Kroatië; tips voor de leukste activiteiten

Denkt u aan een reis naar Kroatië met uw kinderen? En bent u op zoek naar de leukste kindvriendelijke tips? Gezinsreizenexpert Rianne bracht vorig jaar zomer een bezoek aan de parel van de Adriatische kust en deelt haar leukste tips voor Kroatië. Er valt genoeg te beleven! Zo vertelt ze welke activiteiten u niet wilt overslaan als uw kinderen echte waterratjes zijn en waar uw tieners locaties uit Game of Thrones kunnen vinden. Nieuwsgierig geworden naar haar tips voor Kroatië? Lees snel verder!

Plitvice National Park
Door: Rianne van Egmond
Land: Kroatië
Datum: 31 mei 2022
Aan het strand bij Makarska

Tip 1: Waterpret aan de stranden van Makarska

Makarska is een fijne stad, waar u vooral heen gaat voor een heerlijk verblijf aan het strand. De stranden lopen er vlak af en zijn dus erg kindvriendelijk. Ideaal wanneer u met jongere kinderen door Kroatië reist. Kinderen vermaken zich vaak al prima op het strand met het bouwen van zandkastelen of een potje beachvolleybal, maar bij Makarska is er iets bijzonder te beleven… Het ultieme hoogtepunt; klimmen en klauteren op de waterspringkussens vlak voor de kust! Er zijn watertrampolines en klimmuren gemaakt van luchtkussens; je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Kinderen leefden zich hier helemaal uit. Makarska is dus mijn ultieme tip voor Kroatië wanneer u met waterratjes naar dit land reist!

Of Makarska ook voor de wat oudere kinderen leuk is? Zeker! Er zijn diverse leuke watersporten uit te oefenen. Wat dacht u van jetskiën, kajakken of parasailen (mijn persoonlijke favoriet)? Hoe gaaf is het om vanuit de lucht deze prachtige vakantiebestemming te aanschouwen?

Even afkoelen en rusten na alle waterpret? Koop dan heerlijk vers fruit van een bootje dat af en toe langs komt varen en aanmeert bij de strandjes.

Tip 2: Op zoek naar locaties uit Game of Thrones

Mijn volgende tip voor Kroatië is voor alle tieners die fan zijn van de serie Game of Thrones. Dubrovnik is zonder twijfel de meest bekende filmlocatie en uw kinderen kennen de stad waarschijnlijk beter als King’s Landing. We moesten even goed kijken, maar al lopend door de stad zagen we diverse plekken die we herkenden uit de serie. De meest bekende die ons is opgevallen is de trap uit de scène ‘Walk of Shame’. En wist u dat u op het eiland Lokrum (gelegen tegenover Dubrovnik) daadwerkelijk op ‘The Throne’ kunt zitten? Hoe indrukwekkend is dat?

U kunt niet alleen ‘King’s Landing’ bezoeken, maar ook ‘Braavos’. Daarvoor reist u naar de historische stad Sibenik, waar scènes op diverse plekken zijn opgenomen. Hier stond vooral de St. James Kathedraal op het plein centraal. Ook deze moesten wij even op de foto zetten natuurlijk. Zoals u ziet: er is voor iedereen wat leuks te beleven in dit land. Op naar de volgende tip voor Kroatië!

Uitzicht op Dubrovnik vanaf de stadsmuur
Dagje waterpret bij Aquapark Dalmatia in Kroatie.

Tip 3: Aquapark Dalmatia

Een bezoek aan een waterpark… Deze tip voor Kroatië hoef ik niet uit te leggen, toch? Van het uitleven in een zwembad tot het glijden van de waterglijbaan en rustig ronddobberen in de Lazy River… Kinderen zullen zich hier ongetwijfeld vermaken. Voor veel families is dit dé activiteit tijdens de vakantie en deze mag dan ook zeker niet ontbreken wanneer u door Kroatie reist.

Tip 4: Met de kabelbaan naar boven in Dubrovnik

De magische stad Dubrovnik… Deze stad moet u absoluut bezoeken wanneer u een familiereis door Kroatië maakt. De smalle straatjes, de pracht en praal, de ligging aan de blauwe zee. Op de heenweg waren we er al voorbij gereden en ik keek ernaar uit om mijn vakantie hier af te sluiten. De stad zelf is precies zoals we hem zagen op alle foto’s en plaatjes die we van te voren hadden gezien, maar het met eigen ogen ervaren is toch wel erg indrukwekkend.

Een must do is natuurlijk een wandeling over de stadsmuur, maar voor mij was de kabelbaan naar de top van de Srd berg het hoogtepunt. Letterlijk en figuurlijk. Binnen vier minuten waren we bovenop de 778 meter hoge berg belandt en hadden we uitzicht over de stad met haar rode daken en de blauwe zee. Prachtig!

Uitzicht op Dubrovnik vanaf de Srd berg.
Bij de watervallen, Plivitce National Park.

Tip 5: Bezoek Plitvice, het beroemdste park van Kroatië

Mijn laatste tip voor Kroatië alweer en zeker niet de minste… Plitvice National Park! Voor veel families is dit dé highlight tijdens hun gezinsreis door Kroatië en ook bij mij stond dit op nummer één. In het park kunt u heerlijk dwalen langs en over riviertjes, prachtige meren en adembenemende watervallen. Wij kwamen binnen bij ingang 1, waar de grootste waterval gelijk te vinden is. Al rustig wandelend kwamen we gelijk uit bij een prachtig uitzichtpunt, waar we uitkeken op de kristalheldere meren en de gigantische waterval. Ook kinderen vinden dit zeker indrukwekkend. Leuk voor de jongere kinderen is de overtocht met de boot en het treintje dat u terug naar de ingang brengt. Daarnaast is het water kristalhelder, dus ook visjes spotten en tellen is erg leuk!

Verder vonden wij op onze route een plek waar je een een aantal grotten in kon lopen. Leuk en spannend voor de kinderen om gezien te hebben!  Verder zijn in het park een aantal rustlocaties waar ze even kunnen uitrazen op het grasveld of kunnen genieten van een lekker ijsje.

Meer tips voor Kroatië?

Kortom, er valt genoeg te beleven in Kroatië met de kinderen! Wilt u naar Kroatië met uw kinderen en daar de mooiste watervallen, fijnste stranden en indrukwekkendste uitzichten bewonderen? Onze gezinsreizenexperts denken graag met u mee en delen nog meer tips. Heeft u (na uw reis) zelf nog leuke tips voor Kroatië die u met ons wilt delen? Laat het vooral weten!

Dubrovnik

Geïnspireerd door onze tips voor Kroatië? Ga op reis!