5x de leukste tips voor de Spaanse Pyreneeën

Gezinsreizenexpert Esmée reisde door het noorden van Spanje. Eén van de hoogtepunten: de Spaanse Pyreneeën! Ze waande zich op plekken over de hele wereld door de enorm diverse natuur, van bergketens tot kraakheldere meren en van gigantische kloven tot enorme watervallen. Eén ding weet Esmée zeker, ze keert snel weer terug om nog meer van deze prachtige regio te zien! Esmée heeft de 5 leukste tips in voor jullie verzameld in haar blog. Lezen jullie mee?

Door: Esmée Ekel
Land: Spanje
Datum: 20 september 2024
Hoz de Jaca

De rit van Barcelona naar de Spaanse Pyreneeën

Vol verwachting vertrokken we vanuit Barcelona met de huurauto richting de Pyreneeën. Een rit van ruim 4 uur met een aantal ingecalculeerde stops op de route om alvast een voorproefje van het gebied te hebben. In tegenstelling tot mijn verwachting van 4 uur lang rijden op de snelweg, was de route enorm verrassend! We reden door middeleeuwse dorpjes, langs talloze wijn- en olijfgaarden en kleurrijke zonnebloemvelden. En tegelijkertijd kwam de enorme bergketen van Parque Nacional Ordesa y Monte Perdido steeds dichterbij. Een goede start van onze reis door Spanje!

De komende dagen stonden volgepland met gave excursies en mooie wandel- en autoroutes in de Spaanse Pyreneeën, om zo het maximale uit de rondreis te halen. Ik heb een top 5 van de leukste bezienswaardigheden in de Spaanse Pyreneeën voor jullie samengesteld: wat zijn de must see’s en do’s in de Spaanse Pyreneeën?

Tip 1: Kajakken in de Spaanse Pyreneeën naar Finestres

Een kajaktocht mag zeker niet ontbreken tijdens jullie reis naar de Spaanse Pyreneeën. Een echte aanrader is de route naar Finestres, waarbij de ‘Chinese muur van Huesca’ kan worden bezocht. Een plek die over land niet te bezoeken is, maar alleen meer via het water. Dat maakt het extra speciaal! Jullie kunnen ervoor kiezen om een tocht te maken met gids of op eigen gelegenheid.

De tocht is goed te doen dankzij het kalme water en je kunt heel dicht bij de rotsformatie komen die ook wel de Chinese muur wordt genoemd. In werkelijkheid is het een formatie van verticale lagen die de natuur heeft gebeeldhouwd alsof het een echte muur is. Ik vond het een erg bijzondere omgeving en het leuke is dat je ook kunt aanmeren op een klein rots-strandje. Daarvandaan kun je een wandeling naar een klooster maken voor een spectaculair uitzicht op de omgeving.

Kajakken in de Spaanse Pyreneeën
Congost de Montrebei in Spanje

Tip 2: Spectaculaire kloof in de Pyreneeën: Congost de Mont Rebei

De Congost de Mont-Rebei is een van mooiste kloven van heel Spanje. Voorheen was dit de perfecte locatie om te kajakken, maar door de lage waterstand is dit helaas niet meer mogelijk. Echter is dit geen reden om de plek over te slaan, want de wandeling door de kloof is minstens zo bijzonder! De kloof ligt op de grens van de Aragonese en Catalaanse Pyreneeën. Het wordt doorkruist door het enige pad dat in de rotsen is gegraven, waardoor je van een fantastisch uitzicht over het gebied kan genieten.

Wandel langs verticale wanden van honderden meters hoog, over hangbruggen met onderweg bijzondere uitzichten op de kloof en het blauwe water. De route is ongeveer 4 kilometer, maar het is goed er voldoende tijd voor te nemen vanwege de hoogteverschillen. Op sommige stukken is het erg smal of steil en de wandeling wordt ook wel de hoogtevrees-route genoemd. De route is daarom niet geschikt voor iedereen, maar het is een echte aanrader voor avontuurlijke gezinnen!

Tip 3: Mooiste wandelroute in de Spaanse Pyreneeën: Cola de Caballo

Eén van de mooiste wandelroutes in de Pyreneeën is de ‘Cola de Caballo’, in het nationale park Ordesa y Monte Perdido. Met de bergen op de achtergrond loopt het pad door het landschap van de Ordesa-vallei, door weilanden en bossen met als spectaculair einde de waterval Cola de Caballo. Het is een comfortabele, gemakkelijke route zonder al te veel hoogteverschil, met enkel af en toe een kleine klim. De uitdaging zit hem in de afstand, reken namelijk op ongeveer 3 tot 3,5 uur wandelen per enkele reis. De gehele route is daarom met name voor wat oudere kinderen geschikt. Jullie kunnen ook een stuk van de route lopen met de kinderen, bijvoorbeeld alleen naar de eerste watervallen. Ook zeker de moeite waard!

