Reis naar Zuid-Afrika, onze reisspecialist vertelt

Mijn reis begon met een goede vlucht van KLM. Fijn om in Amsterdam op te stappen en 11 uur later in Johannesburg te landen

Gezinsreizenexpert Shelley met haar gezin op Curaçao
Door: Shelley Waterman
Land: Zuid-Afrika
Datum: 27 september 2019

Soweto

De volgende ochtend werd ik opgehaald voor een fietsexcursie door Soweto, de beroemde Township van Johannesburg. Nu hoor ik u denken “Dat is toch gevaarlijk?”. Nee, is het niet. De gids vertelde mij alles wat ik moest weten over de geschiedenis van Zuid-Afrika en Soweto. Tevens vertelde hij dat veiligheid in Soweto erg belangrijk is, voor zowel de locals als de toeristen.
Soweto bestaat uit verschillende wijken. De bevolking zelf spreekt liever niet van arm en rijk, maar over ontwikkeld en minder ontwikkeld. Er is zelfs een soort Beverly Hills in Soweto, maar ik heb ook een bezoek gebracht aan een minder ontwikkelde wijk. De mensen die in Soweto wonen, hebben mij allemaal hartelijk ontvangen en lieten mij kennismaken met hun wijk en lokale lekkernijen. Zo heb ik een hapje ‘beef cheek’ met pap geproefd. Ik bezocht onder andere de stadsverwarming met de kleurrijke schilderingen en waar de mogelijkheid is tot bungeejumpen en ik maakte kennis met een lokaal broodje genaamd Kota Sandwich. Tevens bracht ik een bezoek aan Hector Pieterson museum welke een hartverscheurend beeld geeft over de Apartheid en heb ik het huis van Nelson Mandela bekeken. De tour sloot ik af met een slokje lokaal gebrouwen bier.

 

Panoramaroute

De volgende dag haalde ik de huurauto op in het stadscentrum van Johannesburg. Het rijden in Johannesburg is even wennen. U rijdt aan de andere kant van de weg. Het stadcentrum kan erg druk zijn. Gelukkig reed ik net na de spits via de ringweg naar Hazyview. De eerste tientallen kilometers waren alleen maar saai snelweg. Onderweg kwam ik bij een groot tankstation aan, waar ik heb geluncht in één van de restaurantjes. Dit is het Alzu Petroport op de N4. Hier heeft u de eerste kennismaking met wildlife. Er lopen onder andere een aantal neushoorns, steenbokken en buffels rond.

Tip: wanneer u een GPS gebruikt, adviseer ik u de coördinaten in te vullen van het plaatsje waar u heen wilt. Het invoeren van de adresgegevens werkt namelijk niet goed in Zuid-Afrika.

Hazyview is uitvalsbasis voor de beroemde Panoramaroute. Mijn advies is om een hele dag uit te trekken voor een bezoek aan de route. Start u rond 9.00 uur in de ochtend en u zult rond 17.00 uur weer bij uw verblijf aankomen. Ik startte de Panoramaroute in Graskop en via een aantal hoogtepunten als The Pinnacle Rock, God’s Window en Bourke’s Luck Potholes ben ik naar Ohrigstad gereden voor een lunch. Via Pilgrimsrest ben ik teruggereden naar Hazyview. Een prachtige route met prachtige uitzichten over verschillende landschappen en watervallen.

Handig om te weten: onderweg zijn er uitkijkpunten waar u een kleine bijdrage betaalt om toegang te krijgen tot een waterval of een uitzichtpunt. De prijzen variëren tussen ZAR 10 en ZAR 55 per persoon. Op sommige locaties zijn toiletten aanwezig, maar neemt u zelf toiletpapier mee.

Bourke's Luck Potholes op de Panorama Route

Krugerpark

Hoogtepunt van de reis? Ik heb tijdens eerdere safarireizen in Zuidelijk Afrika al vele dieren mogen zien, maar een olifant in het wild, blijft het meest indrukwekkende wat er bestaat. Er zijn verschillende toegangswegen om Krugerpark in te komen. Omdat ik in Hazyview sliep, koos ik ook voor de ingang welke het dichtstbij was en dat is de Phabeni Gate. Binnen 30 minuten was ik in het park. Laat de safari maar beginnen!

De hoofdwegen van Krugerpark bestaan uit asfalt. Dit rijdt lekker door. Maar ik wilde optimaal gebruik maken van mijn reisdag onderweg naar het restcamp in het park, dus pakte ik een paar keer een zijweg. Dit gedeelte van het park is redelijk vlak met hier en daar een waterpoel. Vele zebra’s, giraffen en impala’s kwamen mij tegemoet. Prachtige natuur. Het gras was hoog. Goed kijken om een dier te spotten! Staan er een aantal auto’s stil, dan kunt u best even kijken waarom ze stil staan. Meerdere paar ogen spotten een katachtige sneller dan 1 paar. Helaas geen katachtige gezien vandaag. Maar wat een prachtig gebied is het Krugerpark.

