De mooiste plekken van IJsland

Welkom bij de mooiste plekken van IJsland! Het land waar u met uw gezin op zoek kunt gaan naar walvissen en papegaaiduikers, maar natuurlijk ook naar adembenemende watervallen, gletsjers, geisers en vulkanen.  Wij hebben alle hoogtepunten van dit prachtige land voor u op een rijtje gezet.
De afwisseling in de verschillende natuurgebieden en verblijven maken deze reis een aanrader voor het hele gezin, maar in het bijzonder voor gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar. 

 

Door: Esmée Ekel
Land: IJsland
Datum: 30 juni 2020
Jökulsárlón

Jökulsárlón

Het Jökulsárlón is een bijzonder ijsmeer gelegen in het zuidoosten van IJsland. Het ijsmeer is onderdeel van het Vatnajökull National Park, dat bekend staat vanwege de gelijknamige gletsjer. Het is de grootste gletsjer van Europa, waarbij het ijs op enkele plaatsen meer dan 900 meter dik is. Het Jökulsárlón is een gletsjerlagune, waar een deel van de Vatnaköjull gletsjer op uitkomt. Een bijzondere manier om dit te ontdekken is per boot. U vaart hierbij tussen de gigantische ijsschotsen, erg indrukwekkend voor het hele gezin. Wanneer eenmaal de zon begint te schijnen in het gebied, wordt het ijs blauwer dan blauw. Dit zorgt voor een magisch effect. Leuk om te weten: u maakt hier een goede kans om zeehondjes te spotten!

Skogafoss

Deze waterval doemt zich vanaf de weg al op. Dichtbij de waterval vindt u parkeerplaatsen en is het nog een eenvoudige wandeling naar de waterval zelf. Eenmaal bij de waterval heeft u de keuze om naar boven te gaan en waar u halverwege prachtige foto’s kunt maken. Soms komt het voor dat u zelf in een regenboog staat. Op de top is het niet enkel de waterval die indrukwekkend is, maar ook de omgeving. U kunt tot kilometers ver kijken en ziet bij de helder weer de Atlantische Oceaan in de verte liggen. Dit alles maakt dit ook een van de mooiste plekken in IJsland.

Waterval van Skogafoss
Renisfjara, nabij Vik in IJsland

Reynisfjara

Het strand van Reynisfjara ligt op 5 kilometer van Vik en is zeer de moeite waard. Het strand is hier zwart (door het lavazand) met grote basaltformaties. Bij eb is het mogelijk om enkele ondiepe grotten te zien. Het is niet aan te raden om te zwemmen, omdat de zee erg ruw is en uiteraard behoorlijk fris. 

 

Tip: Neemt u een verrekijker mee; dit is een van de betere locaties om de bekende papegaaiduikers te zien. 

Husavik

In Húsavik heeft u de beste kans om samen met uw kinderen de wilde dieren van de zee te spotten! Denk aan walvissen, orka’s en dolfijnen.  Vanuit de haven in het dorpje gaan dagelijks boottochten naar de Sakalfandi baai waar de dieren zomers te vinden zijn. U stapt aan boord van een authentieke boot en u bent ongeveer 2 tot 3 uur op het water. 

Bootexcursie vanuit Husavik, IJsland
Askja-vulkaan

Askja

Een van de kraters die u kunt bezoeken in de omgeving van Lake Myvatn is de Askja krater. Op deze plek maakt u kennis met het ruige van IJsland, daarom mag deze niet in het lijstje ontbreken. U kunt hier  samen met uw gezin een indrukwekkende tour over offroad wegen maken, die u meeneemt door een verlaten gebied. U passeert onderweg verschillende rivieren, bergen en ander natuurschoon waarna u uiteindelijk uitkomt bij de Askja krater. Een korte wandeling brengt u naar de rand van Askja, dat een ingezakte krater vormt. De krater wordt omgeven door een maanlandschap. Leuk weetje: Het gebied werd gebruikt voor de training van astronauten, waarvan ook Neil Armstrong, die naar de maan reisden!

