Familie op reis door West-Amerika

Schiphol – Las Vegas
Rustig aan opstaan want we vliegen pas in de middag. Het is in Nederland ook zo warm dus de nachtrust was niet optimaal. We vliegen in 9 uur naar Minneapolis en vanuit daar in 3 uur naar Las Vegas. Na een snelle incheck procedure op Schiphol gaan we lunchen en boarden over 1.5 uur. Ondanks het drukste weekend van deze zomer vallen wachtrijen erg mee.

Na 8 uur en 11 min geland op de luchthaven van Minneapolis. Raar omdat het voor ons middernacht uur is en hier 17 uur.. en nog licht. We waren Amerika snel binnen. Om 19.35 uur vliegen we naar Las Vegas door in circa 3 uur.

De 2e vlucht met Delta is ook prima verlopen. In 3 uur zijn we naar Las Vegas gevlogen. Waar we om 21 uur geland zijn. Keurig volgens schema. Het leuke van ‘s avonds aankomen in Las Vegas is dat het vanuit de lucht een baken van licht is. We konden zelfs ons hotel al zien bij het landen. Zo leuk, een piramide waar vanuit de punt een laserstraal kwam. Makkelijk te zien ook.

In de aankomsthal staan de gokautomaten al. Binnen no time hebben we de koffers en halen we de auto op. Het zoeken van en parkeerplek en inchecken hotel kostte nog meer tijd. Dan kom je in de lobby, zo groot en zoveel gokautomaten, bizar.. Oh het is of was warm in Nederland, hier in de avond nog boven de 40 graden. Máár airco overal dus ook heerlijk slapen. 23 uur lagen we in bed. We sliepen binnen no time.

Las Vegas, dag 1
Heerlijk geslapen! Fijne stille kamers met airco! Tot half 7 geslapen en meiden tot half 9. Ontbijt in een grote eetzaal. Je kunt hier 20 kg zwaarder terugkomen. ZOVEEL!! En dan is dit het ontbijt maar: pizza’s, gebakken aardappelen, bacon en heel veel zoet. Vanochtend omringende hotels bekeken. Excalibur, Hotel New York, Mandalay Bay. Al die lobbys vol met gokautomaten, licht, geluid. BIZAR.

Las Vegas, dag 2
In de middag hebben we lekker even gezwommen. Boven de 40 graden en dus te heet om te zonnebaden. Inkopen gedaan bij de Wallmart. We zijn naar Red Rock Canyon geweest. Een national park wat naast Las Vegas ligt. Bijna geen mensen, stilte, ruimte en een huilende coyote gezien en gehoord. Een trail lopen is eigenlijk niet te doen met deze temperaturen. Dus dan maar een autorit en af en toe even stoppen. ‘s Avonds naar de Strip voor de fonteinen bij het Bellagio. Stelde niet zoveel voor (vond ik). Wat een mensenmassa hier. Heeft ook iets eenzaams en anoniems. En overal continue geluid en visuele prikkels.

Las Vegas, dag 3
Lise was al om 5 uur wakker, toch wat last van jetlag. In het Mandalay Bay ontbeten. Op de foto ook een wijn opslag welke eruit ziet als een lift. Zoveel flessen! Frank en Elke gingen vandaag naar de Hooverdam. Op 1 van de foto’s is het waterpeil te zien en de witte rand erboven geeft het gebruikelijke peil aan. Lage waterstand momenteel. Lise en ik chillen, gewoon ff niks doen. Alhoewel we gaan zo even naar de M&Ms store. Doen we toch nog iets. We slapen trouwens in het Luxor hotel, met meer dan 4.000 kamers! In de top 10 van grootste hotels ter wereld staan er 7 in Las Vegas, waaronder het Luxor. Lise en ik hebben langs the Strip gewandeld. Het was bewolkt en daardoor nog enigzins te doen. Vandaag ook weer 40+ graden.

