Wat is leuk voor kinderen in Namibië?

Met je kids de Afrikaanse bush in? Maar wat kan je daar dan allemaal doen en is het wel leuk voor de jonge avonturiers? Allemaal vragen die we bij Travelnauts goed begrijpen, maar ons antwoord is: Ja, leuk! Doen! In deze blog kiezen we ervoor om Namibië aan je voor te stellen. Een toffe bestemming voor wat oudere kinderen. Je tieners zullen zich hier goed kunnen vermaken. Tijdens een familiereis door Namibië kom je op heel verschillende plekken terecht. Zo sta je in de woestijn, loop je langs de kust of ga je op safari in de bush, overal valt er wel iets leuks te beleven. Bart deelt de bezienswaardigheden van Namibië met je: wat is leuk voor kinderen om te doen?

Reisspecialist Bart in de Fish River Canyon
Door: Bart Pomp
Land: Namibië
Datum: 6 december 2023
Op voetsafari met een ranger in Kalahari woestijn

Alleen de natuur is al een bezienswaardigheid van Namibië

Windhoek, de hoofdstad van Namibië, is meestal het begin van de rondreis. In deze kleine stad kunnen jullie lekker even acclimatiseren. Het zal jullie hier direct opvallen dat de stad een Duitse historie heeft. De straatnamen, de huizen en zelfs het eten is hier Duits. De schnitzel kan ik je aanraden! Maar de echte bezienswaardigheden van Namibië ga je hier niet vinden. Om echt het familie avontuur te starten gaat de reis zuidwaarts verder. Stap in de voetsporen van een ranger en verken als een echte ontdekkingsreiziger de Kalahari-woestijn. In deze halfwoestijn, waar je naast grote zandvlaktes ook savannes en grasrijke steppes zult tegenkomen, is alleen de natuur, met de kans om wilde dieren te zien, al een bezienswaardigheid. Natuurlijk kunnen jullie hier per jeep op safari gaan, maar wij raden voor kinderen vooral de ‘voetsafari’ aan. Zo zijn jullie een met de natuur en gaan jullie aan de hand van sporen op zoek naar wilde dieren. En de kids leren van een echte ranger over het belang van natuurbehoud en ecosystemen.

Wandelen op de zandduin in de Sossusvlei

Natuurlijk mag de Sossusvlei niet als bezienswaardigheid in Namibië ontbreken. In een lange, brede strook langs de kust loopt de oudste woestijn ter wereld, de Namibwoestijn. Dit uitgestrekte woestijnlandschap lijkt bijna buitenaards en is vooral bekend om de reusachtige duinen. De grootste daarvan vind je in Sossusvlei. De rode zandduinen in deze droge vallei, waar nooit water komt, steken flink af tegen de gebarsten witte klei met versteende bomen.
Beklim één van de hoogste duinen van Namibië. Dune 45 heeft simpelweg de naam te danken aan het feit dat het 45 kilometer rijden is vanaf de gate van Sesriem Canyon. Het is een pittige klus om op de top te komen, maar als je er dan eenmaal bent, wordt je beloond met een waanzinnig uitzicht op Sossusvlei. Wandel een stuk over de rug van deze duinen en natuurlijk daarna in hoge snelheid er vanaf hollen! Een groot feest natuurlijk voor kinderen en stiekem ook voor de ouders, want wat is er nu leuker dan rennen (of rollen) door het zand?

