Familie Joos in Maleisië

Selamat Pagi!

Vrijdag 1 juli: Schiphol – KL – Kuching

Vertrek vanuit Schiphol richting Kuching. Goede vlucht KLM met korte tussenstop in KL.

Zaterdag 2 juli: Kuching (Borneo)

Aankomst in Kuching. Goede vlucht Malaysian Airlines. Opgewacht door onze gids Richard van CPH Travel. Korte uitleg van de planning de komende dagen tijdens rit naar het hotel. Kamer in Hilton Kuching was te krap voor ons 4en, daarom upgrade gekozen. Prachtig uitzicht over de rivier Sarawak. Ervan geprofiteerd om direct het zwembad in te duiken!

Zondag 3 juli: Kuching (Borneo)

Bako National Park. Na een rit van 45min vertrekken we vanuit de Bako Terminal voor een boottocht naar het NP. Door het lage water moeten we een heel eind over het strand wandelen, maar onderweg komen we al (baard)zwijnen tegen. We zien direct al een neusaap in de bomen zitten (opgepast als je onder de neusaap doorwandelt J ). Verder komen we ook makaken, silverleaf monkeys, een slapende vliegende maki en een green viper slang tegen. Voor de plaatselijke lunch doen we de Telok Paku Trail via de mangroven en de jungle. Mooie tocht om aan te komen in een baai waar we de boot terugnemen richting parkkantoor via een passage langs de typische rotsformaties (ontdek en raad de verschillende vormen, de moeite). Na de lunch gaan we de andere kant van het eiland verkennen via de Telok Delima Trail op zoek naar neusapen. Die zijn er door de warmte helaas niet meer. Het is intussen hoogwater en het zicht rond Bako National Park ziet er weer helemaal anders uit. In de namiddag terug naar het hotel en afkoelen in het zwembad. ’s Avonds eten tussen de locals in de Food Court (boven parkeergarage 5min wandelen van het hotel). De eerste dag was al een topdag qua dieren!

Maandag 4 juli: Kuching (Borneo)

Richting het Semenggoh Wildlife Centrum op zoek naar de orang-oetans. Om 9u krijgen we briefing van de parkwachter en gaan we naar het observatieplatform. Helaas hebben de orang-oetans vandaag geen zin en krijgen we enkel in de verte hoog in de bomen een glimp te zien van 2 apen. Een kleine ontgoocheling, maar na overleg met gids Richard plannen we om later op de terugrit van Batang Ai opnieuw langs te komen. We kiezen om ‘s avonds een Wildlife Cruise te doen op de Santubong. Ondanks het grote reisgezelschap op de boot krijgen we Irrawaddy dolfijnen, neusapen en vuurvliegjes (kwamen zelfs op de kinderen hun handen zitten) te zien. Leuk, maar geen must-do (was ook een andere gids). Weer een lange, maar gevulde dag afgesloten!

Dinsdag 5 juli: Kuching – Batang Ai (Borneo)

We verlaten Kuching en rijden richting Batang Ai. Richard neemt ons mee naar zijn geboortestad Serian en laat ons de plaatselijke markt zien met een pauze in een lokale bar. Via een tussenstop bij een plaatselijke peperboerderij (Liew’s Pepper Farm) en de middaglunch in Lachau (varanen op de weg) komen we aan het stuwmeer van Batang Ai. Met de ferry varen we naar onze slaapplaats de komende 2 nachten: Aiman Batang Ai Resort. Het hotel is gebouwd volgens de traditionele longhouses en geeft een prachtig uitzicht over het stuwmeer. Het zwembadwater is warmer dan de gemiddelde jacuzzi! De kamers zijn redelijk basic, maar wel ruim en aansluitend (leuk voor de kinderen). Door het beperkt aantal toeristen is de menu vanavond beperkt, maar lekker.

Woensdag 6 juli: Batang Ai (Borneo)

Bezoek aan de Mengkak Iban Longhouse. Een fantastisch boottocht in een longboat brengt ons naar de Iban stam. Hartelijk ontvangst en de kinderen verbroederen met de plaatselijke kinderen (Elizabeth en Victoria). Na een traditionele dans en plechtigheden delen wij onze geschenken uit aan het stamhoofd. Richard duikt de keuken in en kookt samen met enkele bewoners een uitgebreid lokaal middagmaal voor ons. Als afsluiter wagen we ons nog aan een rondje pijltjes schieten met de blaaspijp. Leuke ervaring en de boottocht terug is opnieuw een hele belevenis! We sluiten deze dag af aan het zwembad en doen nog een korte wandeling achter het hotel (stelt niet zoveel voor). Door het einde van de ramadan is het vanavond veel drukker door de plaatselijke bevolking die komt feestvieren in het hotel. Nog weinig te merken van de rust en stilte van gisteren.