Las Vegas – Page
10 uur uit Las Vegas vertrokken, weg uit de gokkende gekte. We hebben Valley of Fire State Park bezocht wat ten noorden van Las Vegas ligt. Prachtig park vooral door alle kleuren in de steenformaties. Het lopen van (korte) trails is met de huidige temperaturen niet te doen. Dus niet alles is dan te zien. Maar met de auto zie je ook veel. De uitzichten zijn zo wijds dat zelfs een panoramafoto nog onvoldoende vastlegt. En deze uitzichten blijven zich de hele dag herhalen, geweldig! Onderweg nog flinke regenbuien gehad. We reden zuidelings langs Zion en noordelijk van de Grand Canyon. Boven Zion stevig onweer! Het koelde dan van 44 graden af naar 26 graden. Bij aankomst in Page om 17.30 was het kwik weer gestegen naar 36 graden. Beetje bizar meer Lake Powell. Lijkt wel omringd door zoutformaties. De rotsformaties zijn licht qua kleur en zijn hoog. Je merkt dat je richting Monument Valley gaat, het ziet er hier qua landschap hetzelfde uit.

Page & Lake Powell
Frank en ik zijn toch nog steeds rond 5 uur in de ochtend wakker. Daarna slapen we nog wel even maar gewoon al vroeg wakker. Vóór het ontbijt richting de Horseshoe Bend gereden, de hoefijzer vormige bocht in de Colorado river. We waren er rond 9 uur. Er staan bijna geen hekken langs die rand, dus met mijn hoogtevrees.. Maar prachtig verder hoor. Bij de Denny’s ontbeten. Daar kun je ook gewoon yoghurt en fruit en simpele toast eten met een eitje. Maar natuurlijk ook bacon voor Lise en pancakes voor Elke. Ook hier een stuwmeer en een dam, de Glen Canyon Dam, net als de Hooverdam. Mooi uitzichtpunt bezocht. Aan de witte verkleuring van de rotsen zie je dat het waterpeil hier ook heel laag is. Weinig regen gevallen. Terwijl de maanden juli, aug, sept de maanden zijn waarin normaal gesproken veel regen valt. Begin van de middag heerlijk aan het zwembad gelegen. En om 15 uur richting Lower Antelope Canyon gereden. De lower en upper canyons liggen in een Navajo reservaat. Het zijn zogenaamde slot canyons. De 1 bovengronds en de ander ondergronds. Hele smalle kloven welke door water of modder zijn uitgesleten. Prachtig, ik kan alleen maar zeggen: zie de foto’s. Wij waren later op de dag. Kom je rond het middaguur dan krijg je ook nog inval van zonnestralen. Dat hebben wij niet gezien maar evengoed magisch. Aan het einde van de canyon kom je uit een hele smalle spleet in de aarde. Hier gegeten op het complex en lekker.

Page – Grand Canyon Village
Wederom vroeg wakker, ik dan. Eerst met Lise nog lekker naar het zwembad. Komende dagen geen zwembad dus nu nog even genieten. Ontbijt bij Denny’s. Daarna nog wat inkopen gedaan bij de Wallmart. Wat een mooie route hebben we vandaag ook weer gereden. Geen lange reisdag. Onderweg weer flinke onweersbuien. Koelde weer af van 40 graden naar 22 graden. In het park bijna 2 elken, grote herten, aangereden. We slapen nu in Grand Canyon Village dus vlakbij the South Rim. De uitzichtpunten geven prachtige beelden. Het is zo groots dat het moeilijk te bevatten valt. Het valt ook niet goed te fotograferen! Zo breed en hoog en diep. Helaas tot groot verdriet van Lise geen zwembad. Zo uiteten en even rondkijken in Grand Canyon Village. En bedenken wat we morgen gaan doen.

