Op reis naar Australië… in de zomervakantie!

Onze directeur Simone maakte met haar gezin een prachtige reis door Australië. In de zomervakantie! We horen u denken: “Maar dat is toch geen goede reisperiode, is het daar dan geen winter?”. Dat klopt, maar alleen reizen naar plekken onder de evenaar is dan af te raden. Boven de evenaar (in de bovenste helft van Australië) is het juist in onze zomer, wanneer we wekenlang de tijd hebben om met onze kids op avontuur te gaan, goed toeven. Simone combineerde vier soorten vakanties in één: een stedenreis, een avontuurlijke autoreis, een camperreis en een strandvakantie. Ze vertelt over deze bijzondere reis naar Australië!

De rivier op in Grand Teton National Park
Door: Simone Jansen
Land: Australië
Datum: 14 juni 2022
Bondi Beach

De start van onze reis door Australië: stedenreis Sydney

Na een comfortabele vlucht via Hongkong, komen we aan in Sydney. Iconische bezienswaardigheden én waanzinnige stranden, het beste van twee werelden. We beginnen onze stedentrip met de Hop on Hop off bus door Sydney en reizen onder andere langs Bondi Beach en het Opera House. Het is een ideale eerste kennismaking met de stad en een comfortabele en leuke manier om door de stad te reizen met kinderen. In mijn blog ‘5 tips voor Sydney met kinderen’ vertel ik u er uitgebreid over, net als over ons uitstapje naar de Blue Mountains.

Deel twee van onze reis in Australië: autoreis in het Red Centre

We vervolgen onze reis in het Red Centre van Australië. Hier vinden we de outback zoals we die ons altijd hebben voorgesteld: rode rotsen, opstuivend zand en kilometers lang rijden over onverharde wegen zonder ook maar iemand tegen te komen. De temperatuur is prima: een graadje of 20. Nadat we onze 4-WD hebben opgehaald rijden we meteen door naar Ulruru (ook wel bekend als Ayers Rock); hét icoon van Australië.

We arriveren er vlak voor de avond valt en gaan bovenop de motorkap van onze 4-WD zitten. We kijken afwachtend naar de immense rode rots voor ons. Dat doen we niet voor niets, want de zonsondergang zou hier spectaculair moeten zijn. En dat is het! De lucht kleurt roze en de imposante rotsformatie kleurt van knallend oranje naar dieper rood. We genieten van het prachtige schouwspel, onze hapjes en drankjes, en van het moment dat we met elkaar beleven. Wat een magische avond en fantastisch begin van onze reis door Australië!

Uluru bij zonsondergang
Mountainbiken bij Uluru (Ayers Rock)

Kata Tjuta en Uluru met kids

De volgende ochtend staan we vroeg op, zo kunnen we wanneer het nog redelijk koel is beginnen aan de wandeling ‘The Valley of the Winds’ in Kata Tjuta (ook wel bekend als de Olga’s). De wandeling brengt ons langs een aantal van de 36 koepelvormige rotsen die samen de Olga’s vormen. We genieten met de kinderen van de rotsen, de doorkijkjes en de wilde dieren die we af en toe tegenkomen. ’s Middags plannen we een rustmoment in.

De dag erna keren we terug naar Uluru. Voor de afwisseling kiezen we ervoor om mountainbikes te huren en rondom de rots te fietsen. Het blijkt een schot in de roos. De kinderen vinden het fantastisch om actief bezig te zijn en ook wij genieten ervan om het symbool van Australië op deze manier te ervaren.

Tip: de Valley of the Winds wandeling in Kata Tjutu is 7.4 kilometer lang en duurt ongeveer 4 uur. Zijn je kinderen nog heel jong? Dan is de Walpa Gorge Walk een goede optie. Deze is korter (2.6 kilometer lang) en eenvoudiger.

Kings Canyon; een hoogtepunt van onze reis door Australië

Vervolgens reizen we door naar Kings Canyon, een spectaculair ravijn in Watarrka National Park. We wandelen er de Kings Canyon Rim Walk, een zeven kilometer lange wandeling waarbij je over de (nagenoeg vlakke) randen van de kloof loopt. Wat een avontuur! Wanneer we de kloof zijn overgestoken en met een trappetje naar beneden gaan worden we compleet verrast. Midden in deze droogte vinden we daar de Garden of Eden, een oase met groene planten en een prachtig watertje. Dit is zeker weten een van de hoogtepunten van onze reis door Australië!