Het hotel Aiman Batang Ai Resort is duidelijk vergane glorie, maar de nieuwe eigenaars willen het hotel opknappen. Als je houdt van de rust en de tradities, zeker een bezoek brengen aan Batang Ai. Maar het aantal uitstappen is beperkt, dus hou hier rekening mee, maar wij vonden het de moeite, vooral de boottocht in de longboat.

Donderdag 7 juli: Batang Ai – Kuching (Borneo)

De uitstap naar Batang Ai zit erop en via de ferry gaan we terug richting Kuching. Tijdens een stop aan een lokaal winkeltje zien we loewaks (bekende boskatten die verzot zijn op bessen en koffiebonen). Middagmaal eten we in Taman Rekreasi Ranchan, een soort van recreatiepark met hangbrug en waterval (enkel als tussenstop ok). Om 15u moeten we opnieuw in het Semenggoh Wildlife Centrum zijn. Gelukkig zijn we veel vroeger want de parkranger komt zeggen dat er orang-oetangs op komst zijn. Van tussen de wiebelende bomen zien we Ritchie, het alfamannetje die komt eten. Een fantastische ervaring op enkele meters afstand. Na zijn middagmaal komen 2 andere apen (Endu en Selina) nog in de bomen slingeren. Goede beslissing om nog eens langs te komen! Terug naar Hilton Kuching voor de laatste nacht Borneo. Door het einde van de ramadan zijn er veel zaken gesloten op de promenade langs de Sarawak (anders veel bedrijvigheid).

Hilton Kuching is een goed hotel met een ruime kamer en uitzicht op de Sarawak. Zwembad is zeker in orde. Ga eens in de buurt eten (foodcourt op 5min wandelen of langs de promenade). Er zijn kleine shops in de buurt om inkopen te doen. Wij waren zeer gecharmeerd door Borneo! Ook gids Richard is een aanrader! Borneo blijft zeker op ons favorietenlijstje staan.

Vrijdag 8 juli: Kuching (Borneo) – Kuala Lumpur

Laatste dag Borneo. In de voormiddag nog snel een wandeling langs de Kuching Waterfront (o.a. kattenstandbeelden en oude kanonnen) en overgestoken met een sampan richting Huis van het Parlement (gesloten wegens werken). Rond de middag worden we opgepikt richting de luchthaven voor de vlucht naar KL. Duidelijk een aanpassing van het “landelijke” Kuching naar grootstad KL. Verblijf in Parkroyal Serviced Suites, maar de bus zet ons af bij het verkeerde hotel. Gelukkig wordt alles snel rechtgezet. Parkroyal Serviced Suites is een prachtig hotel (we hadden een appartement op de 30e verdieping met een fantastisch 180° uitzicht over KL en vanuit de slaapkamer zicht op de Petronas Towers). 1 verdieping hoger is het buitenzwembad (binnenzwembad beneden). Op 5 min wandelen ben je in Changkat Bukit Bintang, een straat met veel restaurants (toeristische wijk). El Cerdo was een aanrader, hou je meer van steak, kan The Steakhouse een optie zijn, maar ook meer traditionele restaurants zijn er volop in de buurt te vinden.