Grand Canyon
Frank is al om 5.30 uur naar de zonsopgang gaan kijken. Vervolgens richting het visitors center gereden. Daar een fietstocht geboekt en naar een IMAX voorstelling van de Grand Canyon geweest. Weer een elk gezien, stond gewoon te eten langs de weg. Fietstocht met gids gedaan, erg leuk. Ze vertelde veel en het was leuk om te fietsen. Wel ‘the easy way’ hoor: je wordt ergens heen gebracht om dan downhill de route te fietsen. Mooie uitzichtpunten en je komt ook op plekken waar verder niemand is. Alleen bussen mogen daar rijden geen auto’s. Zo kun je de Grand Canyon op je in laten werken. Fijn om in het park te overnachten want zo hoef je niet wéér uren de auto in. Er is ook een handig bus systeem, dan heb je je auto niet nodig. Al staan er overdag soms lange rijen voor de bus. Wat het weer betreft.. in de ochtend zonnig en rond 35 graden schat ik, in de middag bewolkt en wat regen gehad op de fiets dan fijner qua temp. ‘s Avonds koelt het fijn af. Het is wel heel fijn dat we de luxe van 2 kamers hebben. Het is rustig en Lise en ik slapen om 22 uur. Morgen door naar Needles en dan richting Los Angeles.

Grand Canyon – Needles
Na het ontbijt ingepakt en vertrokken. Nog even een korte wandeling langs de Canyon gemaakt, als afscheid. Prachtige wijdse uitzichten weer onderweg. Zoveel ruimte. Onderweg naar Needles nog een uurtje over de route 66 gereden. Geen één motorrijder gezien!! Prachtige bergweggetjes. Door een raar soort Western stadje gereden Oatman, daar liepen allemaal ezels los rond. De Amerikanen rijden super netjes en beleefd trouwens, heel fijn, kunnen wij/ik wat van leren. Einde van de middag nog heerlijk in de Colorado river gezwommen. Warm hier, 45 graden.

Needles – Los Angeles
Needles bye bye, moving on to Los Angeles. Het was weer erg warm bij vertrek uit Needles. Het kwik heeft daar 2 weken geleden zelfs de 50 graden aangetikt. Het is bizar als je ‘s avonds in het donker buitenkomt en het is nog 43 graden. Maar whatever, goede reisdag gehad. Alleen maar woestijn, kale vlaktes en je kunt zo ver kijken. Natuurlijk weer even Starbucks pauze halverwege, hoort voor ons bij vakantie. Onderweg nog steeds rond de 40 graden. Pas bij aankomst in het hotel aan de haven koeler. We zagen veel mensen op automatische steps dus dat wilden wij ook. App gedownload en alles ingevoerd. Meiden op de fiets want onder de 18 jaar mag je niet op die steps. Maar dan was de accu weer op, of Frank reed te ver weg met de wifi en dan stopte ie. Je kunt ze hier overal langs de weg achterlaten. Lang verhaal kort: tocht met z’n vieren op 2 fietsen richting Santa Monica pier en langs Venice beach. Op de pier gegeten en de kermis daar over. Heerlijk rustig weer terug gefietst. Venice Beach is dan uitgestorven. Het voelt heel anders als je fietsend de buurt verkent. Je kunt alles veel beter in je opnemen. Heerlijk hotel op een pracht locatie. Uitzicht op de haven.

Los Angeles, Marina del Rey
Vandaag door Los Angeles getourd. We zijn begonnen in het Getty Center. Prachtig museum qua architectuur, mooie kunst en mooie uitzichten over Los Angeles! Daarna door Beverly Hills gereden voor de grote huizen. Over Rodeo Drive gereden met alleen maar dure winkels. Vervolgens door naar Hollywood Boulevard voor de Walk of Fame. Drukke, viezige straat met heel veel winkelse. Trump zijn tegel is overigens kapot geslagen. Lise vond vooral de verklede mensen heel eng (Hulk, Darth Vader). Daarna weer richting hotel, even gezwommen en lekker gezond gegeten.

