Op vakantie naar Panama met de kinderen? Doen!

Wat is het eerste dat in u opkomt als u aan een vakantie in Panama denkt? Dat is waarschijnlijk het Panamakanaal. Niet zo gek, want het is een enorme klus geweest om de Pacifische Oceaan en de Caribische Zee met elkaar te verbinden. En nog steeds is het erg indrukwekkend om de kolossen van schepen door de sluizen te zien varen. Maar Panama heeft voor gezinnen zoveel meer te bieden; een bruisende hoofdstad, avonturen in de jungle en prachtige stranden. Reisspecialist Ilona vertelt waarom Panama met kinderen zo leuk is!

Gezinsreizenexpert Ilona op Naxos
Door: Ilona Blom
Land: Panama
Datum: 15 november 2022
Panama City

In de wolken in Panama-Stad

Een vakantie in Panama begint met een paar dagen in de hoofdstad en ik kan u alvast verklappen: Panama-Stad zal u verrassen. Het is een stad die volop in ontwikkeling is en dat maakt het zo afwisselend. Ik was erg gecharmeerd van de wijk Casco Viejo. Een wijk waar u 20 jaar geleden niet moest komen, maar nu is het een gezellige wijk met prachtige koloniale panden. De een nog in verval, de ander is men aan het opknappen en in weer een ander pand zit een goed restaurant, een leuke hippe winkel of een boetiekhotel.

In het nieuwe gedeelte van de stad hebben architecten zich uitgeleefd met het ontwerpen van  de modernste wolkenkrabbers. Ga met uw gezin rond zonsondergang naar een van de vele rooftopbars om te genieten van het uitzicht op de stad. Last van hoogtevrees? Maak dan een wandeling op de ‘Cinta Costera’. Deze autovrije boulevard is een favoriete spot van veel locals. Hier loopt u langs het water, onder palmbomen en heeft u uitzicht op de moderne stad.

Een ander geweldig viewpoint (waarvoor u wel net even wat meer moeite moet doen) is ‘Ancon Hill’. U kunt u door een taxi laten afzetten aan de voet van de berg. Via een wandelpad loopt u door de jungle naar de top van de berg. Met wat geluk ziet u een luiaard in de bomen of en toekan overvliegen!

Actief in de jungle tijdens een vakantie in Panama

Na de stad is het tijd voor de jungle. Zelf verbleef ik in het dorpje Boquete. Een klein, maar levendig dorp in een prachtige omgeving. Boquete ligt op hoogte in een vallei en heeft daardoor een heel ander klimaat dan de rest van het land. Dat was wel even een fijne afwisseling na de toch wel warme stad. Als uw gezin van actie en avontuur houdt dan zit u hier goed. Want Boquete is de plaats waar u kunt raften, kajakken, paardrijden, canopyen, ziplinen en hiken.

Nog een leuke tip voor wanneer u Boquete met uw kinderen bezoekt tijdens uw vakantie door Panama: maak de wandeling langs een oude waterleidingpijp de jungle in, naar een van de watervallen in de omgeving. De wandeling is eenvoudig en prima te doen zonder gids, maar uit eigen ervaring weet ik dat met een gids op pad gaan het nóg leuker maakt. Want zonder hem hadden wij nooit apen en de bekende kleurrijke quetzal vogel gespot!

Canopy Walk in Boquete
Fietsen op Bocas del Toro

Ontspannen op tropisch Bocas del Toro

De vakantie in Panama afsluiten op een mooi strand is de kers op de taart. Bocas del Toro is een van die paradijselijke plekjes met mooie stranden, wuivende palmbomen en mysterieuze mangrovebossen. Voor families die iets willen ondernemen is er daarnaast genoeg keuze. Er zijn geweldige snorkellocaties, u kunt samen met de kinderen luiaards spotten of wandelingen maken in het binnenland. Zelf vond ik fietsen op het eiland Isla Colon een van de leukste dingen om te doen.

We hadden doorgekregen dat op de hoek van het centrale plein fietsen werden verhuurd bij Rasta Bike Central. En dat is echt niet te missen. Op die ene hoek van het plein staat inderdaad Rasta met zijn kraam, met vrolijk gekleurde fietsen. Rasta zelf is ook een vrolijke man die u met veel plezier op weg helpt. De makkelijkste route is de weg naar Playa Bluff. Deze route is vlak en gaat langs de kust.

Een ander mooi strand is Playa Estrella. Neem de bus om bij dit strand te komen, want de weg gaat dwars door het behoorlijk heuvelachtige binnenland. En met de hoge temperaturen is dat een behoorlijke uitdaging om dit op de fiets te doen. De bus vertrekt elk kwartier vanaf het centrale plein en met een half uur (én airco) bent u in Playa Boca del Drago. Dan is het nog ongeveer een kwartier wandelen langs het strand en de palmbomen naar Playa Estrella. In het water liggen vele zeesterren, erg gaaf om te zien.

Een persoonlijke tip voor uw vakantie naar Panama

Nog een persoonlijke tip van mij: als u in Panama-Stad bent en iets wilt meemaken van het lokale leven, dan raad ik een lunch aan in het meer dan 100 jaar oude Coca Cola Café. Het café  ligt aan een druk kruispunt waar de kleurrijke bussen voorbij rijden en het is geliefd bij locals en toeristen die tussen de middag op zoek zijn naar een voedzame maaltijd. Hier geen hippe gerechten, maar echte down to earth Panamese maaltijden.

Nog meer couleur locale ervaren tijdens uw vakantie in Panama? Wandel dan via Plaza Santa Ana naar de Avenida Central, het enige voetgangersgebied in heel Panama-Stad. De straat missen gaat niet lukken. U vindt hier vele winkels die klanten proberen te lokken met het volume van hun stereo op 10. Het is een kleurrijk geheel met de lokale San-vrouwen die hier hun inkopen doen, diverse muurschilderingen en oude gebouwen.

Coca Cola Cafe in Panama City
Isla Bastimentos, Bocas del Toro

Ook met de kinderen op vakantie naar Panama?

Wat mij betreft is Panama echt een aanrader, veel rustiger dan buurland Costa Rica. En er is net zoveel moois te zien en te doen. Bent u enthousiast geworden over Panama? Neem dan contact op met een van onze gezinsreizenexperts.

Neem contact met ons op

Onze vakanties naar Panama