Zaterdag 9 juli: Kuala Lumpur

Klaar voor volledige dag KL. Op voorhand al min of meer een selectie gemaakt wat we willen doen. Goed ontbijt in het hotel. 1e stop: Petronas Towers. Via een airco-gangenstelsel is het ongeveer 20min wandelen (tickets hadden we al in België besteld om wachtrijen te vermijden). Prachtig uitzicht, maar het bezoek wordt wel strak getimed. Probeer bij de eerste groep te zijn, dan zijn er niet te veel medebezoekers tegelijkertijd en heb je rustig de tijd voor foto’s en uitzicht. (Voor)middaglunch in het KLCC Shopping Centre. 2de stop: Batu Caves. Met de metro en de trein (aparte tickets) rijden we naar het heiligdom. Drukte van jewelste hier! Via een steile trap met 272 treden komen we in het grottencomplex. Onze kinderen zijn hier al een even grote foto-attractie als de tempel zelf (mogelijkheid tot begeleide wandelingen in delen van de grotten). 3de stop: Terug richting het centrum voor omgeving Merdeka Square (Sultan Abdul Samad building). Vanwege de dreigende onweerswolken kiezen we om per taxi terug richting KL centrum te gaan. Gelukkig want een wolkbreuk zet alles onder water. Na de verkenning van de omgeving stoppen we ook even bij het I♥KL-standbeeld voor de traditionele foto. Via Petaling Street gaan we terug richting hotel. 4de stop: Menara KL Tower. De kinderen willen in het zwembad blijven na een lange (en vermoeiende) dag, maar ik besluit toch nog naar de KL Tower te gaan (wandeling van een 20min). Veel rustiger hier dan de Petronas Towers en bovenaan de toren kan je buiten rondlopen. Opnieuw een mooi zicht op KL (en ons hotel in de verte). 1 dag KL is wat weinig om alles te zien, maar ik ben er zeker van dat we hier nog eens zullen terugkomen. ’s Avonds genieten we nog van het prachtige uitzicht op KL vanuit onze hotelkamer. Absolute aanrader, Parkroyal Serviced Suites!

Zondag 10 juli: KL – Kuala Tembeling – Taman Negara

Vandaag afscheid van KL en richting nationaal park Taman Negara. Met enige vertraging komt de gids ons oppikken en rijdt ons richting Kuala Tembeling waar we de boot moeten nemen richting Taman Negara (vergeet je vergunning niet voor je fototoestel). Een 2u30-3u durende boottocht, die onderweg nog wat vertraging oploopt door een defecte motor. Aangezien er weinig passage is op de Tembelingrivier, moet de kapitein zelf aan de slag. Na wat geklop met een hamer op het motorblok en een aantal startpogingen, kunnen we met een vertraging van 20min verder richting de aanlegsteiger van Mutiara. Ondertussen kennen we ook enkele vloeken in het Maleisisch ?

In Mutiara Taman Negara hebben we een familiechalet met stapelbed voor de kinderen. Qua verschil met KL kan dit wel tellen, maar omringd worden door de jungle, de apen, zwijnen en andere dieren zien rondlopen tussen de bungalows en het uitzicht op de rivier zijn super. We profiteren ervan om nog een wandeling te maken naar Lubok Simpon, dwars door het bos om even verkoeling te zoeken aan de Tahan rivier. Door het beperkte (logisch) aanbod qua restaurants kiezen we voor het buffet in het hotel. ’s Avonds maken we nog een begeleide avond (nacht)wandeling (het hotel biedt pakketactiviteiten aan voor de gasten). Jammer dat er zoveel groepen tegelijkertijd (met zaklampen) door de jungle trekken op zoek naar dieren, waardoor we amper nachtdieren gezien hebben (buiten kikkers, gekko’s, insecten, spinnen, schorpioenen (maar je moet wel snel zijn), …). Ook de tamme tapir heeft zich niet laten zien in Mutiara Taman Negara…

Maandag 11 juli: Taman Negara

Wakker worden door de apen die op het dak lawaai maken! ’s Nachts is er serieus wat regen uitgevallen en de mist hangt nog op het domein. Na het ontbijt maken we een begeleide wandeling langs fauna en flora naar de top van de Bukit Teresek (jungle trekking & canopy walk). De wandeling loopt via een smal padje en trappen naar de top van de heuvel waar er een mooi uitzicht op de omgeving is. Maar met de drukkende temperaturen is het wel zweten geblazen. De terugweg verloopt via canopy walking tussen de boomtoppen. ’s Middags proberen we een restaurantje aan de overkant van de rivier. In de namiddag kiezen we voor een boottocht naar Lata Berkoh. Door de lage waterstand van de Tahanrivier duurt de tocht wat langer (+1u) richting de stroomversnelling / watervallen, waar er kan gezwommen worden. Onderweg houden we even halt bij de Tualang Jetty (volgens de gids is de Tualangboom hier één van de grootste ter wereld) en een viskwekerij. Naar de watervallen is het een kleine wandeling, maar het zwemmen is er super. Hou er wel rekening mee dat je hier niet alleen bent! Voor ons één van de vele hoogtepunten van onze reis!

