Leuke stops in Spaans Baskenland

Kent u het Spaans Baskenland? Van Bilbao en San Sebastian heeft u waarschijnlijk al eens gehoord, maar wist u dat de piepkleine dorpjes en onbekendere natuurgebieden in Baskenland minstens zo interessant zijn? Gezinsreizenexpert Esmée licht er graag een aantal voor u uit. Haar motto is: ‘zie een reisdag naar de volgende verblijfsplaats niet als een ‘moetje’, maar maak er een ontdekkingstocht van. Zo verkent u de leukste dorpjes en natuurgebieden die u anders wellicht had overgeslagen’. Gaat u mee op vakantie naar Spanje? Dit zijn de leukste stops tussen Bilbao en San Sebastian!

 

Door: Esmée Ekel
Land: Spanje
Datum: 31 december 2020
Haven in Getaria

Getaria

De gemeente Getaria wordt omringd door wijngaarden. Dit is een erg mooi plekje in het Spaans Baskenland. Hier wordt de bekende lokale txakoli geproduceerd en vindt u een interessant modemuseum. Cristóbal Balenciaga, de beroemde modeontwerper, is in Getaria geboren en ‘zijn’ museum is een must voor de modeliefhebber. Juan Sebastián Elkano, de eerste mens die een reis om de wereld maakte, werd ook in Getaria geboren en er zijn meerdere standbeelden ter nagedachtenis aan hem gebouwd. Het kleine vissersplaatje kent een mooi oud stadscentrum, een oude kerk en u kunt een bezoek brengen aan de berg San Antón, dat ook wel bekend staat als “ de muis van Getaria” vanwege zijn opvallende vorm.

Zumaia

Ook in het historische stadscentrum van Zumaia werden scènes voor Game of Thrones opgenomen. Lopen door de smalle en steile straatjes is voor kijkers dan ook een feest der herkenning. Zumaia is ook de toegangspoort tot de wonderbaarlijke kliffen van het Baskische Geopark. In het Eoceen-tijdperk, zo’n 50 miljoen jaar geleden, botste het Iberisch schiereiland hier met het Europees continent. De zeebodem werd door de kracht verticaal omhoog gestuwd, waardoor de rotsformaties boven het wateroppervlak scheef uitstaken. De rotsformaties bestaan vandaag de dag, door erosie, uit gelaagde platen van kalk- en zandsteen. Het is een uniek verschijnsel en wordt ook wel het Flysch-landschap genoemd. Het is het hoogtepunt van een bezoek aan Zumaia!

San Juan de Gastelugatxe

San Juan de Gaztelugatxe

Gaan er tieners mee die fan zijn van Game of Thrones? Of bent u zelf fan van deze serie? Sla San Juan de Gaztelugatxe dan zeker niet over! Ook als u ‘Juego de Tronos’ niet gezien heeft, is een bezoekje aan deze bijzondere plek in Spaans Baskenland absoluut de moeite waard. Dit kerkje, dat bovenop de rotsen van het schiereiland Gaztelugatxe staat, is gewijd aan Johannes de Doper en heeft onder meer gediend als klooster en strategische post tijdens oorlogen. U kunt de ‘kasteelrots’, zoals het natuurfenomeen wordt genoemd, gemakkelijk met het openbaar vervoer of met een huurauto bereiken. De klim naar het kerkje toe is pittig, maar het uitzicht van bovenaf is adembenemend. Onderweg kunt u ook bij verschillende restaurantjes en cafés stoppen om even tot rust te komen. Tip: breng een bezoek in de ochtend of aan het begin van de avond. Het is een populaire locatie en midden op de dag is het er erg druk.

 

Bermeo

Visliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Bermeo, een havendorpje dat ooit dé vissershaven van de wijde omgeving was en ook wel de bijnaam ‘tonijnhoofdstad van de wereld’ heeft. In het dorpje bevinden zich namelijk bijna driekwart van alle tonijnboten wereldwijd. In de haven liggen gekleurde bootjes en er zijn uitstekende visrestaurants. In de historische wijk kunt u nog oude vissershuisjes zien. Dit is de ideale plek voor een smaakvolle lunch!

Oñati

Oñati, dat wat zuidelijker ligt, doet vanwege zijn historische gebouwen denken aan Sevilla. De universiteit van de stad stamt uit de zestiende eeuw en is lange tijd de enige universiteit van de regio geweest. Het plaatsje kent een gezellig centrum met een plein waar alles gebeurt en waar de San Miguel Arcángel kerk het pronkstuk van is. De kerk is bovenop een rivier gebouwd en daar zijn er maar weinig van! Iets verderop ligt Arantzazu, een voormalig klooster dat tussen de bergen gelegen is. Hier geniet u van een mooi uitzicht over de omgeving.

Playa de Laga

Onderweg van Bilbao naar San Sebastian komt u niet alleen mooie dorpjes en rotsformaties tegen, maar ook een mooi strand. Playa de Laga is onderdeel van het Urdaibai-bioreservaat en is vooral onder de locals erg populair. Hier kunt u de benen strekken en even lekker uitwaaien.

 

Familiereis Spanje

Onze familiereizen naar Spanje