15 Tips voor reizen met kinderen

Reizen is toch het leukste wat er is?! Nieuwe plekken ontdekken, kennismaken met andere culturen, gebruiken en gewoontes, eropuit gaan in de natuur en het proeven van lokale lekkernijen. Heerlijk wij houden er van! U toch ook? Kinderen, en dan vooral pubers, denken hier nog wel eens anders over. Maar als specialist in bijzondere reizen met kinderen hebben we natuurlijk wel wat tips, zodat u een waanzinnige reis met elkaar kunt beleven. Gezinsreizenexpert Esmée deelt haar 15 tips met u.

Door: Esmée Ekel
Datum: 13 december 2022
Kind spot olifant tijdens safari

1. Kies de vakantiebestemming samen met de kids

Wilt u uw liefde voor reizen, de natuur en andere culturen met uw kinderen delen? Dan is de kinderen van het begin af aan betrekken bij de reis stap een. Ga met elkaar brainstormen en samen op zoek naar bestemmingen, reisideeën en activiteiten. Zeker wat oudere kinderen en tieners kunnen prima aangeven wat zij graag op vakantie willen zien en doen. Zijn uw kinderen daarvoor nog te jong? Houd dan rekening met ze in de reisplannen. Het is nu eenmaal belangrijk dat iedereen het naar z’n zin heeft op vakantie.

2. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Vooral als u gaat reizen met jonge kinderen, helpt plannen zeker. Plan de dagen niet te vol en zorg voor wat rustmomenten. Ook met oudere kinderen kan het geen kwaad om wat chill- momenten in de planning te houden. Zo is er ook nog ruimte voor een spontane picknick, een verrassende activiteit of onverwachte fotostop.

3. Reizen met kinderen? Zorg voor heldere verwachtingen

Vooral tieners willen graag weten wat ze kunnen verwachten van het land, de mensen en de cultuur. Maar ook wat jullie precies gaan doen, wat de reisafstanden zijn en hoe lang jullie op iedere plek blijven. Als u duidelijk bent over wat ze van de reis kunnen verwachten, dan valt de realiteit voor hen niet tegen. D

esondanks kan het nog zo zijn dat zij niet staan te trappelen voor dat culturele uitstapje wat u zo graag wilt maken of voor dat bezoekje aan een markt. Dus verlaag ook uw eigen verwachting over het level van enthousiasme wat u tijdens reizen met kinderen hoopt te krijgen.

4. Voeg actieve elementen aan de reis toe

De meeste kinderen, vooral pubers, houden (op vakantie) van avontuur en actief bezig zijn. Dus ga samen op zoek naar leuke activiteiten die u op vakantie met uw kinderen kunt ondernemen.

Willen ze fietsend een stad verkennen, willen ze wild spotten tijdens een safari, ziplinen door de jungle, quad rijden door de woestijn of raften over een wilde rivier? Bekijk de mogelijkheden en leg het van te voren vast, zodat ze iets hebben om naar uit te kijken. Kijk eens hoe gemotiveerd die pubers ineens zijn om hun bed uit te komen. ?

 

Vliegen langs de boomtoppen in Pena Aventura Park
Kanoën

5. Reizen met kinderen; zorg voor afwisseling

Wanneer de interesses van het gezin duidelijk zijn, kunt u daar in het programma rekening mee houden. Houdt u van een tempel bezoek? Plan dan de volgende dag ziplinen door de jungle, omdat uw tiener dat zo leuk vindt. Een goed uitgangspunt in het programma wanneer u gaat reizen met kinderen: probeer cultuur, natuur, activiteiten en strand met elkaar af te wisselen. Zo is het iedere keer weer anders en zorgt u dat uw tiener gemotiveerd blijft. Ook voor kleinere kinderen werkt de diversiteit goed.

6. Kortere reisafstanden

Hele dagen achter elkaar in de auto zitten, maakt de kinderen vaak niet blij. En van iedere dag vroeg opstaan wordt het humeur ook niet beter. Dus pas de reisafstanden en het programma aan op het reizen met kinderen. Liever iets minder van een land zien, dan de hele reis mopperende kinderen op de achterbank.

Maak dus keuzes in wat jullie allemaal gaan zien en doen in een land. Uiteindelijk gaat het om de fijne tijd met elkaar op vakantie en niet om het afvinken van alle hoogtepunten. Geeft ook ruimte om nog eens terug te keren.

7. Kies bijzondere accommodaties

Privévilla’s aan het strand, lodges in nationale parken, safaritenten op de savannes, logeren bij de boer en sfeervolle boomhutten. Het kan tegenwoordig allemaal en het maakt de reis tof én bijzonder. En uw kids kijken iedere keer weer uit naar het volgende verblijf.

