De leukste bezienswaardigheden van Mexico

Of er in Mexico voldoende bezienswaardigheden zijn voor een afwisselende rondreis met de kids? Volgens gezinsreizenexpert Nicole heeft deze zonnige bestemming álle ingrediënten voor een onvergetelijk familieavontuur! Denk aan eeuwenoude tempels zoals de Chichén Itzá, avontuurlijke cenotes waar u en uw kinderen kunnen zwemmen en parelwitte zandstranden met wuivende palmbomen om te relaxen. De kleurrijke Spaans-koloniale steden, de vriendelijke bevolking en de overheerlijke keuken maken een familiereis door Mexico compleet. Nieuwsgierig geworden? Nicole vertelt u over de leukste bezienswaardigheden van Mexico!

Reisspecialist Nicole in Parc Guell, Barcelona
Door: Nicole Steenman
Land: Mexico
Datum: 3 januari 2023
Reisspecialist Nicole bij Chichén Itzá

Bekendste bezienswaardigheid in Mexico: Chichén Itzá

Vraag een willekeurig persoon om bezienswaardigheden in Mexico op te noemen en de kans is groot dat Chichén Itzá als eerste aan bod komt. Wist u dat de Chichén Itzá zelfs een van de zeven nieuwe wereldwonderen is? Opvallend genoeg werd dit piramidecomplex pas in 1850 ontdekt door archeologen. Nog steeds is het een van de grootste en best bewaarde piramidecomplexen van Mexico.

Ook is Chichén Itzá de meest bezochte Mayastad van Mexico. Vanuit de badplaatsen Tulum en Playa del Carmen en de naburige stad Valladolid kunt u er met een bus of excursie heen. Om de opgravingen helemaal te bekijken heeft u minstens een hele dag nodig. Zelf vond ik het heel bijzonder om de Chichén Itzá in het echt te zien als je bedenkt dat de Maya’s dit in het ver verleden hebben kunnen bouwen. Naast de bekende Pyramide valt er in de directe omgeving nog genoeg te zien en te leren. Wel raad ik aan om hier meteen bij opening al naartoe te gaan. Vooral in het hoogseizoen kunnen de rijen lang zijn en het is fijn om voor de middaghitte het grootste gedeelte van de bezienswaardigheid al gezien te hebben.

Bewonder street art op Isla Holbox

Stelt u zich eens voor: een tropisch, ongerept eiland waar geen auto’s toe zijn gestaan, dat omringd wordt door azuurblauw water en waar maar één dorpje met enkele restaurantjes en cafés te vinden is… Dat is Isla Holbox!

Het zal waarschijnlijk moeilijk zijn om de tropische stranden te verlaten, maar een wandeling door het dorpje is zeker de moeite waard. U loopt dan namelijk een van de meest kleurrijke bezienswaardigheden van Mexico tegemoet: de prachtige muurschilderingen in vrolijke kleuren die de gebouwen en huizen opvrolijken. De portretten zijn gemaakt door (internationale) kunstenaars, en soms ook door de bewoners zelf. Leuk voor de tieners om foto’s van te maken voor op Insta!

Isla Holbox
Bacalar

Relatief onbekende bezienswaardigheid van Mexico: Bacalar

Bacalar is een verborgen paradijsje dat nog niet ontdekt is door de massa. Natuurlijk vindt u in Mexico heel veel paradijselijke stranden met mooi blauw water, maar Bacalar is de kers op de taart. Hoewel Bacalar een meer is, is het water hier nog helderder en blauwer dan op de meeste strandbestemmingen. Met name tijdens zonsopkomst en wanneer er een windje staat lijkt het water continu van kleur te veranderen. Vandaar dat deze bezienswaardigheid in Mexico ook wel ‘la laguna de los siete colores’ wordt genoemd, oftewel ‘het meer met de zeven kleuren’.

Wat ontzettend leuk is om hier met de kinderen te ondernemen is een catamaran- of kajaktocht. Zelf voer ik ook met een prachtige catamaran over het water van Bacalar. We bezochten verschillende plekjes die alleen via het water bereikbaar waren en konden regelmatig in het water plonzen om lekker te zwemmen en af te koelen. Een aanrader!

