Houden uw tieners van actie en natuur? Reis dan met ze af naar IJsland! Op nog geen drie uur vliegen van Amsterdam ligt dit unieke, indrukwekkende eiland. Uniek omdat u deze landschappen nergens anders in Europa zult tegenkomen. In de schitterende natuurpracht van IJsland valt zoveel te ondernemen, dat keuzes maken nog best lastig kan zijn. We hebben daarom onze állerleukste tips voor tieners in IJsland op een rijtje gezet.

De rivier op in Grand Teton National Park
Door: Simone Jansen
Land: IJsland
Datum: 22 september 2021

Maak selfies bij de Fjaðrárgljúfur canyon

In het zuidwesten van IJsland (op de route tussen Vik en Höfn) ligt de prachtige, groene Fjaðrárgljúfur canyon. Deze kloof, waar ook een kleine rivier doorheen stroomt, is 100 meter diep en meer dan twee miljoen(!) jaar oud. Er zijn verschillende uitkijkpunten langs het twee kilometer lange wandelpad naar boven. Eenmaal boven heeft u geweldig uitzicht over de hele kloof en op een kleine waterval. De wandeling naar boven is makkelijk, dus ook geschikt voor de tieners die niet zoveel energie ( 😉 ) hebben. Laat uw kinderen boven veel foto’s maken van de fotogenieke Fjaðrárgljúfur canyon om hun vrienden thuis jaloers te maken. Ze staan namelijk op dezelfde plek als waar Justin Bieber zijn videoclip voor I’ll Show You heeft opgenomen (en die al meer dan 440 miljoen keer bekeken is)!

IJsland met tieners
Svartifoss

Ontdek het Skaftafell National Park

In het Skaftafell National Park zijn veel activiteiten met uw tieners te ondernemen. Zo kunt u een pittige wandeling maken naar de Svartifoss-waterval. Hoort u ze het al zeggen: “Alweer een waterval?”. Ja, alweer een waterval, maar dan wel een hele bijzondere. Deze waterval is namelijk omgeven door kolommen van zwart basalt. Deze kolommen zijn ontstaan door gesmolten gesteente, dat kon kristalliseren doordat de lava heel langzaam afkoelde. Het lijkt bijna door de mens gemaakt. We weten zeker dat uw tieners dit niet willen missen.

Nadat u de Svartifoss heeft bewonderd, kunt u met een gids een wandeling naar de Vatnajökul-gletsjer maken, dat eveneens in het natuurgebied van Skaftafell ligt. Deze gletsjer is de op een na grootste gletsjer van heel Europa. Het ijskapoppervlakte meet maar liefst 8.400 km². Waarom uw tieners hier blij van worden? U kunt hier speciale schoenen (met pinnen) onderbinden, om langs de scheuren van de gletsjer te wandelen. Hoe cool is dat?!

Vaar per zodiac over het gletsjermeer van Fjallsárlón

Rijd vanuit Skaftafell naar het Fjallsárlón-gletsjermeer. Hier beleeft u alweer een te gek avontuur: met een zodiac over het gletsjermeer varen. Dit is echt een ‘once in a lifetime’ ervaring en dit kunt u nergens anders in Europa doen. Trek het pak aan dat u tegen de kou en wind krijgt, stap in de zodiac en geniet! U komt zo dichtbij de ijsschotsen dat u ze bijna aan kunt raken… Tijdens de tocht ziet u aan de horizon de gletsjer vol sneeuw en ook de hoge ijswand is indrukwekkend. Dit uitzicht maakt deze tocht wat ons betreft zelfs nog indrukwekkender dan de tour bij het nabijgelegen (grotere) meer van Jökulsárlón. Extra bonus: bij Fjallsárlón is het ook nog eens rustiger. Boek de excursie altijd vooraf bij de reis, zodat u gegarandeerd bent van een plek.

Gletsjermeer van Fjallsárlón
Blue Lagoon

Badder in de Blue Lagoon

Oké, het mag dan wel dé toeristische trekpleister van IJsland zijn, maar dit willen u en uw tieners echt niet missen: badderen in de Blue Lagoon. Dit geothermische bad ligt in een groot lavaveld en daardoor is het water heerlijk warm (zo’n 39 graden Celsius). Het is misschien even wennen om in IJsland in badkleding te lopen, maar dat bent u zo vergeten wanneer u het bad instapt. Het water is rijk aan mineralen en silicaten en heeft daardoor een unieke blauwe kleur. De silicamodder kunt u als masker op uw gezicht smeren en al die ingesmeerde gezichten leveren hilarische foto’s op. Echt Instagram-waardig! Bestel naderhand een drankje bij de bar en proost op de geweldige reis die u in IJsland heeft beleefd. (Ook hier geldt: reserveer uw tickets ver van tevoren).

Tip: boek een kamer in het Silicahotel en badder urenlang in een afgeschermd gedeelte van de Blue Lagoon. Zo ontwijkt u de drukte; de ultieme beleving! Sluit de dag af in het Lava Restaurant – mét uitzicht op de Lagoon – en geniet van een overheerlijk driegangendiner.

Wilt u al naar IJsland met uw kinderen?

Onze familiereizen naar IJsland