Reisfotografie met kinderen

Ben je gek op foto’s maken tijdens jullie reizen? Maar sprankelt je foto niet echt of komt het niet helemaal over? Daar gaan we iets aan doen! Fotograaf Irene gaat zelf ook graag met haar gezin op reis en weet dus precies waar je met foto’s maken op moet letten. In deze blog geeft zij je tips, vertelt meer over apparatuur en hoe leuk het is om je kinderen te betrekken bij het maken van jullie reisfoto’s. Dus pak je camera maar vast in en maak je klaar om topfoto’s te maken!

Irene
Door: Irene Hilhorst
Datum: 18 april 2023
Maputo

1. Wat neem ik mee op reis?

Bij reisfotografie denken veel mensen aan fotografen die met dikke lenzen en grote camera’s op pad gaan. Superonhandig, want iedere keer die grote camera overal mee naartoe sjouwen; daar word je niet heel vrolijk van. En als je met kinderen reist heb je al genoeg spullen bij je en is een grote camera helemaal niet zo handig. Gelukkig zijn er genoeg andere opties!

Allereerst je mobiel. Tegenwoordig is de kwaliteit zo goed dat je echt mooie reisfoto’s kunt maken en achteraf kunt printen. Toch mis ik hier wel het zoombereik. De kwaliteit gaat altijd achteruit als je inzoomt op een onderwerp. En het is natuurlijk superzonde als je net die toekan niet vast kunt leggen in Costa Rica! Neem daarom ook altijd een compactcamera mee.  Een heel handzaam cameraatje met een leuk zoombereik. En je kan er ook mee filmen, een ideale combinatie.

De Go Pro is heel klein en erg handig voor als je gaat snorkelen en zwemmen. Maar ook op plekken waar het niet zo handig is om met je camera rond te zwaaien is deze een uitkomst. Neem bijvoorbeeld je Go Pro mee naar de lokale markt. Kan je toch leuke beelden maken zonder dat je teveel opvalt.

En het laatste wat niet mag ontbreken tijdens een reis is een selfiestick… zo staat de fotograaf er zelf ook nog eens op 😉

2. Speel met het licht

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit waarmee je fotografeert op reis, als je maar goed kunt spelen met het licht. Gebruik je omgevingslicht en zorg dat je onderwerpen, zoals bijvoorbeeld je kinderen, altijd goed zijn belicht. Bewegen is hier heel belangrijk. Is het licht niet goed? Beweeg eens wat meer naar links, naar rechts, naar onder en je zult zien dat het licht mee beweegt en ineens in het gezicht van je kind wel belicht.

De tijd van de dag is ook belangrijk. De mooiste foto’s maak je natuurlijk net na zonsopgang of net voor zonsondergang. Die laatste heet “the golden hour”. Ga ongeveer een uurtje voor zonsondergang naar het strand en maak hier de mooiste foto’s van de gezin. Of wat dacht je van een safari in Zuid-Afrika tijdens zonsondergang? Wauw!

Maar op reis heb je het niet altijd voor het kiezen. Soms is een excursie midden op de dag in de felle zon. Ook de felle zon kun je goed gebruiken. Fotografeer dan met de zon mee en belicht je onderwerpen met de zon. Kleuren komen vaak heel mooi uit op deze manier. Als je het licht goed onder controle hebt zullen je foto’s met sprongen vooruit gaan!

Familie bij zonsondergang in Botswana
Moeder met kind in de Zwitserse bergen

3. Bekijk het vanuit een ander perspectief

Op reis wil je je herinneringen vastleggen! En hoe zonde is het om alleen maar “klikklak” een reisfoto te nemen en achteraf te denken “hé, maar zo was het helemaal niet”. Compositie kan je daarbij helpen. Een klein beetje nadenken over waar je je onderwerp plaatst kan geen kwaad. Er is hier zelfs een regel voor; de regel van derden. Hierbij deel je je foto op in drie delen en zet je je onderwerp steeds op een derde van de foto. Hiernaast zie je hoe daar mooi gebruik van is gemaakt.

Compositie betekent ook dat je gaat spelen met je standpunt. Alleen maar op ooghoogte fotograferen is vrij saai en plat. Ga eens door je knieën, klim in een boom of maak eens een foto van heel dichtbij. Je foto’s worden gelijk een stuk speelser en leuker om naar te kijken.

4. Kinderen + fotografie = perfecte match!

Het leukste van reizen met kinderen is dat ze op een open manier naar de wereld kijken. Waar volwassenen soms dingen voor lief nemen, kunnen zij zich nog helemaal verwonderen over kleine dingen. Daarom is het zo leuk om je kinderen een camera te geven op reis! Dit kan een telefoon zijn, maar ook een “kiddizoom” doet het prima. Zij leggen die reis door Australië heel anders vast dan jij, helemaal op hun manier, en je zult versteld staan hoe ontzettend creatief kinderen zijn als het om fotografie gaat. Achteraf een leuk boek van maken en je hebt herinneringen voor het leven.

