Reizen in coronatijd: de ervaringen van onze gezinsreizenexperts

Met kinderen reizen in coronatijd: kan dat wel? En is dat niet heel ingewikkeld, door allerlei voorwaarden en regeltjes? Zomaar wat vragen die wij van onze reizende gezinnen aan de telefoon krijgen. Gelukkig hebben we goed nieuws: ook nu kunt u met uw kids nieuwe bestemmingen ontdekken en samen onbezorgd genieten. Dat zeggen we uiteraard niet zomaar; we spreken uit ervaring. Onze gezinsreizenexperts hebben namelijk ook in coronatijd de mooiste reizen gemaakt. Nieuwsgierig naar hoe zij dat hebben ervaren? Lees dan snel verder!

Bent u niet op zoek naar onze persoonlijke ervaringen, maar wilt u meer weten over naar welke landen u zelf kunt reizen en wat ons flexibele voorwaarden zijn? Bekijk dan onze veilig op reis pagina.

Wendy in Zweden (augustus 2021)

“Met kinderen een reis maken in deze tijd? Ik ben er inmiddels achter dat dat prima kan. Afgelopen zomer reisden mijn gezin en ik naar Zweden en hoe fijn was dat; samen leuke dingen ondernemen en hop, de natuur in! Ja, vooraf was het even wat meer werk dan bij eerdere vakanties, omdat we de juiste documenten moesten verzamelen. Eenmaal in Zweden aangekomen leek corona echter niet meer te bestaan. Hier konden wij tijdens de hele reis het mondkapje in onze koffers laten zitten. Het was zelfs even wennen om hem niet te dragen, maar in Zweden houden de inwoners uit zichzelf al voldoende afstand. Veilig hebben we ons dan ook altijd gevoeld.

We hebben dan ook vooral genoten van dit prachtige land. Zweden is een heerlijke bestemming om met kinderen te verkennen; alles is top geregeld en voor alle leeftijden is er veel te beleven in de natuur. Zo maakten wij een uitstapje naar het eilandje Vaxholm. Na een mooie wandeling kwamen we erachter dat onze dochter in ieder geval geen watervrees heeft. Ze liep, nieuwsgierig als ze is, zo achter de eendjes aan de koude Oostzee in. Toen kon ik natuurlijk niet achterblijven!”

Spelen op het eilandje Vaxholm
Directeur Simone en haar gezin bij de Seljalandsfoss

Simone in IJsland (augustus 2021)

“Al sinds dat mijn kinderen heel jong waren (inmiddels zijn ze 15 en 18) neem ik ze mee de wereld over; van Amerika tot Namibië en van Australië tot Noord-Portugal. Reizen met je kinderen is namelijk het allermooiste wat er is! Wat waren we dan ook blij toen er weer meer mogelijk werd op het gebied van reizen, na vele maanden waarin de wereld op slot zat. IJsland werd onze bestemming.

De reis ernaartoe verliep soepel. We lieten op Schiphol en bij aankomst in IJsland onze papieren zien en daarna kon het avontuur beginnen. We bezochten de Fjaðrárgljúfur canyon (waar Justin Bieber een videoclip opnam) en scheurden met een zodiac over het gletsjermeer van Fjallsárlón (ik vertel u er alles over in mijn blog over IJsland met tieners). En nergens hebben we enorme drukte ervaren. Omdat onze zoon van 15 nog niet volledig gevaccineerd was, moest hij voor de terugreis nog een antigeentest laten doen (vlakbij de luchthaven). Deze afspraak konden we gemakkelijk online boeken en na de test hadden we binnen 15 minuten de uitslag in onze mail. Daarna konden we met zijn allen terugreizen en sindsdien kijken we uit naar onze volgende reis… naar Lapland!”

Ingrid in Canada (september 2021)

“Ter voorbereiding op mijn camperreis door West-Canada downloadde ik de ArriveCAN-app. Al een week voor vertrek, zodat ik op mijn gemak alle stappen kon doorlopen. Zo moest ik mijn paspoortgegevens, een kopie van beide vaccinatiebewijzen en de uitslag van mijn PCR-test toevoegen. Gelukkig sprak het allemaal voor zich, en handig voor gezinnen: de kinderen kunnen bij een van de ouders toegevoegd worden in de app. Bij aankomst in Canada werd ik er willekeurig uit gepikt voor een PCR-test, maar dat ging allemaal vrij vlot. Binnen 24 uur had ik de uitslag in mijn mail.