Het is niet toegestaan om na zonsondergang nog door het park te rijden. U dient voor 17.30 uur bij uw verblijf te zijn in het park of het park te zijn uitgereden.

Deze nacht sliep ik in een restcamp in het park. Een leuk complex met allerlei bungalows. Bij de receptie had ik voor die avond een gamedrive geboekt. Overdag zijn andere dieren zichtbaar dan in de avonduren en op pad met een ranger is de beste kans om nachtdieren te spotten en hopelijk ook een leeuw of luipaard. Het koelt in de avond wel erg af, dus een dik vest en een deken wordt aangeraden om mee te nemen. Ik werd door vele oogjes aangestaard. Geen leeuw helaas, maar wel een hyena en een civetkat naast vele impala’s.

De volgende ochtend ging ik al vroeg op pad voor een ochtend gamedrive. Dit was in de Manyeleti Reserve. In een kleine wagen wederom op pad met een ranger. Het fijne hieraan is dat deze man van de bebaande paden mag afwijken. Binnen no time konden we een neushoorn, buffel en olifant van ons lijstje schrappen, terwijl de ranger kriskras door het gebied rijdt, maar altijd respect houdt voor de natuur. Toevallig had hij de dag ervoor een luipaard gezien. Zou deze er nog zitten? Ja! Er hing een stuk impala in een boom en verderop lag een vrouwtjes luipaard de boel in de gaten te houden. Dit was een zeer bijzondere ervaring! Ik heb nog nooit een luipaard zo dichtbij gezien. Enkele momenten later waren er drie hyena’s in de buurt van de auto. Zij roken het impalavlees, maar konden het niet vinden. Voordat we terugreden naar de boomhut, at ik mijn ontbijt in het park op een prachtige weidse vlakte met op de achtergrond een gnoe. Prachtig begin van de dag.

Familiereis Zuid-Afrika en Mozambique
Wandelsafari, Zuid-Afrika

Deze middag reed ik door naar Phalaborwa. Dit is een mijnstadje tegen de grens van het Krugerpark aan. Bij de receptie van het hotel aangekomen, werd ik opgewacht door een ranger. Ik ging verder het park in. Naast Olifantsrivier, in het Krugerpark, staan 10 huisjes en een hoofdgebouw. Mijn overnachtingslocatie voor vandaag. De weg er naartoe is al indrukwekkend. Het is erg bergachtig en er leven vele groepen olifanten. Schrik niet als u na elke bocht een reuzenfamilie tegenkomt verstopt tussen de groene bomen. Flapperende oren en getetter, de hele rit lang. Het is al een safari op zich!

Voor het avondeten heb ik een ‘sundowner’ gedaan. Met een prachtige ondergaande zon een hapje en drankje nuttigen, genietend van het uitzicht en daarna op zoek naar leeuwen. Dat was mijn doel van de laatste avond. Ik heb ze wel horen brullen. Maar helaas niet gezien.

De volgende ochtend vroeg heb ik een wandeling gemaakt. Het leuke aan een wandeling is dat de focus gelegd wordt op kleine flora en fauna. Het nadeel is dat je wandelt in natuurgebied van grote dieren. Spannend! De ranger is goed voorbereid wanneer hij gaat wandelen. Na duidelijke instructies te hebben gekregen wat wel en niet is toegestaan voor mij als bezoeker, konden we op pad. De ranger kan aan de hand van voetsporen en ontlasting zien welke dieren zijn gepasseerd. Aan boomschors kan hij zien welke dieren hun huid hebben staan schrobben. Langs de rivier werden we in de gaten gehouden door nijlpaarden. De wandeling is een leuke afwisseling tijdens vele autosafari’s.

Na afscheid te hebben genomen van de ranger, reed ik terug naar de luchthaven van Johannesburg. De snelste route volgens de GPS leidde mij langs een prachtige groen, bergachtig natuurgebied. Een mooie afsluitende route alvorens ik het vliegtuig naar Amsterdam pak.

Zuid-Afrika is een prachtig en uniek land. De vriendelijkheid van de locals, de variatie in natuur en de vele dieren vond ik echt prachtig. De geschiedenis is indrukwekkend. Het land is uniek en totaal niet te vergelijken met andere landen welke ik bezocht heb.

Een paar leuke weetjes:

  • Zelf rijden in Zuid-Afrika is uitstekend te doen. Maar af en toe rijdt u offroad. Dus een stevigere wagen met een krachtige motor is wel aan te raden.
  • Het noordelijke gedeelte van Kruger is bergachtiger en groener dan het zuidelijke gedeelte wat platter en geler is. Een prachtig contrast met elkaar.
  • In hun winter (onze zomer) koelt het in de avond erg af. Dus neem voldoende warme kleding mee. Maar door het koudere klimaat laten de dieren zich juist wel meer zien en met de kale begroeiing zijn ze ook een stuk makkelijker te spotten!
  • Mocht u ergens op de menukaart een vegetarische boboti met linzen zien staan, dan kan ik u deze zeker aanraden!
Buffels in het Krugerpark

Onze familireizen naar Zuid-Afrika