Must do’s in het culturele hart van Bali: Ubud

Bezoek het culturele hart van Bali: Ubud! Een kunstzinnig plaatsje met vele verrassende activiteiten voor het hele gezin. Maak bijvoorbeeld een fietstour door de beroemde rijstvelden van Indonesië, bewonder de tempels bij zonsondergang en ga apen spotten in de jungle. Of wat dacht u van klimmen in een adventure park, raften op de rivier of de zonsopkomst bekijken vanaf een vulkaan? Kortom, er is ontzettend veel te beleven! Gezinsreizenexpert Marie-Louise vertelt u graag over de leukste activiteiten in Ubud (op Bali) voor het hele gezin.

Door: Marie-Louise
Land: Indonesië
Datum: 9 augustus 2022
Goa Gajah tempel in Ubud

Bezoek de hindoeïstische tempels rond Ubud

In Ubud proeft u de typische sfeer van Bali, waar het hindoeïsme een grote rol speelt. In elke tuin staat wel een klein altaar met een kleurrijk offer van fruit of bloemen. In de omgeving van Ubud zijn dan ook verschillende heiligdommen te vinden. Bezoek bijvoorbeeld het indrukwekkende tempelcomplex Gunung Kawi, dat uit de elfde eeuw stamt en omringd wordt door de jungle. Ook de Goa Gajah-tempel is een bezoek waard. Het terrein heeft een groot bassin met een fontein en een bijzondere stenen toegangspoort die leidt naar een grot.

Fiets door de omgeving van Ubud: ontdek de rijstvelden!

Het is een excursie die eigenlijk in geen enkele gezinsreis naar Bali mag ontbreken: een fietstocht door de omgeving van Ubud. De omgeving van Ubud op Bali is namelijk ontzettend groen. Fiets tussen de rijstvelden, langs indrukwekkende tempels en naar verscholen, pittoreske dorpjes. De gids vertelt onderweg van alles over het Balinese leven. Tijdens de tocht maakt u ook kennis met de de vriendelijke bevolking en bezoekt een woning van een lokale familie. Er is geen betere manier om echt kennis te maken met het dagelijkse leven in Indonesië!

Fietsen in de omgeving van Ubud
Raften op de Ayung rivier, Ubud

Ga wildwater raften op de Ayung-rivier

Je kunt niet alleen culturele activiteiten maar ook avontuurlijke activiteiten ondernemen in Ubud op Bali. Ga bijvoorbeeld white water raften! Met een rubberen boot peddelt u dan in circa twee uur (onder begeleiding van een ervaren gids) door het regenwoud, langs rijstvelden en klaterende watervallen. De kinderen zullen de stroomversnellingen geweldig vinden, terwijl u geniet van de prachtige natuur om u heen. Echt een belevenis voor het hele gezin!

Bewonder de zonsopgang vanaf de Gunung Batur vulkaan!

De Gunung Batur wordt ook wel de heilige moederberg van Bali genoemd. Hoe gaaf is het om vanaf de top van deze vulkaan de zonsopgang te bewonderen? U wordt ’s nachts opgehaald en eenmaal bij de vulkaan aangekomen loopt u vanaf 1200 meter in ongeveer twee uur naar de top van de berg.

Wat is er meer bijzonder dan ontbijten op de rand van de vulkaan (op 1717 meter hoogte!) terwijl u geniet van het prachtige uitzicht tijdens de zonsopkomst? Na het ontbijt loopt u langs de kraterrand. De vulkaan is actief en er komt nog steeds stoom uit de krater. Spannend! Tijdens de afdaling loopt u door het zwarte vulkanische zand weer terug naar het startpunt en wordt u teruggebracht naar uw hotel.

Goed om te weten: deze excursie is vooral geschikt voor wat oudere kinderen.

Vulkaan Batur, Bali
Markt in Ubud, Bali

Bezoek de kleurrijkste markt op Bali: Ubud Market

Sla verder een bezoekje aan de kleurrijke Ubud Market niet over. In de ochtend doen de lokale Balinezen hier hun boodschappen. Bergen kleurrijk fruit, verse groentes en geurende bloemen worden hier uitgestald voor de verkoop. Overdag is de markt een walhalla voor toeristen die door Indonesië reizen. U kunt er prachtig handwerk uit Ubud en nabije dorpen – van houtsnijwerk en sieraden tot prachtig zijde en gevlochten tassen – kopen als herinnering aan uw deze bijzondere familiereis.

Tip: combineer een bezoek aan de markt met een kookles! Haal samen met de kok verse producten op de markt en bereid vervolgens samen een heerlijke Indonesische maaltijd, zoals een authentieke curry. Heerlijk!

Volg een cursus in het Learning Center

Maak kennis met de Balinese bevolking en hun cultuur tijdens een bezoek aan het Pondok Pekak Library & Learning Center. Hier kunt u een Balinese dansles volgen of de lokale muziek leren spelen (gamelan). Ook kunt u hier een schilderles volgen, hout leren snijden en fruit bewerken. Willen de kinderen liever een eigen vlieger of een traditioneel Indonesisch masker maken? Dat kan ook! Een bezoek aan het Learning Center in Ubud op Bali is een leuke en leerzame activiteit voor alle leeftijden.

Balinees Gamelan instrument
Treetop Adventure Park in Bali

Klim in het Treetop Adventure Park

In het spectaculaire Bali Treetop Adventure Park kunnen de kinderen een onvergetelijk avontuur beleven. In het park kunnen zij over hangbruggen wandelen, tussen de boomtoppen slingeren, klauteren door levensgrote spinnenwebben en zich uitleven met hindernissen, klimtouwen en boomcircuits. Voor de wat oudere kinderen zijn de ‘Tarzan jumps’ en ‘flying foxes’ fantastisch. Deze activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar (er is een speciaal kindercircuit) tot 18 jaar.

Volg een ontspannende yogales met het gezin; namasté!

Bent u na alle indrukken toe aan ontspanning? Ubud op Bali staat bekend om zijn yoga-voorzieningen, dus een yogales met het gezin is écht een aanrader. Ga bijvoorbeeld naar het Ubud Yoga Centre, dat aan een stromende rivier ligt en omgeven wordt door de jungle. Je kunt hier terecht als je nog nooit een lesje gevolgd hebt, maar ook als ervaren yogi. Na de yogales kunt u hier ook terecht voor een heerlijk vers, gezond hapje in het café (met adembenemend uitzicht). Bovendien is er een kinderspeelkamer met veel spelletjes en speelgoed en op de zaterdagen wordt er yoga voor kinderen georganiseerd.

Yogales in Bali
Rijstterrassen op Ubud

Ubud; ideale uitvalsbasis op Bali

Kortom, er valt genoeg te beleven in en rondom Ubud! Het is een ideale uitvalbasis voor gevarieerde uitstapjes wanneer u met het gezin naar Bali reist. Wilt u Indonesië met uw kinderen ontdekken? Vraag onze gezinsreizenexperts dan naar advies op maat. Zij delen ook voor andere prachtige plaatsen op Bali graag hun tips met u.

Zelf Ubud op Bali ontdekken?