Dinsdag 12 juli: Taman Negara – Kuala Tembeling – Cameron Highlands

Gisteren ons vertrek (boottocht) al geregeld bij de receptie van het hotel. Met de taxiboot steken we de rivier over voor de boot terug richting Kuala Tembeling. Onze boot is minder geladen dan bij de heenreis en het gaat in een snelvaart naar de Kuala Tembeling. Daar staat onze huurauto al op ons te wachten. Na het invullen van de documenten zetten we koers richting Cameron Highlands, dwars door de palmolieplantages. Na het middagmaal in een lokaal wegrestaurant in Kuala Lipis rijden we door het heuvelachtige landschap om uiteindelijk Strawberry Park Resort te bereiken (via de  Smurfen Inn J). We logeren hier 2 nachten in een zeer ruim Fresno appartement met alle mogelijke faciliteiten en een terras met uitzicht. Wel geen buitenzwembad hier (temperaturen wat koeler dan de voorbije dagen), maar het binnenzwembad volstaat (alhoewel heel beperkt). Door de lange rit blijven we in het hotel eten en plannen we onze uitstap voor morgen.

Woensdag 13 juli: Cameron Highlands

Rustige voormiddag (de kinderen profiteren van de speeltuin in het hotel), want onze uitstap hebben we in de namiddag gepland. We rijden even langs de Parit watervallen, maar die stellen niet veel voor. In de namiddag kiezen we voor de Gunung Brinchang Tour. Na een rit tussen de theeplantages met de 4×4 jeep (onmogelijk zonder wegens staat van het wegdek) komen we aan op de Gunung Brinchang, de hoogste berg van Cameron Highlands. Vanop de uitkijktoren heb je een prachtig 360° uitzicht op de omgeving (grens Perak – Pahang). Iets terug naar beneden stoppen we voor een wandeling in het bekende Mossy Forest. Je waant je er in een film van de Lord of The Rings met de opkomende nevel, de vele kronkelende wortels en takken, de bloemen en natuurlijk het mos op de bomen (geen Hobbits gezien). Best wel te bezoeken met een gids want geregeld verdwaalt er eens een toerist. Neem je tijd, want wij vonden het de moeite. Na het bezoek aan het Mossy Forest gaat het richting BOH Tea Factory. Voor de liefhebbers is er een hele tentoonstelling, maar dat is vergelijkbaar met theeplantages in Sri Lanka. Wij kozen voor de cafetaria met zijn lokale specialiteiten (probeer ze, wij konden er niet genoeg van krijgen). Het uitzicht op de theevelden vanop het terras is fantastisch! Hou rekening met de sluitingsuren (gesloten vanaf 16u30). Normaal eindigde onze tour hier, maar onze gids Radja is bereid om ons ineens alle grote bezienswaardigheden te laten zien. 1e stop: Butterfly Centre. Hoewel we dikwijls een beetje argwanend tegenover zo’n toeristische vlindertuin staan (de inkom ziet er nogal bouwvallig uit), was deze zeker de moeite. Veel verschillende soorten dieren en veel bloemen. 2e stop: Big Red Star Strawberry Farm. Geen Cameron Highlands zonder een stop in een aardbeien- en bloemenplantage. Je kan het je zo gek niet inbeelden of ze hebben het in het aardbeienthema. ’s Avonds kiezen we voor een lokale specialiteit, de stoomboot, in één van de vele restaurants in Tanah Rata. Onderweg rijden we ineens langs de Sam Poh boeddhistische tempel.

Donderdag 14 juli: Cameron Highlands – Belum

Vandaag een rit van zo’n 280 km richting Belum. Maar voor het vertrek gaan we snel nog even langs de Robinson watervallen (Trail 9). Lange rit met tussenstop in Kuala Kangsar richting Belum Rainforest Resort, maar het hotel en de omgeving (Pulau Banding) zijn de moeite. Het hotel geeft ons een upgrade (2 aaneensluitende kamers ipv 1) en vanuit het zwembad heb je al een mooi zicht op het Banding meer. Wij kiezen om enkel in Lower Belum te blijven (geen permit nodig), maar de uitstap naar de Sungai Nam waterval kan niet geboekt worden, wegens te droog voor de boot waardoor er te lang moet gewandeld worden.

