Nederlanders en fietsen, het hoort praktisch bij elkaar. We fietsen naar school, in maatpak naar ons werk, met volle boodschappentassen aan het stuur… in ons dagelijks leven doen we heel veel op de fiets. Maar ook op vakantie is fietsen een geliefde activiteit. De afgelopen jaren zijn er in steeds meer buitenlandse steden plekken bijgekomen om op de fiets te springen en rond te cruisen om zo in een paar uur tijd veel bezienswaardigheden te zien. Maar wat zijn de leukste fietstours voor gezinnen? Wij zetten onze tien favorieten op een rij!

Gezinsreizenexpert Ilona op Naxos
Door: Ilona Blom
Datum: 16 augustus 2023
Fietsen over de Golden Gate Bridge in San Francisco

1. Fietstour in San Francisco

De Golden Gate Bridge, gevangeniseiland Alcatraz en het levendige Fishermans Wharf… San Francisco; wie is er niet verliefd geworden op deze Amerikaanse stad? Het is in ieder geval de favoriete stad van gezinsreizenexpert Leonie: “Samen met je kinderen fietsend San Francisco ontdekken is echt een must do tijdens een rondreis door Amerika! Over fietspaden fiets je van het ene mooie uitzichtpunt naar het andere. Het leuke van deze tour is dat je eindigt in het dorpje Sausalito. Hier kun je met de kinderen op je gemakje rondlopen, een ijsje halen en dan mag je zelf bepalen wanneer je de ferry terugneemt naar San Francisco. De ferry maakt onderweg nog een stop op Angel Island State Park, waar jullie zelf nog rond kunnen fietsen. Dit is een ideale mix van een begeleide tour en zelf op avontuur gaan met de kids!”

2. Op de fiets in Bangkok

Fietsen in Bangkok? Jazeker! Het is een van de meest geboekte tours en volgens ons één van de leukste dingen om te doen als je de hoofdstad bezoekt tijdens je reis in Thailand. Gezinsreizenexpert Anna: “Je begint deze fietstour in het levendige Chinatown, maar al snel stap je op de ferry en steek je de rivier over. Het is inderdaad stil aan de overkant. Hier geen wolkenkrabbers en druk verkeer, maar het rustige lokale Thaise leven en heel veel groen. Je fietst door gemoedelijke smalle straatjes waar bewoners de was doen of de laatste nieuwtjes met elkaar uitwisselen. Ook bezoek je onderweg een tempel, neem daarom een shirt met lange mouwen mee, zodat je ook naar binnen kan.”

Fietsen in Bangkok
Fietsen in Athene

3. Fietsen in Athene

Ik ben zelf helemaal verzot op Griekenland en ik ben meerdere keren in hoofdstad Athene geweest. Athene heeft het voor mij allemaal; cultuur, gezelligheid, goed eten en mooie uitzichten. Omdat we de highlights al gezien hadden, kozen we voor een alternatieve fietstocht waarbij de gids ons meenam naar minder bekende plekken. We stopten bij delicatessenwinkels, fietsten door de chique wijk Kolonaki, zagen de mooiste street art, aten heerlijke Griekse yoghurt tijdens de pauze en de gids nam ons mee naar een geweldig mooi uitzicht op de stad. Een e-bike is voor deze tour een aanrader, Athene is niet vlak en dan kom je toch net makkelijker die heuvels op.

4. Op de e-bike in Porto

In het najaar van 2022 bestond Travelnauts 15 jaar en dat moest natuurlijk gevierd worden! Het voltallige team vloog naar Porto en daar hebben we onder andere een fietstocht door de stad gemaakt. Gezinsreizenexpert Bart: “Porto op de fiets verkennen was echt ideaal. Met de e-bike trap je zo alle heuvels op. We werden meegenomen naar geweldige uitzichtpunten, kregen tips voor leuke restaurantjes en hoorden mooie verhalen. De tour werd afgesloten met een kopje koffie en een typische Portugeese zoetigheid; een pastel de nata.”

Nog een extra tip van Bart: “Wil je liever niet door het heuvelachtige centrum fietsen met de kinderen? Kies dan voor een tour langs de rivier. Je ziet indrukwekkende bruggen, een vuurtoren, groene parken en bovendien zijn de wegen hier grotendeels vlak.”

Travelnauts in Porto
Fietsen in Lima

5. Fietsend Lima verkennen

De meeste reizigers verblijven één en heel soms twee nachten in Lima en reizen dan snel door naar andere plekken in Peru. En dat is zonde, want Lima is een stad die het verdiend om ontdekt te worden! Gezinsreizenexpert Anouk: “Lima is een stad die geen grote highlights heeft, maar er zijn wel vele bijzondere plekjes om te ontdekken. Denk hippe buurten, gezellige barretjes en mooie parken. En hoe leuk is het om dit samen met de kinderen op de fiets te doen. Je fiets door de wijken Miraflores en Barranco en geniet van het uitzicht op zee vanaf de kliffen. Tijdens de tour kregen we leuke verhalen te horen en ook de beste tips voor street food, leuke winkels en restaurants.”

