel meer te zien!

Ubud!

Wat een drukte in deze stad. We moesten er even aan wennen. We verbleven in het Rama Phala. We kregen een huisje tot onze beschikking met twee kamers. De kinderen sliepen boven en wij beneden. Leuk!! In Ubud verbleven wij 4 dagen. Er is zoveel te doen, dat we een keus moesten maken uit de verschillende activiteiten.
Het Monkey Forest is erg leuk om te bekijken. Koop geen banaantjes, want de apen springen net zo lang bovenop menig toerist tot ze de hele tros te pakken hebben gekregen. Wij hadden geen eten mee, dus we konden rustig door het apenbos rondlopen om de apen te bekijken!!!
Een fietstocht door de omgeving is erg leuk, maar wat meer geschikt voor gezinnen met wat oudere kinderen!
Bezoek een traditionele dans. Erg leuk om te zien! Elke avond is er wel een voorstelling in een tempel te zien.
Ook zijn we naar het vogel- en reptielenpark geweest. Onze kinderen wilden heel graag de komodovaraan zien, want die hadden ze op tv gezien bij Freek in het wild! De entree is wat prijzig, maar erg leuk voor jonge kinderen.
Op de lokale markt in Ubud kun je voordelig souvenirs shoppen. Vergeet niet af te dingen!
Breng ook een bezoekje aan het Lotus café. Achter dit café ligt een tempel met veel waterlelies. Als je iets verder het straatje in loopt kun je de rijstvelden bekijken! Wel even goed zoeken!!

Via Ubud reisden we naar Munduk.

Bezoek de rijstvelden in Jatiluweh. Een spectaculair gezicht met twee bergen op de achtergrond.
De Aula Danu tempel is zeker een bezoekje waard. Wat ligt die tempel prachtig aan een meer met bergen op de achtergrond. Wij vonden dit de mooiste tempel die we bezocht hebben.
Vlak voor Munduk ligt de Munduk waterval. Deze stort 200 m naar beneden. Je moet een steil paadje afleggen naar beneden, maar dit is erg goed te doen met kinderen en niet gevaarlijk!
In Munduk sliepen wij in de Puri Lumbung Cottages. Dit was niet luxe, maar wel een leuke ervaring! Je kunt daar de zonsondergang bekijken en je krijgt er een jungle gevoel van!

Van Munduk naar Candidasa.

Onderweg bezochten we de tempel Pura Besakih. De grootste tempel van het eiland. Wel een beetje toeristisch vonden wij.
We kwamen ook nog langs Mount Batur met kratermeer. Onze dochter vond de vulkaan gaaf om te zien! Bij Tirta Gangga is een waterpaleis met prachtige tuinen. In het waterpaleis liggen allemaal stenen, waar je over heen kunt lopen, dus ook erg leuk voor de kinderen.

In Candidasa verbleven wij in Puri Bagus. Wat een leuk hotel! Hier kregen we twee huisjes tot onze beschikking. Met jonge kinderen zal je je dan moeten opsplitsen s avonds. Maar dat mocht de pret niet drukken. Er was een heerlijk zwembad bij met een ondiep gedeelte voor de jongste kids.
Tip: Ga met de duikschool snorkelen of duiken. Er liggen snorkelplekjes vlakbij en mooie duikplekken iets verder er vanaf! Wij zijn naar de Blue Hole geweest. Dat ligt vlak voor Padangbai. We zijn er zelfs een witpunt rifhaai tegen gekomen. Wat een gafe ervaring!! Ik ben zelf niet zo van de haaien en kijk liever naar de mooie vissen, maar deze haaitjes hebben totaal geen interesse in snorkelende toeristen!! Dus laat je niet weerhouden om te gaan!
In dit hotel hadden wij achteraf nog wel een dagje langer willen verblijven. Ook kun je hier lekker eten.

Gili Trawangan.

Wat een prachtig eiland en uitzicht op Lombok! Het is er wel erg druk, dus als je van iets meer rust houdt kun je beter naar Gili Meno of Gili Air gaan. Net zo mooi, alleen een stuk rustiger.
Bezoek de Pearl Lounge. Wat een geweldige lounge tent. Je kunt er heerlijk relaxed zitten en super lekker eten. Wij zijn er niet meer weg gegaan. Ook leuke en kindvriendelijke bediening!
Tip: onderneem een snorkeltochtje. Grote kans dat je een schildpad tegen komt. En voor het avondeten…. ga naar de Italiaan! Deze tent zit tegenover Vila Ombak. Hmmmmm…
Op het strand ligt veel koraal, dus waterschoentjes voor de kinderen is wel handig om mee te nemen.

We sloten af in Jimbaran: hotel Puri Bambu.

Dit is een zeer eenvoudig hotel, maar schoon. Ze hebben een prachtig restaurant en je kunt er lekker eten!
Er is een zwembadje bij en onze kids hebben zicht prima vermaakt. Ook is het er erg rustig. Ook wel lekker. Als je 500 m verder het straatje uitloopt kom je op het prachtige brede strand van Jimbaran terecht. Hier kun je zelfs de vliegtuigen zien landen en opstijgen. De landtong van de startbaan ligt nl. tussen het Jimbaran en Kuta strand in. Een heel apart gezicht.
Vanuit Jimbaran of Sanur kun je ook het schildpad opvangcentrum in Serangang bezoeken. Let op: Er zijn twee verschillende centra die vlak bij elkaar liggen. De een is zeer qua entree prijs en daar mag je leuk op de foto met allerlei schildpadden. Iets voor Chinese toeristen, maar dieronvriendelijk! De schildpadden raken daar heel erg gestrest van.
Wij zijn schildpadden fans en kwamen dus bij het schildpadden opvangcentrum uit. Deze mensen doen er alles aan om de soort te behouden en ze daarna weer uit te zetten in de natuur. Het bezoekje kost je niks, maar je mag evt. wel een donatie doen. Ook kun je een schildpadje uitzetten. Dit wordt allemaal officieel geregeld met een soort van adoptie diploma. Je krijgt er uitleg over wat ze allemaal doen. Erg leuk om voor de kinderen mee te maken. Wij hadden het geluk dat er net een nest met schildpadjes was uitgekomen, dus ze waren nog erg ieniemienie. Je kunt dit opvangcentrum vinden vlak bij de aanlegplaats van Bluewater express. Zij regelen de overtocht per speedboot naar de Gili eilanden.

Al met al een geweldige reis. We hebben genoten en zijn tot de conclusie gekomen dat we vaker een verre reis met onze jonge kinderen willen gaan maken. Het is erg goed te doen. We zagen van te voren een klein beetje op tegen het tijdsverschil, maar onze kinderen hebben er geen last van gehad!!
Ook vonden we het erg fijn dat alles zo strak geregeld was. Dat is erg fijn met jonge kinderen!

En onze kinderen….. die hebben het alleen nog maar over de olifanten en de schildpadden ?

Zelf met uw gezin naar Indonesië?