Vrijdag 15 juli: Belum

Na een uitgebreid ontbijt worden we al om 9u verwacht aan de pier voor de uitstap “Discover Lower Belum”. Door het grote aantal personen wordt de groep in 2 gesplitst. In tegenstelling tot wat het hotel gisteren zei, belooft de gids om toch naar de waterval te gaan. 1e stop: zoektocht naar de Rafflesia-plant. Na een korte boottocht komen we op een verlaten eiland waar we een korte steile wandeling in de jungle maken. De gids toont ons de Rafflesia-planten, maar bloeiende planten zien we niet vanwege de korte bloeitijd. 2e stop: Orange Asli Village in Kampuh Chuweh. Via een stop bij de lokale supermarkt, waar we geschenken kopen voor de dorpelingen, komen we aan in het dorpje. Het bezoek aan de Iban stam in Batang Ai was wat ons betreft veel interessanter (alleen het schooltje was de moeite voor onze kinderen). 3e stop: Sungai Nam waterval. De lunch eten we op de boot richting de waterval. Door het lage waterpeil in het meer kan de boot niet aanleggen bij de monding van de rivier, waardoor we eerst al een serieus stuk langs de oever moeten wandelen. Uiteindelijk brengt een mooie, maar fikse wandeling (zeker voor onze 5-jarige) ons aan de voet van de waterval. Na de boottocht terug naar het hotel sluiten we de dag af aan het zwembad.

Zaterdag 16 juli: Belum – Penang

Terug naar “de beschaving”… Vanuit de rust van de jungle de afgelopen dagen, rijden we nu naar het tropische (en toeristische) eiland Penang. Dichtbij het Belum Rainforest Resort is een militaire basis met een tank voor de ingangspoort (altijd interessant voor nieuwsgierige kinderen). Via de 13km lange Penang brug rijden we naar onze volgende bestemming: Holiday Inn Resort Penang. Groot hotel (langs 2 kanten van de drukke weg), maar weinig van te merken in de ruime kidssuite met zicht op de heuvels. Via een wandelbrug over de Batu Ferringhi gaan we naar het strand en de zee. De kinderen kiezen om te gaan eten in het Hard Rock Café (zo’n 10 min wandelen). De taxi van het Hard Rock Café brengt ons terug want het regent pijpenstelen! Het bezoek aan Georgetown is voor morgen.

Zondag 17 juli: Penang

Ontbijt met zicht op het strand! Er zijn 2 soorten hop-on hop-off routes in Penang en eentje stopt er aan het hotel (Beach route). Doordat het toch wat lang wachten is, kiezen we de taxi en de taxichauffeur raadt ons het UpSide Down museum aan. Leuk en eens iets anders dan een traditioneel museum voor de kinderen. Via de route met de talrijke muurschilderijen (Street Art) wandelen we door het centrum (en de mooie historische gebouwen) van Georgetown naar de Chew Jetty, de oudste en grootste clansteiger met typische huisjes, winkeltjes en een kleine tempel gewijd aan de Jadekeizer. Na de lunch wandelen we richting Fort Cornwallis (met speeltuin in het park). In de namiddag kiezen we voor de hop-on hop-off (City Route) om de andere bezienswaardigheden in Georgetown te zien. We stappen af aan Penang Hill en nemen het kabeltreintje naar boven voor een prachtig panoramisch uitzicht over Penang. De temperaturen zijn hier ook minder drukkend dan in de stad. Het is hier wel over de koppen lopen en hou rekening met wachttijden. De avond sluiten we af in het zwembad van het hotel. Het restaurant “Ferringhi Garden” is een absolute aanrader in de buurt van het hotel (5min wandelen)! Op Penang is er veel te zien en te beleven, dus kiezen is ook een beetje verliezen, maar de hoogtepunten in Georgetown hebben we zeker meegepikt. Voor de uitstappen buiten de stad was 1 dag helaas te kort.

Maandag 18 juli: Penang – Langkawi

Laatste bestemming van onze reis vandaag: Langkawi! De huurauto leveren we in en met Firefly vliegen we naar Langkawi. Het weer is een pak minder dan de afgelopen weken en het regent er. Met de taxi (helaas was Asian Trails weer niet van de partij) rijden we naar ons hotel: Berjaya Langkawi Resort (Travelnauts, bedankt voor de attentie bij onze aankomst!). We verblijven er in een familiechalet met aparte kamers. Door het uitgestrekte domein worden we met elektrische wagentjes naar onze chalet gebracht.

Dinsdag 19 juli: Langkawi

Beetje jammer natuurlijk dat het strandgedeelte van de vakantie letterlijk door de regen in het water valt. Bij de conciërge horen we eens naar de mogelijke uitstappen in de buurt en de keuze valt op de Crocodile Adventureland Langkawi. De taxi voert je ernaar toe (die blijft daar op je wachten als je wil). Naast de traditionele show met krokodillen, vind je er ook (volgens de uitbater) 1.000 krokodillen. In de namiddag wordt het genieten van het zwembad en het strand (tussen de buien door).

