Vliegen met kinderen

Gaat u voor het eerst vliegen met kinderen? Krijgt u al stress bij het idee? Dat hoeft helemaal niet! Met de tips van gezinsreizenexpert Inge bent u goed voorbereid en gaat u onbezorgd op reis. Zo wordt vliegen met kinderen een eitje!

Gezinsreizenexpert Inge in West-Canada met haar gezin
Door: Inge Stam
Datum: 22 november 2022
Meisje in de cockpit

Rechtstreeks vliegen met kinderen

Ontspannen vliegen met kinderen begint met de juiste voorbereiding. Al bij het plannen van een reis waarbij u gaat vliegen met kinderen is het belangrijk om rekening te houden met de vliegtijden. Probeer vluchten uit te zoeken die niet op ongunstige (nachtelijke) tijden vertrekken.

Ook is het fijn om een rechtstreekse vlucht te hebben. Dit scheelt in reis- en wachttijd en is ook nog eens duurzamer. Onze familiereizen beschikken wanneer het kan over een rechtstreekse vlucht en uiteraard houden wij ook rekening met de vertrek- en aankomsttijden er van.

Inpaktips voor handbagage

Neem voldoende vermaak mee voor de kids. Denk aan spelletjes, speelgoed, kleurpotloden, een reisboekje voor kinderen en een tablet. Als u gaat vliegen met kinderen is het vooral belangrijk om het hen zo veel mogelijk naar de zin te maken. Ook hier geldt het cliché: als de kinderen zich vermaken, dan genieten de ouders. Dus leg de regels van thuis even naast je neer en vergeet die schermtijd tijdens een lange vliegreis.

Zorg ook dat ze lekker kunnen slapen, dus vergeet het knuffeltje en eventueel een eigen fleecedekentje niet. Veelal hebben ze dekentjes in het vliegtuig, maar eigen bekende geuren helpt vaak bij het slapen.

Wij regelen voor uw familiereis de vliegtuigstoelen en kindermaaltijden aan boord, maar neem ook zelf wat te eten mee. Niet alle kinderen vinden de maaltijden aan boord lekker. Tussendoortjes zijn altijd handig om mee te hebben en natuurlijk vindt ieder kind het lekker om af en toe een snoepje te eten.

De welbekende snoetenpoetsers, wat reservekleding en medicijnen zijn ook aanraders voor in de handbagage. Net als een neusspray. Als de kinderen last krijgen van de oortjes tijdens het stijgen of landen, dan kan een neusspray dit vaak snel verhelpen.

Maak de kids tot slot de ‘baas’ over hun eigen handbagage met speelgoed en wat lekkers. Voor u is een rugzak ideaal als u gaat vliegen met kinderen. Op de luchthaven heeft u zo uw handen vrij om de paspoorten en tickets te kunnen tonen en uw kind aan de hand houden.

Vliegen met kinderen
Vliegen met kinderen

Ontspannen; het belangrijkste bij vliegen met kinderen

Het is heel belangrijk om ontspannen te blijven. Ja, ik hoor het u al denken: ‘makkelijker gezegd dan gedaan’. Maar probeer echt te relaxen, daar doet u uw kind ook een groot plezier mee! Op reis gaan en vliegen met kinderen hoeft niet stressvol te zijn. Deze tips gaan u er bij helpen.

Op vakantie gaan met kinderen is geen race, dus neem de tijd. Zorg dat u al een paar dagen vrij bent, zodat u zelf al tot rust kunt komen en rustig de voorbereidingen kunt treffen voor de vliegreis en de reis zelf. Bereid ook uw kids voor op de reis. Wat gaan jullie doen? Hoe gaat dat in een vliegtuig? Wat mag wel/niet in het vliegtuig?

Maak voor de voorbereiding een to-do lijstje om af te vinken. Het is toch een heerlijk gevoel om iets weg te strepen? Dat geeft weer een beetje rust. Vertrek ook ruim op tijd, zodat ook de reis naar de luchthaven geen stress oplevert. Want als u ontspannen bent, dan wordt het vliegen met kinderen een eitje.