4-WD testen: Mereenie Loop Road

De volgende dag gaan we onze 4-WD pas echt goed testen, als we over de onverharde Mereenie Loop Road naar Glen Helen rijden. Gelukkig blijkt deze door de droogte goed berijdbaar, maar de kinderen beleven heel wat pret door alle hobbels in de weg! Het is een prachtige route door het land van de Aboriginals en we zien onderweg enkele wilde paarden.

Tip: ontdek Ormiston Gorge in de West MacDonnell Ranges tijdens de Ormiston Pound Walk. Zo is nog geen een van onze wandelingen tijdens onze reis door Australië hetzelfde gebleken en blijft het ook voor de kinderen leuk!

Met het gezin klauteren in Kings Canyon
Wave Lagoon in Darwin

Deel drie van onze reis: de camperreis in The Northern Territory

We laten de outback achter ons en vliegen naar Darwin in het tropische Noord-Australië. Wat is het hier zonnig en lekker warm, rond de 25 tot 30 graden. In deze droge periode (juli en augustus) zijn er ook veel minder muggen – nog een voordeel van in de zomer een reis naar Australië maken. We verblijven een paar dagen in een appartement in de stad. Zo kunnen we rustig een aantal wasjes draaien en even tot rust komen.

Dat betekent natuurlijk niet dat we er niet op uit gaan. Favoriet bij de kids is de Wave Lagoon, een lagune aan de waterkant van Darwin waar iedere twintig minuten allerlei soorten golven worden geproduceerd. In het begin zijn dit nog golfjes, maar aan het eind worden de golven maar liefst 1,5 meter hoog. Mijn zoons trotseren de golven op een zwemband en met wakeboards. Ze hebben zichtbaar plezier en dus hebben wij dat ook.

Tip: reist u met kleine kinderen zonder zwemdiploma? Bij de Wave Lagoon is er ook een ondiep speelgedeelte. Ook lopen er badmeesters rond die de zwemmende kinderen goed in de gaten houden. Voor zowel jongere als oudere kinderen is dit dus echt een aanrader!

Salties in Kakadu National Park

Na drie dagen in Darwin halen we onze ruime camper op, die van alle gemakken voorzien is. Tijd om de Northern Territory te gaan verkennen! Onze eerste stop is Kakadu National Park, een immens groot natuurpark dat met zijn uiteenlopende landschappen en duizenden planten en dieren, een plekje heeft veroverd op de Werelderfgoedlijst. Hoe gaaf is het dat we midden in dit park kunnen kamperen? De eerste dag dat we er zijn ontdekken we vooral het zwembad van de camping, maar de dag erna gaan we vroeg uit veren.

Om 05.00 uur opstaan; normaal gesproken word ik van dat idee niet heel enthousiast. Vandaag is dat anders, er staat namelijk een bootcruise over de Yellow Water Billabong op de planning! Nadat we aan boord zijn gegaan varen we rustig door de moerasachtige wetlands. De zonsopgang is prachtig en we horen de vogels ontwaken. En wat zien we daar; salties! Ook de zoutwaterkrokodillen komen rond dit tijdstip tot leven. De kapitein vertelt honderduit over deze dieren, en alle andere dieren en planten die hier voorkomen. Ook dit is weer een magisch moment waar we na onze reis door Australië nog vaak aan terugdenken…

Kakadu National Park
Katherine Gorge

Campinglife & boottocht door de Katherine Gorge

De dag erna is een reisdag, naar Katherine. Dit is de uitvalsbasis voor het nationale park Nitmiluk. Reizen met de camper blijkt ideaal; we hoeven onze koffers niet meer in of uit te pakken en kunnen onderweg een spelletje doen. Ik kan het ieder gezin dat een reis door Australië wil maken aanraden.

Het nationale park dat we bezoeken staat vooral bekend om de Katherine Gorge; een vijftig kilometer lange rotskloof die door de Katherine River in het zandsteen van het Arnhem Land Plateau is uitgesleten. Ook hier maken we een boottochtje, want het is de ideale manier om de rotskloof met kinderen te verkennen. We kijken onze ogen uit, want sommige rotswanden zijn wel 70 meter hoog! Verder zien we mooie vogels en komen we wel heel dichtbij in de buurt van zoetwaterkrokodillen. Spannend!