Woensdag 20 juli: Langkawi

Als uitstap kiezen we vandaag om naar de Langkawi Cable Car te gaan. De kabelbaan brengt ons naar Mt. Machinchang, de 2de hoogste berg van Langkawi, en bekend van de spectaculaire attractie: de Skybridge, een loopbrug 100m boven de grond. De elektrische wagentjes van het hotel brengen je gratis (rit van 5-10min). Meteen ook één van de belangrijkste attracties in Langkawi, dus ook veel volk en wachtrijen om naar boven te gaan. Vanuit de gondel heb je een mooi zicht op het hotel en tussen de wolken door hebben we een prachtig uitzicht over Langkawi en de ruime omgeving. Als we de Skybridge betreden (te voet of via de Skyglide, een klein kabeltreintje) hebben we even geluk want de bewolking trekt even op en dan heb je een prachtig uitzicht. Beneden aan de kabelbaan is er voor de liefhebbers ook nog het (commerciële) Oriental Village met attracties en winkeltjes. Via een korte wandeling zijn we terug aan ons hotel. Het weer is opperbest vandaag, dus het zwembad en het strand zijn zeer welkom!

Donderdag 21 juli: Langkawi

Laatste volledige dag van de reis. Met de vertegenwoordiger van Asian Trails (en jullie tussenkomst) zijn we overeen gekomen om een mangrovetocht te doen in het Kilim Geoforest Park. Met de taxi rijden we naar de haven van waar de gids ons opwacht. De boot vaart door de mangroven en je krijgt uitleg over de verschillende dieren en planten. Zo zijn er ook witbuikzeearenden te zien en apen die er niet voor terugschrikken op om de boot te springen. Door het hoge water kon de grot met de vleermuizen niet bezocht worden. Op een drijvend restaurant wordt de tussenstop gehouden waar je, indien je wilt, uitleg krijgt van de jeugdige gids over de lokale viskwekerij. Als afsluiter varen we richting de Andaman zee waar je een prachtig uitzicht op de typische rotsen van het park hebt. Mooie uitstap (de kinderen konden zich uitleven op de boot), maar soms is het aanschuiven tussen de bootjes (toeristisch). Zo worden ook de witbuikarenden gelokt door andere touroperators. Iets na de middag zijn we weer in het hotel en is het uitrusten aan het zwembad. In de late namiddag wandel ik nog naar de Telaga Tujuh of de Seven Wells watervallen (stevige wandeling met 638 trappen). Onderweg zitten er langoeren (dusky leaf monkey) in de bomen. Het uitzicht is er mooi en je kan er in de watervallen zwemmen of verre wandelingen maken. Voor bevoorrading kan je terecht in de kleine winkeltjes aan de ingang. De dag wordt afgesloten in het Pahn-Thai restaurant.

Vrijdag 22 juli: Langkawi – KL

Laatste dag van onze Borneo-Maleisië reis. Pas vanavond laat gaat onze terugvlucht van Langkawi naar KL, dus hebben we de hele dag de tijd om te genieten van het strand en het zwembad en terug te blikken op een fantastische reis.

Berjaya Langkawi Resort: beetje mixed feelings bij het hotel in Langkawi. Het uitgestrekte domein is mooi en het vervoer naar de chalet met de elektrische wagentjes is steeds een belevenis voor de kinderen. Maar de chalet zelf verdiende geen 5 sterren (lekkende airco, afgebroken of defect materiaal in de badkamer, afval in de tuin, …). Positieve punten zijn de vriendelijke mensen, het mooie zwembad, de nabijheid van het strand en het zicht op de omliggende heuvels (en de Cable Car). De dieren lopen er gewoon naast je chalet en de neushoornvogels vliegen er boven het zwembad. De keuze aan restaurants is groot, maar het eten in het Pahn-Thai restaurant was zeer lekker, best wel reserveren op voorhand (het Beach restaurant was gesloten voor renovatie). Voor het ontbijt kan je door de drukte soms even moeten aanschuiven (relax, je bent in vakantie ? ).

Zaterdag 23 juli: KL – Schiphol

Aankomst in Schiphol en terug richting België. Opnieuw een zeer geslaagde vakantie!

Bekijk al onze kindvriendelijke reizen in Maleisie.