Neem voldoende tijd om de omgeving in jullie op te nemen, er is namelijk heel veel moois te zien! De wandeling begint zo’n 9 km achter het dorp Torla op de parkeerplaats Pradera de Ordesa. In het bezoekerscentrum bij het dorpje Torla, waarvandaan je in de zomermaanden met een bus naar het startpunt wordt gebracht.

Cola de Caballo waterval, Ordesa en Monte Perdido Nationaal Park
Ibon de Plan, Spanje

Tip 4: De route van de 7 meren in Astún

Dicht bij de grens met Frankrijk ligt het plaatsje Astún. In de winter een populair skigebied, maar in de zomer ook een bezoek waard! Hier is namelijk een prachtige wandelroute te vinden. De route gaat langs 7 gletsjermeren en loopt van Spanje door tot aan Frankrijk. De stoeltjeslift brengt je in slechts 10 minuten van 1600 naar 2100 meter – deze hoogtemeters zijn dus alvast mooi meegenomen – en vanaf hier kan de wandeling beginnen!

Je beslist zelf hoeveel meren je wilt bezoeken en kunt vanaf het startpunt de stoeltjeslift weer naar beneden nemen. Reis je met jongere kinderen? Dan raad ik aan om de meren Ibon de las Truchas en Ibon de Escalar te bezoeken. Dit is een korte en gemakkelijke wandeling, ideaal met jonge kinderen (of pubers die snel uitgewandeld zijn). Zijn jullie wat meer ervaren wandelaars? Wandel dan zeker ook naar de andere meren, maar houd hierbij wel rekening met hier en daar een klim.

Tip 5: Bezoek de mooiste dorpjes van de Pyreneeën

Als mooie afwisseling voor al het natuurschoon is het leuk een bezoekje te brengen aan de vele sfeervolle dorpjes en stadjes in het gebied. Deze dorpjes worden ook wel de ‘pueblos bonitos’ genoemd. Ainsa is misschien wel een van de meest bekendste en zeker een bezoekje waard! Terwijl je de door de smalle straatjes struint, waan je je hier in de Middeleeuwen. Neem ook zeker een kijkje bij het voormalige paleis. Hiervandaan geniet je van het uitzicht op de omgeving met in de verte de prijkende bergtoppen van Parque Nacional Ordesa y Monte Perdido.

Zelf vond ik de dorpjes Plan, Lanuza, Broto en Sallent de Gallego ook echt de moeite waard. Plan hier met de kinderen lekker de tijd voor, want in de dorpjes vind je gezellige Spaanse restaurants en winkels met lokale delicatessen. Geniet van een lokale lunch met prachtige uitzichten; een heerlijke afwisseling van een aantal dagen in de bergen!

Lanuza, Spaanse Pyreneeën
Wandelen bij Ibon de Plan

Bezoeken jullie het mooie dorpje Plan? Dan heb ik een extra tip: maak vanuit dit dorpje de wandeling naar Ibon de Plan. De route begint met een autorit van ca. 14 kilometer de hoogte in over een onverharde weg, een avontuur op zichzelf! In een klein uurtje stijg je naar ongeveer 2000 meter hoogte. Maak onderweg een stop bij het uitzichtpunt; zeker de moeite waard, want dan pas merk je hoe hoog je je al bevindt! Eenmaal aangekomen bij de refugio kan de wandeling beginnen. Het is geen moeilijke wandeling, maar vergt een kleine klim en een rivieroversteek.

Enthousiast geworden over een reis naar de Spaanse Pyreneeën?

Als ik terugkijk op mijn reis naar de Spaanse Pyreneeën, weet ik nu al dat ik hier snel weer terugkom. Het gebied heeft zoveel moois te bieden en ik heb nog lang niet alles gezien. Ben jij ook enthousiast geworden en wil jij de Spaanse Pyreneeën toevoegen aan jullie rondreis naar Spanje? Neem contact met ons op, dan bespreken wij samen jullie wensen én die van de kinderen om jullie droomreis samen te stellen.

Ontdek onze reizen naar Spanje