Op vakantie naar Panama met de kinderen? Doen!

Je gunt je kind toch de wereld!

Op vakantie naar Panama met de kinderen? Doen!

Wat is het eerste dat in u opkomt als u aan Panama denkt? Dat is waarschijnlijk het Panama kanaal. Niet zo gek, want het is een enorm groot project geweest om de Pacifische Oceaan en de Caribische zee met elkaar te verbinden. En nog steeds is het erg indrukwekkend om de kolossen van schepen door de sluizen te zien varen. Maar Panama heeft ook voor gezinnen zoveel meer te bieden dan alleen het kanaal; een bruisende hoofdstad, avonturen in de jungle en prachtige stranden. Reisspecialist Ilona Blom vertelt in deze blog waarom Panama een van haar favoriete bestemmingen is en waarom het een perfecte bestemming is voor families.

Door: Ilona Blom
Land: Panama
Datum: 15 november 2022
Skyline Panama City

In de wolken in Panama-Stad

Een vakantie in Panama begint met een paar dagen verblijf in de hoofdstad.  ‘Panama Stad heeft mij enorm verrast. Het is een stad die volop in ontwikkeling is en dat maakt het nou juist zo afwisselend. Ik was erg gecharmeerd van de wijk Casco Viejo. Een wijk waar u 20 jaar geleden niet moest komen. Maar nu is het een gezellige wijk met prachtige koloniale panden. De een nog in verval, de ander is men aan het opknappen en in weer een ander pand zit er een goed restaurant, een leuke hippe winkel of een boutique hotel’.

‘In het nieuwe gedeelte van de stad hebben architecten zich uitgeleefd met het ontwerpen van  de modernste wolkenkrabbers. Ga met uw gezin rond zonsondergang naar een van de vele rooftopbars om te genieten van het uitzicht op de stad. Liever niet naar grote hoogte? Maakt dan een wandeling op de ‘Cinta Costera’. Deze autovrije boulevard is een favoriete spot van veel locals. Hier loopt u langs het water, onder palmbomen en heeft u uitzicht op de moderne stad.  Een ander viewpoint wat ook geweldig is maar waar u net even wat meer moeite voor moet doen is ‘Ancon Hill’. U kunt zich door een taxi laten afzetten aan de voet van de berg. Via een wandelpad loopt u door de jungle naar de top van de berg. Met wat geluk ziet u een luiaard in de bomen of en toekan overvliegen’.

Vakantie in Panama: actief in de jungle

‘Na de stad was het tijd voor de jungle. Wij bezochten Panama in de meivakantie en hebben er voor gekozen om naar onze volgende bestemming te vliegen. Dit scheelde ons veel tijd en hielden we genoeg dagen over om te relaxen aan het strand’.

Ilona verbleef in het dorpje Boquete. ‘Een klein, maar levendig dorp in een prachtige omgeving. Boquete ligt op hoogte in een vallei en heeft daardoor een heel ander klimaat dan de rest van het land. Dat was wel even een fijne afwisseling na de toch wel warme stad. Als uw gezin van actie en avontuur houdt dan zit u hier goed. Want Boquete is de plaats waar u kan raften, kajakken, paardrijden, canopyen, ziplinen en hiken’.  Ilona heeft een wandeling gemaakt naar een van de watervallen in de omgeving. ‘Een eenvoudige wandeling die een oude waterleidingpijp in de jungle volgt. Deze wandeling is prima te doen zonder gids, maar wij hadden ervoor gekozen om samen met een gids de jungle in te gaan. En dat was maar goed ook, want zonder hem hadden wij nooit apen en de bekende kleurrijke quetzal vogel gespot’. Kunt u niet zonder koffie? Bezoek dan ook een van de koffieplantages in de regio.

 

Ziplinen in Boquete
Fietsen op Bocas del Toro

Ontspannen op tropisch Bocas del Toro

De vakantie in Panama afsluiten op een mooi strand is de kers op de taart. Bocas del Toro is een van die paradijselijke plekjes met mooie stranden, wuivende palmbomen en mysterieuze mangrovebossen. Voor families die wel iets willen doen is er genoeg keuze. Er zijn geweldige snorkellocaties, u kunt samen met de kinderen luiaards spotten of wandelingen maken in het binnenland. Reisspecialist Ilona vond fietsen op het eiland Isla Colon een van de leukste dingen om te doen. ‘We hadden doorgekregen dat op de hoek van het centrale plein fietsen werden verhuurd bij Rasta Bike Central. En dat is echt niet te missen. Op die ene hoek van het plein staat inderdaad Rasta met zijn kraam, met vrolijk gekleurde fietsen. Rasta zelf is ook een vrolijke man die u met veel plezier op weg helpt. De makkelijkste route is de weg naar Playa Bluff. Deze route is vlak en gaat langs de kust’.

‘Een ander mooi strand is Playa Estrella. Neem om bij dit strand te komen de bus. Want de weg gaat dwars door het behoorlijk heuvelachtige binnenland. En met de hoge temperaturen is dat een behoorlijke uitdaging om dit op de fiets te doen. De bus vertrekt elk kwartier vanaf het centrale plein en met een half uur en airco bent u in Playa Boca del Drago. Dan is het nog ongeveer een kwartier wandelen langs het strand en palmbomen naar Playa Estrella. In het water liggen hier vele zeesterren, erg gaaf om te zien’.

Een persoonlijke tip van uw reisspecialist

Nog een persoonlijke tip van onze reisspecialist Ilona: ‘Als  u in Panama City bent en iets wil meemaken van het lokale leven, dan raad ik een lunch aan in het meer dan 100 jaar oude Coca Cola Café. Gelegen op een druk kruispunt waar de kleurrijke bussen voorbij rijden ligt dit beroemde café. Geliefd bij locals en toeristen die tussen de middag op zoek zijn naar een voedzame maaltijd. Hier geen hippe gerechten, maar echte down to earth Panameese maaltijden. Nog meer couleur locale? Wandel dan via het Plaza Santa Ana naar de Avenida Central, het enige voetgangersgebied in heel Panama Stad. De straat missen gaat niet lukken. U vindt hier vele winkels die klanten proberen te lokken met het geluid van hun stereo op 10. Het is een kleurrijk geheel met de lokale San vrouwen die hier hun inkopen doen, diverse muurschilderingen en oude gebouwen.’

Coca Cola Cafe in Panama City
Isla Bastimentos, Bocas del Toro

Ook met de kinderen op vakantie naar Panama?

Wat mij betreft is Panama echt een aanrader, veel rustiger dan buurland Costa Rica. En er is net zoveel moois te zien en te doen. Bent u net als Ilona ook enthousiast geworden over Panama? Neem dan contact op met een van onze reisspecialisten.

Ontdek Panama