In Canada was het ook nu nog gezellig druk, de restaurants waren open en ook de bezienswaardigheden waren gewoon te bezoeken. Het enige verschil was dat je als je ergens naar binnen ging, je even een mondkapje op moest zetten. In Canada ben je echter voornamelijk buiten en die prachtige berglandschappen, dennenbomen, riviertjes en helderblauwe meren waar West-Canada zo bekend omstaat; we hebben het allemaal gezien. Dus denkt u aan een familiereis naar Canada? Doen!”

Reisspecialist Ingrid bij Lake Louise
Gezinsreizenexpert Ilona op Tinos

Ilona in Griekenland (juli 2021)

“Griekse QR code? Check! Gezondheidsverklaring? Check! Uitslag antigeensneltest? Check! Met een map vol papierwerk stonden wij klaar op Schiphol. Op naar Griekenland! Bij aankomst in Athene werden de documenten gecheckt en kon de vakantie beginnen.

Omdat het leven in Griekenland zich in de zomer buiten afspeelt verdween corona naar de achtergrond. Op de gezellige terrassen genoten we van heerlijke frappés en moussaka’s, en verkoeling zochten we op aan zee. Op sommige stranden was het druk, maar wanneer we ook maar een klein stukje verder liepen vonden we genoeg mooie en rustige plekjes om te genieten van zon, zee en zand. En wilden we een winkel binnen stappen om dat ene leuke souvenir te kopen? Dan zetten we even het mondkapje op, net zoals in Nederland. Op reis gaan in coronatijd vergt misschien wat meer uitzoek- en papierwerk, maar laat u daar niet door tegen houden. Want eenmaal in Griekenland maken het zonnetje, lekkere eten en de bezienswaardigheden het dat allemaal waard.”

Rianne in Kroatië (augustus 2021)

“In de zomervakantie ben ik naar mijn favoriete bestemming geweest: Kroatië! Het eerste wat mij opviel was dat het in de kustplaatsen nog steeds gezellig druk was, maar dat wanneer we met de huurauto het binnenland introkken het steeds rustiger werd. Op sommige plekken kwamen we zelfs vrijwel niemand tegen. Een groot voordeel was dat het aantal bezoekers in de nationale parken werd beperkt (een kaartje vooraf kopen is dus wel een must). Vooral in Plitvice National Park merkten wij dat het vroeg in de ochtend erg rustig was. Er waren geen wachtrijen bij de ingang en wij hebben dan ook over verschillende paden gelopen zonder ook maar iemand tegen te komen. Dat is natuurlijk de ultieme ervaring wanneer je de natuur in gaat; even helemaal alleen met jouw gezelschap genieten van al het moois om je heen. Net als in Nederland droegen de Kroaten in winkels en restaurants mondkapjes, maar verder voelde alles als ‘normaal’ aan heb ik ondanks dat ik in coronatijd reisde een heerlijke en zorgeloze vakantie gehad. En kunnen we dat nu allemaal niet gebruiken?”

Gezinsreizenexpert Rianne in Plitvice National Park
Reisspecialist Bart in New York

Bart in Amerika (november 2021)

“Onze reis naar New York en Washington stond al lang op de planning, dus toen Amerika aankondigde de grenzen voor Europeanen te heropenen stonden we te springen. Toch hebben we onszelf nog wel de vraag gesteld: is het verstandig om nu een reis naar deze drukke steden te maken? Het feit dat de Amerikanen zelf strenge regels hanteren (met betrekking tot het dragen van mondkapjes, handen desinfecteren en het controleren op het vaccinatiebewijs) gaf voor ons de doorslag; naar ons idee zou dit het reizen veilig genoeg maken en hier hebben we absoluut geen spijt van gekregen. We hebben ons door deze maatregelen namelijk altijd veilig gevoeld, maar de ervaring was er niet minder door. In New York schitterden de kerstlichtjes ons al tegemoet, we hebben de zonsondergang vanaf de Top of the Rock bewonderd, het Empire State Building bezocht en we zijn ’s avonds heerlijk uit eten geweest. De stad was levendig als altijd!”

Sander in Spanje (september 2021)

“Wij hadden een reis naar Noord-Spanje op de planning staan en eerlijk is eerlijk, ook wij vonden het een beetje spannend of deze door kon gaan. We hebben dan ook vaak naar de adviezen van onze overheid en de regels in Spanje gekeken. Hoe dichterbij de reis kwam, hoe meer vertrouwen we kregen. Een paar dagen voor vertrek vulden we de Passenger Locater Forms voor Spanje en de gezondheidsverklaring van Nederland in, en dat ging moeiteloos. Voor in Spanje kregen we een QR-code. Wij waren er klaar voor: Spain, here we come!