6. Fietsen in Kaapstad

Kaapstad is een leuke plek om op de fiets te verkennen tijdens een rondreis in Zuid-Afrika. De stad heeft niet één centrum, maar meerdere gezellige wijken en dat zie je maar al te goed tijdens een fietstour. Je bezoekt onder andere de kleurrijke en fotogenieke wijk Bo-Kaap, de wijk Greenpoint en diverse bezienswaardigheden in het centrum. Gezinsreizenexpert Marie-Louise: “In Kaapstad fiets je ongeveer 20 kilometer. Dat lijkt veel met kinderen, maar er wordt in een rustig tempo gefietst. Voor de jongste was er een kinderzitje en de oudste had een eigen fiets. Onderweg worden er zoveel stops gemaakt dat je eigenlijk niet eens door hebt dat je zo’n afstand fietst.”

Fietsen in Kaapstad
Fietsen door Sydney

7. Cruisen met je fiets door Sydney

Bij een reis naar Australië wordt een bezoek aan Sydney meestal niet overgeslagen. En dat snappen wij, want wat is dit een leuke stad! De ontspannen sfeer, het strand, de vriendelijke mensen en dan hebben we het nog niet gehad over de vele bezienswaardigheden. Gezinsreizenexpert Suus: “Na een lange vlucht vanuit Nederland is het fijn om met de kinderen even te acclimatiseren en te wennen aan het tijdsverschil. En als de kinderen gewend zijn, is een fietstocht de perfecte manier om in een rustig tempo iets van de stad te zien, de leukste tips te krijgen en je te oriënteren. Wat ik zelf erg fijn vind, is dat de fietstocht in Sydney zo’n 2,5 uur duurt. Niet te lang, niet te kort en perfect voor de kinderen om even bezig te zijn.”

8. Fietsend Bali ontdekken

Na Bangkok is de fietstour in Bali een van onze favorieten. Gezinsreizenexpert Sandra vertelt waarom: “Ten eerste de fiets; een superstoere fat e-bike. En ten tweede de omgeving! Want op die toffe fiets met dikke banden rijd je door rijstvelden, over smalle wegen met tropische planten (was dat een aapje in de bomen?) en door lokale dorpjes waar de tijd soms even stil lijkt te staan. We bezochten tijdens de tour zelfs een lokale familie en een koffieplantage. Eén van de leukste stops vond ik het schommelen. Bij de Tegalalang rijstterrassen hangt tussen twee palmbomen een schommel met een geweldig uitzicht op de rijstterrassen. De perfecte locatie voor een mooie Insta-foto.”

Fietsen op Bali
Fietsen in Vancouver

9. Fietsen in Vancouver

Op reis naar Canada en wil je fietstocht door Vancouver maken? De leukste fietstocht in Vancouver met de kinderen is wat ons betreft die door Stanley Park. Stanley Park is groter dan het bekende Central Park in New York City en heeft zelfs stranden, gigantische bomen (waaronder palmbomen) en een aquarium! Een gids neemt je mee over de fietspaden en laat je de mooiste uitzichten zien. Je fietst ook een stukje door de stad, onder andere door de wijk West End.

Gezinsreizenexpert Bianca: “De minimum leeftijd voor deze tour is 10 jaar. Wil je deze excursie graag maken, maar heb je kinderen jonger dan 10 jaar? Dan kunnen wij deze fietstocht ook aanbieden op privé basis. Ideaal, want zo fiets je in het tempo van je eigen gezin door het park. Voor de allerjongste kinderen zijn er kinderzitjes en voor kinderen die wel zelf kunnen fietsen, maar nog wat onzeker zijn, kunnen we een tag-a-long reserveren waarmee ze achter één van jullie fietsen vastzitten. Zo kunnen ze zelf wel fietsen, maar hangen ze veilig achter je.”

10. Fietstocht in New York City

Speciaal voor gezinnen met kinderen is er een fietstocht in het grootste park van New York City; Central Park. Hier geen voorbijrazende auto’s (wel even oppassen voor de koetsen met paarden en overstekende eekhoorns), maar een groene oase middenin een van de drukste steden ter wereld. Je ziet bekende filmlocaties zoals de Bethesda Fountain en Terrace, het Belverdere kasteel en het Alice in Wonderland monument. Je krijgt leuke verhalen te horen met op de achtergrond die imponerende wolkenkrabbers. Gezinsreizenexpert Esmee: “En het allerfijnste is dat de gids Nederlandstalig is. Lekker makkelijk met de kinderen.”

Fietsen in Central Park, New York City

Reisideeën met fietstours