Dieren in Afrika; van Big Five tot Shy Five

Als er een continent is waar u samen met de kinderen het allerbeste dieren kan spotten dan is dat Afrika wel. In een huurauto of stoere jeep rijdt u over open vlaktes en door groene nationale parken op zoek naar olifanten, leeuwen en giraffes. Is dat een glimmende rots in de rivier of toch een nijlpaard? Op safari gaan is altijd spannend, want u weet immers nooit wat u tegenkomt. Met een beetje geluk streept u de gehele Big Five van de lijst. Maar wat is de Big Five eigenlijk? Waar kunt u deze het beste spotten? En wist u dat er nog veel meer ‘top vijf dierenlijstjes’ zijn? Gezinsreizenexpert Ilona vertelt u erover. Gaat u mee dieren spotten in Afrika?

Gezinsreizenexpert Ilona op Naxos
Door: Ilona Blom
Land: Afrika
Datum: 4 oktober 2022
Leeuwen in de Masai Mara

De bekendste dieren in Afrika; de Big Five

Wanneer u inspiratie zoekt voor een safarireis, dan bent u de term Big Five ongetwijfeld tegengekomen. Het zijn de bekendste dieren van Afrika! De dieren die hier onderdeel van uitmaken staan bij elke reiziger – van jong tot oud – op de bucketlist. Tot de Big Five behoren de leeuw, olifant, luipaard, buffel en neushoorn. Het is een oude term die jagers gebruikten omdat het erg moeilijk en gevaarlijk was om op deze dieren te jagen.

Het dier dat bij veel gezinnen indruk maakt is de leeuw. Het is grappig om te zien dat ze veel overeenkomsten vertonen met onze huiskat. Vaak spot u leeuwen luierend onder de schaduw van een boom. Hier liggen ze met de hele familie bij te komen van de jacht en met een beetje geluk ziet u jonge welpjes die kattenkwaad uithalen. De meeste kans om de Big Five te spotten heeft u in Kenia, Tanzania, Botswana en Zuid-Afrika.

Malariavrije safari

‘Als wij dieren in Afrika willen spotten dan moeten we toch rekening houden met malaria?’. Deze vraag krijgen wij vaak en het klopt dat er in veel landen in Afrika malaria voorkomt. Maar wist u dat het ook mogelijk is om op safari te gaan in Zuid-Afrika in een malariavrij gebied? Ten noorden van Johannesburg liggen een aantal gebieden (zoals Pilanesberg en het Madikwe Game Reserve), waar u de Big Five kunt spotten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken om malaria.

Ook het Kololo Game Reserve ligt in deze regio en is een aanrader wanneer u op zoek bent naar een malarijvrij park om dieren in Afrika te spotten. Hier is het zelfs mogelijk om met de kinderen te wandelen of te fietsen door de wildernis. Gevaarlijk? Nee hoor, in dit reservaat leeft alleen ongevaarlijk wild zoals giraffes, zebra’s, impala’s en kudu’s zodat u op eigen gelegenheid op safari kunt.

Olifant in het Krugerpark
Living Desert Tour in de woestijn bij Swakopmund

Klein maar fijn; de Litte Five

Bij dieren in Afrika denkt u waarschijnlijk meteen aan de grote jongens, zoals neushoorns en olifanten. Afrika kent echter ook de Little Five. Vijf kleine dieren die moeilijk te vinden zijn en daardoor niet vaak worden opgezocht. En dat is zonde. Want juist deze kleine dieren zijn erg belangrijk voor het ecosysteem. Tot de Little Five behoren de olifantspitsmuis (met slurfachtige neus), buffelwever, neushoornkever, luipaardschildpad en mierenleeuw. De leden van de Little Five zijn het best te zien tijdens een bushwandeling met een gids. Deze activiteit wordt vaak georganiseerd vanuit uw lodge, zoals bijvoorbeeld bij het Kariega Private Game Reserve in Zuid-Afrika.

Namibië kent zijn eigen Little Five. De wielspin, de woestijnkameleon, de woestijngekko, een hagedissoort en de dwergpofadder verschuilen zich in de duinen rondom Swakopmund. Tijdens een woestijnsafari gaat u samen met een gids op zoek naar de allerkleinste diertjes in het zand. Wat ons betreft is dit een van de allerleukste excursies wereldwijd voor kinderen!

De meest verlegen dieren in Afrika; de Shy Five

De naam zegt het al; de Shy Five verstoppen zich graag en laten zich niet al te makkelijk zien. Ze leven voornamelijk in de nacht en om ze te spotten heeft u veel geluk nodig. De Shy Five bestaat uit het stokstaartje, aardwolf, grootoorvos, aardvark en het stekelvarken. Grote kans dat u een losse stekel van de laatstgenoemde zit liggen tijdens uw safari. Deze laten namelijk los als ze door een roofdier zijn aangevallen.

Van deze vijf dieren in Afrika heeft u de meeste kans om het stokstaartje te spotten. Dit kan in de omgeving van Oudtshoorn (Zuid-Afrika),  waar u samen met de kinderen (vanaf 10 jaar) een excursie kan maken naar het leefgebied van deze grappige diertjes. Vroeg in de ochtend ontmoet u de ranger en na een korte briefing wandelt u het open veld in, daar staan stoelen klaar en is wachten tot het eerste stokstaartje zich laat zien.

Stokstaartjes in Oudtshoorn, Zuid-Afrika.
Pinguïn op Boulders Beach in Zuid-Afrika

Dieren in Afrika; op, in en bij het water

Wist u dat u in Zuid-Afrika ook veel zeedieren kunt spotten? De Marine Big Five bestaat uit de walvis, witte haai, dolfijn, zeehond en pinguïn. De zeehond vindt u bij Duikereiland (op circa 45 minuten rijden van Kaapstad) en bij de Waterfront in het centrum van Kaapstad. Hier zijn ze al van ver te horen én te ruiken.

Pinguïns kunt u samen met de kinderen bekijken bij Boulders Beach (bij Simons Town). Echter is dit vrij toeristisch en druk. Een rustigere plek is Betty’s Bay. Deze baai ligt ten oosten van Kaapstad op de route naar Hermanus. Hier heeft u soms het strand en de pinguïns voor uzelf. Om walvissen te spotten moet u in Hermanus zijn, dit is de walvishoofdstad van Zuid-Afrika. Het is zelfs mogelijk om deze grote zeezoogdieren vanaf de wal te bekijken. Hoe gaaf is dat?

Dieren in Afrika spotten; waar gaat u dat doen?