Het reizen in coronatijd viel me alles mee. De check-in op Schiphol verliep soepel, hier werden de CoronaCheck-app en de Spaanse QR-code gecontroleerd. Op de luchthavens en in het vliegtuig moesten we ons mondkapje ophouden, wat even vervelend is, maar snel went. En eenmaal in Barcelona konden we gelukkig heerlijk genieten. Een aantal jaren geleden was ik in dezelfde periode in de stad en toen was het veel drukker. In Parc Guëll was het nu rustig en bij de Sagrada Familia hoefden we zelfs maar tien minuten te wachten! De CoronaCheck-app werd nog weleens gecontroleerd, de Spaanse QR-code hoefden we verder nergens te tonen. Al met al hebben we echt kunnen genieten van dit geweldige land.”

Gezinsreizenexpert Sander in Park Güell
Gezinsreizenexpert Jelmer bij de Vikoskloof

Jelmer in Griekenland (augustus 2021)

“Afgelopen zomer heb ik een mooie rondreis over het vasteland van Griekenland en naar Kefalonia gemaakt. Tijdens onze vlucht moesten we een mondkapje dragen, maar in Griekenland zelf hadden we het mondkapje maar weinig nodig. We reisden in onze eigen huurauto en het leven speelt zich hier natuurlijk voornamelijk buiten af. Met die heerlijke temperaturen hebben we overal buiten kunnen ontbijten, lunchen en dineren. Een groot voordeel! Bij de Acropolis was het verbazingwekkend rustig en ook bij de rotskloosters van Meteora en de imposante Vikoskloof kwamen wij maar weinig andere bezoekers tegen. De enige plek die wij te druk vonden was het iconische strand Porto Katsiki op Lefkas, maar daar hoefden we niet om te treuren; Lefkas heeft ontzettend veel mooie stranden, dus wij kwamen hier de dagen prima door! Op de veerboot van Lefkas naar Kefalonia droeg iedereen een mondkapje, maar eenmaal op het kleurrijke eiland aangekomen kon hij weer af en op Kefalonia was het over het algemeen heerlijk rustig.”

Suzanne in Slovenië (september 2021)

“Reizen in tijden van corona, hoe ziet dat er nou echt uit? Ook ik vroeg me dat af voordat ik in mijn eigen auto naar Slovenië reisde. Het viel mij gelukkig alles mee wat betreft het regelen vooraf. Het belangrijkste was om niet alleen de regels van Slovenië te checken, maar ook die van de landen waar we onderweg doorheen reden. Dit is ook meteen mijn tip aan u!

In Slovenië hielden de mensen zich goed aan de regels. Mondkapjes werden binnen gedragen en hier werden we ook op onze QR-codes gecontroleerd. Deze twee handelingen werden vanzelf routine. Vaker waren we buiten in de natuur te vinden. Ik heb veel wandelingen en fietstochten gemaakt en dan was ik helemaal niet bezig met corona, maar alleen aan het genieten. Ook voor kinderen is hier zoveel te beleven. Raften, mountainbiken en zwemmen in de helderblauwe meren in de Sloveense Alpen… dat klinkt toch fantastisch? Al met al heb ik mij op geen enkel moment beperkt gevoeld en heb ik het échte vakantiegevoel gehad.”

Gezinsreizenexpert Suzanne in de Tolmin Gorge

Een familiereis in coronatijd?

Of reizen met kinderen in coronatijd mogelijk is? Die vraag hebben onze gezinsreizenexperts hopelijk voor u beantwoord. Wij zijn er in ieder geval van overtuigd dat er ook nu herinneringen voor het leven gemaakt kunnen worden. Wilt u een bijzondere familiereis maken? Bekijk dan onze reizen of bel of mail met onze gezinsreizenexperts. We beantwoorden graag uw vragen en delen onze tips.

Goed om te weten: onze gezinsreizenexperts hebben de maatregelen beschreven zoals ze tijdens hun reizen golden. Het kan zijn dat deze in de tussentijd zijn gewijzigd. Wilt u weten welke regels op dit moment voor uw favoriete bestemming gelden? Vraag het aan onze gezinsreizenexperts of neem een kijkje op de website van de Nederlandse overheid: wijsopreis.nl.