Mexico is de perfecte bestemming om cultuur, natuur en strand te combineren! Met je eigen huurauto ontdek je de leukste plekjes, maak je bijzondere excursies en ben je flexibel om je dag zelf helemaal in te delen. Denk aan zwemmen in één van de cenotes waar Mexico bekend om staat, bezoek één van de indrukwekkende Maya tempels, ga snorkelen of ga op avontuur in de jungle. Het is een ideaal land voor een rustig reistempo, maar ook als je veel wil ontdekken, kun je je hier weken vermaken. Ook mooi meegenomen; het weer is er altijd goed. Gezinsreizenexpert Shelley geeft je in deze blog graag een aantal tips voor de leukste excursies die je familiereis in Mexico bijzonder maken.

Gezinsreizenexpert Shelley met haar gezin op Curaçao
Door: Shelley Waterman
Land: Mexico
Datum: 13 maart 2024
Cenote in vallodolid

Ga zwemmen of snorkelen in een van de vele cenotes

Mexico staat bekend om haar vele cenotes. Cenotes zijn open grotten of poelen gevuld met zoet water waar je in kunt zwemmen, snorkelen en zelfs kunt duiken. Cenotes zijn vanzelf in de natuur ontstaan, en dat maakt dit ook gelijk iets unieks. Er zijn wel meer dan 3000 cenotes in Mexico! Zelfs in steden, zoals Valladolid, vind je middenin de stad cenotes. Ik geef jullie graag twee tips voor leuke plekjes.

Cenote Hubiku is een mooie cenote gelegen net boven Valladolid. Je waant je hier in een grote grot vol met lianen, waar de zon prachtig op het water naar binnen schijnt. Deze cenote beschikt over een restaurant met traditionele Mexicaanse gerechten, een leuk souvenirwinkeltje en een klein buitenmuseum waar je meer te weten kunt komen over de cultuur en geschiedenis van het Maya-volk.

Cenote Azul Riviera Maya is weer een hele andere ervaring, en zeker een leuke excursie in Mexico. Dit complex is wat groter opgezet, met wandelpaden tussen meerdere poelen om in te zwemmen. De cenotes lijken meer op een meertje met helderblauw water en ondiepere gedeelten waardoor die ook perfect is voor (kleine) kinderen.

Wanneer je gaat zwemmen in een cenote is het (bij de meeste cenotes) verplicht om een zwemvest te dragen, ook waterschoenen is geen overbodige luxe! Voor kleine kindjes zijn er niet altijd kleine zwemvesten beschikbaar, dus neem deze zeker zelf mee. Hou er ook rekening mee dat het niet toegestaan is om zonnebrand of anti-insectenspray te gebruiken, dit is voor het behoud van de waterkwaliteit.

Willen jullie de meest rustige beleving? Plan je bezoek dan in de ochtend.

Cenote Azul Riviera Maya
Maya ruïnes bij Ek Balam Mexico

Bezoek een Maya tempel

Natuurlijk mag een bezoek aan beroemde Chichen Itza niet ontbreken, maar het land heeft nog veel meer Maya ruïnes die een bezoek waard zijn. Eén van die plekjes is Ek’ Balam; een prachtig complex verscholen in de jungle. Het complex bestaat uit 45 gebouwen, waarvan de meest indrukwekkende een piramide van maar liefst 32 meter hoog, die je nog steeds kunt beklimmen. Het is een flinke klim, maar echt de moeite waard als je het mij vraagt! Het uitzicht is indrukwekkend, rondom heb je zicht op de groene jungle en de andere gebouwen van dit goed bewaarde complex.

Stap op een boot en spot flamingo’s

Houden jullie van natuur en vinden jullie het leuk een ander stukje natuur te ontdekken? Aan de westkust van Yucatan bevindt zich het Celestun Wildlife Refuge. Dit natuurreservaat zit vol bijzondere vogels en flamingo’s. Ga mee op een excursie per boot (privé of gedeeld) en vaar door de mangrovebossen op zoek allerlei dieren. Dit gebied staat bekend om de vele flamingo’s, ook wel de ‘rode flamingo’ genoemd. De rode flamingo is eigenlijk roze; hun kleur danken deze flamingo’s aan rode kleurstoffen uit hun voedsel. Ook is er een mogelijkheid om zelf een frisse duik te nemen; zwemspullen mee dus!

Flamingo's in Celestun
Snorkelen in Mexico

Snorkelen tussen de vissen en zeeschildpadden

De kust van Mexico is prachtig! Witte stranden en helderblauw water, én wanneer je de zee op gaat om te snorkelen heb je ook nog kans om te zwemmen tussen de zeeschildpadden. Mocht je geen geluk hebben, dan is het koraal ook super mooi en zijn er volop felgekleurde vissen die om je heen zwemmen. Gegarandeerd een hele mooie ervaring. Tip: deze visjes vinden bananen heel lekker. Dan komen ze vanzelf naar je toe.

Ziplinen in Xplor Park

Houden jullie van avontuur? Dan is Xplor Park echt een aanrader! Het is een all inclusive avontuurlijk pretpark met de langste, hoogste en snelste zipline van Mexico. Via een circuit van 14 ziplijnen raas je door de Mexicaanse jungle én door cenotes. Uniek, wat mij betreft. De hoogste zipline is 45 meter hoog en de laagste is 8 meter onder de grond. Naast dit gave zipline circuit zijn er ook twee prachtige routes uitgezet in de cenotes van het park; neem een bamboevlot en vaar door de mooi uitgelichte grotten of zwem de andere route.

Ook in de jungle zijn twee toffe routes te vinden. Met je eigen jeep/buggy (die krijg je natuurlijk daar) crossen jullie over hangbruggen en door grotten. Super spannend! Dit is een pretpark, maar dan met totaal andere attracties.

Zipline in Xplor Park
Schildpadden bij Akumal

Wordt Mexico jullie volgende bestemming?

Willen jullie na het lezen van deze blog ook naar Mexico en alle toffe excursies beleven? Misschien kriebelt het al om een reis aan te vragen. Onze gezinsreizenexperts helpen jullie graag met het uitstippelen van een familiereis door Mexico die helemaal aansluit bij jullie wensen en de leeftijden van jullie kinderen.

Onze Mexico voorbeeldreizen