8. Kies accommodaties met een zwembad

In de ochtend met elkaar op pad en ’s middags kunnen de kids zich uitleven in het zwembad; het ultieme vakantiegevoel voor kinderen. Kleinere kids kunnen heerlijk hun energie nog even kwijt, de tieners ontmoeten andere tieners én misschien kunt u hier zelf ook nog even lekker relaxen.

Boomhut Glamping Ribno
Zion National Park

9. Familiekamers of aangrenzende kamers

Als de kinderen klein zijn, is het heerlijk om een (familie)kamer te delen. Als ze wat groter worden, willen ze vaak liever een eigen kamer, zodat ze zich ook even terug kunnen trekken. Als het mogelijk is, adviseren wij dit te doen. Wanneer het niet mogelijk is, probeer er dan rekening mee te houden dat we allemaal wel een momentje voor onszelf nodig hebben, dus ook uw kinderen. Gun ze dat ook tijdens vakantie. En een tip van ons: zorg voor aparte bedden voor broers en zussen die niet samen willen slapen.

10. Wat staat er op de inpaklijst wanneer u met kinderen reist?

Met (kleine) kinderen ontkomt u er tegenwoordig niet meer aan; een tablet! En pubers hebben natuurlijk hun telefoon. Hoe vervelend we het ook vinden dat ze met hun neus in een scherm wegduiken, gun ze (en uzelf) ook dit momentje. Vergeet de regels van thuis en maak afspraken voor de vakantie.

Tip van onze gezinsreizenexpert: download vooraf films en series en zorg ook voor een goede koptelefoon! Neem daarnaast reisspelletjes, magazines, lees- en reisboeken voor kinderen mee en voor de kleinsten onder ons wat vertrouwd speelgoed, kleurpotloden en natuurlijk de favoriete knuffel.

11. Zorg voor WiFi,  maak afspraken

Geen WiFi??? Waaat??? U hoort uw tieners al helemaal in paniek raken. Wilt u een leuke vakantie? Zorg dat er (zo nu en dan) WiFi is en eventueel zelfs in de huurauto. Weet u vooraf al dat er ergens geen WiFi is, vertel het ze. Dat voorkomt verrassingen en ongewenste reacties erop. Tieners willen nou eenmaal in contact blijven met hun vrienden. Geen probleem, maar vind de balans tussen online en offline. Maak met elkaar duidelijke afspraken en betrek ze daarbij. Wat vinden zij reëel? Zij blij, u blij.

12. Zorg dat u wat te eten mee heeft

Jonge lastige eters zullen in een land met een specifieke keuken misschien niet veel eten, dus zorg dat u zelf bijvoorbeeld crackers en zakjes eten mee heeft. Voor pubers geldt weer een hele andere reden om wat versnaperingen mee te hebben: die lijken soms onverzadigbaar. En een hongerige puber is veelal een humeurige puber.

Kalahari Desert
Surfen in Indonesië

13. Ontdek nieuwe dingen tijdens uw reizen met de kinderen

We gaan op reis om te ontdekken, kennis te maken met nieuwe landen en culturen en daardoor te ontspannen en los te komen van de dagelijkse sleur. Het is ook een perfecte kans om samen iets nieuws te leren. Dat kan van alles zijn; doe een kookworkshop in Thailand, een sambales in Brazilië of leer surfen in Indonesië. Wie weet houden jullie er een nieuwe hobby aan over.

14. Leer samen over de bestemming

Verdiep u samen voorafgaand aan de reis in de bestemmingen. Hoe leuk is het om meer te weten te komen over de cultuur in het land, de gewoontes en gebruiken of juist over bijzondere natuurspektakels. Ook een simpel iets als de locals begroeten in de eigen taal, kan de reis net even iets meer bijzonder maken. Dit zorgt voor mooie reiservaringen. Die ervaringen laten uw kind niet alleen groeien, het zijn ook nog eens herinneringen voor later.

15. Laat de kinderen zelf herinneringen aan de reis vastleggen

Jonge kinderen vinden het vaak nog leuk om zelf op de foto te gaan, maar pubers worden hier niet altijd even blij van. Laat ze zelf foto’s en video’s maken. Nog een stapje verder: laat ze een online Travel Journal bijhouden of geef ze een mooi journal cadeau. Zo hebben ze altijd iets te doen. En hebben jullie allemaal iets om nog lang bij na te kunnen genieten van de waanzinnige reis.

Tips voor reizen met kinderen?

Met al deze tips op zak kunt u aan de slag voor een van de hopelijk nog vele reizen met kinderen. Geniet van de quality time die u (nog) met ze door kunt brengen en als dat ook nog eens tijdens het ontdekken van de wereld kan, dan is dat toch fantastisch?!

Op zoek naar reizen met kinderen? Reist u met peuters, wat oudere kids of tieners, in ons aanbod vindt u altijd wel een geschikte reis. Of neem contact op met onze gezinsreizenexperts. Zij hebben voor iedere leeftijdscategorie toffe reisideeën en tips.

 

Vlotvaren in Tena

Top 3 reizen met kinderen