Kinderen lopen op de duinen van de Sossusvlei
Quad in de woestijn in Namibië

Swakopmund is de perfecte plek voor uitstapjes

Zijn jullie echte sportievelingen? Sla Swakopmund dan zeker niet over tijdens jullie familiereis. Op het lijstje van bezienswaardigheden van Namibië hoort niet zo zeer het koele kustplaatsje zelf, maar de ligging tussen zee en woestijn maakt het zeer aantrekkelijk voor de actieve reizigers. Ga de duinen in voor wat pret voor jong en oud en ga samen zandboarden! De klim de duinen op vergt wat inspanning, maar des te leuker is het glijden naar beneden. Combineer deze excursie ook met een uurtje quadrijden over de zandduinen. Dit is je kans om door één van de meest fascinerende landschappen ter wereld te rijden. En als je geluk hebt, spot je onderweg misschien wel een jakhals! Met oudere kinderen is deze activiteit een absolute winner. En hebben jullie dan nog niet genoeg avonturen beleefd? Cross dan nog even met een fatbike over het strand.
Swakopmund is echt de perfecte plek voor leuke uitstapjes. Vanuit het nabijgelegen Walvisbaai is het mogelijk een dolfijncruise te maken om niet alleen dolfijnen, maar ook pelikanen en zeeleeuwen te spotten. Maar de echte aanrader is een kajaktochtje vanuit Pelican Point. Dan ineens ben jíj de bezienswaardigheid in Namibië. De zeeleeuwen zwemmen om je kajak heen en komen nieuwsgierig met hun kop boven water om naar jou te kijken. Echt een ervaring om nooit te vergeten.
En als jullie dan na een dagje vol avonturen terug zijn in Swakopmund, dan smaakt die Duitse Bratwurst extra lekker!

Wilde dieren zijn een populaire bezienswaardigheid in Namibië

Namibië is niet alleen maar woestijn, maar is ook rijk aan nationale parken en wildreservaten. Maar de beste plek in Namibië om op safari te gaan is natuurlijk Etosha National Park. Een bezoek aan het park staat volledig in het teken van dieren, dieren en nog eens dieren. Dit is het grootste beschermde natuurgebied van het land en één van de beste plekken van zuidelijk Afrika om de Big Five te zien. Het wild is het meest actief in de vroege ochtend en laat in de middag, dus dat zijn de beste momenten om op safari te gaan. Vooral de olifanten kun je haast niet missen in de open savannes en met een beetje geluk vind je de overige leden van de Big Five ook. Behalve de buffel, die zal je hier niet vinden, omdat hij veel water nodig heeft en daarom kan overleven in Namibië.
Wist je al dat Etosha “grote witte plaats” betekend? Een groot deel van het park is namelijk een witte zoutvlakte. De dieren zullen vooral in de winterperiode (onze zomer) zich verzamelen rondom de drinkplassen. De ideale plek dus om wilde dieren te spotten! En een mooie kans voor jullie zijn om ze even rustig te kunnen bekijken in hun natuurlijke omgeving. Gaan jullie echt voor het spotten van wild? Dan is de winter (mei-oktober) de beste reistijd. Maar ook voor de andere periodes is zeker wat te zeggen, want in december worden veel jongen geboren. Superleuk toch om de jonge welpjes met elkaar te zien stoeien en een kleine giraf te zien wennen aan de lange stelten.

Op safari in Etosha NP, Namibië
Fish River Canyon

Houden jullie van wandelen en klimmen?

Nog een paar leuke plekken om te onthouden voor jullie roadtrip door Namibië. Het bergachtige
Waterberg Plateau National Park is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Namibië. Dit enorme goudbruine plateau steekt uit boven een groene oase aan bomen en planten. Dit gebergte is zeldzaam vruchtbaar en daarom een paradijs voor vele verschillende dieren. Wandel met een lokale gids door het gebied en ontdek alles over het ontstaan van die gevarieerde dierenrijk. In de nabije omgeving ligt een kalkveld met prehistorische sporen vereeuwigd in het rode zandsteen. Nog zo’n interessant stukje geschiedenis vinden jullie vlakbij Grootfontein. Hier ligt de grootste meteoriet ter wereld die ruim 100 jaar geleden uit de hemel is gestort.
In Fish River Canyon kunnen jullie als echte avonturiers een wandeling maken door de canyon en vervolgens lekker onderdompelen in een van de warmwaterbronnen bij het plaatsje Ais-Ais.

Ook op reis naar Namibië met kinderen?

Willen jullie na het lezen van deze blog routetips voor een roadtrip, nog meer leuke excursie ideeën of kriebelt het al om een reis aan te vragen? Onze gezinsreizenexperts helpen jullie graag met het uitstippelen van een familiereis naar Namibië dat helemaal aansluit bij jullie wensen en de leeftijden van jullie kinderen.

Reisspecialist Bart in de Deadvlei