Reykjavik/ Blue Lagoon

De Blue Lagoon is absoluut een van de meest bekende trekpleisters van IJsland. Dit geothermisch bad biedt u de mogelijkheid om de reis zeer ontspannen te beginnen. Het bad is gelegen in een oud lavaveld en hierdoor heeft het een zeer aangename watertemperatuur van 39 graden. Het is niet alleen erg ontspannend, maar het geothermische water is ook erg goed voor de huid en daarnaast kunt u kiezen voor een van de vele ontspannende massages. Vanuit Reykjavik is het ongeveer 45 minuten rijden naar de Blue Lagoon. De ideale gelegenheid om even tot rust te komen. 

Blue Lagoon
Vatnajökull National Park

Skaftafell

In het natuurgebied Skaftafell is het mogelijk een wandeling met gids te maken op de enorme Vatnajökul gletsjer. Het is de grootste gletsjer van IJsland en Europa. Een gletsjerwandeling kan op allerlei niveaus, waardoor het ook voor kinderen een geweldige ervaring is. U krijgt vooraf een korte uitleg en bijpassende kleding. Een wandeltocht duurt ongeveer 2,5 uur. 

Tip: Neemt u warme kleding mee; het kan op het ijs behoorlijk fris zijn. Een zonnebril is ook aan te raden, doordat de zon reflecteert op het witte ijs.

Silfra grottenstelsel

In het Thingvellir National Park is het mogelijk om een snorkel- of duikexcursie te maken in het Silfra grottenstelsel. Het Thingvallavatn is een meer gelegen in het park, waaronder de tektonische platen van Amerika en Europa ontstaan. Ondanks dat het water koud is (gemiddeld 2 graden), wordt het gezien als een van de mooiste duiklocaties ter wereld. Het water is ontzettend helder en u heeft veelal zicht tot wel 100 meter. U gaat hier niet heen om vele vissen te spotten, maar puur vanwege de prachtige natuur. Het is een koude ervaring, welke u nergens anders ter wereld kunt meemaken. Deze excursie wordt aangeraden voor kinderen vanaf 14 jaar.

Snorkelen in de Silfrakloof
Kirkjufell, IJsland

Kirkjufell

Deze berg, letterlijk vertaald ‘kerkberg’ is een van de meest gefotografeerde plekken in IJsland en hoort ook zeker bij de mooiste plekken in IJsland. De berg is 463 meter hoog en u kunt prachtige wandelingen en foto’s maken. Daarnaast is er een waterval te vinden voor de berg. De combinatie met de waterval en daarachter de berg zorgt voor een uniek beeld. Dit unieke foto-moment mag u niet missen! 

Falljökul gletsjer

Een bezoek aan IJsland is natuurlijk niet compleet zonder een voet gezet te hebben op een van de gletsjers. De Falljökul gletsjer ligt in het natuurgebied Skaftafell en is een vertakking van de enorme Vatnajökull gletsjer; de grootste gletsjer van IJsland en van Europa. Er worden over de Falljökul gletsjer wandeltochten gehouden op verschillende niveaus, waardoor het ook voor kinderen een fantastische ervaring is. Van te voren krijgt u een korte uitleg en bijpassende kleding aan. Wanneer iedereen klaar is, gaat het ijsavontuur beginnen. Met ijzeren pinnen onder uw schoenen bewandelt u de gigantische gletsjer. Onderweg krijgt u uitleg van de gids.

Falljokullgletsjer, IJsland
Familiereis IJsland

Lake Myvatn

Het meer ligt in vulkanisch gebied en is ontstaan door diverse vulkaanuitbarstingen. Hierdoor zijn er bij het meer verschillende geo-thermale bronnen, lavavelden, kraters en kratermeren te vinden. De grote verscheidenheid aan natuurschoon en activiteiten maken deze plek erg populair. De omgeving van het meer beschikken over veel bezienswaardigheden die tot de mooiste van heel IJsland behoren. Zo kunt u in de nabije omgeving poedelen in warmwaterbronnen, lavagrotten bezichtigen en vulkanen bezoeken.

 

Onze familiereizen naar IJsland