De Algarve met kinderen; onze tips!

De Algarve, gelegen in het zuiden van Portugal, staat voornamelijk bekend om het heerlijke klimaat en de gouden zandstranden. U vindt hier ruige kliffen langs de kust en prachtige rotsformaties in het water. In deze regio valt er genoeg te doen voor u en uw kinderen! Gezinsreizenexpert Nicole deelt graag haar leukste tips voor de Algarve met kinderen.

Reisspecialist Nicole in Parc Guell, Barcelona
Door: Nicole Steenman
Land: Portugal
Datum: 26 december 2022
Pret in het waterpark

1. Waterpret in een van de waterparken van de Algarve

Spetteren, zwemmen, glijden en zonnebaden; een bezoek brengen aan een waterpark is altijd een hoogtepunt voor de kinderen tijdens de vakantie. Of uw kinderen nu op zoek zijn naar de volledige waterparkervaring of gewoon een stukje willen spetteren in een golfbad; waterparken aan de kust van de Algarve zijn er genoeg!

Aqualand, gelegen in Lagao, is zeker een bezoekje waard! Dit is een van de grootste waterparken van Portugal en de kinderen kunnen zich hier uren vermaken. Er zijn vele wateractiviteiten voor jong en oud, waaronder ontzettend veel glijbanen, golfbaden en een kinderbad. Ook is er genoeg keuze aan restaurants om te lunchen of om even een ijsje te halen.

2. Bezoek ‘het einde van de wereld’ Cabo de Sao Vicente

Op zes kilometer van het plaatsje Sagres bevindt zich Cabo de Sao Vicente, oftewel Kaap Sint-Vincent. Dit is het meest zuidelijke puntje van Europa en wordt vaak ‘het einde van de wereld’ genoemd. Hiervandaan geniet u van een eindeloos uitzicht op de oceaan.

De iconische vuurtoren op het puntje van de kaap is de enige vorm van bebouwing die u kunt vinden in de wijde omgeving. De vuurtoren is gebouwd op kliffen, waar u de woeste zee hard tegen de kliffen aan hoort klotsen.

Neem een vest, jas en/of sjaal mee naar dit westelijke punt, want wij vonden het hier erg fris. Door de ligging en het feit dat er weinig beschutting is, staat hier altijd een stevige wind. Aanrader: bewonder hier de zonsondergang samen met uw kinderen!

Cabo de Sao Vicente
Kasteel in de Algarve

3. Scheur door de binnenlanden van de Algarve

Avonturiers kunnen ook hun hart ophalen in de Algarve! Ontdek bijvoorbeeld de ruige binnenlanden van de Algarve met uw kinderen tijdens een jeeptour. U ziet de Algarve zo van een hele andere kant, want dit gebied is nog redelijk onbekend. Al scheurend wordt meegenomen door het prachtige landschap in een 4-WD. U bezoekt pittoreske dorpjes en komt langs indrukwekkende kastelen, zoals Paderne, een van de zeven kastelen die op de Portugese vlag afgebeeld staan.

4. Verken met uw kinderen de Algarve per boot

Nog een leuke excursie om te ondernemen met uw kinderen in de Algarve; een boottocht. Een populaire tocht is die waarbij u langs verschillende grotten vaart. Door de kleine omvang van de boot zult u zelfs soms helemaal de grot in kunnen gaan. De boot brengt u onder andere langs de bekende Benagil Cave, waar u onderdoor vaart. Leuk en spannend voor de kinderen!

Ook kunt u met de boot door de moerrassen en riviertjes van het natuurgebied Rio Famosa varen. Dit natuurgebied wordt door veel minder toeristen bezocht omdat het ten oosten van Faro ligt (en de meeste mensen in het westelijke gedeelte van de Algarve verblijven en reizen), dus u kunt hier in alle rust op zoek gaan naar flamingo’s en andere bijzondere vogels.

Suppen en kajakken in de Algarve
Seven Hanging Trail, Algarve

5. Bezoek de bekendste plekjes van de Algarve

Wilt u vooral naar de Algarve met uw kinderen voor een heerlijk verblijf aan het strand? De Algarve kent verschillende prachtige zandstranden die omringd worden door goudkleurige rotsformaties. De bekendste zijn Praia Dona Ana en Praia do Camilo. Naast dat kinderen zich vaak al prima op het strand kunnen vermaken met het bouwen van zandkastelen, is het ook mogelijk om hier te kajakken of te suppen.

Mochten de kinderen genoeg hebben van het relaxen, dan zijn er ook genoeg wandelroutes om uit te proberen. Ik raad zeker een wandeling door het bekendste deel van de Algarve aan; Ponta da Piedade. U kunt een wandeling maken over de kliffen, zodat u elk strand van bovenaf kunt aanschouwen of u maakt een tocht naar beneden, naar waar de grotten zich bevinden.

Daarnaast is de Seven Hanging Valleys Trail een aanrader. Dit is een wandelroute van ongeveer 6 km langs ruige kalkstenen kliffen, pittoreske zandstranden, ondergrondse grotten en prachtige uitkijkpunten waar u de wind door uw haren voelt waaien. U kunt er voor kiezen om de hele route te lopen, maar een deel van de Seven Hanging Valleys Trail is ook zeker de moeite waard.

Het pad is duidelijk aangegeven en goed te bewandelen met kinderen. Ik zou zeker aanraden om genoeg tijd vrij te maken om het pad te lopen zonder te haasten, te genieten van het landschap en te stoppen bij prachtige stranden langs de route. Aan het einde van de route, kunt u een taxi terugpakken naar het begin of teruglopen. Begin vroeg, zodat u voor de echte hitte weer terug bent.

Bent u geïnspireerd door alle leuke tips?

Kortom, er valt genoeg te beleven in de Algarve met de kinderen! Wilt u naar de Algarve met uw kinderen en daar de mooiste stranden bewonderen, indrukwekkende routes wandelen en met een bootje naar de grotten varen? Bel of mail ons, onze gezinsreizenexperts denken graag met u mee en delen nog meer tips voor uw familiereis naar Portugal.

Heeft u (na uw reis) zelf nog leuke tips voor de Algarve die u met ons wilt delen? Laat het vooral weten!

Carvoeiro in de Algarve

Ontdek de Algarve met kinderen