Nieuws

Je gunt je kind toch de wereld!

Top 4: Onvergetelijke must-sees van Sri Lanka

Wilt u een ontmoeting met het echte Azië? Dan is een reis door Sri Lanka iets voor u! Het prachtige eiland is een familiebestemming bij uitstek. Bezoek een olifantenweeshuis, ga theeplukken op één van de theeplantages en bezoek wereldberoemde tempels. Wij hebben in deze top 4 de must-sees op een rij gezet voor tijdens een rondreis door Sri Lanka!

1. Tempel van de tand, Kandy

Deze tempel, ook wel Dada Maligawa genoemd, stamt uit 1603 en ligt midden in de stad aan de oever van een meer. In deze tempel wordt Sri Lanka’s belangrijkste religieuze relikwie bewaard; de heilige tand van Boeddha. De tand werd na Boeddha’s verbranding uit de as gehaald, waarna een Zuid-Indiase prinses in 313 de tand vervolgens in haar haardos mee smokkelde naar Sri Lanka. Deze tand betreft de linkerbovenhoektand en is 2,5 cm groot.

Hij wordt bewaard in een reliekkamer op de bovenste verdieping de Inner Temple. Als bezoeker krijgt u de tand zelf niet te zien, aangezien deze veilig is opgeborgen in 7 gouden in elkaar passende kistjes. Alleen het buitenste kistje wordt 3x per dag aan pelgrims en toeristen getoond. Twee keer per dag voert men hier de religieuze puja-ceremonie uit. Met gebeden, zang en muziek worden offers gebracht.  De dag wordt afgesloten met een culturele dansvoorstelling vol met ritmische muziek, acrobatische dansen en gezang!

2. Olifanten spotten, Pinnawala

De olifanten in dit weeshuis in Pinnawala zijn gewond geraakt door mijnen in het noorden van Sri Lanka of om andere redenen verdreven van de kudde, waardoor zij moeilijk of niet alleen kunnen overleven. Hier ziet u hoe de olifanten verzorgd en gevoed worden. Het allerleukste is het moment waarop de olifanten een bad nemen in de nabijgelegen rivier. Een heus spektakel, zo’n grote kudde badende en drinkende olifanten.

NB. De olifanten hebben het hier goed, maar u ziet wel olifanten met kettingen en verzorgers met stokken lopen. Veel kinderen vinden het een fantastische plek, juist vanwege de interactie met de olifanten. Mocht u olifanten toch liever in de vrije natuur zien, dan kunt u naar het wildpark Udawalawe.

3. Mooiste treinreis in Sri Lanka, Ella

Heeft u een volle dag de tijd in Ella? Ga dan naar het treinstation voor de treinreis naar Haputale. Dit is een vergelijkbaar dorpje in de buurt van Ella. De treinreis van Ella naar Haputale hoort thuis in het rijtje van de mooiste treinritten ter wereld. Tussen de theeplantages rijdt de trein in een langzaam tempo naar Haputale. Onderweg ziet u de theepluksters hun werk doen en komt u langs prachtige uitzichtpunten.

4. Beklim de Leeuwenrots, Sigiriya

Het fort in Sigiriya wordt ook wel Leeuwenrots genoemd en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het fort werd in de 5e eeuw gebouwd door koning Kasyapa om zich te kunnen verdedigen voor de troepen van zijn vader, de voormalig koning die hij had laten vermoorden om aan de macht te komen. Aan de voet van de rots bewaken twee reusachtige leeuwenklauwen de ingang. De spiraaltrap omhoog leidt u langs allerlei prachtige fresco’s en na circa 1800 treden komt u aan bij de top van de rots. Naast de ruïneresten van het paleis boven op de rots is vooral het uitzicht adembenemend en de klim naar boven zeker waard.