Wandelen met kinderen op vakantie; vijf leuke tips

Wandelen met kinderen op vakantie? De een moet er niet aan denken en de ander zoekt juist de meest avontuurlijke routes uit. Overal ter wereld zijn prachtige wandelingen uitgestippeld en veel daarvan zijn ook met prima met kinderen te ondernemen. Waarom wandelen met kinderen zo leuk is? Geniet in nationale parken tussen metershoge bergen, ga zwemmen bij een waterval, spot onderweg dieren en picknick op de mooiste plekken. Bent u enthousiast geworden en wilt u gaan wandelen met uw kinderen? Gezinsreizenexpert Ilona heeft de vijf leukste wandelbestemmingen op een rij gezet. Met wandelingen die variëren van eenvoudig en voor iedereen goed te doen tot aan een meerdaagse trekking voor de echte avonturiers. Loop die wandelschoenen maar alvast in!

Gezinsreizenexpert Ilona op Naxos
Door: Ilona Blom
Datum: 30 augustus 2022
Wandelen door de Narrows, Zion National Park

Amerika; wandelen met kinderen in de nationale parken

De nationale parken in Amerika zijn ideaal om wandelend met de kinderen te ontdekken. In alle nationale parken zijn diverse routes uitgezet; van eenvoudig tot zwaar. Zo kunt u zelf kiezen wat het beste bij uw gezin past.

In Bryce Canyon is de combinatie van de Queen’s Garden trail en de Navajo trail de populairste en ook een van de mooiste wandelingen om te doen. U loopt naar beneden de canyon in en ziet de rotsformaties van een heel ander perspectief. Tip: start bij Sunset Point. Dit is het steilste stuk van de hele route, zo hoeft u aan het einde van de wandeling niet nog een heel stuk omhoog te klimmen. Deze wandeling is in totaal circa vijf kilometer.

Ook in Zion National Park zijn vele wandelingen uitgezet, zoals een route naar een waterval, langs een rivier en natuurlijk naar vele mooie uitzichtpunten. Avontuurlijke gezinnen kunnen hier zelfs een stuk door de rivier in de kloof wandelen. Deze wandeling, genaamd The Narrows, is best pittig, maar een onvergetelijk avontuur. Gaat u met uw gezin deze hike ondernemen, laat u dan bij het bezoekerscentrum goed informeren in verband met de waterstand.

Wandelen in de bergen van Spanje

Bij Spanje denken we aan zon, zee en strand, maar wist u dat in het noorden van het land een prachtig berggebied te vinden is? Picos de Europa is bij uitstek de plek om te wandelen met kinderen. Een van de meest familievriendelijke routes vindt u bij Lagos de Covadonga. De groene bergen, de meren, het klingelen van de koeienbellen en het gemekker van geitjes doet u misschien denken aan een alpenwei in Oostenrijk. Maar u bent hier echt in Spanje!

De wandelroute gaat hier over een aangelegd pad en u volgt heel eenvoudig de geel/rode markering. Vanaf de parkeerplaats wandelt u met de kinderen omhoog en loopt u eerst door een oude mijnschacht. Even bukken en dan staat u aan de andere kant van de berg en ziet u Lake Ercina. Het wandelpad ziet u al omhoog gaan en deze leidt naar een prachtig uitzichtpunt waar u naast Lake Ercina ook Lake Enol kunt zien. Geniet hier van het uitzicht, ga picknicken of spot zoveel mogelijk koeien. Deze route is circa 3,5 kilometer en duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur.

Lake Ercina in Picos de Europa
Wandelen met kinderen in Kololo Game Reserve

Zuid-Afrika; wandelen met de kinderen tussen de wilde dieren

Wandelen met de kinderen tussen de wilde dieren; is dat niet eng? Nee hoor, niet in het Zuid-Afrikaanse Kololo Game Reserve. In dit reservaat leven geen gevaarlijke dieren en dus is het ideaal om te voet te ontdekken. Er zijn routes van 2 tot 15 kilometer, dus voor ieder wat wils. In de Afrikaanse bush staan zebra’s te grazen, knabbelen giraffen aan acaciabomen en rennen impala’s voorbij. Elke wandeling die u met de kinderen maakt brengt weer andere verrassingen met zich mee. U kunt met uw eigen gezin door het reservaat wandelen, maar mocht u behoefte hebben aan uitleg dan is het ook mogelijk om met een gids mee te gaan.

Voor de avonturiers; de Inca Trail in Peru

De Inca Trail in Peru is een van de oudste wandelpaden ter wereld en spreekt bij veel avontuurlijke gezinnen tot de verbeelding. Maar vier dagen wandelen kan net teveel van het goede zijn. Daarvoor hebben wij een perfecte oplossing; de 2-daagse Inca Trail! Samen met uw gezin wandelt u in één dag via oude ruïnes en mooie uitzichten naar Machu Picchu en overnacht u in een comfortabel hotel (in plaats van een tent).  De volgende dag bezoekt u nogmaals de archeologische site, maar dan op uw gemak.

Ondanks dat het ‘maar’ één dag is, moet u zich niet vergissen in de afstand en het aantal hoogtemeters. Vanaf het startpunt wandelt u namelijk omhoog van 2100 naar 2600 meter – naar de oude Inca-ruïnes van Winayhuayna. Na een picknicklunch kunt u er weer tegenaan en is het nog twee uur wandelen naar de Sungate, de toegangspoort van Machu Picchu. Na 14 kilometer en vele hoogtemeters valt u ‘s avonds moe maar voldaan in slaap.

Machu Picchu
Salto do Prego waterval op Sao Miguel

Wandelen met de kinderen op de Azoren

De Azoren staan bekend om de uitstekende mogelijkheden om te wandelen met kinderen. Of u het leuk nu vindt om eens een keer een wandeling te doen of een geoefende wandelaar bent; voor iedereen is er een leuke route te vinden. De meeste routes hebben een zelfde begin- en eindpunt en zijn uitstekend gemarkeerd.

Een van de leukste wandelingen om met uw kinderen te doen, is de wandeling naar de waterval Salto do Prego op het eiland São Miguel. Dit is een route van vijf kilometer waarbij u door een dicht bos loopt, over rotsen klautert en over hellingen wandelt. U komt langs het verlaten dorp Sanguino en eindigt bij de waterval. Neem lunch en zwemspullen mee, zodat u hier kunt picknicken en daarna een frisse duik kunt nemen in het water.

Waar gaat u wandelen met de kinderen?

Heeft u een leuke bestemming gezien waar u wilt wandelen met uw kinderen? Of heeft u een andere bestemming in gedachten waar u graag wilt wandelen en zoekt u tips? Neem contact met ons op, dan stippelen we samen een bijzondere familiereis uit waarin we de leukste wandelingen opnemen.

Wandelen in Bryce Canyon

Ga wandelen met uw kinderen in...