In deze blogspost komt u meer te weten over de mooiste natuurgebieden van Kroatië. De afgelopen jaren heeft Kroatië aan steeds meer populariteit gewonnen en dat is niet vreemd. Het land beschikt over een lange kust met vele eilanden, kleine strandjes, schilderachtige dorpen en een prachtige natuur. Travelnauts geeft Kroatië een 9 voor kindvriendelijkheid vanwege de korte reisafstanden, vele stranden en vele activiteiten.

Plitvice National Park
Door: Rianne van Egmond
Land: Kroatië
Datum: 19 februari 2021
Krka-watervallen

Nationaal Park Paklenica

Ten zuiden van Plitvic vindt u het nationale park Paklenica. Het nationale park heeft in tegenstelling tot de Alpen het hele jaar door een fijn klimaat. De omgeving is erg geschikt om te wandelen, fietsen en mountainbiken. Door de dennenbossen, langs de orchideeën en omringt door veel vogels en vlinders. Dit maakt het een van de mooiere natuurgebieden in Kroatië.

Krka watervallen

De watervallen van Krka zijn niet alleen in de zomer maanden een must om te bezoeken, maar ook in het najaar wanneer de bomen prachtige herfstkleuren aannemen. In het park ligt een rotsachtige mountainbike route van ruim 70 kilometer die langs de mooiste watervallen komt. Ook voor een fietstocht is het park geschikt, er ligt namelijk een netwerk aan fietsroutes van ruim 470 kilometer!

Liever de watervallen op een andere manier ontdekken? Dat kan! Vanuit de plaats Skradin varen speciale boten naar het park. Eenmaal in het park kunt u de watervallen bereiken via wandelroutes.

 

Nationaal Park Risnjak

Het Risnjak nationaal park vindt u in het noorden van Kroatië. De bosrijke bergmassa is vernoemd naar de lynx (ris) die hier leeft. Maar het natuurgebied is ook het leefgebied van de bruine beer. Wandelen kan het heel jaar door. Wandel over de Leska Trails en kom langs 23 adembenemende uitkijkpunten.

Watervallen van Plitvice

De watervallen van Plitvicc in het gelijknamige nationaal park zijn misschien wel de bekendste natuurgebieden van Kroatië. In het national park vindt u 16 meren die door watervallen met elkaar verbonden zijn. In de zomer maanden is het water azuurblauw en in de herfstmaanden spiegelen de herfstkleuren in het heldere water.

Niet alleen in de zomer is een bezoek aan de watervallen van Plitvic een aanrader. Wanneer in de wintermaanden de watervallen bevriezen en er een laagje sneeuw in het nationale park ligt, lijkt het alsof u door een sprookje wandelt.

Unesco Geopark Papuk

In het noordoosten van Kroatië vindt u het nationale park Papuk. Het is gekenmerkt door de eindeloze bossen, watervallen, heldere beken en veel variatie uit tijdperken. Het is dan ook de enige berg in Kroatië met bijzonder vulkanisch gesteente. Het nationale park Papuk is uiterst geschikt voor wandelaars en fietsers. Speciaal voor mountainbikers zijn er 6 routes aangelegd van totaal circa 100 kilometer.

Noordelijke Velebit

Grenzend aan het nationale park Paklenice vindt u het Velebit-gebergte. Het is het grootste beschermde natuurgebied van Kroatië. Naast hoge bergen met een piek van 1.757 meter gaat het nationale park ook onder de grond verder. U vindt hier het grootste grottencomplex van het land. Een bezoek aan de grotten van Cerovac zijn een must als u het park bezoekt. Wandel met een gids door de hoger en lager gelegen delen van de grotten.

Onze familiereizen naar Kroatië