Kind met camera
Maupiti

5. Ga voor echt

“Smile!” Als je dit roept, staan je kids er vaak op met een neplach. Maar hoe voorkom je dit? Door vragen te stellen! Kies een leuke achtergrond, (een muurtje, mooi veld, strand) en stel wat leuke vragen. Wie laat de meeste poepjes thuis? (echte lach gegarandeerd) Of als er meer kinderen zijn: Wat vind je zo leuk aan je zusje/broertje? Welk grapje van papa maakt jullie aan het lachen? Heb je oudere kids? Laat ze dan eens denken aan een leuk, grappig, lief, hilarisch moment en vang dan hun lach op hun gezicht. Helpen de vragen niet? Laat ze dan iets doen. Dansen, rennen, springen… of laat ze zelf iets bedenken. En schroom ook niet om lekker veel te klikken. Foto’s die niet leuk zijn kun je zo weer wissen.

6. Lokale plaatjes

De prachtige kleuren in Peru, traditionele kleding in Vietnam, markante koppen op de markt van Oman en schattige kindjes in Mexico. Het liefst fotograferen we ze onderweg allemaal. Met kinderen reizen heeft veel voordelen en één hiervan is dat je snel contact maakt met de lokale bevolking. Ze zijn vaak gek op kinderen en spreken je dan ook aan. Kinderen gaan vaak samen spelen en voor je het weet zie je een leuk tafereeltje dat je vast wilt leggen. De ervaring leert dat niet iedereen hier van gediend is, dus vraag altijd of het mag. Mag het wel? Superleuk! En weet je wat ook leuk is? Een polaroidcamera (bijvoorbeeld Instax) meenemen en een foto geven aan degene die je wilt fotograferen. Daar kun je veel mensen blij mee maken.

Lokaal meisje in de Heilige Vallei
Amerika wolken

7. Bewolkt? Super!

We denken vaak dat we zon nodig hebben voor mooie foto’s, maar ook in de regen kun je leuke foto’s maken. Denk bijvoorbeeld aan kleurrijke poncho’s die het beeld opvrolijken of een foto onder een mooie paraplu. Stampen in plassen doet het ook altijd goed. Leg het plezier van je kids vast! Daarnaast zorgt een beetje bewolking voor een filter en zie je geen harde schaduwen in gezichten. Dreigende wolken in de lucht maken je foto spannend om naar te kijken en zonlicht dat schijnt door de takken van de bomen zorgt voor een speels effect in je reisfoto’s. Probeer het eens, je zult je verbazen over het resultaat.

8. Maak het leuk met foto's

Gaan jullie een stad verkennen? Lissabon, Medellin of misschien wel New York? Welke stad je ook kiest, een fotospeurtocht is altijd leuk. Zoek van te voren plaatjes op en laat je kinderen deze opzoeken tijdens een wandeling of fietstocht. Plak er een leuke opdracht aan vast en ze hebben de tijd van hun leven. Laat ze ook hier weer zelf foto’s maken van de stad. Op deze manier maak je een bezoekje aan een stad leuk voor het hele gezin. Je kunt er zelfs een leuke Kahoot quiz van maken. Ken je dit niet? Je maakt dan een speurtocht met leuke vragen in een app en ieder lid van het gezin kan inloggen en vragen beantwoorden. Aan het einde van de quiz heb je de stad leren kennen en zie je wie de meeste vragen goed had. Erg leuk om te doen en helemaal in het straatje van de kinderen.

New York
Uitzicht Kalbarri

9. Wees creatief

Wandelen, veel kinderen vinden dit vaak een beetje saai. Maar ook dit is wel leuk te maken met een thema! Denk bijvoorbeeld aan bloemen. Leg de mooiste bloemen vast die je tegenkomt. Of wie spot de meeste dieren? Of wandel van uitzichtpunt naar uitzichtpunt en degene die het mooiste uitzicht vastlegt wint een ijsje. Fotoprops meenemen tijdens je wandeling doet het ook altijd goed. Wij hebben hiermee de grootste lol gehad. Wees creatief en je hebt twee vliegen in een klap; een leuke tijd en prachtige reisfoto’s.

10. Neem je tijd

Neem de tijd om een mooie reisfoto te maken. Je bent hier waarschijnlijk maar één keer, dus haast je niet. Neem foto’s vanuit verschillende standpunten, speel met de positie van je onderwerp, speel met het licht, kijk naar de leukste compositie, kortom have fun! Op die manier leg je jullie reis op een bijzondere manier vast en heb je aan het einde van jullie vakantie mooie herinneringen die je vaak doen terugdenken aan die fantastische tijd samen. En maak foto’s belangrijk. Video’s trouwens ook. Als je dat gaat doen, ga dan niet als een malle uren aan filmmateriaal maken. Neem korte shots en maak hier een toffe video van van maximaal vijf minuten. Wissel video af met foto en je hebt een geweldig kunstwerkje dat je aan iedereen kunt laten zien. Maar nog belangrijker; die je met het hele gezin kunt terugkijken en jullie weer mee voert naar die mooie reis.

Deel jullie reisfoto’s met ons

Heb je onze tips tijdens je vakantie in praktijk gebracht? Dat vinden wij natuurlijk hartstikke leuk om te horen. En we vinden het ook superleuk om wat van die mooie foto’s te zien. Dus schroom niet en stuur je foto’s gerust naar ons toe!

Camera Amerika

Nog op zoek naar een bestemming waar je prachtige foto's kunt maken? We tippen er een paar