Laatste stop camperreis: Litchfield National Park

Watervallen, zandsteenformaties, mooie meertjes én termietenheuvels; Litchfield National Park heeft het allemaal. De termietenheuvels zijn hier reusachtig en vol verwondering kijken we ernaar. We kunnen dan ook niet anders dan onszelf ermee op de foto zetten, zodat we thuis kunnen laten zien hoe groot ze wel niet zijn!

Goed, we gaan verder. Er valt meer te ontdekken! We gaan zwemmen bij de Wangi Falls. Hier vallen twee watervallen samen in één meer en het is heerlijk om er even af te koelen. Het leuke is dat we hier onder de waterval door kunnen zwemmen. Ook de Buley Rockhole (dat op 500m van de parkeerplaats ligt) valt in de smaak. Dit is een aaneenschakeling van watervallen en rotspoeltjes en onze kinderen springen van grote hoogte in het diepe water. Zelf ben ik niet zo’n held, maar ik kan hier heerlijk relaxen met een drankje op de rotsen. Wat een vondst!

Tip: wilt u ook bij de Wangi Falls of Buley Rock Hole gaan zwemmen met uw kinderen? Ga dan vroeg op de dag en het liefst doordeweeks, om de grootste drukte te vermijden.  

Zwemmen bij Litchfield
Great Barrier Reef

Deel vier van onze reis door Australië: strandvakantie in Palm Cove

Na twaalf dagen volle bak genieten in de Northern Territory zit ons camperavontuur erop. We rijden terug naar Darwin, leveren de camper in en vliegen vervolgens door naar Cairns. Daar halen we onze auto op en vervolgens rijden we naar ons strandhuis in Palm Cove (Queensland), een kleine, gezellige badplaats waar we een week zullen verblijven. We hebben een eigen zwembad, het strand zit om de hoek en er zijn een hoop leuke dingen in de omgeving te doen. Wij gaan ons hier wel vermaken!

Snorkelen in het Great Barrier Reef

Ik noemde Uluru al als icoon van Australië, maar het Great Barrier Reef (in Oost-Australië) is dat natuurlijk net zo goed. We keken er dan ook allemaal naar uit om met een catamaran over dit rif te cruisen tijdens onze reis door Australië. Nu is het dan eindelijk zover! Het is een prachtige dag en we varen naar een plek met rustig water. We zetten onze snorkels op, plonzen in het water en genieten van het leven onderwater. De meest kleurrijke vissen, schildpadden en koraal in alle soorten en maten; we zien het van heel dichtbij. En de kinderen? Die vinden hun eerste snorkelavontuur best even spannend, maar vooral een fantastische ervaring.

Cape Tribulation & Daintree; strand en regenwoud

Onze reis door Australië zit er bijna op en nadat we ons een aantal dagen op het strand van Palm Cove hebben vermaakt bezoeken we tot slot nog Cape Tribulation. Dit is een van de weinige plekken op aarde waar het regenwoud grenst aan het strand en de oceaan. We struinen over de stranden, gaan pootje baden in zee, maken de typische ‘spring’-foto’s en lunchen in een café aan het strand. Daarna lopen we terug naar de auto, en wat zien we daar: de helmkasuaris. Deze grote loopvogel (met een ‘helm’ op zijn hoofd) kan tot wel 2 meter hoog worden!

Na deze bijzondere ontmoeting stappen we in de auto en rijden we naar het Daintree Rainforest Environmental Centre. Het Daintree National Park is een van de oudste regenwouden ter wereld en in het centrum leren wij en de kinderen veel over de flora, fauna en de oorspronkelijke bewoners van Daintree. Natuurlijk gaan we ook het tropische woud zelf in. We bezoeken de Daintree Canopy Tower en kijken vanaf het hoogste platform (op 23 meter hoogte) uit over het woud. Om daarna tussen de boomtoppen door te lopen. Heel bijzonder!

Cape Tribulation
Cairns

Einde van onze reis door Australië in de zomer

Ons geweldige avontuur en prachtige reis door Australië is tot een einde gekomen. Het is na vijf weken tijd om terug te gaan naar Nederland. We komen terug met zoveel nieuwe en bijzondere ervaringen. Of een reis naar Australië in de zomer aan te raden is? Absoluut!

Gun jij jouw kind ook de wereld? Reis dan ook naar Australië met uw kinderen!

Onze reizen naar Australië