Los Angeles
Uitgeslapen. We ontbijten lekker makkelijk op de kamer met een broodje en wat yoghurt. Nog even zwemmen en daarna zijn Frank en de meiden richting Universal Studios vertrokken. Mij boeit dat helemaal niet en het is ook achterlijk duur! Ik heb weer een fiets gehuurd en ben fijn gaan touren in de buurt langs de kust. Lekker doen wat ik wil. Eerst naar Fisherman’s Village gereden en geluncht bij een Italiaan. Vervolgens weer richting Venice Beach en met de voetjes in de oceaan. Vandaag circa 33 graden denk ik, langs de kust dan. Je bent zo wendbaar op de fiets. Ieder straatje kun je in. Je wordt wel ongeveer overal langs Venice Beach door die rot steps aangereden of ze liggen midden op de weg. Iedere idioot kan er op rijden. Los Angeles is wel een super drukke stad. Altijd druk op de wegen. Snelwegen met 5 rijbanen en nog bijna vol. Arme en rijke wijken naast elkaar. Daklozen liggen langs de weg op bankjes te slapen of in de parken. 2 werelden.

Los Angeles – Three Rivers
Lekker uitgeslapen. Ontbeten en meiden nog even lekker wezen zwemmen. Frank toch nog een ritje op de Bird step, laatste keer langs Venice Beach.
Het is echt super leuk dat ons hotel zo centraal ligt. Op de fiets of step kun je heel leuk die buurt verkennen. En het hotel ligt prachtig aan de haven: aanrader! Om 12 uur vertrokken richting Three Rivers. Het landschap is kaal. Op een gegeven moment wijngaarden en boomgaarden met fruitbomen en cashewnoot bomen! Nog nooit gezien.. Daartussen olievelden met ouderwetse ja-knikkers. Het gras zo geel dat het goud lijkt. Rond 18 uur in het hotel en leuk gegeten aan de rivier.

Three Rivers – Sequoia National Park
Vandaag Sequoia National Park. Het bos van de reuzen. En hoe! Zo indrukwekkend. Ze zijn hoog maar vooral heel groot qua omtrek. De grootste van allemaal: Sherman Tree. De stilte in het bos en de warme geur van dennennaalden (mijn favoriete vakantie geur). Korte trail gelopen. Wel allemaal wat moe. Toch vandaag weer lang in de auto gezeten. We dachten dat het allemaal minder lang rijden was. Veel haarspeldbochten dus ging niet snel. Wederom een warme dag al was het in het park beter qua temp, rond de 30 graden ligt hoger. ‘s Avonds bij de Mexicaan gegeten: proost.

Three Rivers – Sonora
Vandaag de auto weer in richting Sonora., dit ligt bij het Yosemite National Park. Helaas is het park al weken gesloten vanwege de bosbranden. We moeten wat anders verzinnen om te gaan doen. De rit was 3 uur, prima te doen dus. In Visalia gewinkeld in de mall. Onderweg weer hectares fruitbomen e.d. goud-gele grasvlaktes… en weer heel warm.

Sonora
Vannacht met z’n vieren op een kamer. Wel onrustig, maar Yosemite gesloten en dus besloten te gaan raften. Op de Stanislaus rivier. Nou ja raften. dat is het waarschijnlijk in alle andere jaargetijden. Nu kabbelende rivier. Maar leuk om samen te doen. Het is 7.5 mile, wat toch wel op 10 km komt. En we gingen ook niet altijd recht vooruit, dus waarschijnlijk nog meer. We hadden ook beperkt eten mee, wat sultana’s, waar de anderen met koelboxen vol op pad gingen. 4 uur bezig geweest met weinig stops. Wel heerlijk gezwommen, water was heel koud. Raar om morgen 20 graden kouder te ervaren in San Francisco. Dat is onze laatste plek. Dan is het ook weer mooi geweest. Zoveel indrukken opgedaan. Het is niet eens zo jammer, vind ik, dat we Yosemite niet bezocht hebben. Dagje op het water ook fijn in plaats van dag weer in de auto. Voor vannacht toch kamer extra geboekt, lekker rustig slapen weer voor iedereen. Wat de branden betreft merken we daar in Sonora niets van. Wel onderweg naar het raften een soort mist van rook. Hopen dat ze het snel onder controle krijgen.