Wachten op de luchthaven

Gelukkig kan het inchecken vaak al online gedaan worden. Desondanks kunnen er soms lange wachtrijen op de luchthaven ontstaan. Ga niet met uw kind in de rij staan, maar zorg dat de een in de rij staat en de ander even kan rondlopen met de kids. Maak van het wachten een speurtocht. Ga samen op ontdekking!

Op de meeste luchthavens zijn ze ook goed ingespeeld op het vliegen met kinderen en is er veelal een (klein) speeltuintje aanwezig. Heel fijn als ze daar nog een beetje kunnen bewegen.

Zorg dat u bij de douanecontrole zelf zo snel mogelijk door kunt lopen. Doe geen riem om, doe makkelijke schoenen aan en doe vloeistoffen bij elkaar in een transparante toilettas.

Bij het boarden mogen gezinnen met kleine kinderen vaak eerst het vliegtuig in. Is dit niet het geval? Geen punt, wacht dan gewoon tot de lange rij is opgelost en ga als een van de laatsten. Ze kunnen tenslotte nog lang genoeg in het vliegtuig zitten.

Spelen op het vliegveld
Vliegen met kinderen

In het vliegtuig

Voor het vliegen met kinderen is het fijn om zo dicht mogelijk bij de pantry en de toiletten te zitten en het liefst aan het gangpad. Op deze manier bent u andere reizigers zo min mogelijk ‘tot last’ als uw kind vaker naar het toilet gaat en als u een flesje moet maken of regelmatig wat te drinken vraagt. Drinken tijdens de vliegreis is namelijk erg belangrijk.

Bent u bang voor de blikken van andere reizigers met vooroordelen over het vliegen met kinderen? Maak direct een praatje en breek het ijs. Sommige reizende gezinnen kiezen er zelfs voor om een kort briefje uit te delen waarin ze zich met een beetje humor erin alvast excuseren voor de overlast. Chocolaatje erbij en u hoort ze de hele vlucht niet. ?

Weet u hoe u uw kids extra geboeid en enthousiast kunt houden tijdens de vlucht? Neem wat kleine cadeautjes mee om bijvoorbeeld elk uur iets uit te kunnen pakken. Dit kan een ingepakt koekje zijn, kleurtjes of een klein speeltje.

Trek verder uw kind comfortabele kleding aan in laagjes. Het zit lekker en het is ook nog eens makkelijk aan te passen op de temperatuur in het vliegtuig. Het kan er nog weleens koud zijn, dus een extra trui of vest is geen overbodige luxe. Probeer tot slot het ritme van het cabinepersoneel aan te houden. Gaan de luiken voor de ramen dicht? Probeer dan wat te slapen.

Na het vliegen

Yes! Het vliegtuig is geland. Maar jullie zijn er nog niet; weer door de douane, wachten bij een lege bagageband en vervolgens reizen naar het eerste verblijf. Geen probleem, ook dit kunnen jullie. Zorg dat u nog wat te eten heeft en nog een leuk cadeautje of iets nieuws om mee te spelen. Of ga weer op speurtocht over de luchthaven en zoek opnieuw een speeltuintje.

Maak er samen een leuk avontuur van. Reizen is ontdekken. En kinderen zijn meester in ontdekken en verkennen. Dus neem ze mee en leer ze hoe het is om de wereld te verkennen. Je gunt je kind toch de wereld!

Kids op luchthaven
Jongen in cockpit

Wilt u ook vliegen met kinderen?

Denkt u nu: vliegen met kinderen, dat wil ik ook! Natuurlijk! Bedenk ook dat u het niet helemaal alleen hoeft te doen. Onze gezinsreizenexperts weten precies waar ze aan moeten denken bij het boeken van een vliegreis. Ze denken ook graag met u mee voor het samen stellen van de familiereis. Dus neem contact met ons op voor een vrijblijvend reisvoorstel.

Vraag uw voorstel aan

Waar gaat u naartoe vliegen met de kinderen?