Nieuws

Je gunt je kind toch de wereld!

Reisspecialist Ingrid in Zuid-Afrika deel 1

Op studiereis naar Zuid-Afrika. Ik was hiervoor nog nooit in Zuid-Afrika geweest. Afrikaanse landen die ik al wel heb mogen ontdekken zijn Kenia, Tanzania, Zanzibar, Namibië en Madagaskar. Stuk voor stuk prachtige landen met de mooiste natuur, prachtige dieren en supervriendelijke locals. Mij is ooit eens verteld dat ik verwend zou zijn, omdat bovenbeschreven landen mooier en indrukwekkender zijn dan Zuid-Afrika. Maar is dat ook zo?

Mijn studiereis begon met een goede vlucht van KLM. Fijn om in Amsterdam op te stappen en 11 uur later in Johannesburg te landen.

Tip: download de app van KLM. Hiermee kunt u inchecken en de boardingpass opslaan.

Soweto

De volgende ochtend werd ik opgehaald voor een fietsexcursie door Soweto, de beroemde Township van Johannesburg. Nu hoor ik u denken “Dat is toch gevaarlijk?”. Nee, is het niet. De gids vertelde mij alles wat ik moest weten over de geschiedenis van Zuid-Afrika en Soweto. Tevens vertelde hij dat veiligheid in Soweto erg belangrijk is, voor zowel de locals als de toeristen.

Soweto bestaat uit verschillende wijken. De bevolking zelf spreekt liever niet van arm en rijk, maar over ontwikkeld en minder ontwikkeld. Er is zelfs een soort Beverly Hills in Soweto, maar ik heb ook een bezoek gebracht aan een minder ontwikkelde wijk. De mensen die in Soweto wonen, hebben mij allemaal hartelijk ontvangen en lieten mij kennismaken met hun wijk en lokale lekkernijen. Zo heb ik een hapje ‘beef cheek’ met pap geproefd.

Ik bezocht onder andere de stadsverwarming met de kleurrijke schilderingen en waar de mogelijkheid is tot bungeejumpen en ik maakte kennis met een lokaal broodje genaamd Kota Sandwich. Tevens bracht ik een bezoek aan Hector Pieterson museum welke een hartverscheurend beeld geeft over de Apartheid en heb ik het huis van Nelson Mandela bekeken. De tour sloot ik af met een slokje lokaal gebrouwen bier.

Panoramaroute

De volgende dag haalde ik de huurauto op in het stadscentrum van Johannesburg. Het rijden in Johannesburg is even wennen. U rijdt aan de andere kant van de weg. Het stadcentrum kan erg druk zijn. Gelukkig reed ik net na de spits via de ringweg naar Hazyview. De eerste tientallen kilometers waren alleen maar saai snelweg. Onderweg kwam ik bij een groot tankstation aan, waar ik heb geluncht in één van de restaurantjes. Dit is het Alzu Petroport op de N4. Hier heeft u de eerste kennismaking met wildlife. Er lopen onder andere een aantal neushoorns, steenbokken en buffels rond.

Tip: wanneer u een GPS gebruikt, adviseer ik u de coördinaten in te vullen van het plaatsje waar u heen wilt. Het invoeren van de adresgegevens werkt namelijk niet goed in Zuid-Afrika.

Hazyview is uitvalsbasis voor de beroemde Panoramaroute. Mijn advies is om een hele dag uit te trekken voor een bezoek aan de route. Start u rond 9.00 uur in de ochtend en u zult rond 17.00 uur weer bij uw verblijf aankomen. Ik startte de Panoramaroute in Graskop en via een aantal hoogtepunten als The Pinnacle Rock, God’s Window en Bourke’s Luck Potholes ben ik naar Ohrigstad gereden voor een lunch. Via Pilgrimsrest ben ik teruggereden naar Hazyview. Een prachtige route met prachtige uitzichten over verschillende landschappen en watervallen.

Handig om te weten: onderweg zijn er uitkijkpunten waar u een kleine bijdrage betaalt om toegang te krijgen tot een waterval of een uitzichtpunt. De prijzen variëren tussen ZAR 10 en ZAR 55 per persoon. Op sommige locaties zijn toiletten aanwezig, maar neemt u zelf toiletpapier mee.

Krugerpark

Hoogtepunt van de reis? Ik heb tijdens eerdere safarireizen in Zuidelijk Afrika al vele dieren mogen zien, maar een olifant in het wild, blijft het meest indrukwekkende wat er bestaat. Er zijn verschillende toegangswegen om Krugerpark in te komen. Omdat ik in Hazyview sliep, koos ik ook voor de ingang welke het dichtstbij was en dat is de Phabeni Gate. Binnen 30 minuten was ik in het park. Laat de safari maar beginnen!

De hoofdwegen van Krugerpark bestaan uit asfalt. Dit rijdt lekker door. Maar ik wilde optimaal gebruik maken van mijn reisdag onderweg naar het restcamp in het park, dus maakte ik een aantal detours. Dit gedeelte van het park is redelijk vlak met hier en daar een waterpoel. Vele zebra’s, giraffen en impala’s kwamen mij tegemoet. Prachtige natuur. Het gras was hoog. Goed kijken om een dier te spotten! Staan er een aantal auto’s stil, dan kunt u best even kijken waarom ze stil staan. Meerdere paar ogen spotten een katachtige sneller dan 1 paar. Helaas geen katachtige gezien vandaag. Maar wat een prachtig gebied is het Krugerpark.

Let op: het is niet toegestaan om na zonsondergang nog door het park te rijden. U dient voor 17.30 uur bij uw verblijf te zijn in het park of het park te zijn uitgereden.

Deze nacht sliep ik in een restcamp in het park. Een leuk complex met allerlei bungalows. Bij de receptie had ik voor die avond een gamedrive geboekt. Overdag zijn andere dieren zichtbaar dan in de avonduren en op pad met een ranger is de beste kans om nachtdieren te spotten en hopelijk ook een leeuw of luipaard. Het koelt in de avond wel erg af, dus een dik vest en een deken wordt aangeraden om mee te nemen. Ik werd door vele oogjes aangestaard. Geen leeuw helaas, maar wel een hyena en een civetkat naast vele impala’s.

Benieuwd hoe de reis verder gaat? U leest het in het tweede deel van deze blog.

Ook samen met de kinderen naar dit prachtige land? Bekijk hier alle familiereizen naar Zuid-Afrika.