Sonora – San Francisco
Laatste reisdag met de auto. Meiden lekker nog even samen gezwommen na het ontbijt. Om 11 uur vertrokken, Starbucks onderweg. Nog steeds erg warm buiten. Wel was het in de omgeving van Sonora soort van mistig, toch van de bosbranden in het Yosemite park. We hebben een route naar San Francisco gekozen zodat we vanuit het noorden over de Golden Gate brug aan kwamen rijden. Leuk hoor om de stad vanuit de verte al te zien, de skyline. Frank heeft nog op internet uitgezocht waar we de brug goed konden fotograferen. Daar op het strand geweest. Echt stuk frisser. Binnen een half uur ga je van 40 graden naar 20 graden, bizar! Stevige wind op het strand, veel windsurfers. Leuke gezellige stad om doorheen te rijden, vooral de wijken net buiten het centrum. Nét op tijd om de auto in te leveren. En het hotel was daar om de hoek. We zitten in het Hilton midden in het centrum. Fijne kamers, groot hotel. Daarna wilden we naar een Ramen restaurant maar zoveel daklozen/drugsverslaafden in die buurt dat het onveilig voelde. Ergens anders gegeten en morgen weer op pad.

San Francisco, dag 2
Lekker uitgeslapen en ontbijt op de kamer. Je betaald in het hotel $32 of $39 dollar per persoon voor het ontbijt. Zonde! daarna heel lang gewandeld. Painted Ladies als eerste punt. Dit zijn oude huizen in Victoriaanse stijl en keurig onderhouden. Maar het blijft maar een rijtje huizen waar altijd toeristen voor je deur staan, te fotograferen. Ik zou er gek van worden als ik er zou wonen. Ik vind het overdreven. Door naar de kust met wederom een Starbucks stop. Door naar Fisherman’s Wharf. Daar gegeten en gewinkeld, lekker dikke trui voor iedereen gekocht. Zon scheen hele dag. En als je in de stad loopt is korte broek en T shirt prima, aan de kust echt frisser. Rond de 20 graden denk ik. De zeeleeuwen gezien op pier 39. Grappig hoor. Het is daar wel heel druk in dat Wharf gebied. We wilden met cable car terug maar daar stond zo’n lange rij. Toch maar lopend terug. De steilste straat van San Fran gevonden: Taylor Street. Vanuit de verte Lombard Street gezien maar geen zin meer om erheen te wandelen. Na al die auto dagen was de 14 km wandelen wel weer wennen. Morgen laatste dag!

San Francisco, dag 3
Laatste dag! Uitgeslapen, ontbeten en op naar Chinatown. Ik ben daarna met de meiden gaan shoppen en Frank is nog naar Lombard Street gewandeld. Een rustige laatste dag.
De vakantie is dus bijna voorbij. Het zijn prachtige weken geweest. Zoveel indrukken! Als ik nu deze blog terug lees voelt het als héél lang geleden dat we in Las Vegas gestart zijn. Alle indrukken moeten nog verwerkt worden. Daarom prima om weer naar huis te gaan. We hadden nog véél meer kunnen doen tijdens deze rondreis, bijvoorbeeld Zion, Bryce of doorrijden naar Monument Valley. Maar het is vakantie en dat betekent ook: niet steeds vroeg op, tijd om te zwemmen, geen propvol dag schema en vooral ook niet iedere dag in de auto.
Hoogtepunten voor mij: Antelope Canyon bij Page; verblijf in/bij Grand Canyon écht aanrader; Los Angeles het heerlijke hotel aan de haven bij Venice Beach en heerlijk gefietst daar. Iedere plek had z’n eigen fijne dingen. Voor Yosemite moeten we nog maar eens terug al was het raften/peddelen daar ook leuk.
Ook de route hebben we heel praktisch ingedeeld: starten in Las Vegas en eindigen in San Francisco, minst aantal auto kilometers.

San Francisco – Schiphol
Going home. We hebben goed geslapen. Ontbijten, inpakken en wegwezen. Alles verliep soepel. Ruim op tijd op vliegveld, lekker koffie gaan drinken. 14 uur vertrokken en 9,5 uur vliegen rechtstreeks naar Schiphol. Super fijne weken gehad met z’n vieren.

Bekijk hier onze kindvriendelijke reizen naar Amerika.