Een unieke bezienswaardigheid: Spring in een van de cenotes

Verspreid over heel Mexico zijn er duizenden cenotes te vinden. Een cenote kan het beste worden omschreven als een grot of een poel die gevuld is met zoet water. Het water is vaak ontzettend koud (want er valt weinig zonlicht op) en helder (omdat de kalkstenen grondlaag het water filtert). Sommige van deze unieke natuurfenomenen liggen tientallen meters diep en anderen liggen weer dicht aan de oppervlakte. Zo is dus geen enkele cenote hetzelfde.

Tijdens mijn eigen reis heb ik verschillende cenotes bezocht in Yucatán en Quintana Roo en naar mijn mening is Cenote Oxman een van de leukste cenotes voor kinderen om de verkoeling op te zoeken! Deze cenote ligt net buiten Valladolid en via een liaan kunt u zo de cenote in springen. Eenmaal in het helderblauwe water kunnen u en uw kinderen verder op verkenning gaan. Vergeet uw snorkelspullen en onderwatercamera niet mee te nemen om leuke foto’s te maken in het water.

Ik Kil Cenote
Palenque

Ga op avontuur en ontdek een mysterieuze mayastad in de jungle

Nog een bezienswaardigheid in Mexico die u gezien moet hebben; Palenque! Dit mysterieuze complex met indrukwekkende tempels uit het Mayatijdperk ligt niet ver van de grens met Guatemala en wordt omgeven door een dichtbegroeide jungle. Vanwege de relatief onpraktische ligging wordt het tempelcomplex van Palenque door veel reizigers overgeslagen, maar dit is wat mij betreft absoluut zonde.

Waarom? Omdat deze oude Mayastad een van de mooiste van heel Mexico is! Met name de tempels die tegen de jungle aan gebouwd zijn, zijn ontzettend fotogeniek. Een aantal van de ruïnes is zelfs compleet overgenomen door de jungle! Ook mogen enkele tempels beklommen worden (en welk kind houd er niet van klimmen en klauteren?) en vanaf de top heeft u een weids uitzicht over dit fascinerende tempelcomplex en de groene jungle. Onvergetelijk!

Struin door de straten van de koloniale stad Merida

Of een stad in Mexico een bezienswaardigheid is? Volgens de officiële definitie misschien niet, maar ik vond dit zo’n leuke stad dat ik hem toch graag wil benoemen 😉 Het charmante Mérida is de hoofdstad van Yucatán en wordt geprezen om zijn oogverblindende architectuur. Veel koloniale gebouwen zijn gebouwd met wit kalkgesteente en daarom wordt Mérida ook wel ‘La Ciudad Blanca’ genoemd, oftewel ‘de Witte Stad’.

Het knusse centrum is zeker een bezoekje waard en het Plaza Grande vormt het hart van de stad. Rondom dit centrale plein staan mooie gebouwen –  waaronder de Palacio Municipal, de Catedral de San Ildefonso en Casa de Montejo. Als u geluk heeft, zult u bij mooi weer op het plein de lokale bevolking bij elkaar zien komen voor een traditionele dans.

Voor mij was dit ook de aangewezen plek om verschillende traditionele Mexicaanse gerechten uit te proberen. Geniet zelf van een koude ‘cerveza’ en u en uw kinderen van een overheerlijke ‘quesadilla’ of ‘enchiladas’. Eet smakelijk!

Mérida
Street art in Isla Holbox

Dit waren de leukste bezienswaardigheden van Mexico

U weet nu wat de leukste bezienswaardigheden in Mexico zijn voor wanneer u met uw gezin op reis gaat. Bent u hierdoor geïnspireerd geraakt en wilt u het vliegtuig pakken naar dit prachtige land? Of wilt u nog meer informatie en tips? Neem contact op met een van onze gezinsreizenexperts en vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan.

Zelf de bezienswaardigheden van Mexico bezoeken?